Téma: 

studené omáčky


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Barbecue omáčka

Ingredience: 100 g kečupu, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička oleje, 1/2 lžičky octa, 1 lžíce plnotučné hořčice, stroužek česneku, špetka mletého černého pepře

Technologický postup: Kečup smícháme s hořčicí, worcesterskou omáčkou a octem. Přimícháme utřený česnek se lžičkou oleje. Omáčku dochutíme pepřem a důkladně ji promícháme. Necháme vychladit a podáváme.

Detail odstavce: Barbecue omáčka
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: vceli ramky na studenou,nebo teplou

Jaké postavení rámků je lepší pro včelky, studené či teplé? Mám miru rámků 39-24, což asi není podstatné.

Zdroj: diskuze Vceli ramky na studenou,nebo teplou
Odesláno: 11.12.2016 uživatelem Jirka Rendl
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Brusinková omáčka

Ingredience: 150 g kompotovaných brusinek, 50 g meruňkového džemu, 2 lžíce červeného vína, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce rumu, 1 lžíce pomerančové šťávy, pár kapek worcesterské omáčky, mletý pepř, sůl, cukr

Technologický postup: Brusinky a džem propasírujeme. Poté vmícháme hořčici, víno, rum, pomerančovou šťávu, worcesterskou omáčku, mletý pepř, cukr a sůl. Vše dobře promícháme a necháme vychladit.

Detail odstavce: Brusinková omáčka
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: přesazování orchidee

Špatná odpověď zahradnika
Květy při přesazení neuvadnou, musela se stát nějaká chyba. Průvan, chlad, napadení škůdcem.Pokud jste po nákupu ihned nepresadila do nové kůry (né substrátu) tak je možné, že u krčku orchidky zůstal takový špunt, který se musí odstranit,. Udržuje vlhkost a uhniváni kořenů. Hned po přesazení nenamacet, až jsou kořeny stříbrné. Namacet do max 3/4 nádoby, do dešťové vody, ne moc studené a pozor, aby se voda nedostala do srdíčka. Hrozí hniloba.
Doufám, že pomůže. Nevyhazovat, znovu vykvete.

Zdroj: diskuze Přesazování orchidee
Odesláno: 16.1.2019 uživatelem Svetlana
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Studené omáčky vhodné k masům

Studené omáčky se používají při přípravě pokrmů studené i teplé kuchyně. Příprava studených omáček vyžaduje pečlivost. Omáčky mají být výrazné a pikantní, protože jejich úlohou je doplnit a zpestřit chuť pokrmů.

Zálivky řadíme mezi omáčky, upravované pokrmy jimi zaléváme a dochucujeme. V mezinárodní kuchyni se používá výraz dresinky. Zálivky – dresinky dělíme dle základních surovin a dle složitosti přípravy. V české kuchyni lze rozlišit zálivky na dochucování salátů ze zeleniny, na masa různého druhu včetně ryb a mořských plodů a na zálivky na dochucování salátů z ovoce.

Dip je slovo, které bylo přejato z anglického jazyka a znamená namočit, ponořit a podobně. Kdybychom jej chtěli přeložit do češtiny, mohli bychom použít slovo omáčka, avšak díky významu slova omáčka v české kuchyni, kde označuje spíš část hlavního jídla, by byl tento výraz dost nepřesný. Význam by tedy možná nejlépe vystihovalo slovo „namáčka“, a tak raději zůstaňme u anglického výrazu „dip“. Pokud se tedy hovoří o dipu, jde o hustou tekutinu z různých přísad, do které se namáčí například grilované pochoutky pro dosažení ještě lepší chuti. Často se však tato dvě označení (dipy a omáčky) užívají většinou společně a ve většině případů znamenají totéž.

Detail odstavce: Studené omáčky vhodné k masům
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: marináda na uzení drůbeže

Osvědčený recept na uzení drůbeže je tento:
1 celé kuře
3 litry vody (nebo dostatečně na to, abyste úplně ponořili celé kuře)
3/4 šálku soli
1 šálek cukru
1 lžíce pepře
1 polévková lžíce kajenského pepře

Marinána na potírání během uzení
1/4 šálku olivového oleje
1/4 šálku sójové omáčky
2 lžíce prášku ze sušené cibule
2 lžíce kajenského pepře
2 lžíce papriky
2 čajové lžičky česneku nebo 2 stroužky česneku
1,5 čajové lžičky černého pepře
1 čajová lžička sušeného oregana
1 čajová lžička sušeného tymiánu

Přiveďte k varu vodu v hrnci dostatečně velkém, aby pojmul jak marinádu, tak i kuře. V horké vodě rozpusťte cukr a sůl a nechte vychladnout. Pak přidejte zbylé ingredience a nakonec i kuře a vše dejte do chladničky na 10 hodin. V této době si připravte dřevo na uzení. Nejlepší je dřevo z vlašského ořechu, které rozemelte ve štěpkovači a na dvě hodiny namočte do vody.
Jak dlouho udit: uzení kuřecího masa probíhá v udírně při teplotě do 75°C přibližně 4 hodiny. Doba uzení záleží na velikosti kuřete. Po celou dobu uzení musí být drůbeží maso neustále mazáno marinádou na potírání. Uzené kuřecí maso se podává s rýží.

Zdroj: diskuze Marináda na uzení drůbeže
Odesláno: 8.5.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Bavorská bylinková omáčka

Ingredience: 4 lžíce majonézy, 2 lžíce šťovíku, 2 lžíce bazalky, 2 lžíce petrželové nati, 2 lžíce řeřichy, 1 lžička cukru, 1 lžička sójové omáčky, 1 cibule, 150 ml bílého jogurtu, šťáva z 1 citronu, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Oloupanou cibuli, šťovík, řeřichu, bazalku i petrželku najemno nasekáme. Nasekané bylinky smícháme s majonézou a bílým jogurtem. Poté přidáme sůl, cukr, sójovou omáčku, citronovou šťávu, mletý pepř a vše zlehka promícháme. Necháme vychladit a podáváme.

Detail odstavce: Bavorská bylinková omáčka
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Dotaz ohledně názvu květiny - viz foto

Na vašem obrázku bude asi pepřinec (Peperomia), respektive nějaký jeho druh. Tyto druhy mají tlusté mohutné stonky a masité listy. Je to tropická trvalka, která je pěstována pro její okrasné listy. Nejčastěji pochází z tropické Ameriky. Jsou kompaktní a obvykle nepřesahují výšku 30 cm. Jednotlivé druhy se značně liší ve vzhledu. Listy jsou hladké a masité a mohou být oválné nebo mohou mít tvar srdce. Drobné květy jsou nenápadné a rostou ve tvaru kordovitých hrotů.

Nároky na světlo
Peperomia je nenáročná pokojová rostlina a dobře roste na jasném nepřímém světle, které poskytuje západní nebo východní okno. Tyto rostliny dokonce rostou i pod fluorescenčními světly (umělé osvětlení). Nedostatečné světlo způsobuje, že pomalu rostoucí peperomie přestane růst. Přímé sluneční světlo naopak spálí její listy.

Nároky na vodu
Před každou zálivkou nechte půdu vyschnout. Přelití vede k hnilobě kořenů, je hlavní příčinou závažných problémů s těmito rostlinnými. Nejlepší je namočit květináč na 10 minut do vody a pak vyndat. Tato technika udržuje listy suché a pomáhá předcházet nemocem rostlin. Husté listy rostlin Peperomia drží vodu a umožňují rostlině odolávat dlouhým obdobím bez zálivky.

Hnojení
Tyto pokojové rostliny přihnojujte měsíčně od jara a v létě základním rostlinným rostlinným hnojivem ve výši 1/2 doporučené dávky. Během podzimu a zimy není nutné tuto rostlinku hnojit.

Nároky na teplotu
Teploty mezi 16 - 27 °C jsou nejlepší. Teploty pod 10 °C a studené průvany z oken a dveří poškozují listy.

Vlhkost vzduchu
Peperomia je původem z deštných pralesů Brazílie a proto milují teplé vlhké prostředí.

Květy
Květy peperomických rostlin jsou velmi malé a nevýrazné. Jsou to listy, které jsou na rostlině tak zajímavé.

Škůdci
Domácí škůdci jako vlnatka a mšice mohou být pro rostlinu problém.

Nemoci
Ringspot virus je skvrnitost listů, který se vyznačuje jako nevzhledné kulaté fleky a nejčastěji se objeví kvůli vysoké vlhkosti. Vzhledem k tomu, že pro tuto chorobu rostlin neexistuje žádné chemické ošetření, musí být poškozené listy a dokonce i celá infikovaná rostlina vyhozeny. Udržujte listy peperomie suché a zajistěte dobrou cirkulaci vzduchu, abyste zabránila tomuto onemocnění.

Půda
Použijte dobře provzdušněnou volnou půdu, která dobře vysychá.

Velikost květináče
Velikost květináče má toto rostlina ráda spíše menší než větší. Přesazujte, až když kořeny zcela naplní současnou nádobu. Pěstování peperomie v květináči, který je příliš velký, zabraňuje rychlému vysychání půdy a způsobuje hnilobu kořenů.

Řez
Peperomia může být seříznuta kdekoli na lodyze. Nový růst se pak vyvíjí z uzlů těsně pod řezem ve stonku.

Množení
Peperomia se snadno množí z listových výrůstků, odřezků výhonků a rozdělením rostlin. Dobré je nechat nařezané konce listů nebo stonků používané k množení nejdříve vysušit několik hodin nebo přes noc před jejich vysazením.

Jedovatost
Peperomie je jedovatá s úrovní toxicity 1.

Zdroj: diskuze Dotaz ohledně názvu květiny - viz foto
Odesláno: 18.8.2017 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Avokádový dip

Ingredience: 1 zralé avokádo, 1 malá cibule, 1 středně velké rajče, 4 lžíce majonézy, 1 lžíce pálivé sladké thajské omáčky, šťáva z půlky limety, čerstvě drcený pepř, špetka soli, snítka čerstvého koriandru

Technologický postup: Cibulku nakrájíme najemno, rajče nakrájíme na kostky o délce hrany cca 1 cm. Avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku, lžící vydlabeme dužinu a rozmačkáme ji vidličkou nahrubo. Přidáme majonézu, sladko-pálivou omáčku, cibulku, nakrájené rajče, šťávu z limetky a nakonec dip dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit a podáváme.

Detail odstavce: Avokádový dip
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017

BITKY PO KOZÁCKU

Bitky – charakteristika

Jedná se o směs hovězího, telecího a vepřového masa s dalšími přísadami, opečenou v tuku do zlatova. Vůni i chuť plackám dodává směsice upečeného masa a smažené cibule, jsou na skusu křehké, šťavnaté. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory, tatarská nebo jiné studené omáčky.

Detail odstavce: Bitky – charakteristika
Zdroj: Bitky po kozácku
Zveřejněno: 30.5.2017

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Kari omáčka

Ingredience: 2 lžíce majonézy, 1 lžíce strouhaného jablka, 1 lžíce bílého vína, 2 lžičky kari koření, 1 lžička strouhaného celeru, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Majonézu smícháme s kořením a zeleninou, jablkem a vínem. Dochutíme mletým černým pepřem a mírně osolíme. Vše spolu dobře promícháme a necháme vychladit.

Detail odstavce: Kari omáčka
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Švestková omáčka

Ingredience: 2,5 dl kuřecího vývaru, ½ cibule, 3 lžíce švestkových povidel, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička hnědého cukru, 1/2 lžičky kajenského pepře

Technologický postup: V hrnci svaříme švestková povidla, oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, kuřecí vývar, sójovou omáčku, hnědý cukr a kajenský pepř. Vše rozmixujeme na hladkou a hodně hustou omáčku, je-li příliš řídká, ještě ji krátce povaříme, aby se odpařila tekutina. Omáčku nalijeme do misek nebo šálků a podáváme k masu, aby si každý mohl maso omáčkou podle chuti přelít.

Detail odstavce: Švestková omáčka
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Pikantní španělská omáčka

Ingredience: 2 rajčata, 1/2 zelené a červené papriky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce červeného vína, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř

Technologický postup: Rajčata spaříme, oloupeme a společně s paprikami rozmixujeme. Přidáme olivový olej promíchaný s vínem a prolisovaným česnekem. Dochutíme solí a pepřem. Vše spolu dobře promícháme a necháme vychladit.

Detail odstavce: Pikantní španělská omáčka
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Broskvový dip

Ingredience: 6 lžic broskvové marmelády, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička jablečného octa, 1 chilli paprička

Technologický postup: Broskvovou marmeládu mírně zahřejeme a promícháme s dijonskou hořčicí a jablečným octem. Nakonec do dipu přimícháme jednu očištěnou a nadrobno nasekanou chilli papričkou. Dip necháme vychladnout, podáváme ho nejlépe ke grilovaným masům.

Detail odstavce: Broskvový dip
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Česneková omáčka

Ingredience: 200 g majonézy, 40 ml mléka, 4 cl bílého vína, 4 stroužky česneku, sůl

Technologický postup: Majonézu rozmícháme s mlékem a vínem na omáčku. Čerstvý oloupaný česnek jemně utřeme se solí (můžeme prolisovat) a dobře promícháme s majonézovou omáčkou. Dochutíme solí a necháme vychladnout, podáváme nejlépe ke grilovaným masům.

Detail odstavce: Česneková omáčka
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Chilli omáčka

Ingredience: 100 g majonézy, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 5 cl smetany ke šlehání, citronová šťáva, cukr, chilli koření, sůl

Technologický postup: Majonézu zředíme citronovou šťávou. Přidáme nastrouhaný sýr, chilli koření a zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Nakonec podle chuti přisolíme a přisladíme. Vše spolu dobře promícháme a necháme vychladit.

Detail odstavce: Chilli omáčka
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Arašídový dip

Ingredience: 3 lžíce arašídového másla, 2 lžíce tamari, 2 lžíce medu, 2 lžíce vody, 1 stroužek česneku, ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, ½ limetky

Technologický postup: Arašídové máslo, tamari, med, vodu, utřený česnek, zázvor a šťávu z limetky dáme do misky a vše důkladně promícháme a necháme vychladit. Připravený dip servírujeme v mističkách jako přílohu, která slouží k namáčení různých pokrmů.

Detail odstavce: Arašídový dip
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Dip s křenem

Ingredience: 400 g bílého jogurtu, 1 lžíce olivového oleje, červený mletý pepř, svazek pažitky, 2 lžíce strouhaného křenu

Technologický postup: Do misky dáme jogurt. Vmícháme do něj sekanou pažitku, sůl, pepř a křen. Nakonec dip s křenem zjemníme olivovým olejem. Tento dip je vhodný ke grilovanému masu.

Detail odstavce: Dip s křenem
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Pikantní omáčka

Ingredience: 350 g majonézy, 50 ml mléka, 35 g kečupu, 4 cl červeného vína, 15 g rajčatového protlaku, 10 g sterilovaných feferonek, cukr, sůl

Technologický postup: Majonézu promícháme s mlékem a červeným vínem, přidáme kečup a rajčatový protlak. Odstopkujeme feferonky a nasekáme je na drobné kousky. Feferonky přimícháme do majonézy a dochutíme cukrem a solí. Vše spolu dobře prošleháme a necháme vychladit.

Detail odstavce: Pikantní omáčka
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Hořčicová omáčka

Ingredience: 250 g zakysané smetany, 3 lžíce kremžské hořčice, 2 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce majonézy, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Krémovitou zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme majonézu, kremžskou hořčici, plnotučnou hořčici a dochutíme solí a pepřem. Omáčku řádně promícháme a necháme dobře vychladit. Studenou hořčicovou omáčku podáváme k masu, bramborám, zelenině, skvělá je ke grilovaným pokrmům.

Detail odstavce: Hořčicová omáčka
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Americký dresink

Ingredience: 2 lžíce majonézy, 100 g bílého jogurtu, svazek čerstvých bylinek, sůl, mletý pepř, 50 ml kysané smetany, 1 stroužek česneku, 3 lžičky kečupu, tabasco

Technologický postup: Bylinky umyjeme, osušíme a česnek očistíme. Všechno nadrobno nasekáme. Bylinky a česnek smícháme se smetanou, jogurtem, majonézou a kečupem. Americký dresink dochutíme solí, kořením a trochou tabasca. Dresink necháme vychladit a můžeme podávat.

Detail odstavce: Americký dresink
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Dip z nivy a česneku

Ingredience: 400 g zakysané smetany, 3 stroužky česneku, 250 g nivy, ½ cibule, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Vyzrálou nivu rozmačkáme vidličkou v misce, přidáme špetku soli, jemně nakrájenou cibuli a 3 utřené stroužky česneku. Pořádně promícháme a ke směsi přidáme zakysanou smetanu. Opět důkladně promícháme. Podle chuti přidáme do dipu z nivy ještě sůl nebo černý pepř. Dip podáváme vychlazený. Hodí se ke grilovanému masu, zelenině a k dochucení burgerů.

Detail odstavce: Dip z nivy a česneku
Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno: 14.6.2017

STUDENÉ PŘEDKRMY

Studené předkrmy

Studené předkrmy představují malou porci lehkého jídla a podávají se před samotnou konzumací hlavního jídla. Účelem není zasytit, nýbrž povzbudit smysly a zejména vyvolat větší chuť. Zintenzivňuje se jimi zážitek z následně podávaného pokrmu.

Studený předkrm následuje po aperitivu, tvoří ho často paštika, ryba nebo salát. Poté následuje polévka. Po polévce se před hlavním chodem podává předkrm teplý.

Studené předkrmy připravujeme z vajec, ryb, korýšů, měkkýšů, masa, salátů, máslových paštiček, pochoutkových másel, sýrů, zeleniny.

Předkrmy se jedí povětšinou vidličkou. Při servisu s větším počtem příborů se pro studený předkrm používá vidlička na samém okraji.

Studené předkrmy mají vážit asi 80 g, měly by být dobře proležené a vychlazené. Studený předkrm nesmí být příliš kořeněný.

Detail odstavce: Studené předkrmy
Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno: 31.5.2017

RECEPTY NA SÝROVOU OMÁČKU

Sýrová omáčka z nivy

Suroviny:

  • 200 g nivy
  • 600 ml mléka
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g másla
  • sůl
  • pažitka

Postup:

V 1/3 mléka rozšlehejte mouku, zbývající 2/3 mléka přiveďte k varu, poté studené mléko s důkladně rozmíchanou moukou přilijte do vroucího mléka a za stálého míchání asi 10 minut povařte. Ke konci vaření rozdrobte do omáčky nivu a nechte ji rozpustit. Za stálého míchání přidejte máslo a dosolte dle své chuti. Tato omáčka se hodí k těstovinám nebo pečeným bramborám. Na talíři servírujte posypané čerstvou pažitkou.

Detail odstavce: Sýrová omáčka z nivy
Zdroj: Recepty na sýrovou omáčku
Zveřejněno: 26.4.2015

KUŘE SOTÉ

Kuřecí soté se zeleninou

Suroviny:

  • 1 kuřecí prsa
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 115 g žampionů
  • 150 g sterilované kukuřice
  • 1 rajče
  • 100 g hluboce zmrazených zelených fazolí
  • ¼ l vody
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky a kremžské hořčice
  • olej, sůl, pepř

Postup:

Omyté a osušené maso nakrájíme na tenčí proužky. Připravíme si marinádu smícháním oleje, hořčice, sójové omáčky, soli a koření. Kuřecí maso promícháme s marinádou a necháme v chladu odstát asi hodinku, aby se spojily chutě. Na hlubší pánvi nebo v hrnci zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme marinované kuřecí a restujeme, dokud se maso nezatáhne. Když se maso zatáhne, přidáme na plátky pokrájený česnek, na proužky pokrájenou kapii, kukuřici a sterilizované žampiony. Dále přidáme na drobno nakrájené rajče a zelené fazolky. V troše studené vody rozmícháme škrob nebo hladkou mouku a vlijeme do vroucího pokrmu. Chvíli povaříme a můžeme servírovat nejlépe s rýží.

Detail odstavce: Kuřecí soté se zeleninou
Zdroj: Kuře soté
Zveřejněno: 31.8.2014