Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

SMIL ITALSKÝ

OBSAH

Účinky na zdraví

Smil je rovněž známá léčivka. Inhaluje-li se, pomáhá při bronchitidě, čaj ze smilu se užívá k pročištění průdušek. Používá se také při přípravě koupelových a masážních olejů vhodných zejména při únavě, nespavosti a stresu.

Zdroj: Smil italský

Poradna

V naší poradně s názvem SMIL ITALSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

Dobrý den, Smil italský pěstuji asi tři roky, je bezvadný čerstvý i sušený do mnoha jídel, nahrazuje kupované Maggi. Keřík je už dost velký, máte někdo zkušenost se stříháním-úpravou keře? Radili mi na jaře ho úplně setřihnout, že znovu obrazí.Prosím, poraďte. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Helichrysum italicum je skutečně úžasná rostlina. Když je umístěna na místě, kde může přijímat sluneční svit alespoň 6 hodin denně, tak bujně roste a může dorůst až 60 cm na výšku a šířka keře může dosáhnout až 90 cm. Nezřídka může tato rostlina přerůst původní očekávání a je třeba ji trochu prostříhat. Střih proveďte před sezónou podle libosti. Rostlina obrazí s novými výhony.

Zdroj: diskuze Smil italský

Semena

Pokud budete chtít smil množit, máte na výběr z celé škály možností - od pěstování ze semínek přes stonkové řízky až po dělení trsů.

Zdroj: Smil italský

Diskuze

V diskuzi SMIL ITALSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

Dobrý den, Smil italský pěstuji asi tři roky, je bezvadný čerstvý i sušený do mnoha jídel, nahrazuje kupované Maggi. Keřík je už dost velký, máte někdo zkušenost se stříháním-úpravou keře? Radili mi na jaře ho úplně setřihnout, že znovu obrazí.Prosím, poraďte. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hloupej?Honza.

"P.S." - ne rada, ale prosbička : jestli zbylo / zbude pár kousků "ze střihu" přidej prosím do "pytlíku od rohlíků" vlhkej pap. ubrousek / kapesník /"hajzlpap." a obětuj "pár k" na obálku a známku, a pošli dopisem na J. Alter, Bradné E4, 33901 Čachrov i s mail adr. = když "se chytí", tak máš "k dispozici "víkend? na Šumavě" - detaily prozradím :-) mailem :-) - díky i za snahu :-)

Zdroj: diskuze Smil italský

Sušení

Květy i listy se sbírají nejlépe za slunečného dne, suší se kvůli obsahu silic při teplotě nepřesahující 35 °C.

Zdroj: Smil italský

Pěstování

Smil italský má nejraději suchá, slunečná místa s písčitou půdou, která by měla být dobře propustná. Nevadí mu ani kyselejší půdy. Pokud jej budeme vysazovat na záhon nebo do skalky, měla by být vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami alespoň 30 cm. Někdy se doporučuje smil pěstovat raději v květináčích, abychom ho mohli na zimu schovat před mrazem. Odolá totiž teplotám jen do -10 °C, poté promrzají i kořeny a rostlina odumírá. Pří mírnější zimě postačí rostlinky na záhoně přikrýt. Zálivku vyžaduje smil pravidelnou, ale mírnou, je totiž velmi háklivý na přemokření, v takovém případě jej napadá plíseň šedá. Jedná se o bylinku (magi).

Zdroj: Smil italský

Co je to smil italský

Smil italský je známý také pod názvem italské maggi či kari bylinka, v anglickém jazyce se nazývá curry plant. Bylina je nejaromatičtější po dešti. Možná znáte smil i ze suchých vazeb, v nichž doslova svítí jeho žluté květenství. Díky tomu, že si po usušení zachovává nepoškozený vzhled a barvu, se mu říká i nesmrtelka. Tato rostlina z čeleď hvězdicovité má keřovitý, kompaktní a mírně převislý vzrůst a její stříbřité zbarvení stonků i listů ji doslova předurčuje k dekorativním účelům. Kvůli chuti připomínající kari se zase smil využívá při přípravě orientálních pokrmů. Koření se jím rýže, velmi vhodný je do jídel z drůbeže a ryb, do grilovacích marinád, majonéz, polévek, omáček, zeleninových i masitých pokrmů. Celoročně lze přidávat jeho čerstvé či usušené lístky do řady pokrmů, oblíbený je zejména do polévek místo maggi. Provoní také brambory. Má podobně hořkou chuť jako pelyněk nebo šalvěj.

Zdroj: Smil italský

Čaj

Účinky: Vnitřně se smil využívá v podobě čaje proti křečím, a to především při menstruačních obtížích. Obsažené hořčiny pak podporují tvorbu žluči a stimulují činnost jater. Konzumace čaje rovněž pomáhá při migrénách a neuralgiích, doporučuje se i na odhlenění při kašli.

Suroviny: menší hrst listů smilu, 250 ml vroucí vody

Postup: Čerstvé listy zalijte vroucí vodou, přikryjte a nechte louhovat po dobu 10 minut.

Použití: Denně je možné vypít až 3 šálky nálevu.

Zdroj: Smil italský

Jak pěstovat rozmarýn v květináči s tymiánem

Rozmarýn a tymián patří mezi trsnaté druhy bylinek. Velikost nádoby volte podle toho, co v ní chcete pěstovat. Do truhlíku o délce asi 30 cm se vejdou 3 slaběji rostoucí bylinky (jako jsou pažitka, kopr, petržel, tymián, rozmarýn), do nádoby o délce zhruba 60 cm vysaďte 4 bujněji rostoucí (oregano, šalvěj, libeček, smil italský). Některé bylinky lze přezimovat, a to nejlépe v chladné a světlé místnosti, s omezenou zálivkou. Platí to například o tymiánu a rozmarýnu, tyto bylinky neseřezávejte.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem

Olej ze smilu italského

Účinky: Regenerační účinky olejů obsažených v květech smilu se využívají v kosmetice, přičemž pomáhají proti volným radikálům i tvorbě vrásek. Jejich destilací se získává jeden z nejdražších esenciálních olejů.

Recept: Čistý esenciální olej ze smilu italského (Helichrysum italicum) je velmi vzácný a cenný - destilací květů se ho získá pouze 0,05 %. Vzhledem k různorodým a uznávaným účinkům je velmi účinné mít ho s sebou na cestách - působí protizánětlivě, má uvolňující, antialergické, antimykotické, antiekzematické a antioxidační účinky, působí jako expektorans a chrání pokožku i cévy. Doma olej nelze připravit, můžete si jej ale koupit ve specializovaných prodejnách, například zde: https://www.biokosmetika-ruze.cz/katalog/esencialni-olej-smil-italsky/

Zdroj: Smil italský

Použití

Jak již bylo popsáno, bylinka se využívá jak v kuchyni k dochucení pokrmů, tak v léčitelství. Z účinných látek se ve smilu vyskytují především silice (pineny, eugenol, geraniol), dále hořčiny a flavonoidy.

V současné době se zapomíná na využití této bylinky k léčbě, což je velká škoda. Vnitřně pomáhá proti křečím, zvláště při menstruačních obtížích. Vzhledem k obsahu hořčin podporuje tvorbu žluči a stimuluje činnost jater. Dále rovněž uklidňuje při migrénách a neuralgiích. Čaj ze smilu se doporučuje i na odhlenění při kašli.

Důležitý je také zevní účinek, a to jednak antibakteriální, fungicidní a protizánětlivý při artritidě a revmatismu, jednak hojivý na hematomy, popáleniny a jizvy. Zklidňuje i rozpraskanou kůži.

Používá se i při přípravě koupelových a masážních olejů vhodných při únavě, nespavosti a stresu. Regenerační účinky olejů obsažených v květech smilu našly své využití v kosmetice. Květy pomáhají proti volným radikálům i tvorbě vrásek. Jejich destilací se získává jeden z nejdražších esenciálních olejů, který prý pomohl zregenerovat tělo i ducha už antickému hrdinovi Odysseovi.

Zdroj: Smil italský

Restaurace Zdeňka Pohlreicha

Jako druhý podnik v řadě po slavném Café Imperial otevřel Zdeněk Pohlreich italskou restauraci Divinis. Je to malý, útulný italský wine bar, který večer nabízí pravé italské menu, založené na kvalitních a hlavně sezónních ingrediencích. Interiér podniku je velmi netradiční. Navrhl jej italský architekt Luciano Belcapo. Kombinuje originální interiér starobylého domu v Týnské ulici s moderními dekoracemi a doplňky. Kromě krátkého stálého jídelního lístku nabízí vždy celou řadu sezónních lahůdek, které překvapí. Cenová kategorie restaurace je definitivně vyšší než standard. Restauraci a wine bar Divinis najdete v centru Prahy, v Týnské ulici. Šéfkuchařem a majitelem je zde Zdeněk Pohlreich. Divinis nabízí mnohem víc než jen dobré jídlo z kvalitních a čerstvých surovin. Je to také velmi obsáhlý vinný lístek, kde si na své přijdou milovníci především zahraničních vín. Kuchyně Divinis se specializuje zejména na italskou kuchyni, těstoviny a masa připravovaná na olivovém oleji.

Zdroj: Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich

Původ rizota

Rizoto je tradiční italský pokrm připravený z rýže s vysokým obsahem škrobu. Jeho kořeny leží v severní Itálii, ve východním Piemontu, západní Lombardii a Benátkách (odtud také pochází rýže Vialone Nano). Bez rizota si snad neumíme milánskou kuchyni ani představit. A tak, kdo si chce uvařit pravé italské rizoto, musí dbát na názor Italů, že správně zhotovené rizoto musí být připraveno dle stanoveného postupu, jinak jde jen o jídlo z rýže, nikoli o rizoto. A vlastně dodnes se tento pokrm připravuje téměř beze změny v kuchyních a restauracích po celém světě. Jak tedy postupovat, aby se vám povedlo pravé italské rizoto, se dozvíte z následujících řádků...

Zdroj: Recepty na rizoto

Co je to focaccia a ciabatta

Focaccia, česky řečeno fokáča, je italský druh chleba, dříve též označovaného jako chléb chudých.

Tento chlebový výrobek je podobný pizze, ochucuje se olivovým olejem, solí a jako další ingredience se mohou přidávat bylinky, cibule, sýr a maso.

Focaccia se podává jako příloha k hlavním jídlům nebo jako sendvič. Připravuje se ve tvaru čtverce. Těsto je vyrobeno z mouky, oleje, vody, soli a droždí. Do těsta se přidává více droždí, proto je výsledný produkt hodně nakynutý (nadýchaný). Někteří pekaři těsto propichují nožem, aby zamezili tvoření bublin na povrchu. Často se na povrchu ještě nepečeného těsta dělají prsty důlky. Kvůli zachování vlhkosti se těsto ještě před kynutím a pečením potře olivovým olejem.

Focaccia má ve 100 g tyto nutriční hodnoty: 249 kcal, 8 g tuků, 561 mg sodíku, 114 mg draslíku, 36 g sacharidů, 9 g bílkovin, 35 mg vápníku, 3,2 mg železa a mnoho dalších minerálních látek a vitamínů.

Ciabatta je italský bílý chléb, který je podlouhlý, poměrně plochý a široký. Připravuje se z hladké pšeničné mouky, droždí, olivového oleje a jako další ingredience se mohou přidávat olivy a rajčata. Tento druh chleba se podává jako příloha k hlavním pokrmům.

Ciabatta má ve 100 g tyto nutriční hodnoty: 341 kcal, 2,2 g tuků, 69,2 g sacharidů, 8,3 g bílkovin a mnoho dalších minerálních látek a vitamínů.

Zdroj: Focaccia

Babské rady na astma

U astmatického záchvatu musíte umět hlavně vydechovat. Nejlepší cvičení je, když nafukujete balónky. U malých dětí se doporučuje hra na flétnu, při níž se úžasně cvičí dech a uvolnění.

Lidé trpící průduškovým astmatem s alergiemi mají většinou problém v nedostatku molybdenu. Jeho zdrojem jsou celozrnné obiloviny, hlavně pšenice špalda, dále rýže natural, červené fazole, zelí, špenát, čočka, droždí, žlutý hrách, fazole adzuki.

Důležitá je dieta na podporu funkce jater, z léčiv jsou nejlepší tinktury: smil písečný, bříza bělokorá nebo ostropestřec mariánský.

Koupele na astma

Mateřídoušková koupel proti kašli: 200 g suché natě mateřídoušky úzkolisté dejte do 4 l vody. Nať krátce povařte, vyluhujte 5 minut, sceďte a nalijte do připravené koupele. Koupel by měla být tak horká, jak ji snesete. V lázni provádějte dechová cvičení. Koupel by měla trvat 20 minut. Účinně působí i horké koupele rukou a nohou nebo horké obklady na hruď a břicho.

Obklady při astmatu

Při chronickém astmatu mažte hruď a záda čerstvě vyškvařeným a ztuhlým sádlem. Zabalte se plátnem a ulehněte. Pod hlavu si dejte dost polštářů, ať neležíte vodorovně.

Zdroj: Co pomáhá na astma

Acylpyrin, Aspirin

Aspirin a Acylpyrin jsou obchodní názvy pro léky, které jsou dostupné i bez lékařského předpisu zejména na tlumení bolesti. Oba přípravky obsahuji tutéž účinnou látku, a to kyselinu acetylsalicylovou, která má účinky analgetické (tlumí bolest), antiflogistické (potlačuje zánět) a antipyretické (snižuje horečku). Kyselinu acetylsalicylovou obsahují desítky dalších léků od různých výrobců po celém světě.

Aspirin má svůj původ ve vrbové kůře. Již Hippokrates doporučoval vývar z vrbové kůry jako lék proti bolesti a horečce. Používali ho Řekové i Římané, včetně Galéna. Středověk na vrbu trochu pozapomněl, ale její věhlas se udržel mezi babkami kořenářkami. V 18. století jeden anglický reverend roztíral vrbovou kůru s vodou, čajem a pivem. Výsledný přípravek pak podával lidem žijícím v bažinatých oblastech k potlačení horečky, kterou často trpěli.

O sto let později jistý německý profesor vyluhoval z vrbové kůry nažloutlou látku, kterou nazval salicin, od rodového latinského jména pro vrbu – salix. Krátce nato jeden jeho italský kolega ze salicinu získal kyselinu salicylovou, tu se později podařilo i uměle syntetizovat, a odtud už byl krůček k průmyslové výrobě za přijatelnou cenu. Nová látka začala být ceněna jako výborný lék na bolest, například nervů či hlavy. Léčivé účinky však stále zastiňovala relativně velká komplikace v podobě poškození žaludeční sliznice, krvácení a narušení rohové vrstvy kůže.

V roce 1897 Felix Hoffmann oznámil, že problém vyřešil. Původní molekulu kyseliny salicylové totiž vylepšil. Nepatrně upravil její chemickou strukturu a syntetizoval kyselinu acetylsalicylovou. Vytvořil tak Aspirin – jeden z nejúspěšnějších léků v historii farmacie.

S postupujícími léty se rozšiřovalo i spektrum onemocnění, při kterých se Aspirin používá. Dnes se vedle základní trojice účinků, tedy jako analgetikum, antipyretikum a antiflogistikum, užívá i v prevenci vzniku srdečních a mozkových příhod (v krvi má protisrážlivý účinek, a zabraňuje tak vzniku krevních sraženin – trombů), u rakoviny střev a konečníku, u Alzheimerovy choroby, u komplikací cukrovky, dokonce se ve speciálních případech používá i v těhotenství.

Původní Hoffmannův lék byl tedy zaregistrován pod názvem Aspirin.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Ossobuco Milanese

Ingredience: 3 kousky plátků z telecí nožičky, 2 středně velké a najemno nasekané cibulky, 2 středně velké oloupané a na kostky nakrájené mrkve, stejné množství oloupaného a na kostky nakrájeného kořenového celeru, čerstvé máslo (cca 50 g), 2 stroužky jemně nasekaného česneku, 3 proužky citrónové kůry (pouze vrchní, dobře očištěnou část bez bílé hořké dužiny), 1 malá naběračka olivového oleje, mouka na obalení masa před pečením, 2 sklenky bílého vína (sáhněte po suchém), 2 naběračky dobrého hovězího vývaru (osoleného), 1 plechovka konzervovaných loupaných rajčat (té nejlepší kvality – spolehněte se na italský produkt), snítka čerstvého tymiánu, několik lístků bobkového listu, mořská sůl, čerstvě mletý pepř, snítka čerstvé petrželky a oregana

Postup: Nejprve je potřeba na plátku másla osmahnout nakrájenou kořenovou zeleninu společně s cibulí. Když začne zelenina vonět a slabě zlátnout, přidáme nasekaný česnek a citronovou kůru, krátce společně osmahneme, pánev odstavíme a vše přemístíme do připraveného zapékacího hrnce. Telecí nožičky obalíme ze všech stran v mouce a v pánvi na olivovém oleji krátce osmahneme ze dvou stran. (Před samotným obalováním v mouce stáhnu každý plátek kuchyňským provázkem, aby se při pomalém dušení nerozpadl a zůstal krásně pevně přimknutý k morkové kosti.) Osmahnuté telecí maso vložíme do hrnce na zeleninu. Do pánve nalijeme hovězí vývar a sklenku bílého vína. Společně odvaříme na mírném plameni všechny chutné přípečky, které vlijeme do hrnce na maso. Přidáme konzervovaná loupaná rajčata, bylinky, čerstvě mletý pepř a špetku mořské soli. Maso by nemělo být zcela potopené v tekutině, ale jen do dvou třetin své výšky. Hrnec přiklopíme pokličkou a vložíme do předem rozpálené trouby. Při teplotě 180 °C pečeme cca 2 hodiny a podle potřeby přiléváme po malém množství vývar či bílé víno a každou půlhodinu maso obrátíme a přelijeme vypečenou šťávou. Hotové ossobuco je dokonale měkké a obklopené krémovou omáčkou. Z masa odstraníme provázky, naservírujeme na nahřáté talíře a každou porci přelijeme vypečenou voňavou šťávou a posypeme gremolatou. Velmi chutné je ossobuco s jemně vyšlehaným bramborovým pyré, ale oblíbené je i ve spojení s polentovou kaší nebo rýží.

Zdroj: Ossobuco a osobuko, jídlo s dírou v kosti

Bojlery 50 l

Mezi tyto bojlery patří níže uvedené produkty.

DRAŽICE OKCE 50

Jedná se o elektrický akumulační ohřívač určený pro zavěšení na zeď. OKCE se prodávají o objemech 50–200 litrů. Vodorovné rozteče kotevních šroubů (450 mm) výrobce zachovává po celou dobu historie výroby kvůli snadné výměně vysloužilých ohřívačů. Lze také dokoupit závěs na rozteč kotevních šroubů 350 mm. Ohřev zajišťuje keramické topné těleso ovládané provozním termostatem a jištěné bezpečnostním termostatem (tepelnou pojistkou). Teplotní rozsah: 5–74 °C. Připojovací napětí: 1-PE–N/AC 230 V/50 Hz. Elektrické krytí IP 45 umožňuje umístění ohřívače do zóny 1 dle ČSN 33 2000–7–701.

Hlavní využití: příprava TUV v objektech s možností využití nízkého tarifu elektrické energie (noční proud)

Příslušenství: pojistný ventil

Technické parametry ohřívačů:

  • objem (l): 51
  • maximální provozní tlak nádoby (MPa): 0,6
  • napětí (V): 230
  • příkon (W): 2 000
  • elektrické krytí: IP 45
  • výška ohřívače (mm): 561
  • průměr ohřívače (mm): 524
  • maximální hmotnost ohřívače bez vody (kg): 30
  • doba ohřevu elektrickou energií z 10 °C na 60 °C (h): 1,5
  • tepelné ztráty/třída energetické účinnosti (kWh/24 h): 0,45/C
Rozměry výrobku:
  • hmotnost (kg): 30,000
  • výška (cm): 51,00
  • šířka (cm): 66,80
  • hloubka (cm): 66,80
Rozměry balení:
  • hmotnost (kg): 33,000
  • výška (cm): 63,00
  • šířka (cm): 58,50
  • hloubka (cm): 58,50

Záruční doba: 60 měsíců

ARISTON VELIS EVO 50

VELIS EVO je plochý elektrický zásobníkový ohřívač vody s povrchem v elegantní bílé barvě a s detaily v barvě stříbrného kovu. Díky hloubce pouhých 27 cm a možnosti zvolit svislou nebo vodorovnou instalaci šetří ohřívač VELIS EVO místo a dobře zapadne do každé koupelny.

  • Výhody:
  • funkce ECO EVO – úspora energie až 259 kWh ročně
  • ekologická polyuretanová izolace
  • snadné ovládání – chytrý displej pro snadné ovládání teploty, se signalizací připravené sprchy
  • nový vylepšený elektronický termostat CoreTECH – mimořádně tichý ohřev vody
  • úspora času – díky funkci velmi rychlého ohřevu pro první sprchu (za 50 minut) a inovativní konstrukci s dvojitou nádrží, která zaručuje, že se při odběru vody ze zásobníku smíchává přitékající studená voda s již ohřátou mnohem pomaleji a jen ve spodní části ohřívače
  • dlouhá životnost – dvojitá ocelová nádrž s titanovým smaltováním, chytré samočisticí topné těleso s titanovým smaltováním, vysoká kvalita provedení
  • prodloužená sedmiletá záruka na prorezivění nádrže
  • bezpečný provoz – ohřívač ARISTON VELIS EVO PLUS je vybaven bezpečnostním systémem ABS 2.0 pro případy přerušení dodávek elektřiny nebo vody
  • italský design – exkluzivní vzhled stříbrného kovu, oblé linie, plochý tvar s hloubkou pouze 27 cm a možnost svislé nebo vodorovné instalace na zeď šetří místo
  • různé objemové varianty pro pokrytí různých požadavků: velikost 50, 80 nebo 100 litrů
Komfort:
  • konstrukce s dvojitou nádrží a rychlý ohřev: sprcha připravena za 50 minut
  • chytrý displej pro snadné ovládání teploty, se signalizací připravené sprchy
  • mimořádně tiché ohřívání vody
  • snadná údržba: rychlá oprava díky diagnostice s detailními informacemi o poruše
  • snadná výměna anody díky velkému průměru příruby (75 mm)
  • samočisticí topná tělesa se speciální smaltem pro zabránění zanášení vodním kamenem
Účinnost a úspora energie:
  • funkce ECO EVO
  • ekologická polyuretanová izolace
Kvalita:
  • ABS 2.0 bezpečnostní systém pro případy přerušení dodávek elektřiny nebo vody
  • titanové smaltování nádrže pro dlouhou životnost
  • smaltované topné těleso
Design:
  • šetří místo: hloubka pouze 27 cm
  • flexibilní instalace ve svislé nebo vodorovné poloze
  • povrch v elegantní bílé barvě s detaily v barvě stříbrného kovu

POZOR: Neotáčet jinak, než je zobrazeno v návodu, a ani nevěšet na strop!

Tatramat EOV 50 Trend

Elektrický závěsný ohřívač vody TATRAMAT EOV 50 Trend má objem 50 litrů. Produktovou řadu EOV Trend tvoří zásobníkové nástěnné elektrické ohřívače vody ve válcovém provedení. Vnitřní nádrž ohřívače je opatřena vysoce kvalitním speciálním smaltem a následně vypálena při konstantní teplotě 850 °C. Voda je ohřívaná topným tělesem o výkonu 1,8 kW. Pomocí otočného voliče regulátoru teploty je možné plynulé nastavení teploty od 7  do 75 °C. Zásobníky jsou vybaveny hořčíkovou anodou, jejíž velikost splňuje přísné požadavky německé normy DIN4753. Pro pohodlnou kontrolu aktuální teploty vody slouží indikátor teploty umístěný na přední straně venkovního pláště. Ohřívače jsou určené pro vertikální montáž na stěnu. Vyznačují se úsporností a nízkou energetickou náročností.

Hlavní technické parametry:

  • objem: 50 l
  • instalace: svisle
  • příkon: 1 800 W
  • hmotnost: 20 kg
Ostatní technické parametry – rozměry:
  • výška: 609 mm
  • šířka: 475 mm
  • hloubka: 483 mm
  • doba ohřevu z 10 na 60 °C: 98 min
  • stupeň el. krytí: IP 24
  • max. provozní přetlak v nádobě: 0,6 MPa
  • tepelné ztráty/třída energetické účinnosti: 0,96/C kWh/den
  • napojení: G 1/2" vnější
  • tepelná izolace: polyuretan
  • napětí: 230 V
Všeobecné vlastnosti:
  • závěsný tlakový zásobníkový ohřívač vody se smaltovanou ocelovou nádrž
  • válcové provedení
  • smaltovaná topná příruba s trubkovým měděným tělesem – zajišťuje přímý a tím rychlý přenos tepla do vody
Výhody ohřívačů Tatramat:
  • úspornost a nízká energetická náročnost – silná polyuretanová tepelná izolace
  • certifikovaný smaltový povrch (CoPro) s dodatečnou antikorozní ochranou – magnezitová anoda se zvýšenou životností
  • spolehlivý provoz, špičková kvalita a tradice výroby
  • univerzální závěsná konzola pro snadnou novou instalaci i pro záměnu za původní ohřívač vody
  • kvalitní pojistný ventil se zpětnou klapkou součástí dodávky

ARISTON PRO R EVO 50 V 2K

PRO R EVO je klasický kulatý elektrický zásobníkový ohřívač vody v závěsném provedení 50 litrů. O to, aby voda v zásobníku zůstala teplá po dlouhou dobu, se stará ekologická polyuretanová izolace s vysokou hustotou. Ovládání regulace teploty je manuální. Kvalitní zpracování ocelového zásobníku přispívá k dlouhé životnosti produktu, proto se na něj také vztahuje prodloužená pětiletá záruka. Všechny produkty Ariston jsou testovány podle nejvyšších standardů kvality.

Výhody:

  • jednoduché ovládání – manuální ovládání termostatu se systémem Core TECH
  • dlouhá životnost – ocelový zásobník s titanovým smaltováním, velká hořčíková anoda
  • příruba s 5 šrouby
  • bezpečný provoz – tlakový pojistný ventil otestovaný na 8 bar

Provedení: závěsný, svislý

Materiál nádoby: smaltovaná nádrž, titanový smalt

Připojení: spodní

Jmenovitý objem: 50 litrů

Ostatní technické parametry – rozměry:

  • připojovací el. napětí pro výkon 2,0 kW 1/N/PE ~ 230 V, jištění 16 A
  • elektrický příkon: 2,0 kW
  • doba ohřevu o 45 °C: 1:35 h
  • hmotnost: 16,5 kg
  • hmotnost naplněného ohřívače: 66,5 kg
  • stupeň elektrického krytí: IPX3
  • výška: 550 mm
  • hloubka včetně závěsu: 480 mm
  • šířka: 450 mm
  • energetická třída: D
Termostat:
  • nastavitelný při montáži, změna teploty možná po demontáži krytu
  • maximální provozní teplota: 75 °C

Bezpečnostní ventil: ANO

AEG EWH 50 Trend

Jedná se o tlakový zásobníkový ohřívač pro zásobování více odběrných míst. Ocelová nádrž má vrstvu speciálního smaltu s vysokou životností. Jeho výhodou je například nerezová topná příruba s trubkovým topným tělesem, ochranná antikorozní hořčíková anoda či kvalitní tepelná izolace s nízkými tepelnými ztrátami. Ohřívač má válcový vzhled a možnost nastavení teploty od 7 do 75 °C. Ovládací prvek termostatu se nachází vepředu. Umožňuje připojení i na plastové rozvody. Zásobník je určen pro svislou montáž, přičemž součástí balení je i univerzální montážní rám pro záměnnou montáž. Pojistný ventil se zpětnou klapkou a indikátor teploty je rovněž součástí dodávky. Objem tohoto ohřívače činí 50 l.

Technický popis:

  • konstrukce ohřívače vody: zásobníkový
  • provedení ohřívače: tlakový
  • poloha instalace: svislý (vertikální)
  • typ instalace: závěsný na zeď
  • materiál kotle: ocel
  • objem (l): 50
  • minimální teplota ohřevu (°C): 7
  • maximální teplota ohřevu (°C): 75
  • druh ohřevu: elektrický
  • doba ohřevu z 15 °C na 65 °C (h): 1:29
  • tepelné ztráty (kWh/24 h): 0,726
  • indikátor teploty: ANO
  • příkon (W): 2 000
  • provedení výrobku: bílá barva
  • tlakový zásobníkový ohřívač pro zásobování více odběrných míst
  • ocelová nádrž s vrstvou speciálního smaltu s vysokou životností
  • nerezová topná příruba s trubkovým topným tělesem
  • ochranná antikorozní hořčíková anoda
  • kvalitní tepelná izolace s nízkými tepelnými ztrátami
  • válcový vzhled ohřívače
  • možnost nastavení teploty od 7 do 75 °C
  • ovládací prvek termostatu zepředu
  • připojení i na plastové rozvody
  • zásobník určen pro svislou montáž
  • univerzální montážní rám pro záměnnou montáž
  • pojistný ventil se zpětnou klapkou a indikátor teploty součástí dodávky
  • el. připojení 1/N/PE ~ 230V
  • výkon topného tělesa (W): 2 000
  • objem (l): 50
  • tepelná ztráta (kWh/d): 0,726
  • množství 40° smísené vody: 99 l
  • doba ohřevu z 15 na 65 °C výkonem 2 kW (hod/min: 1 h 29 min
  • hmotnost (bez vody) s/bez balení (kg): 23,9/21,4
  • hmotnost (s vodou) (kg): 71,4
  • tloušťka PU izolace (mm): 43
  • prodloužená 5letá záruka na nádobu a přírubu, na ostatní součásti 24 měsíců
Rozměry výrobku:
  • hmotnost (kg): 27,000
  • výška (cm): 93,10
  • šířka (cm): 38,00
  • hloubka (cm): 38,00
Rozměry balení:
  • hmotnost (kg): 28,000
  • výška (cm): 95,90
  • šířka (cm): 45,00
  • hloubka (cm): 45,00

Cena Heureka

Zde můžete vidět cenu 50litrových bojlerů.

Zdroj: Bojlery


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP