Ingredience: 1 šálek rajského základu na pizzu, 1 šálek nakrájeného čedaru, 100 g ostrého suchého salámu, feferonky, 1 mražené těsto na pizzu
Postup: Těsto rozmrazíme a položíme na plech s pečicím papírem, okraje na obou stranách do jedné třetiny naproti sobě nastřihneme. Na střed tunelu dáme základna pizzu, feferonky, posypeme sýrem a položíme plátky ostrého salámu. Nyní tunel uzavřeme, a to tak, že nastřižené konce přeložíme přes sebe. Takto vzniklý tunel posypeme sýrem a dáme zbylá kolečka salámu. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 15 až 20 minut. Upečený tunel můžeme naporcovat jako štrúdl anebo se s tím nepárat a sníst bez porcování. Prostě to do sebe rovnou nasoukat.
V příběhu DOMÁCÍ VÝROBA SÝRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Kroupová.
Dobrý den, doma jsem si často dělala "Lučinu" z kupovaných jogurtů. Poprvé jsem to zkusila z čerstvého kravího mléka. Počkala jsem do druhého dne, stáhla z vršku smetanu. Mléko jsem zahřála na 37°C a vmíchala jsem jihočeský smetanový jogurt. Zabalila do péřovky a nechala do druhého dne. Teď už je to asi 3 dny v chladu, ale jogurt je mazlavý, jakoby slizký. Nevím, kde jsem udělala chybu. Předem moc děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Čestmír.
Dobrý den.
Chybu jste udělala v teplotě. Jogurt zraje při teplotě
42 - 45 stupňů celsia, Výroba trvá při této teplotě 6 hodin.
Já používám jogurtovač Bravo (cca 500 Kč). Studené mléko
jakékoliv i z krabice se smíchá se čtvrt kilem jogurtu,
naleje do skleniček a nechá v jogurtovači hodin. Pak se dá do
lednice vychladit. Můžete použít i termosku, do peřin nebo
domácí pekárnu, která má funkci kvašení. Důležité je dodržet
teplotu, delší čas nevadí.
Sami Italové tvrdí, že pizzu lze udělat asi na 20 tisíc způsobů, takže lze jen těžko říct, co vše se dá na pizzu použít. Pizza je jeden z nejvšestrannějších pokrmů, protože si na ni může každý dát to, co mu chutná. Pravé italské pizzerie dokonce nabízejí pizzu dle vlastního výběru surovin. Mezi nejčastěji používané suroviny na pizzu patří různé druhy tvrdých, měkkých či plísňových sýrů (mozzarella, parmezán, pecorino, sbrinz, brie, hermelín, camembert, čedar, gouda, ementál, raclette, cantal a další).
V příběhu PIZZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Ráda bych se zeptala na těsto na Pizzu které když chladne není tak tvrdé a zůstává alespon trošku vláčné a jestli se dá dát do mražáku jako kupovaná a pak znovu ohřát aby zase změkla děkuji předem
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.
Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní
Do větší mísy, protože těsto pak nakyne, si nasypte 300 g hladké mouky. V kastrolku vedle si ze 2 dl mléka, špetky cukru a poloviny droždí připravte kvásek, který necháte vzejít. Poté kvásek nalijte do osolené mouky a zakápněte kapkou olivového oleje. Začněte vypracovávat vláčné těsto, pokud vám těsto lepí, nebo naopak nedrží, klasicky přidávejte mouku, nebo mléko. Těsto nechte na teplém místě asi 25 minut kynout.
Mezitím si připravte smetanovýzákladna pizzu. Budete potřebovat 33% smetanu, tu nalijte do misky a k ní přistrouhejte různé sýry. Doporučujeme například tyto 4 druhy sýra: eidam, nivu, parmezán a buď hermelín, nebo balkánský sýr. Ze sýrů a smetany připravte hustou směs, tu osolte a opepřete. Přidejte 2–4 stroužky prolisovaného česneku, záleží na chuti.
Nyní už můžete pracovat s vykynutým těstem. Rozválejte je, vložte na plech a pokapejte olivovým olejem, který pak vetřete do těsta. Olivový olej vám totiž zajistí křehkost a vláčnost pizzy. Nakonec na pizzu vyklopte z misky směs smetany a sýrů a rovnoměrně ji rozetřete po pizze. Bude se vám možná zdát, že je té směsi hodně, ale opak je pravdou. Nebojte se a dejte tam všechno, co jste si připravili. Je to osvědčené a pizza je opravdu naprosto dokonalá. Na vrch pizzy můžete ještě přidat prosciutto cotto, popřípadě libovou slaninu anebo třeba schwarzwaldskou šunku. Pizzu se smetanovým základem ihned po upečení podávejte. Křehké těsto s lahodnou krémovou směsí sýrů chutná dokonale.
Ingredience: 250 g hladké mouky, 130 ml vody, 1 lžička soli, 2 lžíce olivového oleje
Technologický postup: Smícháme dohromady hladkou mouku, sůl, olivový olej a vodu. Těsto prohněteme a rozválíme válečkem na plát. Vyválený plát potřeme kečupem, na kečup položíme plátky šunky a dále přidáme to, co máme rádi. Vše posypeme kořením na pizzu nebo oreganem majoránkou a tymiánem. Nakonec posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a dáme péct. Pizzu pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 13 minut. Podáváme ihned po upečení.
Ingredience: 600 g hladké mouky, 400 ml vlažné vody, 1 lžička soli, troška krystalového cukru, 1 ks droždí, 3 lžíce olivového oleje
Technologický postup: Z trochy vody, lžíce mouky, droždí a krystalového cukru si připravíme kvásek, který necháme vykynout asi 20 minut. Pak ho přidáme do mouky, přidáme olej a sůl a pak postupně přidáváním vody vypracováváme těsto. Přikryjeme ho a v teple necháme kynout 3/4 hodiny. Těsto na pizzu musí být pořádně vykynuté. Pak ho rozdělíme na 5 až 6 částí a z každé vyválíme na pořádně pomoučněném vále pizzu, na kterou klademe cokoliv, co máme rádi. Nakonec posypeme strouhaným sýrem. Pečeme asi 17 minut.
Ingredience: 300 g hladké mouky, 7 g prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, mléko
Technologický postup: Z uvedených ingrediencí vypracujeme vláčné těsto. Na válu ho vyválíme na placku a tu pak položíme na plech vymazaný olejem. Těsto následně potíráme rajčatovou směsí a poklademe další ingredience dle chuti. Dáme péct do trouby na 15 minut při 200 °C. Nakonec nastrouháme sýr a ten rozprostřeme po celé pizze. Necháme ještě chvíli zapéct.
Ingredience: 200 ml vody, 50 ml světlého piva, 5 lžic olivového oleje, 500 g hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí, špetka cukru
Technologický postup: Všechny ingredience dáme do pekárny, navolíme program Těsto. Po vykynutí můžeme rozdělit na díly a dělat kulaté bochánky, nebo nechat v celku a vyválet na plech. Plech by měl být předehřátý. Dáme do hodně vyhřáté trouby a pečeme zhruba 7–10 minut v dolní části trouby.
Ingredience: 400 g oříškovo-medových sušenek (BeBe), 200 g másla (rozpuštěného), 140 ml smetany na vaření, 2–3 plátky želatiny, 300 g smetanového sýru, 100 g krupicového cukru, 1 citron, 500 g jahod, 140 ml smetany ke šlehání (co nejtučnější)
Technologický postup: Do mísy rozdrobte sušenky, přelijte je máslem, promněte, aby se máslo dostalo do každého kousku, a spojte do kompaktní hmoty, Hmotu namačkejte do dortové formy o průměru 24 cm tak, aby se rozprostřela po dně i stěnách. Dejte na půl hodiny do ledničky. Plátky želatiny namočte na pět minut do studené vody. Smetanu na vaření přiveďte k varu a sejměte z ohně. Želatinu vyndejte z vody a rozpusťte ji ve smetaně. Nechte zchladnout. Smetanový sýr rozmíchejte s cukrem, jemně nastrouhanou kůrou z citronu a třemi lžícemi citrónové šťávy zcela dohladka. Poté vmíchejte smetanu se želatinou a 300 g jahod nakrájených na malé kousky. V robotu vyšlehejte smetanu ke šlehání, vmíchejte ji ke směsi a pak ji nalijte na sušenkový základ. Uhlaďte plochým nožem a chlaďte minimálně tři hodiny. Podávejte ozdobené 200 g přepůlených jahod.
Oloupaná rajčata, mrkev a cibuli nakrájejte na středně velké kousky. Do kastrolku nalijte panenský olivový olej, rozpalte jej a následně na něm zpěňte rozmáčknutý česnek. Nakrájenou mrkev a cibuli zpěňte po dobu asi 3 minut. Potom přidejte předem oloupaná rajčata a nechte vařit na mírném plameni po dobu 30–45 minut. Ochuťte solí, pepřem a přírodním cukrem, pro zjemnění můžete přidat kousek másla. Ingredience by měly být rozvařené a můžete je i lehce rozmačkat. Jakmile je omáčka hotová, nechte ji pomalu vychladnout. Až bude studená, vmíchejte do ní směs z bazalky, pepře, soli a olivového oleje.
Ingredience: 250 g hladké mouky, 6 lžic olivového oleje, ½ sáčku prášku do pečiva, špetka soli, 150 ml vody
Technologický postup: Důkladně rozmícháme droždí ve vlažné vodě, přidáme olej a mouku, hnětením z této směsi postupně vypracujeme těsto ve tvaru koule. Mísu s takto připraveným těstem přikryjeme utěrkou a odložíme na nějaké teplejší místo, kde těsto necháme asi 15 minut odpočívat, aby mohlo pořádně dojít. Následně z těsta tvarujeme placky, na které dáváme další ingredience, a pečeme v předehřáté troubě.
Ingredience: 1 sáček sušeného droždí, 120 ml vody, 300 g polohrubé mouky, 4 lžíce rostlinného oleje, sůl
Technologický postup: Do mixéru vsypeme mouku, droždí a krátce zamícháme. Poté vlijeme vodu a olej, jemně osolíme. Pořádně promixujeme a přendáme do mísy. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu. Vykynuté těsto přendáme na vál posypaný polohrubou moukou a ještě jednou ručně prohněteme tak, aby se nám těsto nelepilo. Pokud se lepí, přidáváme po troškách polohrubou mouku. Poté zdobíme dle své chuti a fantazie. Pečeme horkovzduchem na 200 °C zhruba 15–20 minut.
Ingredience: 20 g droždí, ½ lžičky cukru, 550 g hladké mouky na pizzu, 5 lžic panenského olivového oleje, 1 lžička soli, voda
Technologický postup: Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi 300 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně začněte hníst, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout hodinu a půl až dvě hodiny, aby zdvojnásobilo svůj objem. Rozdělte na čtyři díly. Na pomoučněném válu pak každý bochánek vyválejte a vytáhněte na tenkou placku. Pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Vytvarujte zvýšený okraj, těsto rychle poklaďte ingrediencemi podle zvoleného receptu nebo vlastní fantazie a ihned vložte do pořádně rozpálené trouby.
Ingredience: 1 kg hladké mouky, 2 lžíce panenského olivového oleje, 1 kostka droždí, 5 dl vlažné vody, sůl, 300 g loupaných rajčat v plechovce, 300 g mozarelly, pár lístků bazalky, 6 ančoviček, špetka cukru, špetka soli, olej
Technologický postup: Těsto na pizzu připravíme tak, že rozmícháme droždí ve vlažné vodě a smícháme ho s hladkou moukou, olivovým olejem a špetkou soli. Vzniklé těsto rozdělíme na čtyři bochánky, zabalíme do fólie a necháme alespoň 12 hodin odležet v lednici. V míse rozmixujeme loupaná rajčata a ochutíme solí, kapkou olivového oleje a lžící cukru. Pečicí plech vymažeme olivovým olejem, odleželé těsto prsty roztáhneme po celém plechu a potřeme rajčatovou směsí. Ozdobíme plátky mozzarelly a lístky bazalky. Na jednu polovinu přidáme ještě plátky ančoviček (pizza Napoletana). Vše zakápneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na maximum. Čas závisí na vlastnostech trouby, okraje těsta musí být upečené do zlatova.
Postup: Na těsto je třeba důkladně promíchat všechny uvedené suroviny. Poté těsto nalijeme a stejnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pokryjeme švestkami a přelijeme směsí smetany, pudinku a vanilkových cukrů. Pečeme na 170 °C. Výsledkem je úžasný, vláčný a chutný moučník.
Ráda bych se zeptala na těsto na Pizzu které když chladne není tak tvrdé a zůstává alespon trošku vláčné a jestli se dá dát do mražáku jako kupovaná a pak znovu ohřát aby zase změkla děkuji předem
Dobrý den, doma jsem si často dělala "Lučinu" z kupovaných jogurtů. Poprvé jsem to zkusila z čerstvého kravího mléka. Počkala jsem do druhého dne, stáhla z vršku smetanu. Mléko jsem zahřála na 37°C a vmíchala jsem jihočeský smetanový jogurt. Zabalila do péřovky a nechala do druhého dne. Teď už je to asi 3 dny v chladu, ale jogurt je mazlavý, jakoby slizký. Nevím, kde jsem udělala chybu. Předem moc děkuji za odpověď
Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní