Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ROSTLINA AVOKÁDO NEMOC LISTU

OBSAH

Rostlina avokádo

Avokádo by vám mělo růst velmi rychle. Nemá však rádo přesazování, proto hned na začátku zvolte dostatečně velký květináč, pokud přeci jen budete chtít avokádo přesadit, zanechte celý původní bal a ten vložte do nového květináče a přidejte substrát. Budete-li rostlinu pravidelně zaštipovat, budete ji mít krásně košatou a bohatou.

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY RAJČAT KROUCENÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Šedová.

Spodní listy jsou v pořádku ale jak rostlina roste začínají se jí kroutit listy, suché nejsou.Prosim co to je a dá se něco dělat. Děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Kroucení listů u rajčete je nejčastěji způsobeno výkyvy v teplotách a v zálivce. Pokud jsou zkroucené listy navíc ještě silné a tmavě zelené, tak jde o následek přemíry dusíku. Oba tyto projevy zkroucených listů nijak neovlivňují rostlinu a její schopnost plodit, takže není potřeba ani žádný léčebný zásah.
Někdy můžou být zkroucené listy důsledkem nechtěného dopadu herbicidního prostředku, aplikovaného desítky metrů daleko. V takovém případě jsou zkroucené listy slabé a usychají. Proti takovému postižení neexistuje žádná léčba.
Poslední možnou příčinou kroucení listů na rajčatech může být škůdce. V takovém případě je list nejen zkroucený, ale na jeho struktuře je vidět mozaika, popřípadě chloróza a je patrná i přítomnost hmyzu. Zde se uplatní postřik insekticidem, například Actara 25 WG, NeemAzal T/S.

Zdroj: diskuze Rajské napadené kroucení listů

Pěstování avokáda a jeho plody

Budete-li se o avokádo řádně starat, dočkáte se odměny ve formě plodů. Na plody si ale budete muset dost dlouho počkat, zhruba tak pět let, někdy je to dříve, jindy později. Tato rostlina nepotřebuje ani opylení květů, poradí si i bez toho. Když se tedy nakonec dočkáte úrody, co pak s plody? Zkuste některý z níže uvedených receptů...

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ RAJČAT PO SEZONE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.

Dobrý den,

mám keříčková rajčata doma za oknem v truhlíku, pěstuji je poprvé, bude mi plodit rostlina i příští rok nebo rostlina po sběru posledních rajčat uhyne?
Mám tam poměrně dost ještě zelených plodů a mám obavu, že již nestihnou dozrát, mám rostlinu zbavit okolních listů a větviček nebo to ničemu nepomůže?

Děkuji moc.
Sandra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Rajče jedlé je trvalka, ale v našich krajích nepřežije zimu, pokud se ji nepřisvětluje. Nechte rostlinu přirozeně dožít a zelená rajčata nechte dozrát, buď na rostlině nebo sklizená a umístěná na slunci.

Zdroj: diskuze Pěstování rajčat po sezone

Fytoftorová kořenová hniloba

Další z chorob motýlího keře je phytophthora, neboli fytoftorová kořenová hniloba, další houbová nemoc, co napadá kořeny. Nad zemí je to patrné žloutnutím listů, menšími květy než obvykle a hnijícími stonky na rostlině. Pod zemí vnější vrstvy kořenů hnijí.

Phytophthora může být někdy ošetřena aplikací fungicidu, i když někdy i po ošetření rostlina zemře. Účinné fungicidy jsou na bázi hydroxidu měďnatého. Jejich seznam a ceny naleznete zde: hydroxid měďnatý cena.

Zdroj: Motýlí keř nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Foltýnková Zdenka.

Vršky rostliny získaly žlutou barvu -opravdu citronově žlutou barvu, jinak na nich není nic vidět

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Důvody žloutnutí listů u rajčat:
- mohlo by to být z důvodu nedostatku dusíku v půdě. Zda-li je to tento případ můžete zjistit zkontrolováním hladiny dusíku v půdě a pak případně přidat trochu výživných látek do půdy. Po několika dnech můžete pozorovat, jestli jsou stále žluté a nebo začaly zelenat.

- dalším důvodem by mohla být houba nebo bakteriální problém jako Alternaria alternata nebo dalších nemocí rajčat. Pokud vaše rostlina má nějakou takovou nemoc, pak by měla být odpovídajícím způsobem ošetřena.

- někdy to může být problém se škůdcem v rostlinách, který musí být správně odstraněn. Mohly by to být housenky nebo červi ovlivňující zdravotní stav rostliny rajčete. Můžete použít organické pesticidy, jenž se dobře vypořádají s touto situací.

Před provedením jakýchkoli změn s půdou nebo přidáním pesticidů, je třeba se ujistit, že rostlina není vysychlá. Půda by měla být dostatečně vlhká. Pokud tomu tak není, pak může být i tento malý nedostatek důvodem ke žloutnutí listů.

Zdroj: diskuze Choroby rajčat

Jemná avokádová pomazánka

Ingredience: 1 zralé avokádo, 2 lžíce žervé, sůl, citronová šťáva

Technologický postup: Avokádo podélně rozřízneme a vyjmeme pecku. Pak vydlabeme dužinu. Tu rozmačkáme najemno vidličkou a promícháme se žervé. Ochutíme trochou soli a citronové šťávy.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem JE TO NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Prosím poraďte - anturie mi začaly "brečet" = všude okolo rostliny je na okně i parapetu lepkavá, mazlavá hmota. Zdá se mi, že rostliny přijímá mnohem méně vody než dřív, kvete normálně. Vzala jsem ji tedy ven, osprchovala vodou, očistila listy a po jejich oschnutí jsou již zase lepkavé. Co mám dělat, poraďte. Moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaši anturii napadly škůdci a rostlina se pokouší bránit a vypouští tak zvanou medovici. Medovice je lepkavá látka, která stéká z listů. Nejčastěji jde o škůdce žijící na spodní straně listů nebo na kmínku. Jsou to puklice, červci a podobně. Nejjistější způsob jak je zlikvidovat je chemický postřik pomocí přípravku Actara. Ten se nanáší na na rostlinu, ta ho vstřebá do všech svých částí a nechá si ho v sobě dva měsíce. Po tuto dobu je skvěle chráněná. Jakýkoliv škůdce, který si nasaje její mízu rychle hyne a to i velmi odolné puklice. Zkuste si ho koupit a zachraňte tak svoji rostlinku. Actaru můžete použít i preventivně, když rostliny dáváte na léto ven. Jeden postřik se udělá na začátku léta a druhý pak v září. Budete překvapená jak okrasné rostliny prospívají při letnění, jsou-li ošetřeny Actarou.

Zdroj: diskuze Anturie pěstování

Rakovina

Rakoviny se objevují jako propadlá oblast ve dřevě větve, stonku nebo kmene, která obsahuje odumřelou tkáň. Rakoviny také zvyšují možnost změny barvy listů na infikované větvi. Při extrémních infekcích může rakovina výrazně ovlivnit životnost stromu a může být dokonce smrtelná. Stejně jako u jiných chorob habru je nejlepší obranou prevence. Odumřelé nebo odumírající větve, větvičky a listy ze stromu pravidelně ořezávejte co nejdříve. Při prořezávání vytvářejte řezy ve zdravé části dřeva směrem od kazů. Pokud dojde k infekci hlavního kmene habru, prořezávání stromu pomůže už jen málo. Aplikujte na strom pomalu se uvolňující, víceúčelové hnojivo nebo organické hnojivo, které pomůže zlepšit růst, zatímco rostlina trpí rakovinou. Vyhněte se však nadměrnému hnojení, které může způsobit více škody než užitku. Zde můžete vidět strom napadený rakovinou.

Zdroj: Nemoc listů u habru

Diskuze

V diskuzi JAK PESTOVAT ANTURII NECHCE MI KVEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Vodrážková.

Dobrý den,mám dotaz,manžel mi koupil loni krásnou Anturii ,kvetla nádherně a dlouho.Má stálé umístění přes metr od okna,zalévám jednou týdně,hnojím rosím a nic.Nemáte někdo nějakou vychytávku jak ji přinutit ke květu?Ještě jsem zapoměla že se jí dělají na listech na okrajích hnědé suché mapy.Děkuji za radu Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Kavalová.

Zalévat jednou týdně jedině v létě. Nejsem odborník, rostlina mi odešla po devíti letech, a byla nádherná. Hnědnutí listů je plíseň. Už si pořídím novou. Dokonce jsem ji ani nehnojila. Občas rosila ředěným pivem. A světlušky, ty také škodí.

Zdroj: diskuze Jak pestovat anturii nechce mi kvest

Opadávání listů

Opadávání listů u oleandru způsobuje špatná zálivka.

Jaká je to choroba

Oleandru opadávají listy vždy, když má nedostatek vody. V létě je důležité, aby „stál“ ve vodě. Přezimuje v chladné místnosti s omezením zálivky.

Co s tím dělat

V horkém letním počasí je nutné, aby rostlina doslova stála ve vodě, to znamená, že miska pod květináčem by měla být stále plná vody. Přes zimu dáme oleandr do chladné místnosti a zálivku omezíme.

Zdroj: Choroby oleandru

Diskuze

V diskuzi DRACÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mužíková.

Dostala jsem od kamarádky vrchol Dracény 35-40 cm. Rostlina hyne zřejmě delší dobu.
Špičky listů zaschlé. To jsem zastřihla. Ráda bych ji zachránila,protože je červeně žíhaná a já mám jen zelenou. Dala jsem ji hned dnes do kbelíku s vodou.
Prosím jak mám ted postupovat??
Předem děkuji...Mužíková.

Fotografii se mi nedaří sem stáhnot. Do mejlu ano,sem ne. Je mi 77 a moc to neumím.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dracéna

Pomazánka z avokáda a Lučiny

Ingredience: 1 avokádo, 1 balíček Lučiny, 3 stroužky česneku, 1 malá cibulka, trocha citronové šťávy, sůl, pepř

Technologický postup: Do misky dáme Lučinu, najemno nakrájíme cibulku a prolisujeme česnek a přidáme k Lučině. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme a zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Diskuze

V diskuzi STŘÍHÁNÍ KLEMATISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosím rady na stříhání klematisu, Zda na zimu až u země, nebo ne, Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zajda.

Dobrý den, koupila jsem kontejnerovanou třešeň a mám ji zatím na balkóně. Dnes jsem si všimla červených bouliček na stopkách listů. Tušíte někdo,co to je ? Dá se to nějak řešit? Vrátit stromek do školky? Když jsem ho koupila,neměl tak rozvinuté listy, takže nebylo nic vidět, až teď.
Díky za rady zkušenějších.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Stříhání klematisu

Kroucení listů u citrusů

Kroucení listů u citrusů je způsobeno nevhodnou zálivkou a nedostatkem živin. Ve výjimečných případech se může jednat o virové nebo bakteriální onemocnění listů.

Zdroj: Kroucení listů

Poradna

V naší poradně s názvem OPADÁNÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

Dobrý den, mám asi 1 rok dracénu a teď z ničeho nic jí opadaly téměř všechny zelené listy, zůstalo jen pár lístku úplně na vršku. Listy neusychaly, nekroutily se, nedělaly se na nich žádné skvrny nebo něco podobného. Kmínky jsou od vrchu v délce asi 2 cm bílé.

Děkuji za pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Dracenu můžete zkrátit jak potřebujete. Rostlina kousek pod řezem vyraší novým výhonkem. Někdy vyraší i více výhonků. Z uřízlé části stonku můžete nadělat dvaceti centimetrové řízky, které se zasadí do vlhčené zeminy a zanedlouho zakoření a vyrostou z nich nové rostliny. Listnatý konec je dobré dát zakořenit do vody a až pak zasadit do zeminy.

Zdroj: diskuze Dracéna jak se o ni starat

Anturie hnědnutí listů

Anturie jsou rostliny náročné na vodu, a to zvláště v letním období, kdy může dojít k hnědnutí listů. Nezapomínejte tedy na vydatnou zálivku, zejména když se oteplí. Další možnou příčinou hnědnutí listů může být, že je rostlina vyčerpaná a potřebovala by změnu. Můžete ji zkusit pěstovat v hydroponii, anturie jsou pro tento způsob pěstování vhodné rostliny. Mají rády pokojovou teplotu a přímo nesnášejí přímé slunce, takže letnění u nich není vhodné. Nesnášejí ani průvan anebo příliš chladný vzduch. Vzduch jim vyhovuje vlhčí, takže do misky pod květináč můžete nasypat keramzit, nalít na něj vodu a na to teprve postavit květináč, tím se vzduch v okolí rostliny provlhčí. Lze je i pravidelně rosit a nezapomínejte otírat prach z listů. Dále zkontrolujte kořenový systém rostliny, zda není příliš odkrytý, rostlina by tak byla vystavena nežádoucímu proudění studeného vzduchu. Všechny tyto záležitosti mohou ovlivňovat také kvetení.

Zdroj: Anturie

Diskuze

V diskuzi HORTENZIE SPALENA MRAZEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Lachmanova.

Dobrý den Prosím co mam udělat s květy hortenzie slehl ji jarní mraz vypadá to že jenom květy mám je ostříhat nebo nechat spamatuje se nebo už ne co mam stim.udelat děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Růži.

Dobrý den,
Mám stejný problém. Zapomněla jsem hortenzii schovat na noc, a díky mírnému mrazíku, který v noci úřadoval, jsem ráno našla na hortenzii seschlé hnědé květy ošlehané mrazem. Rostlina zasažena nebyla, ani většina listů. Ale ty nádherné květy to bohužel schytaly..
Existuje nějaká rada jak postupovat? Nechat květy tak, nebo ostříhat?
Ven již přemístím rozhodně až po zmrzlých ..

Zdroj: diskuze Hortenzie spalena mrazem

Avokádová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 1 avokádo, 1 stroužek česneku, 140 g měkkého tvarohu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka drceného kmínu, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Avokádo rozpůlíme, nožem vyjmeme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Dužinu v misce rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem a lisovaným česnekem. Chuť dodáme pomazánce přidáním špetky kmínu, citronové šťávy, soli a pepře podle chuti. Podáváme s bílým pečivem.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKŮDCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Začaly se nám kroutit listy živého plotu z habru. Nejdříve se začne list kroutit od špičky
a pomalu se kroutí a roluje do středu. Objevili jsme na spodní straně listu malinkatého
bílého broučka. Museli jsme použít lupu abychom ho viděli. Nikde se nemohu dočíst
o jakou nemoc habru jde. Děkuji za radu.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Použijte na celý živý plot postřik přípravkem Actara. Ten se vstřebá do rostliny a zůstane v ní po dobu dvou měsíců. Když se pak pokusí jakýkoliv škůdce přisát na cévní systém této rostliny nasaje i tento přípravek a ihned hyne. V době růstu postřik opkujte po dvou měsících každý rok.

Zdroj: diskuze Škůdci

Žloutnutí z nedostatku živin

Nedostatek živin způsobuje žloutnutí listů motýlích keřů. Rostlina vyžaduje během vegetačního období mírné hnojení. Mezi příznaky nedostatku živin patří žluté listy, předčasné opadávání listů, malé listy, špatný růst a odumřelé větvičky nebo celé větve. Když na jaře začne nový růst, motýlí keř přihnojte. Rozprostřete kolem kořene rostliny granulované hnojivo 12-4-8 (N-P-K) určené k použití s ​​pomalým uvolňováním v dávce 4 polévkové lžíce na plochu 60x60 cm nebo podle pokynů výrobce, Při hnojení se vyhýbejte stonku rostliny. Aplikujte znovu každé tři měsíce, dokud keř aktivně roste.

Zdroj: Motýlí keř - žloutnutí listů

Příčiny vadnutí okurek

Příčiny: Na vině může být přílišné zalévání.

Co s tím dělat: V žádném případě nezalévat 2–3x denně. Žádná zde pěstovaná plodina nepotřebuje zalévat tak často. Kořeny nemají vzduch a rostlina se udusí. Zalévejte tedy jednou denně.

Foto: Zde můžete vidět, jak vypadá vadnutí listů okurek při nadměrném zalévání.

Zdroj: Nemoci okurek

Žloutnutí z přemokření

Přemokření zabíjí kořeny rostliny a má za následek zežloutnutí listů. Motýlí keř je přirozeně odolný vůči suchu a dobře zakořeněná rostlina vyžaduje vodu během déletrvajícího horkého a suchého počasí pouze jednou nebo dvakrát týdně. Nadměrné zavlažování způsobí, že půda je promočená a kořeny motýlích keřů se utopí. Listy žloutnou, protože z odumřelých kořenů nedostávají vodu ani živiny. Zalévejte keř, jen když jeho listy uvadnou a následující ráno se nevzpamatujte. Zeminu kolem keře hluboce namočte a znovu zalévejte, až když je půda suchá do hloubky 4 centimetrů.

Zdroj: Motýlí keř - žloutnutí listů

Avokádo exotické ovoce

Jak už víte, avokádo je exotické ovoce z Jižní Ameriky, na povrchu má lesklou zelenou barvu, uvnitř nažloutlou či nazelenalou dužinu a uprostřed plodu objevíte dřevnatou pecku. Avokádo obsahuje velmi malé množství tekutin, stejně jako banány, a má vysokou nutriční a kalorickou hodnotu. Až jedna třetina plodu je tvořena tuky, z velké části jde o nenasycené mastné kyseliny, které jsou zdraví prospěšné. Typické aroma tomuto ovoci dodávají volné mastné kyseliny. Jak jsem již uvedla, avokádo je bohaté nejen na vitamíny, ale je dokonce nejbohatším druhem ovoce na obsah vitamínu E, tento vitamín nás chrání před rakovinou a stárnutím buněk. Vitamín E však není jediným prvenstvím, patří k němu i vitamín B6 a především železo, které se z avokáda dobře vstřebává do těla, proto se toto ovoce doporučuje nejen všem chudokrevným.

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky

Kroucení listů u růží

Pilatky způsobují na růžích svinování listů do malých trubiček. Poškozeny jsou především odrůdy s měkčími listy a první vyrašené listy.

K ošetření proti všem zmiňovaným škůdcům můžeme použít přípravek Sumithion super, a to vždy brzy na jaře při rašení prvních listů. Pilatky mají pouze jednu generaci ročně.

Zdroj: Kroucení listů

Konzumace avokáda

Až si půjdete avokádo koupit, vybírejte vždy jen plody tvrdé, nepomačkané, nenatlučené, bez barevných skvrn a zjevného poškození, předejdete tím tomu, že byste místo dobré pochoutky uvnitř našli kousek bezcenné hniloby. Raději kupte nezralý plod a nechte ho doma několik dní na temném místě při pokojové teplotě dozrát. Budete-li chtít avokádo použít, rozkrojte ho na dvě poloviny, vyjměte pecku, kterou nemusíte vyhazovat, poté lžící vydlabejte dužinu od slupky a hned ji zakapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP