Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ŠIŠKY ROSTOU NAHORU


Co dělat, když nemůžeme do přírody?

Nemáme-li dovolenou nebo volné odpoledne, aspoň využijme každé volné chvilky k tomu, abychom nohy polohovali, tedy abychom je dávali nahoru. Krev tak může lépe odtéci.

Zdroj: článek Prevence proti křečovým žilám

Příběh

Ve svém příspěvku JEDLE KOREJSKÁ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor Plecháč.

Prosím o radu,zda se dá nějak ošetřit korejská jedle o stáří pěti let.Již vloni ji začalo reznout
na několika místech jehličí a postupně se rozšiřovalo a začalo opadávat.Prakticky zůstaly
jen letorosty a ty letos obrazily.A zase začalo jehličí být rezavé a opadávat a zůstaly jen
malé letorosty bez nakažení.Navíc tento problém mám i u jedle starší (10 let) i když zatím
ne v tak velké míře.Ostatní jedle co mám jsou v pořádku.Předem děkuji za radu.LP.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Kolářová.

Již druhým rokem se mi na jinak krásně rostoucí korejské jedličce na horních dvou patrech větviček vytvořilo nepřeberné množství šišek, jedna vedle druhé, prakticky celou větvičku pokrývaly. Na těchto větvích uschlo a opadalo jehličí a zůstaly jen holé větve s nasedajícími šiškami. Je to nemoc ? Takto mi odešel téměř celý vršek stromu. A co proti tomu dělat ? Větve, kde nejsou šišky, rostou dobře..Děkuji.

Zdroj: příběh Jedle korejská nemoci

Sekvoj rychlost růstu

Mladé sekvoje rostou relativně rychle. Dosahují 20 metrů za přibližně 20 let. Dá se sehnat i metrový strom, který má již silnější kořeny, je tedy méně náchylný na vymrzání.

Zdroj: článek Sekvoj

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Padají mě ve velkém množství suché listy ale zároveň rostou nové ale v menším počtu kde je chyba

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Chyba je ve světle. Nejkratší dny v roce, které byly v období Vánoc, si vybírají svou daň v podobě opadávání listů. Nedodtatek světla, který je i v lednu, nedovolí správný vývoj nových listů. Řešení je nechat rostlinu v klidu s omezenou zálivkou a nižší teplotou. A nebo můžete rostlinu přemístit na světlejší místo a den jí prodloužit umělým osvětlením. Obvykle se k tomu používá výbojka z veřejného osvětlení.

Zdroj: příběh Rýmovník

Šišky s vlašskými ořechy

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 300 až 500 g vlašských ořechů vyloupaných;
  • 1 kg cukru;
  • 0,5 l vody.

Postup

  1. Šišky vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme cukr, vše promícháme a dáme na mírný oheň. Hmotu přiveďte k varu, občas promíchejte a odstraňte vzniklou pěnu. Vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny.
  2. Jádra vlašských ořechů opláchneme a sušíme na plechu v troubě při teplotě 120 stupňů po dobu 10 až 12 minut.
  3. Pomocí děrované lžíce vyjměte z džemu všechny šišky, přidejte jádra vlašských ořechů, promíchejte a vařte dalších 5 až 7 minut.
  4. Odstraňte z ohně, nalijte do sterilních sklenic, uzavřete víčky a dejte na slunné místo na 3 až 4 dny. Džem tím zhoustne.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Příběh

Ve svém příspěvku VELMI UŽITEČNÝ ČLÁNEK! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Díky za takový typ článku, jsou to velice zajímavé a poučné informace. Palec nahoru.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Velmi užitečný článek!

Borové šišky s citronem

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 1 kg cukru;
  • 3 l vody;
  • 1 citrón.

Postup

  1. Šišky zalijte vodou a vařte je na mírném ohni dvě hodiny. Poté nechte přes noc vyluhovat a ráno sceďte. Pro krásu si ve výsledné hmotě schovejte pár plodů.
  2. Do směsi nasypte cukr a na mírném ohni vařte, dokud nezhoustne. 10 minut před koncem vaření nakrájíme citron na plátky a přidáme k džemu. Směs přiveďte k varu a nalijte do sterilních sklenic a zavíčkujte.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Příběh

Ve svém příspěvku VOSKOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Šromová.

Mám dlouho krásnou voskovku omotanou dokola a rostou z ní dlouhé šlahouny, kvetla 1x, šlahouny připnu k sobě a za chvíli vyrostou další, je na SV straně v polostínu, zalévám s mírou, co s tím mám dělat? Nejraději bych ji vyhodila, ale listy jsou krásné, lesklé, opravdu se rozmýšlím, jestli ji nemám vyhodit, už jsem z ni nasadila 3 rývky a rostou pěkně, tak nevím, co dál, p o r a ď t e prosím.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Voskovka

Džem ze šišek a brusinek

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 110-140 g brusinek;
  • 1,5 kg cukru;
  • 1,5 l vody;
  • 5 g mleté skořice.

Postup

  1. Svaříme vodu s cukrem, přidáme k nim připravené zelené šišky a vaříme na mírném ohni 20 minut.
  2. Omyté brusinky rozdrťte na kaši pomocí hmoždíře nebo mixéru, přidejte na šišky a za občasného míchání vařte další 1,5 hodiny. Pokud se objeví pěna, odstraňte ji.
  3. Pár minut před koncem přidejte do pochoutky skořici a jemně promíchejte. Horký džem nalijte do sterilních sklenic a zazátkujte víčkem.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Příběh

Ve svém příspěvku ZAMIOCULCAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Rendlová.

Mám několik rostlin,celkem dobře rostou ale hodně se ohýbají,nejsou jako vidím v květinářství pevná.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Zamioculcas

Šišky se zázvorem

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 1 kg cukru;
  • 100 g zázvoru;
  • 1 l vody.

Postup

  1. Svaříme vodu s cukrem, přidáme k nim připravené zelené šišky, znovu provaříme a vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
  2. Poté se směs ochladí po dobu 6 až 8 hodin nebo se nechá přes noc. Studený džem znovu zahřejeme, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 30 minut, přičemž sbíráme vysráženou pěnu.
  3. Nechte směs znovu vychladnout a poté pokračujte třetím posledním vařením.
  4. Zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky libovolného tvaru, přidáme ke směsi a vaříme 30 minut.
  5. Hotový džem nalijte do sterilních sklenic a uzavřete víčky.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Příběh

Ve svém příspěvku CHOROBY VYSAZENÝCH RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dědík.

Na listech vysazeních rajčat sz od sponích listů objevila na nich bílá vrstva a šíří se nahoru na listech.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Musil.

Na vysazených rajčatech Start SF1 se objevil bílý povlak na vrchu listů ve spodní části.
Prosím o radu děkuji Musil

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: příběh Choroby vysazených rajčat

Jaké šišky zvolit na zavařování?

Kuchaři používají spíše malé, měkké zelené šišky, které se obvykle sbírají v květnu nebo červnu, než ty velké, křehké hnědé, které můžete vidět ve vánočním výzdobě. Ačkoliv jsou v hotové sirupové směsi celé šišky, dají se snadno žvýkat. Zavařeniny s borovicovými šiškami, které se často konzumují po lžících, mají výraznou lesní příchuť a dokonce ani ti nejzarytější milovníci stromů nemusí být schopni přijmout jejich bohatou chuť po jehličí a dehtu.

Při sběru šišek pro výrobu džemu je třeba zvážit několik bodů:

  • Je důležité sbírat šišky v borovém lese ve vzdálenosti nejméně kilometr od vozovky, protože stromy rostoucí v blízkosti silnic nebo průmyslových oblastí jsou schopny absorbovat škodlivé látky ze znečištěného ovzduší.
  • Nejlépe je sklízet ráno, než uschne rosa.
  • Musíte vzít šišky jen ze zdravého jehličnatého stromu, který není poškozen škůdci.
  • Šišky by neměly být otevřené, tvrdé nebo hnědé.
  • Plody vhodné na zavařování lze snadno propíchnout nožem.
  • Nejlepší možností pro sklizeň je šiška měkká na dotek, šťavnatá a lepkavá od pryskyřice v nich obsažené, plody malé velikosti, asi 4 centimetry, světle zelené barvy, bez viditelných vad. Na ten nejchutnější léčivý džem budete potřebovat nezralé šišky o velikosti 1 centimetr.
  • Šišky by se neměly zvedat ze země, musí se trhat.
  • Nejlepší je sbírat samičí plody, které obsahují více silic. Lze je poznat podle velkého množství pryskyřice a žebrovaných šupin. Potíž je v tom, že samičí šišky rostou na vrcholcích a jednotlivě, zatímco samčí se tvoří ve skupinách, na spodních částech korun.

Při sbírání pupenů je nejlepší nosit rukavice, například jednorázové. To je nutné, abyste si neušpinili ruce od pryskyřice, kterou je těžké umýt. Pokud se potřísníte, tak pryskyřice se zbavíte pomocí jedlého rostlinného oleje.

Kdy sbírat šišky

Přibližné časové období pro sběr šišek je konec května. Sesbírané šišky je nutné zavařit do tří dnů. Při delším skladování každý den výrazně zhoršuje jejich kvalitu a léčivou sílu.

Zelené šišky ztvrdnou do měsíce po utržení. Z těch se dá udělat i marmeláda, ale samotné šišky se v tomto případě jíst nedají. Ale ty zelené a měkké ano.

Rozdíly ve sběru v regionech

V různých regionech se může doba sběru šišek na výrobu džemu lišit. V různých oblastech země se data mohou lišit od začátku května až do poloviny léta v závislosti na povětrnostních podmínkách.

Například v nížinách a v jižních regionech Moravy se pro šišky můžete vydat už v květnu a ve středních polohách by se měl sběr šišek posunout až na dvacátého června. Hlavní věc je sbírat pouze mladé a zelené šišky. Na severu a v horských oblastech přichází čas sběru šišek až v červenci.

Čtěte dále a dozvíte se jaké má džem z borovicových šišek výhody a kontraindikace a dozvíte se i recepty na přípravu.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Příběh

Ve svém příspěvku PESTOVANI KATALPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Holcova.

Dobry den,rada bych se zeptala,jestli se katalpě muže uplně zastřihnout koruna, třeba jako u vrby. Potřebovala bych ji zmenšit,každym rokem ji prostrihavam a už je moc veliká na to jak ma kratky kmen.
Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tam.

Dobrý den, na podzim jsme zasadili katalpu nana, ale stále nerasi, na kminku nové lístky rostou, v korunce ani náznak..
Je šance, že ještě obroste? Nebo kde může být problém? Děkuji.

Zdroj: příběh Pestovani katalpy

Džem ze šišek s kyselinou citronovou

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 1 kg cukru;
  • 3 g kyseliny citronové.

Postup

  1. Šišky zalijeme vodou, přidáme k nim cukr a vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
  2. Poté směs zchladíme, vrátíme na oheň, přidáme kyselinu citronovou, vše promícháme a vaříme dalších 30 minut na mírném ohni.
  3. Hotový džem nalijte do sterilních sklenic a zavíčkujte.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Poradna

V naší poradně s názvem JAK OŠETŘIT KANADSKOU JEDLI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarous.

Dobrý den,
mám dotaz k pěstování kanadské jedli. Všiml jsem si, že od spodní části kmene směrem nahoru jsou kolem tohoto kmene rezavé větve. Nevím čím se to stalo, jelikož tento strom mi roste na zahradě asi 20 roků.
Děkuji za odpověď. J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Může za to zřejmě plíseň Delphinella. Ta je citlivá na fungicid chlorthalonil. Ten je k dostání v těchto přípravcích:
ABRINGO
AMISTAR OPTI
ARENA
AVOCA SUPER
BANKO 500 SC
BRAVO PREMIUM
CIGAL PLUS
CREDO
DIVEXO
EMINENT STAR
EVITO 3W
FEZAN PLUS
CHEROKEE
MIXANIL
PERSEO
PLINKER
PROCEED
SINCONIL
TIMPANI
TREORIS
Nejčastější příčinou je přílišná dlouhotrvající (opakující se) vlhkost uvnitř porostu. Typicky zavlažování - stříkání vody na celý strom. Změňte způsob zálivky výlučně jen ke kořenům a pokud něco okolo brání proudění vzduchu, tak to odstraňte.
Postřik proveďte co nejdříve a opakujte znovu na jaře. Vždy si vyberte mírně větrné dny, aby tekutina rychle vyschla.

Zdroj: příběh Jak ošetřit kanadskou jedli

Sirup z borovicových šišek

Postup: 20 šišek dobře omyjeme a vaříme půl hodinky v 1 litru vody. Pak vodu scedíme, přisypeme 1 250 g cukru a kyselinu citronovou. Za občasného míchání vaříme do požadované hustoty.

Použití: Šišky sbíráme zjara, přibližně od dubna do května. Je třeba si to ohlídat, protože šišky mají být zcela zelené a velké 2–3 cm. Pokud jsou již hnědé, nesbíráme je. Sirup z malých borových šišek přidáváme do čaje pouze při kašli, ne dlouhodobě.

Zdroj: článek Borovice - recepty

Příběh

Ve svém příspěvku HUBENÍ PLEVELE V DLAŽBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Hron.

Hubení plevele horkým vzduchem. Plevel se musí ohřát tak, aby vypadala jako opatřena vařící vodou. Uschne za pár dní. Nemá cenu plevel rychle upálit celou, zůstanou zde kořeny, které do 14 dnů zase rostou znovu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Hubení plevele v dlažbě

Džem ze šišek s piniovými oříšky

Ingredience

  • 1 kg borovicových šišek;
  • 350-450 g piniových oříšků;
  • 1 kg cukru krystal;
  • 0,5 l vody.

Postup

  1. Připravené šišky vložíme do hrnce s vodou, zasypeme cukrem a zahříváme. Přiveďte směs k varu, poté vařte 1,5 až 2 hodiny, míchejte a odstraňujte pěnu, která se objeví.
  2. Na pánvi bez přidání oleje orestujte piniové oříšky do zlatova.
  3. Hotový džem uložte do sterilních sklenic, přidejte piniové oříšky a zavíčkujte.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Povidla ze šišek s medem

Ingredience

  • 1 lg šišek;
  • 2 l vody;
  • 500 až 700 g medu.

Postup

  1. Šišky vložíme do kastrůlku, zalijeme studenou převařenou vodou tak, aby je zcela zakryla, a necháme suroviny 24 hodin namáčet.
  2. Poté tekutinu zcela slijte, do šišek přidejte 2 litry čerstvé vody, dejte na střední oheň, přiveďte k varu a odstraňte vzniklou pěnu.
  3. Do džemu přidáme med, promícháme lžící a znovu přivedeme k varu.
  4. Pochoutku stáhněte z plotny, nechte chvíli vyluhovat a mírně vychladněte. Poté džem nalijte do sterilních sklenic a uzavřete víčky.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Džem z mladých šišek bez vaření

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 1,5 kg cukr.

Postup

  1. Připravené mladé šišky nakrájíme na malé kousky, z nichž každý obalíme v krystalovém cukru. Poté vložte do sklenice v malých vrstvách a každou vrstvu posypte cukrem. Postup opakujte, dokud nebude sklenice plná.
  2. Poté sklenice zakryjte gázou nebo tenkou látkou a postavte je pod sluneční paprsky. Během procesu infuze denně obsah sklenice protřepejte.
  3. Když se cukr rozpustí, džem je hotový. Lze nalít do sterilních sklenic a uzavřít víčky.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Recepty na výrobu marmelády ze zelených šišek

Než uděláte marmeládu, musíte si na to připravit šišky. Je důležité nůžkami odstřihnout zbytky větví a poté opláchnout ve studené vodě, odstranit zbytky, jehličí a hmyz. Takto očištěné šišky musí zůstat namočené v čisté vodě alespoň jeden den, aby z nich vyšla přebytečná hořkost.

Z šišek můžete vyrobit džem jak s intenzivní tepelnou úpravou v několika fázích, tak zcela bez vaření na sporáku. Poslední metoda umožňuje zachovat maximum vitamínů.

Během vaření se ze šišek uvolňuje pryskyřice a ulpívá na stěnách pánve. Je proto lepší používat nerezové a hliníkové nádobí, které se pak bude snadněji čistit.

Čtěte dále a dozvíte se zajímavé recepty na džem. Existuje řada různých postupů zaváření, které si lidé za celou dobu oblíbili. Jako další přísady lze použít ořechy, koření, citrusové plody atd.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Nejjednodušší recept na zavaření šišek z borovice

Ingredience

  • 1 kg šišek,
  • 1 kg krystalového cukru,
  • voda podle potřeby.

Postup

  1. Šišky vložíme do hrnce, zalijeme čistou vodou a plody pevně přitlačíme rukou, aby dosahovaly do výše 2 centimetrů pod hladinou. Nasypte cukr do nádoby a dejte na velký oheň.
  2. Obsah mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí, přivedeme k varu, odstraníme pěnu, která se tvoří na povrchu a stáhneme plamen na střední stupeň.
  3. Vařte dvě hodiny za občasného míchání. Hotový dezert nalijte horký do malých sterilních sklenic a pevně uzavřete víčky.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Co je to Microbiota decussata

Je to jehličnan z čeledi cypřišovité a rodu Mikrobiota, dorůstá do půlmetrové výšky a šířky dvou metrů. Původní rozšíření této nízké jehličnaté dřeviny je v Rusku – v Primorske oblasti, na východ až severovýchod od Vladivostoku, v pohoří Sichote Alin. V domovině této rostliny je drsné klima, které tvoří vlhčí léto a suchá mrazivá zima. Dřevina se zde vyskytuje v nadmořské výšce 500 až 1 500 metrů nad mořem, kde roste na jižních svazích a v údolí řek na propustných kamenitých půdách, na slunci i v polostínu ve smíšených porostech.

V České republice je tento jehličnan k dostání pod názvem mikrobiota křížolistá nebo křižmovstřícná a na to, jak vypadá, se můžete podívat zde, její cena je velmi příznivá.

Je to jednodomá, nízká, hustá dřevina s načervenale hnědou borkou (kůrou). Na kmíncích má šupinovité, zelené, křižmostojné jehlice. Během zimy se jehlice zbarvují do bronzova. Samčí šištice jsou žluté a rostou na špičkách letorostů. Samičí šištice jsou kulovité až vejčité a rostou na zkrácených větvičkách. Kvete v dubnu až květnu. Šišky obsahují jen jedno semeno, jsou 6 mm dlouhé a 3 mm široké, vodorovně odstávají a dozrávají od srpna do října. Průměrná délka života této dřeviny se odhaduje na 80 až 100 let. Tato rostlina je zapsaná v červené knize ohrožených druhů Ruska.

Jehličnan je nenáročný na půdu, stačí mu, pokud je půda propustná a mírně vlhká. Je mrazuvzdorný. Používá se jako půdopokryvná dřevina do parků i zahrad. Na stanoviště není náročná, může růst na slunci i v polostínu.

Zdroj: článek Microbiota decussata

Postup přípravy bramborového knedlíku

Pro přípravu bramborového knedlíku je lepší použít brambory ve slupce vařené den předem. Brambory se pak oloupou a nastrouhají na struhadle (Kluci v akci doporučují strouhat na hrubém okurkovém struhadle). Po nastrouhání se brambory v míse osolí. V další misce se rozšlehají vejce a přidá se lžíce mléka. Vejce se pak nalijí k bramborám a vše se smíchá. Na připraveném vále se pak brambory zadělají moukou a krupicí (mouka a krupice se přidávají tak dlouho, dokud těsto lepí). Z bramborové směsi se vytvarují šišky. Mezitím se připraví hrnec s vroucí vodou, kterou je potřeba osolit. Poté se do ní vloží bramborové šišky a vaří se asi 20 minut.

Zdroj: článek Jak dělají hovězí roštěnou Kluci v akci

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Jiří Dvořák

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Hanka Synková

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Jitka Konášová


sirup z rýmovníku
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
sk katastr nemovitostí náhled
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
příběhy k tématu

Přesazovaní orchidejí

Helena Pavlíková

Dobrý den,
mám orchidej už pět let, velkokvětou, úžasně kvete ale pořád. Kdy mám tedy přesazovat a co s kořeny které rostou z květináče ven. Ty ani do většího nenacpu. Rostou jak nahoru tak dolů. Ulámaly by se. Ustříhat je, to asi ne.
Prosím o radu

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Jedle korejská nemoci

Věra Kolářová

Již druhým rokem se mi na jinak krásně rostoucí korejské jedličce na horních dvou patrech větviček vytvořilo nepřeberné množství šišek, jedna vedle druhé, prakticky celou větvičku pokrývaly. Na těchto větvích uschlo a opadalo jehličí a zůstaly jen holé větve s nasedajícími šiškami. Je to nemoc ? Takto mi odešel téměř celý vršek stromu. A co proti tomu dělat ? Větve, kde nejsou šišky, rostou dobře..Děkuji.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Rýmovník

Petr

Padají mě ve velkém množství suché listy ale zároveň rostou nové ale v menším počtu kde je chyba

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Velmi užitečný článek!

Marta

Díky za takový typ článku, jsou to velice zajímavé a poučné informace. Palec nahoru.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Voskovka

Jarmila Šromová

Mám dlouho krásnou voskovku omotanou dokola a rostou z ní dlouhé šlahouny, kvetla 1x, šlahouny připnu k sobě a za chvíli vyrostou další, je na SV straně v polostínu, zalévám s mírou, co s tím mám dělat? Nejraději bych ji vyhodila, ale listy jsou krásné, lesklé, opravdu se rozmýšlím, jestli ji nemám vyhodit, už jsem z ni nasadila 3 rývky a rostou pěkně, tak nevím, co dál, p o r a ď t e prosím.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Zamioculcas

Marie Rendlová

Mám několik rostlin,celkem dobře rostou ale hodně se ohýbají,nejsou jako vidím v květinářství pevná.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Choroby vysazených rajčat

Dědík

Na listech vysazeních rajčat sz od sponích listů objevila na nich bílá vrstva a šíří se nahoru na listech.

Počet odpovědí: 5 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Pestovani katalpy

Tam

Dobrý den, na podzim jsme zasadili katalpu nana, ale stále nerasi, na kminku nové lístky rostou, v korunce ani náznak..
Je šance, že ještě obroste? Nebo kde může být problém? Děkuji.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak ošetřit kanadskou jedli

jarous

Dobrý den,
mám dotaz k pěstování kanadské jedli. Všiml jsem si, že od spodní části kmene směrem nahoru jsou kolem tohoto kmene rezavé větve. Nevím čím se to stalo, jelikož tento strom mi roste na zahradě asi 20 roků.
Děkuji za odpověď. J.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Hubení plevele v dlažbě

Zdeněk Hron

Hubení plevele horkým vzduchem. Plevel se musí ohřát tak, aby vypadala jako opatřena vařící vodou. Uschne za pár dní. Nemá cenu plevel rychle upálit celou, zůstanou zde kořeny, které do 14 dnů zase rostou znovu.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Český rozhlas brno přezimování muškátů v krabici

Věra Kutílková

Asi pře 14dny jsem zaslechla ve vysílání brněnského rozhlasu rady, jak přezimovat muškáty.celé rostliny se po oklepání balu měly vložit kořeny nahoru do krabice, přikrýt novinami a nechat do jara. Jednalo se o normální nebo převislé a mohl by někdo uvést celý postup? Děkuji Kut.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Previsle muskaty

Kamča

Plnokvěté jsou hezčí na pohled z blízka, ale nevytvoří moc dlouhé květopády. Z dálky jsou lepší jednoduché muškáty, protože bujně rostou a množství květů obalí jejich dlouhé šlahouny a to pak vytváří opravdu dlouhé převislé květopády. Skvělé jsou jejich kombinace v jednom květináči. Například jednoduchý bílý s plnokvětým červeným.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Tuková bulka

Cempírek

Tyhle bulky se dělají, když dochází k ukládání vápníku a fosforu v oblasti šourku. Odborně se tomu říká kalcifikace kůže a obvykle postihuje mladé muže v pubertě. Pupínky pak pomalu rostou celý život a nikdy nedojdou do stadia, kdy by šly vymáčknout. Jediná možná léčba je chirurgické odstranění. S řešením pomůže kterýkoliv kožní lékař.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Anturie pěstování

kovarova

tady radite aby ketla anturie,hnojim ji kazdy tyden hnojivem na kvety,listy krasne rostou ale kvet zadny ,taktez ji pravidelne zalevam ,svetlo ma taky a stale nic,muzete mi prosim poradit
co mam jeste vic delat
dekuji kovarova

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Choroby vysazených rajčat

irena

Také mám bílé skvrny na rajčatech.Letos jsem se bála je dát ven,aby nepomrzli vzhledem k výkyvům počasí.Takže se přikláním k názoru,že nejsou otužované,což je pravda.Listy jsou světle zelené. Jak rajčata rostou,vršky už mají hezky zelené,tmavší než ty spodní skvrnité. Postupně ty skvrnité olamuji,snad se to vzpamatuje a budou zdravé.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.