Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

SALÁT Z LISTOVÉHO ŠPENÁTU

OBSAH

Šneci z listového těsta se špenátem a nivou

Ingredience: 100 g nivy, 60 g lučiny, 2 větší hrsti listového špenátu, 250 g listového těsta, 1 vejce

Technologický postup: Listové těsto rozvineme, abychom byli připraveni s ním pracovat dál. Kdo koupil listové těsto vcelku, rozválí jej na placku o síle 0,5 cm. Na těsto rovnoměrně rozetřeme lučinu. Nivu nastrouháme na hrubém struhadle. A už mezitím dáme předehřát troubu na 200 °C. Na lučinu poklademe listy špenátu a vše zasypeme nivou. Začínáme rolovat. Spodní okraj svineme asi jen do 5 cm. Nyní boční okraje. Ty také svineme přibližně do 5 cm a tím zabráníme, aby nám při pečení nevytékal sýr. Teď už jen zarolujeme do konce, aby nám vznikl váleček. Připravené naplněné těsto nakrájíme na silnější proužky, cca 1–2 cm silné. Připravíme si plech na pečení a vyložíme ho pečicím papírem, na který poklademe rozkrájené šneky. Vajíčko rozklepneme a vidličkou ho rozšleháme. Všechny šneky důkladně potřeme vajíčkem a dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova. Každá trouba peče jinak, ale v elektrické je to cca 15–20 minut. Raději je však hlídejte, aby se nespálily. Po upečení necháme šneky trochu vychladnout.

Zdroj: Šneci z listového těsta

Diskuze

V diskuzi RYCHLÝ MOUČNÍK NA PLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika semrova.

Když mám zlucnikovou dietu můžu moučník z listového těsta jsem měsíc po operaci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rychlý moučník na plech

Šátečky z listového těsta s povidly

Ingredience: 500 g listového těsta, 300 g švestkových povidel, 1 vejce, 2 skořicové cukry

Technologický postup: Pláty těsta nakrájíme na čtverce o hraně 6–7 cm. Doprostřed každého dáme lžičku povidel, přehneme do trojúhelníku a konce stiskněme k sobě. Přendáme na plech, potřeme vejcem, posypeme cukrem a při 180 °C pečeme 10 minut.

Zdroj: Šátečky z listového těsta

Diskuze

V diskuzi TĚSTOVINOVÝ SALÁT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fakevivi182t.

Těstovinový salát je taková klasika která neurazí ani nějak extra nenadchne. Což samozřejmě nemyslím ve zlém. Těstovinový salát se podle mě nejvíce hodí na oslavy, kde víte, že je hodně lidí a potřebujete něco co je zaplácne a zároveň toho bude hodně. Když pak něco zbyde a my to nechceme používáme drtiče odpadu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Těstovinový salát

Salát z čerstvého špenátu

Ingredience: 600 g čerstvého salátu, 300 g bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička cukru, sůl, 100 g nivy, ½ lžičky mleté sladké papriky, 1 citron, 3 svazky ředkviček

Technologický postup: Salát propereme ve studené vodě, necháme okapat a mírně osušíme. Listy zbavíme řapíků a pak je pokrájíme na proužky. Omyté ředkvičky rozkrájíme na tenká kolečka nebo půlměsíčky. Můžeme je i hrubě nastrouhat. Ředkvičky promícháme se špenátem. Nivu nastrouháme nahrubo a smícháme s olejem, jogurtem, šťávou z jednoho citronu, paprikou, cukrem a solí. Zálivku nalijeme na salát z čerstvého špenátu a můžeme hned podávat.

Zdroj: Recepty jak připravit čerstvý listový špenát

Šneci z listového těsta s nivou

Ingredience: 500 g listového těsta, 150 g šunky, 150 g nivy, kečup, pizza koření, vejce

Technologický postup: Listové těsto rozválíme, potřeme kečupem, posypeme pizza kořením. Poklademe šunkou a zatočíme. Krájíme na kolečka cca 5 mm široká a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Kolečka trochu rozmáčkneme do stran, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme nivou. Pečeme v troubě dozlatova.

Zdroj: Šneci z listového těsta

Moučník z listového těsta s nutellou

Ingredience: 500 g listového těsta, 200 g nutelly, 1 vejce

Technologický postup: Listové těsto vyválíme na plát ve tvaru obdélníku o rozměrech přibližně 50 x 30 cm, silný asi půl centimetru. Pak ho podélně rozpůlíme, oba pásy těsta rozdělíme na 8 trojúhelníčků. Na každý kousek naneseme trochu nutelly. Trojúhelníčky pečlivě, aby náplň nevytékala, svineme do rohlíčků a přeneseme na plech s pečicím papírem. Rohlíčky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut.

Zdroj: Moučníky z listového těsta

Šátečky z listového těsta s Nutellou

Ingredience: 500 g listového těsta, 200 g Nutelly, 1 vejce

Technologický postup: Listové těsto vyválíme na plát ve tvaru obdélníku o rozměrech přibližně 50 x 30 cm, silný asi půl centimetru. Pak ho podélně rozpůlíme, oba pásy těsta rozdělíme na 8 trojúhelníčků. Na každý kousek naneseme trochu Nutelly. Trojúhelníčky pečlivě, aby náplň nevytékala, svineme do rohlíčků a přeneseme na plech s pečicím papírem. Rohlíčky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut.

Zdroj: Šátečky z listového těsta

Šátečky z listového těsta slané

Ingredience: 500 g listového těsta, 150 g eidamu, 200 g šunkového salámu, pizza koření, zakysaná smetana

Technologický postup: Listové těsto rozválíme a nakrájíme na větší čtverečky, které pomažeme smetanou, poklademe šunkovým salámem, sýrem a posypeme pizza kořením. Čtverečky přeložíme a okraje těsta dobře přimáčkneme k sobě. Slané listové šátečky upečeme v rozehřáté troubě dozlatova. Upečené slané listové šátečky podáváme jako pikantní chuťovku.

Zdroj: Šátečky z listového těsta

Šátečky z listového těsta s marmeládou

Ingredience: 500 g listového těsta, hustější marmeláda, moučkový cukr

Technologický postup: Listové těsto vyválíme a formičkou na taštičky z něj vykrajujeme kolečka. Do každého kolečka dáme lžičku marmelády, kolečko i s marmeládou uzavřeme ve formičce a položíme na plech. Pečeme dorůžova, posypeme podle chuti moučkovým cukrem. Pokud nemáme formičku, můžeme tvarovat čtverce, do jejichž středu dáme marmeládu, popřípadě můžeme vykrajovat vykrajovátkem, skleničkou a podobně a zmáčkneme do středu.

Zdroj: Šátečky z listového těsta

Moučník s pudinkem a jablky

Ingredience: 500 g listového těsta, 1 balení piškotů, 1,5 kg strouhaných jablek, skořice, cukr krystal, 2 vanilkové cukry, 1 l mléka, 3 vanilkové pudinky

Ingredience: Na suchý plech položíme polovinu rozváleného listového těsta. Na ni vyskládáme piškoty, na piškoty strouhaná jablka. Ta posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Jsou-li jablka kyselejší, přidáme ještě trochu cukru krystal. Na jablka nalijeme horký pudink (z 1 litru mléka, 3 balení vanilkového pudinku a 6 lžic cukru). Na pudink položíme druhou polovinu listového těsta, přimáčkneme okraje a pečeme na 160 °C do zlatova. Po upečení necháme moučník vychladnout, nakrájíme na kostky a podáváme.

Zdroj: Moučníky z listového těsta

Špenát se smetanou

Ingredience: 1 balíček listového špenátu, 1 cibule, 0,3 l drůbežího vývaru, chilli, 2 stroužky česneku, tymián, sůl, mletý pepř, 1 smetana ke šlehání

Technologický postup: Necháme lehce osmažit cibulku na půlkolečka, přidáme nakrájený česnek. Zalijeme smetanou, provaříme a přidáme drůbeží vývar. Přidáme tymián, pepř, sůl, chilli, prohřejeme. Nakonec dáme listový špenát a necháme, aby se pořádně prohřál, zmenšil svou velikost. Takto připravený špenát se hodí jako dip ke špízům, ke kuřecímu masu, ke steakům.

Zdroj: Špenát

Žloutkové řezy z listového těsta

Ingredience: 500 g listového těsta, 2 žloutky, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru krupice, 250 g másla, moučkový cukr

Technologický postup: Listové těsto rozpůlíme na dvě části, z každé vyválíme placku o velikosti plechu a dáme péct podle návodu. Pak je necháme vychladnout. Připravíme si krém. V mléce uvaříme pudink se žloutky. Směs necháme vychladnout. Máslo ušleháme s cukrem a pomalu do něj vmícháme pudink. Ten ale musí být opravdu studený, jinak se krém srazí. Podle chuti můžeme přidat rum. Jednu placku upečeného listového těsta potřeme krémem a druhou na ni přiklopíme, necháme uležet 12–24 hodin v lednici. Před podáním moučník posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Recepty z listového těsta s pudinkem

Listový špenát jako příloha

Ingredience: 1 kg čerstvého listového špenátu, 100 g slaniny, máslo, 3 stroužky česneku, 50 g ořechů, 30 g rozinek, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Na pánvi orestujeme na kostičky slaninu, přidáme česnek nakrájený na plátky, který také orestujeme. Přihodíme rozinky a očištěný špenát, opepříme, opatrně dosolíme. Máme-li rádi křehký špenát, tak jej tepelně takřka neupravujeme; kdo chce špenát měkčí, tak obsah pánve párkrát prohodí, kdo rád špenát jako „šráky“, tak podusí krátce pod poklicí. Při podávání špenát posypeme drcenými ořechy.

Zdroj: Recepty jak připravit čerstvý listový špenát

Šneci z listového těsta se slaninou

Ingredience: 500 g listového těsta, 400 g anglické slaniny, 1 kelímek plnotučné hořčice, 400 g plátkového sýra, kmín, vejce

Technologický postup: Vyválíme tenký plát z listového těsta a potřeme velice lehce plnotučnou hořčicí. Na celou plochu poklademe plátky anglické slaniny a tvrdého sýra. Poté pevně zarolujeme, pomůže nám podložka – fólie, pečicí papír či čistá utěrka posypaná hladkou moukou. Vznikne dlouhá úzká roláda. Tu nakrájíme na kolečka (široká 0,5–1 cm), která položíme na plech vyložený pečicím papírem. Každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Šneky pečeme dozlatova asi 20 minut v troubě rozehřáté na 180 °C. Po upečení necháme šneky trochu vychladnout a poté podáváme.

Zdroj: Šneci z listového těsta

Šneci z listového těsta se skořicí

Ingredience: 500 g listového těsta, 1 vejce, krupicový cukr, mletá skořice, 1 vanilkový cukr

Technologický postup: Listové těsto rozválíme na vále na tenkou placku. Placku pak posypeme cukrem, skořicí a vanilkovým cukrem. Placku opatrně srolujeme do roličky a krájíme asi půl centimetru silné plátky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Šneky můžeme ještě na povrchu posypat znovu skořicí a potřeme rozkvedlaným vejcem. Šneky pečeme dozlatova asi 20 minut v troubě rozehřáté na 180 °C. Šneky se skořicí podáváme jako sladkou chuťovku.

Zdroj: Šneci z listového těsta

Šátečky z listového těsta s čokoládou

Ingredience: 500 g listového těsta, 3 tabulky čokolády na vaření, 1 lžíce mouky, 1 vejce

Technologický postup: Listové těsto rozválíme na tenkou placku. Po vyválení těsto rozkrájíme na pravidelné čtverečky. Čokoládu rozlámeme na jednotlivé dílky. Nyní na jeden roh šátečku položíme čokoládu, kterou protilehlým rohem přikryjeme. Po stranách pořádně utěsníme, aby nám čokoláda nevytekla. Plech vyložíme pečicím papírem a poklademe jej šátečky. Vezmeme vajíčko, které rozkvedláme, a šátečky jím lehce potřeme. Teď už dáme jen péct do rozehřáté trouby na 180 °C. Pečeme tak dlouho, dokud není vrchní strana šátečku zlatavá.

Zdroj: Šátečky z listového těsta

Šátečky z listového těsta s nivou

Ingredience: 500 g listového těsta, 200 g nivy, 2 lžíce smetany ke šlehání, 2 špetky tymiánu, 2 šalotky, 1 vejce

Technologický postup: Listové těsto rozválíme na tenký plát a rozkrájíme na pravidelné čtverce. Nivu nastrouháme na jemném struhadle a promícháme ji s hustou smetanou a nejlépe čerstvým tymiánem. Přidáme i na velmi jemno nakrájenou šalotku. Na každý čtverec listového těsta dáme 1–2 lžičky nivové náplně a pečlivě spojíme rožky k sobě, aby nám náplň během pečení nevytekla. Listové taštičky s nivou přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme péct do hodně vyhřáté trouby asi na 15 minut (podle velikosti taštiček). Listové taštičky s nivou podáváme teplé či studené jako chuťovku. Skvělé jsou k pivu i vínu.

Zdroj: Šátečky z listového těsta


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP