Téma: 

romadúr v těhotenství


Facebook Twitter Pinterest email tisk

ROMADUR

Romadur v pivu

Pivo a tenhle pikantně čpavý sýr tvoří nerozlučnou dvojici. Romadur bývá zákuskem sám o sobě. Kromě vychlazeného piva si rozumí také s čerstvým chlebem, máslem a mletou paprikou. Ale výtečný je rovněž v teplé kuchyni, kde většině jídel dodá velice zajímavou chuť.

Ingredience: 40 dkg Romaduru, pivo, mletý kmín, mletá červená paprika

Technologický postup: Romadur nakrájíme, posypeme kmínem, paprikou, vložíme do sklenice, zalijeme pivem, aby byl sýr potopený, a dáme na okenní parapet (na teplo a světlo) uležet na 3 až 5 dní. Pak Romadur vyndáme na talířek a podáváme s pečivem namazaným máslem a s dobře vychlazeným pivem.

Detail odstavce: Romadur v pivu
Zdroj: Romadur
Zveřejněno: 4.1.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Rymovnik - tehotenstvo

je rymovnik vhodny v obdobi tehotenstvi?

Zdroj: diskuze Rymovnik - tehotenstvo
Odesláno: 8.12.2017 uživatelem Andrea
Počet odpovědí: 0

ROMADUR

Cena Romaduru

Cena Romaduru je různá, vždy záleží na prodejci a jeho marži a na typu provedení (příchuti).



Detail odstavce: Cena Romaduru
Zdroj: Romadur
Zveřejněno: 4.1.2016

ROMADUR

Pomazánka z Romaduru

Pomazánky z Romaduru mají vynikající aromatickou nezaměnitelnou chuť.

Domácí pomazánka z Romaduru

Ingredience: 2 lžičky Harrisy, sůl, 3 ks Romaduru, 150 g pomazánkového másla, 1 ks cibule

Technologický postup: Vidličkou rozmačkáme Romadur. Přidáme pomazánkové máslo a řádně promícháme. Základ ochutíme Harrisou nebo paprikovou pastou (pikantní). Podle potřeby pomazánku osolíme. Do pomazánky přidáme jednu menší cibuli, nakrájenou nadrobno. Můžeme ihned mazat na chleba nebo topinky a hojně zapíjet pivem.

Jemná pomazánka z Romaduru

Ingredience: 2 ks Romaduru, ½ tvarohu, 1 ks másla, 3 ks taveného sýra (trojúhelníčky), česnek

Technologický postup: Tyčovým mixérem rozmixujeme změklé máslo s tvarohem, Romadurem a taveným sýrem. Podle chuti přidáme prolisovaný česnek, tímto je pomazánka hotová. Romadurovou pomazánku mažeme na oblíbené pečivo.

Detail odstavce: Pomazánka z Romaduru
Zdroj: Romadur
Zveřejněno: 4.1.2016

PIVNÍ KVASNICE

Je dobrý Pangamin v těhotenství

Čistý Pangamin, bez přídavných složek, je možné užívat i v těhotenství.

Detail odstavce: Je dobrý Pangamin v těhotenství
Zdroj: Pivní kvasnice
Zveřejněno: 28.2.2019

ROMADUR

Recept na Romadur

Sýr Romadur sýraři vyrábějí z mléka o tučnosti 2,6 % a toto mléko se zpracovává na výrobní lince. Výrobní technologický proces začíná o den dříve, kdy je naléváno standardizované mléko do zásobního tanku. Druhý den se napouští do sýrařských van, kde prokysává. Dále se vzniklá sýřenina krájí, míchá, vytužuje a odpouští se syrovátka. Vzniklé sýrové zrno se přečerpá na odkapní pás a následně se formuje do připravených tvořítek. Štosy s tvořítky se zcela automaticky pohybují a v pravidelných intervalech se obracejí na odkapní dráze, kde dochází k odkapu zbývající syrovátky. Druhý den se sýry nasolí v solné lázni, následně se z tvořítek vyklopí na nerezové rošty a odvezou se do zracích sklepů. Ve zracích sklepích zrají nejméně 14 dní a projdou si kvasným, zracím a chladným sklepem. Poté jsou sýry připraveny k balení. Zrací sklepy jsou vybaveny technologií, která při zrání automaticky hlídá parametry, jako je vlhkost, teplota a proudění vzduchu. Veškerá výměna vzduchu ve sklepích probíhá přes filtry. Při zrání sýrů samozřejmě dochází k jejich ošetřování, a to ve čtyřdenním intervalu. Balení sýrů se děje téměř bez dotyku lidské ruky. Obsluha automatu přemístí zralý sýr z nerezového roštu na vstupní dopravník baličky. Dále proces probíhá plně v režii automatických baliček, které mají na začátku zařazeny detektory kovů a na konci automatické popisovací zařízení pro značení data. Takto zabalený sýr je převezen pomocí manipulační techniky do chlazených prostor expedice.

Detail odstavce: Recept na Romadur
Zdroj: Romadur
Zveřejněno: 4.1.2016

KOPŘIVKA

Kopřivka v těhotenství

Totéž platí o těhotenství. Zde je namístě, aby maminka při obtížích vyhledala odbornou pomoc.

Detail odstavce: Kopřivka v těhotenství
Zdroj: Kopřivka
Zveřejněno: 18.1.2019

HUSTÁ KREV

Hustá krev v těhotenství

Hustá krev se nevyhýbá ani ženám v těhotenství. Těhotné ženy jsou pod kontrolou lékaře, a pokud se u nich vyskytne problém, jsou předány do odborných ambulancí.

Detail odstavce: Hustá krev v těhotenství
Zdroj: Hustá krev
Zveřejněno: 8.3.2018

ROMADUR

Romadur a zdraví

Romadur je v Česku jedním z reprezentantů měkkých sýrů, který navíc zraje pod mazem. Do výrobníku, jehož objem je dělen přepážkami pro postupné zpracovávání mléka s cílem semikontinualizace výrobního procesu, se napouští postupně pasterované mléko o tučnosti 1 %, ohřáté na teplotu přibližně 30 °C. Do mléka se přidá zvolená smetanová kultura a syřidlo. Po 60 minutách se vytvoří gel, který je sýrařskými harfami krájen a promícháván při zvolené teplotě. Vzniklé sýrové zrno se vypouští na odkapní pohyblivý pás a sýrová sraženina, zbavená částečně syrovátky, se plní do skupinových perforovaných forem, kde se dále zbavuje syrovátky odkapáváním při převracení forem. Sýry jsou z forem vyklepávány na nerezové rošty. Rošty jsou stohovány a celé stohy se sýry jsou ponořeny do solné lázně. Po prosolení, které trvá přibližně 6–8 hodin, a následném oschnutí jsou sýry postříkány suspenzí obsahující bakterie produkující maz. Následně jsou sýry na roštech v paletách umístěny ve zracích sklepích s řízenou teplotou 16 až 18 °C a vlhkostí 90 %. Po době zrání, která trvá přibližně 3–4 týdny, jsou sýry baleny a expedovány.

První písemné doklady o výrobě českého sýra pocházejí z 10. století, na sklonku 19. století existovalo v Čechách okolo 150 menších sýráren, do 50. let u nás vyráběly sýry především menší soukromé nebo družstevní sýrárny, respektive mlékárny, skutečná velkovýroba začala až po úplném znárodnění průmyslu po komunistickém převratu v roce 1948. Po roce 1989 do původně socialistických podniků vstoupil často mezinárodní kapitál.

Romadur je významným zdrojem řady důležitých živin. Především to jsou bílkoviny (převážně kasein), jejichž obsah v sýrech kolísá podle jejich druhu. V závislosti na obsahu sušiny a tuku se obsah bílkovin pohybuje od 6 % do téměř 30 %. Mléčné bílkoviny řadíme mezi bílkoviny plnohodnotné, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny v dostatečném množství. Sýry obsahují relativně menší množství syrovátkových bílkovin (0,4–0,5 %) a laktózy (0,3–0,4 %) ve srovnání s ostatními mléčnými výrobky. Zřejmě z těchto důvodů můžeme předpokládat, že konzumace sýra vede k menšímu vzestupu inzulinémie, tedy plazmatické hladiny inzulinu, než při příjmu stejného množství jiného mléčného výrobku. Další důležitou živinou, kterou sýry obsahují, je vápník. Obsah vápníku v sýrech závisí zejména na obsahu sušiny, do určité míry i na použité technologii. Zvláště důležitý je příjem vápníku u dětí. Dostatečný přísun vápníku má také velký význam u starších lidí, kteří často trpí osteoporózou – chorobou nedostatečného obsahu vápníku v kostech.

Spotřeba sýrů je tedy z hlediska výživového nízká a bylo by žádoucí ji zvýšit. Sýry jsou také dobrým zdrojem většiny vitaminů, především vitaminů rozpustných v tucích, jako jsou vitaminy A, D a E, a některých vitaminů skupiny B, zejména vitamin B2.

Výživové údaje Romaduru uvedené ve 100 g: energetická hodnota 1140 kj (272 kcal), tuky 20 g (z toho nasycené mastné kyseliny 13 g), sacharidy 1,5 g (z toho cukry 1,5 g), bílkoviny 22 g, sůl 2,5 g. Alergenem je mléko.

V těhotenství není nutné mít strach ze zrajících sýrů, mezi něž patří i Romadur. Bakterie, které tento sýr obsahuje, jsou zdraví prospěšné. Tento sýr má navíc méně tuků, než je běžné v ostatních sýrech, a dostatek bílkovin a vápníku, což je právě v době těhotenství zvlášť důležité. Obava z konzumace těchto sýrů vznikla pravděpodobně tehdy, když se objevila bakterie leptospiróza. Kontaminace touto bakterií však byla způsobena nedodržením hygienických zásad výrobcem při výrobě, byla tedy ojedinělá a není tak již důvod se obávat, že by se v těchto sýrech mohla znovu objevit.

Detail odstavce: Romadur a zdraví
Zdroj: Romadur
Zveřejněno: 4.1.2016

FRAXIPARINE

Fraxiparine v těhotenství

Léčba přípravkem Fraxiparine je možná kdykoliv během těhotenství, účinná látka neprochází placentou, škodlivý vliv na plod nebyl prokázán (patří do skupiny B v klasifikaci rizika dle FDA). Během léčby je možné kojit bez omezení, míra průniku účinné látky do mateřského mléka je zanedbatelná. Léčba takzvanými minihepariny je v určitých situacích v těhotenství přínosná i přes negativní hematologické vyšetření nastávající matky.

Detail odstavce: Fraxiparine v těhotenství
Zdroj: Fraxiparine
Zveřejněno: 23.2.2018

MÁTA PEPRNÁ

Máta a těhotenství

Máta může ženám v těhotenství způsobit zhoršující se krevní obraz a poškodit játra. I když má příjemnou chuť a doporučuje se při poruše trávení, je dobré ji v těhotenství neužívat dlouhodobě. Není doporučována ženám, které mají diagnostikováno riziko potratu nebo prošly potratem v předešlém těhotenství. Od 26. týdne těhotenství se nedoporučuje užívání japonské máty.

Máta je vhodná na bolesti hlavy nebo na ranní nevolnosti. Není vhodné ji užívat v době kojení, kdy působí negativně na tvorbu mateřského mléka.

Nežádoucí účinky užívání máty: pálení žáhy, nevolnost, bolest hlavy, zvracení, vznik alergie – pokud žena projde alergickou reakcí v době těhotenství, může se alergie přenést také na plod, reakce může přijít při kombinování některých druhů antidepresiv nebo antibiotik.

Detail odstavce: Máta a těhotenství
Zdroj: Máta peprná
Zveřejněno: 18.6.2014

BAZALKA A JEJÍ VYUŽITÍ

Bazalka v těhotenství

Existuje velké množství bylinek, které se v těhotenství nedoporučují. Patří mezi ně i bazalka, protože obsahuje ve svých silicích velké množství estragonu. Bylinky s takovýmto silným účinkem by mohly ovlivnit děložní svalovinu a vyvolat potrat překrvením pánevních orgánů, rovněž mohou mít vliv na funkci důležitých orgánů. Nedoporučuje se ani během kojení, pro novorozence a malé děti.

Detail odstavce: Bazalka v těhotenství
Zdroj: Bazalka a její využití
Zveřejněno: 12.7.2015

RECEPTY NA UZENÉ MASO

Uzené maso v těhotenství

Uzené maso těhotné ženě při nadměrné konzumaci může způsobit velkou potíž. Jakékoli málo nebo špatně tepelně upravené maso může obsahovat bakterie listérie. A to je pro těhotnou ženu příliš velké riziko kvůli v těhotenství přirozeně oslabené imunitě. Případné onemocnění se léčí vysokými dávkami antibiotik. Neléčená nemoc by mohla způsobit potrat, předčasný porod, nebo dokonce úmrtí novorozence.

Detail odstavce: Uzené maso v těhotenství
Zdroj: Recepty na uzené maso
Zveřejněno: 2.9.2016

K ČEMU JE DOBRÝ ACYLPYRIN

Acylpyrin v těhotenství

V průběhu těhotenství se kyselina acetylsalicylová nesmí podávat ani dlouhodobě, ani ve vysokých dávkách! Po 36. týdnu jsou kontraindikovány i malé dávky. Může posunout termín porodu inhibicí porodních kontrakcí, způsobuje předčasné uzavření ductus arteriosus Botalli, u novorozenců může vzniknout intrakraniální krvácení a mohou být zvýšeny mateřské krevní ztráty. Podle epidemiologických výsledků dlouhodobé podávání kyseliny acetylsalicylové těhotným ženám zvyšuje perinatální mortalitu.

Detail odstavce: Acylpyrin v těhotenství
Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin
Zveřejněno: 1.3.2019

TYMIÁN OBECNÝ (THYMUS VULGARIS)

Tymián v těhotenství

Tymián obsahuje spoustu léčivých látek, ale vždy by se měl užívat pouze v malém množství. Pro těhotné a kojící ženy je zcela nevhodný. Dále se nedoporučuje při akutním zánětu střev a při onemocněních srdce.

Detail odstavce: Tymián v těhotenství
Zdroj: Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Zveřejněno: 7.8.2014

BABSKÉ RADY NA OTEKLÝ KRK

Jak na oteklý krk v těhotenství

V těhotenství na oteklý krk může pomoci cibulový med: nastrouhejte cibuli, do které přidáte žloutek a dvě lžičky moučkového cukru. Celou směs pořádně rozdrťte na kaši a každou půl hodinu snězte malou lžičku.

Poctivý domácí vývar se zeleninou nejenže při každé nemoci zahřeje a zabrání dehydrataci, ale drůbeží maso navíc obsahuje aminokyseliny, které pomáhají uvolnit hleny v dutinách i plicích. Tím samozřejmě napomáhá i proti bolesti a podráždění krku, které jsou způsobeny stékáním hlenů.

Při bolestech a otoku v krku byste měli zvýšit příjem zinku. Zinek totiž obsahuje antimikrobiální látky, které bojují s infekcí a významně napomáhají imunitnímu systému. Zinek najdete například v banánech, jablkách, hruškách, mandarinkách, v brokolici, květáku, červené řepě, chřestu, ale také v hovězím mase, játrech, rybách a podobně.

Detail odstavce: Jak na oteklý krk v těhotenství
Zdroj: Babské rady na oteklý krk
Zveřejněno: 15.1.2019

KOUSNUTÍ OD BLECHY

Babské rady na kousnutí od blechy v těhotenství

Bolest zmírní kapka levandulového oleje, ale i plátek cibule nebo citronu, kterým místo potíráte. Funguje rovněž ochlazení v ledové vodě nebo přiložení kostky ledu.

Vyzkoušejte také kašičku z jedlé sody a vody, kterou si budete potírat postižené místo.

Štípnutí můžete ošetřit tekutým pudrem, tolik pak nesvědí.

K ochlazení vpichu se doporučuje tvaroh či bílý jogurt.

Detail odstavce: Babské rady na kousnutí od blechy v těhotenství
Zdroj: Kousnutí od blechy
Zveřejněno: 31.1.2019

DÁVIVÝ KAŠEL BABSKÉ RADY

Dávivý kašel v těhotenství

Kašel dráždivý a dlouhotrvající je značně vyčerpávající pro organismus matky. Nepředstavuje sice pro ženu ani dítě extrémně vysoké riziko, naopak právě skutečnost, že se ženy léčí samy, může představovat určité riziko. Antitusika i mukoaktivní látky pro těhotné a kojící matky je vhodné vždy vybírat po poradě s lékařem nebo lékárníkem. Lze použít i různé bylinné čajové směsi, ale i ty je dobré konzultovat s lékárníkem či lékařem.

Detail odstavce: Dávivý kašel v těhotenství
Zdroj: Dávivý kašel babské rady
Zveřejněno: 8.2.2019

TRUBKOVEC TYČINKOVÝ

Nežádoucí účinky

Neužívejte v těhotenství a během kojení! Nepodávejte dětem do 3 let! Rovněž neužívejte, pokud trpíte srdeční nedostatečností nebo hyperfunkcí štítné žlázy.

Orthosiphon stamineus je rostlina, jejíž listy se používají k výrobě zdravotního čaje. Již tradičně se užívá u zánětlivých a močových poruch. Blahodárné účinky při rovněž při léčbě syfilidy, snižuje výskyt kyseliny močové, léčí alergie, posiluje imunitu, pomáhá při diabetu a snižuje vysoký krevní tlak. V žádném případě se však nesmí zaměnit za jiné mutace této rostliny.

Detail odstavce: Nežádoucí účinky
Zdroj: Trubkovec tyčinkový
Zveřejněno: 13.12.2017

SPALNIČKY V DOSPĚLOSTI

Spalničky v těhotenství

Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové onemocnění, které se přenáší kapénkovou infekcí. Typickým příznakem onemocnění je kromě jiných doprovodných příznaků horečka a výskyt malých červených skvrn na obličeji a na trupu. Jelikož je zde možné riziko nákazy ještě dříve, než se objeví příznaky, není možné vyhnout se kontaktu s infikovanou osobou. Nejlepší ochranou je onemocnění v dětském věku – ten, kdo jednou měl spalničky, má celoživotní ochranu. Ženy, které chtějí mít děti a které nejsou imunní, by měly být proti spalničkám včas očkovány. Očkování v těhotenství již není možné, protože by mohlo uškodit plodu. Pokud nastávající matka dostane spalničky v prvních třech až čtyřech měsících těhotenství, může přenést infekci na plod. Čím dříve se dítě nakazí, tím větší je nebezpečí potratu nebo předčasného porodu a riziko vzniku očních problémů, hluchoty a srdeční poruchy. Po čtvrtém měsíci je infekce nenarozeného dítěte sice stále možná, ale méně riskantní, protože orgány jsou v podstatě vyvinuty.

Na prvním screeningu se pomocí krevního testu určí, zda je těhotná žena imunní vůči spalničkám. Takzvaný titr spalniček označuje, zda jsou protilátky proti virům dostatečné: pokud je hodnota 1 : 32 nebo vyšší, má těhotná žena dostatečnou ochranu. Pokud je hodnota 1 : 16 nebo nižší a těhotná žena přijde do kontaktu s nakaženou osobou, může pasivním nakažením s protilátkou imunoglobulinem dojít k tomu, aby se zabránilo infekci.

Detail odstavce: Spalničky v těhotenství
Zdroj: Spalničky v dospělosti
Zveřejněno: 12.10.2017

BABSKÉ RADY NA OTEKLÝ KRK

Rady na nateklý krk u dětí

U dětí je vhodné použít bezinkovou marmeládu: smíchejte polévkovou lžíci marmelády z černého rybízu s horkou vodou a tento nápoj dávejte dětem po lžičkách několikrát denně.

U malého pacienta můžete na oteklý krk útočit i zvenčí: potřete vlhký ručník tvarohem, přiložte jej na hrdlo a krk si oviňte vlněným šátkem nebo jiným ručníkem. Nechte působit přes noc.

U dětí, ale nejen u nich, také v těhotenství a u dospělých, je vhodný Priessnitzův obklad/zábal. Namočte kus látky (šátek, pánský kapesník, roztrženou plenku) do studené vody a vyždímejte. Omotejte kolem krku, překryjte igelitem a omotejte měkkou teplou šálou. Nechte působit celou noc, případě i během dne. Tento zábal není moc příjemný, ale o to je účinnější.

Detail odstavce: Rady na nateklý krk u dětí
Zdroj: Babské rady na oteklý krk
Zveřejněno: 15.1.2019

K ČEMU JE DOBRÝ ACYLPYRIN

Paralen

Patří mezi nejčastěji používaná antipyretika v České republice, obsahuje účinnou látku paracetamol. Současně působí zmírnění svalových a kloubních bolestí spojených s průběhem virózy. Je vhodný především pro pacienty s trávicími problémy, protože nedráždí žaludek. Neobsahuje laktózu ani lepek a mohou jej užívat i diabetici. Po konzultaci s lékařem jej lze krátkodobě užívat i v těhotenství.

Dávkování a rizika:

  • Maximální denní dávka pro dospělé a dospívající nad 15 let je 8 tablet.
  • Při dlouhodobé terapii (nad 10 dnů) se nesmí překročit denní dávka 5 tablet.
  • Nejvyšší jednotlivá dávka je u osob s tělesnou hmotností nižší než 50 kg 1 tableta, u osob s tělesnou hmotností 50 kg a více 2 tablety.
  • Mezi jednotlivými dávkami musí být odstup alespoň 4 hodin.
  • Léky s obsahem paracetamolu se nesmí kombinovat s alkoholem – hrozí vážné poškození jater; předávkování paracetamolem může být příčinou akutního selhání jater nebo ledvin.
  • Nebezpečí představuje především kombinace léků, kdy si pacient neuvědomí, že různé léky obsahují stejnou účinnou látku.

Detail odstavce: Paralen
Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin
Zveřejněno: 1.3.2019