ŘEZY ŠTAFETKY a nejen to se dozvíte v tomto článku. Pařížské řezy jsou velmi chutným zákuskem, který je známý v každé rodině a snad každá druhá rodina má i svůj osvědčený postup a recept na tento druh sladkého potěšení. Kdo by odolal tmavému korpusu naplněnému doslova božskou čokoládovou náplní a zdobenému lesklou tmavou čokoládovou polevou? Tak pojďme na recepty.
Pařížské řezy na plech
Ingredience na kakaový korpus (forma 20 x 20 cm): 125 g cukru krupice, 5 vajec, 60 g oleje, 50 g hladké mouky, 30 g hrubé nebo polohrubé mouky, 35 g kakaa
Postup: Troubu předehřejte na 185 stupňů, dortovou formu o rozměru 20 x 20 cm vyložte pečicím papírem. Obě mouky a kakao prosejte do mísy a odložte prozatím stranou. Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu. Zpočátku šlehejte samotné bílky na střední otáčky, až se vytvoří pěna, začněte pomalu přidávat cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky vyšlehejte za postupného přilévání oleje. Přidejte k vyšlehaným bílkům a promíchejte. Opatrně vmíchejte moučnou směs, nejlépe ve dvou až třech dávkách. Míchejte pouze stěrkou nebo vařečkou, nikoliv šlehačem. Těsto dejte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách snižte teplotu na 160 stupňů a ještě asi 10 minut dopékejte. Špejlí si ověřte, zda je korpus propečený. Korpus nechte chvilku chladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky a korpus překlopte na chladicí mřížku. Pokud nebudete hned plnit, po úplném vychladnutí zabalte korpus do fólie a dejte do chladu.
Tip: Čtvercové formy vypadají jako plech, ale vrchní část se uvolní, stejně jako u dortové formy. Tyto formy jsou běžně k dostání.
Ingredience na pařížskou šlehačku: 500 ml smetany ke šlehání (33%), 200 g hořké čokolády (55-60%), 5-6 lžic mascarpone k našlehání
Postup: Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte pár minut odstát, pak vymíchejte do hladka. Poté ještě promixujte tyčovým mixérem a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit. K vychlazenému základu přidejte mascarpone a vyšlehejte do pevného krému. Pozor, ke konci šlehat opatrně, na menší otáčky, aby se krém nepřešlehal a nesrazil.
Postup sestavení řezů: Korpus jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám dva pláty. První položte na tác, můžete lehce pokapat rumem nebo vaječným koňakem, a rozetřete asi polovinu krému. Přiklopte druhý plátem korpusu a lehce přimáčkněte. Nyní celý "čtverec" rozřízněte opatrně na polovinu ostrým nebo zoubkovaným nožem. Vzniknou vám tak dva řezy, každý o rozměru cca 20 x 10 cm. Oba řezy zvenku celé pomažte, boky i vršek, a dejte chladit do lednice, ideálně do druhého dne.
Ingredience na čokoládovou polevu: 200 g hořké čokolády (55-60%), 200 g smetany ke šlehání (33%), strouhaná čokoláda nebo nasekané ořechy na obalení boků
Postup: Nasekanou čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte pár minut odstát, pak vymíchejte do hladka. Za občasného m
Ve svém příspěvku JAKÉ VZDĚLÁNÍ MUSÍ MÍT ČLOVĚK PRO PROŘEZ STROMŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eduard Křivánek.
Dobrý den, jaká legislativa stanoví, že činnosti s úpravou korun stromů/mladých i vzrostlých/ může provádět pouze arborista ?
Hrozí i certifikovanému pracovníkovy finanční postih, pokud např. po jeho zásahu dojde k zaschnutí stromu?
Může provádět veškeré úpravy korun stromů a speciální řezy osoba , která má platný kurz na motorové pily?
Předem děkuji za odpověď.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience na těsto: 260 g krystalového cukru, 11 bílků, 120 g hladké mouky, 120 g mletých ořechů
Ingredience na krém: 250 g másla, 30 g Hery, 30 g hladké mouky, 2 dl vody, špetka soli, 1 lžička mleté kávy, cukr, rum
Ingredience na polevu: 200 g čokolády na vaření, 30 g tuku
Technologický postup: Bílky s cukrem ušleháme dotuha, přidáme mouku smíchanou s ořechy. Připravíme si 3 plechy vyložené pečicím papírem a těsto na ně rozdělíme. Pečeme prudce (na 200 °C) a krátce – upečené těsto nesmí být vysušené. Ihned po upečení stáhneme pečicí papír z plechů a necháme na mřížce vychládnout. Z Hery a hladké mouky uvaříme jíšku, zalijeme vodu se špetkou soli a umícháme na kaši. Ušleháme máslo a přidáme do něj vychladlou kaši, přišleháme lžičku mleté kávy a dle chuti dosladíme moučkovým cukrem a dochutíme rumem. Na tác položíme 1. plát, pomažeme jej polovinou krému, přitiskneme 2. plát, pomažeme jej zbylým krémem a přitiskneme 3. plát. Necháme ztuhnout, poté krájíme na malé řezy (3 x1,5 cm), které zešikma namáčíme do čokoládové polevy.
Ve svém příspěvku ŘEZ VINNE REVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Lojda.
Vážení přátelé,
S očekáváním vždy otevírám mailové stránky, stránky publikací,abych se dozvěděl vždy to samé.Fundovaně napsané články,hemžící se odborným výrazivem snad proto
aby fundovaná, odborná obec neměla důvod povytáhnou obočí.Pro nás normální pěstitele či začátečníky to však valnou cenu nemá.Co takhle se snížit k náčrtkům
a psát trochu srozumitelně?Ty fundovaní již ty řezy dávno znají, ale co my?
Stejný případ byste mohli najít v ordinaci lékaře,který Vám na otázku co Vám je,
začne vše obšírně vysvětlovat latinským výrazivem.Co si o něm pomyslíte?Možná odborník, ale de faco ty jeho rady jsou mi na h.... .
Zdraví Vás Jiří Lojda
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivet.
Souhlasím, přesně si říkám to samé. Čtu už třetí článek a nejsem o nic moudřejší.
Ingredience na těsto: 90 g cukru krupice, 40 g mletých vlašských ořechů, 4 bílky, 40 g hladké mouky
Ingredience na krém: 80 ml silné kávy, 65 g másla, 45 g moučkového cukru, 30 g hladké mouky
Ingredience na ozdobu: čokoládová poleva
Technologický postup: Troubu si předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z bílků a cukru krupice vyšleháme pevný sníh. Vmícháme mouku a ořechy a rozetřeme na připravený plech. Pečeme krátce, asi 7 minut, hlavní je, aby se plát těsta nevysušil. Ihned ho překlopíme a sundáme z něj pečicí papír. Necháme vychladnout. První část másla rozpustíme v kastrolu, sundáme z ohně a vmícháme mouku a první část moučkového cukru. Vrátíme na sporák a mícháme, dokud se hmota nespojí. Za stálého prošlehávání hmoty metličkou vlijeme kávu a chvilku, opět za stálého míchání, povaříme. Necháme vychladnout. Druhou část másla utřeme se zbylým cukrem a postupně zapracujeme vychladlou kávovou směs. Šleháme, až krém nabyde na objemu. Vychlazený plát těsta ořízneme a nakrájíme na 3 stejné pláty. První plát namažeme polovinou krému, přiklopíme druhým plátem, namažeme druhou polovinou krému a přiklopíme posledním plátem. Necháme vychladit v lednici. Krájíme na jednotlivé řezy a šikmo je máčíme v čokoládové polevě. Necháme zatuhnout.
Ingredience na těsto: 8 bílků, 210 g krupicového cukru, 90 g mletých ořechů, 80 g hladké mouky
Ingredience na krém: 40 g hladké mouky, 290 g másla, 1 lžíce mleté kávy, 200 ml mléka, 150 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu
Ingredience na polevu: 100 g čokolády na vaření, 30 g tuku 100 %
Technologický postup: Bílky vyšleháme postupně do pěny spolu s krupicovým cukrem. Pak už jen zlehka vmícháme mleté vlašské ořechy a mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 200 °C cca 8 minut. Těsto po upečení stáhneme z papíru na pečení a necháme vychladnout. Po vychladnutí je překrojíme na tři pruhy. Připravíme krém: mouku osmahneme na másle na pánvi, přidáme 3 lžíce kávy (spařené v 0,5 dl vody) a zalijeme mlékem. Hmotu necháme sevřít a za stálého míchání uvaříme kaši. Necháme vychladnout za občasného promíchání. V misce vyšleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme kávovou kaši a vyšleháme hladký krém, který ochutíme ještě rumem. Krém naneseme na pláty těsta a rolujeme. Poté nakrájíme asi na 5cm kousky a jejich kraje máčíme v rozpuštěné čokoládě, do které jsme přidali tuk.
Ingredience na těsto: 5 bílků, 1 vanilkový cukr, 160 g cukru krupice, 70 g hladké mouky, 70 g strouhaného kokosu, moučkový cukr
Ingredience na krém: 350 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 lžíce instantní kávy, 100 g cukru krupice, 130 g másla, 1 lžíce moučkového cukru
Ingredience na polevu: 100 g čokolády na vaření, 20 g tuku, hnědý rum
Technologický postup: Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem na sníh. Poté vmícháme vanilkový cukr s kokosem a moukou. Těsto nalijeme na plech s pečicím papírem, rovnoměrně rozetřeme a přes jemný cedníček posypeme těsto moučkovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dorůžova, cca 10 minut. Hned po vyndání opět jemně posypeme moučkovým cukrem a necháme na pečicím papíře vychladnout. Krém připravíme tak, že mléko uvaříme s pudinkem, kávou, cukrem. Hustý pudink dáme do misky a zakryjeme mikrotenovým sáčkem, aby se neudělal škraloup. Necháme zcela vychladnout. Máslo vyšleháme v míse se lžící moučkového cukru do pěny a postupně zašleháváme pudink. Korpus rozkrojíme na tři díly, pokapeme rumem, mezi sebou potíráme krémem a vrstvíme na sebe. Takto připravený moučník necháme vychladnout a poté z něj krájíme obdélníčky (6 x 2,5 cm), které namáčíme zešikma do čokoládové polevy.
Ingredience na těsto: 4 bílky, 80 g cukr krupice, 40 g hladké mouky, 30 g kokosu
Ingredience na krém: 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 žloutek, 80 g lískových oříšků, 1 lžička instantní kávy, 1 lžíce rumu
Ingredience na polevu: 100 g čokolády na vaření, 10 g 100% tuku
Technologický postup: Pečicí papír dáme na velký plech a důkladně vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Bílky vyšleháme s cukrem krupicí na sníh. Poté vmícháme hladkou mouku s kokosem. Těsto nalijeme na plech s pečicím papírem a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dorůžova, asi 10 minut. Hned po vyndání poprášíme moukou a necháme na pečicím papíře vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem, žloutkem a instantní kávou do hladkého krému. Vmícháme oříšky a rum. Korpus rozkrojíme na tři díly, mezi sebou potíráme krémem a vrstvíme na sebe. Takto připravený moučník necháme zchladnout a poté z něj krájíme obdélníčky (6 x 2,5 cm), které namáčíme zešikma v čokoládové polevě.
Ingredience: 250 g medu, půl lžíce másla, 2 vejce, cca 300–400 g hladké mouky, citronová kůra, 1 lžička prášku do pečiva, tuk a hrubá mouka na plech, ořechová jádra na ozdobu
Ingredience na polevu: 1 bílek, trocha vody, med
Postup: Nahřátý horký med smícháme s máslem a celými vejci. Přidáme tolik hladké mouky, aby těsto bylo husté jako na nudle. Během zadělávání přidáme skořici, nastrouhanou kůru a prášek do pečiva. Na vále těsto dobře vypracujeme (asi hodinu), pak uložíme do chladu a necháme cca půl dne odpočívat. Nakonec vyválíme placky na malík tlusté, přeneseme je na tukem vymazané a hrubou moukou vysypané plechy a na povrchu je potřeme polevou. Povrch poklademe jádry ořechů. Marcipán upečeme dorůžova. Ještě zatepla jej nakrájíme na řezy a uložíme v krabici. Řezy jsou dlouho chutné.
Na polevu utřeme bílek s vodou a rozehřátým medem.
Ingredience: 200 g moučkového cukru, 200 g másla, 200 g vlašských ořechů, 120 g polohrubé mouky, sníh z bílků
Ingredience na polevu: 4 žloutky, 180 g moučkového cukru
Postup: Cukr ušleháme s máslem do pěny, přidáme ořechy, mouku a lehce vmícháme sníh z bílků. Upečeme na menším pekáči ve středně horké troubě – je to rychle pečené. Horké řezy hned po vyndání z trouby polijeme polevou (4 žloutky ušleháme s cukrem do pěny). Řezy jsou rychlé a recepty na ně budete rozesílat.
Ingredience na těsto: 200 g cukru moučky, 200 g hladké mouky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 dl oleje
Ingredience na pudink: 1 l mléka, 2 vanilkové pudinky, cukr
Ingredience na vrchní vrstvu: 2 zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, skořice a Granko na posypání
Postup: Suroviny na těsto smícháme a vylijeme na vysypaný a vymazaný vysoký plech, protože těsto při pečení stoupne. Na těsto nalijeme uvařený horký vanilkový pudink a zapečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Po upečení na teplou buchtu rozetřeme 2 zakysané smetany s 2 vanilkovými cukry a posypeme Grankem a skořicí (skořice je zde moc dobrá, ale nepřehánět). Řezy uchováváme v lednici. Je to neuvěřitelně lehká, dobrá a také osvěžující „buchta“. U ní je jistota, že vám dlouho nevydrží.
Ingredience na polevu: 250 g moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce vařící vody
Postup: Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu těsta vyválíme na pomoučeném vále a opatrně přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Uvaříme 2 vanilkové pudinky podle návodu z 1 l mléka, jen při rozmíchávání přidáme navíc lžíci škrobové moučky, aby pak byl hotový pudink tužší. Pudink hned po uvaření nalijeme na těsto. Z druhého dílu těsta opět vyválíme stejně velký plát, kterým přiklopíme pudinkovou vrstvu. Nezapomeneme propíchat těsto na několika místech opatrně vidličkou. Pak dáme řezy péct do mírně předehřáté trouby a pečeme asi tak 20 minut. Nakonec si připravíme polevu. Moučkový cukr rozmícháme s citronovou šťávou a přidáme vařící vodu. Vše umícháme vidličkou. Roztíráme hned po upečení a necháme ztuhnout.
Ingredience na zdobení: 30 g vlašských ořechů, 2 tyčinky bílých ledových kaštanů
Ingredience na krém: 2 pařížské šlehačky, rybízová marmeláda
Postup: Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Do mísy dejte mouku, cukr, kakao, mléko, olej, žloutky a ušlehejte do hladké hmoty. Potom krátce a rychle zašlehejte prášek do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce jej vmíchejte do kakaové hmoty. Troubu předehřejte na 180 °C. Hluboký plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Rozprostřete v něm těsto a cca 12 minut pečte. Upečený korpus nechte vychladnout. Obě pařížské šlehačky vyšlehejte do tuha a na vychladlý piškot natřete marmeládu a poté šlehačky. Ořechy a bílé kaštany nastrouhejte na řezy. Postup je jednoduchý a rychlý.
Ingredience na dohotovení: 2 velké banány (nebo 3 menší), Granko na posypání
Postup: Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mouku a kakao a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 200 °C přibližně 15 minut. Necháme vychladnout. Den předem svaříme šlehačky a ledové kaštany. Vychladlé dáme do lednice přes noc. Druhý den ráno vyšleháme společně se ztužovačem. Korpus podélně překrojíme a pomažeme částí šlehačky, poklademe banány, které jsme nakrájeli na kolečka, a potřeme další částí šlehačky. Přiklopíme druhou částí korpusu a celý moučník pomažeme zbytkem šlehačky. Celý moučník posypeme Grankem a dáme cca na 2 hodiny chladit. Krájíme řezy, které zdobíme šlehačkou. Postup není tak složitý, jak vypadá.
Ingredience na těsto: 7 vajec, 250 g moučkového cukru, 1,5 lžičky mleté skořice, 300 g mletých vlašských ořechů, 3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 3 lžičky prášku do pečiva
Ingredience na pařížský krém: 2 šlehačky, 4 lžíce kakaa, 4 lžíce cukru, 200 g čokolády na vaření
Postup: Všechny suroviny z receptu na těsto vymícháme a pečeme na vymazaném a vysypaném plechu nebo na pečicím papíře. Šlehačky zahřejeme - nevaříme! Přidáme kakao, cukr a nastrouhanou čokoládu a horké mixujeme asi 1 minutu. Na 12 hodin dáme do chladničky a před zdobením našleháme. Natřeme na korpus a rozkrájíme na řezy, které přizdobíme šlehačkou a mandarinkou.
Ingredience: 5 vajec, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 150 g čokolády na vaření Orion, 120 g strouhaných ořechů, 150 g polohrubé mouky
Postup: Utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme žloutky a za stálého tření pomalu přidáváme ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu. Přisypeme mouku s posekanými ořechy a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme na plech vysypaný moukou a vymazaný tukem a upečeme. Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou a po zatuhnutí nakrájíme na úhledné řezy; můžeme je ještě přizdobit jádrem ořechu.
Ingredience: 600 g hladké mouky, 380 g másla, 200 g moučkového cukru, špetka soli, 2 vejce, 1 žloutek, balíček prášku do pečiva, vanilinový cukr, půl lžičky mleté skořice, 100 g strouhaných ořechů, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce oleje, 1 lžíce moučkového cukru, pikantní zavařenina a bílek na potření
Postup: Z mouky, cukru, soli, másla, prášku do pečiva, celého vejce a žloutku vypracujeme těsto a rozdělíme ho na dva díly. Do jedné části přidáme strouhané ořechy a skořici a dobře propracujeme. Do druhé vpracujeme kakao, olej, vanilinový a moučkový cukr a rovněž propracujeme. Kakaové těsto rozválíme, přendáme na plech, potřeme zavařeninou, přiložíme rozválené oříškové těsto, potřeme bílkem, propícháme vidličkou a v troubě při mírnější teplotě upečeme. Po vychladnutí nakrájíme na řezy, jsou opravdu výborné. Uvidíte, že recept na tento moučník po vás budou chtít všichni, komu je dáte ochutnat.
Ingredience na těsto: 100 g moučkového cukru, 200 g pomletých vlašských ořechů, 6 bílků, špetka soli
Ingredience na krém: 6 žloutků, 100 ml smetany na šlehání, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 300 ml mléka, 1 vanilkový pudink
Ingredience na posypání: 100 g hrubě nasekaných vlašských ořechů
Postup: Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh, přidáme mletý cukr a do vyšlehaného základu opatrně stěrkou vmícháme jemně namleté vlašské ořechy. Vlijeme na plech o velikosti cca 20 x 30 cm, vyložený pečicím papírem, a v troubě vyhřáté na 150 °C upečeme dorůžova. Korpus necháme vychladnout a poté ho rozkrojíme na dvě poloviny, jestli příčně nebo podélně, záleží jen na vás.
Postup na krém: Zahřejeme ve vodní lázni šlehačku a postupně zašleháme všech 6 žloutků a mletý cukr. Do vychladlé hmoty zašleháme změklé máslo. Mezitím uvaříme pudink z mléka a pudinkového prášku (nesladíme). Přikryjeme fólií, aby se nám neudělal na pudinku škraloup, a necháme vychladit. Poté opatrně postupně všleháme žloutkovou pěnu do vychlazeného uvařeného pudinku.
Jeden díl piškotu natřeme krémem, urovnáme, posypeme hrubě sekanými ořechy, přikryjeme druhou polovinou korpusu a postup opakujeme. Krémem zatřeme i hrany a znovu posypeme ořechy. Vychlazené krájíme na řezy. Je to opravdu sladká bomba, proto krájejte jen malé porce.