Téma: 

štáva z plodů bezinek


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA

Bezinková šťáva z plodů

Ingredience: 1 kg dobře vyzrálých bobulí bezinek, 2 l vody, 700 g cukru, 1 lžička kyseliny citronové

Postup: Očištěné bezinky podlijeme vodou a rozvaříme. Propasírujeme, do šťávy přidáme cukr a kyselinu citronovou a povaříme. Vařící šťávu nalijeme do lahví, uzavřeme a obrátíme, aby se víčka sterilizovala. Připravenou tekutinu plníme až po okraj nádoby, aby se nevytvořila na plíseň šťávě. Necháme vychladnout a uchováváme v chladu. Pokud do šťávy přidáme alkohol, například rum, získáme výborný bezinkový likér.

Zdroj: Bezinková šťáva
Zveřejněno: 17.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: aronie zasychání plodů

Dobrý den máme krásnou aronii má velké množství plodu, ale polovina uschla, zcela vysušená, nevím proč, děkuji za radu klacková marie

Zdroj: diskuze Aronie zasychání plodů
Odesláno: 29.7.2018 uživatelem MARIE KLACKOVÁ
Počet odpovědí: 0

BEZINKOVÝ LIKÉR S RUMEM

Bezinkový likér z plodů

Ingredience: 2,5 l bezinek (kuliček černého bezu), 1 l vody, 1 vanilkový cukr, 1 kg cukru, 6 lžic silné kávy (uvařené), 1/2 l rumu

Postup: Bobule bezinek bez stopek a vaříme ve vodě cca 15 minut. Poté co nejvíc vymačkáme a přidáme 1 kg cukru, 6 lžic kávy, vanilkový cukr a vaříme, až se vše rozpustí asi 3 minuty. Druhý den přidáme rum, dobře promícháme a nalijeme do sklenic. V chladu vydrží likér nejméně 2 roky. Pomáhá na odkašlávání, na zánět trojklaného nervu a bolavé nohy.

Tip: V zimě si z takto vytvořeného bezinkového likéru můžete udělat grog, který vás zahřeje a posílí vaši imunitu.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem
Zveřejněno: 2.10.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jinan dvoulaločný gingo biloba zpracování

Prosím o sdělení, jestli mohu nějak využít semena-malé oříšky, které jsou uvnitř velmi zapáchajících žlutých plodů. Děkuji.

Zdroj: diskuze Jinan dvoulaločný gingo biloba zpracování
Odesláno: 31.12.2013 uživatelem Irena Studeníková
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA

Bezinková marmeláda

Ingredience: 1,3 kg plodů bezinek, 0,6 kg cukru, 3 g kyseliny citronové nebo 4 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, pektin, sklenice s víčky

Postup: Bobule zcela zralých bezinek otrháme a bez podlévání je zahřejeme k varu, na mírném zdroji tepla je povaříme, dokud nezměknou, vytřeme je na protlak a ten zvážíme. Na 1 kg protlaku přidáme 100 g cukru, zvýšíme teplotu zdroje a vaříme 20 minut. Přidáme práškový pektin rozmíchaný s trochou cukru (množství dle návodu na obalu), bez přerušení varu přidáme i zbytek cukru a po jeho rozpuštění i kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu. Dále vaříme a zkoušíme, zda je marmeláda podle zkoušky dostatečně hustá. Hotovou marmeládu, ještě dost teplou, dáme do sterilovaných skleniček, dobře uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Když si budete dělat z bezu marmeládu, dejte si pozor, aby se vám do ní nedostaly stopky rostliny. Obsahují jedovaté kyanidy.

Zdroj: Bezinková šťáva
Zveřejněno: 17.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Množství v semínkách plodů

Jaké množství purinů obsahují semena seznamu, dýně, slunečnice a strouhaný kokos?

Zdroj: diskuze Množství v semínkách plodů
Odesláno: 14.5.2016 uživatelem Standa
Počet odpovědí: 0

NÁVOD NA BEZINKOVÝ LIKÉR

Bezinkový likér s rumem

Ingredience: 4–5 kg plodů bezinek (černý bez), 2 kg cukru, 4 lžíce instantní kávy, 1 l rumu, 2 citrony, 5 ks hřebíčku, 5 l vody

Postup: Zralé plody bezu černého obereme od stopek, opláchneme, zalijeme vodou, aby kuličky byly ponořené, přidáme citron nakrájený na kolečka, hřebíček a přivedeme k varu. Vše povaříme 5 minut. Přecedíme a vymačkáme přes plátno nebo umělohmotný cedník zbytek šťávy z povařených bezinek. Přidáme cukr, instantní kávu (asi 4 lžíce) rozmíchanou v malém množství vody. Bezinkový likér ochutnáme, dochutíme případně ještě cukrem nebo kávou a vše povaříme na mírném ohni ještě 15 minut. Nápoj mícháme vařečkou, aby se nepřipálil cukr. Po vychladnutí přidáme 1 litr rumu. Slijeme do čistých skleněných láhví a uložíme v chladu a temnu. Bezinkový likér podáváme vychlazený s ledem.

Zdroj: Návod na bezinkový likér
Zveřejněno: 27.11.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Černé tečky na hroznech, co to může být ?

Hrozny můžete klidně konzumovat. Jde jen o kosmetickou vadu, která snižuje jakost plodů, ale na zdraví člověka nemá žádný vliv.

Zdroj: diskuze Černé tečky na hroznech, co to může být ?
Odesláno: 18.2.2018 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NÁVOD NA BEZINKOVÝ LIKÉR

Domácí bezinkový likér

Ingredience: 5 kg čerstvých odstopkovaných bezinek, 1 litr vody, 2 kávové lžičky mleté kávy, 1,5 kávové lžičky mleté skořice, 7 ks hřebíčku, 1 citron, 1,3 kg krupicového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 litr vodky

Postup: Oprané bezinky odstopkujeme a dáme do hrnce. Zalejeme jedním litrem studené vody a dáme vařit. Než se bezinky s vodou přivedou do varu, máme čas si připravit koření a oloupat citron. Citron nakrájíme na kolečka a vybereme z něj pecičky. Jinak by šťáva zhořkla. Jakmile se začnou bezinky vařit, za stálého míchání přidáme kávu, hřebíček, skořici a citron a vše necháme asi 5 minut povařit. Odstavíme a necháme do druhého dne v chladnu vyluhovat. Druhý den šťávu přecedíme přes čistý hadřík a snažíme se z plodů vymačkat co nejvíce šťávy. Plody bezinek můžeme před cezením rozmačkat, nebo propasírovat přes síto. Znovu, teď už čistou šťávu zahřejeme, přidáme cukr a s cukrem povaříme cca 5 minut, přidáme vanilkový cukr a povaříme ještě 2 minuty. Šťávu necháme vychladit a do vychladlé přidáme vodku. Plníme do čistých sklenic, nejlépe od rumu nebo jiného alkoholu se šroubovacím uzávěrem. Získáme tak asi 3 litry lahodného likéru, který užíváme jako lék. Štamprličku si dávejte po snídani, nebo večer před spaním.

Zdroj: Návod na bezinkový likér
Zveřejněno: 27.11.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: užít omega marine forte v těhotenství

Dobrý den,

ano rybí tuk můžete užívat i v těhotenství. Naopak omega 3 mastné kyseliny příznivě působí na vývoj mozku plodu.

Zdroj: diskuze Užít omega marine forte v těhotenství
Odesláno: 13.7.2015 uživatelem Naturamed
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Rakytník - jeho pěstování

Jde o to kolik plodů chcete sklízet a kolik máte placu na zahradě. Strýček má 7 leté stromky 2+1 3 m od sebe a nestříhá zatím ale už maj 4 m výšku. A je z nich tak 15 litrů plodů a to je podle mne to podstatné . Když jsem vyděl na netu obrázky zemědělské velkovýroby tak to bylo pole asi tak stejně velkých stromků. Tam to ale zbíraj nějakýmy kombajny. Ale určitě i mi budem asi omlazovat a prořezávat. Víc neporadím. J

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování
Odesláno: 21.10.2017 uživatelem jirka
Počet odpovědí: 7 Zobrazit odpovědi

BEZINKOVÝ LIKÉR S RUMEM

Rychlý bezinkový likér

Návod na přípravu je jednoduchý. Budete potřebovat dvě kila čerstvých a omytých bezinek. Ty povařte s jedním litrem vody. Po 30 minutách přidejte kilo cukru a vařte dalších 30 minut. Na závěr přidejte balíček vanilkového cukru a 2 lžíce mleté kávy. Směs přeceďte, přidejte půl litru rumu a vlijte do lahví. No a máte rychlý bezinkový likér s rumem.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem
Zveřejněno: 2.10.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Markéta Zatloukalová

Zkoušela jsem z kopřiv zábal na vlasy ale moc mi to vlasy nestmavilo ,spíž mi víc pomohl zábal s bezinek

Zdroj: diskuze Markéta Zatloukalová
Odesláno: 25.4.2015 uživatelem markéta
Počet odpovědí: 0

BEZINKOVÝ LIKÉR S RUMEM

Léčivé účinky

Bezinky, respektive bobule z bezinek, obsahují vitamíny A, B a C, kyselinu jablečnou, rutin, selen, zinek, draslík, železo a další tělu prospěšné látky. Své využití tyto plody nacházejí v textilním a potravinářském průmyslu jako náhrada dražšího ovoce či jako barvivo. Vysoce ceněné jsou také v lidovém léčitelství. Doma vyrobený likér z bezinek, rum, slivovice nebo vodka s naloženými bezinkami jsou doslova vitamínovou delikatesou. Bezinkové bobule fungují jako prevence proti skleróze, detoxikují organismus a pročišťují krev. Popíjení čaje uleví od bolesti hlavy a páteře, vyvolá pocení, poradí si se zánětem trojklaného nervu a mnohým uleví od migrény. Rutin, který je v plodech obsažený, zvyšuje pružnost cév a příznivě působí na křečové žíly. Sušené plody zastaví průjem.

Ale pozor! Čerstvé plody bezu jsou ve velké množství jedovaté. Mohou vyvolat nevolnost, zvracení a průjem. Tepelnou úpravou nebo sušením tato negativní vlastnost mizí. Látky prospěšné pro organismus však zůstávají!

Samozřejmě že se dají použít i květy bezinek. Návod na přípravu takového likéru naleznete níže.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem
Zveřejněno: 2.10.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

BEZINKOVÝ LIKÉR S RUMEM

Bezinkový likér s vodkou

Ingredience: 200 g bezinek, 300 g malin, 700 ml vodky, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g cukru, 80–100 g třtinového cukru

Postup: Bezinky dejte do hrnce, přidejte 200 ml vody a povařte je za občasného míchání 40 minut. Přidejte maliny a vařte ještě 15 minut. Nechte vychladnout a přepasírujte přes síto nebo plátýnko. Šťávu promíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a vlijte do větší sklenice. Dolijte vodkou a za občasného protřepání nechte v chladu 3–4 týdny. Poté přelijte do lahví a nechte v temnu a chladu.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem
Zveřejněno: 2.10.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: usychaji listy

Mám tomel vypěstovaný z pecky plodu. Je 2 roky stary a roste pěkně ale ted mi začaly schnout listy, nevim cim to je.

Zdroj: diskuze Kaki Tomel
Odesláno: 31.7.2018 uživatelem světlana farkašová
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

Plody rakytníku v cukru

Suroviny:

  • 1 kg plodů rakytníku
  • 1 kg krystalového cukru

Postup:

Vždy se pracuje se stejným množství rakytníkových plodů a cukru, kterým se plody prosypou. Omyté plody naskládejte do sklenic, na povrchu je zasypte cukrem, sklenice dobře uzavřete a uložte je na chladné a temné místo. Po každém odebrání plodů pak musíte obnovit horní vrstvu cukru.

Zdroj: Rakytník řešetlákový
Zveřejněno: 24.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: spirulina a těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat zda spirulinu mohou užívat i těhotné ženy a zda spirulina nemá nějaký škodlivý vliv na vývoj plodu a miminko vůbec. Děkuji L.M.

Zdroj: diskuze Spirulina a těhotenství
Odesláno: 17.10.2013 uživatelem Lenka
Počet odpovědí: 0

NÁVOD NA BEZINKOVÝ LIKÉR

Rychlý bezinkový likér

Ingredience: 2 balíčky vanilkového cukru, 0,5 l rumu, 2,5 l bezinek, 1 kg cukru krystal, 0,5 l černé kávy, 1 l vody

Postup: Bezinky povaříme v 1 litru vody asi 15 minut. Poté přecedíme přes síto, lze použít například speciální nástavec od kuchyňského robotu. Do šťávy přidáme krystalový cukr a vanilkový cukr. Vše povaříme asi 10minut. Uvařený základ likéru necháme vychladnout. Do studeného základu vmícháme silnou černou kávu, rum a důkladně promícháme. Rychlý bezinkový likér rozdělíme do čistých sklenic a uzavřeme. Rychlý bezinkový likér uchováváme v chladu a temnu. Podáváme podle chuti.

Zdroj: Návod na bezinkový likér
Zveřejněno: 27.11.2014

NÁVOD NA BEZINKOVÝ LIKÉR

Bezinkové víno

Ingredience: 2 litry bezinek, 4 litry vody, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 2 kg cukru, 5 dkg droždí

Postup: Bezové kuličky (otrhané vidličkou) dáme na 15 minut vařit do vody. Jakmile voda začne vřít, přidáme koření a vaříme dalších 15 min. Pak scedíme, přisypeme 2 kg cukru a vaříme dalších 10 minut. Odstavíme a do vlažné tekutiny přidáme droždí a necháme 24 hodin stát. Druhý den zamícháme a necháme dalších 24 hodin kvasit. Třetí den scedíme do 5litrové lahve, převážeme plátýnkem a v teple necháme stát, poté stáčíme do lahví.

Zdroj: Návod na bezinkový likér
Zveřejněno: 27.11.2014

VÝVOJ PLODU TÝDEN PO TÝDNU

Zrození života

Plod (fétus) je vyvíjející se jedinec (nenarozený plod), kterému byl dán život početím. Je to nenarozený jedinec v takzvaném fetálním vývojovém období, tedy období od embrya po narození. Fetální období začíná u plodu v 9. týdnu těhotenství a končí jeho narozením. Během tohoto období dochází u plodu k vývoji orgánových systémů, růstu a tvorbě orgánů. Po porodu je lidský jedinec již označován jako novorozenec.

Zdroj: Vývoj plodu týden po týdnu
Zveřejněno: 29.11.2013

GOJI/GODŽI

Dávkování

Neexistuje žádné vědecky naprosto exaktně stanovené dávkování této plodiny. Vždy ale berte v úvahu, že jde o doplněk stravy pro zlepšení zdravotního stavu, nikoli náhradu stravy, a tomuto faktu přizpůsobte množství bobulí. Kustovnici můžete jíst v podobě čistého nebo také sušeného ovoce. Zároveň je ale v nabídce i šťáva nebo také prášek či kapsle. Záleží na tom, jaká forma vám bude nejlépe vyhovovat. Říká se, že pro děti do věku přibližně deseti let stačí pokrýt denní potřebu vitamínů a minerálů hrstí sušených plodů. Plody lze konzumovat přímo nebo přidat do čajů, polévek, salátů, moučníků nebo jiných pokrmů. V kuchyni nahradí například rozinky. Jsou velmi vhodnou náhradou sladkostí pro děti i dospělé.

Doporučená denní dávka je 6–30 gramů suchých plodů.

Úprava ke konzumaci:

  • Plody lze konzumovat i bez úprav.
  • Nebo denní dávku plodů vařte v půllitru vody 5–10 minut. Pijte ve dvou dávkách na lačno, a to včetně plodů.
  • Polévková lžíce kustovnice též zlepší kuřecí nebo hovězí polévku nebo pečené maso. Plody po tepelné úpravě snězte.

Zdroj: Goji/godži
Zveřejněno: 12.5.2016

BEZINKOVÝ LIKÉR S RUMEM

Jak na šťávu

Přidáme 1 litr vody a jednu větší skořici a přivedeme k varu. Mírně provaříme 20 minut. V průběhu vaření mícháme nebo můžeme i narušit strukturu plodů tím, že je pomačkáme (například mačkátkem na bramborovou kaši a podobně). Poté necháme stát 12–24 hodin v chladu, většinou postačí přes noc. Další den je přes síto a plátýnko či vyvařenou utěrku přecedíme. Důležité je všechny plody pořádně vymačkat, ukrývá se v nich ještě spousta šťávy. Vznikne nám bezinková šťáva, kterou můžeme přeměnit na bezinkový likér. Z takto připravené šťávy můžeme připravit i bezinkový sirup.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem
Zveřejněno: 2.10.2017

DOMÁCÍ LIKÉR Z ARONIE

Šťáva z aronie

Ingredience: 2 l plodů aronie, 80 g kyseliny citronové, 1 kg cukru

Postup: Plody aronie omyjeme pod tekoucí vodou a dáme do čtyřlitrové zavařovací sklenice. Smícháme s kyselinou citronovou, sklenici dolijeme vychladlou převařenou vodou a necháme dva dny stát. Poté bobule rozmačkáme a přes čisté plátno necháme šťávu vykapat. Na jeden litr vykapané šťávy přidáme 1 kg cukru a necháme za občasného promíchání rozpustit, pokud možno nevaříme. Hotový sirup z aronie plníme do vymytých a suchých lahví a skladujeme na chladném místě, nejlépe v lednici. Sirup vydrží několik měsíců a hodí se jak na přípravu šťávy, tak i jako sladidlo.

Zdroj: Domácí likér z aronie
Zveřejněno: 14.9.2017

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA

Bezová šťáva za studena

Ingredience: 60 květů, 4 litry převařené vody, 10 dkg kyseliny citronové, 10 citronů

Postup: Květy namočit na 24 hodin s kyselinou citronovou, potom scedit. K tomu rozpustit 4 kg cukru a vymačkat deset citronů. Tato bezinková šťáva bez vaření je jednoduchá a velmi chutná.

Zdroj: Bezinková šťáva
Zveřejněno: 17.10.2016

CHOROBY RAJČAT

Hniloba špiček plodů

Hnilobu špiček plodů řadíme mezi fyziologické nemoci, protože je způsobena nedostatkem vápníku a vody v době zvětšování plodů. Onemocnění se projevuje ve formě pravidelných a poměrně velkých hnědých či černých skvrn na špičce plodů (na květním konci). Později tyto skvrny porůstají různými houbami (nejčastěji houbou Alternaria tenuis, která osídluje odumírající rostlinné pletivo), proto je hniloba špiček plodů některými pěstiteli považována za onemocnění houbového původu a vyhledávají tak chemickou ochranu postižených rostlin. Jak jsme se ale již zmínili, hniloba špiček plodů rajčat má fyziologický původ a bývá zapříčiněna špatnou výživou a nedostatkem vláhy v období intenzivního růstu plodů. Onemocnění se vyskytuje často na půdách vydatně hnojených dusíkem a draslíkem, protože tyto živiny brzdí příjem vápníku, kterého může být v zemině dostatek.

Ochranou je nenechat přeschnout půdu v okolí rostliny, udržovat rovnoměrný růst hnojením, zálivkou a pravidelným mulčováním. Velmi účinné jsou postřiky hnojivy s vysokým obsahem vápníku přímo na list, aplikované v sedmi- až desetidenním intervalu.

Zde si můžete prohlédnout příznaky tohoto onemocnění: černání špiček rajčat foto.

Zdroj: Choroby rajčat
Zveřejněno: 17.8.2015

NONI – MORINDA CITRIFOLIA

Noni džus

Zralé plody noni se po staletí zpracovávají tradičním způsobem na džus. Džus je konzumován pro své účinky posilující imunitu. Noni džus se vyrábí ze zralých očištěných plodů fermentací v uzavřených tancích po dobu asi 4 týdnů. Vzniklá šťáva se po odfiltrování zbytků dužniny pasterizuje a plní do lahví, případně ji místní obyvatelé pijí čerstvou bez pasterizace. Noni džus obsahuje celou řadu významných nutrietů, zahrnujících 17 aminokyselin včetně 9 esenciálních, xeronin, esenciální mastné kyseliny, scopoletin, selen, vlákninu a značné množství vitamínu C. Výtažek z noni obnovuje tkáně, takže jej pijí převážně lidé s velikou zátěží na klouby, například sportovci.

Zdroj: Noni – Morinda citrifolia
Zveřejněno: 4.3.2015

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

Rakytníkový čaj

2 polévkové lžíce usušených rakytníkových plodů (nebo 2 g řezaných listů) povařte ve vodě po dobu 5 minut a poté sceďte. Můžete dosladit medem. Čaj se pije vlažný a připravuje se vždy čerstvý. Denně užívejte maximálně 2 šálky.

Zdroj: Rakytník řešetlákový
Zveřejněno: 24.5.2015

VÝVOJ PLODU TÝDEN PO TÝDNU

Vývoj orgánů

  • vývoj oběhové soustavy
  • vývoj trávicího systému
  • vývoj endokrinního systému
  • vývoj kožního systému
  • vývoj lymfatického systému
  • vývoj pohybového aparátu
  • vývoj nervové soustavy
  • vývoj močového a reprodukčního systému
  • vývoj dýchacího systému

Zdroj: Vývoj plodu týden po týdnu
Zveřejněno: 29.11.2013