Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

RECEPTY PODLE POLREICHA SEKANÁ

OBSAH

Sekaná versus karbanátky

Sekaná pečeně se připravuje z hovězího a vepřového masa (v poměru 2 : 1) a bůčku. Peče se v troubě ve tvaru šišky v celku.

Karbanátky se připravují z hovězího a vepřového masa (v poměru 2 : 1), následně se však tvoří malé oválné plátky, které se obalují v trojobalu a smaží do zlatova na pánvi.

Zdroj: Sekaná

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hary.

Před 49 lety jsem okoukal vaření knedlíků v páře od své nastávající tchýně a od té doby to jinak nedělám. Nemusím mít strach z rozvaření, spolehlivě vytvořím knedlíky, které jsem ještě nikdy nevařil.

Zdroj: diskuze Recepty na karlovarský houskový knedlík

Sekaná bez rohlíků

Ingredience: 500 g mletého masa mix vepřovo-hovězí, 2 vejce, koření na mletá masa, 1 lžička mleté papriky, 3 stroužky česneku, vepřová tuková blána (bránice), majoránka, pepř

Technologický postup: Mleté maso smícháme se všemi surovinami a řádně propracujeme v celistvou hmotu. Vytvoříme šišky a obalíme vepřovou tukovou blánou. Pečeme bez podlévání cca 45 minut. Podáváme s okurkou a chlebem. Sekaná je zcela bez pečiva (rohlíků nebo strouhanky). Vepřová tuková blána je výborná, jelikož vám sekaná nepopraská, drží tvar a není potřeba se o ni během pečení starat, protože se díky bláně sama během pečení promašťuje.

Zdroj: Sekaná

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, mohu se zeptat co uděláme se zbylým žloutkem???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Žloutek můžete použít například do třené bábovky. Na vyčištění vývaru je nutný pouze bílek. Žloutek vám prostě zbyde.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Sekaná v housce

Ingredience: 4 housky, 4 plátky sekané, 1 cibule, hořčice, majonéza, hlávkový salát

Technologický postup: Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Housky podélně rozkrojíme, ale ne zcela, a dáme je prohřát do trouby. Potřeme je uvnitř hořčicí, vložíme list salátu a posypeme nakrájenou cibulí. Do každé housky vložíme ohřátý plátek sekané, který potřeme majonézou. Ihned podáváme.

Zdroj: Sekaná

Sekaná podle Pohlreicha

Ingredience: 500 g mletého masa (hovězí a vepřové), 1 rohlík, 2 vejce, 2–3 stroužky česneku, majoránka, pepř, sůl, 6 hrstí strouhanky, 1 cibule, 1 syrová brambora, olej na potření, mléko

Technologický postup: Smícháme mleté maso, rohlík (který nakrájíme na kolečka a namočíme ho v mléce, pokud nemáme mléko, tak ve vlažné vodě), vejce, česnek, koření, sůl, strouhanku (přidáváme podle tuhosti), cibuli nakrájenou najemno, bramboru nastrouhanou na jemném struhadle. Z těsta vytvarujeme 2 šišky a vložíme do pekáče, který jsme potřeli olejem, a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C. Po 10 minutách přilijeme trochu vody a sekanou na povrchu lehce potřeme olejem a přikryjeme alobalem a dáme znova péct. Pečeme asi 45 minut. Během pečení kontrolujeme a přiléváme vodu.

Zdroj: Sekaná

Diskuze

V diskuzi ČEVABČIČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janak.

Chtěla bych pravý recept , ten je bez česneku a cibule , tyhle recepty jsou na karbanátky , a obaluje se to v mouce .
to nejní přesný
děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jurko.

Ano, naprostá pravda. Tady se , nejenom tyto stránky, kašle na pravý recept. Tady si každý dělá co chce, ale propůjčuje si název jídla. Dle ČSN (15418) patří do čevabčiči směs hovězího a vepřového masa 500g - 500g umletého s 150g cibule osoleného, přidána mletá paprika 5g, pepř 1g. Vše smícháme a vytvoříme 30 dílků masa které rozválíme na tenké válečky a ty pak v sádle opečeme do zlatova. Podáváme s najemno nakrájenou cibulkou a hořčicí. K tomu chléb, nebo brambor. Toť vše.
PS. je mi líto, že se na základní jídla nepoužívají normy. Pak si člověk někde dá něco a přinesou mu úplně něco jiného než čekal. Ještě že Svíčkovou musí vařit alespoň přibližně. Protože třeba guláš pod určitým názvem je všude jiný
Pěkný den

Zdroj: diskuze Čevabčiči

Plněná sekaná

Ingredience: 1 000 g mletého masa, 6 plátků šunky, 5 ks sterilovaných okurek, 6 vajec, 2 párky, 100 g slaniny, pepř, sůl, majoránka, 7 stroužků česneku

Technologický postup: Mleté maso ochutíme solí, pepřem, majoránkou a přidáme prolisovaný česnek a vejce (2 ks). Vše pořádně promícháme. Směs rozdělíme na dvě části, z 1 kg mletého masa totiž uděláme dvě sekané. Lepší dvě malé než jedna velká. Nachystáme si alobal, který dostatečně potřeme olejem nebo sádlem, aby se nám na něj sekaná nepřipekla. Mleté maso vyjmeme na alobal a uděláme z něj menší placku. Na placku poklademe různé přísady podle chuti. Třeba vejce, slaninu, okurky, párky. Záleží čistě na vaší chuti. Klidně sekanou můžeme naplnit vaječinou s hřiby. Z masa vytvarujeme malý bochníček tak, abychom zakryli celou náplň. A celou šišku zabalíme do alobalu. Sekanou pečeme v troubě při 170 °C na horký vzduch asi 90 minut. Hodinu pečeme v alobalu a poslední půlhodinu odkryjeme horní alobal. Ten nesundáváme, jen nahoře rozevřeme a necháme dopéct do zlatova. Plněnou sekanou z mletého masa nakrájíme a můžeme podávat.

Zdroj: Sekaná

Diskuze

V diskuzi CUKETOVÁ POLÉVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Čámská.

Vždy jsem ráda vařila a sbírala recepty. Mám jich doma dost, ale ted musím vařit dietně, takže uvažuji jak na takovou cuketovou polévkou - bez koření.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cuketová polévka

Recept na pravou domácí sekanou

Ingredience: 500 g mletého hovězího masa, 500 g mletého vepřového bůčku, 2 hrsti strouhanky, 2 ks vejce, 3 lžíce majoránky, 3 lžičky soli, 2 dl mléka, 1 cibule, 2 ks staršího bílého pečiva, 3 stroužky česneku, 1 bílek, 200 ml vody, máslo

Technologický postup: Starší pečivo namočíme do mléka, cibuli nakrájíme na velmi jemno a lehce osmažíme na co nejmenším množství tuku. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Do mísy dáme oba druhy masa. Je na vás, jestli si ho sami umelete, nebo koupíte rovnou mleté. Přidáme majoránku, sůl, vejce, prolisovaný česnek a osmaženou cibulku. Namočené pečivo lehce vyždímáme a také přidáme do mísy. Vše smícháme a podle potřeby přisypáváme strouhanku tak, aby se směs příliš nelepila na ruce, ale také jí směs nebyla obalená. Vytvarujeme klasický bochánek a vložíme do pekáčku nebo zapékací mísy, kterou jsme předtím vymazali tukem. Sekanou podlijeme vodou, potřeme bílkem a dáme péct. Pečeme odkryté cca 75 minut za občasného polévání výpekem a dolévání vody do pekáče, dokud na povrchu sekaná nezhnědne. Sekaná nejlépe chutná s bramborovou kaší nebo opečeným bramborem.

Zdroj: Sekaná

Sekaná s vejcem

Ingredience: 500 g mletého masa (hovězí a vepřové), 2 vejce, mletý pepř, čerstvá petrželová nať, sůl, 1–2 rohlíky, 3 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce sterilované kapie, máslo, 3 ks žampionů, 50 g sýru, 5 plátků šunky, mléko, strouhanka, teplá voda

Technologický postup: Mleté maso promícháme s rohlíkem předem namočeným v mléce, přidáme vejce, koření, sůl, trošku teplé vody a podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi vyválíme na fólii plát. Vejce uvaříme natvrdo, sýr nastrouháme. Žampiony nakrájíme na plátky. Na směs mletého masa poklademe plátky šunky, celá vejce, posypeme na proužky nakrájenou sterilovanou kapií a přidáme na másle orestované žampiony. Nakonec zasypeme sýrem a opatrně zamotáme. Sekanou s vejcem přeneseme na plech a za občasného podlévání a přelévání výpekem upečeme. Sekanou s vejcem podáváme nakrájenou na plátky s vařenými brambory či bramborovou kaší. Můžeme podávat i zastudena s čerstvým chlebem.

Zdroj: Sekaná

Diskuze

V diskuzi VEPROVA KYTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Fort.

moc pěkné zpracované

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Narazila jsem na tyto stránky náhodou a moc se mi líbí. Divím se, že - např. u vepřové kýty - je jen jeden komentář. Přála bych autorům více pochval!
Díky!

Zdroj: diskuze Veprova kyta

Sekaná pečeně pro labužníky

Ingredience: 350 g předního hovězího masa, 400 g vepřového masa (plecko, ořez), 20 g soli (lépe směs Praganda), 2 dl vody, 100 g strouhanky, 1,5 dl mléka, 2 vejce, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 35 g polohrubé mouky, mletý pepř, mletý kmín, sladká paprika, majoránka, 50 g slaniny nakrájené na kostičky

Technologický postup: Hovězí maso nakrájíme na kostky a prosolíme Pragandou, samostatně umeleme. Mícháme v hnětači za postupného přilévání vody až do vytvoření husté lepivé kaše (takzvaného prátu). Prát promícháme se strouhankou rozmíchanou v mléce a přidáme vejce. Vepřové maso semeleme s cibulí, česnekem, přidáme do hnětače, dále přisypeme mouku a koření. Dobře promícháme, nakonec vmícháme slaninu. Ze směsi vytvoříme 1–2 šišky a pečeme 1,5 až 2 hodiny při 220 °C do zlatova. Podléváme vodou a poléváme vypečenou šťávou. Po vychladnutí krájíme na plátky.

Zdroj: Sekaná

Diskuze

V diskuzi SMOOTHIE RECEPTY KOMENTÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skokova.

Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento mixersmoothie.cz/smo… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mášinka.

No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář

Sekaná svíčková z Halali

Suroviny:

  • 1 sklenice směsi Halali
  • 2 cibule
  • cukr
  • sůl
  • nové koření
  • bobkový list
  • 2 kelímky smetany
  • hladká mouka na zahuštění
  • 4 plátky sekané

Postup:

Sekaná ke svíčkové omáčce z Halali je zajímavá a rychlá obměna klasické omáčky s hovězím masem. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme a přidáme celou sklenici nakládané zeleniny Halali včetně nálevu. Přidáme koření a uvaříme zeleninu doměkka. Poté omáčku dobře rozmixujeme a zahustíme ji hladkou moukou dokonale rozmíchanou s jedním kelímkem smetany. Necháme provařit a spojit, potom přilijeme ještě jednu smetanu a opět provaříme. Svíčkovou ochutnáme a můžeme dle chuti přisladit, nebo naopak okyselit, případně dosolit. Zahuštěnou omáčku povaříme cca 10 minut. Do omáčky pak vložíme plátky sekané, aby se pořádně prohřály. Svíčkovou omáčku z Halali podáváme s plátky sekané a houskovými knedlíky.

Zdroj: Svíčková omáčka z Halali

Diskuze

V diskuzi ČAJ Z RÝMOVNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Špičková.

Kolik listů rýmovníku se dává do čaje? Některé recepty mají 1 list na šálek vody, jiné 5 lístků na 1/4 litru, takže jak to je? Děkuji za odpověď. Špičková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helička.

Já čaj z rýmovníku nevařím. Pouze když ráno cítím ucpaný nos, utrhnu lístek rýmovníku přelámu a vytřu s ním nos několikrát. Nevo jenom potřu pod nosem. Osvědčeno-zabírá.

Zdroj: diskuze Čaj z rýmovníku

Recepty

Receptů na přípravu květáku je mnoho. Mezi nejvíce oblíbené patří květákové placičky, květáková polévka, zapečený květák, takzvaný květákový mozeček s vejci, květákové karbanátky a smažený květák. Níže naleznete několik receptů právě na květákové placičky. Sami posuďte, zda tyto recepty stojí za to!

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Rizoto podle Zdeňka Pohlreicha

Zde se můžete podívat, jakým způsobem připravuje rizoto Zdeněk Pohlreich.

Zdroj: Recepty na rizoto

Sekaná se sýrem

Ingredience: 500 g mletého masa, 2 dl mléka, lžička soli, 100 g čedaru, 2 lžíce majoránky, 2 vejce, lžička mletého pepře, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 100 g strouhanky, 100 g mrkve, lžíce plnotučné hořčice, lžíce třtinového cukru, lžíce kečupu, tuk na vymazání

Technologický postup: Nejprve nakrájíme nadrobno cibuli, prolisujeme česnek a nastrouháme si najemno čedar a mrkev. Mrkev dodá sekané lehkost a šťávu. Našleháme vejce, mléko, sůl a pepř ve velké míse. Přidáme strouhanku a zamícháme. Dále přidáme do mísy mleté maso, cibuli nakrájenou nadrobno, nastrouhaný čedar a mrkev a pečlivě zamícháme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, majoránku a opět důkladně promícháme. Směs přendáme do tukem vymazané formy na chleba o rozměrech cca 22 x 12 cm. V malé misce smícháme kečup, třtinový cukr a plnotučnou hořčici a touto směsí pokryjeme vršek masové hmoty. Sekanou pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 45 minut. Vnitřní teplota směsi má být 75 °C. Šťavnatou sekanou se sýrem podáváme s brambory nebo bramborovou kaší, popřípadě s čerstvým chlebem.

Zdroj: Sekaná

Tatarka z majonézy II.

Suroviny:

  • 1 lžíce hořčice
  • 1–2 kyselé okurky
  • 100 g majonézy
  • pepř
  • sůl

Postup:

Majonézu smíchejte s hořčicí a nastrouhanou nakládanou okurkou, osolte a opepřete. Podle chuti můžete přidat i česnek. Nechte asi 10 minut odležet a můžete podávat ke svému oblíbenému pokrmu.

Zdroj: Postup a recepty na domácí tatarku

Hrníčkové recepty jsou sladké i slané

Hrnková metoda k přípravě pokrmů není zaměřená pouze na sladké, ale i na slané pokrmy.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Plněná rajčata tvarohem, ředkvičkami a pažitkou

Suroviny:

  • polotučný měkký tvaroh 150 g
  • 4 ks velkých rajčat
  • 150–200 g tvarohu (podle velikosti rajčat)
  • 2 ks jarní cibulky
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 1 hrst ředkviček
  • 1 špetka soli
  • 2–3 lžíce bílého jogurtu
  • 4 lístky hlávkového salátu

Postup:

Z omytých rajčat odkrojte vršky a vydlabejte dužinu. Do misky dejte tvaroh, dužinu z rajčat, přisypte nastrouhané ředkvičky, sůl, pažitku, nakrájenou cibulku a podle potřeby trochu jogurtu. Vzniklou směs dobře promíchejte a naplňte jí rajčata, která servírujte na listu salátu.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Jak se řekne kližka slovensky

Slovensky se kližce říká hovädzia glejovka.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP