Téma: 

řízkování rozmarýnu


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ROZMARÝN

Množení rozmarýnu

Množení rozmarýnu není náročné. Buď ho můžete vypěstovat ze semen, která se vysévají na jaře (březen). Následně pěstujeme při teplotě okolo 20 stupňů celsia. Do záhonu pak mladé rostlinky sázíme v červnu, a to do sponu přibližně 30 x 30 cm. Druhým způsobem množení je řízkování. Ze zdravé, měkké a ještě nezdřevnatělé rostliny odřízněte velmi ostrým nožem konce výhonků (řízky) 10 – 15 cm dlouhé, a to nejlépe v letním období. Zapíchejte je do vzdušné zeminy v květináči (smíchané s pískem) a půdu kolem lehce přitlačte. Aby se vám výhonky nezlomily, udělejte si předem tyčkou nebo kolíkem v hlíně dírky a z části rostliny, která „půjde pod zem“ otrhejte listy. Umístěte květináč na světlé místo (ne ale na přímé slunce) a udržujte mírnou vlhkost substrátu. Vzhledem k tomu, že se často všechny řízky neuchytí, dejte jich do jednoho květináče větší počet. Tvorba kořenů je ukončena do jara následujícího roku.

Zdroj: Rozmarýn
Zveřejněno: 9.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

MNOŽENÍ ŘÍZKOVÁNÍM

Řízkování muškátů/pelargonií

Muškáty pocházejí z Afriky a existuje obrovské množství druhů. U nás jsou k vidění pelargonie vzpřímené a převislé. Důležité je, abychom vždy řízkovali kompaktní části rostlin, které jsou zdravé a nenapadené škůdci. Vždy odebíráme pouze vrcholové řízky o délce 5–8 cm, jejichž spodní konce ponoříme nejprve do růstového stimulátoru, poté sázíme do připravených květináčků naplněných nejlépe perlitem nebo substrátem pro výsev a množení. Po zakořenění, to je asi po 3 týdnech, přesazujeme do květináčů naplněných zahradnickým substrátem.

Řízkování muškátů foto

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět odběr řízků muškátů.

Řízkování muškátů video

Zde jsou video návody, na kterých je vidět řízkování muškátů.

Zdroj: Množení řízkováním
Zveřejněno: 17.3.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: žloutnutí rozmarýnu

Dobry den.Mam problem s rozmarýnem zacal me najednou zloutnout nevim kde se udelala chyba.Dekuji za odpověď,

Zdroj: diskuze Žloutnutí rozmarýnu
Odesláno: 2.8.2016 uživatelem Halina
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

MNOŽENÍ ŘÍZKOVÁNÍM

Řízkování levandulí

Z dospělé rostliny se ostříhají řízky v místě, kde je levandule dostatečně ohebná, ale zároveň dřevnatá. Abyste podpořili tvorbu kořenů, je dobré namočit řízky levandule do stimulátoru. Pak již můžete řízky levandule zasadit například do květináčků se zahradnickým nebo množárenským substrátem, a to nejlépe po 3–5 řízcích. Substrát byste měli udržovat mírně vlhký. Dospělé levandule necháváme na přímém slunečním světle, rostlinky ho dobře snášejí, ba přímo vyžadují. Řízkované rostlinky je však lepší nechat v polostínu, dokud dobře nezakoření a neobrazí. Levandule pak vysazujeme na slunná místa, mají rády sušší půdu.

Řízkování levandulí foto

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět sadba řízků levandule.

Řízkování levandulí video

Zde jsou video návody, na kterých je vidět řízkování levandule.

Zdroj: Množení řízkováním
Zveřejněno: 17.3.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: žloutnutí rozmarýnu

Nejspíše je přelitý. Rozmarýn je suchomilná rostlina, která nemá ráda přemokřenou humózní zeminu. Naopak se spokojí se štěrkem s trochou hrabanky. Hlavně nesmí stát ve vodě. Sucho, sucho, sucho a vlhčit jen rozprašovačem na list. Když tak raději kupte novou rostlinu.

Zdroj: diskuze Žloutnutí rozmarýnu
Odesláno: 2.8.2016 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ

Léčivé účinky rozmarýnu

Rozmarýn jako jedna z mála bylin zvyšuje nízký krevní tlak a zlepšuje krevní oběh. Rozmarýn dobře pomáhá proti studeným končetinám – studené ruce a nohy. Dále rozmarýn odstraňuje nervové vyčerpání a celkově posiluje organizmus. Pro tyto léčebné účinky se nejlépe hodí jako rozmarýnové víno.
Další možností, jak využít léčivé účinky rozmarýnu je čaj vyrobený z rozmarýnu. V tomto podání rozmarýn dokáže vyvolat pocení a má také močopudné účinky. Dále čaj z rozmarýnu uvolňuje větry a křeče trávicího ústrojí. Rozmarýn upravuje menstruaci a léčí bělotok. Čaj z rozmarýnu je také možno použít v kosmetice na čištění pleti na ekzémy, rány, pohmožděniny a na výplachy vagíny.
Pokud si z rozmarýnu vyrobíme lihovou tinkturu, tak při jejím natírání se zlepší prokrvení natíraného místa a pomáhá také při svalových a nervových bolestech.
 

Zdroj: Rozmarýn lékařský
Zveřejněno: 18.8.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jednoduchý recept na rozmarýnovou mast

Rozmarýnovou mast připravíte rozehřátím kokosového oleje na 40°C a do této tekutiny nasypete nasekanou nať rozmarýnu. Udržujte tuto směs stále při stejné teplotě po dobu 24 hodin a občas ji promíchejte. Pak to zceďte a nechte vychladnout. Kokosový olej po vychladnutí ztuhne a vytvoří se tak domácí rozmarýnový krém.

Zdroj: diskuze Jednoduchý recept na rozmarýnovou mast
Odesláno: 23.9.2014 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PŘÍRODNÍ PÉČE O MASTNOU PLEŤ

Odvar z rozmarýnu

Silný rozmarýnový odvar bezvadně čistí mastnou pleť a je také vhodný k potírání atopických ekzémů, na rány a pohmožděniny. Silný rozmarýnový odvar se připraví ze sušených nebo čerstvých lístků rozmarýnu, které se přelijí horkou vodou a nechají se luhovat až do vychladnutí. Pak se to zcedí a tekutina se používá jako přírodní rozmarýnová čistící voda na mastnou pleť.

Zdroj: Přírodní péče o mastnou pleť
Zveřejněno: 21.1.2010

MNOŽENÍ ŘÍZKOVÁNÍM

Řízkování kaktusů

Kaktusy se dají množit buď dělením, nebo pomocí stonkových řízků. Pro úspěšné vytvoření hladkých řezů je velmi důležitý naprosto čistý a ostrý nůž. Řízkování je dobré si nejprve vyzkoušet na listnatých kaktusech. Vyberte si silný a zdravý „list“ a odřízněte jej v dolní třetině nožem. Pak jej rozřežte na 5–7 cm dlouhé kousky (řízky). Ponechejte je asi tři dny volně na vzduchu, aby řezné rány oschly. Teprve potom tyto kousky vsaďte vzpřímeně asi 2 cm hluboko do substrátu bohatého na písek, substrát k řízkům mírně přitlačte. Když je umístíte na světlo a do tepla (ne na přímé slunce) a budete je častěji zalévat, vytvoří si rostlinky již během jednoho měsíce kořínky, takže je můžete přesadit do květináčů.

Řízkování kaktusů foto

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět odběr řízků u kaktusů.

Řízkování kaktusů video

Zde jsou video návody, na kterých je vidět řízkování kaktusů.

Zdroj: Množení řízkováním
Zveřejněno: 17.3.2014

MNOŽENÍ ŘÍZKOVÁNÍM

Jak na to

Pro řízkování používejte vždy vyzrálejší části rostliny. Řízek v místě řezu potřete stimulátorem, abyste zabránili napadení ještě nezakořeněné rostliny bakteriemi. U řízků s velkými listy se doporučuje jejich seříznutí, aby se zmenšila odpařovací plocha. Substrát by neměl být příliš vlhký, nejlépe je rostlinky rosit.

Typy rostlinných řízků

  • Řízky ze stonků – část stonku obsahující nejméně jedno listové kolénko se zahrne zeminou; pod povrchem půdy obvykle z kolénka vyrazí nové kořínky.
  • Kořenové řízky – část kořenů se uloží těsně pod povrch, kde vytváří nové výhony.
  • Řízkování roubů – používají se již dřevité větévky.
  • Řízkování oček – jedná se o kousky olistěných nebo neolistěných stonků s jedním nebo více očky.
  • Řízkování listů – metoda, při které je list umístěn ve vlhké půdě nebo substrátu. U tohoto způsobu se má vyvinout jak nový stonek, tak i nové kořeny.

Zdroj: Množení řízkováním
Zveřejněno: 17.3.2014

JAK PĚSTOVAT VINNOU RÉVU

Sazenice a řízkování

Na přelomu února a března se réva řeže a tvaruje, odřezané révy můžete použít jako řízky k množení. Množení formou řízkování je u révy velmi jednoduché, jako řízky se používají výhony vyrůstající z jednoletého dřeva. Má to ovšem jedno ale. Množení řízky, tedy pravokořenné pěstování, lze doporučit jen v případě, že nežijete ve vinařské oblasti, kde se réva pěstuje velkovýrobně. Samozřejmě je možné zakoupit sazenice vinné révy v zahradnictví.

Zdroj: Jak pěstovat vinnou révu
Zveřejněno: 1.9.2014

MNOŽENÍ ŘÍZKOVÁNÍM

Řízkování orchidejí

Orchideje lze rozmnožovat dělením či řízkováním spících pupenů. Odříznutá část musí mít nejméně dva vzdušné kořeny. Pro řízky si připravte velmi vzdušný substrát s velkým obsahem mechu a malým obsahem živin. Doporučuje se přidat vermikult, který pomáhá (stejně jako mech) zadržovat vodu. Přesto raději řízky minimálně několikrát denně vlhčete jemným rozprašovačem. K udržení vlhkosti pomůže i překrytí igelitem. Buďte trpěliví, řízky začnou kořenit nejdříve za 25 dní.

U některých druhů orchidejí můžete novou rostlinu získat v případě, že orchidej vytvoří takzvanou keiki. To je dceřiná rostlinka, která vyrazí ze spícího očka na bázi mateřské rostliny nebo na jejím květním stvolu. Keiki na orchidejích obvykle vznikají v situaci, kdy mateřské rostliny z různých důvodů strádají. Tuto novou rostlinku jednoduše zasadíte do substrátu pro orchideje.

Řízkování orchidejí foto

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět odběr řízků orchidejí.

Řízkování orchidejí video

Zde jsou video návody, na kterých je vidět řízkování orchidejí.

Zdroj: Množení řízkováním
Zveřejněno: 17.3.2014

MNOŽENÍ ŘÍZKOVÁNÍM

Řízkování tújí

Túje jsou jehličnaté stálezelené okrasné dřeviny různých velikostí, rostoucí po celé Evropě. Můžeme se setkat se stromky o výšce 30 cm, ale také se stromy, které mají více než 20 m. Také tyto rostliny lze množit řízkováním. Větvičku nařízneme pod rozvětvením a špičkou nože pak řízek s patkou odřízneme, nebo lehce nařízneme a odtrhneme s patkou. Řízek se již dále neupravuje. Optimální délka řízků je 15–20 cm. Delší řízky nejsou vhodné, protože špatně koření, můžeme však použít řízky kratší, nejméně však cca 10 cm. Upravené řízky ihned napícháme do množárenského substrátu, který si můžeme připravit z rašeliny a písku v poměru 1 : 1 nebo koupit. Na počátku potřebují řízky teplotu v rozmezí 6–10 °C a překrývají se fólií, aby se udržela vysoká vzdušná vlhkost. Později, při zakořenění, se teplota může zvýšit na 15 °C.

Řízkování tújí foto

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět odběr řízků tújí.

Řízkování tújí video

Zde jsou video návody, na kterých je vidět řízkování tújí.

Zdroj: Množení řízkováním
Zveřejněno: 17.3.2014

MNOŽENÍ ŘÍZKOVÁNÍM

Řízkování růží

Řízkováním lze rozmnožit téměř všechny druhy rostlin včetně růží. Vždy používejte výhony s minimálně třemi až pěti pupeny (očky). Řízky odebírejte ze silnějších vyzrálých letorostů za bezmrazého počasí, nesmějí se už nalévat pupeny. Dřevité řízky ustřihněte v délce 20–30 cm. Šikmý řez pod listovým kolénkem se používá na spodním, rovný řez na horním konci řízku. Odebrané řízky rychle ztrácejí svou sílu, proto je uložte do chladu, do místnosti, ve které nebude mrznout, a nejlépe do vlhkého písku. Nebo řízky založte do země na venkovní stanoviště. Připravené, označené a nasvazkované řízky zapusťte tak hluboko, aby vyčnívala pouze 2–3 tažná očka. Zde zůstanou až do jara. V březnu je můžete začít sázet; mírně šikmo, až po vrchní očko. Lze je ještě přikrýt ze začátku skleněnou lahví, abyste si byli jisti, že výhonek nevymrzne.

Řízkování růží foto

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět odběr řízků růží.

Řízkování růží video

Zde jsou video návody, na kterých je vidět řízkování růží.

Zdroj: Množení řízkováním
Zveřejněno: 17.3.2014

ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ

Osvěžující letní drink z rozmarýnu a bílého vína

Recept na výrobu je jednoduchý. Nejprve si vezmeme 8 citrónů, které umyjeme a vymačkáme z nich šťávu. Zbylou citrónovou kůru společně se dvěma šálky vody, dvěma šálky cukru přivedeme k varu a přidáme k tomu vyvařit i 8 rozmarýnových větviček. Vaříme to, dokud se cukr nerozpustí a pak to odstavíme a necháme zchladnout a přecedíme. Pak vezmeme velký demižón s objemem na 6 litrů a nalijeme do něj 3 lahve bílého vína, šťávu z citronů, oblíbený sirup v polovičním množství, než je množství šťávy z osmi citrónů, a nalijeme k tomu i vyvařenou tekutinu z citrónové kůry a cukru. Přidáme ještě 6 šálků ledu, několik citrusových plátků a pár snítků čerstvého rozmarýnu a lahodný letní nápoj je hotov. Tuto rozmarýnovou limonádu pijeme během dne v množství maximálně 3 až 4 deci denně.

Zdroj: Rozmarýn lékařský
Zveřejněno: 18.8.2012

MNOŽENÍ ŘÍZKOVÁNÍM

Řízkování vinné révy

Jako řízky se obvykle používají výhony vyrůstající z jednoletého dřeva. Doba odběru řízků je poměrně rozsáhlá, a to od opadu listů až po dobu těsně před rašením na jaře. Nejvhodnější je období před tuhými mrazy, a to z důvodu možného namrznutí výhonů. Úspěšní ale můžete být i v období od konce února až do začátku března. Révy vybírejte dobře vyzrálé, nevyzrálé totiž špatně koření a zároveň lehce plesniví. Řízky o délce přibližně čtyřicet centimetrů odeberte pomocí dobře nabroušeného roubovacího nože. V horní části řízku proveďte šikmý řez, asi centimetr a půl nad očkem, spodní (bazální) část seřízněte rovně, centimetr pod očkem. Poté následuje krok nazvaný vyslepení všech oček, což znamená jejich odstranění, ponechte pouze jedno dobře vyvinuté očko, ze kterého později vyraší letorost. Nádobu s řízky umístěte do teplé místnosti (obývací pokoj, vytápěný skleník, kotelna), v níž bývá kolem třiceti stupňů Celsia. Doporučuje se přes rouby přetáhnout PVC fólii, zajistí se tím menší odpar vody a vyšší vlhkost vzduchu.

Řízkování vinné révy foto

Zde je seznam fotografií, na kterých jsou vidět řízky vinné révy.

Řízkování révy vinné video

Zde jsou video návody, na kterých je vidět řízkování vinné révy.

Zdroj: Množení řízkováním
Zveřejněno: 17.3.2014

ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ

Nejlepší rozmarýn

Rozmarýn se přirozeně vyskytuje nejblíže od nás v oblasti středozemního moře. U nás jde rozmarýn koupit buď jako koření nebo jako sušená bylina v lékárně. Rozmarýn je možné si u nás i vypěstovat, ale bohužel nepřezimuje a je třeba s ním zacházet jako s tropickou rostlinou. Z rozmarýnu se sbírají lístky a stonky těsně po rozpuku, kdy jsou ještě svěže zelené a měkké. Stářím rozmarýn postupně šedne a tvrdne a není pak již vhodný ke sběru jako lék, ale jen na výrobu vonné rozmarýnové esence.
 

Zdroj: Rozmarýn lékařský
Zveřejněno: 18.8.2012

BYLINKY PODPORUJÍCÍ RŮST VLASŮ

Rozmarýn

Rozmarýn se používá k dosažení delších a zdravějších vlasů, neboť stimuluje pokožku hlavy a odstraňuje lupy. Rozmarýn je bezpečný pro většinu lidí. Vařením rozmarýnu docílíme vytvoření domácí masky na vlasy, kterou pak za chladného stavu můžeme použít jako přípravek pro růst vlasů. Tato rostlina je často používaná i jako přírodní barva na vlasy, a to zejména pro lidi s tmavými nebo šedivými vlasy. Nedoporučuje se konzumace rozmarýnu ve vysokých dávkách, v některých případech je jeho konzumace vyloučena zcela, aby nedošlo k interakci s léky nebo jinými bylinami.

Mezi další byliny, které se používají pro růst vlasů, patří kopřiva v kapslích nebo v přírodní formě. Kopřivové čaje nebo tinktury se dříve používaly pro stimulaci nohou, ale někteří „bylinkáři“ naznačují, že má dobrý efekt také pro růst vlasů. Pro dosažení maximálního výsledku by se měla tobolka kopřivy užívat 3x denně. Kopřivový roztok je pak vhodné nanášet na vlasy po každém umytí šamponem. Použití kopřivy se nedoporučuje těhotným ženám, lidem užívajícím léky a samozřejmě lidem alergickým na tuto rostlinu.

Zdroj: Bylinky podporující růst vlasů
Zveřejněno: 28.11.2012

VĚJÍŘOVKA PŘEVISLÁ

Semena

Množit vějířovku lze dvěma způsoby – řízkováním anebo výsevem semen. Vhodnějším způsobem je řízkování, které není tak časově náročné jako výsev semen a následná péče o ně.

S výsevem semen můžete začít už v lednu. V květnu po zmrzlých je přemístěte ven na okna nebo balkon.

Řízkování vějířovky je velmi hojně používaným způsobem jejich rozmnožování. Postačí, když z matečné rostliny, která musí být zdravá a silná, uříznete (můžete i ulomit) řízek dlouhý okolo 10–12 centimetrů. Řezná rána nemusí být přesná, na spodní části nového řízku mohou zůstat také listy. Takto připravený řízek namočte do stimulátoru, poté jej můžete zapíchnout do květináče nebo speciálních množárenských záhonů. Vhodným pěstebním substrátem je směs zeminy, kompostu a písku v poměru 2 : 1 : 1/2. Pěstební teplota by se měla pohybovat okolo 25 °C.

Zdroj: Vějířovka převislá
Zveřejněno: 15.5.2016

ROZMARÝN

Rozmarýn pěstování

Rozmarýn má rád propustnou půdu (neutrální nebo mírně zásaditou), nesnáší přelévání, ale nesmí ani zaschnout. Prospívá mu slunné, světlé a teplé stanoviště. Chladnější podmínky spojené zároveň s vyšší vlhkostí nejsou pro něj dobré. Proto je vhodné pěstovat ho v přenosných nádobách, květináčích nebo truhlících, a když tyto podmínky v průběhu roku nastanou, jednoduše ho přenést do skleníku nebo domů za okno. Vlhko je úhlavním nepřítelem rozmarýnu. Přemokření nesnáší a může vést až k úhynu rostliny. Venku se mu tedy daří nejvíce v období od května do září až října. Během vegetačního období je dobré ho přihnojovat.

Zdroj: Rozmarýn
Zveřejněno: 9.11.2015

RECEPTY NA PEČENÉ KUŘE

Pečené kuře s česnekem

Suroviny:

  • 1 kuře
  • 10 stroužků česneku
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 2 jarní cibulky
  • 2 plátky másla
  • 2 lžičky soli

Postup:

Kuře dočistíme a opláchneme pod vodou, poté dobře posolíme a posypeme rozmarýnem ze všech stran (i zevnitř). Česnek oloupeme, nakrájíme na kolečka, část vložíme dovnitř do kuřete, další částí kuře posypeme. Takto připravené kuře vložíme do pekáče, poklademe plátky másla, podlijeme trochou vody a pečeme s víkem v předehřáté troubě. Jarní cibulku omyjeme, nakrájíme na kolečka a po půlhodině pečení vložíme ke kuřeti do pekáče. Chvilku před dopečením víko sundáme a necháme opéct dozlatova. Kuře během pečení občas poléváme. Můžeme podávat s rýží.

Zdroj: Recepty na pečené kuře
Zveřejněno: 25.3.2014

ROZMARÝN

Recepty s rozmarýnem

Candát v rozmarýnovém těstíčku

1kg porcovaného candáta

Na těstíčko si připravte 3 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíci mléka, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku drceného rozmarýnu, sůl a pepř dle chuti. To vše umíchejte v hladké těstíčko. Do něho pak namáčejte porce candáta (raději menších rozměrů). Na rozpáleném oleji smažte dozlatova. Po vyndání z pánve rybu zlehka osušte papírovým ubrouskem. Jako přílohu podávejte vařené brambory nebo brambory pečené na sucho v troubě. I k nim můžete přidat snítku rozmarýnu. Nakonec ozdobte rybu plátkem citrónu.

Kuře s rozmarýnovou marinádou

Kuře si naporcujte na menší díly, opláchněte je a osušte. Z jednoho většího citrónu vymačkejte šťávu, kterou v misce smíchejte se dvěma lžicemi oleje, špetkou rozmarýnu, solí a pepřem dle chuti. Touto marinádou potřete kuře a nechte alespoň hodinu v lednici odležet.

V hlubší pánvi pak smažte kuře s větvičkou rozmarýnu do zlatova a následně podlévejte vývarem, dokud maso nezměkne. Jako příloha se nejvíce hodí jakýkoli druh rýže.

Kuskus s houbami a rozmarýnem

Nejlépe chutná s pravými čerstvými hříbky. Můžete ho ale připravit i ze sušené houbové směsi. Pokud volíte sušenou směs, namočte houby cca na půl hodiny do menšího množství vody. Oloupejte cibuli a česnek, nasekejte nadrobno a obojí zpěňte na másle. Přidejte houby (i s výluhem) a pokrájený čerstvý rozmarýn (nebo půl lžičky sušeného). Osolte, opepřete a nechte 15 minut dusit.

Do menšího hrnce nasypte šálek (2 dl) kuskusu, přidejte lžíci oleje, promíchejte a zalijte stejným množstvím vařící vody. Přikryjte pokličkou a nechte vodu zcela vsáknout. Poté do kuskusu zamíchejte připravené houby, podle potřeby ještě dosolte, případně přihřejte.

Vhodnou přílohou k tomuto jídlu je jakýkoli zeleninový salát.

Sýrové tyčinky s rozmarýnem

V míse smíchejte 150 g celozrnné mouky (nejlépe špaldové), 170 g tvrdého strouhaného sýra (čedar, ementál), lžíci parmezánu, lžíci nasekaného rozmarýnu a špetku pepře. Přidejte 50 g rozpuštěného másla a vypracujte těsto. Můžete ho rozválet a rádýlkem nařezat tyčinky nebo je tvarujte přímo mezi dlaněmi. Položte je na pečící papír nebo olejem lehce vymazaný plech a pečte při teplotě 180 stupňů celsia dozlatova.

Zdroj: Rozmarýn
Zveřejněno: 9.11.2015

ROZMARÝN

Rozmarýn jako koření v kuchyni

Aromatický rozmarýn se využívá při přípravě masových jídel, která výborně dochutí. Ať už je to skopové, ryby nebo drůbež. Neexistovala by bez něho francouzská kuchyně. Je důležitou součástí provensálského koření. Výborně se hodí také na ochucení nádivek, marinád, sýrových a zeleninových pokrmů, přidat ho můžete do zapečených brambor nebo na pečené brambory, na pizzu, nic nezkazíte ani přidáním do těstovin. V malém množství ho můžete přisypat i do džemů a likérů, které tím získají neotřelou chuť. Ponořením snítky čerstvého rozmarýnu do oleje nebo octa získáte následně skvělé dochucovadlo zeleninových salátů. Vzhledem k jeho silnému aroma a nahořklé, kořenité chuti to ale s dávkováním nepřehánějte. Doporučená dávka je jedna lžička sušeného koření do pokrmu pro čtyři osoby. Ve větším množství může působit až opojně.

Zdroj: Rozmarýn
Zveřejněno: 9.11.2015

CO S MUŠKÁTY NA JAŘE

Množení muškátů

Muškáty lze množit dvěma způsoby, a to semenným nebo u nás asi nejčastěji používaným způsobem – řízkováním. Řízkování provádějte v aktivním období, ne v době, kdy muškát odpočívá. Seřízněte vrcholek muškátu těsně pod kolénkem, nechte zaschnout nejlépe do druhého dne, ale ne na slunci. Poté odstraňte spodní list a zapíchněte do zeminy smíchané z písku a rašeliny, ta nesmí být přelitá, aby výhonek hned neuhnil. Stejně tak tento řízek můžete dát do sklenice s vodou, a až pustí kořeny, přesadit ho do substrátu.

Zdroj: Co s muškáty na jaře
Zveřejněno: 28.2.2016