RECEPTY ŠPENÁT ČERSTVÝ TESTOVINY je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Špenát je rostlina, která obsahuje množství velmi důležitých vitamínů a minerálních látek, mimo jiné i jód, vápník a železo, ale obsahuje také kyselinu šťavelovou, což není vhodné pro jedince s onemocněním ledvin. Špenát patří mezi naše nejrozšířenější zeleniny, většina lidí ho však zná jako zmrzlou zelenou kostku, která po rozmrazení vypadá jako rozdrcená zelená kaše plná vody. Kdo jednou ochutná čerstvý špenát, dušený jen ve vlastní šťávě s trochou másla a se solí, případně s česnekem, ten se už nebude chtít vracet ke špenátovému protlaku.
Špenátové recepty
Čerstvé špenátové lístky nejsou příliš vhodné k přímé konzumaci, používáme je spíše jen jako dekoraci do salátu. Naopak velké špenátové listy jako příloha k masu nebo k těstovinám či jako náplň do různých těst jsou tím pravým. Nejšetrnější je příprava čerstvého špenátu vařením v páře, kdy se jeho objem příliš nezmenší a zelenina ani neztratí výživné látky. Špenát je vhodný pro zapékání, například do štrúdlu či do lasagní.
Postup: Listový špenát omyjeme, zalijeme vroucí vodou a cca 5 minut ho necháme ponořený. Poté ho scedíme, necháme okapat a nakrájíme na dílky. Česnek utřeme se solí a vmícháme do špenátu a pokapeme olivovým olejem. Podáváme s vařeným bramborem.
Postup: Do hrnce dáme trochu oleje, přisypeme cibulku, česnek a necháme zpěnit. Zalijeme hrníčkem mléka a vložíme špenát, občas promícháme, dokud nepovadne. Přidáme 4 polévkové lžíce polohrubé mouky. Hrubou mouku pomalu přisypáváme za stálého míchání, aby nevznikly hrudky. Přidáme sůl dle chuti a necháme probublat. Že je špenát, jak má být, poznáte podle toho, že se začne lepit na vařečku.
Špenát se smetanou
Ingredience: 1/2 kg listového špenátu, sůl, muškátový oříšek, 1 stroužek česneku, 1/8 l šlehačky, 1 lžíce mouky
Postup: Listy špenátu dusíme 10 minut. Poté je necháme okapat. Okapané listy vložíme na pánev a zahustíme moukou a šlehačku. Necháme přejít varem a odstavíme ze zdroje tepla a necháme stát ještě 5 minut. Směs ochutíme solí, utřeným česnekem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
Špenátová polévka
Ingredience: 700 g čerstvých špenátových listů nebo 500 g mraženého listového nebo sekaného špenátu (rozmrzlého), sůl na dochucení, 3 lžíce másla, 1 menší cibule nakrájená nadrobno, 500 ml hovězího vývaru, 250 ml plnotučného mléka nebo smetany, špetka muškátového oříšku, 5 lžic čerstvě nastrouhaného parmazánu, osmažené kostičky chleba k podávání
Postup: Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na střední teplotě povařte do změknutí asi pět minut. Mražený špenát rozmrazte v mikrovlnce, případně v troše vody v hrnci, a osolte. Po vychladnutí z něj vymačkejte tekutinu a nasekejte ho. V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu.
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ ŠUNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.
Nedávno jsem si pořídili bytelnou formu na šunku z webu http://www.formanasunku.cz a musím říce, že je to skvělé. Invesctice okolo tisícovky se určitě vyplatí. Celá rodina domací šunku milujeme. Jsem ráda, že to chutná i dětem. Vím co jedí, alespoń u něčeho ,) Děkuji za tipy na nové recepty.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Dejte do osolené vody vařit těstoviny dle návodu. Mezitím si nakrájejte na jemno cibuli a česnek a nechte je na rozpáleném oleji zesklovatět. Uzené maso společně se špekáčkem nakrájejte na malé kostičky, přisypte do pánve k cibulce a česneku a společně restujte. Po chvíli přidejte jemně nakrájené kyselé zelí, špetku oregana a ještě chvíli restujte. V hrnečku rozmíchejte vejce s trochou soli a mléka. Uvařené těstoviny sceďte a dejte do zapékací mísy. Zalijte rozšlehaným vejcem, přidejte směs z pánve a 100 g nastrouhaného sýra. Vše promíchejte a dochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Zbylých 100 g nastrouhaného sýra posypte po povrchu a dejte do trouby zapéct.
Zapékané těstoviny s houbami a mletým masem
Suroviny:
350 g těstovin (flíčky)
300 g mletého masa
2 stroužky česneku
1 cibule
špetka drceného kmínu
špetka pepře
špetka majoránky
2 lžíce sádla
hrst sušených uvařených nebo podušených hub
1 dl mléka
2 vejce
máslo
2 lžíce nasekané petrželky
Postup:
Těstoviny uvařte dle návodu, slijte do síta, propláchněte rychle studenou vodou a nechte okapat. Mezitím než těstoviny okapou, si na sádle opečte mleté maso s cibulí, česnekem, kmínem, pepřem a majoránkou. Poté přidejte připravené houby a petrželku, směs osolte a promíchejte s těstovinami. Ušlehejte mléko s vejcem (stačí rozmíchat vidličkou v hrníčku) a vymažte máslem ohnivzdornou misku (či běžný pekáček), připravené těstoviny s dalšími přísadami do ní vyklopte, zalijte mlékem s vejci a dejte prudce zapéct. Povrch můžete před zapékáním pokrýt několika plátky másla. Jako příloha se hodí zeleninový salát, kysané zelí nebo sterilované okurky.
Ve svém příspěvku SMOOTHIE RECEPTY KOMENTÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skokova.
Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento https://mixersmoothie.cz/sm… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mášinka.
No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.
Pěstování špenátu není vůbec náročné, protože se jedná o jednoletku s krátkou vegetační dobou. Vzhledem k tomu, že se špenát sklízí již měsíc (maximálně 6 týdnů) po výsevu, tak jej můžete sázet a sklízet několikrát ročně. Proto je špenát často využíván i jako takzvaná předplodina nebo meziplodina. Může se sázet na záhon i s jinou zeleninou, například s mrkví anebo cibulí.
Při prvním výsevu na jaře můžete sklízet špenát již koncem dubna. Když špenát zasejete v dubnu, sklízíte jej počátkem června. Pokud sázíte špenát až na podzim, musíte čekat celou zimu, zato se však můžete těšit na sklizeň již velmi brzy na jaře. Pokud dáte špenát na záhonek v srpnu, určitě se z něj budete radovat ještě v září anebo v říjnu téhož roku.
Špenát potřebuje hlinitopísčitou půdu, která dostatečně zadržuje vodu, s pH 6–7,5. Před výsevem zem přihnojte listovým hnojivem.
Semena špenátu jsou schopná klíčit již při teplotě 2–4 °C, proto je můžete sít velmi brzy na jaře. Špenát se sází do země cca 20 cm od sebe do 4 cm hlubokých rýh. Pokud zasadíte špenát do písčité půdy, budete jej muset chodit často zalévat.
Listy se sklízí dříve, než začne špenát kvést. To je v době, kdy má vyvinuto minimálně 6 listů. Sklízí se tak, že se seřezávají listy asi 2,5 cm nad zemí.
Špenát nemá rád vysoké teploty a dlouhé dny, protože ty jej ženou do květu (teploty nad 16 °C). Bohužel s kvetením špenát ztrácí chuť a tuhne.
Pokud špenát neroste, má půda nejspíše méně živin, a proto je dobré zem ještě přihnojit a pravidelně ji odplevelovat. Při odplevelování si však dávejte pozor, abyste okopáváním špenát nepoškodili, má totiž kořínky těsně pod povrchem půdy. Plevel ale odstraňovat musíte, protože bere špenátu živiny i vodu.
Sklizený špenát skladujte při nulové teplotě v 95–100% vzdušné vlhkosti maximálně po dobu 1 týdne. K delšímu skladování je zapotřebí špenát nejprve zamrazit (opraný a nasekaný).
Ingredience: 250 g listového špenátu (mražený i čerstvý, ten je lepší), 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 6 ks sušených rajčat, sůl, pepř, olivový olej, těstoviny dle chuti a hladu, parmazán k podávání
Postup: očistíme a dobře omyjeme špenát. Nakrájíme nahrubo a dáme stranou. Čerstvý baby špenát nemusíme čistit ani krájet. Česnek oloupeme a plochou stranou nože jej rozmáčkneme, cibuli nakrájíme na kolečka. Pokud používáme sušená nenaložená rajčata, ponoříme je na chvíli do teplé vody (cca 15 minut). Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Po chvíli přidáme špenát, lehce podlijeme vodou a necháme pod pokličkou podusit. Pokud zvolíme mražený špenát, musíme ho nechat povolit a vodu nechat vydusit. Trvá to tedy déle. Osolíme, opepříme.
Pozor, rajčata i parmazán jsou slané, tak aby výsledek nebyl přesolený.
Dáme vařit těstoviny, držíme se návodu na obalu. Z podušeného špenátu vyjmeme česnek, přidáme nakrájená rajčata, můžeme přidat i část náslevu a necháme opět podusit (jen 1-2 minuty). Nakonec vmícháme trochu vody, ve které se vařily těstoviny. Uvařené a slité těstoviny přimícháme do pánve se špenátem a promícháme. Na talíři posypeme parmazánem.
Těstoviny uvařte dle návodu na obalu (nejlépe „al dente“) a následně sceďte. Než se vám těstoviny, uvaří, očistěte si všechnu zeleninu. Poté papriky zbavte semínek a nakrájejte je na kousky. Mrkev a cuketu nakrájejte na kostky, česnek rozetřete na drobno. Na pánvi pořádně rozehřejte olivový olej, přidejte česnek a chvíli pečte (pozor, nespalte ho). Postupně přidávejte papriku, mrkev, na závěr cuketu a společně pečte na mírném plameni cca 15 minut. Následně přidejte uvařené těstoviny, dobře je promíchejte se zeleninou a vše ještě chvíli prohřívejte. Na talíři pokrm dozdobte nastrouhaným parmazánem.
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a česnekem
Suroviny:
350 g těstovin
6 zralých rajčat
6 stroužků česneku
1 lžíce petrželky
100 g parmazánu
olej dle potřeby
sůl a pepř
Postup:
Těstoviny uvařte v osolené vodě dle návodu. Poté je sceďte a nechte okapat. V dostatečném množství rozehřátého oleje osmahněte na plátky nakrájený česnek a nasekanou petrželovou nať. Přidejte nakrájená rajčata, osolte je, opepřete a duste do měkka. Směs prolisujte přes sítko a do hladké omáčky vmíchejte nastrouhaný parmazán. Na talířích polévejte porce těstovin horkou omáčkou, můžete dozdobit čerstvou snítkou petrželky.
Uvařte těstoviny dle návodu. Oloupejte rajčata, kdo neví jak, stačí naříznout na horní části do kříže a vložit na chvíli do vařící vody, pak půjdou loupat lehce a bez zbytečných ztát. Nakrájejte cibuli na drobno a dejte na rozpálenou pánev s olivovým olejem, nechte zpěnit. K cibuli přidejte pokrájená rajčata na kousky, chilli papričku a nechte dusit. Až se rajčata rozvaří do husté omáčky, přidejte prolisovaný česnek, sůl a nechte krátce povařit. Na závěr vmíchejte do směsi uvařené těstoviny a nasekanou bazalku, dochuťte a můžete podávat.
Penne arrabiata se slaninou
Ingredience:
200 g těstovin penne v suchém stavu
150 g slaniny
8 rajčat
1 cibule
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
olivový olej
bazalka
sůl
strouhaný parmazán
Postup:
Uvařte těstoviny dle návodu. Oloupejte rajčata – stačí naříznout na horní části do kříže a vložit na chvíli do vařící vody, pak půjdou loupat lehce. Poté nakrájejte cibuli a slaninu na drobno a dejte na rozpálenou pánev s olivovým olejem, nechte zpěnit. K cibuli přidejte pokrájená rajčata na kousky, chilli papričku a nechte dusit. Až se rajčata rozvaří do husté omáčky, přidejte prolisovaný česnek, sůl a nechte krátce povařit. Na závěr vmíchejte do směsi uvařené těstoviny a nasekanou bazalku, dochuťte. Před podáváním posypte strouhaným parmazánem.
Penne arrabiata z konzervovaných rajčat
Ingredience:
200 g těstovin penne v suchém stavu
2 plechovky konzervovaných rajčat
1 cibule
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
olivový olej
petrželka
sůl
strouhaný parmazán
Postup:
Uvařte těstoviny dle návodu. Nakrájejte cibuli na drobno a dejte na rozpálenou pánev s olivovým olejem a prolisovaným česnekem, nechte zpěnit. K cibuli přidejte konzervovaná rajčata, chilli papričku a nechte chvíli dusit. Až se rajčata rozvaří do husté omáčky, přidejte sůl, uvařené těstoviny a nasekanou petrželku, dochuťte. Před podáváním posypte strouhaným parmazánem.
Ingredience: 400 g těstovin, 2 vejce, 200 g uzeného masa, 12 ks cherry rajčat, 200 ml smetany ke šlehání, 100 g tvrdého sýra, 3 papriky, svazek jarní cibulky, sůl, mletý pepř, bylinky, olej
Technologický postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě. Vaříme tak o 1–2 minuty méně, dojdou při pečení. Těstoviny scedíme a necháme okapat. Mezitím si očistíme zeleninu, cibulku nakrájíme na kolečka i s natí, papriky na nudličky, rajčátka rozkrojíme. Na pánvi rozehřejeme olej a cibulku krátce orestujeme, přidáme papriky a znovu restujeme, až nám zelenina trochu chytne barvu. Mírně osolíme, opepříme. Uzené maso nakrájíme na kousky. Pekáček vymažeme olejem nebo sádlem. Dáme vrstvu těstovin, posypeme částí osmažené zeleniny, uzeninou a poklademe cherry rajčátky. Opět dáme těstoviny, zeleninu, uzené a rajčátka, zasypeme zbytkem těstovin. V hrníčku rozkvedláme vejce se smetanou, důkladně osolíme, opepříme a podle chuti přidáme i nějaké ty bylinky (provensálské, oregano, bazalku). Těstoviny zalijeme a vložíme do předehřáté trouby zapéct asi na 20 minut. 5 minut před koncem zasypeme těstoviny s uzeninou sýrem, aby se sýr roztekl a udělal „krustičku“. Zapečené těstoviny s uzeninou nakrájíme, rozdělíme na talíře a podáváme jako hlavní chod. Doplníme sterilovanou či čerstvou zeleninou.
Těstoviny uvařte v osolené vodě do měkka dle návodu. V menším hrnci nechte rozehřát olej, přisypte do něj mouku a připravte světlou jíšku. Pomalu přilévejte bílé víno a smetanu. Omáčku osolte, opepřete a povařte asi 10 minut. Poté přidejte nastrouhaný sýr a nechte jej v omáčce pozvolna na mírném ohni roztavit. Na talíři těstoviny přelévejte sýrovou omáčkou a ihned podávejte.
Těstoviny s nivovou omáčkou
Suroviny:
250 ml smetany ke šlehání
150 g nivy
1 balíček těstovin
sůl, pepř
koření: bazalka, muškátový květ
Postup:
Smetanu pozvolna přiveďte k varu, přidejte nastrouhaný plísňový sýr, omáčku jemně dosolte, opepřete, přisypte trochu muškátového květu a sušené bazalky a za stálého míchání povařte do „hladka“. Dle návodu na obalu uvařte těstoviny a před podáváním omáčku s těstovinami smíchejte. Vynikající je dozdobit omáčku růžičkami brokolice povařené v osolené vodě a dušenou šunkou pokrájenou na čtverečky.
Ingredience: 350 g těstovin, 1 cibule, 3 vejce, 250 g uzeného masa, 200 g sýra, 200 ml smetany ke šlehání, mletý černý pepř, sůl, sterilovaná zelenina
Technologický postup: Nejprve cibuli a uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozpálíme tuk a přidáme cibuli s masem. Směs opepříme, osolíme a orestujeme dozlatova. Mezitím dáme těstoviny vařit do slané vody. Těstoviny mohou být v podstatě jakékoliv, nejlepší jsou však vřetena nebo mašličky. Sterilovanou zeleninu slijeme z nálevu a necháme okapat. Zapékací misku vymažeme podle chuti sádlem, olejem či máslem. Do misky vložíme uvařené a propláchnuté těstoviny. Přidáme směs z pánve, sterilovanou zeleninu a vše důkladně promícháme. Smetanu smícháme s vejci, směs nalijeme rovnoměrně na těstoviny a vše posypeme sýrem. Těstoviny dáme péct asi na 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Ingredience: 500 g těstovin, 500 g kuřecího masa, 4 stroužky česneku, 2 vejce, 200 g mozarelly, 300 ml smetany, 50 ml mléka, 3 lžíce bazalkového pesta, 3 rajčata, mletý pepř, sůl, bylinky, bazalka, olej, máslo
Technologický postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, scedíme, propláchneme studenou vodou a znovu scedíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kostičky. Do rozehřátého oleje vložíme česnek, přidáme kuřecí kousky a zprudka osmažíme. Posypeme bylinkami, osolíme a opepříme. Uvařené těstoviny promícháme s bazalkovým pestem a usmaženým masem. Připravíme si 3–4 zapékací misky, záleží na jejich velikosti. Zapékací misky vytřeme máslem a naplníme těstovinami s masem. Rajčata nakrájíme na tenké plátky a narovnáme na těstoviny v miskách. Také mozarellu rozkrájíme na slabé plátky a klademe ji na vrstvu rajčat. Naplněné misky můžeme ještě posypat pepřem a bylinkami. Do smetany přilijeme mléko, přidáme vejce, sůl, trochu nasekané bazalky a rozkvedláme. Pomocí naběračky směsí polijeme připravené těstoviny v zapékacích miskách. Misky vložíme do trouby a pečeme při 150 °C asi 30 minut, dokud se mozarella navrchu nerozpeče a nezezlátne. Těstoviny zapečené s kuřecím masem a mozarellou ozdobíme lístky bazalky a hned podáváme.
Ingredience: 500 g těstovin, 400 g gothajského salámu, 5 vajec, 1 cibule, sůl, majoránka, mletý pepř, máslo
Technologický postup: Uvaříme těstoviny podle návodu na obalu a scedíme. Gothajský salám (vcelku) nahrubo nastrouháme. Mezitím zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku na másle, do které vysypeme nastrouhaný salám. Smažíme za stálého míchání několik minut, dokud salám nepustí šťávu. Hmotu smícháme s těstovinami. Vše nasypeme do vymaštěného pekáče a rozprostřeme. Rozšleháme si 5 vajec, které osolíme a okořeníme, nezapomene, že salám a těstoviny už jsou ochucené. Vejce vlijeme rovnoměrně na těstoviny se salámem. Pekáček přikryjeme a pečeme v troubě při 170 °C asi 35–40 minut. Poté sejmeme pokličku a přibližně 5 minut pečeme bez ní, dokud vrchní těstoviny nezačnou hnědnout. Dobré je, když křupou mezi zuby. Zapečené těstoviny se salámem podáváme se sladkokyselou okurkou.
Ingredience: 400 g těstovin, 200 g kuřecího masa, 200 g zeleniny, 1 lžička černého mletého pepře, 1 lžička bazalky, 1 lžička oregana, 2 lžičky soli, 3 vejce, 200 ml mléka, 200 ml smetany
Technologický postup: Uvaříme těstoviny podle návodu, přecedíme a necháme okapat. Maso očistíme a nakrájíme na kostky nebo nudličky. Zeleninu zvolíme podle chuti. Očistíme ji a nakrájíme na nudličky nebo kostky. Můžeme použít i mraženou zeleninu. Na pánvi opečeme kuřecí maso a přidáme zeleninu. Když jsou maso i zelenina osmažené, přidáme do pánve těstoviny. Posypeme solí, pepřem, oreganem a bazalkou. Vše důkladně promícháme. Obsah pánve přesypeme do zapékací mísy. V mléce rozmícháme vejce a smetanu se lžičkou soli a přelijeme těstoviny. Těstoviny s kuřecím masem pečeme v troubě přibližně půl hodiny, dokud se na povrchu nevytvoří růžová kůrka. Zapečené těstoviny s kuřecím masem podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.
Nejdůležitějším krokem při přípravě jakýchkoli těstovin je správný způsob jejich vaření. Pokud budete připravovat celozrnné těstoviny, platí pro ně podobné zásady jako pro přípravu těstovin z bílé mouky. K dokonalému uvaření těstovin je zapotřebí opravdu velkého hrnce s dostatkem vody. Na dvě stě gramů těstovin budete potřebovat nejméně dva litry vody. Vodu dobře osolte, přidejte do ní pár kapek olivového oleje a přiveďte k bouřlivému varu. Teprve do vroucí vody vsypte těstoviny a dobře je promíchejte. Mícháním během vaření zamezíte jejich slepení. Doba varu se pohybuje mezi 8–12 minutami, záleží na druhu těstovin a jejich složení. Vždy dodržte doporučenou dobu varu uvedenou na obale, zabráníte tak nechtěnému rozvaření. Veškeré těstoviny by se měly vařit takzvaně „al dente“, na skus, tedy tak, aby po uvaření zůstaly těstoviny na skusu stále mírně tuhé, ale přitom nerozvařené a v ústech příjemně pružily. Dobře uvařené těstoviny by měly jít lehce rozkousnout, měly by držet tvar a neměly by mít moučnou příchuť.
Špenát je oblíbená listová zelenina, která se používá téměř ve všech kuchyních. Má velmi jemnou chuť a delikátní texturu. Je tedy snadné přizpůsobit chuť připravovaného pokrmu podle potřeby.
Špenát má mnohem více zdraví prospěšných látek. Vitamíny A a C, antioxidanty, které udržují kardiovaskulární systém v kondici a snižují riziko infarktu. Kyselinu listovou, která je podstatná pro vývoj červených krvinek, pro růst a jako prevence poškození plodu. Cholin a inositol, substance, které přispívají k prevenci proti arteroskleróze a zpomalují kornatění tepen. Karotenoidy lutein a zeaxantin podporující zrak a snižující riziko makulární degenerace a šedého zákalu. Vitamín K nutný pro správnou krvetvorbu a srážlivost krve. Z minerálních látek obsahuje větší množství hořčíku.
Při nákupu čerstvého špenátu vybírejte vždy sytě zbarvené lístky, můžete se držet zkušeností prababiček – špenát by měl být mladý, světlý a křehký. Jestliže ho chcete připravovat jako dušenou přílohu (nebo samostatné jídlo), počítejte s tím, že se svaří o více než polovinu. Pro čtyřčlennou rodinu tak potřebujete alespoň kilogram listového špenátu. Doma špenát zbavte tužších částí řapíků a důkladně jej operte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky zeminy. Listový špenát vařte ve větším množství osolené vody (aby nezhnědl), ale jen krátce (několikrát „překulte“ varem). Pak postupujte podle konkrétního receptu.
Špenát by se měl dostat ze zahrady přímo na talíř, respektive na pánev či do hrnce. Pokud ho chcete skladovat, uložte ho do polyetylenového sáčku a co nejrychleji do lednice. Sklizený špenát je citlivý na etylen, proto jeho listy neskladujte v lednici spolu s jablky, melouny nebo rajčaty (etylen, který tyto plodiny uvolňují, způsobuje žloutnutí špenátových listů).
Špenát netrapte dlouhou tepelnou úpravou. Stačí, když ho necháte lehce zavadnout. Mražený nemusíte rozmrazovat, stačí ho krátce podusit v trošce vody. Špenát může být výtečnou součástí polévek, nákypů, slaných koláčů, těstovin nebo štrúdlů i spousty jiných jídel. Jeho chuť výborně ladí s máslem, smetanou, sýry a slaninou. Olivový olej, česnek a čerstvě namletý pepř pak dodají špenátovým pokrmům ten správný akcent. Mladé čerstvé lístky se hodí i syrové na salát.
Ingredience: 500 g těstovin, 1 vejce, 400 g mraženého špenátu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g tvrdého sýra, mletý černý pepř, sůl, olej
Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme špenát, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, rozkvedlané vejce a necháme srazit. Těstoviny uvaříme podle návodu na balení. Špenát a těstoviny smícháme dohromady a dáme do olejem vymaštěné zapékací mísy. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C. Směs můžeme podle chuti posypat strouhaným sýrem. Zapečené těstoviny se špenátem a sýrem podáváme ihned po dopečení jako hlavní chod.
Také z nutričního hlediska představují těstoviny výbornou potravinu. Ze 100 g uvařených těstovin (to je zhruba třetina až polovina běžné porce) získáte 125 kcal (525 kJ), z toho pouze 1 g tuků, dále 5 g bílkovin a 25 g sacharidů. Těstoviny jsou velmi dobře stravitelné, ale obsahují mimo jiné gluten (lepek), který vyvolává u pacientů s celiakií zánětlivé onemocnění tenkého střeva. Jinak těstoviny představují ideální zdroj energie nejen pro sportovce, ale i pro běžnou populaci. Nechte se tedy inspirovat našimi recepty. Přejeme vám dobrou chuť!