Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ŠŤÁVY

OBSAH

Nepečené cukroví – kuličky

Suroviny:

  • 100 g mletých ořechů
  • 100 g cukru
  • 80 g másla
  • trochu kakaa
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce rumu
  • kakao na obalení

Postup:

Do mísy si dáme cukr s máslem a společně utřeme. Přidáme mleté ořechy, trochu citronové šťávy, kakaa a rumu. Vše vypracujeme v těsto, z kterého pak tvoříme malé kuličky. Ty nakonec obalíme v kakaovém prášku.

Zdroj: Nepečené cukroví

Diskuze

V diskuzi STERILIZACE ŠŤÁVY Z ČERVENÉ ŘEPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel cani.

zavařuje někdo šťávu z červené řepy?pomoze ,díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libuše.

Prosím,máte-li někdo zkušenost s uchováním šťávy z č.řepy? Když ji odšťavnim a chtěla bych ji konzervovat na zimu. Děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Sterilizace šťávy z červené řepy

Avokádová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 1 avokádo, 1 stroužek česneku, 140 g měkkého tvarohu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka drceného kmínu, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Avokádo rozpůlíme, nožem vyjmeme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Dužinu v misce rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem a lisovaným česnekem. Chuť dodáme pomazánce přidáním špetky kmínu, citronové šťávy, soli a pepře podle chuti. Podáváme s bílým pečivem.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Diskuze

V diskuzi STERILIZACE ŠŤÁVY Z ČERVENÉ ŘEPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel cani.

zavařuje někdo šťávu z červené řepy?pomoze ,díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MARIE KLÁRA.

2,5 KG NASTROUHANÉ ČERVENÉ ŘEPY
4 LITRY VODY
PŮL HODINY VAŘIT
PŘIDAT NA 1 LITR ŠŤÁVY:
15 GR CUKRU
2 LŽÍCE KYSELINY CITRONOVÉ
10 MINUT POVAŘIT
DO VYCHLADLÉ ŠŤÁVY DÁME:
2 MALINOVÉ TRESTI
NALIJEME DO SKLENIC
ZAVAŘÍME, STAČÍ POVAŘIT, ABY CHYTLO VÍČKO

Zdroj: diskuze Sterilizace šťávy z červené řepy

Recept na bezinkový sirup za studena

Suroviny:

  • 1 kg čisté vymačkané šťávy z bezinek
  • 1,5 l vody
  • 1 kg pískového cukru
  • 1 balíček kyseliny citronové
  • 1 balíček konzervačního přípravku

Postup:

Natrhané bezinky neboli černý bez omyjeme, otrháme od stopiček a na strojku na maso nebo lisu na ovoce prolisujeme. Měli bychom mít alespoň jeden litr šťávy. Převaříme si vodu, kterou nalijeme do vymačkané šťávy, přidáme cukr a balíček kyseliny citronové. Vše důkladně smícháme dohromady a necháme v chladnu vystydnout. Poté si v malém množství šťávy rozmícháme balíček konzervačního přípravku, abychom předešli plísním a kvašení, a nalijeme do zbytku šťávy. Vychladlou šťávu plníme do lahví. Skladujeme v chladu, nejlépe lednici. Šťáva z černého bezu je velice chutná a zdravá.

Zdroj: Bezinková šťáva z plodů

Rizika z nadměrného užívání

Ze začátku se doporučuje řepnou šťávu ředit s vodou nebo jinou zeleninovou šťávou, například mrkvovou. Jestliže zkraje vypijete koncentrované nebo větší množství řepné šťávy, můžete se vystavit jejímu silnému účinku, který se může projevovat nevolností nebo točením hlavy - u některých lidí totiž nedokážou játra koncentrovanou šťávu zpracovat.

Preventivně se doporučuje pití přibližně 0,5 l šťávy týdně, nejlépe rozloženého do rovnoměrných denních dávek aplikovaných před jídlem. V případě onemocnění je vhodná konzumace cca 250 ml šťávy denně.

Šťávu z červené řepy se doporučuje pít dlouhodobě jako prevenci před nejrůznějšími chorobami.

Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy

Diskuze

V diskuzi SKLIZEŇ RAKYTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Steinmetzova. Eva.

Dobrý den pěstitelé rakytníku .
Tak jsme natom asi stejně , taky už budu pomalu otrhávat kuličky . Nemůžu čekat az do podzimu . V loni jsem trhala začatkem srpna . Letos se mi zdá už taky docela dobrej . . Snažime se ho otrhat teď , né až na podzim . Asi máme nějaký ranní druh rakytníku
Problem mám se strihem stromku ( keře) nevim jak ostřihat . Když ostřiham větvičky s plodama , tak mi tam zbyde asi jen kmínek Poradí mi někdo , prosím . Děkuji. Steinmetzová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Jsou odrůdy i velmi ranné, takže si zjistit, co vlasně pěstuji nebo použít selský rozum a vypozorovat optimální zralost. Kdo nechce přijít o větvičky, musí sbírat včas nebo stříhat nůžtičkami a nechat padat na plachtu. Boží práce. Když je možno, lze při sklizni odstřiháváním vrcholových větviček keř snižovat a tvarovat. Šťávy z rakytníku za námahu stojí, i když nemusí chutnat každému.

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku

Jogurtový dressing na lososa

Ingredience: 3 polévkové lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce citronové šťávy, trocha citronové kůry, čerstvá petrželová nať

Postup: V malé misce smícháme tři velké lžíce bílého jogurtu se lžící citronové či limetkové šťávy, citronovou kůrou a trochou nasekané petrželky. K rybám se hodí něco kyselého, proto se vždy do jídel z ryb přidává trochu citronu (kůra, šťáva či obojí).

Zdroj: Jogurtový dresing

Diskuze

V diskuzi LÉČIVÝ BEZINKOVÝ LIKÉR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eligius.

Bezinkový likér je vynikající lék pro úpravu krevního tlaku. Osobně mám vyzkoušeno snížení tlaku, praktikuji to celé roky.
Likér musí být užíván dlouhodobě (aspoň jeden měsíc) vždy aspoň 20 ml v jedné denní dávce. Můj lék obsahuje aspoň 20 procent převařené šťávy zralých plodů a aspoň 10 procent lihu.
Mezi znalci se traduje, že tento lék umí upravit i nízký nebo kolísavý krevní tlak. To však nemám vyzkoušeno. Váš Eligius.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčivý bezinkový likér

Recept na dětský punč

Suroviny:

  • 3 lžíce malinového sirupu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 700 ml bílé hroznové šťávy
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 ks skořicové tyčinky
  • 3 ks hřebíčku

Postup: Do hrnce dáme malinový sirup, citronovou šťávu, hroznovou šťávu, přidáme rozinky, skořicovou tyčinku a hřebíčky. Vše promícháme, ohřejeme, ale nevaříme. Necháme asi 5 minut odpočinout, poté rozdělíme do 4 skleniček a můžeme podávat. Dle chuti můžeme přisladit medem nebo cukrem.

Zdroj: Punč krásně zpříjemní vánoční atmosféru

Poradna

V naší poradně s názvem MEDROL A DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Tancíková.

Prosím o odpověď, zda-li je nutné při užívání Medrolu 4 mg upravovat stravu, je pravda, že se nemá jíst maso (kromě ryb) a sýry? Medrol beru od června 2018, prozatím jsem to ani v příbalovém letáku nenašla.
Děkuji za odpověď.
Tancíková
Brumovice u Opavy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, to není pravda. Maso, pokud nebude příliž slané a tučné, tak ho jíst můžete. Stejná pravidla platí i pro sýry.
U Medrolu je potřeba dodržovat neslanou dietu s nízkým obsahem sodíku a naopak s vysokým obsahem draslíku a s vysokým obsahem bílkovin.

Medrol v těle zadržuje sodík. Proto je důležité sledovat příjem soli, pokud ho užíváte. Pokyny pro stravu při Medrolu z roku 2010 doporučují konzumovat méně než 1,5 gramu sodíku denně. Vyhněte se přebytečné soli tím, že budete jíst čerstvé potraviny spíše než rychlé občerstvení nebo zpracované a konzervované výrobky.

Jezte potraviny s vysokým obsahem draslíku, jako jsou pečené brambory, meruňky, banány, mléčné výrobky, citrusové plody a špenát. Pomůže vám to vytvořit zdravou rovnováhu sodíku a draslíku.

Grapefruitová šťáva může zvýšit koncentraci Medrolu v těle. Při léčbě Medrolem nekonzumujte grepy ani džus z nich vyrobený. Pokud již delší dobu každodenně grepy konzumujete společně s Medrolem, tak nepřerušujte toto společné užívání, aniž byste se na tom dohodla se svým lékařem. Náhlé přerušení dodávky grapefruitové šťávy by mohlo vést k poklesu účinné koncentrace léku a zhoršení zdravotního stavu.

Medrol se užívá s jídlem nebo mlékem, aby nezpůsobil podráždění žaludku. Zároveň je potřeba omezit alkohol, který může společně s Medrolem způsobit nebezpečné krvácení v zažívacím traktu.

Medrol může zpúsobit změny v přerozdělení tuku na nežádoucí místa, jako je zadní část krku, břicho a obličej. Tyto změny ve tvaru těla se u každého pacienta projevují odlišně. Navzdory skutečnosti, že Medrol zvyšuje chuť k jídlu, dbejte na to, abyste se vyhnula přejídání a ujistěte se, že máte dostatek pohybu pro spálení kalorií, které by jinak byly uloženy jako tuky na zmíněných partiích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Medrol a dieta

Bezinková šťáva z plodů

Ingredience: 1 kg dobře vyzrálých bobulí bezinek, 2 l vody, 700 g cukru, 1 lžička kyseliny citronové

Postup: Očištěné bezinky podlijeme vodou a rozvaříme. Propasírujeme, do šťávy přidáme cukr a kyselinu citronovou a povaříme. Vařící šťávu nalijeme do lahví, uzavřeme a obrátíme, aby se víčka sterilizovala. Připravenou tekutinu plníme až po okraj nádoby, aby se nevytvořila na plíseň šťávě. Necháme vychladnout a uchováváme v chladu. Pokud do šťávy přidáme alkohol, například rum, získáme výborný bezinkový likér.

Zdroj: Bezinková šťáva

Citronová poleva z cukru krystal

Ingredience: 500 g cukru krystal, voda, 2 lžičky citronové šťávy

Technologický postup: Cukr se ve vyšším hrnci zalije vodou tak, aby hladina byla přibližně o 1 centimetr vyšší. Pak se směs za stálého míchání vaří, dokud nedosáhne teploty 114 °C. Pak se ochladí na 30 až 40 °C, přimíchají se do ní 2 lžičky citronové šťávy a míchá se, dokud nezačne tuhnout. Poleva v určité chvíli začne tuhnout velmi rychle. Pokud je příliš tuhá, může se trochou vody naředit – přidáváním vody už pak poleva ale netuhne tak, jak by měla v ideální konzistenci.

Zdroj: Citrónová poleva

Poleva na perníčky pro děti

Přemýšlíte, čím ozdobit perníčky pro děti? Připravte si polevy dle návodu, a protože jsou plné cukru, namelte si raději třtinový cukr na moučku, než abyste sáhli po bílém cukru. Určitě se to vyplatí. Citróny kupujte ideálně v bio kvalitě nebo je důkladně umyjte pod vodou čistou houbičkou na nádobí.

Bílková poleva pro děti

Ingredience: 1 bílek, 100 g moučkového třtinového cukru, 1 polévková lžíce citrónové šťávy

Postup: Bílek dáme do misky, přidáme moučkový cukr a citrónovou šťávu a třeme tak dlouho, dokud není poleva lesklá a hustá. Pokud je poleva stále řídká, přidáme více cukru, v opačném případě přidáme trochu citrónové šťávy.

Žloutková poleva

Ingredience: 2 žloutky, 100 g moučkového třtinového cukru

Postup: V misce smícháme žloutky s cukrem a třeme, dokud poleva nezhoustne a neleskne se. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat polévkovou lžíci citrónové šťávy a cukr.

Citrónová poleva

Ingredience: 100 g moučkového třtinového cukru, 1 polévková lžíce horké vody, 2 lžíce citrónové šťávy

Postup: Moučkový cukr nasypeme do misky, polijeme horkou vodou, přidáme citrónovou šťávu a třeme, až je poleva hladká, lesklá a houstne. V případě, že je stále řídká, přidáme ještě trochu cukru.

Pokud chcete mít polevy barevnější, místo citrónové šťávy použijte 100% džus z pomeranče, černého rybízu nebo červené řepy.

Zdroj: Poleva na perníčky

Pudinkový krém s tvarohem

Ingredience: 1 jahodový pudink, 150 ml mléka, 1 jahody v plechovce, 150 ml šťávy z jahod, 1 nízkotučný tvaroh, 1 vanilkový cukr, cukr moučka na doslazení krému

Technologický postup: Uvaříme si pudink z mléka a šťávy z kompotu a uvaříme ho do husta. Ke konci vaření přidáme vanilkový cukr. Necháme vychladnout, aby se nám neutvořil škraloup, sem tam promícháváme nebo dáme těsně nad pudink igelit. Pak pudink po vychladnutí rozšleháme a přidáme tvaroh, případně cukr na doslazení. Tento krém není vhodný pod polevy, proto je potřeba si na dortu nejprve připravit takzvané máslové mantinely.

Zdroj: Pudinkový krém

Recepty na ovocné smoothie

Ovocné smoothie je vydatné na rychlé cukry a vlákninu.

Jahodové smoothie

Ingredience: 200 g jahod, 50 ml jahodové šťávy, 100 g broskve, 1 bílý jogurt (do 3 % tuku), hrnek ledu

Technologický postup: Jahody a broskev nakrájíte a všechny ingredience dáte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Podává se ihned.

Smoothie z hroznového vína

Ingredience: 150 g hroznového vína, 40 g borůvek, 40 g ostružin, 30 g malin, 1 dl hroznové šťávy, 2 hrnky ledu

Technologický postup: Ingredience vložíte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned servírujte.

Třešňové smoothie

Ingredience: 100 g banánu, 150 g třešní, 150 ml polotučného mléka

Technologický postup: Třešně odpeckujete, banán nakrájíte na menší kousky a vše vložíte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned se podává; nápoj je vhodný i pro diabetiky.

Jablkovo-banánové smoothie

Ingredience: 150 g banánu, 150 g jablka, 40 ml polotučného mléka, 60 ml pomerančové šťávy, hrnek ledu

Technologický postup: Jablko a banán nakrájíte na menší kousky, všechny ingredience dáte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned se podává.

Kiwi smoothie

Ingredience: 150 g kiwi, 70 g banánu, 70 g jablka, lžička medu, lžíce limetkové šťávy, hrnek vody

Technologický postup: Kiwi, banán a jablko nakrájíte na menší kousky, všechny ingredience dáte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Podávejte hned po umixování.

Broskvové smoothie

Ingredience: 120 g broskví, 70 g banánu, 70 ml polotučného mléka, 40 ml pomerančové šťávy, hrnek ledu

Technologický postup: Broskve a banán nakrájíte na menší kousky, všechny ingredience dáte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned se podává; tento nápoj je vhodný i při dietě.

Zdroj: Smoothie recepty

Šťáva z aronie

Ingredience

  • 2 l plodů aronie,
  • 80 g kyseliny citronové,
  • 1 kg cukru.

Postup

Plody aronie omyjeme pod tekoucí vodou a dáme do čtyřlitrové zavařovací sklenice. Smícháme s kyselinou citronovou, sklenici dolijeme vychladlou převařenou vodou a necháme dva dny stát. Poté bobule rozmačkáme a přes čisté plátno necháme šťávu vykapat. Na jeden litr vykapané šťávy přidáme 1 kg cukru a necháme za občasného promíchání rozpustit, pokud možno nevaříme. Hotový sirup z aronie plníme do vymytých a suchých lahví a skladujeme na chladném místě, nejlépe v lednici. Sirup vydrží několik měsíců a hodí se jak na přípravu šťávy, tak i jako sladidlo.

Zdroj: Domácí likér z aronie

Bezinkový likér z plodů

Suroviny:

  • 1 kg plodů z černého bezu
  • 2 l vody
  • 0,5 l rumu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mleté kávy
  • 4 ks hřebíčku
  • 1 kg pískového cukru
  • 1 citron

Postup:

Natrhané bezinky omyjte, otrhejte od stopiček, zalijte vodou a dejte vařit na plotnu. Bobule rozvařte na kaši, potom přidejte na plátky nakrájený a oloupaný citron (bez pecek, aby šťáva nezhořkla). Dále přidejte skořici, kávu a hřebíček. Vše nechte chvilku provařit. Poté propasírujte přes síto nebo plátno. Do takto propasírované šťávy přidejte cukr a nechte ještě chvilku provařit. Nakonec do vlažné šťávy vlijte rum, rozmíchejte a nalijte do sklenic. Nechte vystydnout a poté můžete sklenice uklidit někam do chladu a tmy.

Zdroj: Bezinková šťáva z plodů

Jak často se může užívat

Při konzumaci řepné šťávy by měli být opatrní pacienti trpící diabetem, a to vzhledem k vysokému obsahu cukru.

Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy

Smoothie recepty a recepty na hubnutí

Stejně jako u čerstvých šťáv platí i u smoothie, že nejde o doplnění pitného režimu, ale počítejte s ním jako se svačinou či jídlem. Obsahuje ovocný cukr, tedy takzvaný jednoduchý rychlý cukr.

Rajčatové smoothie

Toto smoothie je vhodné užívat při dietě.

Ingredience: 150 g rajčat, 1 dl rajčatové šťávy, 0,5 dl jablečné šťávy, 100 g mrkve, 50 g celeru a šálek ledu

Technologický postup: Zeleninu nakrájíte na menší kousky a vložíte do markeru, přidáte zbytek surovin a vše umixujete. Podává se ihned.

Špenátové smoothie

Toto smoothie je vhodné užívat při dietě.

Ingredience: 100 g mraženého listového špenátu, ½ avokáda, 100 g jahod, 10 g lněných semínek, hrnek vody

Technologický postup: Všechny suroviny rozmixujete dohladka, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned se servíruje.

Rukolové smoothie

Toto smoothie je vhodné užívat při dietě.

Ingredience: 70 g rukoly, ½ avokáda, 30 g slunečnicových semínek, špetka chilli, 150 g ananasu, hrnek vody

Technologický postup: Všechny suroviny rozmixujete dohladka, v případě potřeby zředíte vodou. Podává se okamžitě.

Smoothie z jablek a mrkve

Toto smoothie je vhodné užívat při dietě.

Ingredience: 150 ml jablečné šťávy, 120 g jablek, 100 g mrkve, 70 g okurky, špetka skořice a muškátového oříšku, hrnek vody

Technologický postup: Okurku oloupete a společně s jablky a mrkví nakrájíte na menší kousky. Všechny ingredience vložíte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned se podává.

Zdroj: Smoothie recepty

Citronová poleva na věnečky

Ingredience: 300 g moučkového cukru, 3 lžíce vařícího mléka, 2 lžíce citronové šťávy

Technologický postup: Do cukru přidáme mléko a citronovou šťávu a pořádně třeme, dokud nevznikne hladká, lesklá hmota.

Zdroj: Citrónová poleva


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP