SLADIDLO a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Aztécký cukr neboli Lippia sladká je druh léčivé byliny patřící do čeledi sporýšovitých (Verbenaceae). Pochází z jižního Mexika, Karibiku (Kuba, Hispaniola a Portoriko), Střední Ameriky, Kolumbie a Venezuely.
Je to vzpřímená nebo někdy poléhavá bylina dorůstající výšky 40 až 60 cm. Má listy s širší střední částí, které jsou vrásčité a aromatické . V místě, kde se stonek setkává s listy, se nacházejí trsy bílých květů. Plody jsou uzavřeny v trvalém kalichu.
Recepty
Chcete-li použít suchou Lippii sladkou (aztécký cukr), můžete sušené listy louhovat v horké vodě a připravit si tak přirozeně sladký čaj nebo jiné nápoje. Sušené listy můžete také jemně rozemlít a vytvořit tak sladidlo, které můžete sypat do nápojů, dezertů a ovocných pokrmů. Listy lze také použít v bylinných lécích proti kašli, bolesti v krku a zažívacím potížím.
Čaj z aztéckého cukru
Několik sušených listů louhujte v horké (ne vroucí) vodě a připravte si sladký čaj nebo jiné nálevy.
Sušené listy můžete také přidat do jiných bylinných čajů pro vylepšení jejich chuti.
Příprava sladidla
Sušené listy jemně rozemelte na prášek.
Tento prášek použijte jako přírodní sladidlo bez cukru do nápojů, dezertů nebo ovocných salátů.
Použití při vaření
Sušené listy přidejte do pokrmů, kam byste normálně použili cukr.
Tradiční a léčebné použití
Jako sladidlo: Listy obsahují hernandulcin, sloučeninu, která je intenzivně sladká a používá se k přírodnímu slazení jídel a nápojů.
Proti kašli a nachlazení: Rostlina se tradičně používá ve Střední Americe, Karibiku a Mexiku jako expektorans a lék na bronchitidu, astma a další respirační problémy.
Proti poruchám trávení: Lippia dulcis se také používá k zklidnění trávicích problémů.
Bezpečnost
I když se používá jako sladidlo, některé zdroje uvádějí, že Lippia sladká obsahuje kafr a velké dávky mohou mít nežádoucí účinky nebo vyvolat předčasný porod. Vždy ji používejte s mírou.
Dostupnost
Lippii sladkou najdete ve specializovaných školkách, bylinkářích a některých internetových obchodech, které prodávají aromatické a léčivé rostliny.
Ingredience na těsto: 3 vejce, 90 g moučkového cukru, trocha citronové kůry, špetka soli do sněhu, 90 g polohrubé mouky, 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
Ingredience na pudink: 700 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 40 g cukru, 80 g másla
Ingredience na želé: 2 ks jahodové želé od Dr. Oetkera, 70 g cukru, 1 l vody
Dále: 500 g čerstvých jahod na dozdobení na talíři, šlehačku, jahodový topping, lístky máty
Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou do bělavé pěny, taktéž ušleháme s malou špetkou soli pevný sníh a mouku prosejeme s práškem do pečiva. Pak do žloutkové směsi přidáme asi polovinu mouky a trochu sněhu, už lehčeji promícháme a zase přidáme druhou polovinu mouky s trochou sněhu, opatrně promícháme a nakonec jen velmi lehce vmícháme zbytek sněhu. Na pečení si předem připravíme hluboký plech s okraji, ten vyložíme pečicím papírem (aby nám na plechu lépe držel, tak plech můžeme mírně navlhčit). Pokud nepoužijeme papír, tak musíme vymazat tukem a vysypat hrubou moukou. Stačí do poloviny, jelikož piškot bude nízký. Na plech rozetřeme těsto, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Po upečení i s papírem vyndáme z plechu a necháme vychladnout. Mezitím uvaříme hustější pudink (osladíme ho dle vlastní chuti). Po uvaření odstavíme, občas promícháme a ještě do horkého vmícháme na menší kousky nakrájené máslo, až se hmota spojí. Místo části cukru můžeme přidat při vaření vanilkový cukr, rovněž lze místo cukru použít nějaké náhradní sladidlo. Z piškotového plátu odstraníme papír na pečení, plát vložíme zpět na plech a zalijeme ještě teplým pudinkem. Ten dobře rozetřeme až k okrajům, aby nikde nebyly mezery. Už nyní se mohou na pudink poklást jahody a mírně do pudinku zatlačit. Necháme v chladničce vychladit a pak zalijeme už mírně houstnoucí jahodovou želatinou připravenou dle návodu na sáčku – v 1 litru horké vody, ale pod bodem varu, rozpustíme 2 sáčky želatiny a cukr. Místo cukru můžeme opět použít nějaké náhradní sladidlo. Necháme v chladničce důkladně ztuhnout, krájíme na kousky a na talíři dozdobíme dle své fantazie šlehačkou, toppingem a mátou.
Jahodový koláč s tvarohem a pudinkem
Ingredience na těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 100 g másla nebo Hery, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 dl mléka dle potřeby
Ingredience na náplň: 1/2 kg tvarohu, 2 dl mléka, 1 vanilkový cukr, 200 g cukru, 2 vanilkové pudinky (jsou vhodné i ovocné), 2 vejce
Technologický postup: Svaříme vodu s octem a solí, vsypeme celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky oloupeme, nakrojíme napůl, ale nedokrojíme (můžeme nechat i vcelku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem dolů, střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka. Prosypeme cukrem, pokud jsme zvolili umělé sladidlo, necháme ho rozpustit ve vařícím nálevu, přidáme další koření a zalijeme téměř chladným nálevem. Necháme zrát v chladnu a temnu 10 dní.
Plody aronie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při arteroskleróze.
Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce, obsahují totiž přírodní sorbit, což je sladidlo vhodné i pro diabetiky.
Komplex účinných látek rovněž podporuje náš imunitní systém a celkově posiluje organismus.
Cenný je nejen obsah vitamínů, ale také bioflavonoidů a rutinu, který se z plodů i extrahuje k výrobě léčiv, a dále železa, jódu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů, jež jsou nezbytné pro pevné zdraví a vitalitu.
Výhodou při sklizni a zpracování plodů je jejich velká trvanlivost. Na stromě je můžete ponechat téměř do prvních mrazíků, i když sklízet je lze i mnohem dříve (v průběhu září). Měly by však být dokonale vyzrálé a sladké. Po sklizni vydrží plody v dobrém stavu i dva měsíce, pokud je uschováte na chladném místě.
Plody mají až 60 % šťávy. Tato šťáva se dá poměrně úspěšně použít na přibarvování světlých vín, různých nápojů, šťáv a na výrobu biologicky aktivního potravinářského barviva. Z plodů jsou výborné kompoty, zavařenina, džem, vína, šťávy. Plody lze také sušit, nepodléhají snadno plísni, kvasinkám ani bakteriální hnilobě.
Přírodní šťáva a plody aronie se doporučují jako léčebný prostředek při arteroskleróze, vysokém krevním tlaku a anacidních gastritidách. Je ověřeno, že šťáva aronie snižuje hladinu cholesterolu v krvi nemocných aterosklerózou. A zároveň zvyšuje rychlost proudění krve, což je vhodné při léčení hypertenze. Veškeré výrobky z aronie projevují aktivitu i při zpevňování kapilár. Zjistilo se, že se působením plodů a šťávy jeřábu černoplodého vyrovnávají procesy vzruchu a útlumu v mozku a snižuje se emocionální nerovnováha. Šťáva z jeřabin má podle výzkumu izraelských vědců z ovocných šťáv nejvyšší vliv na imunitní systém a stejný účinek můžeme očekávat také u aronie. Kdo tedy považuje tyto stromy jen za okrasné, dělá velkou chybu.
V dnešní době syntetických sirupů a nápojů je šťáva z aronie vítanou změnou pro přípravu nápojů. Prodávané džusy se zvýšeným podílem aronie nebo černého rybízu po zředění se stolní nebo pramenitou vodou (1 : 1) představují nápoj, který lze doporučit dětem i dospělým, kteří se bez přislazovaných nápojů dosud nedokážou obejít. Naštěstí dnes již mnozí výrobci sirupů přistupují k tomu, že své výrobky přibarvují biologicky aktivním barvivem s výtažkem z černého bezu nebo právě aronie.
Plody aronie mají až 16 % cukrů, nejvíce fruktózy a glukózy, asi 3,5 % přírodního sorbitu, málo sacharózy a obsahují až 70 % natrpklé a nakyslé, velmi silně barvicí šťávy rubíno
V těhotenství se doporučují mléčné výrobky, které jsou zakysané, což jsou kromě jogurtů hlavně jogurtové nápoje a kefír, acidofilní mléko či podmáslí. Nedoporučuje se kupovat si v těhotenství jogurty s přídavkem umělých sladidel (bývají označeny light), umělé sladidlo není pro těhotné ženy vhodné.
Kefír či podmáslí by se měly podávat jako součást jídla, lehká večeře z celozrnného chleba s tvarohovou pomazánkou, zeleninového salátu nebo jen čerstvé nakrájené zeleniny může být doplněna sklenkou kefíru či jiného jogurtového nápoje.
Mléko, které je základem výše popsaných výrobků, v těhotenství neuškodí, nicméně většina odborníků se shodne na tom, že zakysané výrobky jsou v těhotenství nejen snáze stravitelné, ale navíc obsahují kultury, které příznivě ovlivňují procesy trávení v žaludku i ve střevech.
Technologický postup: Amarant propláchneme (použijeme velmi jemné sítko) a vsypeme do horkého rostlinného mléka. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme pod pokličkou 15 minut. Poté vmícháme kokos, mák a ořechy a osladíme dle chuti. Kaši podle potřeby naředíme trochou mléka a ještě asi 3 minuty povaříme. Podáváme ji teplou, posypanou oříšky a kokosem.
Plody aronie omyjeme pod tekoucí vodou a dáme do čtyřlitrové zavařovací sklenice. Smícháme s kyselinou citronovou, sklenici dolijeme vychladlou převařenou vodou a necháme dva dny stát. Poté bobule rozmačkáme a přes čisté plátno necháme šťávu vykapat. Na jeden litr vykapané šťávy přidáme 1 kg cukru a necháme za občasného promíchání rozpustit, pokud možno nevaříme. Hotový sirup z aronie plníme do vymytých a suchých lahví a skladujeme na chladném místě, nejlépe v lednici. Sirup vydrží několik měsíců a hodí se jak na přípravu šťávy, tak i jako sladidlo.
Pampeliškový med je sladká lepkavá tekutina. Je řidší než jiný včelí med, nicméně zdravotní účinky a všechna ostatní pozitiva si zachovává. Tato tekutina působí na organismus vesměs pozitivně, pokud nemáte na med alergii. Užíváním jedné čajové lžičky za den posílíte imunitu a podpoříte správné fungování organismu.
Pampeliškový med je tedy léčivé sladidlo, které obsahuje vodu, bílkoviny, sacharidy, draslík, železo, hliník, sodík, měď, vápník, fosfor, síru, křemík, vitamíny A, B, C a antioxidanty.
Nutriční hodnoty ve 100 g:
kJ: 1 230
kcal: 292
bílkoviny: 0,5 g
sacharidy: 85 g
vláknina: 4,3 g
tuk: 0,6 g
voda: 82 g
Účinky, které by měl pampeliškový med mít:
podporuje imunitní systém, prevence proti vzniku rakoviny;
působí močopudně (odstraňuje nadbytečnou vodu z těla), pročišťuje ledviny a močové cesty;
má antiseptické účinky, detoxikuje a odkyseluje organismus;
podporuje krvetvorbu, pročišťuje krev a cévy, prevence vzniku anémie;
Je účinný při léčbě a prevenci vzniku cukrovky;
je prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním, snižuje vysoký krevní tlak;
podporuje trávení, pravidelnou stolici, pročišťuje trávicí trakt;
podporuje zdravou pokožku, zlepšuje hojení ran a kožních onemocnění.
Ingredience: 1 pomeranč, 1 citron, 30–40 lístků rýmovníku (dle velikosti), 1 l vody, 1 kg cukru
Postup: Oloupeme pomeranč i citron, natrháme a omyjeme lístky rýmovníku, do nádoby si také připravíme 1 litr vody. Cukr můžeme připravit až později. Pomeranč, citron a listy rýmovníku vložíme do hrnce a zalijeme litrem vroucí vody a necháme macerovat 24–48 hodin. Obsah hrnce zatížíme pokličkou a přikryjeme alobalem nebo utěrkou. Po 48 hodinách máme vyluhovaný nálev připravený ke scezení. Obsah hrnce tedy scedíme a připravíme pro konečnou fázi přípravy sirupu. Postupně přidáme 1 kilogram cukru (bílého nebo třtinového), nálev přivedeme k varu na mírném ohni a za občasného míchání vaříme. Přibližně za hodinu dostaneme ideální konzistenci sirupu. Vše pak přelijeme do připravených lahviček.
Dávkování: Sirup z rýmovníku je výborné sladidlo do čajů (náhražka medu) nebo se hodí k přípravě různých pokrmů. Používejte při obtížích.
Aztécký cukr nabízí ke sběru listy a stonky, které se stříhají podle potřeby během vegetačního období čistými, šikmými řezy čistým nářadím, aby se podpořil keřovitější růst a dobré proudění vzduchu. Pro dosažení nejlepších výsledků a chuti sklízejte na jaře, kdy je rostlina nejsilnější, a používejte buď čerstvé listy nebo je sušte pro pozdější využití v čajích, salátech a dezertech.
Kdy sklízet aztécký cukr
Během vegetačního období
Listy a stonky Lippie sladké lze sklízet podle potřeby pro okamžité použití.
Na jaře
Pro nejbujnější růst a nejlepší chuť prořezávejte a sklízejte brzy na jaře.
Jak sklízet
Používejte čisté nářadí
Před a po sklizni dezinfikujte zahradnické nůžky, abyste zabránili šíření chorob.
Provádějte šikmé řezy
Stonky řežte mírně šikmo, aby se na řezném povrchu nehromadila voda, což by mohlo vést k hnilobě.
Prořeďte rostlinu
Prořezávejte stonky, abyste podpořili keřovitější růst a udrželi tvar a celkové zdraví rostliny.
Sklizní se snažte zlepšit proudění vzduchu a světla
Proředění příliš hustě zarůstajících oblastí zlepšuje cirkulaci vzduchu a umožňuje světlu pronikat do rostliny, což pomáhá předcházet plísňovým infekcím a podporuje rovnoměrný růst.
Co dělat po sklizni
Použití čerstvé nati
Sladké listy lze jíst přímo, přidávat do ovocných salátů nebo používat jako unikátní sladidlo v nápojích a dezertech.
Sušení listů
Chcete-li je skladovat, můžete sklizené listy usušit pro pozdější použití v čajích, lécích proti kašli nebo jiných kulinářských aplikacích.
Chcete-li usušit aztécký cukr, skliďte listy, rozložte je na tác na suchém, dobře větraném místě mimo dosah přímého světla a nechte je uschnout na vzduchu, dokud nebudou křehké. Po úplném usušení skladujte listy ve vzduchotěsné nádobě na chladném, tmavém a suchém místě, aby si zachovaly svou vůni a chuť až šest měsíců.
Tato rostlina se historicky používá jako přírodní sladidlo a léčivá bylina ve svém rodném Mexiku a částech Střední Ameriky. Používali ji Aztékové a Španělům byla představena po jejich příchodu.
Sladkou chuť způsobuje seskviterpenová sloučenina zvaná hernandulcin, která byla objevena v roce 1985 a pojmenována po Franciscu Hernándezovi, španělském lékaři, který rostlinu poprvé popsal v šestnáctém století. Používání aztéckého cukru se nerozšířilo, protože rostlina také obsahuje vysoké množství hořkých látek, zejména kafr.