Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

RECEPTY Z ČERVENÉ ŘEPY

Recept z červené řepy pro děti

Děti při konzumaci jídla milují barevnost. V tomto směru je perfektní použít právě červenou řepu. Pokrm pak bude nejen barevný, ale i zdravý.

Salát ze syrové červené řepy s jablky

Řepa s jablky je snad nejoblíbenější kombinace. Jablka dodají řepě skvělou chuť. Oloupanou řepu nastrouháme a smícháme s nastrouhanými jablky. Promícháme a přidáme do salátu šťávu z citronu, ořechy a rozinky. Nakonec vmícháme jogurt a podle potřeby dochutíme pepřem a solí.

Zdroj: Recepty s červenou řepou

Diskuze

V diskuzi STERILIZACE ŠŤÁVY Z ČERVENÉ ŘEPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel cani.

zavařuje někdo šťávu z červené řepy?pomoze ,díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MARIE KLÁRA.

2,5 KG NASTROUHANÉ ČERVENÉ ŘEPY
4 LITRY VODY
PŮL HODINY VAŘIT
PŘIDAT NA 1 LITR ŠŤÁVY:
15 GR CUKRU
2 LŽÍCE KYSELINY CITRONOVÉ
10 MINUT POVAŘIT
DO VYCHLADLÉ ŠŤÁVY DÁME:
2 MALINOVÉ TRESTI
NALIJEME DO SKLENIC
ZAVAŘÍME, STAČÍ POVAŘIT, ABY CHYTLO VÍČKO

Zdroj: diskuze Sterilizace šťávy z červené řepy

Salát z červené řepy

Ingredience: 3 červené řepy, 3 dcl mrkve/hrášku, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl, pepř, nízkotučný tvrdý sýr, případně 1 natvrdo uvařené vejce

Postup: Uvařenou řepu nakrájíme na kostičky, přidáme mrkev nebo hrášek, na kostičky nakrájené kyselé okurky, polijeme olivovým olejem. Salát necháme v lednici odležet. Před podáváním lehce posypeme nízkotučným tvrdým sýrem nebo natvrdo uvařeným vejcem.

Výborná je i druhá varianta salátu:

Ingredience: 300 g uvařené červené řepy, 100 g sušených švestek, 100 g vlašských ořechů, 2 stroužky česneku, špetka soli, pepř a 3 lžíce rostlinného oleje

Postup: Uvařenou červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme sušené švestky a drcené ořechy. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme rozmačkaný česnek a přelijeme rostlinným olejem.

Zdroj: Recepty s červenou řepou

Diskuze

V diskuzi STERILIZACE ŠŤÁVY Z ČERVENÉ ŘEPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel cani.

zavařuje někdo šťávu z červené řepy?pomoze ,díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libuše.

Prosím,máte-li někdo zkušenost s uchováním šťávy z č.řepy? Když ji odšťavnim a chtěla bych ji konzervovat na zimu. Děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Sterilizace šťávy z červené řepy

Recept pro kojence

Krémová polévka z červené řepy

Ingredience: 500 g oloupané a předem uvařené červené řepy, 1 cibule, 2 mrkve, kousek celeru, 600 ml zeleninového vývaru nebo vody, 1 stroužek česneku, kelímek bílého jogurtu, 1 bobkový list, sůl, pepř, olivový olej

Postup: Na olivovém oleji lehce orestujeme očištěnou a nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Po orestování zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme bobkový list a řepu nakrájenou na kostky. To vše vaříme zhruba 10 minut. Vyjmeme bobkový list a přidáme utřený stroužek česneku a bílý jogurt. Tuto vzniklou směs rozmixujeme tyčovým mixérem.

Výborná je i kaše: Řepu uvaříme, brambory nebo batáty také, oloupeme a rozmixujeme. Tato směs je výborná s přidaným žloutkem.

Zdroj: Recepty s červenou řepou

Recept na přípravu

Bulvy červené řepy (nejlépe v bio kvalitě) omyjte, oloupejte nožem a nakrájejte na větší kostky. Kostky vložte do odšťavňovače, poté už je domácí šťáva z červené řepy připravena ke spotřebě. K pročištění organismu se doporučuje pít týden až 10 dní 3x denně 50 až 100 ml čerstvě vylisované šťávy. Pokud máte zahrádku, můžete si vypěstovat vlastní bulvy. Červená řepa není náročná na pěstování.

Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Recepty na karlovarský houskový knedlík

Carpaccio z řepy

Ingredience: 2 větší nebo 4 menší červené řepy, 4 hrsti rukoly, 100 g měkkého kozího sýra

Zálivka: šťáva z 1 citronu, balzamikový ocet dle chuti, drcený pepř podle chuti, sůl

Postup: Zahřejte troubu na 190 °C. Řepu omyjte a zabalte do dvojí vrstvy alobalu. Pečte doměkka v předehřáté troubě, připravte se, že to bude trvat nejméně hodinu, řepu si však můžete upéct i den předem. Po upečení by řepou měla hladce projít špejle. Oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Rozdělte na talíře a nechte zchladnout. Zálivku připravte z uvedených ingrediencí. Řepu podávejte zakapanou zálivkou a obloženou sýrem nakrájeným na plátky a rukolou.

Zdroj: Recepty s červenou řepou

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, mohu se zeptat co uděláme se zbylým žloutkem???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Žloutek můžete použít například do třené bábovky. Na vyčištění vývaru je nutný pouze bílek. Žloutek vám prostě zbyde.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Smoothie z červené řepy

Červená řepa patří mezi naprosto nejzdravější druhy zeleniny, které na naší planetě najdete. Přitom se jedná o neskutečně podceňovanou potravinu, které se mnoho lidí straní.

Ingredience: 1 malá červená řepa, ½ banánu, 1,5 cm kořene zázvoru, 1/2 hrnku vody

Technologický postup: Červenou řepu, banán i zázvor oloupeme, nakrájíme na menší kousky a společně s vodou vložíme do mixéru, kde vše pořádně rozmixujeme. Mixujte trochu déle, než jste běžně zvyklí, protože řepa i zázvor jsou poměrně tvrdé a chvíli trvá, než je smoothie maker pořádně zpracuje.

Zdroj: Smoothie recepty na hubnutí

Rizika z nadměrného užívání

Ze začátku se doporučuje řepnou šťávu ředit s vodou nebo jinou zeleninovou šťávou, například mrkvovou. Jestliže zkraje vypijete koncentrované nebo větší množství řepné šťávy, můžete se vystavit jejímu silnému účinku, který se může projevovat nevolností nebo točením hlavy - u některých lidí totiž nedokážou játra koncentrovanou šťávu zpracovat.

Preventivně se doporučuje pití přibližně 0,5 l šťávy týdně, nejlépe rozloženého do rovnoměrných denních dávek aplikovaných před jídlem. V případě onemocnění je vhodná konzumace cca 250 ml šťávy denně.

Šťávu z červené řepy se doporučuje pít dlouhodobě jako prevenci před nejrůznějšími chorobami.

Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy

Tlačenka na americký způsob

Ingredience: 0,5 kg červené řepy, 2 lžíce másla, 1 lžíce pikantní hořčice, 1 lžička medu, 1 špetka chilli, sůl, worcestrová omáčka, citronová šťáva, tlačenková želatina, sáček na tlačenku, 500 ml vody

Postup: Červenou řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme lžíci hořčice, lžičku medu, špetku chilli a do toho zamícháme nakrájenou řepu. Osolíme a dle chuti doplníme worcestrovou omáčku citronovou šťávou. Prohřejeme a poté si připravíme želatinu z 500 ml vody, kterou uvedeme k varu a necháme zchladnout, vsypeme do ní želatinu a nálev promícháme s připravenou směsí. Směs nalijeme do sáčku na tlačenky a necháme zchladnout.

A jaké jsou vaše tipy na červenou řepu v aspiku? Přidejte své originální recepty nebo vyzkoušejte výše uvedené recepty a poskytněte nám zpětnou vazbu.

Zdroj: Aspik s červenou řepou

Diskuze

V diskuzi ČAJ Z RÝMOVNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Rimanovsky.

Kolik toho mužu na 3 krat vypit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Špičková.

Kolik listů rýmovníku se dává do čaje? Některé recepty mají 1 list na šálek vody, jiné 5 lístků na 1/4 litru, takže jak to je? Děkuji za odpověď. Špičková

Zdroj: diskuze Čaj z rýmovníku

Zavařování červené řepy

Nálev na červenou řepu: 2 l vody, 20 g cukru, 20 g soli, 2–3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček barevného pepře, lžička kyseliny citronové

Postup zavařování: Červenou řepu uvaříme (pozor, nesmí se rozvařit) ve slupce a necháme vychladnout. Řepu oloupeme – jde to velmi dobře a celkem rychle. Poté se řepa nakrájí dle požadovaného tvaru – na kostičky nebo na hranolky. Anebo uvařenou červenou řepu jednoduše nahrubo nastrouháme. Připravíme si nálev ze všech ingrediencí a necháme krátce svařit. Kdo nechce mít v zavařované červené řepě koření, může nálev přecedit. Nakrájená nebo nastrouhaná červená řepa se dává do skleniček. Poté se hned zalije vychladlým nálevem. Zavařovací sklenice uzavřeme víčkem a červenou řepu sterilizujeme standardním způsobem, přibližně 15 minut při 85 °C. Pak ihned vyndáme ze zavařovacího hrnce.

Zdroj: Recepty s červenou řepou

Diskuze

V diskuzi SMOOTHIE RECEPTY KOMENTÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skokova.

Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento mixersmoothie.cz/smo… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mášinka.

No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář

Jak často se může užívat

Při konzumaci řepné šťávy by měli být opatrní pacienti trpící diabetem, a to vzhledem k vysokému obsahu cukru.

Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ ŠUNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Nedávno jsem si pořídili bytelnou formu na šunku z webu www.formanasunku.cz a musím říce, že je to skvělé. Invesctice okolo tisícovky se určitě vyplatí. Celá rodina domací šunku milujeme. Jsem ráda, že to chutná i dětem. Vím co jedí, alespoń u něčeho ,) Děkuji za tipy na nové recepty.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí šunka

Hrníčkové recepty jsou sladké i slané

Hrnková metoda k přípravě pokrmů není zaměřená pouze na sladké, ale i na slané pokrmy.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Červená řepa se zelím

Ingredience: 1/2 kg červené řepy, 1/2 kg zelí bílého nebo červeného, 17 g mořské soli, kmín, skleněnou či dřevěnou nádobu, nejlépe však keramickou na kvašení

Postup: Zelí nakrájíme najemno, ředkve nastrouháme nahrubo. Vše smícháme dohromady, přidáme mořskou sůl, kmín (pozor, s kmínem šetřete, jinak bude směs velmi aromatická) a dobře prohněteme. Jakmile směs pustí šťávu, začneme ji pěchovat do nádoby. Pokud nemáte speciální keramickou nádobu na kvašenou zeleninu, ale například sklenici, je třeba ji zatížit talířkem a kamenem či sklenicí s vodou. Nádobu se směsí necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Jakmile je zelenina zkvašená a je v ní poměrně hodně šťávy, můžeme směsí naplnit malé skleničky, které dobře uzavřeme a uschováme v ledničce nebo ve sklepě. Zeleninu můžeme ponechat i v nádobě, kde kvasila. Vždy ale musíme dbát na to, aby byla zelenina ponořená v kysané šťávě. Jestliže je šťávy málo, dolijeme čistou vodu.

Zdroj: Recepty s červenou řepou

Další prospěšné látky

Kromě výše uvedených minerálů najdeme v řepě vitamíny, jako je vitamín A, vitamín C, vitamín B6, B1 a B2. Dále pak řepa obsahuje antokyany, betain, antioxidanty, bioflavonoidy, sacharidy, vápník, síru, chlor, měď, jód, vlákninu, niacin, kyselinu listovou a biotin.

Řepná šťáva tak má velmi široké uplatnění při léčbě a prevenci mnoha nemocí.

Čištění krve: Jednou z nejznámějších vlastností řepné šťávy je schopnost dokonale čistit krev od škodlivých látek, což je přičítáno vysokému obsahu železa v červené řepě. Řepa je známá také jako účinný lék na chudokrevnost.

Trávení a poruchy zažívání: Vliv pití šťávy z cukrové řepy na zdravé trávení lze přičíst obsahu sacharidů ve formě přírodního cukru. Tyto sacharidy jsou snadno stravitelné a spolu s vlákninou optimalizují proces trávení potravy. Řepná šťáva je také vhodným doplňkem při léčbě nemocí, jako je žloutenka, nevolnost a zvracení, úplavice, hepatitida, zácpa, hemoroidy a průjem.

Kardiovaskulární choroby: Vědecké výzkumy prokázaly, že dusičnany obsažené ve šťávě červené řepy jsou prospěšné při snižování krevního tlaku u pacientů trpících hypertenzí, což je považováno za jeden z největších léčebných účinků červené řepy.

Stres: Pokud neustále žijete pod škodlivým stresem, věřte že červená řepa obsahuje látku zvanou "GABA", která velmi aktivně tlumí stres, její konzumace tudíž pomáhá i při odstranění tohoto nežádoucího stavu.

Cholesterol: Další z důležitých léčebných vlastností řepné šťávy je schopnost snižovat obsah špatného cholesterolu v těle a zároveň zvyšovat obsah zdravého cholesterolu v krvi, což může pomoci v boji s touto novou civilizační epidemií.

Oběhové poruchy: Řepná šťáva je rovněž dobré rozpouštědlo anorganických usazenin vápníku v těle. Proto je důležitá v prevenci poruch krevního oběhu, jako jsou křečové žíly, vysoký krevní tlak, arterioskleróza a další.

Kožní problémy: Pravidelné pití šťávy z červené řepy je prospěšné v prevenci a léčbě kožních zánětů, akné, suché kůže a lupénky. Pomáhá udržet zdravou pokožku a podporuje růst vlasů.

Rakovina: Díky obsahu betainu zamezuje řepná šťáva vzniku rakovinných nádorů a také čistí tělo od všech škodlivých toxických látek. Proto je tato šťáva velmi důležitá v prevenci rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva.

Svěžest a vytrvalost: Pravidelné pití šťávy z červené řepy zvyšuje fyzickou vytrvalost, to je dáno obsahem dusičnanů, které snižují spotřebu kyslíku v krvi, čímž dochází ke snížení únavy organismu a zvýšení vytrvalosti.

Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy

Plněná rajčata

Plněná rajčata patří mezi velmi oblíbené předkrmy či lehké večeře. Zvláště v těchto letních dnech jimi nadchnete své hosty více než tradičními chlebíčky. Nasládlou chuť rajčat je vhodné doplnit náplní s výraznější chutí, můžete použít různé ingredience, například tuňáka, sýry, vajíčka nebo i vlašský salát, viz naše recepty.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Jak se řekne kližka slovensky

Slovensky se kližce říká hovädzia glejovka.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku

Hrníčkový recept na dort

Ingredience: 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku mléka, 1/2 kypřicího prášku do pečiva, 1 vejce, 1/2 hrnku oleje

Krém: 250 ml mléka, 1 balíček vanilkového pudinku, 100 g tvarohu, 1 balení červené želatiny, 250 g ovoce

Postup: Vymícháme řídké těsto, kterým vylijeme dortovou formu a upečeme. Poté si umícháme krém z uvařeného pudinku a tvarohu. Tímto mažeme korpus. Vršek dortu ozdobíme čerstvým ovocem a zalijeme želatinou připravenou dle návodu na obalu. Pokud je korpus vysoký, můžeme ještě rozpůlit.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP