Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK Z VEPŘOVÉHO MASA

Španělský ptáček z mletého masa

Ingredience: 500 g mletého masa, slanina, 2 vařená vejce, 2 kyselé okurky, 2 párky, 2 cibule, plnotučná hořčice, sůl, pepř, hladká mouka

Technologický postup: Mleté maso osolte, opepřete a přidejte trochu vody. Z masa udělejte cca 4 placky a potom pokračujte jako u normálních ptáčků z plátků masa. Potřete hořčicí, posypejte nakrájenou cibulkou. Položte na placky špalíček špeku nebo slaniny, kousek párku, čtvrtku vajíčka, kyselou okurku. Placku vždy stočte a hodně umačkejte. Na troše oleje zpěňte cibuli, vložte ptáčky. Obraťte, aby se maso zatáhlo. Podlijte vodou a duste. Šťávu zahustěte trochou vody, ve které rozmíchejte lžíci hladké mouky a lžíci plnotučné hořčice. Provařte a podávejte.

Zdroj: Španělský ptáček

Diskuze: Re: Re: svíčkova z vepřového masa s halali

Doroučuji tu halali z nálevu vymačkat... někdy je hořký... dochucuji raději citronem

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali
Počet odpovědí: 4

Španělský ptáček z vepřového masa

Ingredience: 4 plátky vepřové kýty, sůl, mletý pepř, plnotučná hořčice, 2 vařená vejce, 4 nakládané okurky, 4 plátky uzeného špeku, 1 cibule, olej, vepřový vývar, špekáček, hladká mouka

Technologický postup: Větší plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek masa položíme plátek špeku, půlku oloupaného vejce, okurku a půlku (čtvrtku – dle velikosti) špekáčku nebo jinou měkkou uzeninu. Náplň pak v plátku masa dobře a pevně zabalíme, zpevníme provázkem. Na trošce oleje (můžeme také přidat uzený špek vyškvařený na kostičky) osmažíme pokrájenou cibuli, pak orestujeme ze všech stran i ptáčky. Vše zalijeme vývarem a za občasného otočení a podlití dusíme doměkka. Před koncem dušení můžeme do omáčky přidat nadrobno pokrájenou nebo nastrouhanou kyselou okurku. Ptáčky z vývaru vyjmeme a vývar zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v trošce studené vody, necháme provařit a dle chuti případně ještě dochutíme solí, pepřem, hořčicí. Z ptáčků odstraníme nitě, rozkrojíme je a podáváme s omáčkou a přílohou, například s rýží, houskovými knedlíky.

Zdroj: Španělský ptáček

Diskuze: Re: svíčkova z vepřového masa s halali

Zřejmě používáte špatnou smetanu. Měla by mí 31 nebo 33 procent tuku.

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali
Počet odpovědí: 4

Video

Nevíte si rady s balením španělských ptáčků, aby se vám nerozpadaly? Tak to zkuste s pomocí videoreceptu.

Zdroj: Španělský ptáček

Diskuze: Re: svíčkova z vepřového masa s halali

Smetana nesmí být studená z lednice,před použitím nechte několik hodin v pokojové teplotě,na procentech tuku nezáleží.

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali
Počet odpovědí: 4

Španělský ptáček naruby

Ingredience: 500 g hovězího masa, 2 vejce natvrdo, 1 velká okurka, 1 plátek špeku, 2–3 silnější kolečka Junioru nebo jiného měkkého salámu, 1 velká cibule, 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice, 3 polévkové lžíce hladké mouky, olej, sůl, pepř, maggi

Technologický postup: Maso naklepeme, osolíme a lehce opepříme. Na oleji necháme zesklovatět na kostičky pokrájenou cibuli a pak k ní přihodíme maso a osmahneme. Poté přidáme plnotučnou hořčici, ještě vše promícháme a přilijeme asi 1–1,5 l horké vody z konvice a vaříme, dokud není maso měkké. Když maso změkne, tak do omáčky přihodíme pokrájená vejce, slaninu, okurku, salám a ještě povaříme asi 10–15 minutek. Pak smícháme studenou vodu se 3 lžícemi hladké mouky a nalijeme do omáčky. Povaříme dalších 10 minut. Hotovou omáčku ještě dosolíme a dochutíme pomocí maggi. Můžeme podávat s rýží nebo houskovým knedlíkem.

Zdroj: Španělský ptáček

Diskuze: svíčkova z vepřového masa s halali

Chtěla by jsem se zeptat,kde dělám chybu.Někdy se mě omáčka srazí a někdy né.Zachráním jí sice ponorným mixérem,ale chtěla by jsem znát příčinu.

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali
Počet odpovědí: 4

Historie

O španělských ptáčcích se objevuje první zmínka v kuchařce strahovského premonstráta Jiřího Evermoda Košetického z konce 17. století. Ve Španělsku byste si přitom španělského ptáčka objednat nemohli, jelikož tam takový pokrm vůbec neznají.

Masové závitky získaly svůj název pravděpodobně díky španělským kuchařům, kteří je připravovali. Matka Rudolfa II., císařovna Marie, byla Španělka, přičemž lze předpokládat, že si s sebou přivezla vlastní kuchyňský personál. Souvislost je navíc nasnadě i kvůli vzezření tohoto jídla – zavinuté plátky masa plněné vejcem, okurkou a uzeninou připomínají oškubaného ptáka.

Španělský ptáček vznikl v době vlády Rudolfa II., kdy jeho světoví kuchaři připravovali španělskou specialitu z českých surovin. Jedna ze specialit byly lahodné telecí závitky s výtečnou nádivkou. Ve Španělsku jim dodnes říkají „el nino envuelto“ („zabalené dítě“). Nádivku původních španělských ptáčků, připravovaných z telecího masa, tvořila dříve trochu jiná směs než dnes. Našli bychom v ní pravděpodobně sardelky utřené s máslem, strouhanou syrovou cibuli, sekanou petržel, žloutky a drcený pepř.

Tyto závitky byly považovány za španělskou specialitu, proto není divu, že pokrm dostal přídomek odpovídající jejímu původu. Vzhled krmě, respektive její bodce, štěpiny (dnes párátka), sloužící k sepnutí závitku, připomínaly našim předkům ptačí nožičky a ty pak květnatý název doplnily na finální španělské ptáčky.

Maso na španělského ptáčka se zpravidla používá hovězí. Nejideálnější je použít zadní hovězí maso, maso by mělo být vyšší, protože se do něj balí další ingredience.

Španělský ptáček se anglicky řekne rouladen, rindsrouladen nebo rolady.

Zdroj: Španělský ptáček

Diskuze: Re: Zavařován uzeného masa do sklenic

Správně má být vodou. Uzené maso se při zavařování zalévá čistou vodou. Pouze pokud je uzené maso málo slané, tak může být trochu přisolená. Je to proto, že během zavařování jakékoliv koření výrazně změní chuť masa. Zavřené uzené maso je lepší ochutit až při spotřebě, například nastrouhaným křenem s jablkem.

Zdroj: diskuze Zavařován uzeného masa do sklenic
Počet odpovědí: 1

Španělský ptáček podle Pohlreicha

Ingredience: 4 plátky roštěné, 1 vejce natvrdo, 2 kyselé okurky, 1 větší párek, 4 malé špalíčky slaniny (dle chuti ještě slaninu na kostičky do omáčky), 1 malá cibule, 3 velké cibule, dijonská hořčice, čerstvě mletý černý pepř, sůl, 1 lžíce sádla, hovězí vývar

Technologický postup: Roštěnou naklepeme, každý plátek pomažeme dijonskou hořčicí, lehce osolíme a poklademe kouskem párku, čtvrtkou vejce natvrdo, čtvrtkou cibulky, půlkou okurky a špalíčkem slaniny. Uděláme závitky a převážeme je provázkem. Jednu velkou cibuli nakrájíme na kostičky a spolu se slaninou na kostičky a ptáčky dáme opéct na rozpálené sádlo. Zalijeme vařící vodou (nebo vývarem, máme-li) tak, aby závitky byly zality do poloviny. Opepříme, přidáme ještě lžíci dijonské hořčice a dusíme cca 1,5 hodiny, občas obracíme a podléváme. Zbylé dvě cibule nakrájíme na kostičky, dáme do kastrůlku s vodou a chvíli povaříme. Necháme vychladnout a rozmixujeme, ke konci dušení cibulí ptáčky podlijeme. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Zdroj: Španělský ptáček

Diskuze: zavařovaní uzeneho masa

mam uzeném maso hodně libové chci ho zavařit nužu přidat sádlo.

Zdroj: diskuze Zavařovaní uzeneho masa
Počet odpovědí: 2

Španělský ptáček

Ingredience: 4 hovězí filety, pepř, sůl, 2 vejce, 4 nakládané kyselé okurky, 4 plátky špeku, 1 vídeňský párek, 4 cibule, olej, 3 polévkové lžíce hořčice, 1 litr hovězího vývaru, lák z okurek, oříšek másla, trochu hladké mouky

Technologický postup: Hovězí filety naklepeme, aby ptáček nebyl tuhý a lépe se balil. Poté filety osolíme, opepříme a potřeme dostatečně hořčicí. Skládáme postupně proužek špeku, nakládané kyselé okurky, polovinu natvrdo uvařeného vejce, čtvrtku malé cibule a kousek párku. Následně opatrně zabalíme tak, aby se strany nerozlézaly. Přeložíme tedy vložku masem nejdříve ze stran, potom začneme teprve rolovat ptáčka, jak jsme zvyklí. Pevně utěsníme. Nyní pozor, otázkou je, kolik ptáčků děláme, protože pokud jich děláme víc, nemusíme je ničím vázat nebo spojovat párátkem, stačí je poskládat těsně vedle sebe napevno v pekáčku. Pokud chcete mít jistotu, můžete závitek svázat provázkem. Ptáčky dáme do trouby předehřáté na 220 stupňů, aby se zatáhly. Cca po 20 minutách teplotu snížíme na 85 stupňů a pečeme tak po dobu 8 hodin (například přes noc). Maso tolik neztratí ze svého objemu a je chutnější. Druhý den si pak připravíme základ omáčky. Na sádle nebo na oleji zpěníme cibulku do hněda, později přidáme i na kostičky nakrájený špek. Orestujeme do hněda, až cibulka se špekem začne takzvaně šustit. V tu chvíli přidáme 2 polévkové lžíce hořčice a zalijeme vodou nebo hovězím vývarem. Tímto trikem se barva cibulky, která je nejtmavší na okrajích, rozloží rovnoměrně na celou cibulku a vznikne základ tmavé omáčky. Základ osolíme, opepříme a přivedeme k varu, později zahustíme tmavou jíškou a provaříme aspoň po dobu 1 hodiny. Po upečení ptáčků přilijeme do omáčky výpek z masa, čímž získáme výraznější chuť. Podpoříme ji ještě přelitím trochy nálevu z nakládaných kyselých okurek. Vše povaříme a scedíme. Podáváme s rýží.

Zdroj: Španělský ptáček

Diskuze: domácí šunka

Dobrý den, mám dotaz zda se dá domácí šunka vyrobit také z mraženého/ rozmraženého masa...nemám možnost pokaždé dostat čerstvé maso ale v mrazáku ho mám dosti a také jakje to potom s vařením...mám schinkenfee ale nevím , zda z rozmraženého masa se musí vařit na ( jakou teplotu a jakou dobu )? Děkuji moc za radu.

Zdroj: diskuze Domácí šunka
Počet odpovědí: 2

Kapustové karbanátky z vepřového masa

Suroviny:

  • 50 dkg kapusty
  • 60 dkg vepřového masa (plec)
  • 10 dkg uzeného libovějšího bůčku
  • 2 housky
  • 2 vejce
  • 7 lžic strouhanky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky pepře
  • sůl podle potřeby
  • 3–5 stroužků česneku
  • 2 cibule
  • strouhanku na obalení
  • olej na smažení

Postup:

Z kapusty vyřízneme košťál a bez něj dáme vařit do osolené vody. Vaříme do měkka. Scedíme a umeleme společně s masem a bůčkem. Do umleté směsi přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, předem namočenou housku, vejce, sůl, pepř, hladkou mouku a strouhanku. Vše pořádně promícháme a tvoříme karbanátky, které ještě obalíme ve strouhance. Pečeme na oleji dozlatova z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší, bramborem nebo čerstvým pečivem.

Zdroj: Kapustové karbanátky

Diskuze: domácí šunka mražené maso

Dělal jste někdo domácí šunku z mraženého masa? A s jakým výsledkem? Já to zkusil a výsledek byl: Krásně růžová, homogenní, dala se krájet i na milimetrové plátky. Chuť žádná, vůně také žádná, v ústech pocit suchého masa, jako přesolená (dal jsem na 1 kg 9 g soli 9g pragandy ). Poradí někdo, nebo má někdo podobnou zkušenost? Předem díky za radu.

Zdroj: diskuze Domácí šunka mražené maso
Počet odpovědí: 0

Jak dělají ptáčka Kluci v akci

Ingredience: 800 g hovězí roštěné (vysoký roštěnec), 4 lžičky plnotučné hořčice, 50 g špeku, 2 nožičky párku v jedlém střívku, 2 vejce, 1 velká sterilovaná okurka, 1 velká cibule, 100 ml oleje, instantní jíška na zahuštění šťávy

Technologický postup: Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, naklepeme je do šíře, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Okurky, vejce, párky, špek a cibuli pokrájíme na stejné čtvrtinové dílky a klademe na jednotlivé plátky masa. Dobře zavineme, popřípadě spíchneme párátkem. Na povrchu můžeme též osolit a opepřit. Do pekáčku vložíme cibuli, zalijeme olejem, navrch naskládáme natěsno ptáčky a dáme zapéct do maximálně rozehřáté trouby na 10 minut, pak zmírníme a dopékáme při 150 °C cca 45 minut, až je maso měkké. Během pečení poléváme vypečenou šťávou nebo podle potřeby podléváme horkou vodou. Když jsou závitky upečené, vyjmeme je z výpeku, který přivedeme k varu, orestujeme do zlatohněda, zalijeme trochou vody a zahustíme jíškou, dochutíme solí, pepřem a lžičkou hořčice. Ptáčky vložíme zpět do šťávy a prohřejeme.

Zdroj: Španělský ptáček

Diskuze: Prodej masa z nutrie

Mam zajem koupit maso z nutrie ale bohuzel nevim kde

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Počet odpovědí: 6

Smažené karbanátky

Ingredience: 400 g vepřového masa, 400 g hovězího masa, 60 g hladké mouky, 40 g strouhanky, 3 stroužky česneku, 2 ks cibule, 1 ks vejce, majoránka, mletý pepř, voda, sůl

Technologický postup: Opláchneme maso, jemně umeleme i s cibulí, osolíme a okořeníme pepřem a majoránkou. Směs dále smícháme s utřeným česnekem, rozmíchaným vejcem, moukou a strouhankou, vše dobře promícháme (pokud je směs příliš tuhá, zvlhčíme ji vodou). Z hotové směsi tvarujeme karbanátky, které postupně obalujeme v mouce, ve směsi vajec rozmíchaných v mléce (mírně osolíme), v prosáté strouhance. Jednotlivé karbanátky pak smažíme ve větším množství oleje do nazlátlé barvy. Podáváme s různě upravenými brambory a sterilovanou okurkou.

Zdroj: Karbanátky

Diskuze: Rakytnik ochrana před ptactvem.

Vloni mi špačkové očesali rakytník do hola, letos jsem pověsil na samičku 4dividíčka a ani jeden ptáček se tam nedvážil, věšim ho i na černej jeřáb a je to OK.osvěčený z pusob, vyskoušejte. Farský.P.

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku
Počet odpovědí: 7

Karbanátky z mletého masa

Ingredience: 500 g mletého vepřového masa, 1 ks cibule, 5 stroužků česneku, 1 ks vejce, 100 ml studené vody, strouhanka, olej, 2 lžíce hladké mouky, mletý pepř, mletý kmín, majoránka, sůl, pažitka

Technologický postup: Mleté maso smícháme s vodou a necháme asi 30 minut v chladu odpočinout, aby bylo šťavnatější. Malou cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Pak přidáme vejce, pepř, kmín, majoránku, prolisovaný česnek, petrželku nebo pažitku, sůl, cibuli, mouku a strouhanku podle potřeby. Hmotu dobře propracujeme. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance. Karbanátky smažíme v rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova. Smažené karbanátky podáváme s bramborovou kaší, sypanou nakrájenou jarní cibulkou a s čerstvou zeleninou. Servírujeme ihned.

Zdroj: Karbanátky

Nebezpečí u mletého masa

Mletá masa podléhají rychlé zkáze, proto musí být připravována bezprostředně před tepelnou úpravou. U déle namletých mas a při špatném skladování dochází k bakteriálnímu působení, což může mít za následek vznik nebezpečné bakterie salmonela.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Zavařování hovězího masa

Syrové hovězí maso nasolíme (můžeme použít rychlosůl, maso bude růžové), opepříme a necháme rozležet do druhého dne v lednici. Poté je nakrájíme na větší kostky nebo plátky a dobře natlačíme do sklenic (asi 2 cm pod okraj), zalijeme 2–3 lžícemi převařené vody, uzavřeme a sterilujeme.

Zdroj: Zavařování masa do sklenic

Rychlá gulášová polévka

Suroviny:

  • 4 kusy brambor
  • 1 ks celeru
  • 2 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 30 dkg hovězího masa
  • 30 dkg vepřového masa
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 ks mrkve
  • 4 ks nového koření
  • 2 dl oleje
  • 4 lžičky sladké mleté papriky
  • špetka pepře
  • sůl
  • 2 dkg tuku
  • 2,5 l vody

Postup:

Očistěte si středně velkou cibuli a nakrájejte ji na jemno, nasypte do hrnce s olejem a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte k cibulce namleté hovězí a vepřové maso a za občasného míchání a chvíli osmahněte. Dle potřeby podlévejte a krátce poduste. Potom přidejte na drobno nakrájené brambory, mletou sladkou papriku, sůl, pepř. Dolijte vodou a nechte vařit. Asi po 20 minutách přidejte rozetřený česnek a znovu krátce povařte. Na závěr přidejte zásmažku a za stálého míchaní ještě povařte cca 5 minut, dochuťte a polévku odstavte. Jako přílohu můžete podávat bílé pečivo nebo chleba.

Zdroj: Recepty na gulášovou polévku

Kapustové karbanátky se slaninou

Suroviny:

  • 1 kapusta
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • strouhanka
  • olej

Postup:

Kapustu povaříme v osolené vodě do měkka. Do mísy dáme mleté vepřové maso, umletou nebo nakrájenou vařenou kapustu, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku a vejce. Pokrájenou slaninu si osmahneme na pánvi a poté přidáme do směsi. Přidáme tolik strouhanky, aby se nám daly vytvarovat karbanátky, a vše dobře promícháme. Vytvarované obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší, bramborem nebo čerstvým pečivem.

Zdroj: Kapustové karbanátky

Jak dělá karbanátky Pohlreich

Ingredience: 400 g vepřového masa v celku, 200 g hovězího masa v celku, 100 g cibule, 100 g řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 1 ks vejce, 3 polévkové lžíce strouhanky, hladká mouka, 1 polévková lžíce másla, 1 dl mléka, sůl, pepř mletý, sušený česnek, 1 dl vývaru

Technologický postup: Maso nakrájíme na kostky, osolíme a lehce posypeme sušeným česnekem. Promícháme a necháme hodinu v lednici. Tím máme prozatím nakořeněno. Poté maso umeleme na mlýnku s běžným průměrem kotouče dle momentální potřeby. Umeleme celer, česnek a cibuli. Přidáme vejce, studené mléko, rozměklé máslo, strouhanku a pepř. Soleno máme předem. Vymícháme a necháme opět v lednici půl hodinky odležet. Vytvarujeme karbanátky, které obalíme v mouce a opečeme z obou stran na oleji, poté je podlijeme 1 dl vývaru. Pod poklicí na středním plameni je necháme dusit cca 5 minut z každé strany. Takto připravené karbanátky servírujeme přelité šťávou a s různě upravenými brambory.

Zdroj: Karbanátky

Zavařování masa na dovolenou

K zavařování syrového masa jsou mnozí skeptičtí, protože mají obavy z toho, že by maso zůstalo neuvařené. Pokud ale dodržíte postup zavařování masa do sklenic a doporučené doby vaření, maso se dokonale tepelně zpracuje během samotného zavařování.

V první řadě důkladně vymažte očištěnou sklenici sádlem, nasypte lžičku soli a naskládejte do sklenice kousky nakrájeného vepřového nebo kuřecího masa. Maso můžete do sklenic napěchovat a následně zalít vepřovým vývarem až po okraj. Následuje samotný proces zavařování. Do hrnce napusťte vodu a do ní vložte dobře zavřené sklenice s masem. Postavte na sporák a vařte alespoň hodinu. Obecně platí, že čím vyšší teploty uvnitř produktu docílíte, tím bude sterilita vyšší.

Po hodině vaření rychle zchlaďte, čímž opět snížíte riziko vytváření bakterií. Nechejte zavařené sklenice s masem odpočinout do druhého dne a proces vaření opakujte. Rozhodně nevařte kratší dobu než 1 hodinu a během vaření nestahujte z plotny. Došlo by k poklesu teploty a nedostatečnému zavaření. Opět nechejte vychladnout a skladujte v chladu a temnu. Pokud jste postupovali správně, bez problémů vám maso vydrží 3 měsíce a bude chutnat skvěle i na dovolené.

Pokud si na zavařování syrového masa netroufnete, můžete zavařit maso tepelně upravené. Předem si jej uvařte, poduste nebo upečte a poté postupujte úplně stejným způsobem. Zavařování již tepelně zpracovaného masa vám odpustí i drobné chyby při procesu zavařování a neklade vysoké nároky na dobu tepelné úpravy. Sterilita a pečlivá příprava masa jsou však stěžejní i v tomto případě.

Kromě masa jako takového si v domácích podmínkách můžete zavařit i polévky, tepelně upravené uzeniny, ryby (musí se konzervovat déle), hotová jídla bez mouky, a dokonce i pečivo. Až vyrazíte na chatu nebo na dovolenou k moři, budete mít s sebou dostatečnou zásobu zavařeného masa, na kterém si pochutnáte a dodáte si spoustu energie. Nespoléhejte se jen na rychlé občerstvení v místě dovolené a plnohodnotné stravování v restauracích doplňte i konzumací z vlastních zásob.

Zdroj: Zavařování masa do sklenic

Karbanátky s cuketou

Ingredience: 1 kg mletého masa (míchané hovězí a vepřové), 4 ks vajec, 10 stroužků česneku, 2 ks cukety, majoránka, sůl, mletý pepř, strouhanka, hladká mouka, olej

Technologický postup: Cuketu oloupeme, vydlabeme z ní semínka a pak ji nastrouháme na hrubém struhadle. Z nastrouhané směsi vymačkáme přebytečnou vodu, poté cuketu přidáme do mletého masa. Směs masa a cukety mícháme a dochutíme vejci, trochou mouky, strouhankou, solí, pepřem, česnekem, majoránkou a pořádně zamícháme. Ze vzniklého těsta tvarujeme karbanátky, které opékáme na rozpáleném oleji dozlatova. Jako přílohu ke karbanátkům s cuketou podáváme vařený brambor nebo bramborovou kaši.

Zdroj: Karbanátky

Cena skopového masa

Skopové maso lze zakoupit v řeznictví anebo přímo od farmáře. Cena se odvíjí rovněž od toho, zda se jedná o běžný chov, nebo o bio chov. Konečná částka záleží rovněž na druhu masa: krk s kostí stojí cca 140 korun za 1 kg, hřbet s kostí 250 korun za 1 kg, plecko 150 korun za 1 kg, žebra 110 korun za 1 kg, kýta s kostí 230 korun za 1 kg a kolínko se pohybuje okolo 300 korun za 1 kg.

Zdroj: Skopové maso - recepty

Karbanátky

Suroviny pojíme ve vodě nebo mléce máčenou žemlí, hladkou moukou, vejci a zahušťujeme strouhankou. Mleté maso se velmi dobře doplňuje, k tomu používáme například zeleninu, sýr, houby, sóju. Doplňováním surovin nám v mase vznikne zajímavá mozaika. Při míchání musíme dbát na zachování, „nerozbití“ vložených surovin.

K dochucování můžeme použít většinu druhů koření, snažíme se pouze většinou zachovat původní charakter masa, které jsme na mletí použili. Slaninu používáme hlavně u mas s malým obsahem tuku. Při dochucování je důležité správné promíchání všech surovin, je vhodné si udělat tepelnou zkoušku připraveného masa.

Karbanátky připravujeme v kulatých tvarech, na porci počítáme větší váhu než u normálního masa.

Zdroj: Karbanátky

Jehněčí kýta s rozmarýnem

Ingredience: 1 jehněčí kýta, 250 g špeku, 4 snítky rozmarýnu, olej, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Jehněčí kýtu očistíme a uvolníme od kosti z obou stran, kostí lehce točíme a vytáhneme ji z masa. Místo kosti protáhneme masem nakrájené proužky špeku a větvičky rozmarýnu. Maso pořádně nasolíme, proválíme a zdrezírujeme (svážeme do úhledného tvaru provázkem). Pod provázek můžeme zasunout ještě větvičku rozmarýnu na provonění masa. Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm prudce opečeme ze všech stran, aby se nám zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Kýtu vložíme do trouby a pečeme nejdříve 30 minut na 120 °C a poté 90 minut na 85 °C. Ještě můžeme rozlomit kost z kýty a přidat ji k masu. Morek z kosti se vypeče a dodá šťávě větší sílu a aroma. Opečený kus masa rozvážeme, nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovými noky a špenátem. Vše přelijeme šťávou z vypečeného masa.

Zdroj: Jehněčí maso - recepty

Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP

NABÍDKA OBCHODU