Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

STUDENÉ OMÁČKY A DIPY

OBSAH

Studené omáčky vhodné k masům

Studené omáčky se používají při přípravě pokrmů studené i teplé kuchyně. Příprava studených omáček vyžaduje pečlivost. Omáčky mají být výrazné a pikantní, protože jejich úlohou je doplnit a zpestřit chuť pokrmů.

Zálivky řadíme mezi omáčky, upravované pokrmy jimi zaléváme a dochucujeme. V mezinárodní kuchyni se používá výraz dresinky. Zálivky – dresinky dělíme dle základních surovin a dle složitosti přípravy. V české kuchyni lze rozlišit zálivky na dochucování salátů ze zeleniny, na masa různého druhu včetně ryb a mořských plodů a na zálivky na dochucování salátů z ovoce.

Dip je slovo, které bylo přejato z anglického jazyka a znamená namočit, ponořit a podobně. Kdybychom jej chtěli přeložit do češtiny, mohli bychom použít slovo omáčka, avšak díky významu slova omáčka v české kuchyni, kde označuje spíš část hlavního jídla, by byl tento výraz dost nepřesný. Význam by tedy možná nejlépe vystihovalo slovo „namáčka“, a tak raději zůstaňme u anglického výrazu „dip“. Pokud se tedy hovoří o dipu, jde o hustou tekutinu z různých přísad, do které se namáčí například grilované pochoutky pro dosažení ještě lepší chuti. Často se však tato dvě označení (dipy a omáčky) užívají většinou společně a ve většině případů znamenají totéž.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Diskuze

V diskuzi BOBKOVÝ LIST PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Sedlakova.

Lze vysadit ven Vavřín-Bobkový list Laurus koupený v květináči?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Vysadit jde, ale musí se na podzim vykopat a přenést do studené místnosti.

Zdroj: diskuze Bobkový list pěstování

Použití česneku v kuchyni

Česnek představuje sílu, zdraví, energii a v kuchyni je nenahraditelný. Zbytečně se neříká, že je česnek základem většiny jídel. Kromě specifické chuti má také schopnost podtrhnout a zvýraznit chutě jiných ingrediencí. Česnek může být v pokrmech buď hlavní přísadou, například v česnekové pomazánce, česnekové polévce, nebo se využívá ke zvýraznění jiných chutí, například pod pečené i grilované maso. Ke grilovaným pokrmům se velmi často připravují česnekové omáčky nebo dipy.

A protože sychravé počasí už na sebe nenechá dlouho čekat, nechte se inspirovat několika našimi recepty s blahodárným česnekem.

Zdroj: Recepty s česnekem

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŠLACH V KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Léčba zánětu šlach v kotníku je jen klid,nechodit a studené obklady? Žádný lék proti zánětu na užívání vnitřně?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět šlach v kotníku

Barbecue omáčka

Ingredience: 100 g kečupu, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička oleje, 1/2 lžičky octa, 1 lžíce plnotučné hořčice, stroužek česneku, špetka mletého černého pepře

Technologický postup: Kečup smícháme s hořčicí, worcesterskou omáčkou a octem. Přimícháme utřený česnek se lžičkou oleje. Omáčku dochutíme pepřem a důkladně ji promícháme. Necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Diskuze

V diskuzi VCELI RAMKY NA STUDENOU,NEBO TEPLOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka Rendl.

Jaké postavení rámků je lepší pro včelky, studené či teplé? Mám miru rámků 39-24, což asi není podstatné.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Vinš.

Postavení rámku v úle se stanovuje oproti česnu. Rozeznáváme dva druhy a to studenou (podélnou) nebo teplou (příčnou) stavbu. Pro co se rozhodnout je věc názorů, každý včelař na to má svůj pohled a opodstatnění. Zde bych to viděl hlavně, na jakém stanovišti jsou umístěny úly, klimatických podmínkách a z jaké strany převážně vane vítr. Pokud jsou úly chráněné volil bych studenou (podélnou) stavbu, zda-li ale směrem od česna vane často vítr nebo jsou úly ve vyšší nadmořské výšce, tak bych volil teplou (příčnou) stavbu. Toto ovšem nese určité riziko, že včely v zimním chomáči se drží blíže k česnu z důvodu čerstvého vzduchu a může dojít k vyhladovění, protože včely nevyužijí zásoby umístěné v zadní části nástavku. Osobně využívám teplou stavbu.

Zdroj: diskuze Vceli ramky na studenou,nebo teplou

Brusinková omáčka

Ingredience: 150 g kompotovaných brusinek, 50 g meruňkového džemu, 2 lžíce červeného vína, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce rumu, 1 lžíce pomerančové šťávy, pár kapek worcesterské omáčky, mletý pepř, sůl, cukr

Technologický postup: Brusinky a džem propasírujeme. Poté vmícháme hořčici, víno, rum, pomerančovou šťávu, worcesterskou omáčku, mletý pepř, cukr a sůl. Vše dobře promícháme a necháme vychladit.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÁ ŠLACHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Meddy.

Dobrý den,
2 dny jsem zakládal nový záhon.
po odrytí drnů jsem hlínu drtil
holýma rukama,protože šla krásně drolit
a plevel šel sám ven.
Ale teď mně bolí šlacha na prostředníku
z venku a kloub mám trochu oteklý.
Mažu si prst Voltarenem,no...nic moc.
Potřebuji na prst teplé,nebo studené mazání?
Poraďte mi,prosím co,abych namusel k doktorovi.
dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nyní potřebujete být trpělivý. Namožená šlacha se bude hojit dlouho, i tři týdny. Snažte se prst (celou ruku) vůbec nenamáhat, urychlí se tím hojení. Voltaren je skvělé řešení, protože tlumí bolest a léčí zánět, ale chce to čas. Můžete použít i ledovou tříšť zabalenou v igelitovém sáčku, kterou pak přikládejte na postižené místo na 5 minut. Postupně se bude dostavovat úleva, ale jen velmi velmi pomalu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklá šlacha

Bavorská bylinková omáčka

Ingredience: 4 lžíce majonézy, 2 lžíce šťovíku, 2 lžíce bazalky, 2 lžíce petrželové nati, 2 lžíce řeřichy, 1 lžička cukru, 1 lžička sójové omáčky, 1 cibule, 150 ml bílého jogurtu, šťáva z 1 citronu, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Oloupanou cibuli, šťovík, řeřichu, bazalku i petrželku najemno nasekáme. Nasekané bylinky smícháme s majonézou a bílým jogurtem. Poté přidáme sůl, cukr, sójovou omáčku, citronovou šťávu, mletý pepř a vše zlehka promícháme. Necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Diskuze

V diskuzi JÍŠKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Pavle, nemáš zač
Ja tu jisku používám už několik let a absolutní spokojenost do omáčky.
Jinak jak jsi vzpomněl ten chleba, tak ususit,udělat strouhanku a do guláše nic lepšího neznám.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Jíška

Švestková omáčka

Ingredience: 2,5 dl kuřecího vývaru, ½ cibule, 3 lžíce švestkových povidel, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička hnědého cukru, 1/2 lžičky kajenského pepře

Technologický postup: V hrnci svaříme švestková povidla, oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, kuřecí vývar, sójovou omáčku, hnědý cukr a kajenský pepř. Vše rozmixujeme na hladkou a hodně hustou omáčku, je-li příliš řídká, ještě ji krátce povaříme, aby se odpařila tekutina. Omáčku nalijeme do misek nebo šálků a podáváme k masu, aby si každý mohl maso omáčkou podle chuti přelít.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA SÝRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Čestmír.

Dobrý den.
Chybu jste udělala v teplotě. Jogurt zraje při teplotě
42 - 45 stupňů celsia, Výroba trvá při této teplotě 6 hodin.
Já používám jogurtovač Bravo (cca 500 Kč). Studené mléko
jakékoliv i z krabice se smíchá se čtvrt kilem jogurtu,
naleje do skleniček a nechá v jogurtovači hodin. Pak se dá do
lednice vychladit. Můžete použít i termosku, do peřin nebo
domácí pekárnu, která má funkci kvašení. Důležité je dodržet
teplotu, delší čas nevadí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Pokud máte zájem, napíšu vám ten nejjednodušší recept, roky vyzkoušený, hustý a lze ho bez problémů vyrobit bez jogurtovače.Jen se šlehačem, jogurtem a suš. mlékem. Jde ale o jogurt určité značky a to se psát asi nesmí. Já vám to ale ráda sdělím.

Zdroj: diskuze Domácí výroba sýra

Česneková omáčka

Ingredience: 200 g majonézy, 40 ml mléka, 4 cl bílého vína, 4 stroužky česneku, sůl

Technologický postup: Majonézu rozmícháme s mlékem a vínem na omáčku. Čerstvý oloupaný česnek jemně utřeme se solí (můžeme prolisovat) a dobře promícháme s majonézovou omáčkou. Dochutíme solí a necháme vychladnout, podáváme nejlépe ke grilovaným masům.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Poradna

V naší poradně s názvem SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu svickovou s kralika na warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedním slovem můžete, ale musíte s tím počítat ve svém denním příjmu vitamínu K. Když užíváte Warfarin, tak musíte hlídat denní příjem vitamínu K ve stravě, který by měl být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Králičí maso, stejně jako ostatní druhy masa obsahuje jen málo vitamínu K a můžete ho jíst prakticky bez omezení. Jedna porce králičího masa obsahuje přibližně 5 mikrogramů vitamínu K. Svíčková omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany a to všechno taktéž obsahuje vitamín K. Jedna porce svíčkové omáčky bude obsahovat přibližně 10 mikrogramů vitamínu K. Knedlíky, jako všechny výrobky z mouky obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez omezení. Celá jedna porce svíčkové omáčky s králíkem a knedlíky ozdobená brusinkami a šlehačkou bude obsahovat přibližně 16 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali

Avokádový dip

Ingredience: 1 zralé avokádo, 1 malá cibule, 1 středně velké rajče, 4 lžíce majonézy, 1 lžíce pálivé sladké thajské omáčky, šťáva z půlky limety, čerstvě drcený pepř, špetka soli, snítka čerstvého koriandru

Technologický postup: Cibulku nakrájíme najemno, rajče nakrájíme na kostky o délce hrany cca 1 cm. Avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku, lžící vydlabeme dužinu a rozmačkáme ji vidličkou nahrubo. Přidáme majonézu, sladko-pálivou omáčku, cibulku, nakrájené rajče, šťávu z limetky a nakonec dip dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Diskuze

V diskuzi PŘESAZOVÁNÍ ORCHIDEE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sendy.

Dobrý den,přesadila jsem orchidej bohužel s květy .Měla jsem pocit,že má nedostatek místa v květináči.
Ona mi do druhého dne uvadla.Je to již měsíc od přesazování.Květy má povadlé a lupena změklá.
Má šanci na přežití,nebo jsem ji tak ublížila,že nepřežije?
Děkuji za odpověď.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Svetlana.

Špatná odpověď zahradnika
Květy při přesazení neuvadnou, musela se stát nějaká chyba. Průvan, chlad, napadení škůdcem.Pokud jste po nákupu ihned nepresadila do nové kůry (né substrátu) tak je možné, že u krčku orchidky zůstal takový špunt, který se musí odstranit,. Udržuje vlhkost a uhniváni kořenů. Hned po přesazení nenamacet, až jsou kořeny stříbrné. Namacet do max 3/4 nádoby, do dešťové vody, ne moc studené a pozor, aby se voda nedostala do srdíčka. Hrozí hniloba.
Doufám, že pomůže. Nevyhazovat, znovu vykvete.

Zdroj: diskuze Přesazování orchidee

Bitky – charakteristika

Jedná se o směs hovězího, telecího a vepřového masa s dalšími přísadami, opečenou v tuku do zlatova. Vůni i chuť plackám dodává směsice upečeného masa a smažené cibule, jsou na skusu křehké, šťavnaté. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory, tatarská nebo jiné studené omáčky.

Zdroj: Bitky po kozácku

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY Z VAŘENÝCH VAJEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVEL.

NEJDE MI VYKLOPIT UVAŘENE VEJCE ZE SILIKONOVE FORMIČKY CO MAM UDĚLAT ZA NAPRAVU

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Vaření vajec v silikonových formách není jen tak a chce to trochu zkušeností, abyste měl vajíčka pěkně hladká a aby šla pěkně vyklopit. Co je k tomu potřeba? Před umístěním syrového vajíčka do formičky je zapotřebí formičku nejdříve důkladně vystříkat olejem ve spreji, ke koupi zde: www.zbozi.cz/hledani… Po vaření 16 minut ve vroucí vodě se musí forma na chvíli umístit do studené vody a potom půjde vyklopit. Když by to šlo ztuha, tak je možné si pomoci velkou polévkovou lžící. Pokud máte zájem shlédnout recenzi, která názorně řeší tento problém, tak je k dispozici zde: youtu.be/mS6zMr6W5_o

Zdroj: diskuze Recepty z vařených vajec

Chilli omáčka

Ingredience: 100 g majonézy, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 5 cl smetany ke šlehání, citronová šťáva, cukr, chilli koření, sůl

Technologický postup: Majonézu zředíme citronovou šťávou. Přidáme nastrouhaný sýr, chilli koření a zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Nakonec podle chuti přisolíme a přisladíme. Vše spolu dobře promícháme a necháme vychladit.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Diskuze

V diskuzi DÝŇOVÁ POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jane.

Hmm zrovna se na ní chystám, díky www.ceskenapady.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel OTTO PEDACK.

Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.

Zdroj: diskuze Dýňová polévka z dýně Hokaido

Dip s křenem

Ingredience: 400 g bílého jogurtu, 1 lžíce olivového oleje, červený mletý pepř, svazek pažitky, 2 lžíce strouhaného křenu

Technologický postup: Do misky dáme jogurt. Vmícháme do něj sekanou pažitku, sůl, pepř a křen. Nakonec dip s křenem zjemníme olivovým olejem. Tento dip je vhodný ke grilovanému masu.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Kari omáčka

Ingredience: 2 lžíce majonézy, 1 lžíce strouhaného jablka, 1 lžíce bílého vína, 2 lžičky kari koření, 1 lžička strouhaného celeru, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Majonézu smícháme s kořením a zeleninou, jablkem a vínem. Dochutíme mletým černým pepřem a mírně osolíme. Vše spolu dobře promícháme a necháme vychladit.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Broskvový dip

Ingredience: 6 lžic broskvové marmelády, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička jablečného octa, 1 chilli paprička

Technologický postup: Broskvovou marmeládu mírně zahřejeme a promícháme s dijonskou hořčicí a jablečným octem. Nakonec do dipu přimícháme jednu očištěnou a nadrobno nasekanou chilli papričkou. Dip necháme vychladnout, podáváme ho nejlépe ke grilovaným masům.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Pikantní omáčka

Ingredience: 350 g majonézy, 50 ml mléka, 35 g kečupu, 4 cl červeného vína, 15 g rajčatového protlaku, 10 g sterilovaných feferonek, cukr, sůl

Technologický postup: Majonézu promícháme s mlékem a červeným vínem, přidáme kečup a rajčatový protlak. Odstopkujeme feferonky a nasekáme je na drobné kousky. Feferonky přimícháme do majonézy a dochutíme cukrem a solí. Vše spolu dobře prošleháme a necháme vychladit.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Pikantní španělská omáčka

Ingredience: 2 rajčata, 1/2 zelené a červené papriky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce červeného vína, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř

Technologický postup: Rajčata spaříme, oloupeme a společně s paprikami rozmixujeme. Přidáme olivový olej promíchaný s vínem a prolisovaným česnekem. Dochutíme solí a pepřem. Vše spolu dobře promícháme a necháme vychladit.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Arašídový dip

Ingredience: 3 lžíce arašídového másla, 2 lžíce tamari, 2 lžíce medu, 2 lžíce vody, 1 stroužek česneku, ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, ½ limetky

Technologický postup: Arašídové máslo, tamari, med, vodu, utřený česnek, zázvor a šťávu z limetky dáme do misky a vše důkladně promícháme a necháme vychladit. Připravený dip servírujeme v mističkách jako přílohu, která slouží k namáčení různých pokrmů.

Zdroj: Studené omáčky k masům


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP