Téma: 

rychlosůl dávkování šunka


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

DOMÁCÍ ŠUNKA - RECEPTY

Domácí šunkarychlosůl

Rychlosoli se přidávají do uzenin. Rychlosůl je označení pro dusitanovou směs, která se používá k nakládání masa určeného k dalšímu zpracování (na výrobu salámů, klobás, konzerv a tak dále). Rychlosůl stabilizuje chuťové vlastnosti a vůni výrobků a je zodpovědná za růžové zbarvení uzenin. Rychlosůl je dusitan draselný s dusičnanem sodným v poměru 2 : 5.

Detail odstavce: Domácí šunka a rychlosůl
Zdroj: Domácí šunka - recepty
Zveřejněno: 20.10.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: domácí šunka

Dobrý den, mám dotaz zda se dá domácí šunka vyrobit také z mraženého/ rozmraženého masa...nemám možnost pokaždé dostat čerstvé maso ale v mrazáku ho mám dosti a také jakje to potom s vařením...mám schinkenfee ale nevím , zda z rozmraženého masa se musí vařit na ( jakou teplotu a jakou dobu )? Děkuji moc za radu.

Zdroj: diskuze Domácí šunka
Odesláno: 4.2.2016 uživatelem sidonie
Počet odpovědí: 0

RYCHLOSŮL PRAGANDA

Kde se dá Praganda koupit

Rychlosůl Praganda se dá koupit v některých drogeriích, prodejnách Albert, Tesco, Kaufland a v internetových obchodech. Cena za malé balení (250 g) se pohybuje kolem 12 korun. Na trhu jsou k dostání i větší balení, a to o váze 1 kg, 5 kg, 10 kg a 50 kg.

Detail odstavce: Kde se dá Praganda koupit
Zdroj: Rychlosůl Praganda
Zveřejněno: 13.12.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: mospilan dávkování

Provedl jsem postřik brambor 2x v rozmezí 10 dnů ( Mospilan 20SP).
V letáku je uvedeno 1x. Bude to mít vliv na kvalitu brambor?

Zdroj: diskuze Mospilan dávkování
Odesláno: 29.6.2017 uživatelem Jaroslav Domes
Počet odpovědí: 0

RECEPT NA DOMÁCÍ VAŘENOU ŠUNKU

Recept na domácí vařenou šunku

  • 1,20 kg masa, může být drůbeží nebo vepřové, které je nejlepší z plece;
  • 20 g soli;
  • 1 lžička medu nebo hnědého cukru;
  • ½ lžičky dusitanové soli (rychlosůl) kvůli barvě, protože je pak šunka bez ní bledá nebo šedá;
  • 1 lžíce čiré kuchyňské želatiny;
  • 100 ml vody.

Postup výroby domácí šunky

Maso se nakrájí na kostky a promíchá se se solemi a s medem a dá se na dva dny do lednice uležet. Želatina se namočí do vody, nechá se 3 hodiny nabobtnat a poté se promíchá do uleželého masa. Šunkovar se vyloží mikrotenovým sáčkem a maso se do formy pěkně napěchuje. Poté se šunkovar uzavře. Vaří se 2 hodiny na 80 stupňů ve větším hrnci s vodou tak, aby se dovnitř nedostala voda. Po uvaření se dá šunka v šunkovaru zchladnout do lednice a pak se z něho teprve vytáhne.

Detail odstavce: Recept na domácí vařenou šunku
Zdroj: Recept na domácí vařenou šunku
Zveřejněno: 18.11.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: domácí šunka

Nedávno jsem si pořídili bytelnou formu na šunku z webu www.formanasunku.cz a musím říce, že je to skvělé. Invesctice okolo tisícovky se určitě vyplatí. Celá rodina domací šunku milujeme. Jsem ráda, že to chutná i dětem. Vím co jedí, alespoń u něčeho ,) Děkuji za tipy na nové recepty.

Zdroj: diskuze Domácí šunka
Odesláno: 28.6.2015 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 0

KDE SE DÁ KOUPIT RYCHLOSŮL PRAGANDA

Co je to rychlosůl Praganda

Rychlosůl Praganda je solicí řeznická nakládací dusitanová směs pro domácí uzené masné výrobky.

Další informace

Obsah dusitanu sodného: max. 0,3 %.

Přípustná hmotnostní odchylka: -3 %.

Složení

Jedlá kamenná sůl 98 %, cukr, dusitan sodný, dextróza, škrobový sirup.

Skladování

Skladujte při teplotě do 30 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Detail odstavce: Co je to rychlosůl Praganda
Zdroj: Kde se dá koupit rychlosůl Praganda
Zveřejněno: 3.5.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: ORCHIDEJE S.O.S.

Dobrý den, děkuji za radu. Přípravek ACTARA 25 WG jsem si hned objednala dnes mi přišel,ale bohužel jsem bezradná,protože nevím jak mám určit dávkování.V návodu je jen dávka 70-80g na 1 ha brambor.A nevím zda mám orchideje přípravkem prolít nebo postříkat listy. Děkuji předem za radu Příhodová

Zdroj: diskuze Plíseň na orchidejích
Odesláno: 23.8.2017 uživatelem Monika
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

KDE SE DÁ KOUPIT RYCHLOSŮL PRAGANDA

Kde ji koupit

Rychlosůl je dostupná na internetu i v kamenných obchodech a občas i v řetězcích, jako je Kaufland, Tesco, Albert či Billa. Na internetu naleznete zde.

Na trhu jsou k dostání i větší balení, a to o váze 1 kg, 5 kg, 10 kg a 50 kg.

Detail odstavce: Kde ji koupit
Zdroj: Kde se dá koupit rychlosůl Praganda
Zveřejněno: 3.5.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: domácí šunka mražené maso

Dělal jste někdo domácí šunku z mraženého masa? A s jakým výsledkem? Já to zkusil a výsledek byl: Krásně růžová, homogenní, dala se krájet i na milimetrové plátky. Chuť žádná, vůně také žádná, v ústech pocit suchého masa, jako přesolená (dal jsem na 1 kg 9 g soli 9g pragandy ). Poradí někdo, nebo má někdo podobnou zkušenost? Předem díky za radu.

Zdroj: diskuze Domácí šunka mražené maso
Odesláno: 11.6.2016 uživatelem Frodl
Počet odpovědí: 0

RYCHLOSŮL

Kde se dá koupit

Růchlosůl je možné zakoupit v řetězcích Albert, Tesco, Kaufland, na internetových portálech, ale i v prodejnách určených pro řeznické potřeby.

Detail odstavce: Kde se dá koupit
Zdroj: Rychlosůl
Zveřejněno: 6.12.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Condrosulf 400mg

Condrosulf obsahuje účinnou látku chondroitini sulfas a ta posiluje účinky Warfarinu. Při společné léčbě Warfarinem a Condrosulfem může docházet ke krvácení. Společné užívání s Warfarinem je možné jen při pečlivém kontrolování srážlivosti krve na počátku doplňkové léčby a po prvních třech týdnech. Podle výsledků lékař případně upraví dávkování Warfarinu. Dohodněte se se svým lékařem na začátku doplňkové léčby Condrosulfem a naplánujte si odběry krve. Jen tak můžete bez obav o své zdraví tyto dva léky užívat společně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf 400mg
Odesláno: 2.1.2019 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RYCHLOSŮL

Použití

Rychlosůl se používá k nakládání uzených mas a předúpravě masa určeného pro další zpracování do masných výrobků, klobás, salámů, sekané, konzerv a polokonzerv. Zajišťuje stabilitu vybarvení a chuťové vlastnosti masných výrobků. Přispívá ke zvýšení údržnosti a podílí se na vytvoření chuti a vůně masných výrobků, chrání tuky v mase a masných výrobcích před oxidací a zajišťuje vznik typického růžového zbarvení nakládaných masných výrobků.

Praganda nesmí být používána k přímému solení potravin a hotových pokrmů. Je určena výhradně pro použití v masném průmyslu. Solicí dusitanová směs se používá v případech, kdy je solené maso zpracováno v krátké době, nejvýše několik dnů po zasolení.

Dávkování: 20 až 22 g na 1 kg díla do výrobků tepelně opracovaných, 22 až 24 g na 1 kg díla do výrobků připravovaných studenou cestou. Před použitím se doporučuje promíchat.

Detail odstavce: Použití
Zdroj: Rychlosůl
Zveřejněno: 6.12.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: odpověď Martin

Dobrý den Martine,
toto co píšete je velmi zajímavé, v odborné literatuře o tomto moc informací není. Domnívám se, že jsou zde možná dvě vysvětlení: 1) Že došlo k otravě a to tím, že jste překročil možné dávkování nebo došlo k otravě z jiných zdrojů (například při snůšce). 2) U včel propuklo bakteriální onemocnění septikemie, tato bakterie způsobuje, že se tělo včel rozpadá. Proto jste mohl nalézt větší množství včelých křídel. Nejedná se onemocnění, které by mělo způsobit větší škody na včelstvu. Mrtvolky včel by se měly sbírat a pálit.

Zdroj: diskuze Včely diskuze
Odesláno: 27.11.2016 uživatelem Michal Vinš
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RYCHLOSŮL

Škodlivost

Rychlosůl obsahuje dusitan sodný (E250), což je sodná sůl kyseliny dusité, nažloutlá krystalická látka, která dodává potravinám uzenou chuť. Reaguje s molekulami myoglobinu, a tak dodává výrobkům i krvavě červenou barvu, navíc produkt chrání před bakterií Clostridium botulinum a zabraňuje oxidaci tuků, čímž prodlužuje trvanlivost potravin. Je to prostě takový malý uzenářský zázrak:

  • barví maso do červena
  • konzervuje
  • zlepšuje pojivost
  • zvýrazňuje chuť

Pozor! Dusitany v kombinaci s přírodními látkami obsaženými v surovinách (aminy) vytvářejí nitrosaminy, a to jsou silné rakovinotvorné látky. Tyto látky se nevytvářejí jen při smažení, ale dokonce i při skladování uzenin a v lidském žaludku. Nutno dodat, že tyto jedy se vyskytují také například v tmavém pivě, ale i v dlouho skladované zelenině či ovoci, jednu z nejvyšších koncentrací zjistily potravinářské kontroly například ve špenátu.

Rychlosůl se používá ve výrobcích z důvodů technologických. Další hojně používanou chemikálií jsou polyfosfáty. Jejich úkolem je zadržet ve výrobku vodu, zvýšit jeho hmotnost a tím pádem udělat všem babičkám radost, jak levná je šunka pro vnoučata ze supermarketu. Ale i tento zázrak má své úskalí! Polyfosfáty z těla agresivním způsobem odebírají vápník, starším lidem způsobují osteoporózu, těhotným ohrozí vývoj plodu a dětem zapříčiní růstové problémy.

Detail odstavce: Škodlivost
Zdroj: Rychlosůl
Zveřejněno: 6.12.2018

ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC

Zavařování hovězího masa

Syrové hovězí maso nasolíme (můžeme použít rychlosůl, maso bude růžové), opepříme a necháme rozležet do druhého dne v lednici. Poté je nakrájíme na větší kostky nebo plátky a dobře natlačíme do sklenic (asi 2 cm pod okraj), zalijeme 2–3 lžícemi převařené vody, uzavřeme a sterilujeme.

Detail odstavce: Zavařování hovězího masa
Zdroj: Zavařování masa do sklenic
Zveřejněno: 1.10.2018

RYCHLOSŮL

Složení

Rychlosůl je složena z jedlé soli vakuové, stabilizátoru dusitanu sodného (0,5–0,6 %), jodičnanu draselného (s obsahem jódu 20–34 mg/kg). Dále je v ní obsažena protispékavá látka ferrokyanid sodný a regulátor kyselosti uhličitan sodný.

Dusičnan draselný má vzorec KNO3, v potravinářství je ukryt pod kódem E252 a řadí se mezi konzervanty. Využívá se při výrobě masných a rybích výrobků a sýrů. Do jídelníčku se tento minerál dostává hlavně vodou a konzumací zeleniny. Dusičnany nejsou příliš toxické, ale v těle se mohou přeměňovat na jedovatější dusitany, které mohou dále reagovat a tvořit karcinogenní látky (nitrosaminy). V ČR je povoleno používat dusičnan draselný v konzervách, tvrdých a polotvrdých sýrech, sledích a šprotech a podobně.

Hojně se využívá ve směsi s NaCl jako „rychlosůl“, která slouží k nakládání masa do slaného láku (nejdříve „za sucha“, po týdnu až dvou na týden s vodou) před uzením. Používá se ve velkovýrobnách i v domácnostech. Směs se využívá například k potlačení otrav botulotoxinem.

Detail odstavce: Složení
Zdroj: Rychlosůl
Zveřejněno: 6.12.2018

ALPA A ACYLPYRIN

Dávkování

Dávkování je dle potřeby.

Detail odstavce: Dávkování
Zdroj: Alpa a acylpyrin
Zveřejněno: 15.1.2019

FORFEMINA - PŘÍBALOVÝ LETÁK

Dávkování

Doporučuje se dávkování jedna tableta denně, a to dlouhodobě.

Detail odstavce: Dávkování
Zdroj: Forfemina - příbalový leták
Zveřejněno: 7.8.2017

KDE SE DÁ KOUPIT RYCHLOSŮL PRAGANDA

Návod

Recept na maso

Uzené maso: Kusy masa se nasolí směsí Praganda (20–30 g na 1 kg masa). Nasolené maso se nechá asi 2 dny v chladu zaležet. Poté se zalije lákem (na 1 litr se použije 100 g Pragandy) a nechá se zaležet až 10 dnů v chladnu, přičemž se doporučuje po 2–3 dnech maso překládat. Zaležené maso udíme obvyklým způsobem.

Recept na domácí klobásy

Domácí klobásy: K 1 kg nakrájeného masa přidáme asi 25 g směsi Praganda, promícháme a necháme v chladnu proležet 1–2 dny. Po proležení přidáme ostatní přísady (koření, česnek a podobně), promícháme, naplníme do střev a zaudíme.

Detail odstavce: Návod
Zdroj: Kde se dá koupit rychlosůl Praganda
Zveřejněno: 3.5.2018

DOMÁCÍ ŠUNKA - RECEPTY

Domácí šunka s medem

Ingredience: 1 kg vepřové kýty, 100 ml vody, 1 lžíce medu, 20 g soli, 5 g Pragandy

Postup: Maso omyjeme a co nejvíce jej odblaníme. Dvě třetiny nakrájíme na malé kostičky (menší než na guláš) a jednu třetinu masa rozmixujeme v mixéru. To proto, aby se šunka po uvaření nerozpadala. Přidáme zbylé ingredience a pořádně rukama promícháme, dokud maso nepustí bílkovinu. Uložíme na dva dny do chladu. Přitom dvakrát denně promícháme. Poté vložíme do šunkovaru čistý sáček, stlačíme dle návodu a vaříme v hrnci s vodou, která nepřesáhne 80 °C, přibližně 2 hodiny.

Detail odstavce: Domácí šunka s medem
Zdroj: Domácí šunka - recepty
Zveřejněno: 20.10.2014

DOMÁCÍ ŠUNKA - RECEPTY

Domácí šunka z králíka

Ingredience: 1 kg mletého králíka, 1 kg vepřové krkovičky, sůl nebo 40 g rychlosoli, 1 dcl mléka, 2 dcl vody, umělá střeva na tlačenku

Postup: Králičí maso důkladně odblaníme, nameleme (na sekanou), přimícháme krkovičku, nakrájenou na mini kostičky, přidáme sůl, mléko, vodu a pořádně promícháme, alespoň 20 minut. Necháme 2 dny uležet, poté naplníme do tlačenkových střev. Dáme vařit na 3 hodiny při 70 °C. Vyjmeme z vody, zatížíme a necháme vychladnout.

Detail odstavce: Domácí šunka z králíka
Zdroj: Domácí šunka - recepty
Zveřejněno: 20.10.2014

DOMÁCÍ ŠUNKA - RECEPTY

Domácí šunka bez šunkovaru

Ingredience: 1/2 kg vepřové kýty, trocha pepře, trocha mletého kmínu, 10 g Pragandy, půl deci vody

Postup: Maso nakrájíme na kostky, přimícháme vše ostatní a necháme 2 dny v chladnu odležet. Potom řádně prohněteme, aby se narušila struktura masa, maso tak bude lépe držet pohromadě. Natlačíme do střeva na tlačenku (po vrstvách, opravdu každou pořádně upěchovat), zavážeme a vaříme v hrnci s vodou 2 hodiny na 80 °C. Vytáhneme, necháme vychládnout a dáme ztuhnout do ledničky asi na hodinu.

Detail odstavce: Domácí šunka bez šunkovaru
Zdroj: Domácí šunka - recepty
Zveřejněno: 20.10.2014

CERERIT

Dávkování

Dávkování lze předpokládat podle nároků rostlin na 1 ha:

  • košťáloviny: 800–1500 kg
  • kořenová zelenina: 600–1200 kg
  • plodová zelenina: 600–1000 kg
  • listová zelenina: 400–600 kg
  • cibule: 700–1 000 kg
  • jádroviny a peckoviny: 800–1 000 kg
  • drobné ovoce: 600–700 kg
  • okrasné rostliny: 250–500 kg

Doporučené dávkování Cereritu na 1 m2 plochy za rok:

  • košťálová zelenina: 40–100 g
  • kořenová zelenina: 20–60 g
  • plodová zelenina: 40–60 g
  • brambory: 30–50 g
  • jádroviny: 50–60 g
  • peckoviny: 30–50 g
  • drobné ovoce: 30–100 g
  • chmel: 20–60 g
  • okrasné rostliny: 10–30 g

Detail odstavce: Dávkování
Zdroj: Cererit
Zveřejněno: 14.9.2015

RECEPT NA DOMÁCÍ VAŘENOU ŠUNKU

Jak si vyrobit doma svoji šunku?

Šunkovar je zařízení, které umožňuje vaření zdravé domácí šunky. Domácí šunka neobsahuje průmyslová plnidla a nezdravé chemické příměsi. Domácí šunka se musí sice rychle zkonzumovat, ale její domácí příprava a skvělá chuť za to opravdu stojí! K výrobě šunky se používá kvalitní libové vepřové maso nebo lze také použít králičí, či kuřecí. Vše se v šunkovaru zpracuje snadno a bez průmyslových plnidel a příměsí. V domácím šunkovaru budete mít okamžitě čerstvou a chutnou šunku, vhodnou i pro děti.

Detail odstavce: Jak si vyrobit doma svoji šunku?
Zdroj: Recept na domácí vařenou šunku
Zveřejněno: 18.11.2013

VÝROBA DOMÁCÍ UZENÉ ŠUNKY

Postup

Výroba domácí šunky je poměrně jednoduchá záležitost, ke které se používá jako výchozí surovina vepřová kýta doplněná solí, cukrem a trochou vody, nebo různými směsmi koření, jako je směs chilli, sušené cibule, červené papriky, pepře a česneku. Poté, co se šunka provaří ve směsi koření, seřízne se přebytečný tuk včetně kůže a nechá se prohřát ve vodě teplé 40 až 50 stupňů Celsia. Když se maso prohřeje, zavěsí se na hole, nechá se okapat a vloží se do vyhřáté udírny. Šunka se udí do zlatohněda. Můžete použít i stojací přenosnou udírnu, kdy na rošt položíte okapanou šunku a udíte.

Výroba domácích šunek byla rozšířena zejména na venkově, kdy se zužitkovávalo vepřové maso z domácích zabíjaček. Dnes vede lidi k výrobě domácí šunky zejména kvalita průmyslově vyráběných šunek. Po vyuzení se servíruje teplá šunka s chlebem a kyselými okurkami.

Detail odstavce: Postup
Zdroj: Výroba domácí uzené šunky
Zveřejněno: 2.1.2015

MOSPILAN

Příbalový leták Mospilanu

V příbalovém letáku Mospilanu 20 SP najdete veškeré potřebné informace – složení, škodlivost, dávkování, ochrannou lhůtu, bezpečnostní opatření, likvidaci, skladování a první pomoc.

Detail odstavce: Příbalový leták Mospilanu
Zdroj: Mospilan
Zveřejněno: 22.12.2015

DOMÁCÍ ŠUNKA - RECEPTY

Kuřecí domácí šunka

Ingredience: 1,2 kg kuřecí prsa, 100 ml vody, 1 lžička cukru, 25–28 g soli

Postup: Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, vložíme do nádoby, přidáme sůl, cukr, vodu a promícháme. Dáme na 48 hodin odležet do ledničky při teplotě 4–6 °C. Nádobu na výrobu šunky vyložíme mikrotenovým sáčkem a natlačíme do něj odleželé maso tak, aby nikde nezůstaly vzduchové bubliny. Sáček i šunkovar uzavřeme. Nádobu postavíme do hrnce s 80stupňovou vodou a stejnou teplotu udržujeme po celou dobu varu, tedy 2 hodiny. Poté šunkovar vyjmeme a hotovou šunku v něm necháme vychladnout.

Detail odstavce: Kuřecí domácí šunka
Zdroj: Domácí šunka - recepty
Zveřejněno: 20.10.2014