Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

SÁČEK

OBSAH

Švédský koláč s ovocem

Těsto

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • sáček prášku do pečiva
  • sáček vanilkového cukru
  • špetka soli

Postup:

Stejně jako u předchozího receptu všechny suroviny smícháte a vzniklou hmotu rozdělíte na poloviny. Jednu polovinu nasypte na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Druhou polovinu nechte na potom.

Náplň

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek ovoce – borůvky, lesní ovoce, maliny, ostružiny, jahody, meruňky, hrušky, švestky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 2 tvarohy
  • sáček vanilkového cukru
  • 1 máslo

Postup:

Smíchejte vejce, cukr, zakysanou smetanu, tvarohy a vanilkový cukr. Pomalu náplň nalijte na plech na vrstvu sypké směsi, přidejte ovoce a rovnoměrně zasypte zbylou sypkou směsí. Na povrch nakrájejte, nastrouhejte nebo nalijte máslo a koláč dejte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 45 minut. Koláč nechte vychladnout, ztuhnout a podávejte.

Zdroj: Švédský koláč

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA CITRONOVA JAKO DEZINFEKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kyselina citrónová se dá použít jako desinfekce všude tam, kde je potřeba likvidovat bakterie a plísně. Bohužel kyselina citrónová neúčinkuje na viry - vůbec. Dezinfekční roztok proti bakteriím a plísním se připraví v poměru 1 sáček kyseliny citrónové a 1 litr vody ohřáté na 20°C, přičemž dezinfekční účinky se projeví při úplném ponoření desinfikovaného předmětu na dobu 30 minut a více. Pro lepší smáčivost dezinfekčního roztoku je možné přidat lžičku Jaru.
Sůl, jedlá soda, ocet mají jen omezené dezinfekční účinky proti malému počtu bakterií, na viry neúčinkují vůbec.
Nejspolehlivější způsob desinfekce povrchů proti virům je mýdlová voda, líh a chlór - to vše zabíjí viry a je to snadno dosažitelné. Nejúčinnější desinfekce, která bezpečně zabije viry, se provádí omýváním povrchu ovoce, zeleniny, ale i obalů balených potravin mýdlovou vodou po dobu 40 sekund. Další způsob je využití lihu 60% a více, do kterého se ponoří desinfikovaný předmět na dobu 20 sekund. Chlór se nehodí k desinfekci potravin. Poslední možnost desinfekce je úplně bez chemie a spočívá v izolaci desinfikovaného předmětu mimo dosah možného hostilete viru po dobu minimálně 2 dny. Po dvou dnech na povrchu nepřežije žádný vir.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin T..

Dobrý den, co znamená sáček v jednotkách hmotnosti ? Co znamená mimo dosah hostitele v praxi ? Mrazák :-) ?
Dekuji.
M.T.

Zdroj: diskuze Kyselina citronova jako dezinfekce

Jak uchovat nastrouhaný křen

Povedlo se vám křen nastrouhat? Teď ještě zvolit ten správný způsob, jak ho uskladnit, aby neztratil nic ze své síly, chuti ani vůně. Nehodláte-li si na křenu pochutnat hned, dokud bude čerstvý, tak ho můžete zavařit, usušit nebo zamrazit. Nejrychlejší metoda je mražení. Nastrouhaný křen jen zakápněte octem nebo citronovou šťávou, aby nezčernal, a naplňte jím igelitový sáček nebo plastovou, dobře těsnící nádobu. Pokud používáte igelitový sáček, vymačkejte z něj vzduch a důkladně uzavřete. Doporučuji vložit ještě do druhého sáčku, aby nenačichly okolní suroviny v mrazáku. Můžete dát zamrazit.

Sušit můžete křen nastrouhaný, nakrájený na plátky nebo kolečka a k sušení můžete využít sušičku na ovoce a zeleninu, venkovního sluníčka nebo suché místnosti. Prakticky můžete postupovat stejně jako při sušení hub. Po důkladném usušení přendejte křen do suché, čisté, dobře uzavíratelné nádoby.

Zdroj: Strouhaný křen

Diskuze

V diskuzi KALA VENKOVNÍ JEJÍ PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Nikde nenachazim, zda chce venkovni kala na slunicko, nebo do stinu, kam nejlepe zasadit. Domaci kaly pestuji již léta, siroke okoli jsem podelila rozmnozenymi, ktere celou zimu krasne kvetou a na léto je necham pod stromem odpočinout. Jak ale s venkovni nevim?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka Tomiczkova.

Dobrý den, chci se zeptat zda se kala dá vypěstovat i za semen.Dostala jsem sáček semen Kaly-mix barev. V případě, že ano, za jak dlouho pokvetou. Stejný dotaz bych měla i u lilií. Díky za odpověď .blanka

Zdroj: diskuze Kala venkovní její pěstování

Nejlepší obklad na oteklý kotník

Na oteklý kotník okamžitě přiložte ledový obklad. Je vhodné použít sáček na led. Chlad příznivě tlumí otok i bolest. Sáček na led se velmi dobře přizpůsobí každé části těla. Sáček je určen k opakovanému použití, je plnitelný ledem, má nepropustnou vnitřní vrstvu, dobře uzavíratelné a těsnicí víčko.

Zdroj: Obklady na otoky nohou

Kakaový koláč s tvarohem

Ingredience: 330 g hladké mouky, 40 g kakaa, 200 g Hery, 100 g cukru krupice, 5 vajec, 500 g tvarohu, 500 g bílého jogurtu, 3 sáčky čokoládového pudinkového prášku, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 100 g cukru moučka, 3 lžíce rumu

Postup: Uděláme si těsto z 280 g mouky, kakaa, Hery, 80 g krupicového cukru, vanilkového cukru, 1 vejce a přidáme 2–3 lžíce studené vody. ¾ těsta dáme do dortové formy, těsto stejnoměrně vymačkáme po celém dnu i do krajů. Na náplň utřeme tvaroh s jogurtem, přidáme pudinkové prášky, prášek do pečiva, moučkový cukr, rum a nakonec postupně vmícháme 4 vejce. Náplň nalijeme na těsto do formy. K poslední čtvrtině těsta přidáme zbylých 50 g mouky a 20 g krupicového cukru. Dobře prohněteme a vzniklé tuhé těsto nastrouháme (na hrubé slzy) na povrch koláče. Koláč pečeme asi 70–75 minut při 180 °C. Upečený koláč necháme dobře vychladnout a ztuhnout a až poté krájíme.

Zdroj: Koláč s tvarohem

Poradna

V naší poradně s názvem NETÝKAVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Dostala jsem překrásnou netýkavku červeně kvetoucí.Od dubna mi pořád kvete na parapetu, má velkou spoustu květů. Je to ale ožralka, denně se musí zalévat.Nevíte jestli přežije zimu, nikdy jsem jí neměla tak nemám zkušenosti. Díky za radu.Hezký zbytek dne, Božena.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Aby vaše netýkavka zůstala naživu i přes zimu, udržujte ji teplotu na 13 °C. Tato teplota pomůže pozdržet její netrpělivé květy během zimní sezóny. Netýkavka bude spokojená, pokud bude mít prostor s teplotou 7 až 13 °C.
V zimě ji umístěte na parapet ve vytápěné zimní zahradě nebo chladné místnosti.
Rostlinu před zazimováním prohlídněte a byla-li venku, ošetřete ji kvůli obavám ze škůdců nebo chorob. K tomu použijte některý ze systémových insekticidů. Před umístěním na místo s jasným světlem, teplem a mírným množstvím vlhkosti je nejlepší odříznout asi třetinu rostliny.
Z odříznutých částí si můžete udělat řízky a vypěstovat přes zimu nové čerstvé rostliny.
Z rostliny odstřihněte 10 až 15 cm dlouhé odřezky špiček. Tím si zajistíte, že vaše netýkavka nebude na konci zimní sezóny vypadat pokrouceně a dřevnatě. Pokud chcete pěkný a čistý řez, doporučuji použít nůž nebo sterilní nůžky.
Jakmile skončíte, odstraňte listy ve spodní části řízků a poté je zasaďte do květináčové směsi. Ujistěte se, že směs je lehká a vlhká. Pak řízky umístěte na místo, které má tlumené světlo.
Kolem květináče můžete použít plastový sáček a vytvořit z něj skleník. Chcete-li jej použít, umístěte řízky netýkavky dovnitř a nechte je odkryté. Je to lepší, než když je pytlík dnem vzhůru, přes který pak nemůže proudit vzduch. Jakmile odřezky začnou růst, produkují i kořeny.
Připravte se na to, že budete muset zvětšovat velikost nádob nebo z nich rostliny úplně vyndat, až přijde jaro. Vezměte prosím na vědomí, že je nejlepší hnojit pouze tehdy, když rostlina aktivně roste a když je půda trvale vlhká.
Pokud rostliny přes zimu umístíte na místa s nedostatečným přirozeným světlem, musíte světlo doplnit. Pro dosažení nejlepších výsledků umístěte rostlinné světlo přibližně 15 cm nad vrchol rostliny po dobu přibližně 12 hodin denně.
Netýkavku můžete taky vypěstovat z nasbíraných semen, která během sezóny vyprodukovala.
Ačkoli mnoho hybridních rostlin produkuje zdravá semena, jejich potomci se zřídka podobají mateřské rostlině. Semena proto sbírejte pouze od nehybridních netýkavek.
Nasbírané semeno začněte vysévat do interiéru na začátku března. Přidejte semínka do vlhké směsi bez půdy a zatlačte dolů. Dále můžete na semeno přidat tenkou vrstvu hlíny. Nezapomeňte udržovat semena v teple.

Zdroj: diskuze Netýkavka

Pečené koleno v sáčku

Ingredience: 1 vepřové koleno, 2 cibule, 4 stroužky česneku, koření na pečené maso, mletá červená paprika

Postup: Maso osolíme, okořeníme. Vložíme do sáčku, přidáme česnek a cibuli nakrájenou na kolečka. Sáček dobře uzavřeme a dáme do pekáče. Pečeme cca 2 hodiny. Podáváme s knedlíkem a se zelím.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Jablkovotvarohový koláč hrnkový

Suroviny:

Těsto:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sáček vanilkového pudinku
  • špetka soli

Náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 zakysaná smetany
  • šťáva z půlky citronu
  • sáček vanilkového pudinku

Ostatní:

  • 4 nastrouhaná jablka
  • tuk na vymazání formy
  • mouka, kokos nebo ořechy na vysypání formy

Postup:

V míse smícháme vejce s cukrem, potom přidáme olej a ostatní suroviny do těsta. Umícháme hezky hladké těsto. Těsto nesmíme mít příliš tuhé, ale ani moc řídké. Plech nebo pekáč vymažeme tukem, vysypeme moukou, kokosem nebo ořechy, tedy tím, co nám vyhovuje nebo máme rádi. Na těsto nalijeme náplň připravenou z tvarohu, smetany, vejce, cukru a ostatních ingrediencí a vymíchanou do hladka. Nakonec poklademe nastrouhanými jablky. Pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba 40 minut na 180 stupňů.

Zdroj: Jablkovotvarohový koláč

Tvarohový švédský koláč

Švédský koláč někdy také nazýváme koláčem sypaným.

Těsto

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • sáček prášku do pečiva
  • sáček vanilkového cukru
  • špetka soli

Postup:

Všechny suroviny smícháte a vzniklou hmotu rozdělíte na polovinu. Jednu polovinu nasypte na plech vyložený papírem, nebo vymazaný máslem či olejem a vysypaný hrubou moukou. Druhou polovinu směsi necháte na závěr.

Náplň

Ingredience:

  • 3 balení tvarohu, nejlépe v kostce
  • 1 hrnek cukru
  • 3 vejce
  • sáček vanilkového pudinku
  • rozinky nebo brusinky
  • trochu rumu na namočení rozinek
  • máslo na vrch koláče (asi polovinu kostky)

Postup:

Nejdříve si předem namočte rozinky do rumu, aby změkly. Poté smíchejte zbylé suroviny a připravte hladkou náplň, kterou rozetřete rovnoměrně po celé ploše suché směsi. Posypte změklými rozinkami a můžete vše zasypat druhou polovinou suché směsi. Nahoru na koláč pokrájejte plátky másla, je-li máslo hodně tuhé, můžete ho nastrouhat, a naopak, máte-li ho rozehřáté, můžete jím koláč opatrně polít.

Připravený koláč vložte do předem vyhřáté trouby na teplotu 180 °C a pečte dorůžova asi 45 minut. Je lepší nechat upečený koláč vystydnout a alespoň pár hodin odležet, aby náplň nevytékala a pořádně ztuhla. Je možné, že vám na dně pekáče zůstane trocha mouky, ničemu to nevadí, koláč si jí vzal přesně tolik, kolik potřeboval. Chcete-li koláč obměnit, zkuste do těsta přidat trochu skořice či do náplně kompotované ovoce, například jahody. Ke koláči můžete podávat různé druhy kávy, čajů, ale i grog či punč.

Zdroj: Švédský koláč

Švédský jablečný koláč

Ingredience:

  • 1 hrnek hrubé krupice
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • sáček prášku do pečiva
  • sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 6 oloupaných jablek
  • 1 hrnek sekaných ořechů
  • 1/2 másla
  • skořice

Postup:

V míse smíchejte mouku, krupici, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Vzniklou sypkou směs si rozdělte na tři díly, první díl vsypte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a nahrubo na tuto směs nastrouhejte polovinu jablek, zaprašte skořicí a polovinou nasekaných ořechů, kdo ořechy nemá rád nebo je na ně alergický, tak je vynechá, i tak bude koláč výborný. Na jablka opět dejte jednu třetinu sypkého těsta, nastrouhejte zbylá jablka, zasypte skořicí a ořechy a uzavřete poslední, zbylou sypkou směsí. Na povrch pokládejte nakrájené máslo, můžete i nastrouhat nebo nakapat, jako v předchozím receptu, a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 45 minut, peče-li vám trouba hodně shora, můžete na počátku formu zakrýt alobalem. Když je dort upečený a vychlazený, můžete jej dozdobit šlehačkou.

Zdroj: Švédský koláč

Postup

Dejte převařit ¼ l destilované vody, přidejte jeden sáček nebo jednu lžičku sušeného heřmánku a nechte vařit asi 5 minut. Heřmánek nechte louhovat cca 15 minut a vyndejte jej. Výluh nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté si umyjte ruce. Do roztoku namočte bavlněné kosmetické polštářky, tyto vyždímejte a utřete jimi oko z vnitřního koutku směrem k vnějšímu koutku oka. Použitý tamponek vyhoďte. Opět si umyjte ruce a postupujte stejným způsobem i u druhého oka. Tento postup opakujte po celý den dle potřeby.

Zdroj: Heřmánek na otok očí

Krém na laskonky

Stejně jako laskonky, tak i krém může být připraven nejen různými způsoby, ale i s různými příchutěmi, takže si zvolte ten, který vás bude lákat nejvíce.

Kokosový krém

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • sáček vanilkového pudinku
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • strouhaný kokos
  • 40 ml rumu

Postup:

Nejprve si z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink, který nechte úplně zchladnout, a buď s ním pravidelně míchejte, aby se neutvořil škraloup, nebo s ním nemíchejte vůbec a škraloup po vystydnutí sloupněte, aby vám neudělal hrudky v krému. Nechte změknout máslo na pokojovou teplotu a poté ho vyšlehejte společně s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidejte uvařený, vystydlý pudink, rum a strouhaný kokos, při nákupu vybírejte kokos, který bude strouhaný najemno. Vyšlehaný krém dejte ještě alespoň na chvíli ztuhnout do lednice a pak pomocí zdobicího sáčku můžete plnit laskonky a slepovat.

Čokoládový krém

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • sáček čokoládového pudinku
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g čokolády na vaření

Postup:

Uvařte hustý pudink a nechte jej úplně vychladnout. Máslo nechte zahřát na pokojovou teplotu, čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, aby v ní nebyly kousky, a nechte zchladnout, ale ne aby znovu ztuhla. Až bude jen vlažná, tak ji vyšlehejte společně s máslem a moučkovým cukrem. Poté přidejte vychladlý pudink a vyšlehejte vše do hladkého krému. Dejte ještě alespoň na hodinu do lednice a pak pomoci zdobicího sáčku nanášejte na jeden kus laskonky a druhým kusem přiklopte.

Kávový krém

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • sáček vanilkového pudinku
  • 200 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mleté kávy
  • 100 ml vody
  • 40 ml rumu

Postup:

Uvařte hustý pudink, poté vařící vodou spařte mletou kávu. Pudink i kávu nechte úplně vychladnout. Máslo zahřejte na pokojovou teplotu a vyšlehejte ho s cukrem, poté přidejte vychladlý pudink a připravenou kávu (dle chuti). Na závěr přimíchejte rum, důkladně vyšlehejte a dejte ještě asi na 1 až 2 hodiny ztuhnout do lednice. Pak přendejte do zdobicího sáčku a plňte laskonky.

Ořechový krém

Ingredience:

  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g mletých ořechů
  • 2 bílky
  • 40 ml rumu

Postup:

Připravte vodní lázeň, ve které vyšlehejte do husté pěny bílky s moučkovým a vanilkovým cukrem, nechte vychladnout. Máslo zahřejte na pokojovou teplotu a vyšlehejte společně s mletými ořechy. Na závěr do másla zašlehejte vychladlé tuhé bílky a můžete plnit laskonky.

Zdroj: Laskonky

Domácí šunka s medem

Ingredience: 1 kg vepřové kýty, 100 ml vody, 1 lžíce medu, 20 g soli, 5 g Pragandy

Postup: Maso omyjeme a co nejvíce jej odblaníme. Dvě třetiny nakrájíme na malé kostičky (menší než na guláš) a jednu třetinu masa rozmixujeme v mixéru. To proto, aby se šunka po uvaření nerozpadala. Přidáme zbylé ingredience a pořádně rukama promícháme, dokud maso nepustí bílkovinu. Uložíme na dva dny do chladu. Přitom dvakrát denně promícháme. Poté vložíme do šunkovaru čistý sáček, stlačíme dle návodu a vaříme v hrnci s vodou, která nepřesáhne 80 °C, přibližně 2 hodiny.

Zdroj: Domácí šunka - recepty

Kuřecí domácí šunka

Ingredience: 1,2 kg kuřecí prsa, 100 ml vody, 1 lžička cukru, 25–28 g soli

Postup: Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, vložíme do nádoby, přidáme sůl, cukr, vodu a promícháme. Dáme na 48 hodin odležet do ledničky při teplotě 4–6 °C. Nádobu na výrobu šunky vyložíme mikrotenovým sáčkem a natlačíme do něj odleželé maso tak, aby nikde nezůstaly vzduchové bubliny. Sáček i šunkovar uzavřeme. Nádobu postavíme do hrnce s 80stupňovou vodou a stejnou teplotu udržujeme po celou dobu varu, tedy 2 hodiny. Poté šunkovar vyjmeme a hotovou šunku v něm necháme vychladnout.

Zdroj: Domácí šunka - recepty

Květákové placičky pečené v troubě

Suroviny:

  • 1 květák
  • sáček instantní bramborové kaše
  • 3 vejce
  • muškátový květ
  • 1 hrst šalotky
  • 1 lžička grilovacího koření
  • sůl dle potřeby
  • teplá voda nebo mléko

Postup:

Syrový květák nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s kořením, kaší a šalotkou, přidáme vejce a teplou vodu (mléko) a vypracujeme hmotu tak, aby se daly tvarovat placičky. Připravíme placičky, které položíme na pečicí papír, lehce pokapeme olejem a dáme do předehřáté trouby péct dozlatova (horkovzdušná: 200 °C cca 25 min.). Výhodou je rychlá příprava, žádné dlouhé smažení u plotny a placičky nejsou nasáklé tukem. Před dopečením můžete ještě placičky vylepšit – posypat je strouhaným sýrem.

Zdroj: Květákové placičky

Babské rady na kousance od blech

Z babských rad prý zabírá, když postižené místo potřete nasliněným prstem. Dočasně může svědění zmírnit i potření zubní pastou, dětským pudrem nebo přikládání ledového obkladu.

Nebo zkuste štípanec omývat čajem (zeleným i černým, čajem z kostivalu nebo levandule), případně položit vyluhovaný čajový sáček přímo na místo kousnutí.

Potírejte místo kousnutí drcenou čerstvou bazalkou, případně bazalkovým olejem.

Potírejte místo tinkturou z echinacey nebo si připravte koupel z této bylinky a teplé vody.

Vyrobte si kokosovou dřeň – rozmixovanou kokosovou dužinou potřete postižená místa a zabalte cca na hodinu do ručníku. Poté opláchněte.

Zdroj: Kousnutí od blechy

Linecké rohlíčky

Ingredience: 360 g Hery, 110 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky, 460 g nahřáté hladké mouky, marmeláda, rozpuštěná čokoláda

Technologický postup: Utřeme Heru s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme žloutky a do vyšlehané pěny přidáme nahřátou mouku (mouka musí být opravdu nahřátá, jinak vám to nepůjde protlačit – nahřát do mikrovlnné trouby, čím teplejší, tím lepší). Pořádně promícháme a těstem naplníme sáček se zdobítkem. Sáčkem děláme rohlíčky na pečicí papír, kterým jsme vyložili plech. Pečeme na 170 °C dorůžova. Opatrně sundáváme z plechu, jsou křehké. Vychladlé plníme zavařeninou, necháme zatuhnout a poté konce máčíme v čokoládě. Pokud těsto nejde protlačovat, klidně jej dáme do mlýnku a protlačujte skrz něj.

Zdroj: Linecké cukroví

Výborné linecké cukroví

Ingredience: 350 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 250 g másla, 1 sáček vanilkového cukru, citronová kůra

Technologický postup: Promícháme žloutky s cukrem, máslem, moukou, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Všechny ingredience dobře smícháme a vypracujeme hladké linecké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň půl hodiny odpočinout. Linecké těsto rozpůlíme a vyválíme na pláty. Podle potřeby z něj vykrajujeme tvary, vkládáme na vymazané plechy nebo do forem koláčů. Linecké pečeme při 180 °C dorůžova. Tenké vykrajované cukroví se peče jen 5 až 7 minut. Po vychladnutí slepujeme jakoukoliv marmeládou nebo plníme libovolným krémem. Linecké zdobíme podle vlastní fantazie. Toto těsto můžeme používat na cukroví, dezerty a různé moučníky.

Zdroj: Linecké cukroví


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP