Téma: 

sterilizace v troubě


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ZAVAŘOVÁNÍ OKUREK V TROUBĚ

Sterilizace okurek

V klasickém zavařovacím hrnci se sklenice o obsahu 0,5 litru sterilují při teplotě 85 °C cca 15 minut, větší o 5 minut déle. Zavařené okurky nechte pomalu vychladnout otočené dnem nahoru. Pokud doporučený čas třeba kvůli nějaké jiné činnosti překročíte, ochlaďte sklenice ve vodě, která má minimálně 40 °C – ve studenější by sklenice mohly popraskat. Tímto jednoduchým způsobem se ve většině případů podaří zabránit převaření okurek.

Zdroj: Zavařování okurek v troubě
Zveřejněno: 7.12.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ZAVAŘOVÁNÍ KYSANÉHO ZELÍ

Sterilizace zelí

Sterilizace kysaného zelí udrží zelí déle k použitelnosti, ovšem sterilizací se veškerá pozitiva kysaného zelí ztrácí. Pokud i tak chceme, abychom měli zelí do zásoby, tak když kysané zelí dosáhne optimální kyselosti, to je nejčastěji po 3 týdnech, můžeme jej sterilovat. Vhodné jsou sklenice s obsahem 0, 7 l, sklenice bohatě naplníme kysaným zelím, uzavřeme a sterilujeme 45 minut při teplotě 65 stupňů, pak necháme volně vychladnout víčkem dolů.

Sterilizovat zelí lze i nekysané a to dle své fantazie. Můžeme jej různě kombinovat s jinou zeleninou nebo různými nálevy.

Zdroj: Zavařování kysaného zelí
Zveřejněno: 1.8.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: podvázání vaječníků

Spíše ne. Ale nejlepší informace o způsobu financování takové sterilizace dostane vaše dcera u svého gynekologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků
Odesláno: 9.9.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

ZAVAŘOVÁNÍ OKUREK V TROUBĚ

Zavařování okurek bez sterilizace

Ingredience: okurky nakládačky (5–7 cm), cibule, mrkev, snítky kopru

Ingredience na nálev: 2 l vody, 0,5 l octa, 1 Deko, 65–70 koleček sacharinu (toto množství vystačí na 5–6 sklenic o obsahu 720 ml)

Postup: Okurky pečlivě omyjeme a necháme trochu oschnout. Poté je naskládáme do čistě vymytých a vysušených sklenic, na jejichž dno jsme dali několik koleček mrkve a cibule a snítku kopru. Sklenice stavíme je na nějakou silnější podložku, například korkovou, nebo na froté ručník.

Nálev připravíme svařením vody a octa, přidáme Deko a nakonec vhodíme sacharin. Horkým lákem zaléváme okurky tak, aby byly ponořené, sklenice ihned zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Pracujeme opatrně, vše je horké. Je dobré použít kuchyňskou chňapku. Když je obsah sklenic vlažný, obrátíme je a dáme do chladna. Okurky takto zůstanou krásně křehoučké a již po týdnu můžeme ochutnávat.

Zdroj: Zavařování okurek v troubě
Zveřejněno: 7.12.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

STERILIZACE ŽENY

Nevýhody

Nutnost celkové anestezie na cca 20–30 minut a krátký pobyt na lůžkovém oddělení (většinou do druhého dne). Jde o nevratnou metodu.

Zdroj: Sterilizace ženy
Zveřejněno: 31.3.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: horvathova

Sterilizace ve formě podvázání vejcovodů je nevratný zásah, který zabraňuje přirozenému početí do konce života. Jediná možnost, jak otěhotnět s podvázanými vejcovody, je umělé oplodnění. O možnostech umělého oplodnění ve vašem případě vám více poví váš gynekolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Horvathova
Odesláno: 3.10.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

STERILIZACE ŽENY

Menstruace po sterilizaci

Sterilizaci žen doprovází také mnoho mýtů a většina žen i mužů se domnívá, že sterilizace je v podstatě kastrace. To ale není pravda. Při kastraci dojde k úplnému odstranění pohlavních žláz. Při sterilizaci je pouze mechanicky zamezeno kontaktu vajíčka se spermií. Funkce vaječníků není vůbec ovlivněna, hormonální procesy v organismu jsou neporušené. Proces menstruace funguje dále, pouze vajíčko, které je v té době mikroskopické, je beze zbytku vstřebáno.

Zdroj: Sterilizace ženy
Zveřejněno: 31.3.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jaky tuk na vareni pri zaludecnich vredech

Dietní jídla se vaří bez tuku, buď v páře, ve vodě nebo v troubě. Olej se používá olivový a jen do salátů. U žaludečních vředů zapomeňte na jíšku a jakékoliv zahušťování moukou. To překyseluje žaludek. Zahušťujte moučnými bramborami.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaky tuk na vareni pri zaludecnich vredech
Odesláno: 13.7.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

STERILIZACE ŽENY

Výhody

Sterilizace žen je efektivní a spolehlivý druh antikoncepce. Žena nemusí myslet na to, aby si nezapomněla vzít antikoncepci. Jde o jednorázovou, relativně jednoduchou operaci s minimálními komplikacemi, která se provádí během jednodenní hospitalizace nebo rovněž jako ambulantní výkon. Vzniká pouze krátkodobá pracovní neschopnost. Žena nemusí dále užívat žádné antikoncepční hormony, tudíž jde o metodu použitelnou i u pacientek, které se obávají hormonálních preparátů nebo je nemohou užívat (nositelky Leidenské mutace, stavy po trombóze, nádory prsu, křečové žíly, nesnášenlivost preparátů).

Pro ženy se zdravotními problémy bývá mnohdy jediným řešením, jak se spolehlivě ochránit před nechtěným či rizikovým otěhotněním. V současnosti už ženy nemusí složitě žádat komisi o schválení sterilizace, postačí, když vše důkladně proberou se svým gynekologem.

Zdroj: Sterilizace ženy
Zveřejněno: 31.3.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

STERILIZACE ŽENY

Cena

Přerušení vejcovodů je vysoce efektivní a levná metoda. Protože se jedná o novinku, zatím probíhají jednání s pojišťovnami o možných formách finanční spoluúčasti. Pacientku tak v současné době zákrok včetně spirálek vyjde na 25 000 korun, antikoncepci má však vyřešenou trvale.

Zdroj: Sterilizace ženy
Zveřejněno: 31.3.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Moje rada jak na ostruhu

Asi před dvaceti lety jsem také měla tento problém. Podle jedné rady jsem s úspěchem vyzkoušela: silně nahřát v troubě cihlu, zabalit do několika vrstev deky nebo froťáku, které postupně odebíráme, jak cihla chladne. Na igelit dáme vrstvu březového listí, přiložíme kolem celé paty a připevníme buď obinadlem nebo ponožkou. Patu položíme na cihlu, postupně otáčíme nohu tak, aby se prohřála celá pata. Co nejdéle vydržíte (není to příliš pohodlné) a co největší teplotu snesete. Pak zábal nechám do rána. Toto opakovat několik dní (mně stačilo pět) a bolesti zmizí.
Už druhý den pocítíte nesmírnou úlevu.

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá
Odesláno: 23.9.2017 uživatelem Carmela
Počet odpovědí: 8 Zobrazit odpovědi

ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ

Zavařování v mikrovlnné troubě

Sterilovat lze i v mikrovlnné troubě, a to velmi jednoduše. Čisté ovoce, zeleninu či houby naskládejte do sklenic, zalijte je cukerným roztokem nebo lákem, okraje sklenic osušte a uzavřete šroubovacím víčkem (nutné opravdu šroubovací víčko), ale nedotahujte příliš pevně. Do mikrovlnné trouby vložte zavřené sklenice po obvodu, ne na střed (pouze v případě, že zavařujete jen jednu sklenici, postavte ji doprostřed), a to maximálně 4 sklenice o obsahu do 0,7 l. Sklenici o tomto obsahu nechte v zapnuté mikrovlnce při jejím základním nastavení (výkon 700 wattů) 6 minut. Pozor, tato doba platí pouze pro jednu sklenici, čas sterilace se zvyšuje podle jejich počtu a naopak při vyšším výkonu mikrovlnné trouby se doba zavařování zkracuje. Například sklenice s objemem 0,3 litru se zavařuje při výkonu 700 W pouze 3 minuty.

Pro příklad uvádíme dobu sterilace 1 sklenice (0,7 l) při různých výkonech mikrovlnné trouby:

  • 700 W = 6 minut
  • 750 W = 5 1/2 minuty
  • 800 W = 5 1/4 minuty
  • 850 W = 5 minut
  • 900 W = 4 1/2 minuty

Pokud zavařujete více sklenic, musíte dobu sterilace vynásobit počtem kusů. To znamená, že při výkonu 850 W budete 2 sklenice sterilovat 10 minut (2x 5), 3 sklenice 15 minut a 4 sklenice 20 minut a stejně tak postupujte u jiných výkonů své mikrovlnné trouby.

Po skončení sterilizace vyndejte sklenice z trouby, dotáhněte víčko, obraťte a na 5 minut nechte stát dnem vzhůru, aby se uvnitř vyrovnala teplota. Výhodou tohoto způsobu zavařování je jeho rychlost, dále to, že na 10 sklenic spotřebujete jen 1 KWh a že lze společně zavařovat například okurky i ovoce, v neposlední řadě také to, že můžete zavařit jen malé množství sklenic.

Zdroj: Zavařování v troubě
Zveřejněno: 5.7.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jak oloupat dýňové semeno

Dobrý den,
U nás doma se dýňová semínka sušila v troubě a suchá se pomocí zubů vylupovala. Upražená semínka musela být růžová. Pražila se pomalu na sucho. Později jsme semínka vylupovala těmito způsoby jak suchá, tak čerstvá (u čerstvých je to větší problém):
1. Přejeďte nehtem středem boční rýhy jádra co nejdále a poté tlakem palce a prsteníčku rozlomte v rýze.
2. Tlakem postupně ulomte u zobáčku obě vyvýšené strany. Zobáček by měl směřovat k vám. Poté jádro vyjměte, příp. nutno ještě trochu někde odlomit kousek slupky.
3. Tlakem na boční hrany pomocí prstů ve špičce semena se vám slupka rozevře a tu ještě trochu odlomte a máte jádro venku.
4. Jádro se slupkou vložit do úst, slupku okousejte, jádro snězte a slupku vyplivněte.
Je jen na Vás jaký postup si vyberete :)

Zdroj: diskuze Jak oloupat dýňové semeno
Odesláno: 4.11.2016 uživatelem Jana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZAVAŘOVÁNÍ OKUREK V TROUBĚ

Zavařování okurek v horkovzdušné troubě

Zavařování v horkovzdušné troubě je dnes také velmi často používaný způsob. Sklenice se v tomto případě rozloží na plech s vyšší okrajem tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Na plech se nalijí přibližně 3 centimetry vody a vloží se do trouby předehřáté na 150 °Celsia na 15 minut při zapnutém spodním i horním ohřevu. Teplota se potom sníží na 100 °Celsia, nechá se zapnutý jen spodní ohřev a steriluje se ještě 20 minut. Nakonec se sklenice nechají obrácené dnem vzhůru vychladnout.

Zdroj: Zavařování okurek v troubě
Zveřejněno: 7.12.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Recept na olej z meruňkových jader

Pecky je třeba vyloupat a jádra nechat důkladně vyschnout. Po několika týdnech sušení je nasekejte na kousíčky, nahřejte chvíli v 80ti stupňové troubě a pak pomocí malého ale silného lisu je stlačte, až se z nich začne uvolňovat panenský meruňkový olej lisovaný za studena.
Druhá možnost je teplá cesta, kdy se usušená nasekaná jádra ohřejí ve vodní lázni 80 °C teplé po dobu 60 minut a pak se přecedí a pevné zbytky zase prolisují. Veškerá tekutina se nechá den v klidu, v chladničce nejlépe v nějaké PET láhvi. Tak budete druhý den pěkně vidět oddělenou vrchní vrstvičku meruňkového oleje a spodní vodu se sedlinou. Vodu pomocí hadičky vypusťte, láhev roztříhněte a vyberte ztuhlý olej.
Studená cesta přinese kvalitnější olej se zachováním všech vzácných složek. Teplá cesta přinese více oleje.

Zdroj: diskuze Recept na olej z meruňkových jader
Odesláno: 14.7.2014 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

STERILIZACE ŽENY

Zkušenosti se sterilizací

Sterilizace u žen spočívá v podvázání vejcovodů. Tím se zabrání transportu vajíčka z vaječníků do dělohy i jeho oplodnění. V dnešní době se díky rozvoji laparoskopických metod prakticky provádí tento zákrok jenom tímto způsobem. Znamená to zavedení tenkého optického zařízení pupeční jizvou (asi 1 cm v průměru) a dalšího pomocného nástroje těsně nad sponou stydkou (asi 0,5 cm v průměru). Vejcovod je potom přerušen tepelnou energií a nůžkami. Procedura netrvá déle než 10–15 minut. Pobyt v nemocnici je obvykle 2–3 dny. Menší procento sterilizací je prováděno v průběhu císařského řezu. V tomto případě se provádí klasické podvázání vejcovodů silonovým stehem a jejich následné přerušení nůžkami.

Jde o velice bezpečnou metodu antikoncepce s těhotenským rizikem (Pearlův index) 0,015–0,04 (počet otěhotnění na 100 žen za rok). Samotná operace je poměrně jednoduchá s minimálními komplikacemi. Pearlův index je číslo, které vyjadřuje počet nechtěných těhotenství v průběhu jednoho roku u 100 žen, které používaly stejnou konkrétní antikoncepční metodu.

Operace je ve většině případů nevratná a sterilizace je na celý zbytek života. Tím je určena i skupina žen, pro kterou je sterilizace vhodná. Jsou to především ženy s ukončenou reprodukcí.

Existuje sice možnost navrácení plodnosti, a to pomocí mikrochirurgického zprůchodnění vejcovodů. Jde však o obtížnější operaci, než je samotná sterilizace, a její úspěšnost není nijak velká, udává se 43 až 88 %, proto se na ni nelze spoléhat.

Také lze provést dočasnou sterilizaci. Jde o relativní novinku, při které jsou vejcovody ucpány gelovou zátkou, která je vyrobena ze stejné látky jako kontaktní čočky. Tyto zátky se vloží do ústí vejcovodů a po nabobtnání je ucpou. Součástí každé zátky je tenké monofilové vlákno, pomocí kterého lze zátku odstranit a vrátit vejcovodům jejich původní funkci.

Restrikce je oproti jiným zemím světa značná a nepomáhá rozšíření sterilizace. Přerušení vejcovodů bývá téměř nevratné a jejich opětovné zprůchodnění obtížně proveditelné. V současné době je snahou vyvinout takový systém (svorky, dočasné zátky), který by umožnil funkci vejcovodů po odstranění obnovit. Metodou volby proto u těch žen, které si své předchozí rozhodnutí rozmyslí, zůstává umělé oplodnění.

Zdroj: Sterilizace ženy
Zveřejněno: 31.3.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: sterilizace vejcovodů jaká je doba na neschopnosti

Dobrý den chtěla jsem Vás poprosit o odpovět na mou otázku.Jak dlouho je žena v neschopnosti po přerušení vejcovodů.Jsem žena která nevydrží býti dlouho doma.Budou mi to dělat laparoskopicky .Děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Sterilizace vejcovodů jaká je doba na neschopnosti
Odesláno: 17.2.2018 uživatelem Hana Haindlová
Počet odpovědí: 0

STERILIZACE ŽENY

Podmínky

Před každou prováděnou sterilizací ženy je nezbytný její písemný souhlas. Je škoda, že se popisovaná metoda u nás nesetkává s větším rozšířením. Její výhody jsou nesporné a řadě žen by umožnila a usnadnila rozhodování o způsobu ochrany před početím.

Podle platných zákonů je sterilizace umožněna těmto ženám:

  • starší 35 let a má tři děti;
  • mladší 35 let a má čtyři děti při opakovaném císařském řezu, je-li třetí v pořadí;
  • pokud žena trpí chorobou, která ohrožuje zdraví jejích ještě nenarozených dětí, jestliže by těhotenství ohrozilo život ženy nebo způsobilo těžkou újmu na zdraví, pokud žena trpí chorobou, která je trvale důvodem k interrupci.

Sterilizace na vlastní žádost je optimálním řešením pro ženy, které nemohou užívat hormonální antikoncepci (věk nad 35 let, kouření, obezita) nebo nemají dobré zkušenosti s nitroděložním tělískem. I když zákon povoluje provedení sterilizace ženě nad 21 let bez ohledu na to, zda má, či nemá děti, považuje se tento způsob antikoncepce u mladých bezdětných dívek za naprosto nevhodný.

Podmínky provedení výkonu na vlastní žádost:

  • věk nad 21 let;
  • způsobilost k právním úkonům;
  • vlastnoručně podepsaná žádost o provedení sterilizace;
  • poučení pacientky o provedení zákroku, jeho následcích, rizicích a podobně – toto poučení žadatelka potvrdí podpisem; k zákroku si může žadatelka přivést jakoukoliv blízkou osobu, například partnera;
  • zákonem stanovená lhůta na rozmyšlenou minimálně 14 dní;
  • souhlas žadatelky podepsaný bezprostředně před zákrokem.

Zvláštní situace nastává, pokud žena musí podstoupit již třetí císařský řez. Zde legislativa umožňuje vykonat sterilizaci na přání ženy jednodušším administrativním způsobem, pouze po podání jednoduché žádosti, kterou musí podepsat žadatelka, manžel nebo partner a dva lékaři, z nichž jeden bývá primář příslušného gynekologicko-porodnického oddělení.

V České republice si mohu zažádat o sterilizaci ženy, pokud jsou starší 21 let. V jejich žádosti pak musí jasně zaznít, že jsou si vědomy nevratnosti výkonu. Svůj souhlas pak musí ještě za 14 dní potvrdit. Výkon si pak ženy musí uhradit samy.

Vzhledem k ceně sterilizace nemá smysl výkon provádět pár roků před přechodem. Ideální je o sterilizaci začít přemýšlet v době, kdy se žena definitivně rozhodne, že již neplánuje těhotenství a má své vlastní děti.

Zdroj: Sterilizace ženy
Zveřejněno: 31.3.2017

ZAVAŘOVÁNÍ OKUREK V TROUBĚ

Zavařování okurek v mikrovlnné troubě

Zajímavou možností je zavařování v mikrovlnce. Používají se k tomu výhradně sklenice se šroubovacími víčky. Naplněné okurkami a nálevem se uzavřené vloží do mikrovlnky, doba sterilování je u sklenic s obsahem 0,5 litru 5 minut při výkonu 700 Watů. Čas ale platí jen pro 1 sklenici, pokud jich tedy zavařujete například 5, je doba 25 minut. Sklenice se poté vyndají a nechají zchladnout otočené dnem vzhůru.

Zdroj: Zavařování okurek v troubě
Zveřejněno: 7.12.2017

ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ

Jak zavařovat jablka v troubě

Je určitě výhodné mít po celý rok k dispozici strouhaná jablíčka na štrúdl, koláč či jiné dezerty. Zkuste si je připravit úplně jednoduše. Zavařování jablek probíhá klasickou sterilací při teplotě 75 až 85 °C v zavařovacích sklenicích. Omytá jablka oloupete, nastrouháte, vložíte do sklenic a zasypete cukrem (dle své chuti a dle sladkosti jablíček). Sklenice důkladně uzavřete (nejlépe šroubovací sklenice s víčky na závit) a naskládejte je na vyšší plech s vodou tak, aby se nedotýkaly. Poté je sterilujte v troubě vyhřáté na 200 °C cca 30 minut. Po uplynutí této doby je vyndejte z trouby a nechte je vychladnout otočené dnem vzhůru. Zavařeniny skladujte v temnu a chladu.

Zdroj: Zavařování v troubě
Zveřejněno: 5.7.2015

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Zapečené brambory se smetanou

Ingredience: 400 g brambor, 2 cibule, sůl, pepř, 100 g šunky, smetana

Postup: Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vymažeme plech, na který poklademe brambory v jedné vrstvě. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kolečka a polovinu dáme na brambory, které posypeme rovněž šunkou nakrájenou na malé kostičky (také dáme pouze polovinu). Na první vrstvu poklademe zase brambory a posypeme zbytkem cibule a šunky. Nakonec dáme opět vrstvu brambor. Celé zalijeme smetanou (brambory jsou osolené a trošku opepřené) a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.

Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015

PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ

Zkušenosti s podvazováním vaječníků

Podvázání vaječníků je zákrok, který blokuje vejcovody, čímž je zabráněno průniku spermií k vajíčku. Při podvázání vaječníků nejsou ženě odejmuty žádné orgány. Zákrok nemá žádné vedlejší účinky. Pro ženy, které ještě nerodily anebo nemají ujasněno, zda se v budoucnosti stanou rodičkami, je tento zákrok nevhodný. Přerušení vejcovodů a podvázání vaječníků je jedno a totéž. To první je spíše lékařský výraz, druhé se používá běžně hovorově.

Podvázání neboli sterilizace vaječníků představuje nejspolehlivější způsob, jak předejít nechtěnému otěhotnění. V případě této antikoncepční metody se provede blokace vaječníků tak, aby byl znemožněn kontakt ženského vajíčka s mužskou spermií.

Zákrok se provádí laparoskopicky (3 malé vpichy do dutiny břišní, samozřejmě v celkové anestezii). Pro uzavření vejcovodů jsou v současné době používány speciální uzávěry – kroužky nebo svorky. Nebo je využita tepelná metoda. V některých případech lékaři použijí i chirurgický steh, žena pak pobyde v nemocnici obvykle 3 dny. Zákrok nijak zvlášť nebolí a nemá vliv na hormonální funkce vaječníků. Jde jen o „uzavření“ vejcovodů, které nemá se základní funkcí vaječníků vůbec nic společného.

Od 1. 4. 2012 je možné provést na vlastní žádost podvázání vejcovodů, nikoli vaječníků, i bez splnění určitých podmínek. Indikací k zákroku jsou rovněž zdravotní důvody. Zákon o specifických zdravotnických službách rozumí zdravotními důvody takové nemoci nebo vady, u nichž existuje vysoká míra pravděpodobnosti vážného ohrožení zdraví nebo života v důsledku těhotenství nebo porodu nebo zdravého vývoje plodu nebo zdraví nebo života budoucího dítěte. Provedení sterilizace je možné pouze za zákonem stanovených podmínek, jedná se zejména o nutnost písemného souhlasu pacienta nebo jeho zákonného zástupce před provedením samotného výkonu. Délka zákroku se pohybuje kolem 30 minut. Zákrok vyžaduje jednodenní hospitalizaci.

Zdroj: Podvázání vaječníků
Zveřejněno: 13.4.2016

STERILIZACE ŽENY

Legislativa už není přísná

O přerušení vejcovodů by tedy měly uvažovat jen ty ženy, které jsou si jisté, že si další těhotenství nepřejí, a zároveň k tomu mají lékařskou indikaci. Zákon o specifických zdravotních službách (č. 373/2011 Sb.) říká:

Sterilizace

§ 12

Sterilizací se rozumí zdravotní výkon zabraňující plodnosti bez odstranění nebo poškození pohlavních žláz. Sterilizaci lze provést ze zdravotních důvodů nebo z jiných než zdravotních důvodů. Zdravotními důvody se rozumí takové nemoci nebo vady, u nichž existuje vysoká míra pravděpodobnosti vážného ohrožení zdraví nebo života v důsledku těhotenství nebo porodu nebo zdravého vývoje plodu nebo zdraví nebo života budoucího dítěte.

§ 13

(1) Sterilizace ze zdravotních důvodů se provede pacientovi, který dovršil věk 18 let, pokud k provedení sterilizace udělí písemný souhlas.

(2) Pacientovi zbavenému způsobilosti k právním úkonům, pacientovi s omezenou způsobilostí k právním úkonům tak, že není způsobilý posoudit poskytnutí zdravotních služeb, popřípadě důsledky jejich poskytnutí (dále jen „pacient zbavený způsobilosti k právním úkonům“), nebo nezletilému pacientovi lze provést pouze sterilizaci ze zdravotních důvodů, a to na základě

a) písemného souhlasu jeho zákonného zástupce (dále jen „zákonný zástupce pacienta“); tím není dotčeno ustanovení § 35 zákona o zdravotních službách,

b) kladného stanoviska odborné komise a

c) souhlasu soudu, který je místně příslušný poskytovateli.

(3) Odbornou komisi ustavuje poskytovatel. Členy odborné komise jsou:

  • a) 3 lékaři se způsobilostí v oboru chirurgie nebo urologie, jde-li o sterilizaci u muže,
  • b) 3 lékaři se způsobilostí v oboru gynekologie a porodnictví, jde-li o sterilizaci u ženy,
  • c) klinický psycholog a
  • d) osoba určená poskytovatelem, která získala vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu v oblasti práva (dále jen „právník“).

(4) Nejméně 4 členové odborné komise nesmí být v pracovněprávním nebo obdobném vztahu k poskytovateli, členem kontrolního orgánu poskytovatele nebo statutárním orgánem, členem statutárního orgánu nebo společníkem poskytovatele.

(5) K jednání odborné komise může být přizván ošetřující lékař pacienta, který provedení zdravotního výkonu doporučil, avšak během rozhovoru členů komise s pacientem nesmí být ošetřující lékař přítomen.

(6) Pacient a zákonný zástupce pacienta jsou vždy přizváni k jednání odborné komise; jednání odborné komise musí být započato tak, aby nedošlo k ohrožení života nebo zdraví pacienta. Odborná komise podá pacientovi a jeho zákonnému zástupci informaci o povaze zdravotního výkonu, jeho trvalých následcích a možných rizicích a ověří, zda pacient a zákonný zástupce pacienta této informaci plně porozuměli. U pacienta přihlédne k jeho rozumové vyspělosti. Záznam o podání informace podepíší členové odborné komise, pacient a zákonný zástupce pacienta. Součástí záznamu je názor pacienta. Není-li pacient s ohledem na svou rozumovou vyspělost schopen informaci pochopit nebo záznam podepsat, uvede se tato skutečnost v záznamu. Záznam je součástí zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi.

(7) Odborná komise po projednání žádosti vypracuje písemné odborné stanovisko, ve kterém zhodnotí, zda jsou splněny veškeré podmínky k provedení sterilizace; zároveň uvede dobu platnosti stanoviska a přitom zohlední naléhavost provedení zdravotního výkonu. Ke kladnému stanovisku s provedením sterilizace je zapotřebí souhlasu všech členů odborné komise. V případě, že se souhlasu všech členů nepodaří dosáhnout, odborná komise ve svém stanovisku popíše důvody, které k tomu vedly. Poskytovatel předá kopii stanoviska odborné komise zákonnému zástupci pacienta.

(8) Návrh na udělení souhlasu s provedením sterilizace podává soudu poskytovatel. Poskytovatel k návrhu připojí písemný souhlas zákonného zástupce pacienta, vyjádření pacienta a stanovisko odborné komise. Není-li pacient s ohledem na svou rozumovou vyspělost schopen vyjádření učinit, poskytovatel uvede tuto skutečnost s jejím odůvodněním v návrhu.

§ 14

Sterilizaci z jiných než zdravotních důvodů lze provést pacientovi, který dovršil věk 21 let, nebrání-li jejímu provedení závažné zdravotní důvody, a to na základě jeho písemné žádosti. Žádost je součástí zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi.

§ 15

(1) Před provedením sterilizace ze zdravotních nebo jiných než zdravotních důvodů je ošetřující lékař povinen podat pacientovi informaci o povaze zdravotního výkonu, jeho trvalých následcích a možných rizicích. Informace musí být podána před svědkem, kterým je zdravotnický pracovník. Jestliže pacient požaduje přítomnost dalšího svědka podle vlastního výběru, poskytovatel to umožní. Záznam o podání informace podepíše ošetřující lékař, pacient, svědek, popřípadě svědci; záznam je součástí zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi. Mezi podáním informace a udělením souhlasu musí být přiměřená lhůta; jde-li o sterilizaci ze zdravotních důvodů, lhůta musí být nejméně 7 dnů; jde-li o sterilizaci z jiných než zdravotních důvodů, lhůta musí být nejméně 14 dnů.

(2) Provádění sterilizace lze započít, jestliže k tomu pacient nebo zákonný zástupce pacienta bezprostředně před jejím započetím udělili písemný souhlas.

§ 16

Sterilizace nelze provádět ve zdravotnických zařízeních Vězeňské služby České republiky (dále jen „Vězeňská služba“).

Zdroj: Sterilizace ženy
Zveřejněno: 31.3.2017

ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ

Zavařování třešní v elektrické troubě

Třešně zbavte stopek a omyjte je pod studenou tekoucí vodou. Naplňte jimi čisté sklenice a nachystejte si sladký nálev. Na 1 l vody budete potřebovat 30 dkg cukru. Cukr dobře rozmíchejte a krátce svařte. Třešně zalijte ještě horkým nálevem, otřete okraje sklenic do sucha a sklenice dobře uzavřete čistými a vysušenými víčky. Znovu raději upozorňujeme, že při zavařování v troubě musíte použít pouze sklenice s víčky na závit. Troubu nastavte na 250 °C. Na dno plechu položte starší utěrku či plenu a nalijte horkou vodu cca do výšky 2 až 3 cm. Poté na plech naskládejte sklenice s třešněmi. Menších sklenic se vám na plech vejde osm – tuto velikost zavařujte 8 minut na 250 °C se zapnutým horkým vzduchem. Velkých sklenic (0,7 l) se na plech vejde šest – ty zavařujte 10 až 12 minut se zapnutým horkým vzduchem. Dle potřeby dolévejte na plech horkou vodu. Všechny zavařené sklenice poté vyjměte z trouby a nechte je do druhého dne obrácené víčkem dolů.

Zdroj: Zavařování v troubě
Zveřejněno: 5.7.2015

ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ

Jak zavařovat okurky v troubě

Pro jednoduché zavařování v troubě nabízíme i jednoduchý a rychlý recept na vynikající znojemské okurky:

Suroviny (na jednu sklenici s obsahem 0,5 litru):

  • okurky
  • 5 koleček mrkve
  • 3 kolečka cibule
  • 1 dl octa
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • 6 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • snítka čerstvého kopru
  • voda

Postup:

Dobře očištěné a omyté okurky naskládejte do poloviny sklenice, přidejte připravenou nakrájenou zeleninu a koření a přilijte ocet. Poté sklenici doplňte okurkami, zalijte vodou a důkladně uzavřete šroubovacím víčkem. Uzavřenou sklenici několikrát přetočte, aby se ocet, voda a koření promíchaly. Takto postupujte u všech sklenic. Sklenice poté rozložte na plech s vyšším okrajem, a to tak, aby se navzájem nedotýkaly. Na plech nalijte asi 3 centimetry vody a vložte jej do trouby předehřáté na 150 °C. Sterilujte 15 minut při zapnutém spodním i horním ohřevu. Poté snižte teplotu 100 °C, nechte zapnutý jen spodní ohřev a sterilujte ještě 20 minut. Po vypnutí trouby sklenice vyndejte a nechte je vychladnout položené na víčku.

Zdroj: Zavařování v troubě
Zveřejněno: 5.7.2015

GRILOVANÁ ZELENINA NEJEN JAKO PŘÍLOHA K MASU

Grilovaná zelenina v alobalu

Ingredience: 500 g zeleniny – baby karotka, kukuřice, 250 g hrášku, 4 ks oloupaných brambor; 4 lžíce másla, 1 lžíce koření na grilovanou zeleninu

Postup: Větší nádobu na pečení v troubě vyložte alobalem a naplňte na kostičky nakrájenou zeleninou. Posypte kořením, přidejte máslo a alobal uzavřete. Vložte na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu
Zveřejněno: 11.5.2015

JAK NA ZAVAŘOVÁNÍ

Zavařování v mikrovlnce

Do mikrovlnné trouby vložíme maximálně 4 sklenice o obsahu do 0,7 l a sterilujeme 10 minut při teplotě 70 W (rozmrazování) a 10 minut na 100 W. Tento novodobý způsob sterilace je vhodný zejména pro menší množství zavařovaných sklenic. Lze použít jak klasická zavařovací víčka, tak i uzávěry twist-off. Nemusíte se bát, v mikrovlnné troubě tyto uzávěry nejiskří.

Zdroj: Jak na zavařování
Zveřejněno: 17.1.2015

JABLKOVÁ POVIDLA PEČENÁ V TROUBĚ

Recept na povidla z letních jablek

Ingredience: 4 kg letních jablek, 1 l octa, 1 kg cukru

Postup: Oloupaná letní jablka bez jadřinců vaříme s trochou vody a octem asi 30 minut. Pak přidáme 1 kg cukru a ještě vaříme 15 minut. Nakonec vmícháme sáček Petolu a po přejití varem plníme do sklenic a zavíčkujeme. Takto připravená povidla z letních jablek vydrží až 4 roky.

Zdroj: Jablková povidla pečená v troubě
Zveřejněno: 19.1.2017