Superjednoduchý způsob jak vyčistit troubu, aby vypadala jako nová
Snadno a rychle vyčistíte zapečenou a připálenou troubu ihned po pečení, než úplně vychladne, postačí teplá voda s trochou saponátu nebo vody s citronem a máte po starostech. Ovšem komu se chce ihned po pečení drhnout troubu?
Když je mastnota staršího data, musíme sáhnout po drastičtějších čisticích prostředcích. Pro mírně znečištěnou troubu použijeme suroviny jako ocet, sůl, jedlá soda, prášek do pečiva.
V naší poradně s názvem OCTAN DOMACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štefan Schütz.
Dobrý den!Bolí mně pravý oteklý kotník.nikde jsem si ho nenarazil.stalo se to,asi při cvičení,když jsem prováděl cvičení kroužení kotníku.Poradíte mi?Děkuji za odpověd´.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zkuste odvodnit kotník pomocí sody bicarbony. Soda vytáhne veškerou přebytečnou vodu a tím zmírní otok i bolest. Tady je návod na zábal na oteklý kotník: https://youtu.be/RdxCApYTkss
Soda bicarbona – hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 (jedlá soda, sodná sůl kyseliny uhličité) – je bílý jemný krystalický prášek se zásaditou reakcí a chutí, znáte ji jako součást prášku do pečiva nebo jako lék na pálení žáhy (vyrovná překyselení žaludku). Soda má nejen alkalizující, ale i antibakteriální účinek a antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Má lehce štiplavou chuť.
V naší poradně s názvem CO JE TO ZA ŠKŮDCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Kokešová.
Poraďte mi, prosím, co je to za škůdce, který mi letos žere narcisky. Lítá, pomalu, částečně je chlupatý s bílými skvrnkami. Dovede kompletně zničit květ narcisky. Škodí i jiných plodinách a jak se likviduje?
Přikládám foto Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Milá zlatá, to co jste vyfotila je zlatohlávek huňatý (Tropinota hirta), který je od roku 1992 chráněný zákonem. Jeho výskyt je sledován těmito vědci:
J. Horák pracuje ve VÚKOZ v.v.i., Průhonice,
K. Chobot v AOPK ČR Praha karel.chobot@nature.cz,
T. Jirmus působí na Fakultě životního prostředí ČZU.
Kontaktujte některého z těchto pánů a laskavě jim sdělte přesnou lokalitu výskytu. Napomůžete tak třeba ke zrušení jeho diskutabilní ochrany.
Brouk je užitečný, ale samozřejmě někdy může škodit. Nejen že se živí pylem rostlin a tím je efektivně opyluje, ale i nezřídka se rád zakousne do okvětních lístků. Hlavní období výskytu brouka je od druhé poloviny května do poloviny září. Vzhledem ke klimaticky příznivým zimám se zlatohlávek může objevovat již v březnu a poslední jedinci přežívají až do listopadu.
Užitečné jsou i larvy zlatohlávka.
Larvy mají rohlíčkovitě prohnuté tělo dlouhé 3 až 4 cm s více záhyby a živí se odumřelými rostlinnými zbytky (opadané listí, kompost, uhnilý hnůj, půdní substráty). Na rozdíl od ponrav chroustů však nepoškozují podzemní části rostlin. Vývoj larev trvá přibližně tři měsíce, koncem léta se zakuklí a ještě na podzim se z nich vylíhnou brouci, kteří však do příštího jara zůstávají v půdě. Mají jednu generaci za rok.
Jak ochránit květy, když je zlatohlávků příliš?
Brouci jsou aktivní především za teplého a slunečného počasí, kdy nalétávají na kvetoucí porosty. Pokud vám neúměrně poškozují pěstované rostliny, jejich likvidace by se měla omezit na sběr brouků v době jejich intenzivního náletu, a to především v dopoledních hodinách. Na porostech se zlatohlávci vyskytují často zároveň se včelami a jinými opylovači, proto je použití insekticidu velmi špatnou volbou. Navíc se stále jedná o chráněný, i když již početnější, druh brouka. Posbírané brouky byste proto neměla likvidovat, ale přenést na vzdálenější kvetoucí louku.
Tady se můžete podívat, jak tohoto černého brouka s býlými skvrnami na zádech vyfotili ostatní: https://www.google.cz/image…
Jedlá soda se používá i ke zklidnění žlučníku. Nekonzumujte ji však déle než dva týdny. Při dlouhodobém užívání se mohou dostavit nepříjemné nežádoucí účinky v podobě průjmu a ztráty vitaminů a minerálních látek.
Dávkování
Lžičku jedlé sody rozmíchejte ve sklenici vody a vypijte. Chuť není příliš dobrá, ale účinek se dostaví velmi rychle.
V naší poradně s názvem HOUBY KUŘÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Tichý.
Dobrý den, v bukovém lese jsem našel tato kuřátka viz foto a mělo by se jednat o kuřátka popelavá. Můžete mi to potvrdit? Děkuji Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Zřejmě půjde o kuřátka přímá (Ramaria stricta). Ověřit si to můžete rychlým testem – dužina po otlačení znatelně červená až vínově rudne. Voní po anýzu a mají hořkou chuť. Z tohoto důvodu se také řadí mezi houby nejedlé. Jejich obrázky můžete vidět zde: https://www.google.cz/image…
Kuřátka popelavá (Clavulina cinerea) je na první pohled nevábná houba. Má válcovité větvičky, kouřově šedé, někdy s fialovým nádechem. Jejich dužnina je tuhá a bělošedá. Chuť je nevýrazná, někdy nahořklá, bez vůně. Kuřátka popelavá jsou jedlá, ale mají nevalnou chuť. Z kulinářského hlediska jsou právem opomíjená. Obrázky kuřátek popelavých můžete vidět zde: https://www.google.cz/image…
Jedlou sodu v prášku (50 g) prodává řetězec Kaufland v rozmezí 4–5 korun. DM drogerie nabízí ve svém sortimentu produkt Jedlá soda čistič (1 kg) za cenu 69,90 Kč, Jedlá soda čistič (5 kg) za cenu 299 Kč, Deodorant stick bergamot + limetka (75 ml) s obsahem Sodium bicarbonate (baking soda) za cenu 179 Kč, Deodorant stick aktivní uhlí & hořčík (75 ml) s obsahem Sodium bicarbonate (baking soda) za cenu 179 Kč. Oba deodoranty slouží pouze k zevnímu použití.
V příběhu JAK PESTOVAT ANTURII NECHCE MI KVEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Vodrážková.
Dobrý den,mám dotaz,manžel mi koupil loni krásnou Anturii ,kvetla nádherně a dlouho.Má stálé umístění přes metr od okna,zalévám jednou týdně,hnojím rosím a nic.Nemáte někdo nějakou vychytávku jak ji přinutit ke květu?Ještě jsem zapoměla že se jí dělají na listech na okrajích hnědé suché mapy.Děkuji za radu Anna
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Kavalová.
Zalévat jednou týdně jedině v létě. Nejsem odborník, rostlina mi odešla po devíti letech, a byla nádherná. Hnědnutí listů je plíseň. Už si pořídím novou. Dokonce jsem ji ani nehnojila. Občas rosila ředěným pivem. A světlušky, ty také škodí.
V naší poradně s názvem PLAŠIČ KRTKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Duchoslavová.
Dobrý den, prosím o sdělení jaký má dopad na zdraví osob, které se pohybují v těsné blízkosti profesionálních odpuzovačů krtků a hrabošů. V popisu se uvádí že míra hluku, který vydává činí 400 - 1000 Hz. Je tato hranice pro lidský organizmus škodlivá, pokud tyto zvuky vnímám. Často trpím migrénou a mám obavy aby se mi nezhoršoval zdravotní stav. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem Duchoslavová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
400 - 1000 Hz není míra hluku, ale frekvence. Míra hluku je hlasitost v decibelech. Vše nad 70 dB škodí. Uvedená frekvence je ve slyšitelném pásmu, není nebezpečná. Respektive žádná frekvence zvuku není nebezpečná. Zvuk, který vydává plašič, může být pro člověka trochu otravný, takže by neměl být v doslechu.
Obvykle se podává jedna lžička sody na sklenici vody, a to půl hodiny před jídlem. Tři sklenice denně by neměly být problém. Ale nic se nemá přehánět – pozor na předávkování jedlou sodou každý den. Existuje teorie, že když se žaludeční kyselina jedlou sodou neutralizuje, tak má tělo tendenci jí pak tvořit více a paradoxně to může zhoršovat problémy se žaludkem. Ale krátkodobě je jedlá soda skvělá a velmi účinná věc nejen na bolest žaludku.
Jedlou sodu nepoužívejte dlouhodobě k pití, třeba při pálení žáhy. Odbourává z těla vitaminy a minerály. Obzvláště vitaminy řady B. Při dlouhodobém vnitřním užívání dochází k odvápnění kostí!
V příběhu OBALEČ ZIMOSTRÁZOVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Klečka.
Dobrý den.Že jsou různé prosrředky k boji proti housenkám to jsem si pročetl.Zajímá mne však za jakých podmínek-teplot,vlhkosti,roční období a podobně motýlek klade vajíčka,jak dlouho mu trvá než se vylíhne housenka.Jaká teplota mu vyhovuje nebo škodí....Nebo je otužilý a klade i v mrazu,Nějaké vývojové stádium lze snad zachytit...Děkuji.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Je nutné zde zdůraznit, že bikarbonát sodný (soda bikarbona) je široce zkoumanou látkou a používá se v praxi již mnoho let, dokonce i samotnými onkology. Toxicita chemoterapie a radioterapie je tak vysoká, že jejich aplikace často poškozují a ničí důležité životní orgány, jako jsou játra a ledviny. Proto se pacientům při chemoterapii a radioterapii běžně podává jedlá soda, aby se předešlo selhání těchto orgánů.
Také je možné si sodu přidávat do vody s cílem léčit různé zdravotní problémy, včetně klinické acidózy a dalších onemocnění. Její léčivé účinky zachránily mnoho životů na jednotkách intenzivní péče. Jedlá soda v lékopisné kvalitě v kombinaci s dalšími přírodními substancemi, například solemi jódu nebo hořčíku, vytváří směsi, které jsou v medicínském světě zázrakem. Mějte ale i zde na paměti, že všeho s mírou! Nic se nesmí přehánět.
V příběhu POLYFUNKČNÍ NEUROPATIE V LEVÉ RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Blochová.
Dobrý den,již dva roky trpím úpornou bolestí prostředního prstu levé ruky, bolest je pálivá,píchavá,drtivá,v prstu je přítomno odvápnění dle Rtg,nyní se problém rozšířil na další prsty,prsteníček a malíček,také s postupným odvápněním,Emg nic neprokázalo, přesto si myslím,že se jedná o utlačení nervu.Léčím se s revmatoidní artritídou, je pravděpodobné,že to souvisí.Bohužel jsem oběhla několik lékařů a to i několikrát,ale nikdo nemá nejmenší zájem mi pomoci, udělat nějaká další vyšetření, která by příčinu bolestí objasnila.Vše řeší spoustou léků, které kdybych jedla, tak nejspíš to můj žaludek a játra položí.Bolesti jsou čím dál horší a velice zatěžují fyzicky i psychicky, nejhorší jsou v klidu.Když se do prstu nechtíc malinko klepnu, tak se mi kroutí všechny prsty na ruce.Nemůžu pracovat, pouze pravou rukou, bolestivě reaguje i kůže na prstech např. na vodu.Prosím o nějaké informace, pokud někdo máte podobné potíže.Děkuji mnohokrát Blochová
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Jako prevence rakoviny se užívá jedna lžička denně. Principem působení této receptury je, že rakovinné buňky nesnášejí zásadité prostředí, které je člověku přirozené (zdravý člověk má pH 7,3–7,5). Rakovina se rozvíjí jen v kyselém organismu (pod pH 6). Soda je zásada a s pomocí cukru, obsaženého například v javorovém sirupu (rakovinové buňky konzumují cca 18x více cukru než zdravé), pronikne přímo do buněk a ničí je.
Pacienti s onemocněním ledvin často trpí na nízké hladiny hydrogenuhličitanu – jedná se o metabolickou acidózu. Použití roztoku jedlé sody může snížit výskyt nefropatie, a to tak, že je zánětu zabráněno v důsledku konzumace jedlé sody, která rovněž pomáhá zamezovat produkci amoniaku v ledvinách.
Dávkování
První den: 1/2 lžičky jedlé sody dát pod jazyk a nechat rozpustit.
Druhý den: 1/2 lžičky jedlé sody smíchejte s 1/2 lžičky mořské soli, to vše dejte do 1/2 litru vody a pijte denně dva až tři dny. Poté snižte dávku na 1/4 lžičky jedlé sody a 1/3 lžičky mořské soli.
Soda jedlá je chemicky NaHCO3 (hydrogenuhličitan sodný), jde o bílý krystalický prášek bez zápachu, pH je lehce alkalické. Neobsahuje jako antispékavou úpravu hliník a jeho soli.
Bikarbona, anebo bicarbona? Oba názvy jsou správné, bikarbona je počeštěný název pro jedlou sodu.
Soda podle Wikipedie
Hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) neboli jedlá soda je bílý prášek se zásaditým pH. Hydrogenuhličitan sodný se používá jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů. Využívá se také k neutralizaci poleptání kyselinou, jako náplň do hasicích přístrojů. Dá se rovněž použít k bělení zubů, pro změkčení potravin vařených ve vodě, na čištění v domácnosti i na pohlcení nežádoucích pachů.
Tělo hydrogenuhličitan sodný vylučuje v žaludku jako součást slizničního hlenu. Pokud je ho málo, žaludek se překyselí a dostaví se "pálení žáhy". Neutralizaci žaludečních šťáv je pak možno napomoci právě konzumací jedlé sody. Ze stejného důvodu bývá součástí krmných směsí pro zvířata. Zlepšuje u nich bachorovou výkonnost a stabilizuje pH bachoru snížením kyselosti prostředí.
Pomocí roztoku vody a jedlé sody můžete vybělit bílé prádlo bez jakýchkoli přísad. Smíchejte čtyři litry vody s jedním šálkem jedlé sody a přidejte bílé prádlo. Nechte jej namočené aspoň hodinu, prádlo pak bude čisté a bělejší. Také můžete přidat šálek sody do pračky a prádlo normálně vyprat.
Na mytí krepatých vlasů se nejčastěji používá jedlá soda, která stav vlasů výrazně zlepší. Ještě je dobré vlasy po umytí sodou opláchnout jablečným octem. Jde o to, že soda napomáhá otevírat strukturu vlasu. Suchý a krepatý vlas má totiž vzpřímené šupinky a působí pak polámaným dojmem. Vlasy se snadno zacuchávají a při rozčesávání se často lámou. Po umytí sodou a opláchnutí jablečným octem budou vlasy měkoučké a snadno upravitelné. Tato kúra se doporučuje dělat jen občas, je to taková očista pro vlas, vlastně peeling. Vhodná je i v případě, že se vám vlasy hodně mastí.
Strava sehrává při udržování správných úrovní pH v těle důležitou úlohu. Bohužel naše „moderní“ stravování způsobuje snižování těchto úrovní a následně vytváří v těle kyselé prostředí. Buněčné aktivity a funkce jsou narušeny v případě, že se tkáně nacházejí ve stavu permanentní nerovnováhy. Při nízkých úrovních začínají buňky kolabovat. To potom následně vede k onemocním jako:
rakovina;
cukrovka;
osteoporóza;
gastritida;
onemocnění srdce a cév;
a mnoho dalších.
Soda bicarbona přispívá k transportu kyslíku tím, že rozšiřuje cévy a napomáhá uvolňování kyslíku do buněk. Tím se v buňkách zvyšuje pH.
Jedlá soda se používá například při odkyselování organismu k zásaditým koupelím, které se provádějí po dobu nejméně 14 dní každý den.
Postup: Do vany o 27 °C přidáme 1/2 kg sody a ponoříme celé tělo do této koupele na 45–60 minut. Ve vodě pak ležíme minimálně 1 hodinu. Kupodivu voda nevychladne, neboť se zahřívá chemickou reakcí mezi alkalickou sodou a kyselým tělem. Četnost koupelí si zvolíme sami, podle své intuice. Koupel má osvěžující, ozdravující a kosmetické účinky. Tělo nakonec nesprchujeme.
Na koupele nohou do kbelíku použijte 3 vrchovaté polévkové lžíce sody. Nohy koupejte opět 45–60 minut. Tuto kúru aplikujte jako doplněk léčby při jakémkoliv závažném onemocnění, bolestech, otocích, migrénách, kožních problémech a podobně.
Jako prevenci pro zdraví provádějte koupel 1–2 x týdně. K odsolování je potřeba také dostatečně pít vodu, aby se soli dobře rozpouštěly a vylučovaly z těla. U koupelí je důležitá vytrvalost a pravidelnost.
Kyselina citrónová se dá použít jako desinfekce všude tam, kde je potřeba likvidovat bakterie a plísně. Bohužel kyselina citrónová neúčinkuje na viry - vůbec. Dezinfekční roztok proti bakteriím a plísním se připraví v poměru 1 sáček kyseliny citrónové a 1 litr vody ohřáté na 20°C, přičemž dezinfekční účinky se projeví při úplném ponoření desinfikovaného předmětu na dobu 30 minut a více. Pro lepší smáčivost dezinfekčního roztoku je možné přidat lžičku Jaru.
Sůl, jedlá soda, ocet mají jen omezené dezinfekční účinky proti malému počtu bakterií, na viry neúčinkují vůbec.
Nejspolehlivější způsob desinfekce povrchů proti virům je mýdlová voda, líh a chlór - to vše zabíjí viry a je to snadno dosažitelné. Nejúčinnější desinfekce, která bezpečně zabije viry, se provádí omýváním povrchu ovoce, zeleniny, ale i obalů balených potravin mýdlovou vodou po dobu 40 sekund. Další způsob je využití lihu 60% a více, do kterého se ponoří desinfikovaný předmět na dobu 20 sekund. Chlór se nehodí k desinfekci potravin. Poslední možnost desinfekce je úplně bez chemie a spočívá v izolaci desinfikovaného předmětu mimo dosah možného hostilete viru po dobu minimálně 2 dny. Po dvou dnech na povrchu nepřežije žádný vir.
Zkuste odvodnit kotník pomocí sody bicarbony. Soda vytáhne veškerou přebytečnou vodu a tím zmírní otok i bolest. Tady je návod na zábal na oteklý kotník: https://youtu.be/RdxCApYTkss
Poraďte mi, prosím, co je to za škůdce, který mi letos žere narcisky. Lítá, pomalu, částečně je chlupatý s bílými skvrnkami. Dovede kompletně zničit květ narcisky. Škodí i jiných plodinách a jak se likviduje?
Přikládám foto
Zřejmě půjde o kuřátka přímá (Ramaria stricta). Ověřit si to můžete rychlým testem – dužina po otlačení znatelně červená až vínově rudne. Voní po anýzu a mají hořkou chuť. Z tohoto důvodu se také řadí mezi houby nejedlé. Jejich obrázky můžete vidět zde: https://www.google.cz/image…
Kuřátka popelavá (Clavulina cinerea) je na první pohled nevábná houba. Má válcovité větvičky, kouřově šedé, někdy s fialovým nádechem. Jejich dužnina je tuhá a bělošedá. Chuť je nevýrazná, někdy nahořklá, bez vůně. Kuřátka popelavá jsou jedlá, ale mají nevalnou chuť. Z kulinářského hlediska jsou právem opomíjená. Obrázky kuřátek popelavých můžete vidět zde: https://www.google.cz/image…
Zalévat jednou týdně jedině v létě. Nejsem odborník, rostlina mi odešla po devíti letech, a byla nádherná. Hnědnutí listů je plíseň. Už si pořídím novou. Dokonce jsem ji ani nehnojila. Občas rosila ředěným pivem. A světlušky, ty také škodí.
400 - 1000 Hz není míra hluku, ale frekvence. Míra hluku je hlasitost v decibelech. Vše nad 70 dB škodí. Uvedená frekvence je ve slyšitelném pásmu, není nebezpečná. Respektive žádná frekvence zvuku není nebezpečná. Zvuk, který vydává plašič, může být pro člověka trochu otravný, takže by neměl být v doslechu.
Dobrý den.Že jsou různé prosrředky k boji proti housenkám to jsem si pročetl.Zajímá mne však za jakých podmínek-teplot,vlhkosti,roční období a podobně motýlek klade vajíčka,jak dlouho mu trvá než se vylíhne housenka.Jaká teplota mu vyhovuje nebo škodí....Nebo je otužilý a klade i v mrazu,Nějaké vývojové stádium lze snad zachytit...Děkuji.
Dobrý den,již dva roky trpím úpornou bolestí prostředního prstu levé ruky, bolest je pálivá,píchavá,drtivá,v prstu je přítomno odvápnění dle Rtg,nyní se problém rozšířil na další prsty,prsteníček a malíček,také s postupným odvápněním,Emg nic neprokázalo, přesto si myslím,že se jedná o utlačení nervu.Léčím se s revmatoidní artritídou, je pravděpodobné,že to souvisí.Bohužel jsem oběhla několik lékařů a to i několikrát,ale nikdo nemá nejmenší zájem mi pomoci, udělat nějaká další vyšetření, která by příčinu bolestí objasnila.Vše řeší spoustou léků, které kdybych jedla, tak nejspíš to můj žaludek a játra položí.Bolesti jsou čím dál horší a velice zatěžují fyzicky i psychicky, nejhorší jsou v klidu.Když se do prstu nechtíc malinko klepnu, tak se mi kroutí všechny prsty na ruce.Nemůžu pracovat, pouze pravou rukou, bolestivě reaguje i kůže na prstech např. na vodu.Prosím o nějaké informace, pokud někdo máte podobné potíže.Děkuji mnohokrát Blochová