Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ROZTOK Z HYPERMANGANU

OBSAH

Hypermangan jako postřik

Pokud se vám na rostlinách vyskytla plíseň, můžete ji odstranit pomocí hypermanganu. Do nádoby o obsahu 1,5 litru dejte cca 4 zrníčka, aby byla barva roztoku slabě fialová. Po důkladném naředění roztok přelijte do postřikovače a rostlinu za suchého počasí postříkejte. Pokud byste použili roztok silnější, došlo by ke spálení rostlin.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Moření česneku v hypermanganu

Do roztoku hypermanganu stroužky česneku namočit můžete, nic tím nepokazíte. Česnek hypermanganový roztok natáhne, bude rychleji kořenit a bude méně náchylný k chorobám.

Zdroj: Moření česneku hypermanganem

Poradna

V naší poradně s názvem GLADIOLY PLÍSEŇ NA CIBULKÁCH PŘED VÝSADBOU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk SAIS.

Nové nyní zakoupené gladoly mají v spodní části (kořenové) v důlku plíseň. Jen tam o velikosti 5-6mm. Stačí postřik z hypermanganu ? 4. zrnka na litr a půl vody? Nebo radši namočit na 24.hod. a pak hned zasadit? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Postřik hypermanganem nestačí a pokud takové hlízy zasadíte, tak plíseň pohltí nejen hlízu samotnou, ale bude se dál šířit na okolní rostliny. Nejlepší je gladioly s plísní vůbec nezasazovat. Pokud to jsou nově zakoupené hlízy, tak je zluste vrátit a požadovat zdravé.

Zdroj: diskuze Gladioly plíseň na cibulkách před výsadbou.

Jak z hypermanganu vyrobit mořidlo na česnek

Ve studené vodě rozmícháte pár krystalků hypermanganu tak, aby vznikl světlerůžový roztok. Můžete v něm stroužky ponechat i celou noc. Ráno vodu slijte a můžete vysazovat ihned nebo nechte česnek mírně oschnout.

Zdroj: Moření česneku hypermanganem

Poradna

V naší poradně s názvem ROZTOK K MORENI MERPANEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Lipka.

Dobrý den,
Váš přispěvek se mi moc libí,ale postrádam tam malou maličkost.Zajimá mně v jakém % roztoku Merpanu se česnek moří???To totiž nejde nikde vyčist.Mužete mi poradit.
Děkuji Lipka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pro moření česneku se použije Merpan v poměru 10 gramů na 10 litrů vody, přičemž se nechá působit po dobu 15 – 20 minut.

Zdroj: diskuze Roztok k moreni merpanem

Hypermangan do půdy

Pokud se vám na zemině u rostlin vyskytl šedý až nazelenalý povrch, můžete jej odstranit pomocí hypermanganu. Do zálivkové vody, většinou do PET lahve o obsahu 1,5 litru, dejte cca 4 zrníčka, aby byla barva roztoku slabě fialová. Pokud použijete roztok silnější, spálíte plodiny na povrchu země.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVIŠNĚ, SKVRNITOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

Děkuji za výborný článek, články. Na zahradě bojujeme se skvrnitostí. Minulou sezonu jsem používal Ortivu a po přečtení Vašeho článku bych zkusil CHAMPION 50 WP nicméně v popisu jsem nenašel okrasné keře. Doporučíte mi, prosím, dávkování? Zatím se kloním k dávkám dle vinné révy 20 g / 10 l vody / 100 m2

Připojuji fotku. Vysazeny byly 2023-05.

Předem velice děkuji.

S pozdravem,
Ondřej F.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Ředění přípravku CHAMPION 50 WP v poměru 2 až 4 g na 1 litr vody je optimální roztok proti suché skvrnitosti bobkovišně. Postřik proveďte dvakrát s odstupem 14 dní před rašením.

Zdroj: diskuze Bobkovišně, skvrnitost

Cena a prodej

Cena prodeje hypermanganu v lékárně je cca.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Hypermangan jako mořidlo

Hypermangan se používá i na moření semen, například pšenice. Jedná se o prevenci proti případným plísním, které semena špatným uskladněním mohou obsahovat. Do půllitru vody dejte cca 2 zrnka hypermanganu a nechte v nádobě rozpustit. Takto připraveným roztokem přelijte semena tak, aby byla ponořená, a nechte 24 hodin působit. Takto ošetřená semena můžete použít k okamžité výsadbě.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Poradna

V naší poradně s názvem LEPIVÁ ANTURIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den, mám po mamince asi již deset let starou anturii, která překrásně kvete každý rok, ale mám problém ji někam postavit, protože má strašně lepkavé listy a kape z nich něco jako cukerný roztok a strašně lepí. Všude kde ji postavím tak je to olepené. Potřebuji poradit jestli jí mohu dát ven. Vašíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Lepivý sliz rostlina vylučuje, když je napadena nějakým sajícím škůdcem. V tomto případě může jít o smutnice nebo puklice. Co s tím? Kupte přípravek Actara a rostlinu s ním postříkejte. Do rostliny se dostane jed, který si nasaje nechtěný škůdce a zahyne. Jed zůstane v rostlině dva měsíce, takže je potřeba po této době zopakovat, pokud bude rostlina venku. Anturie potřebuje světlé místo ve stínu chráněné před větrem a teplotu nad 15°C.

Zdroj: diskuze Anturie - dotaz k pěstování

Hypermangan do bazénu

Manganistan draselný (KMnO4, hypermangan) je tmavě fialový krystalický prášek, který barví všechno, čeho se dotkne. Používá se k dezinfekci akvárií. Též se používá u plaveckých bazénů k dezinfekci nohou před vstupem do bazénu – typický je vodný roztok KMnO4 v mělkém bazénku, kterým se prochází při vstupu do bazénu. Časté je též použití pro dezinfekci vodních nádrží a studní v tropických zemích.

Do bazénu se dávkuje manganistan, který koupíte v lékárně, popřípadě u veterináře, 2 gramy na 1 000 litrů společně s peroxidem vodíku v dávce 5 ml na 1 000 litrů vody. Hypermangan zreaguje se železem i řasou a peroxid zreaguje se zbytky manganistanu. Takže je voda nakonec průzračně čistá.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Poradna

V naší poradně s názvem KDE KOUPIT HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava.

v lékárnách ho neznají kde můžu koupit malé množství

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Manganistan draselný neboli hypermangán se dá sehnat v prodejnách s výrobky na úpravu pitné vody, jako jsou vodní filtry a podobně. Hypermangan se zde prodává k desinfekci vody. Jeho cena není vysoká, kilogram se pohybuje okolo 400 Kč. Některé obchody, i ty internetové, akceptují minimální objednané množství v objemu 300 gramů, kde by cena měla být pod 100 Kč. Nabídku internetových obchodů na prodej hypermanganu najdete zde: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Kde koupit hypermangan

Jarischův roztok v gynekologii

Gynekologie využívá Jarischův roztok u malých dívek. U dívek v klidovém období (bez působení estrogenů) je zdravý dívčí genitál zcela bez výtoku. Proto se přítomnost jakéhokoli výtoku považuje za patologickou. Nejčastějšími původci vulvovaginitidy jsou střevní bakterie i roupi. V klidovém období, kdy není v pochvě přítomný Döderleinův bacil, by se zde neměla vyskytovat infekce způsobená kvasinkami. Proto při zánětu vulvy a pochvy u děvčat bývá podání lokálního antimykotika neúčinné. V případě opakovaného průkazu kvasinek v dětském období je nutné vyloučení diabetu mellitu a předčasné puberty. Doporučují se oplachy rodidel slabým roztokem hypermanganu nebo právě Jarischovým roztokem a aplikace vaginálních čípků pro děti na základě kultivačního vyšetření a citlivosti. Při každém výtoku by měla být provedena vaginoskopie k vyloučení cizího tělesa v pochvě.

Jarischův roztok obsahuje jako účinnou složku kyselinu boritou. Bor a jeho sloučeniny jsou (dle nařízení EU) zařazeny do skupiny látek negativně ovlivňujících reprodukci a vývoj plodu, z tohoto důvodu se tento roztok nedoporučuje používat v těhotenství. Nicméně toxicita těchto sloučenin je velmi nízká a jejich občasné zevní použití nepředstavuje expozici, která by vedla k vnitřní intoxikaci a tím k poškození reprodukce a plodu.

Zdroj: Jarišova voda

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLEJ POVLAK ZEMINY U ORCHIDEI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Prosím o radu na substrátu na orchidejí mám bílý povlak co s tím. Dočetla jsem se že je to častou zálivkou já zaléváme 1krat týdně je to moc,? Děkuji za odpověď
Vesecká

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše orchidej má bílou plíseň. Plísně potřebují ke svému životu vlhko a to přichází z vaší zálivky. Pravděpodobně máte substrát s větší schopností nasáknout vodu. Proto bude stačit zalévat jednou za dva až tři týdny. Zde je návod, co dělat:
Odstraňte všechen substrát s povlakem. Aby se zabránilo šíření choroby, pak použijte sprej proti plísním Fugispray bezchlórový. Zde je jeho cena: www.zbozi.cz/hledani…
Roztok aplikujte na místa odkud byl odebrán plesnivý substrát. Při rozsáhlé kontaminaci je možné roztok nalít do celého substrátu v rámci zálivky v ředění jedna lžíce na 3 litry vody. Rostlině to neublíží. Pokud nemáte fungispray, pak do postižené oblasti nalijte v plné síle peroxid vodíku z lékárny. Opakujte každé 2 až 3 dny, dokud se nezastaví jeho šumění.

Zdroj: diskuze Bílej povlak zeminy u orchidei

Cena

Pro předpis na roztok není třeba chodit k lékaři. Lékárny vám ho prodají i bez předpisu. Jarischův roztok 1L nebo 0,5 l je možné koupit například v lékárnách Dr Max či přes internet, kde jej nabízí třeba Pilulka.cz. Solutio Jarisch (Jarischův roztok) musíte do dvou měsíců po otevření spotřebovat.

Jarischův roztok je velmi levnou a účinnou alternativou při pravidelné péči o pleť na celém těle. Zde naleznete cenu, za kterou ho lze pořídit.

Zdroj: Jarischova voda

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIKY NA VINNOU RÉVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Glücková.

Dobrý den.Prosím pěkně o radu.Máme už starší vinohrad,odrůdy vše rezistentní,celkem 15 hlav.Zdravotní stav je každým rokem dobrá,ale na kmínkách je šedý povlak kůra se dá prsty odloupnout,ale ne všude,někde drží více.V prodejně mi ing.agro paní prodala zelenou skalici,ale nevím jaký roztok namíchat.Děkuji Vám mnohokrát za radu.Glücková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zelená skalice je rychle působící hnojivo určené pro doplnění železa ve výživě rostlin během vegetace. Železo je důležitý prvek výživy, ovlivňuje tvorbu chlorofylu, růst, vybarvení a vzhled rostlin. Jeho nedostatek se projevuje zejména u jádrovin, peckovin, jahodníku a vinné révy místním žloutnutím listů, tzv. chloroza (žloutenka) s následným poškozením a snížením úrody plodů.
Postrik na list se provádí v červnu. Zelená skalice se rozmíchá ve vodě v poměru 3g na litr vody.

Zdroj: diskuze Postřiky na vinnou révu

Použití pro kojence

Jarischův roztok se používá pro ošetření dětské pokožky a při opruzeninách. Používá se i při problémech se svěděním pokožky hlavy. Roztok lze používat ve formě rozprašovače a dle potřeby tak zvláčňovat pleť. Na pokožce nepálí a příjemně chladí.

Zdroj: Jarischova voda

Diskuze

V diskuzi BOBKOVY LIST A PUKLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena kremenova.

Dobry den. Mam asi pětiletý bobkový list, a letos mi ho napadly puklice.Stírám je vatou namočenou ve slívovici.Moc to nepomáhá.Nechci na to použít nějaké chemikálie. Ráda ho používám při vaření.Poradte mi prosím někdo,co s tím.Moc děkuji za případnou radu. Zdravím.Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Reaguji na problém s puklicemi.Měla jsem poměrně vzrostlý bobkový lis a přes zimu se objevily puklice poměrně ve velkém množství.Byla jsem zoufalá,co dělat.
Vyřešila jsem problém velmi radikálně.Rostlinu jsem vyndala z květináče,byl to keřík,ne stromek.Sestřihla jsem ho úplně dole,takže nezůstal jedinný list.Vysypala jsem všechnu hlínu,kvetináč jsem vydrhla,vypláchla v roztoku hypermanganu,taktéž jsem v něm vymáchala kořeny,byly úplě bez hlíny.Dala nový substrát,zasadila a čekala.Budˇ a nebo,stejně bych rostlinu vyhodila.Po čase se začaly objevovat první lístky a dneska je keřík vysoký cca 1/2 metru a zdravý.Možná má někdo lepší nápad,ale mě se tento postup osvědčil.Přeji pěkný den

Zdroj: diskuze Bobkovy list a puklice

Dávkování

Světle růžový roztok se vytvoří cca z jednoho zrníčka na jeden litr vody. Teplota roztoku nemá vliv na léčbu. Pozor, roztok způsobuje hnědé skvrny na kůži i na textilu. Dají se odstranit pyrosiřičitanem draselným, takzvaným pyrosulfitem, který se prodává v drogerii na síření vína.

Zdroj: Kde koupit hypermangan

Rosacea

Účinky léčby pomocí Jarischova roztoku u růžovky jsou pozitivní, a tak se používá jako podpůrná léčba tohoto kožního onemocnění. Jarischův roztok kůži mírně vysušuje, působí slabě dezinfekčně a má protizánětlivé a mírně antimikrobiální účinky, přičemž pokožku zklidňuje. Roztok se nanáší se na čistou gázu nebo vatový tampon a z kůže se nesmývá. Lze ho také přelít do rozprašovače a osvěžit jím pleť či kůži v horkých letních měsících, a to i několikrát denně. Jarischův roztok nemá žádnou vůni ani nečpí jako některé farmaceutické přípravky.

Zdroj: Jarischova voda

Jarischova voda na akné

Jarischova voda velmi příznivě působí na podrážděnou, začervenalou, mastnou, aknózní a problematickou pleť. Při akné aplikujte Jarischův roztok jako běžnou pleťovou vodu (to znamená omývat nebo potírat postižené oblasti). Roztok má antibakteriální vlastnosti a pomáhá snížit množství bakterií nacházejících se na povrchu kůže a uvnitř akné. Jarischova voda také zmenšuje množství jizevnaté tkáně. Nakapejte roztok na vatový tampon a naneste na obličej či jinou část těla stejně jako pleťové tonikum. Pleť bude jemná, hladká a pružná.

Zdroj: Jarischova voda

Kořenění

Kořenění se urychlí spodním vyhříváním substrátu na 20 °C, ale není nezbytné. Jako ochrana proti houbovým chorobám, které „množárny“ často napadají, poslouží nejen postřik fungicidem, ale i vykoupání řízku před výsadbou ve slabě růžovém roztoku hypermanganu (manganistanu draselného). Prolitím můžete dezinfikovat i substrát. Další prevencí je dostatečné větrání.

Řízky se mohou ošetřit gelovým nebo práškovým stimulátorem zakořeňování – rostlinné hormony v něm obsažené podporují tvorbu kořenů.

Zdroj: Řízkování tújí

Je Jarischova voda bez parabenu?

Jarichův roztok je k dostání v lékárně v jakémkoli množství a na přání vám jej namíchají i bez parabenů.

Zdroj: Jarišova voda


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP