Počet svatebního cukroví
Počet svatebního cukroví by se neměl přehánět, protože se jedná pouze o zákusky. Optimální je počítat se třemi až čtyřmi kusy na osobu, jelikož každý svatebčan dostane ještě kousek svatebního dortu.
Počet svatebního cukroví by se neměl přehánět, protože se jedná pouze o zákusky. Optimální je počítat se třemi až čtyřmi kusy na osobu, jelikož každý svatebčan dostane ještě kousek svatebního dortu.
V naší poradně s názvem JAK ZABALIT SVATEBNÍ KOLÁČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.
Dobrý den prosím o radu do čeho dát svatební koláčky pro pozvané lidí? děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Na svatební koláčky pro zvané hosty jsou nejlepší papírové krabičky. Jsou levné a velmi praktické pro tento druh použití. Tady můžete vidět jak vypadají a kolik stojí: https://www.zbozi.cz/dum-by…
Zdroj: Příběh Jak zabalit svatební koláče
Přesný počet koláčků vám nikdo neřekne, ale důležité je u zvacích koláčků, aby obsah košíčků, do nichž se koláčky dávají, byl dostatečně plný a ne jen poloprázdný. Poloprázdný košíček působí rozpačitým dojmem.
Obecná poučka zní 5–8 kg svatebních koláčků cca pro 50 svatebních hostů. Ale záleží na velikosti vytvořených koláčků.
V naší poradně s názvem JABLOŇOVÝ SEMENÁČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dusan kotek.
Jak ostříhat jablonový semenáč odrůda Matčino.Prosím o obrázky střihu.Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Posílám vám obrázek s názorným řezem mladého semenáče. Na obrázku jsou dvě možnosti jak vést řez a to podle toho, jak vysoko chcete mít budoucí korunu.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Zdroj: Příběh Jabloňový semenáč
Ingredience: 1 kg polohrubé mouky, 250 g másla, 250 g sádla, 6 žloutků, 1 droždí, 3 lžíce cukru, trochu mléka
Technologický postup: Z ingrediencí vypracujeme těsto (nenecháváme jej kynout), těsto vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka, která dáváme na plech vyložený pečicím papírem. Pak do nich uděláme důlky. Do těchto důlků vkládáme náplně a podle chuti dozdobíme například rozinkami či drobenkou. Svatební koláčky pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C dozlatova. Po upečení potřeme rumem a obalíme v moučkovém cukru.
V příběhu ŘEZ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.
Dobrý den! Škoda, že není doplněno obrázky, jeden jasnější obrázek nad tisíc slov...mh
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dušan Mařík.
Dobrý den,mám dotaz.V loňském roce jsem zasadil révu.Z čípku na roubu vyrostl výhon, který jsem koncem léta zastřihl,aby vyzrál.V únoru jsem ho zastřihl na 2 očka, protože na kmínek byl slabý.Bohužel na jaře z oček nic nevyrostlo.Čípek s roubem byl pod růvkem proti promrznutí.Zato z roubu vyrazil krásný výhon, krásně roste. A teď otázka. Mohu tento výhon příští rok použít na kmínek,nebo musím opět stříhat na 2 očka? Moc děkuji za odpověď, DM.
Zdroj: Příběh Řez vinné révy pro začátečníky
Ingredience: 300 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 150 g sádla, 150 g másla, 1 vejce, 3 lžičky cukru, špetka soli, 8 lžic mléka, 1 balíček kvasnic
Technologický postup: Těsto vypracujeme na vále v hladkou hmotu, rozválíme po dílech na 3 mm silné placky a rozkrájíme na čtverečky asi o velikosti 5 x 5 cm. Zapracováváme náplň stlačením horních rohů k sobě a klademe na plech rohy nahoru. Upečeme dozlatova a teplé namáčíme v rumu se zašlehaným vejcem (lze namáčet i v kondenzovaném mléce – Salku s rumem, když nechceme použít syrové vejce) a obalujeme v práškovém cukru. Vhodná náplň je tvarohová, maková, povidlová, ořechová, jablková. Na svatební koláčky – šátečky se můžete podívat zde: svatební koláčky a šátečky foto.
V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA - OBRÁZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.
Dobrý den,
Prosím o posouzení skvrn na jazyku.
Moc děkuji.
Jarmila Krůpová
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nejlepší radu, jak se toho zbavit vám dá zubní lékař, protože z obrázku toho moc poznat není. Není ani známo, jak to máte dlouho, bolestivost a co předcházelo vzniku. To jsou důležité informace usnadňující identifikaci. Jako rychlé domácí řešení můžete použít kloktadlo JOX, se kterým si vyplachujte ústa několikrát denně vždy po jídle. Pokud to do týdne nezmizí, tak navštivte svého zubního lékaře. Rakovina to není, můžete být v tomto ohledu klidná.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: Příběh Rakovina jazyka - obrázky
Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 2 lžíce cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 1 celé vajíčko, ½ kostky droždí, 7 lžic oleje, 250 ml vlažného mléka, špetka soli
Technologický postup: Nejdříve si připravte kvásek pro sladké těsto. Do hrnečku vsypte lžíci polohrubé mouky, lžičku cukru, 1 dl vlažného mléka a rozdrobené droždí. Hrneček pak přikryjte třeba utěrkou a nechte zadělaný kvásek vzejít (to potrvá zhruba 10 minut). V míse mezitím smíchejte zbylou mouku, vanilkový i moučkový cukr, žloutek, olej a špetku soli. Až je kvásek vzešlý, přidejte jej ke směsi a vše zalijte zbytkem mléka. Tuto směs vypracujte na hladké těsto. Že je těsto na svatební koláčky hotové, poznáte tak, že nelepí na stěny mísy ani na vařečku. Těsto poté zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 45–60 minut kynout. Po vykynutí těsto rozdělte na několik menších částí, a z nich vytvořte stejně velké válečky. Z válečků pak postupně odkrajujte stejně velké kousky a tvarujte z nich kuličky. Ty urovnejte na plech pokrytý pečicím papírem a nechte je tam ještě zhruba půl hodinky dokynout. Pak do nich udělejte důlky a pomašlujte je rozšlehaným vejcem. Do důlků poté vkládejte náplně a podle chuti dozdobte například rozinkami, kousky mandlí, sekanými ořechy či drobenkou. Svatební koláčky pečte dozlatova ve vyhřáté troubě při 220 °C. Po upečení obalte v moučkovém cukru. Na tradiční svatební koláčky se můžete podívat zde: tradiční svatební koláčky foto.
V příběhu JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.
Dobry den,chtela bych se zeptat na ty flicky nq jazyku,mam obavi abych nemela rakovynu jazyka u dr.sem jeste nebyla ale nepocituji bolest nebo tak neco.Nemuze to byt pričina ze nedavno sem vypyla skoro zmrzlou limonadu jestli to nemuzu myt stoho??A docela dost kourim .koukala sem na obrazky rakovyny a nepodoba se to tomu.dekuji za odpoved Dagmar.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.
Dagmar s ohledem na hloupý dotaz a spoustu hrubek bude zřejmě retardovaná.
Zdroj: Příběh Jazyk
Náplní je velké množství, níže jsou uvedeny tradiční náplně.
Ingredience: 500 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, ½ vanilkového pudinku
Technologický postup: Všechny ingredience dáme do mísy a pomocí mixéru vymícháme vláčnou hmotu bez hrudek.
Ingredience: 250 g mletého máku, mléko, 3 lžíce povidel, moučkový cukr
Technologický postup: Mák spaříme horkým mlékem, aby nebyl hořký, přidáme povidla, cukr (podle chuti) a vše řádně promícháme.
Ingredience: 1 povidla, trochu rumu, 100 g dětských piškotů
Technologický postup: Dětské piškoty nameleme a zahustíme s nimi povidla; podle potřeby množství piškotů zvýšíme. Přidáme rum a řádně vše promícháme.
Ingredience: 1 kg jablek, cukr, citronová šťáva
Technologický postup: Jablka oloupeme a nastrouháme, povaříme, přidáme cukr dle chuti a zakápneme citronovou šťávou, řádně promícháme.
Ingredience: 250 g vlašských ořechů (vyloupaných), trochu rumu, mléko, moučkový cukr
Technologický postup: Ořechy nameleme, zalijeme trochou teplého mléka, přidáme rum a cukr podle chuti. Vše řádně promícháme.
V naší poradně s názvem HOUBY KUŘÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Tichý.
Dobrý den, v bukovém lese jsem našel tato kuřátka viz foto a mělo by se jednat o kuřátka popelavá. Můžete mi to potvrdit? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Zřejmě půjde o kuřátka přímá (Ramaria stricta). Ověřit si to můžete rychlým testem – dužina po otlačení znatelně červená až vínově rudne. Voní po anýzu a mají hořkou chuť. Z tohoto důvodu se také řadí mezi houby nejedlé. Jejich obrázky můžete vidět zde: https://www.google.cz/image…
Kuřátka popelavá (Clavulina cinerea) je na první pohled nevábná houba. Má válcovité větvičky, kouřově šedé, někdy s fialovým nádechem. Jejich dužnina je tuhá a bělošedá. Chuť je nevýrazná, někdy nahořklá, bez vůně. Kuřátka popelavá jsou jedlá, ale mají nevalnou chuť. Z kulinářského hlediska jsou právem opomíjená. Obrázky kuřátek popelavých můžete vidět zde: https://www.google.cz/image…
Zdroj: Příběh Houby kuřátka
Zpracujeme těsto, ze kterého vyválíme placku. Z placky vykrajujeme kolečka, která upečeme ve středně vyhřáté troubě a po vychladnutí slepujeme máslovým krémem. Poleva se připravuje z bílků. Cukroví lze dozdobit půlkou mandle.
V naší poradně s názvem POPÍNAVÁ ROSTLINA NA PLOT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.
Prosím o radu
Rostlina je jednoletá rychle rostoucí popínavá po plotě.Stonky jsou zelené dužnaté ne dřevnaté.Květy jsou žluté trochu ve tvaru jako kopr místamy stočené do spírál jako u vína.Plody jsou zelené šištíce s bodáky ve tvaru jako kiwi.Na podzim šištice uschne a spodní část se rozevře a vypadnou z ní 4 ploché hnědé pecky .Tvar jako dýňové semínko s rozdílem celé hladké.Mockrát děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Posílám vám odkaz na stránku, kde jsou vidět nejznámější popínavé druhy a jejich obrázky: http://www.theguardian.com/…
Podle obrázků najděte tu svojí rostlinu a hned vedle se dozvíte její latinský název. Podle něho již dohledáte český název.
Zdroj: Příběh Popínavá rostlina na plot
Ingredience na krém: 100 g másla, 1 sáček banánového pudinku, 400 ml mléka, 4 lžíce cukru
Ingredience na těsto: 80 ml mléka, 2 lžičky prášku do pečiva, 4 vejce, 240 g hladké mouky, 40 g holandského kakaa, 1 lžička soli, 160 g másla, 200 g cukru krupice, 1 hrst nasekaných mandlí
Technologický postup: Vyložíme 18 muffinových formiček (nebo plech na muffiny) papírovými košíčky. Máslo a cukr ušleháme do světlé pěny. Postupně po jednom zašleháme vejce vždy jen do smísení. Společně přisypeme mouku, kakao, sůl a kypřicí prášek. Jemně vmícháme pouze do smísení moučnou směs a mléko do máslovo-cukrové směsi na třikrát tak, že začneme i skončíme moukou. Nakonec vmícháme nasekané mandle. Těsto rovnoměrně rozdělíme do košíčků (naplňte je až po okraj). Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–13 minut nebo dokud nevyběhnou. Necháme stydnout 3 minuty ve formičkách, pak vyndáme na kuchyňskou mřížku a necháme zcela vystydnout. Na krém uvaříme velmi hustý banánový pudink oslazený jednou tolik, než je uvedeno v návodu. Můžeme použít i jahodový a poté dát nahoru místo banánu jahodu. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a vyšleháme s máslem nebo Herou, tuk musí mít také pokojovou teplotu. Na vychladlé cupcakes krém buď namažeme, nebo použijeme cukrářský pytlík. Ozdobíme nasekanými mandlemi a kolečkem banánu pokapaného citronem, a to pokud nebudeme cupcakes hned podávat. Cupcakes servírujeme vychlazené. Pro inspiraci na přípravu cupcakes se můžete podívat zde: cupcake foto.
V příběhu RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Boráň.
Já už sbírám plody rakytníku asi čtvrtým rokem. Původně jem zasadil dvě samice a jednoho samce. Loni jsem sklidil 28 l malviček. Protože byly rostliny dost vysoké a husté, tak jsem je radikálně ostříhal( kvůli sklizni). Letos jsem sklidil opět 28l. Pokud budete pod rakytníkem pravidelně křoviňákem sekat trávu, tak se vám nerozroste. Kořeny sice narostou dál, ale křoviňákem nové rostlinky pohodlně useknete.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.
Jde o to kolik plodů chcete sklízet a kolik máte placu na zahradě. Strýček má 7 leté stromky 2+1 3 m od sebe a nestříhá zatím ale už maj 4 m výšku. A je z nich tak 15 litrů plodů a to je podle mne to podstatné . Když jsem vyděl na netu obrázky zemědělské velkovýroby tak to bylo pole asi tak stejně velkých stromků. Tam to ale zbíraj nějakýmy kombajny. Ale určitě i mi budem asi omlazovat a prořezávat. Víc neporadím. J
Zdroj: Příběh Rakytník - jeho pěstování
Během vánoc a adventu úplně postačí, když cukroví dáte do papírové krabice na dorty, kterou dáte do pevného igelitu a takto zabalené to dáte do stínu na balkon. Mírný mráz ani déšť tomu nevadí. Domů si vždy naberte jen tolik, kolik sníte za jeden den.
Pokud vám zbyde cukroví po vánocích, tak pro jeho uchování je nejlepší hluboké zmrazení ve vakuové misce. O velikonocích nebo na Valentina pak budete mile překvapeni jeho čerstvostí a skvělou chutí.
V příběhu BITKY PO KOZÁCKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.
Jsem na rozpacích. Chci se podívat na recept "Bitky po kozácku", a hlavně bych rád viděl jak takové jídlo má vypadat. Receptů je na netu několik, ale nikde jak to má vypadat. Jsou i obrázky, jako že se jedná o pouhé karbanátky. Přitom v telelce se mluvilo o jakýchsi plackách ve kterých je zapečené mleté maso. V sedumdesátých letech to měl být údajně hit.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: Příběh Bitky po kozácku
Všechny přísady zpracujeme na těsto. Důležité je, aby formičky byly vypláchnuty vodou. Poté se do nich přidá těsto a vyklepnou se. Mohou se spojit marmeládou, nebo pokud jsou malé, dají se použít na ozdobu lineckého cukroví.
Všechny přísady zpracujeme na těsto. Těsto rozválíme na slabé válečky, které nakrájíme a vytvarujeme z nich rohlíčky podle svých představ a dovedností. Toto vánoční cukroví se nerozpéká! Upečené vanilkové rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Zvací koláčky se mají péct asi 2–3 týdny před svatbou. Rozdávají se příbuzným, přátelům a sousedům a zároveň jsou pozvánkou na svatbu. Do papírových košíčků s koláčky se vkládají pozvánky na svatbu a hostinu. Koláčky by měly mít tři různé náplně, aby bylo vidět, jak je hospodyně šikovná kuchařka. Většinou to bývá tvaroh, mák, povidla, ale i marmeláda nebo ořechy. Ke svatebním koláčkům se váže i jedna pověra. Říká se, že nevěsta by se měla vyhnout jejich pečení, jinak bude mít uplakané děti. Úkolu se obvykle zhostí maminky, tetičky, kolegyně a kamarádky a z pečení, které často zabere celý den či víkend, se stává společenská událost, na kterou se mnohdy ještě dlouho vzpomíná. Ovšem v dnešní uspěchané době se od těchto tradic upouští a budoucí novomanželé si mnohem častěji nechávají koláčky upéct u cukráře. Také se dnes nepečou 2 až 3 týdny před svatbou, ale jen týden a přátelům a příbuzným se nosí den před svatbou jako malá pozornost. Dříve ženich a dva mládenci obcházeli domy a veršovanými promluvami zvali na svatbu. Dnes se již neveršuje, pouze se koláčky předávají v ozdobných krabičkách (košíčcích).
Lidé v minulých dobách všechny svatební zvyky a pověry přísně dodržovali. V dnešní době se drží spíše z recese či pro pobavení než z přesvědčení o jejich významu a síle. Svatební zvyky a pověry měly novomanželům zajistit kvalitnější a spokojenější život. Všichni si přáli, aby manželský pár byl šťastný, zdravý, měl dostatek peněz a mnoho zdravých dětí.
Elegantním řešením, které v posledních letech z amerických blogů o svatbách začalo pronikat i na naše české veselky, je takzvaný „sweet table“ neboli „mňami bar“. Jednoduše vyhradíte na cukroví a jiné sladkosti jeden jediný stůl, kde vše hezky naaranžujete tak, že hosty bude přecházet zrak a jejich chuťové buňky budou samou radostí tančit v rytmu svatby.
Běžně se počítá kilo cukroví na osobu. Cukrářky vás budou přesvědčovat o něčem podobném, protože větší odběr pro ně samozřejmě znamená větší zisk. Zkuste se ale zamyslet nad tím, jestli opravdu chcete jíst svatební koláčky, cukroví a dort ještě u vánočního stromečku, nebo raději ušetřené peníze investujete do něčeho, co ve vás zanechá hodnotnější vzpomínku než další přidaná kila? Třeba do svatebního fotografa, kamery nebo rovnou koordinátorky. Do každého košíčku je vhodných cca 25 zvacích koláčků.
Na svatební stoly se doporučuje přibližně 5 ks cukroví a 5 ks koláčků na osobu. Cukroví do výslužek, pokud jste se rozhodli je dávat, se počítá zvlášť, a to podle velikosti krabičky. Orientační cena u cukroví za 1 kg je cca 210 Kč. Do jedné krabičky na výslužku se počítá cca asi 0,5 kg, takže maximálně 150 Kč na krabičku. Při hostině cca 45 lidí je třeba mít cca 1 500 koláčků, dvě rolády, jeden třípatrový dort a cca 70 minizákusků. Pokud se vám líbí sladká show, můžete investovat i do oblíbené čokoládové fontány, která vám také udělá nevšední službu. Možná lepší než výslužka!
Zdroj: Jak zabalit svatební koláče
V dnešní době spousta lidí ladí svou svatbu do nějaké barvy a stylu. Výjimkou pak není ani dort či zákusky. Co se týče svatebních koláčků, tak ty se dělají jak tradičně, tak i v moderním pojetí.
Svatební cukroví lze rozdělit na dorty, cukroví (zákusky) a koláčky.
Svatební dort je dekorací stolu, ale také se k němu vážou tradice a pověry. Za zmínku určitě stojí krájení svatebního dortu, které patří k tradičním činnostem při svatebním veselí a bývá vyvrcholením svatební hostiny. Podle svatebních tradic a zvyklostí mají novomanželé rozkrojit svatební dort společně. Kdo první uchopí nůž, bude prý v manželství vůdčí osobností. Z dortu by měl ochutnat každý ze svatebních hostů, v opačném případě budou mít smůlu novomanželé i ten, kdo svatební dort neochutnal.
Svatební dorty jsou velmi různorodé. Mohou mít bezpočet tvarů – kulaté, hranaté, oválné. Často se vyrábějí dorty ve tvaru srdce, podkovy, panenky a panáčka, stále oblíbenější je dort v podobě svatebního altánu, ve kterém stojí ženich s nevěstou. Mohou být bílé nebo barevné, zdobené perličkami, marcipánem nebo čokoládou. Také velikosti dortu jsou různé. Můžete vybrat jedno velké srdce nebo podkovu zdobenou pouze jahodami nebo čtyřpatrový dort s marcipánovými kvítky a čokoládou a dalšími doplňky. U nás jsou oblíbené klasické piškotové, ořechové a v poslední době marcipánové dorty, v Americe spíše smetanové dorty. Ve Francii se setkáte zase s dorty postavenými z různých kousků.
Při výběru dortu záleží čistě na vaší představě, chuti a finančních možnostech. Zásadní věcí při výběru svatebního dortu je samozřejmě počet svatebních hostů i celkový styl svatby. Na malou rodinnou svatbu se nehodí několikapatrový dort, byl by vyhozenými penězi a plýtváním. Určitě postačí jen menší dort zajímavého tvaru či zdobení. Velikost svatby tedy určuje velikost dortu, styl svatby pak určuje jeho vzhled. Máte-li romantickou svatbu, bude hezky vypadat dort s něžným zdobením srdíček, perliček nebo marcipánových či živých květin. Také místo, kde máte hostinu, by mělo ovlivnit výběr dortu. Jiný zvolíte při svatební hostině na zámku a jiný při zahradní hostině s grilováním.
Vybrat si správný svatební dort je velice důležité. Svatební dort je dominantním prvkem celé hostiny. Aby byl váš velký den tím nejkrásnějším dnem, na který budete celý život vzpomínat, promyslete důkladně, i jaký svatební dort vyberete.
Svatební dorty prošly v nedávné historii poměrně výraznými změnami, a proto dnes v nabídce cukráren naleznete jak tradiční svatební dorty, u nichž je pro zdobení použito krémů, květů z marcipánového nebo mandlového těsta a jejichž tvar je nejčastěji kulatý, tak i svatební dorty moderní, které mohou být ve tvaru čtverce, obdélníku, podkovy a podobně. Zdobení dortů a celkové pojetí bývají dnes velmi moderní. Svatební dorty jsou často elegantní a jednoduché a ke zdobení se obvykle používají živé květy nebo čerstvé ovoce zalité čokoládou. Samozřejmostí jsou rozličné náplně, mezi nejoblíbenější patří čokoláda, karamel, oříšek, jahoda, vanilka, kokos, banán a amaretto. Nepřeberné možnosti jsou ve výběru ozdob, které se většinou tvoří z marcipánu, ale mohou být i z jiného těsta – květiny, prstýnky, srdce, holubičky, labutě či figurky nevěsty a ženicha v různých polohách či s různými doplňky.
Svatební cukroví je doplňkem při svatbě. V dnešní době je toto cukroví většinou laděno jak barevně, tak i stylově.
Svatební cukroví si můžete samozřejmě vybrat podle své chuti. Toto cukroví se buď servíruje přímo jednotlivým svatebčanům na talířích, nebo se připraví na raut a každý z hostů si vezme dle vlastního výběru.
Cukroví se připravuje v různém provedení – dortíčky, řezy, trubičky, laskonky, větrníky, cupcakes a další. Toto cukroví by mělo být menšího tvaru, což je u hostů značně oblíbené.
Mezi moderní servírování svatebního cukroví patří sweet tables (sladký stůl), jedná se o stůl, který je vymezen pouze na cukroví. Je plný malých barevných sladkých obrazců (růžová srdíčka, hnědé kruhy, dvojbarevné půlměsíce...), z nichž si svatebčané berou podle svých chutí.
S množstvím cukroví to na svatbu určitě nepřehánějte, byla by škoda, aby vám ho hodně zbylo.
Mezi svatební zvyky a pověry patří skutečnost, že nevěsta by se neměla podílet na přípravě či pečení svatebních koláčů, přineslo by jí to nouzi v manželství a také uplakané děti.
Takzvané zvací koláčky se pečou dva až tři týdny před svatbou. Měly by mít alespoň tři různé náplně. Spolu s oznámením a pozvánkou na svatbu se roznášejí příbuzným, přátelům či sousedům, jedná se tedy o takzvané zvací koláčky, které by měly být menšího tvaru.
Je mnoho druhů svatebních koláčků – kulaté z kynutého těsta, z tvarohového těsta, vázané šátečky a mnoho dalších. Stejně tak je to i s náplněmi. Proto je vhodné vybírat obvyklé náplně, které budou chutnat všem svatebčanům.
Mnohem častěji se svatební koláčky používají jako ozdoba svatební tabule a také jako poděkování svatebčanům za účast na svatbě, za přání a za dary. Tuto výslužku většinou hostům předává maminka nevěsty. Koláče se dávají do ozdobných pytlíčků nebo krabiček, které se běžně prodávají, nebo si je můžete sami ozdobit svatebními motivy. Koláčky jako symbol díků se mohou dát také matrikáři, fotografovi a dalším lidem, kteří se podílejí na organizaci svatby (kadeřnice, hudebníci a další).
Běžné je, že ženich a nevěsta přinesou svatební koláče do práce. Pokud před kolegy udrželi svatbu v tajnosti, je to dobrý způsob, jak v práci oznámit, že se vzali.
Suroviny:
Postup:
Do mísy si dáme cukr s máslem a společně utřeme. Přidáme mleté ořechy, trochu citronové šťávy, kakaa a rumu. Vše vypracujeme v těsto, z kterého pak tvoříme malé kuličky. Ty nakonec obalíme v kakaovém prášku.
Zdroj: Nepečené cukroví
Salko se často používá do nepečeného cukroví na spojení hmoty. Tady je tip na salko, které si v pohodě vyrobíte doma, a může být i karamelové.
Suroviny:
Postup:
Do hrnce dáme mléko, přidáme cukr a máslo. Vše zamícháme a zprudka přivedeme k varu. Poté ubereme plamen a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí asi 20 minut. Podle toho, jak chceme mít salko husté. Pokud bychom chtěli salko karamelové, postupujeme tak, že do hrnce dáme nejprve máslo s cukrem, necháme zkaramelizovat, pak přilejeme mléko a dále postupujeme, jako u klasického salka.
Zdroj: Nepečené cukroví
Dobrý den prosím o radu do čeho dát svatební koláčky pro pozvané lidí? děkuji
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Na svatební koláčky pro zvané hosty jsou nejlepší papírové krabičky. Jsou levné a velmi praktické pro tento druh použití. Tady můžete vidět jak vypadají a kolik stojí: https://www.zbozi.cz/dum-by…
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Jak ostříhat jablonový semenáč odrůda Matčino.Prosím o obrázky střihu.Děkuji
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Dobrý den! Škoda, že není doplněno obrázky, jeden jasnější obrázek nad tisíc slov...mh
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Dobrý den,
Prosím o posouzení skvrn na jazyku.
Moc děkuji.
Jarmila Krůpová
Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Dagmar s ohledem na hloupý dotaz a spoustu hrubek bude zřejmě retardovaná.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Zřejmě půjde o kuřátka přímá (Ramaria stricta). Ověřit si to můžete rychlým testem – dužina po otlačení znatelně červená až vínově rudne. Voní po anýzu a mají hořkou chuť. Z tohoto důvodu se také řadí mezi houby nejedlé. Jejich obrázky můžete vidět zde: https://www.google.cz/image…
Kuřátka popelavá (Clavulina cinerea) je na první pohled nevábná houba. Má válcovité větvičky, kouřově šedé, někdy s fialovým nádechem. Jejich dužnina je tuhá a bělošedá. Chuť je nevýrazná, někdy nahořklá, bez vůně. Kuřátka popelavá jsou jedlá, ale mají nevalnou chuť. Z kulinářského hlediska jsou právem opomíjená. Obrázky kuřátek popelavých můžete vidět zde: https://www.google.cz/image…
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Posílám vám odkaz na stránku, kde jsou vidět nejznámější popínavé druhy a jejich obrázky: http://www.theguardian.com/…
Podle obrázků najděte tu svojí rostlinu a hned vedle se dozvíte její latinský název. Podle něho již dohledáte český název.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Jde o to kolik plodů chcete sklízet a kolik máte placu na zahradě. Strýček má 7 leté stromky 2+1 3 m od sebe a nestříhá zatím ale už maj 4 m výšku. A je z nich tak 15 litrů plodů a to je podle mne to podstatné . Když jsem vyděl na netu obrázky zemědělské velkovýroby tak to bylo pole asi tak stejně velkých stromků. Tam to ale zbíraj nějakýmy kombajny. Ale určitě i mi budem asi omlazovat a prořezávat. Víc neporadím. J
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Jsem na rozpacích. Chci se podívat na recept "Bitky po kozácku", a hlavně bych rád viděl jak takové jídlo má vypadat. Receptů je na netu několik, ale nikde jak to má vypadat. Jsou i obrázky, jako že se jedná o pouhé karbanátky. Přitom v telelce se mluvilo o jakýchsi plackách ve kterých je zapečené mleté maso. V sedumdesátých letech to měl být údajně hit.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Dobry den,chtela bych se zeptat na ty flicky nq jazyku,mam obavi abych nemela rakovynu jazyka u dr.sem jeste nebyla ale nepocituji bolest nebo tak neco.Nemuze to byt pričina ze nedavno sem vypyla skoro zmrzlou limonadu jestli to nemuzu myt stoho??A docela dost kourim .koukala sem na obrazky rakovyny a nepodoba se to tomu.dekuji za odpoved Dagmar.
Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Nejlepší radu, jak se toho zbavit vám dá zubní lékař, protože z obrázku toho moc poznat není. Není ani známo, jak to máte dlouho, bolestivost a co předcházelo vzniku. To jsou důležité informace usnadňující identifikaci. Jako rychlé domácí řešení můžete použít kloktadlo JOX, se kterým si vyplachujte ústa několikrát denně vždy po jídle. Pokud to do týdne nezmizí, tak navštivte svého zubního lékaře. Rakovina to není, můžete být v tomto ohledu klidná.
Zdraví Cempírek!
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Voskovek je mnoho druhů a většina z nich nemá plody. Jen voskovka mnohokvětá (hoya multiflora) vytváří během podzimu plody. Tady jsou vidět obrázky této voskovky https://www.google.cz/image…
Co se týče jedovatosti, tak všechny voskovky včetně jejich plodů jsou považovány za toxické. To nutně neznamená, že jsou jedovaté. Účinky se však liší podle druhu a velikosti zvířete, které listy požije. Brožura „Jedovaté rostliny“ University of Washington uvádí voskovku jako netoxickou, ale protože existuje mnoho odrůd a mnoho různých reakcí na rostlinné sloučeniny, bylo by nejlepší držet ji mimo dosah domácích zvířat a dětí. Každý, kdo má alergii na latex, by se měl vyhnout manipulaci s rostlinou, pokud je poškozena.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: https://www.google.cz/image….
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět