Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

SALÁT CESAR

OBSAH

Obvyklý obsah kalorií, tuků, sacharidů a bílkovin

Energetická hodnota 100 g běžného salátu César je 617 kJ. Uvedené množství salátu obsahuje 10 g tuků, 4 g sacharidů a 8 g bílkovin.

Zdroj: Zeleninový César salát

Diskuze

V diskuzi TĚSTOVINOVÝ SALÁT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fakevivi182t.

Těstovinový salát je taková klasika která neurazí ani nějak extra nenadchne. Což samozřejmě nemyslím ve zlém. Těstovinový salát se podle mě nejvíce hodí na oslavy, kde víte, že je hodně lidí a potřebujete něco co je zaplácne a zároveň toho bude hodně. Když pak něco zbyde a my to nechceme používáme drtiče odpadu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Těstovinový salát

Historie salátu César

Autorství receptu na salát César se obvykle připisuje italskému kuchaři jménem Cesare Cardini, který působil v Mexiku a USA a podle kterého dostal salát i svůj název. Traduje se, že salát Cesár vznikl u příležitosti oslav 4. července 1924, ale existují i jiné verze vzniku receptu. V roce 1948 pak začal Cardini s tovární výrobou dresinku. Podle původního Cardiniho receptu se do salátu dávaly celé listy římského salátu naplněné krutony, parmezánem, worcesterskou omáčkou a vejci (částečně ztuhlými, ale ne zcela uvařenými). Za základ originálního salátu César se považuje právě římský salát, nikoli ledový salát a podobně. Dnes se většinou používají nakrájené či natrhané listy a do salátu se často přidávají ančovičky (které sám Cardini odmítal) či kousky kuřecího masa, popřípadě další ingredience. I když vám v restauracích budou servírovat různé variace tohoto salátu, právě pár kapek worcesterské omáčky spolu s ančovičkami (alias sardelkami) dodá pokrmu chuť typickou jedině pro salát César. Tento salát se stal velmi oblíbeným v Kalifornii a odtud vedla jeho cesta rovnou do Evropy.

Zdroj: Zeleninový César salát

Nejlepší dressing

Ingredience: 2 žloutky, 2 sardelové filety, šťáva z 1 citronu, 100 ml olivového oleje, 2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžíce balzamikového octa, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička strouhaného parmazánu, 1 lžička medu

Postup: Salátový dressing připravíme tak, že všechny ingredience dáme do mísy a ušleháme ponorným mixérem. Vznikne nám tekutá krémová majonéza, která je vhodná právě na salát César.

Zdroj: Salát césar

César salát s majonézou

Ingredience: 100 ml majonézy, 2 filety ančoviček, 1 lžíce strouhaného parmazánu, 1,5 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička worcestrové omáčky, troška citronové šťávy, sůl, pepř, prolisovaný česnek na topinky k salátu, toustový chléb, 2 kuřecí prsa, 1 římský salát

Postup: Ančovičky rozmačkáme vidličkou a vše dohromady smícháme a dle vlastních chutí dolaďujeme. Kuřecí prsa omyjeme a očistíme, ochutíme solí a pepřem, lehce potřeme olejem. Takto připravené maso opečeme na troše oleje. Poté kuřecí prsa nakrájíme. Natrháme římský salát a vše smícháme.

Toustový chléb položíme na papírem vyložený plech, zakápneme olejem a dáme do trouby opéct. Hotové plátky potřeme česnekem a podáváme k salátu.

Zdroj: Salát césar

Jak dělají salát César Kluci v akci

Ingredience: 2 kuřecí prsa, špetka kari, mletý pepř, sůl, olivový olej, 4 plátky anglické slaniny, 1 římský salát, 150 g parmazánu, 2 žemle (veka nebo bageta)

Ingredience na dressing: 2 žloutky, střik vinného octa, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička krystalového cukru, mletý pepř, sůl, 100 ml oleje, 1 stroužek česneku, 4 ančovičky

Postup: Kluci v akci nakrájí žemle na kostky a ve středně vyhřáté troubě je vysuší dokřupava. Česnek a ančovičky nakrájí najemno. V míse vymíchají žloutky s vinným octem, cukrem, hořčicí, pepřem a solí dohladka a postupně, za stálého míchání, přilévají olej, až získají majonézovou emulzi. Vmíchají ančovičky s česnekem a dají do lednice vychladit.

Kuřecí prsa očistí, ochutí špetkou pepře, kari, solí a lehce zakápnou olejem a vetřou do masa. Maso opečou na troše olivového oleje dozlatova společně s plátky slaniny. Salát natrhají na kousky a promíchají s dressingem.

Na talíř servírují salát, nakrájená kuřecí prsa, slaninu, krutony a zdobí hoblinami parmazánu.

Zdroj: Salát césar

César salát podle Pohlreicha

Ingredience: 2 hlávky římského salátu, 2 kusy kuřecích prsou, olivový olej (na opečení masa), sůl, pepř, 1/2 bagety (na krutony), 1 hrst hoblinek parmezánu (na ozdobu), 4 stroužky česneku (na ochucení krutonů).

Ingredience na zálivku: 2 žloutky, 1 citron (použijeme jen šťávu), 2 kusy ančoviček (nebo filátek sardele), 2─3 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička worcesterské (worcesterové) omáčky, 150 ml olivového oleje, 1 lžička strouhaného parmezánu.

Postup: Salát buď nakrájíme, nebo natrháme na středně velké kousky do salátové mísy. Suroviny na zálivku (mající ideálně pokojovou teplotu) smícháme a ručním šlehačem nebo mixérem šleháme tak dlouho, dokud nemá zálivka hustší konzistenci (aby kousky salátu dobře obalila a ochutila). Na pánvi přidáme do oleje stroužky česneku (kvůli ochucení oleje). Česnek vyjmeme a přihodíme kostičky z čerstvé bagety, které necháme opéct dozlatova. Po vyjmutí krutonů dáme do téže pánve na tenké plátky (nebo kostičky) nakrájené kuřecí maso, které jsme předtím osolili a opepřili. Salát smícháme těsně před podáváním se zálivkou, poté přidáme kousky kuřecího masa a dáme na talíře. Talíře nakonec ozdobíme hoblinkami parmezánu a krutonky.

Zdroj: Zeleninový César salát

Salát César podle Pohlreicha

Ingredience: 2 hlávky římského salátu, 2 ks kuřecích prsou, olivový olej (na opečení masa), sůl a pepř, 1/2 bagety (na krutony), 1 hrst hoblinek parmazánu (na ozdobu), 4 stroužky česneku (na ochucení krutonů)

Ingredience na zálivku: 2 žloutky, 1 citron (jen šťávu), 2 ančovičky (nebo filátka sardele), 2–3 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička worcesterové omáčky, 150 ml olivového oleje, 1 lžička strouhaného parmazánu

Postup: Zdeněk Pohlreich nejprve buď nakrájí, nebo natrhá římský salát na středně velké kousky do salátové mísy. Suroviny na zálivku, ideálně v pokojové teplotě, smíchá a ručním šlehačem nebo mixérem prošlehá tak, aby výsledná zálivka měla hustší konzistenci, aby kousky salátu dobře obalila a ochutila.

Na pánvi přidá do oleje stroužky česneku na ochucení. Česnek poté vyjme a přihodí kostičky z čerstvé bagety, které nechá dozlatova opéct. Do pánve po krutonech vloží osolené a opepřené kuřecí maso nakrájené na tenké plátky (nebo na kostičky).

Salát smíchá těsně před podáváním se zálivkou, poté přidá kousky kuřecího masa a vše vyskládá na talíře. Talíře nakonec ozdobí hoblinkami parmazánu a krutonky.

Tip od Pohlreicha: I když vám v restauracích budou servírovat různé variace tohoto salátu, právě pár kapek worcesterské omáčky spolu s ančovičkami/sardelkami dodá chuť typickou právě a jedině pro salát Caesar. Tento pikantní salát je velmi oblíbený v Kalifornii. Základem originálního receptu je římský salát, nikoliv ledový a podobně.

Zdroj: Salát césar

Jak dělají salát „kluci v akci‟

Ingredience: 2 kuřecí prsa, špetka kari, mletý pepř, sůl, olivový olej, 4 plátky anglické slaniny, 1 římský salát, 150 g parmezánu, 2 žemle (popřípadě veka nebo bageta).

Ingredience na dresink: 2 žloutky, střik vinného octa, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička krystalového cukru, mletý pepř, sůl, 100 ml oleje, stroužek česneku, 4 ančovičky.

Postup: Žemle nakrájíme na kostky a ve středně vyhřáté troubě je vysušíme dokřupava. Česnek a ančovičky nakrájíme najemno. V míse vymícháme dohladka žloutky s vinným octem, cukrem, hořčicí, pepřem a solí a postupně (za stálého míchání) přiléváme olej, až získáme majonézovou emulzi. Poté vmícháme ančovičky s česnekem a dáme do lednice vychladit. Kuřecí prsa očistíme, ochutíme špetkou pepře, kari a solí, lehce zakápneme olejem a vše vetřeme do masa. Maso opečeme na troše olivového oleje dozlatova společně s plátky slaniny. Salát natrháme na kousky a promícháme s dresinkem. Na talíř klademe salát, nakrájená kuřecí prsa, slaninu, krutony a zdobíme hoblinami parmezánu.

Zdroj: Zeleninový César salát

César salát s kuřecím masem

Ingredience: 2 římské saláty, 2 vejce, 4 filátka ančoviček, 1 citron, 4 plátky toustového chleba, 2 stroužky česneku, 1 lžička hrubozrnné hořčice, 2 lžičky dijonské hořčice, parmazán, řepkový olej, 4 kuřecí prsa, sůl, pepř

Postup: Ančovičky najemno nasekáme. Česnek utřeme se solí. Z vajíček oddělíme do misky žloutky. Přidáme nasekané ančovičky a část utřeného česneku. Zakápneme citronovou šťávou a vše smícháme. Přidáme obě hořčice. Na ruční mixér nasadíme metličku a za stálého míchání pomalu přiléváme řepkový olej, dokud se nevytvoří hustá majonéza. Poté opatrně vmícháme 3 lžíce nastrouhaného parmazánu, dochutíme solí a pepřem a necháme odstát. Mezitím si opereme listy římského salátu. Osušené listy natrháme na větší kousky a dáme do mísy. Přidáme dressing a opatrně, ale důkladně promícháme. Kuřecí prsa opepříme a osolíme. Nalijeme si do dlaně trochu řepkového oleje a prsa ze všech stran promastíme. Takto omaštěná kuřecí prsa vložíme na rozpálenou pánev a upečeme. Necháme chvilku odležet. Mezitím nakrájíme toustový chléb na kostičky a nasucho opečeme na pánvi. V závěru zakápneme trochou řepkového oleje a přidáme zbytek utřeného česneku. Párkrát prohodíme a opatrně vmícháme do salátu. Salát dáme na talíř a přidáme nakrájená kuřecí prsa.

Zdroj: Salát césar

Okurkový salát s wakame

Ingredience: 1 okurka, řasa wakame, mořská sůl, 1 lžíce oleje, citronová šťáva

Technologický postup: Řasu wakame namočíme a uvaříme ve vodě. Nastrouháme okurku, smícháme ji s řasou, osolíme mořskou solí, přidáme lžíci oleje a trochu citronové šťávy. Takto připravený salát necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Okurkový salát

Recepty na zálivky

Zálivka podle původního receptu

Ingredience: nejkvalitnější parmezán, česnek, panenský olivový olej, worcesterská omáčka, vejce (vařená přesně minutu), hrubě mletý černý pepř, sůl. Žádné ančovičky, slanina, hořčice ani kuře.

Postup: Veškeré ingredience vyšleháme do hmoty.

Zálivka podle Pauluse

Ingredience: 2 žloutky, 100 ml olivového oleje, 1 lžička dijonské hořčice, 3 stroužky česneku, ančovičky, citronová šťáva (k okyselení), worcester.

Postup: Do mísy vložíme čerstvé žloutky a citronovou šťávu, to promícháme a za stálého šlehání do směsi pomalu přiléváme olej. Do hotové majonézy přidáme nasekaný česnek a ančovičky a znovu promícháme. Zálivku ochutíme worcesterem, hořčicí, solí a pepřem. Opatrně se solí a worcesterem (ančovičky jsou slané).

Zálivka na salát César I

Ingredience: 8 sardelí, 1 lžička kaparů, 2 stroužky česneku, 2 lžíce jemně strouhaného parmezánu, 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička vinného octa, 2 vejce, čerstvá šťáva z 1 citronu, olivový olej, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře a soli.

Postup: V misce (nebo v mixéru) rozetřeme polovinu sardelí, přidáme hořčici, worcesterskou omáčku, ocet, citronovou šťávu, oloupaná a zchlazená vejce, pepř a sůl. Pořádně ušleháme. Za stálého míchání postupně přiléváme olej. Když směs dosáhne majonézové konzistence, přidáme strouhaný parmezán.

Zálivka na salát César II

Ingredience: 1─2 stroužky česneku, 1 citron, 1 vejce, extra panenský olivový olej, 1 lžíce worcesteru, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř.

Postup: Do mísy vložíme čerstvé vejce, citronovou šťávu, vinný ocet, jeden stroužek česneku, worcester, sůl a pepř. Směs vyšleháme šlehačem do majonézové konzistence.

Zálivka na salát César III

Ingredience: 2 žloutky, šťáva z 1 citronu, 2 kusy ančoviček (nejlépe Lorea filety v konzervě), 1 lžíce balzamikového octa, 150 ml extra panenského olivového oleje, 10 g parmezánu, 1 lžička dijonské hořčice.

Postup: Do misky vložíme najemno nastrouhaný sýr (parmazánového typu), žloutky, šťávu z jednoho citronu, ančovičky, dijonskou hořčici, olivový olej a balzamikový ocet. Vše v misce zamícháme (nejlépe pomocí mixéru) tak, aby vznikla hustší hmota. V případě, že je zálivka příliš hustá, přidáme olivový olej, který ji zředí. Ničím nedochucujeme, jelikož ingredience salátu jsou zároveň kořením.

Zálivka na salát César IV

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce parmezánu, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička sardelové pasty, 1/2 lžičky bílého vinného octa, 1 stroužek rozetřeného česneku, pepř, 1 lžička worcesterské omáčky.

Postup: V misce vyšleháme olej, majonézu, sýr, ocet, hořčici, sardelovou pastu, česnek, pepř a worcesterskou omáčku.

Zálivka na salát César V

Ingredience: 2 žloutky, 150─200 ml olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 2 filátka sardelek v oleji, 2─3 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička strouhaného parmezánu, 1 lžička worcesterské omáčky.

Postup: Všechny suroviny na zálivku musí mít stejnou (nejlépe pokojovou) teplotu. Ingredience na zálivku dáme do nádoby mixéru a šleháme, dokud nevznikne hladká směs podobná majonéze. Pár kapek worcesterské omáčky jí pak spolu se sardelkami dodá chuť typickou právě a jedině pro salát César. Pokud neseženete sardelky samotné, ale takzvaná očka s kapary uprostřed, můžete použít i ty (chuti určitě neuškodí).

Zálivka na salát César VI

Ingredience: 1 vejce (celé a velmi čerstvé), 2─3 filátka ančoviček, 2─3 stroužky česneku (pokud možno českého), 6 lžic kvalitního olivového oleje, šťáva z 1/2 citronu, 4 lžíce strouhaného parmezánu, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 malá lžička dijonské hořčice (pokud nemáte dijonskou hořčici, nenahrazujete ji jinou hořčicí ─ do salátu raději nedávejte žádnou), nahrubo namletý černý pepř, hrubá mořská sůl.

Příprava „rozmazleného vajíčka‟ (neboli Coddled Egg): Vejce rozmazlíme tak, že do vroucí vody vložíme vejce, které přesně po 60 vteřinách vyjmeme a ponoříme do ledové vody, aby se uvnitř zastavil proces vaření. Vejce tak uvnitř jen lehce zhoustne.

Postup: Do misky dáme ančovičky (můžeme je předem nasekat), utřený česnek a hrubou mořskou sůl. Vidličkou vše důkladně rozmačkáme (vytvoříme co nejjemnější směs). Přidáme šťávu z půlky čerstvého citronu, lžičku dijonské hořčice, lžičku worcesterské omáčky a promícháme. Do misky rozklepneme „rozmazlené‟ vajíčko a mícháme drátěnou metlou. Do polohotového dresinku vmícháme postupně (po malých částech) všechen olivový olej, který se tak spojí se žloutkem. Zálivku vyšleháme do jemné, krémovité struktury. Poté přidáme dvě lžíce nastrouhaného parmezánu a vmícháme je do dresinku (dokud se parmezán nerozpustí).

Zdroj: Zeleninový César salát

Ingredience

  • 6 lžic majonézy;
  • 4-5 filátek ančoviček;
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice;
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu;
  • plátky toustového chleba;
  • 2-3 stroužky strouhaného česneku;
  • 1 římský salát;
  • olivový olej;
  • sůl a pepř.

Zdroj: Caesar salát podle Pohlreicha

Pařížský salát – kalorie

Patříte-li mezi jedince preferující zdravý životní styl a počítáte-li pečlivě kalorie i u sebemenší pochutiny, pak vás asi tento salát zrovna dvakrát nepotěší, a to především proto, že je vyráběn z uzeniny, majonézy a ostatních přídavných látek. Energická hodnota pařížského salátu ve 100 g činí 1 312 kJ, což je na kalorie přepočítáno 313,57. Zajímají-li vás nutriční hodnoty tohoto pokrmu, pak v uvedených 100 g obsahuje pařížský salát 4,7 g bílkovin, 4,6 g sacharidů, z toho 1,4 g cukru, 27 g tuku, z toho 3,5 g nasycených mastných kyselin, 1,5 g soli, 0,6 g sodíku a 0,52 g vlákniny.

Zdroj: Pařížský salát

Doporučení odborníků

Spojovat vajíčkový salát něčím jiným než majonézou, to je škoda surovin. Všechny experimenty s použitím jogurtu nebo třeba zakysané smetany končí tak, že si výrobek většinou musí tvůrce pochválit a sníst sám, nikomu kromě něj to nechutná.

Přídavek jiných surovin (sýr, uzenina) je možný, pak to ale bude nějaký majonézový salát dle fantazie, nikoliv klasický vajíčkový salát.

Do salátů nepoužíváme kupovanou tatarskou omáčku. Jednak má už svou vlastní chuť a jednak tím salát získá slizkou konzistenci (emulgátory v každé kupované tatarce).

Ovšem jsou situace, kdy opravdu nelze použít majonézu, a tak zde jsou uvedeny i recepty na vajíčkový salát s bílým jogurtem.

Zdroj: Vajíčkový salát

Okurkový salát s acidofilním mlékem

Ingredience: 1 okurka, 200 ml acidofilního mléka, špetka cukru krupice, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Omytou salátovou okurku nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky. Acidofilní mléko ochutíme špetkou cukru, soli, mletého pepře a přelijeme přes okurku. Salát necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Okurkový salát

Vajíčkový salát bez majonézy

Ingredience: 1 bílý jogurt, 1 tvaroh, 1 cibule, 12 vajec, 1 lžička plnotučné hořčice

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo (asi 10 minut). Zchladíme je studenou vodou, oloupeme a oddělíme žloutek a bílek. Žloutek umícháme s hořčicí a najemno nakrájenou cibulí. Ideální je, pokud máme, použít kutr. Vmícháme jogurt a tvaroh. Podle chuti vajíčkový salát osolíme a opepříme. Bílky pokrájíme na kousky a přimícháme do hotových žloutků úplně nakonec. Vajíčkový salát dáme do ledničky vychladit a můžeme podávat.

Zdroj: Vajíčkový salát


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP