Ingredience: 500 g listového těsta, 150 g šunky, 150 g nivy, kečup, pizza koření, vejce
Technologický postup: Listové těsto rozválíme, potřeme kečupem, posypeme pizza kořením. Poklademe šunkou a zatočíme. Krájíme na kolečka cca 5 mm široká a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Kolečka trochu rozmáčkneme do stran, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme nivou. Pečeme v troubě dozlatova.
V příběhu RECEPTY NA KNEDLÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.
Nevím, jaké má autorka zkušenosti s vařením bramborových knedlíků. Ale vzhledem k tomu, že se do těsta přidává krupice, krupička nebo i mouka,je mnohem vhodnější použít moučné brambory, tj. varný typ C,případně B, nikoliv varný typ A, což jsou salátové brambory.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Technologický postup: Listové těsto rozválíme na vále na tenkou placku. Placku pak posypeme cukrem, skořicí a vanilkovým cukrem. Placku opatrně srolujeme do roličky a krájíme asi půl centimetru silné plátky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Šneky můžeme ještě na povrchu posypat znovu skořicí a potřeme rozkvedlaným vejcem. Šneky pečeme dozlatova asi 20 minut v troubě rozehřáté na 180 °C. Šneky se skořicí podáváme jako sladkou chuťovku.
V příběhu PEČENÍ V PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
Dobrý den,nevím co dělám špatně při pečení chleba v pekárně.Nejprve do nádoby naliju vodu,dám sypkou směs koupené v obchodě.Dám příprava těsta a po u míchání pečení.
Po upečení mám stvrdlou hroudu.Může mi někdo poradit?Děkuji Eva
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Najka.
Ingredience: 500 g listového těsta, 400 g anglické slaniny, 1 kelímek plnotučné hořčice, 400 g plátkového sýra, kmín, vejce
Technologický postup: Vyválíme tenký plát z listovéhotěsta a potřeme velice lehce plnotučnou hořčicí. Na celou plochu poklademe plátky anglické slaniny a tvrdého sýra. Poté pevně zarolujeme, pomůže nám podložka – fólie, pečicí papír či čistá utěrka posypaná hladkou moukou. Vznikne dlouhá úzká roláda. Tu nakrájíme na kolečka (široká 0,5–1 cm), která položíme na plech vyložený pečicím papírem. Každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Šneky pečeme dozlatova asi 20 minut v troubě rozehřáté na 180 °C. Po upečení necháme šneky trochu vychladnout a poté podáváme.
V příběhu PIZZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Ráda bych se zeptala na těsto na Pizzu které když chladne není tak tvrdé a zůstává alespon trošku vláčné a jestli se dá dát do mražáku jako kupovaná a pak znovu ohřát aby zase změkla děkuji předem
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.
Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní
Ingredience: 500 g listového těsta, 1 vejce, 600 g kysaného zelí, 250 g uzeného masa, grilovací koření
Technologický postup: Na pomoučněném stole vyválíme těsto na plát, který potřeme vejcem a posypeme pokrájeným uzeným a okapaným zelím. Ochutíme kořenicí směsí a pevně zavineme. Při zavinování opět těsto potíráme, protože nám vejce pečením podrží lépe směs ve šnecích. Závin potřeme zbylým vejcem (můžeme ještě i posypat kořením), pokrájíme na cca 2 cm široké dílky (šneky), které přeneseme na plech s pečicím papírem a dáme do předehřáté trouby na 190 °C upéct dozlatova. Nejlepší jsou ještě vlažné, ale jíst je můžeme samozřejmě i vychladlé.
V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.
Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.
Ingredience: 500 g listového těsta, 300 g švestkových povidel, 1 vejce, 2 skořicové cukry
Technologický postup: Pláty těsta nakrájíme na čtverce o hraně 6–7 cm. Doprostřed každého dáme lžičku povidel, přehneme do trojúhelníku a konce stiskněme k sobě. Přendáme na plech, potřeme vejcem, posypeme cukrem a při 180 °C pečeme 10 minut.
Ingredience: 500 g listového těsta, 1 vejce, kmín, sezam, sýr, sůl, mletý pepř, olej, 4 stroužky česneku, 1 špenátový protlak, 1 cibule, 100 g eidamu, 100 g šunky
Technologický postup: Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme špenát a česnek, osolíme, opepříme, povaříme a směs necháme vychladnout. Listové těsto vyválíme na plát, potřeme špenátovou směsí, poklademe plátky šunky a sýra. Těsto opatrně srolujeme a nakrájíme na cca 1 cm silné plátky. Šneky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, sezamem nebo nastrouhaným sýrem. Špenátové šneky pečeme dozlatova asi 20 minut v troubě rozehřáté na 180 °C. Podáváme teplé nebo studené ke svačině či večeři.
Ingredience: 500 g listového těsta, 150 g nivy, 100 g anglické slaniny, 50 g vlašských ořechů, jarní cibulka, hořčice, červená kapie, sezamové semínko, vejce
Technologický postup: Nivu nastrouháme a ořechy nasekáme na menší kousky. Cibulku a kapii nakrájíme nadrobno. Těsto rozdělíme na dvě části a každou vyválíme na tenkou placku. Potřeme lehce hořčicí a poklademe plátky slaniny. Nivu smícháme s ořechy. Když bude směs moc hustá, zředíme ji lžící mléka nebo smetany. Natřeme na slaninu a posypeme cibulkou a kapií. Smotáme do rolády a krájíme na centimetrová kolečka. Položíme na plech řeznou stranou, potřeme vejcem a sypeme sezamem. Pečeme v předem vyhřáté troubě dorůžova.
Ingredience: 500 g listového těsta, 200 g nutelly, 1 vejce
Technologický postup: Listové těsto vyválíme na plát ve tvaru obdélníku o rozměrech přibližně 50 x 30 cm, silný asi půl centimetru. Pak ho podélně rozpůlíme, oba pásy těsta rozdělíme na 8 trojúhelníčků. Na každý kousek naneseme trochu nutelly. Trojúhelníčky pečlivě, aby náplň nevytékala, svineme do rohlíčků a přeneseme na plech s pečicím papírem. Rohlíčky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut.
Ingredience: 500 g listového těsta, 200 g Nutelly, 1 vejce
Technologický postup: Listové těsto vyválíme na plát ve tvaru obdélníku o rozměrech přibližně 50 x 30 cm, silný asi půl centimetru. Pak ho podélně rozpůlíme, oba pásy těsta rozdělíme na 8 trojúhelníčků. Na každý kousek naneseme trochu Nutelly. Trojúhelníčky pečlivě, aby náplň nevytékala, svineme do rohlíčků a přeneseme na plech s pečicím papírem. Rohlíčky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut.
Ingredience: 500 g listového těsta, 150 g eidamu, 200 g šunkového salámu, pizza koření, zakysaná smetana
Technologický postup: Listové těsto rozválíme a nakrájíme na větší čtverečky, které pomažeme smetanou, poklademe šunkovým salámem, sýrem a posypeme pizza kořením. Čtverečky přeložíme a okraje těsta dobře přimáčkneme k sobě. Slané listové šátečky upečeme v rozehřáté troubě dozlatova. Upečené slané listové šátečky podáváme jako pikantní chuťovku.
Ingredience: 100 g nivy, 60 g lučiny, 2 větší hrsti listového špenátu, 250 g listového těsta, 1 vejce
Technologický postup: Listové těsto rozvineme, abychom byli připraveni s ním pracovat dál. Kdo koupil listové těsto vcelku, rozválí jej na placku o síle 0,5 cm. Na těsto rovnoměrně rozetřeme lučinu. Nivu nastrouháme na hrubém struhadle. A už mezitím dáme předehřát troubu na 200 °C. Na lučinu poklademe listy špenátu a vše zasypeme nivou. Začínáme rolovat. Spodní okraj svineme asi jen do 5 cm. Nyní boční okraje. Ty také svineme přibližně do 5 cm a tím zabráníme, aby nám při pečení nevytékal sýr. Teď už jen zarolujeme do konce, aby nám vznikl váleček. Připravené naplněné těsto nakrájíme na silnější proužky, cca 1–2 cm silné. Připravíme si plech na pečení a vyložíme ho pečicím papírem, na který poklademe rozkrájené šneky. Vajíčko rozklepneme a vidličkou ho rozšleháme. Všechny šneky důkladně potřeme vajíčkem a dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova. Každá trouba peče jinak, ale v elektrické je to cca 15–20 minut. Raději je však hlídejte, aby se nespálily. Po upečení necháme šneky trochu vychladnout.
Ingredience: 500 g listového těsta, hustější marmeláda, moučkový cukr
Technologický postup: Listové těsto vyválíme a formičkou na taštičky z něj vykrajujeme kolečka. Do každého kolečka dáme lžičku marmelády, kolečko i s marmeládou uzavřeme ve formičce a položíme na plech. Pečeme dorůžova, posypeme podle chuti moučkovým cukrem. Pokud nemáme formičku, můžeme tvarovat čtverce, do jejichž středu dáme marmeládu, popřípadě můžeme vykrajovat vykrajovátkem, skleničkou a podobně a zmáčkneme do středu.
Ingredience: 500 g listového těsta, 1 balení piškotů, 1,5 kg strouhaných jablek, skořice, cukr krystal, 2 vanilkové cukry, 1 l mléka, 3 vanilkové pudinky
Ingredience: Na suchý plech položíme polovinu rozváleného listového těsta. Na ni vyskládáme piškoty, na piškoty strouhaná jablka. Ta posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Jsou-li jablka kyselejší, přidáme ještě trochu cukru krystal. Na jablka nalijeme horký pudink (z 1 litru mléka, 3 balení vanilkového pudinku a 6 lžic cukru). Na pudink položíme druhou polovinu listového těsta, přimáčkneme okraje a pečeme na 160 °C do zlatova. Po upečení necháme moučník vychladnout, nakrájíme na kostky a podáváme.
Ingredience na makovou náplň: 1 hrnek mletého máku, ¾ l mléka, cukr, špetka skořice, 3 lžíce povidla, trochu rumu
Ingredience na tvarohovou náplň: 250 g tvarohu, cukr, vanilkový cukr, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku, žloutek
Ingredience na jablečnou náplň: 200 g nastrouhaných jablek, vanilkový cukr, cukr krupice
Technologický postup: Na makovou náplň vše svaříme v hrnci do krémova a necháme vychladnout. Na tvarohovou náplň všechny suroviny vyšleháme dohladka. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Listové těsto rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu rozválíme na pomoučněném vále na plát. Ten potřeme makovou náplní a pevněji srolujeme. Pak krájíme na asi 0,5–1 cm silné plátky, které klademe na plech s pečicím papírem a potřeme je rozšlehaným vajíčkem. Druhou polovinu taktéž vyválíme a jednu půlku potřeme tvarohovou náplní a druhou poklademe nastrouhanými jablky a posypeme oběma cukry. Pak svineme část s tvarohovou náplní, proti ní svineme část s jablečnou náplní – vzniknou nám 2 roládky proti sobě, které také krájíme na asi 0,5–1 cm silné plátky a klademe je na připravený plech, kde je potřeme vajíčkem. Šneky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–15 minut.
Ingredience: 500 g listového těsta, 240 g slaniny na plátky, 2 svazky jarní cibulky, 1 sklenička nakládaných rajčat, 250 g nivy, 2 vejce, sezamové semínko
Technologický postup: Listová těsto rozpůlíme a rozválíme na lehce pomoučené pracovní ploše, vyskládáme na ně plátky slaniny a posypeme je nasekanou jarní cibulkou. Na jeden plát vyskládáme i nasekaná nakládaná rajčata a nakonec oba pláty posypeme nivou. Každý obdélník rozkrojíme rádýlkem na pizzu na čtyři obdélníky a všechny po delší straně zarolujeme, mírně stlačíme k sobě a pak nožem nakrájíme na 1 cm široká kolečka. Vyskládáme je na plech (řeznou stranou dolů), potřeme vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme 15–20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Ingredience: 500 g listového těsta, 2 žloutky, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru krupice, 250 g másla, moučkový cukr
Technologický postup: Listové těsto rozpůlíme na dvě části, z každé vyválíme placku o velikosti plechu a dáme péct podle návodu. Pak je necháme vychladnout. Připravíme si krém. V mléce uvaříme pudink se žloutky. Směs necháme vychladnout. Máslo ušleháme s cukrem a pomalu do něj vmícháme pudink. Ten ale musí být opravdu studený, jinak se krém srazí. Podle chuti můžeme přidat rum. Jednu placku upečeného listového těsta potřeme krémem a druhou na ni přiklopíme, necháme uležet 12–24 hodin v lednici. Před podáním moučník posypeme moučkovým cukrem.
Nevím, jaké má autorka zkušenosti s vařením bramborových knedlíků. Ale vzhledem k tomu, že se do těsta přidává krupice, krupička nebo i mouka,je mnohem vhodnější použít moučné brambory, tj. varný typ C,případně B, nikoliv varný typ A, což jsou salátové brambory.
Dobrý den,nevím co dělám špatně při pečení chleba v pekárně.Nejprve do nádoby naliju vodu,dám sypkou směs koupené v obchodě.Dám příprava těsta a po u míchání pečení.
Po upečení mám stvrdlou hroudu.Může mi někdo poradit?Děkuji Eva
Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní
Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.