Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

SLOŽENÍ TOFU

OBSAH

Tofu pomazánka

Ingredience: 200 g tofu, 5 lžic oleje, 1 lžíce sójové omáčky, sůl, koření

Postup: Vše rozmixujte, nejlépe ponorným mixérem, a podávejte s celozrnným pečivem.

Zdroj: Tofu

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIKY NA VINNOU RÉVU MAGNUM-COPE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich Hodbod.

Dobrý den prosím o sdělení zda exisuje náhrada za postřik Falkon ?Děkuji Oldřich Hodboď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Stejné složení jako postřik FALCON 460 EC má i IMPULSE SUPER a ROMBUS TRIO. Podobné složení má přípravek HUTTON PLUS a SOLIGOR. Vše je od výrobce od výrobce Bayer.

Zdroj: diskuze Postřiky na vinnou révu magnum-cope

Co je to tofu

Tofu je alternativní zdroj bílkovin, který není jen zdravou náhražkou masa pro vegetariány. Jedná se o sýr vyrobený ze sóje, plodiny, která má svůj původ ve starověké Číně. Tofu je jídlo vyráběné srážením sójového mléka se sádrou (případně jinými prostředky).

Zdroj: Tofu

Diskuze

V diskuzi KŘEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vandenberk.

Dobrý den.Chtěl bych Vás poprosit o radu ohledně křenu.Letos jsem si chtěl naložit hlávkový zelí s křenem.Křen jsem si tyčovým mixérem na jemno rozdrtil a uzavřel do sklenic s uzavíratelným víčkem a uložil do ledničky.Křen byl kupovaný v marketu a měl dost velkou sílu.Druhý den jsem ho chtěl použít a uplne z něho vyprchala ta síla.Tak mám zelí s křenem a není to vůbec cítit.Nedávno k pečenýmu kolenu jsem do předu dal očistěný křen na dva dny do vody a stalo se úplně to samý tak nevím kde je chyba.Prosím o radu co dělám špatně.Předem děkuji za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Vinš.

Dobrý den,
mám podobnou zkušenost, že když nastrouhám křen, který uzavřu do sklenice, tak do druhého dne křen vyčichne. Tuto zkušenost mám pouze u kupovaného křenu, když se mi poštěstí a křen vykopu přímo ze země, tak ten vydrží. Vyplývá z toho to, že v obchodech kupujeme velmi nekvalitní křen, který nemá patřičné složení.

Zdroj: diskuze Křen

Složení

Výhoda tofu je v tom, že neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol jako maso živočišné, tudíž je pro zdraví mnohem vhodnější. Tofu je zdrojem kvalitních bílkovin. Naopak obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Také se v tofu ukrývají vitamíny skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík. Sója dále obsahuje velmi diskutované fytoestrogeny, které mají schopnost upravovat u lidí hormonální nerovnováhu. U žen se podílejí na snížení rizika rakoviny prsu, snižují vedlejší projevy přechodu u žen či slouží jako prevence před osteoporózou.

Zdroj: Tofu

Nutriční hodnoty

Přírodní tofu obsahuje ve 100 gramech přibližně:

  • energetická hodnota: 471 kJ/112 kcal
  • bílkoviny: 15,5 g
  • tuky: 2,4 g
  • sacharidy: 6,9 g

Zdroj: Tofu

Tofu Rafaelo

Ingredience: 1 balení bílého tofu, 2 banány, rozinky, med, kokosová moučka, ořechy

Postup: Tofu a banán rozmixujeme, přidáme nabobtnané rozinky (mohou být posekané), sekané nebo mleté ořechy a podle chuti med. Přidáme kokosovou moučku, aby se vytvořila směs na tvarování. Na závěr uděláme kuličky, které obalíme v kokosové moučce, a můžeme je naskládat do papírových košíčků.

Zdroj: Tofu

Tofu recepty pro děti

Tofu je také vhodnou potravinou i pro děti.

Zdroj: Tofu

Smažené tofu

Ingredience: 450 g sýra tofu nakrájeného na kostky

Na obalení: 5 lžic kukuřičného škrobu

Na omáčku: 60 ml teplé vody, 1 lžička oblíbené směsi koření, ½ lžičky nastrouhaného zázvoru, 1/2 lžičky chilli omáčky

Na posypání: 1 lahůdková zelená cibulka – zelená část

Na smažení: 3 lžíce oleje

Postup: V malé misce smíchejte suroviny na omáčku. Kostky sýra obalte ve škrobu a opečte v pánvi na rozehřátém oleji, z každé strany přibližně 3 minuty. Tofu dejte na talíř, přelijte připravenou omáčkou a posypte nakrájenou cibulkou.

Zdroj: Tofu

Žemlovka s tofu

Ingredience: 5 rohlíků (nejlépe grahamové nebo sójové), 0,5 l sójového mléka, 4 jablka, mletá skořice, cukr, olej, 200 g bílého tofu, 4 lžíce medu

Postup:

  • 1. vrstva: Rohlíky nakrájíme na kolečka a namočíme je do sójového mléka.
  • 2. vrstva: Jablka oloupeme a nastrouháme na struhadle. Přidáme do nich cukr a podle chuti mletou skořici. Vše promícháme.
  • 3. vrstva: Tofu nastrouháme a smícháme s medem či vanilkou (skořicí). Jednotlivé vrstvy střídavě klademe na vymazaný pekáč a pečeme v rozehřáté troubě 15–30 minut.

Zdroj: Tofu

Tofu polévka

Ingredience: 2 jarní cibulky, 1 mrkev, 1 petržel, 1 l zeleninového vývaru (pokud možno domácího), 1 balení bílého tofu, 200 g polohrubé mouky, dle chuti sůl a pepř, 3 žloutky, podle chuti nasekaná petrželka, plátek másla

Postup: Na másle zpěníme jarní cibulku, přidáme ostatní nastrouhanou zeleninu, orestujeme a zalijeme vývarem. Vaříme.

Knedlíčky: Tofu najemno nastrouháme, přidáme mouku, žloutky koření a petrželku a zpracujeme těsto. Tvoříme knedlíčky a uvaříme je v polévce asi 3 minuty, když vyplavou, necháme je ještě chvilku povařit.

Zdroj: Tofu

Těstovinový salát s tofu

Ingredience:

  • 250 g těstovin
  • 100 g tofu
  • 4 rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 2 žluté papriky
  • 3 ředkvičky
  • 1 konzerva sterilované kukuřice
  • 500 g bílého jogurtu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Těstoviny uvařte v osolené vodě, propláchněte studenou vodou, nechte vystydnout. Zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kostičky. Tofu sýr nakrájejte na kostičky asi 1krát 1 cm, slijte nálev z kukuřice a vše promíchejte. Osolte, opepřete a na závěr vmíchejte bílý jogurt. Důkladně promíchejte, případně dle potřeby dochuťte.

Zdroj: Těstovinový salát

Jemný tofu krém

Ingredience: 3–4 dl sójového nápoje ALFA BIO (může být i jiná značka), 1 bílé tofu (asi 200 g), 1 vanilkový cukr

Postup: Všechny suroviny spolu najemno vymixujeme.

Obměny: Krém má množství variací. Hustotu můžeme měnit upravením množství základních surovin. Řídký krém je vhodný na zalití cereálií nebo jako ovocný koktejl, hustší na ovocný pohár (místo šlehačky) a velmi hustý můžeme použít do palačinek. Můžeme přidat banán nebo jahody, ochutit podle vlastní fantazie (karobový prášek, skořice), osladit více nebo méně. Místo cukru můžeme osladit rozmixováním sušeného ovoce (datle). Konzistence krému také asi závisí na mixéru, kvalitě surovin (teplota, složení), někdy se vytvoří perfektní pěna (skoro jako šlehačka), jindy jen takový běžný krém.

Zdroj: Tofu

Recept na uzené tofu

Ingredience: 100 g uzeného tofu, 40 g mraženého hrášku, 15 ks zelených oliv, 1,5 dl mléka, 10 ks žampionů, kari, vegeta, 1 lžička hořčice

Postup: Na pánvi bez oleje osmahneme na kolečka nakrájené žampiony, přidáme vodu a chvíli podusíme. Přidáme na kostky nakrájené tofu, hrášek a olivy a opět chvíli podusíme. Podlijeme mlékem a přidáme kari podle chuti, lžičku vegety, ale může být i jiné koření. Necháme chvilku provařit a nakonec přidáme lžičku hořčice pro chuť, ale pokud by to na někoho bylo moc slané, může přidat i kečup nebo sladkou chilli omáčku pro sladkost. Jako přílohu vaříme celozrnné špagety, ale dá se samozřejmě použít i jiná příloha.

Zdroj: Tofu

Tofu recepty se zeleninou

Ingredience: 300 g zelených fazolových lusků, 4 polévkové lžíce rostlinného oleje, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 ks červené papriky, 100 g Solamylu, 400 g tofu, 200 ml zeleninového vývaru, 3 stroužky česneku, 300 g čerstvých žampionů

Postup: Lžíci a půl škrobu smícháme se sójovou omáčkou. Tofu necháme okapat, rozkrájíme ho na 4 plátky, které rozkrájíme ještě na trojúhelníky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Tofu obalíme ve zbylém škrobu. V pánvi rozpálíme olej a tofu v něm ze všech stran opékáme asi 12 minut. Fazolky očistíme a nakrájíme na 5 cm dlouhé kousky. Papriku omyjeme a nakrájíme na proužky. Tofu vyjmeme z pánve, do ní vsypeme houby, česnek a dusíme asi 2 minuty za stálého míchání. Pak přidáme vývar, fazole, papriku a směs přivedeme k varu. Zmírníme teplotu, pánev přiklopíme a dusíme ještě 7 minut. Po této době teplotu opět zvýšíme a přidáme rozmíchaný škrob se sójovou omáčkou. Povaříme asi 2 minuty, pak přidáme tofu a promícháme. Necháme vařit 2 minuty a ihned podáváme.

Zdroj: Tofu

Plněné knedlíky s tofu

Ingredience: 400 g brambor, 300 g hrubé mouky, 2–3 vejce, 200 g uzeného tofu, sůl, 1 sáček kysaného zelí, 2 kusy cibule, olej

Postup: Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto, pokud se nám nechce dělat domácí, můžeme použít i směs ze sáčku. Z těsta vyválíme asi 0,5 cm silné pláty a rozkrájíme na čtverce asi 5 x 5 cm. Nasekané kousky uzeného tofu zabalíme do těsta a vaříme v osolené vodě 12–18 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a podáváme se zelím přelité osmaženou cibulkou.

Zdroj: Plněné knedlíky

Cuketová polévka s tofu

Ingredience: 1 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 500 g cukety, 1 kus přírodního tofu, sůl, vegeta, 1 lžíce octa, trochu muškátového oříšku, petrželová nať

Postup: Na oleji osmahneme dvě nadrobno nakrájené cibule, přidáme na kolečka nakrájenou oloupanou cuketu, trochu vegety a soli a dolijeme vodou. Vaříme asi 20 minut. V mezičase si rozmixujeme tofu se čtvrt šálkem vody, přidáme lžíci octa, trochu muškátového oříšku, promícháme a směs nalijeme do polévky. Povaříme ještě 5 minut. Hotovou polévku zdobíme nadrobno pokrájenou petrželovou natí. Polévku lze jíst teplou i studenou.

Zdroj: Cuketová polévka

Příprava tofu

V asijské kuchyni se pokrmů z tofu využívá ve slaných i sladkých jídlech a je ceněno především pro svou schopnost přejmout chuť ostatních použitých přísad. V Evropě a Americe se tofu spojuje především s vegetariánstvím a veganstvím, jelikož jej díky vysokému obsahu bílkovin lze použít jako náhražku masa. Tvrdší varianta se většinou používá v jídlech, která mají mít tvar, například v takzvané „číně“, či jídlech připomínajících maso. Měkké tofu se používá v dezertech, polévkách či omáčkách. Tofu lze různými způsoby ochucovat a přidávat do něj rozmanité přísady, například zeleninu, mořské řasy či bylinky; na trhu existuje též tofu uzené, marinované a podobně. Výrobci zdravé výživy dodávají další výrobky či polotovary odvozené z tofu nebo vyrobené obdobnou technologií, jako jsou karbanátky, pomazánky či salámy.

Příprava tofu je nenáročná a rychlá, což jistě každý kuchař ocení. Měkké tofu (které u nás stále není příliš běžné) se hodí pro výrobu zálivek, omáček, zmrzlin a koláčů. Pevné tofu můžeme nakládat, opékat na tuku, grilovat, udit, péct. Uzené tofu je určené i k přímé konzumaci, ostatní stačí pouze napařit. Přírodní tofu například marinujeme v nejrůznějších nálevech (například 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 rozetřené stroužky česneku, 1 lžíce oleje a hořčice) po dobu 15 minut nakrájené na plátky či kostičky, nebo povaříme ve vývaru ze zeleniny, dochuceném sójovou omáčkou.

Tofu je k dostání ve dvou variantách, tofu natural a tofu uzené. Důležitou vlastností tofu je přijímat chutě, samo o sobě tofu nemá chuť, proto je důležité jej vždy marinovat, dochucovat. Většinou platí, jako vlastně u všeho, čím víc času a lepší marináda, tím plnější a intenzivnější chuť dostanete.

Zdroj: Tofu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP