SUŠENÉ KVASNICE je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Langoše, oblíbená pochoutka známá ze stánkového prodeje, jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta. Výraz langoš tedy pochází z maďarského slova láng, to znamená česky plamen, protože bylo zvykem, že se tyto placky opékaly nad plameny. Původně se vyráběly z těsta na chléb, dnes existuje nespočet receptů, jak si chutné langoše připravit doma jednoduše, rychle a levně. Tento sytý pokrm vám dodá dostatek energie během náročného dne a záleží jen na vás, jaké ingredience k jeho přípravě zvolíte. Níže vám nabízíme několik tipů na jejich přípravu.
Jednoduché langoše
Suroviny:
500 g hladké mouky
400 ml mléka
půl lžičky cukru
půl lžičky soli
1 kvasnice
kečup, česnek podle chuti, nastrouhaný sýr
Postup:
Kvasnice rozdrobíme do trochy vlažného mléka s cukrem a necháme pracovat. Kvásek poté přidáme k mouce, zbytku mléka, dosolíme a vypracujeme hladké těsto. Necháme 30 minut v teple kynout. Vezmeme kousek těsta, trochu vyválíme na pomoučeném válu a prsty roztáhneme do stran. Jde to dobře, toto těsto se netrhá. Smažíme dozlatova z obou stran. Během kynutí si můžeme oloupat česnek, který pak prolisujeme do kečupu, jímž hotové langoše potíráme. Navrch sypeme sýrem. Dobrou chuť!
Postup: Do mísy dáme mouku, olej, zbylé mléko, cukr a vykynuté kvasnice (kvasnice + vlažné mléko + trochu cukru) a další, tedy trochu soli, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Všechno důkladně vypracujeme a hned můžeme dělat koláč na plech nebo jablečný závin (štrůdl). Naslano, to je bez cukru, vanilkového cukru a citrónové kůry, můžeme připravit bochánky k čočce, mrkvi nebo pizzu.
Postup: Předehřejeme troubu na 230 °C. Připravíme si kvásek. Do velké misky dáme 1 šálek teplé vody, 2 lžičky cukru a kvasnice. Necháme ajtit 10 minut. Přidáme 2 1/2 šálku chlebové mouky, 1 lžičku soli a 1 polévkovou lžíci olivového oleje. Směs propracujeme do celistvé hmoty. Vystřihneme těsto na tolik kusů, kolik chceme pizz, a vyrovnáme do tvaru pizzy. Povrch potřeme marinovací omáčkou, na kterou vyrovnáme plátky mozzarelly do tvaru numerické klávesnice a pečeme při teplotě 230 °C po dobu 10–15 minut, nebo dokud nebude kůrčička zlatohnědá. A je doajtíno. Můžeme konzumovat.
V naší poradně s názvem MARINÁDA NA UZENÍ DRŮBEŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ministr Ladislav.
Jak připravit marinádu na uzení drůbeže?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Osvědčený recept na uzení drůbeže je tento:
1 celé kuře
3 litry vody (nebo dostatečně na to, abyste úplně ponořili celé kuře)
3/4 šálku soli
1 šálek cukru
1 lžíce pepře
1 polévková lžíce kajenského pepře
Přiveďte k varu vodu v hrnci dostatečně velkém, aby pojmul jak marinádu, tak i kuře. V horké vodě rozpusťte cukr a sůl a nechte vychladnout. Pak přidejte zbylé ingredience a nakonec i kuře a vše dejte do chladničky na 10 hodin. V této době si připravte dřevo na uzení. Nejlepší je dřevo z vlašského ořechu, které rozemelte ve štěpkovači a na dvě hodiny namočte do vody.
Jak dlouho udit: uzení kuřecího masa probíhá v udírně při teplotě do 75°C přibližně 4 hodiny. Doba uzení záleží na velikosti kuřete. Po celou dobu uzení musí být drůbeží maso neustále mazáno marinádou na potírání. Uzené kuřecí maso se podává s rýží.
Chcete-li použít suchou Lippii sladkou (aztécký cukr), můžete sušené listy louhovat v horké vodě a připravit si tak přirozeně sladký čaj nebo jiné nápoje. Sušené listy můžete také jemně rozemlít a vytvořit tak sladidlo, které můžete sypat do nápojů, dezertů a ovocných pokrmů. Listy lze také použít v bylinných lécích proti kašli, bolesti v krku a zažívacím potížím.
Čaj z aztéckého cukru
Několik sušených listů louhujte v horké (ne vroucí) vodě a připravte si sladký čaj nebo jiné nálevy.
Sušené listy můžete také přidat do jiných bylinných čajů pro vylepšení jejich chuti.
Příprava sladidla
Sušené listy jemně rozemelte na prášek.
Tento prášek použijte jako přírodní sladidlo bez cukru do nápojů, dezertů nebo ovocných salátů.
Použití při vaření
Sušené listy přidejte do pokrmů, kam byste normálně použili cukr.
Tradiční a léčebné použití
Jako sladidlo: Listy obsahují hernandulcin, sloučeninu, která je intenzivně sladká a používá se k přírodnímu slazení jídel a nápojů.
Proti kašli a nachlazení: Rostlina se tradičně používá ve Střední Americe, Karibiku a Mexiku jako expektorans a lék na bronchitidu, astma a další respirační problémy.
Proti poruchám trávení: Lippia dulcis se také používá k zklidnění trávicích problémů.
Bezpečnost
I když se používá jako sladidlo, některé zdroje uvádějí, že Lippia sladká obsahuje kafr a velké dávky mohou mít nežádoucí účinky nebo vyvolat předčasný porod. Vždy ji používejte s mírou.
Dostupnost
Lippii sladkou najdete ve specializovaných školkách, bylinkářích a některých internetových obchodech, které prodávají aromatické a léčivé rostliny.
Ingredience: 200 g hladké mouky, 120 ml vlažné vody, 1 sáček sušeného droždí, 4 g soli, špetička cukru
Postup: V míse promícháme mouku, sůl, kvasnice, postupně přiléváme vodu a propracováváme. Poté těsto přemístíme na vál a důkladně propracujeme, musí být teplé a krásně měkké. Uděláme bochánek, přikryjeme a necháme kynout až do zdvojnásobení objemu. Z bochánku postupně vytáhneme na pomoučeném vále rukama tenkou placku. Na placku naneseme rajskou omáčku, potom suroviny podle libosti: šunku, žampióny, černé a zelené olivy, krevety, feferonky, ančovičky, artyčoky, kvalitní suchý salám. Na závěr posypeme mozzarellou určenou na pizzu. Pečeme v troubě, při 235–250 °C 10 až 15 minut.
Kvasinky v droždí jsou živé mikroorganismy, které se ve styku s vodou a cukrem při vhodné teplotě rozmnožují pučením. Přitom vzniká oxid uhličitý, který způsobuje kypření těsta a zvětšování jeho objemu. Velikost jedné kvasinky nepřesahuje 6 až 8 tisícin milimetru. 1 cm3 (zhruba 1 g droždí) v sobě obsahuje 10 miliard těchto živých buněk droždí.
Sušené droždí je v podstatě ve dvojí verzi. Zaprvé jde o sušené droždí, které se musí nechat vzejít na kvásek. Druhým typem je instantní sušené droždí značky Dr. Oetker: v jednom balíčku je 7 g droždí (vhodné na 500 g mouky), které se zamíchá do suchých ingrediencí před přidáním tekutých, tím pádem je použití okamžité, na nic se nečeká. Na sáčku se sušeným droždím by měl být napsán návod, jak je použít a na jaké množství mouky.