Téma: 

segedínský guláš bez smetany


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Historie segedínského guláše

Segedínský guláš začal psát svou historii v 19. století. Vypráví se, že vznikl v oblíbené hospůdce, kam chodil budapešťský soudce Szekeley. Jednoho dne přišel pozdě a v kuchyni zůstalo jen pár zbytků, mezi nimi cikánský guláš a vařené kysané zelí. Kuchař z těchto zbytků připravil soudci pozdní oběd a s ním vznikl i nový pokrm – segedínský guláš, někdy také nazývaný szekelský guláš.

Detail odstavce: Historie segedínského guláše
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 16.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jak dlouho vaříme václavky

jak dlouho vařit guláš z václavek ??

Zdroj: diskuze Jak dlouho vaříme václavky
Odesláno: 22.12.2017 uživatelem tonda
Počet odpovědí: 0

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš speciál

Ingredience:

  • 1 000 g vepřové plece
  • 500 g cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 250 ml smetany
  • 100 g sádla
  • bobkový list
  • kmín celý
  • paprika mletá sladká
  • sůl

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do pekáče nebo většího hrnce dejte sádlo, na kterém nechte cibuli zesklovatět. Maso omyjte a nakrájejte na větší kostky, přidejte k cibuli a zprudka osmahněte ze všech stran. Maso osolte, přisypte kmín, sladkou papriku a pár bobkových listů a důkladně promíchejte. Přidejte pokrájené kysané zelí a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 75 až 90 minut. Až bude maso měkké, přimíchejte smetanu, nechte krátce prohřát a můžete podávat.

Detail odstavce: Segedínský guláš speciál
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 16.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Paprika zhořkne

Babičky bramborový guláš


rád bych věděl proč ta paprika zhořkne. do osmažené cibulky dám papriku a chviličku
míchám do 10. vt. a hned zalévám připravenou horkou vodu. vložím maso a dusím atd . nic nezhořkne!!!!

fanda

Zdroj: diskuze Paprika zhořkne
Odesláno: 11.2.2019 uživatelem František
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Jak dělají segedínský guláš Kluci v akci

Ingredience:

  • 1 000 g vepřové plece
  • 500 g slaniny
  • 500 g cibule
  • 1 000 g kysaného zelí
  • 140 g sádla
  • 250 ml smetany
  • 2 syrové brambory
  • vinný ocet
  • bobkový list
  • drcený kmín
  • paprika mletá sladká
  • sůl

Postup:

Vepřovou plec očistěte, omyjte studenou vodou, osušte do sucha, nakrájejte na kostky, osolte a okmínujte. Očištěnou cibuli nakrájejte na jemné kostičky a dozlatova ji orestujte na sádle, pak přidejte bobkový list, připravené pokrájené maso a důkladně je opečte. Zaprašte sladkou paprikou a ještě chvíli restujte. Maso zalijte vodou a duste doměkka. Kysané zelí raději pokrájejte, aby nezůstalo dlouhé, bramboru oloupejte a nastrouhejte najemno, přidejte k masu a vařte ještě asi 10 minut. Na závěr přidejte smetanu a podle potřeby dochuťte solí a octem.

Detail odstavce: Jak dělají segedínský guláš Kluci v akci
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 16.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Bactroban bez receptu

No a cos čekal? Dozvěděl ses, že Bactroban bez receptu sehnat legálně nejde. A nelegální nabídky na prodej léku bez receptu nemůžeš od seriózních webů očekávat. Obchodování s léky mimo síť lékáren je v ČR zakázané a porušení zákazu se považuje za trestný čin.

Zdroj: diskuze Bactroban bez receptu
Odesláno: 30.12.2018 uživatelem Jindra
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš – video

Pokud si nevíte rady s přípravou segedínského guláše, tak zde naleznete videozáznam s přesným postupem.

Detail odstavce: Segedínský guláš – video
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 7.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Bactroban bez receptu

Dobrý den.
Nějak jsem nepochopil článek "Bactroban bez receptu", kde se dočtu, že mast
je pouze na lékařský předpis.
Co tím chtěl básník říci?
Václavek

Zdroj: diskuze Bactroban bez receptu
Odesláno: 29.12.2018 uživatelem Jaromír Václavek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš z krůtího masa

Ingredience: 1 kg krůtího masa, 3 lžíce hladké mouky, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 3 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička kmínu, 1 lžíce rajčatového pyré, 200 ml drůbežího vývaru, sůl, pepř, nové koření, chilli, 3 bobkové listy, 400 g kysaného zelí, 1 kelímek zakysané smetany

Postup: Maso nakrájíme na kostičky a obalíme v mouce, na oleji orestujeme a vyndáme. Poté přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova, přidáme papriku, kmín a odstavíme, vrátíme maso. Přidáme rajčatové pyré, trochu vývaru, sůl, pepř, trochu cukru, koření a dusíme asi čtvrt hodiny. Nakonec přidáme zelí a podusíme dalších 20 minut, dokud nebude maso krásně měkké. Potom přilijeme smetanu, guláš dochutíme a podáváme. Jako přílohu volíme těstoviny.

Detail odstavce: Segedínský guláš z krůtího masa
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 7.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš podle Wiki

Wikipedie uvádí, že segedínský guláš je jeden ze známých druhů gulášů. Jeho název je odvozen buď ze sousloví „szegedi gulyás“ (segedínský guláš) nebo ze „székely gulyás“ (sikulský guláš). Vaří se z vepřového masa – libového vykostěného bůčku nebo plecka. Další důležitou surovinou je kysané bílé zelí. Dále se používá cibule, olej nebo sádlo, mletá sladká červená paprika, sůl, černý pepř, bobkový list (údajně proti nadýmání) a pro zjemnění smetana. Jako příloha se hodí houskový nebo kynutý knedlík. Je možné podávat i s chlebem.

Dle Wikipedie je tento pokrm v Maďarsku známý pod názvem székelygulyás nebo székelykáposzta. Názvem „Székely“ se označovalo historické obyvatelstvo geografické oblasti Erdély nebo Székelyföld (v Česku známé jako Sedmihradsko). Tato oblast se nachází na území dnešního Rumunska, historicky patřila k Velkému Maďarsku. Tradičními surovinami Sedmihradska jsou brambory (pityóka), kukuřice (kukorica) a zelí (káposzta). A právě z kysaného zelí se připravuje segedínský guláš. V Maďarsku se podává výhradně s chlebem. Základem je vepřový perkelt, smetana na šlehání a již zmiňované kysané zelí.

Detail odstavce: Segedínský guláš podle Wiki
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 7.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Žloutnutí listů u ostružiny.

Mám zahradní ostružinu bez trnů a letos začaly žloutnout listy.Nevím proč,prosím
poraďte.

Zdroj: diskuze Nemoc ostružin
Odesláno: 19.5.2018 uživatelem Jan
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš v troubě

Ingredience: 1/2 kg vepřového masa, sladkokyselé zelí (sklenice celá i s nálevem), velká cibule, sůl, pepř, mletá sladká paprika

Postup: Do hrnce nakrájíme na kostičky vepřové maso, syrovou cibuli na větší kousky (na měsíčky), vyklopíme celou sklenici zelí, opepříme, osolíme a obarvíme mletou paprikou. Důkladně promícháme, přikryjeme poklicí a vložíme do trouby.

Nejdříve pečeme na 250 °C asi půl hodiny, poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme přibližně 1 hodinu. Guláš poté dáme do jiného hrnce a na plotně jej zaděláme zakysanou smetanou. Lze také použít čtvrt litru mléka a hladkou mouku. Jako přílohu podáváme houskový, ale klidně i bramborový knedlík. Tento guláš je opravdu výtečný.

Detail odstavce: Segedínský guláš v troubě
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 7.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: avicularia versicolor kokon

Dobrý den. Mám dotaz. Samička si vytvoří kokon i bez paření?děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Avicularia versicolor kokon
Odesláno: 3.2.2015 uživatelem Jiří
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš v papiňáku

Ingredience:

  • 1 000 g vepřové plece
  • 500 g cibule
  • 1 000 g kysaného zelí
  • 250 g zakysané smetany
  • 100 g sádla
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • bobkový list
  • kmín celý
  • paprika mletá sladká
  • sůl

Postup:

Vepřovou plec očistěte, omyjte studenou vodou, osušte do sucha a nakrájejte na kostky. Očištěnou cibuli nakrájejte na jemné kostičky a orestujte ji dozlatova na sádle. Poté cibulku zaprašte sladkou paprikou, promíchejte a přidejte připravené pokrájené maso, které osolte a opečte se všech stran. Přidejte kmín a bobkový list a podlijte vodou. Zavřete tlakový hrnec a vařte cca 15 minut. Poté hrnec odstavte, nechte vyjít páru a opatrně otevřete. Přidejte pokrájené zelí, vodu dle potřeby a zpět uzavřete, vařte přibližně dalších 20 minut. Odstavte a nechte dojít. Než znovu vyjde pára a vy budete moci hrnec otevřít, tak si z másla a mouky připravte jíšku, kterou guláš zahustíte, a ještě 10 minut povařte. Na závěr přidejte zakysanou smetanu, guláš promíchejte a podávejte s houskovým knedlíkem.

Detail odstavce: Segedínský guláš v papiňáku
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 16.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jak a kdy stříhat ostružiny

ostruziny-vyborny clanek..Zverejnujte další..MOHU HNOJIT ROZDRCENOU TRAVOU V PRUBEHU ROKU PO NASEKANI?NENALEZOU MI NA OSTRUZ.KERE KLISTATA Z NASEKANE TRAVY,NEBO SLIMACI?DEKUJI ZA ODPOVED NA MUJ MEIL.Mam ostruz.jiz 5-6let bez prihnojovani a BEZ KLISTAT,ALE V TRAVE KLISTATA JSOU-nIzky JESENIK-JAKARTOVICE

Zdroj: diskuze Jak a kdy stříhat ostružiny
Odesláno: 20.4.2015 uživatelem kvetoslav
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Videorecept na segedínský guláš

Nevěříte-li svému kuchařskému umění a chcete-li si být opravdu jisti, že děláte všechno správně, můžete se řídit videem, které vás bude přípravou segedínského guláše provázet.

Abyste se mohli dopředu připravit, mám pro vás výpis surovin, které budete potřebovat.

Ingredience:

  • 800 g vepřové plece
  • 160 g cibule
  • 700 g kysaného zelí
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 25 g hladké mouky
  • 8 g sušené zeleninové směsi
  • kmín mletý
  • paprika mletá sladká
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Přesný postup na přípravu tohoto segedínského guláše zhlédněte ve výše uvedeném odkaze.

Detail odstavce: Videorecept na segedínský guláš
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 16.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Návod

Dobrý den,
nemyslím si, že by tohle bylo vázané na jednotlivé druhy praček. Každopádně zkoušeno u jiné AEG www.arecenze.cz/rece… a bez problémů.

Zdroj: diskuze Dotaz
Odesláno: 22.1.2019 uživatelem Cutarunek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš podle Pohlreicha

Ingredience:

  • 1 000 g vepřové plece
  • 500 g cibule
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 100 g slaniny
  • 1 000 g kysaného zelí
  • 100 g hladké mouky
  • 300 g zakysané smetany
  • 100 g sádla
  • kmín celý
  • paprika mletá sladká
  • sůl

Postup:

Vepřovou plec očistěte, omyjte studenou vodou, osušte do sucha a nakrájejte na kostky. Slaninu pokrájejte na kostičky, cibuli očistěte a nakrájejte najemno. Do hrnce vložte polovinu sádla a slaninu, kterou nechte rozškvařit, poté přidejte pokrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, zaprašte ji sladkou paprikou, nechte krátce osmahnout, přilijte trochu hovězího vývaru, promíchejte a přidejte pokrájené maso, které osolte a okmínujte, důkladně promíchejte, přilijte polovinu vývaru a duste do poloměkka. Poté přisypte pokrájené kysané zelí, dolijte zbytek vývaru a duste do změknutí. Dle potřeby můžete přidat vodu, voda i vývar by měly být vlažné. Ze zbytku sádla a mouky si připravte jíšku, kterou vmíchejte do guláše a vařte asi 10 minut. Na závěr přimíchejte zakysanou smetanu a vařte posledních 5 minut, případně dle potřeby dochuťte.

Detail odstavce: Segedínský guláš podle Pohlreicha
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 16.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Mast na svrab bez receptu

Mám pocit že jsem chytnul kočičí svrab na chalupě od naší kočky která ho evidentně má

Zdroj: diskuze Mast na svrab bez receptu
Odesláno: 9.2.2019 uživatelem Ivan Pavlů
Počet odpovědí: 0

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš z vepřového bůčku

Ingredience:

  • 1 000 g vepřového bůčku
  • 500 g cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 100 ml smetany na vaření
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 2 krajíce chleba
  • 1 kostka masoxu
  • 100 ml oleje
  • kmín celý
  • paprika mletá sladká
  • pepř černý mletý
  • sůl

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do pekáče nebo většího hrnce nalijte olej, na kterém nechte cibuli společně s kmínem za občasného míchání zesklovatět. Vepřové maso omyjte a nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Až bude cibulka hotová, přidejte maso a nechte ho zprudka osmahnout, aby se zatáhlo, budete muset asi neustále míchat. Mezitím si zapněte troubu na 200 °C, aby se vám vyhřála. Osmahlé maso zaprašte sladkou paprikou a důkladně promíchejte. Převařte trochu vody a zalijte jí maso tak, aby bylo zlehka ponořené, poté přidejte masox, rajčatový protlak, 1 až 2 krajíce chleba nalámaného na kousky a vložte do vyhřáté trouby. Nechte odklopené a každých cca 20 minut omáčku promíchejte, popřípadě dle potřeby přidejte trochu vody. Mezitím do jiného hrnce dejte vařit pokrájené kysané zelí. Přibližně za hodinu až hodinu a čtvrt by mělo být maso v omáčce již měkké. Přidejte povařené zelí včetně nálevu. Ochutnejte, popřípadě dochuťte solí, pepřem a citronem. Na závěr přidejte smetanu na vaření. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Detail odstavce: Segedínský guláš z vepřového bůčku
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 16.2.2016

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš z krkovice

Ingredience: 1 sklenice kysaného zelí, 1–2 stroužky česneku, 2 cibule, 1 kg krkovice, 1–2 kostky masoxu

Ingredience podle chuti: sůl, mletá sladká paprika

Ingredience podle potřeby: polohrubá mouka, olej, smetana

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Je lepší dát více cibule, vhodné jsou dvě velké. Krkovici nakrájíme na kostičky. Nakrájenou cibuli osmahneme dozlatova, poté hrnec odstavíme, osmahnutou cibuli posypeme mletou sladkou paprikou a vrátíme hrnec zpět na plotnu. Dále přidáme nakrájené maso, osolíme a za stálého míchání maso opékáme, dokud nepustí šťávu. Poté maso přibližně 5 minut dusíme pod pokličkou. Následně přidáme zelí a chvíli mícháme. Hrnec zalijeme vodou, chvíli mícháme a přidáme masox. Přivedeme k varu a na mírném ohni necháme vařit, dokud maso nezměkne, tedy cca 1 hodinu. Na závěr guláš dochutíme solí a zahustíme. Je možné použít vlažnou vodu smíchanou s polohrubou moukou tak, aby vzniklá hmota nebyla ani řídká, ani tuhá. Pomalu naléváme do guláše, přitom stále mícháme, aby se netvořily hrudky.

Po zahuštění ještě 10 minut mícháme. Na úplný závěr přidáme do segedínského guláše prolisovaný česnek podle chuti. Je možné přidat i smetanu kvůli zjemnění chuti, ale není to nutné. Podáváme s houskovými knedlíky.

Detail odstavce: Segedínský guláš z krkovice
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 7.2.2019

RECEPTY NA HOUBOVÝ GULÁŠ

Houbový guláš se smetanou

Suroviny:

  • 2,5 hrnku čerstvých hub
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • olej
  • červená mletá paprika
  • pepř mletý
  • sůl, vegeta

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém oleji. Přidáme mletou červenou papriku, trošku černého pepře, bobkový list, pokrájené houby a podusíme. Po chvilce přidáme sůl, vegetu, podlijeme troškou vody a dusíme do změknutí asi 15 minut. Poté vmícháme do zakysané smetany mouku a vlijeme do guláše. Zamícháme a necháme chvilku povařit. Podávat můžeme s bramborem, těstovinami nebo čerstvým pečivem.

Detail odstavce: Houbový guláš se smetanou
Zdroj: Recepty na houbový guláš
Zveřejněno: 2.11.2014

GULÁŠ

Segedínský guláš

Ingredience:

  • 1 000 g vepřového masa (nejčastěji se používá plec, výřezy, bůček, nemáte-li rádi tlusté maso, pak použijte kýtu)
  • 500 g cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 100 ml smetany na vaření
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 2 krajíce chleba
  • 1 kostka masoxu
  • 100 ml oleje
  • kmín celý
  • paprika mletá sladká
  • pepř černý mletý
  • sůl

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do pekáče nebo většího hrnce nalijte olej, na kterém nechte cibuli společně s kmínem za občasného míchání zesklovatět. Maso omyjte a nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Až bude cibulka hotová, přidejte maso a nechte ho zprudka osmahnout, aby se zatáhlo, budete muset asi neustále míchat. Mezitím si zapněte troubu na 200 °C, aby se vám vyhřála. Osmahlé maso zaprašte sladkou paprikou a důkladně promíchejte. Převařte si trochu vody a zalijte maso, aby bylo zlehka ponořené, přidejte masox, rajčatový protlak a 1 až 2 krajíce chleba nalámaného na kousky a přendejte do vyhřáté trouby. Nechte odklopené a každých asi 20 minut omáčku promíchejte, popřípadě dle potřeby přidejte trochu vody. Mezitím si do jiného hrnce dejte vařit pokrájené kysané zelí. Asi po hodině až hodině a čtvrt by mělo být maso v omáčce již měkké. Přidejte povařené zelí včetně nálevu. Ochutnejte, popřípadě dochuťte solí, pepřem a citronem. Na závěr přidejte smetanu na vaření. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Detail odstavce: Segedínský guláš
Zdroj: Guláš
Zveřejněno: 30.1.2016

BRAMBOROVÝ GULÁŠ PODLE BABIČKY

Bramborový guláš s kabanosem

Ingredience: 1 kg brambor, 250 g kabanosu, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, 125 ml smetany, majoránka, sůl, mletý pepř, kmín, sladká mletá paprika, voda

Technologický postup: Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Do rozpáleného hrnce nalijeme olej a přidáme cibulku, kterou necháme zesklovatět. Pak přidáme brambory, papriku, kmín a vše podlijeme vodou. Brambory dusíme doměkka. Mezitím nakrájíme kabanos na půlkolečka (podle chuti můžeme i orestovat). Když jsou brambory měkké, zahustíme guláš smetanou s trochou mouky a necháme provařit. Nakonec přidáme připravená kolečka kabanosu, okořeníme majoránkou, solí, mletým pepřem a dovaříme.

Detail odstavce: Bramborový guláš s kabanosem
Zdroj: Bramborový guláš podle babičky
Zveřejněno: 28.8.2016

BRAMBOROVÝ GULÁŠ PODLE BABIČKY

Bramborový guláš s masem

Ingredience: 600 g vepřové plece, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 600 g brambor, 2 mrkve, 2 lžíce mleté sladké papriky, sůl, pepř, 1,5 l vody, 2 lžíce domácí máslové jíšky, 60 ml smetany na vaření, olej

Technologický postup: Vepřové maso zbavíme povrchových blan a nakrájíme na kostky o velikosti 1,5 cm i menší. V hrnci rozpálíme olej, na kterém necháme dozlatova orestovat najemno nakrájenou cibuli a plátky česneku. Pak vložíme k orestování také maso, a když je zatažené, posypeme ho mletou paprikou, mícháme ještě minutu a podlijeme vodou. Přivedeme k varu a necháme maso dusit cca 30 minut. Poté přidáme kolečka mrkve, brambory nakrájené na kostky a necháme vařit, dokud brambory nejsou zpola uvařené. Jakmile jsou brambory poloměkké, zahustíme jíškou a necháme vařit ještě 10 minut. Nakonec guláš zjemníme smetanou.

Detail odstavce: Bramborový guláš s masem
Zdroj: Bramborový guláš podle babičky
Zveřejněno: 28.8.2016

RECEPTY NA HOUBOVÝ GULÁŠ

Houbový guláš bez masa

Suroviny:

  • 500 g hub (nejlépe směs)
  • 50 g tuku nebo oleje
  • 2 cibule
  • 1 rajče
  • 1 paprika
  • vývar na podlití (může být z kostky)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • kmín
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibulku zpěníme na oleji, přidáme nakrájené houby, sůl a dusíme do měkka asi 15 minut. Poté přidáme nakrájené rajče a papriku, opepříme, okmínujeme a ještě dochutíme solí. Nakonec guláš zaprášíme moukou, osmahneme, přilijeme vývar, popřípadě vodu s masoxem a povaříme do požadované hustoty. Podávat můžeme s čerstvým chlebem nebo lze i s bramborem.

Detail odstavce: Houbový guláš bez masa
Zdroj: Recepty na houbový guláš
Zveřejněno: 2.11.2014

BRAMBOROVÝ GULÁŠ PODLE BABIČKY

Bramborový guláš s houbami

Ingredience: 400 g oloupaných brambor, 300 g špekáčků, 4 lžíce oleje, 1 cibule, mletá sladká paprika, 200 g čerstvých hub, sůl, mletý pepř, voda, hladká mouka, 400 ml mléka, 100 ml smetany

Technologický postup: Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do světle zlatavé barvy, přidáme nakrájené špekáčky, orestujeme, zasypeme mletou paprikou, zamícháme, necháme jen zpěnit a ihned zalijeme vodou nebo vývarem. Přidáme brambory nakrájené na kostky, nakrájené houby, sůl, pepř a necháme zavařit. Hladkou mouku rozšleháme v části mléka a poté za stálého míchání zahustíme guláš. Přidáme zbytek mléka a vodu – vše dle potřeby a požadované hustoty guláše. Mícháme, až se nám zavaří, pak teplotu zmírníme a necháme za občasného promíchání lehce vařit zhruba 20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Ke konci přidáme sladkou smetanu. Dochutíme solí a pepřem.

Detail odstavce: Bramborový guláš s houbami
Zdroj: Bramborový guláš podle babičky
Zveřejněno: 28.8.2016

BRAMBOROVÝ GULÁŠ PODLE BABIČKY

Bramborový guláš s klobásou

Ingredience: 500 g brambor, 2 klobásy, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 l vody, majoránka, kmín, mletý pepř, sůl, 0,5 lžičky mleté pálivé papriky

Technologický postup: Cibuli a česnek nasekáme najemno. Brambory nakrájíme na kostky, klobásu na kolečka. Na oleji osmahneme nakrájenou klobásu (jakou kdo má rád). Jakmile je klobása trochu osmažená, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přisypeme sladkou a pálivou mletou papriku, kmín, nadrobno nasekaný česnek a chvilku smažíme, až koření zavoní. Vše zalijeme vodou a přidáme syrové brambory. Bramborový guláš s klobáskou osolíme a vaříme do poloměkka. V trošce studené vody si rozmícháme mouku, aby byla bez hrudek, a guláš zahustíme. Bramborový guláš s klobáskou vaříme dalších 15 minut. Dochutíme pepřem, majoránkou a solí, povaříme ještě cca 5 minut.

Detail odstavce: Bramborový guláš s klobásou
Zdroj: Bramborový guláš podle babičky
Zveřejněno: 28.8.2016

RECEPTY NA HOUBOVÝ GULÁŠ

Houbový guláš s paprikou

Suroviny:

  • 1/2 kg hub
  • 1 cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 3 rajčata
  • 4 zelené papriky
  • sůl

Postup:

Na sádle zpěníme cibuli pokrájenou na větší kousky. Přidáme mletou sladkou papriku, očištěné pokrájené houby, na proužky nakrájenou čerstvou papriku a na kousky nakrájená rajčata. Osolíme a dusíme asi 15 minut. Ke guláši můžeme přidat také pokrájené, předem podušené maso a společně dokončit. Dusíme pokud možno bez přilévání vody. Podáváme s chlebem.

Detail odstavce: Houbový guláš s paprikou
Zdroj: Recepty na houbový guláš
Zveřejněno: 2.11.2014