Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

SEZAMOVÁ CHALVA

OBSAH

Sezamová chalva

Sezamová chalva je hodně sladká přírodní pochoutka. Základní surovinou jsou rozemletá sezamová semínka (takzvaná sezamová pasta tahini) smíchaná s medem. Další variantou výroby chalvy je směs ze slunečnicových semínek oslazená cukrovým sirupem. Díky kvalitním přírodním látkám se dá říci, že je tato cukrovinka vydatným zdrojem vitamínů, stopových prvků i proteinů a sacharidů. Chalva se pyšní vysokým obsahem železa, hořčíku a draslíku. Protože je připravována bez konzervačních látek a chemických procesů, doporučuje se chalva i dětem a sportovním nadšencům.

Zdroj: Chalva

Kde se dá chalva koupit

Zde můžete vidět, kde všude se dá chalva koupit.

Zdroj: Chalva

Slunečnicová chalva

Slunečnicová chalva je šedivá hmota vyrobená ze slunečnicových semínek a cukru. Nenechte se odradit nicneříkajícím šedivým zjevem, po ochutnání zjistíte, že je slunečnicová chalva opravdu vynikající.

Zdroj: Chalva

Co je chalva

Původní receptura chalvy je velmi jednoduchá, podstatou výrobku je výluh z rostlin obsahujících saponiny smíchaný s obyčejným cukerným roztokem a ochucený pastou ze sezamových semínek. Místo sezamu se praží i jiná olejnatá semena, například slunečnice nebo různé druhy ořechů. Slunečnicová chalva je populární v zemích bývalého Sovětského svazu. K dochucení se přidává kakao, vanilka, čokoláda, sušené mléko, případně různé orientální esence, například růžová nebo pomerančová. Dnes se chalva vyrábí z pražených olejnatých jader a kanditové hmoty (cukerná hmota o nízkém obsahu vody používaná k výrobě tvrdých bonbónů), do které se přidává škrobový sirup.

Zdroj: Chalva

Chalva a kalorie

Tato pochoutka je vyrobená většinou ze sezamového másla (tahini) a přidává se do ní cukr nebo med. Je velmi výživná a energeticky vysoce vydatná. Obsahuje sacharidy, bílkoviny a zdravé tuky. Do základní hmoty se často přidávají různá semínka, pistácie, rozinky nebo i čokoláda. Většina typů chalvy je tuhé konzistence, ale zakoupíte také chalvu drobivou nebo sušší (záleží na výběru).

Zdroj: Chalva

Recept na tahan halva

Ingredience: voda, cukr, mouka, sezamová semínka, olej, sincokreta, vanilka, citronová šťáva

Postup: Vezměte 4–5 lžic sezamových semínek a smažte na suché pánvi. Opečená semínka nenechte v rozpálené pánvi, ale přesypte je do hmoždíře a rozmačkejte je. Při drcení přidejte jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje a pak další. Tímto způsobem vytvoříte tahan pastu, můžete přidat i lžičku citronové šťávy. Na pánev si dejte 150 g cukru a 1 dl vody. Vařte, až se voda odpaří, přidejte lžičku vanilky. Poté osmažte jednu polévkovou lžíci pšeničné mouky, až mouka dostane nažloutlou barvu (dávejte pozor, aby se nespálila), a přidejte pohár vody a cukru. Vše svařte, po objevení bublin přidejte připravenou tahan pastu a vmíchejte do hladké pasty. Do horké směsi můžete přidat ořechy, rozinky, nesolené pistácie. Vzniklou hmotu nechte vychladnout a podávejte ji nakrájenou na menší kousky.

Zdroj: Chalva

Recept na sunomono s praženým sezamem

Ingredience: 1/2 salátové okurky, 2 lžíce japonského rýžového octa, 10 g cukru, 1/4 lžičky soli, 2–3 lžičky sezamových semínek

Technologický postup: Smícháme ocet s cukrem a solí. Sezamová semínka opečeme na suché pánvi. Pánev stačí rozpálit a pak snížíme teplotu a dáme na ni sezamová semínka. Stačí minuta či minuta a půl a semínka začínají hnědnout. Okurku přepůlíme a pak nakrájíme na jemné plátky, pokud chcete fajnovější verzi, okurku nastrouhejte na plátky. Vše smícháme. Připravený salát dáme vychladit. Dejte mu trochu víc času, aby se chutě krásně propojily.

Zdroj: Recept na sunomono

Recept na řeckou chalvu

Ingredience: 125 g másla, 150 g dětské krupičky, 4 ks vanilkového cukru, 500 ml mléka, špetka kardamomu, špetka zázvoru, špetka skořice, 60 g ořechů, 1 karamelová poleva

Postup: Máslo pomalu rozpustíme v hrnci, přisypeme krupičku a opražíme ji dozlatova. Mléko svaříme v jiném hrnci s vanilkovými cukry, přidáme po špetce kardamomu, zázvoru a skořice. Pak svařené mléko vmícháme ke krupici a za stálého míchání povaříme asi 3–4 minuty. Nakonec do směsi přidáme 2/3 jemně namletých ořechů. Ještě teplou chalvu rozdělíme do mističek a necháme ji vychladnout. Poté ji z misek vyklopíme. Bábovičky ozdobíme karamelovou polevou a posypeme zbylými mletými ořechy.

Zdroj: Chalva

Tyčinky z listového těsta

Ingredience: 500 g listového těsta, 1 vejce, semínka, koření, sýr, polohrubá mouka, máslo

Technologický postup: Listové těsto vyválíme na ploše předem vysypané polohrubou moukou. Těsto neděláme moc tenké, jinak by se nenafouklo. Po vyválení nakrájíme těsto na pásky o délce asi 8 cm a šířce 1,5 cm. Než rozděláme tyčinky od sebe, pomažeme je vajíčkem a posypeme různými semínky (celý kmín, sezamová semínka, lněná semínka, slunečnicová semínka). Ale nejlepší a nejchutnější je posypat listové tyčinky sýrem či nivou. Tyčinky z listového těsta dáme na předem vymazaný plech. Pečeme při teplotě 160 °C asi 10–15 minut. Jednoduše vytáhneme, až tyčinky budou nazlátlé. Před podáváním necháme chvíli vychladnout.

Zdroj: Listové těsto

Rychlý jablečný koláč s pudinkem

Ingredience: 1 balíček listového těsta, 5 strouhaných jablek, 1 balení vanilkového pudinku, 2 lžíce cukru, 1 lžička skořice, 50 g Hery, 1 vejce, sezamová semínka nebo plátkované mandle

Postup: Uvaříme pudink z necelého půllitru vody, osladíme a do horkého pudinku vmícháme 50 g Hery (můžeme přidat trošku rumu). Polovinu těsta rozválíme do kulata a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Poklademe strouhanými jablky, posypeme krystalovým cukrem a skořicí a potřeme hotovou pudinkovou směsí. Navrch vyválíme druhou polovinu těsta, potřeme ji rozšlehaným vejcem a posypeme hustě krystalovým cukrem a sezamovým semínkem, případně plátkovanými mandlemi. Upečeme dozlatova. Rychlý jablečný moučník podáváme sypaný moučkovým cukrem.

Zdroj: Jablečný koláč na plech

Recept na pšenično-žitný chléb

Suroviny: 600 g žitné mouky, 400 g hladké mouky pšeničné, 1 kostka droždí, 15 g soli, 5 g kmínu, 600 ml vlažné vody, 25 ml octa, semínka na dochucení a posypání (sezamová, slunečnicová).

Technologický postup: Smícháme sypké suroviny, přidáme vodu, ocet a hněteme. Až pak zapracujeme rozdrobené kvasnice, protože nesmí přijít do přímého kontaktu se solí. Podle chuti přidáme semínka. Nelekejte se, těsto je dost lepivé. Stěrkou stáhneme těsto ze stěn misky a utvoříme bochánek (stěrkou). Necháme v misce kynout 80 minut na teplejším místě. Na plech si připravíme pečicí papír. Před koncem kynutí předehřejeme troubu na 250 °C. Vložíme pekáč se dvěma bochníky, které jsme potřeli vodou a posypali kmínem a semínky. Troubu postříkáme vodou a rychle ji zavřeme, aby se nám udělala pára. Takto pečeme 3 minuty. Pak otevřeme na chviličku dvířka trouby a odvětráme (stačí necelá minuta). Troubu přepneme na 180 °C a pečeme 40 minut. Chvilku před koncem pečení mašlovačkou lehce potřeme bochníky vodou a pečeme na 250 °C (stačí 3 až 4 minuty).

Špejlí vyzkoušíme, jestli jsou chleby dost propečené.

Zdroj: Žitný chléb

Bulka výroba

Ingredience: 680 g hladké mouky, 2 lžíce másla, 2 lžičky cukru, 40 g droždí, lžička soli, 200 ml mléka, 200 ml horké vody, sezamová semínka, vejce

Technologický postup: Rozpustíme máslo, do mísy rozdrobíme nebo nasypeme droždí a přidáme ostatní suroviny. Chvilku mícháme, a jakmile se vše spojí v jednu pevnou masu, můžeme těsto vyjmout a promačkávat v dlaních. Těsto by se mělo dobře hníst. Pokud by se lepilo, můžeme jej ještě vyválet v mouce, dokud nebude hladké. Poté jej dáme do mísy a necháme pod utěrkou zhruba 1 hodinu kynout na teplém místě. Mísu s těstem postavíme na další mísu, do které nalijeme vroucí vodu. Vyjmeme vykynuté těsto, ještě trochu promačkáme a poté rozdělíme na houstičky. Velikost si můžete určit sami. Housky naskládáme na plech, který předtím lehce omastíme. Můžeme použít i pečicí papír. Přikryjeme utěrkou a necháme 45–60 minut vykynout. Vykynuté housky pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C zhruba 15 minut. Upečené hamburgerové housky vyjmeme a necháme vychladnout. Až změknou, můžeme je rozkrojit a plnit.

Zdroj: Hamburger

Ovesné sušenky bez mouky

Ingredience:

  • 200 g ovesných vloček
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 150 g kukuřičných lupínků
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g sezamových semínek
  • 50 g sekaných lískových ořechů
  • 50 g sušených brusinek
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • skořice dle chuti

Postup:

Kukuřičné lupínky vložte buď do látkového pytlíku a párkrát přejeďte válečkem, nebo například nasypte na pečicí papír a opět si pomožte válečkem, aby vznikly jemnější kousky – neměli byste lupínky rozdrtit na prach, jen rozlámat. Pak je přesypte do mísy, přidejte ovesné vločky, slunečnicová a sezamová semínka, sekané lískové ořechy, brusinky, prášek do pečiva, trochu skořice, moučkový cukr a promíchejte. Na závěr vmíchejte vejce s bílým jogurtem. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a s pomocí lžičky dělejte na papír hrudky, které můžete nechat tak, jak jsou, nebo je rozetřít do placičky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 10 minut. Až se této varianty přejíte a budete ji chtít obměnit, přidejte do těsta čokoládové pecky, med, kousky jiného sušeného ovoce, například švestky, meruňky, jahody, nebo čerstvá jablíčka nakrájená na malé kousky. Na závěr můžete dozdobit čokoládovou polevou.

Zdroj: Ovesné sušenky

Babské rady na štítnou žlázu

Na problémy se štítnou žlázou zabírají bobulky aronie (jeřábu černého). Po jejím užívání obtíže mizí, a dokonce léky můžete snížit, aniž by se změnil krevní obraz a potíže se štítnou žlázou. Berte 5–10 bobulek aronie denně dle velikosti, nebo vypijte 2 dl vína z aronie (seženete s obchodech se zdravou výživou). Případně si naložte dva sáčky bobulek do lahve červeného vína. Zlepšení lze pozorovat po měsíci. Dávky je možné zvyšovat, aniž byste měli nějaké vedlejší příznaky. Lze použít při zvýšené i snížené funkci štítné žlázy. Doporučuje se užívání doplnit kaší z ostropestřce, rozemletá semena v nugetě, takzvaná zdravá chalva.

Z dalších bylinek se při poruchách štítné žlázy doporučují kromě zmíněné aronie i andělika, krtičník, jmelí, vachta a svízel. Neměl by se užívat křen. Při léčbě bylinkami vždy dodržujte rady svého endokrinologa a choďte pravidelně na odběry krve. Bez svolení lékaře nevysazujte léky (Letrox, Euthyrox).

Na doplňkovou přírodní léčbu rakoviny štítné žlázy je vhodné použít čajovou směs z kopřivy, měsíček lékařský, řebříček obecný. Na šálek čaje vždy povařte lžičku bylin. Denně užívejte 6–8 šálků.

Vhodná je i mast z měsíčku lékařského, kterou lze koupit v lékárně nebo si ji můžete vyrobit louhováním květů v sádle.

Obklady si lze připravit ze slézu přehlíženého nebo ze svízele syřišťového (lze použít i svízel povázku). Sušené bylinky rozdrtíme válečkem, dáme na plátýnko a přiložíme na krk. Následně obalíme igelitem a šátkem, aby se udrželo teplo. Dále lze doporučit zábal z přesličky rolní. Tu napaříme a opět ve formě obkladu přiložíme na krk.

Během dne popíjejte čaj z přesličky rolní, ze svízele a výluh ze slézu přehlíženého. Pozor, za studena! Užívejte 3x denně lžičku švédských kapek.

Zdroj: Štítná žláza - babské rady

Uzené maso se špenátem

Ingredience: 1 kg uzeného masa, 450 g mraženého špenátu, 1 cibule, 3 bobkové listy, 4 zrnka celého nového koření, 5 zrnek celého pepře, 6 stroužků česneku, vegeta, olej, sůl, mleté černé koření, 180 g uzeného sýra, 1 vejce, 1 žloutek, 500 g listového těsta, sezamová zrníčka, hrubá sůl, celý kmín

Postup: Uzené maso dáme vařit do vody asi na 40 minut, přidáme bobkový list, celé nové koření, celý pepř a 3 stroužky česneku. Uvařené maso vyjmeme a necháme vychladnout. Nadrobno pokrájenou cibuli orestujeme na oleji spolu s plátky nakrájeného česneku. Přidáme rozmrazený špenát a společně podusíme. Přebytečnou tekutinu odstraníme, osolíme, okořeníme mletým pepřem a ochutíme vegetou. Do teplého špenátu přisypeme najemno nastrouhaný uzený tvrdý sýr, který necháme chvíli vychladnout. Pak vmícháme žloutky, promícháme a odložíme na pár hodin na chladné místo dobře vychladnout. Listové těsto rozvalíme na pomoučené desce do tvaru obdélníku. Vychladnuté uzené maso obalíme po celém obvodu ochuceným špenátem, uložíme ho na rozválené těsto a zabalíme. Horní část těsta potřeme rozšlehanými vejci, posypeme sezamovými zrníčky, celým kmínem a hrubozrnnou solí. Přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a ve vyhřáté troubě při teplotě cca 170 °C zapečeme.

Zdroj: Recepty na uzené maso

Recept na hamburger v troubě s domácí žemlí

Ingredience: 500 g mletého hovězího masa, 1 lžíce francouzské hořčice, 1–2 lžičky worcesterské omáčky, 1 větší větvička tymiánu, sůl, čerstvý mletý pepř, čedar, 4 cherry rajčátka, 1/2 menšího ledového salátu, kečup, majonéza, 1/2 malé cibule, 1 stroužek česneku, zavařená okurka, pepř, sůl, 4 lžíce opečených dýňových semínek

Ingredience na žemle: 15 g droždí, 260 g polohrubé mouky, 1 lžička cukru, 1/2 lžičky soli, 1 vejce, 1 vejce na potření, 120 ml mléka, 3 lžíce tekutého másla, sezamová semínka

Technologický postup: Nejdříve zaděláme těsto na žemle. V domácí pekárně rozdrobíme droždí, přidáme cukr a přidáme 2 lžíce vlažného mléka. Poté zapneme v pekárně míchání (cca 2 minutky), pekárnu zastavíme a necháme nakynout kvásek. Jakmile se na kvásku objeví bubliny, přidáme mouku, sůl, zbytek mléka, jedno vejce a rozpuštěné máslo. Necháme pekárnou promíchat a vykynout (na stanovený program). Po nakynutí si těsto lehce propracujeme na pomoučněném vále, pokud hodně lepí, podsypeme dostatečným množstvím mouky. Rozdělíme si na 4 bochánky, dáme na plech vyložený pečicím papírem, necháme dalších cca 20 minut kynout pod utěrkou, poté bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a pečeme ve vyhřáté troubě cca na 180 °C, a to 15–20 minut. Mleté maso pořádně propracujeme s hořčicí, worcesterem a kořením, vytvoříme si 4 placky, silné cca 1–1,5 cm a necháme je odpočinout. Na pánvi na troše oleje zprudka orestujeme, aby se maso zatáhlo, a dáme do trouby pod gril. Doporučuje se použít grilovací tácek, burger pustí hodně šťávy, která se tímto zadrží krásně mimo burger (pokud jí je opravdu moc, tak šťávu sléváme, aby byl burger pěkně křupavý). Vychladlé žemle rozkrojíme, na rozpálenou pánev bez tuku položíme bulky řeznou stranou dolů a opečeme. Spodní díl pomažeme trochou kečupu, přidáme nakrájený ledový salát, cherry rajče na plátky, dáme čerstvě ugrilovaný burger, posypeme nastrouhaným čedarem a přidáme lžíci majonézy, do které přidáme trošku nadrobno nakrájené cibule, na jemném struhadle strouhanou okurku a utřený česnek (popřípadě dochutíme solí či pepřem), posypeme dýňovými semínky, přiklopíme houskou, přimáčkneme a podáváme.

Zdroj: Hamburger


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP