Téma: 

technologický postup

PAELLA

Paella je typické španělské jídlo z rýže, výsledný pokrm je méně lepivý než rizoto. Stejně jako v případě rizota existuje spousta receptů s různými ingrediencemi. Nejčastějšími jsou plody moře, kuřecí maso a zelenina. Tradiční paella se připravuje na speciální nízké rovné pánvi.

Zdroj: Paella
Zveřejněno dne: 2.5.2016

Diskuze: dezert studena trvala

postup studenej trvalej

Zdroj: diskuze Dezert studena trvala
Odesláno dne: 10.5.2011 uživatelem jan
Počet odpovědí: 0

KAPUSTIČKY

Vařené kapustičky jako příloha

Ingredience: 400 g růžičkové kapusty, 40 g másla, sůl

Technologický postup: Kapustičky důkladně očistíme a omyjeme. Kapustu vložíme do pařáčku nebo parního hrnce a uvaříme doměkka. Takto připravené kapustičky osolíme a polijeme rozehřátým máslem. Vařenou růžičkovou kapustu podáváme jako přílohu k masu.

Zdroj: Kapustičky
Zveřejněno dne: 3.6.2016

Diskuze: Re: konzistence přípravku

Musíte to udržovat stále teplé než to nanesete na tělo. V článku jsme trochu pozměnili postup, aby bylo možné lépe pochopit způsob správné přípravy.

Zdroj: diskuze Konzistence přípravku
Odesláno dne: 28.7.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

TEMPURA

Evropské těsto na tempuru

Ingredience: 1 lžíce kukuřičné mouky, 1 lžíce pšeničné hladké mouky, 1 dl ledové vody, kurkuma, skořice, česneková sůl

Technologický postup: Oba druhy mouky smícháme s vodou, ale nešleháme. Těsto se může ochutit kurkumou, skořicí, česnekovou solí a dalšími druhy koření.

Zdroj: Tempura
Zveřejněno dne: 30.5.2017

AMARANT

Amarantové placičky

Ingredience: 300 g uvařených zrn amarantu, 1−2 vejce, stroužek česneku, petrželka, pažitka, sůl, olej na smažení (nejlépe řepkový).

Technologický postup: Uvařený amarant rozmixujeme. Do vzniklé hmoty vmícháme vejce, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku, pažitku a špetku soli. Poté z hmoty vytvarujeme placky, které dozlatova osmahneme. K plackám je vhodné podávat zeleninový salát.

Zdroj: Amarant
Zveřejněno dne: 12.5.2017

Diskuze: Uživání léku

Dobrý den mám prosím dotaz, je nějaký postup při užívání většího počtu léku. Nebo mohu polknout vše najednou.Děkuji

Zdroj: diskuze Užívání více léků
Odesláno dne: 27.11.2016 uživatelem Allan Mac.links
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

STUDENÉ PŘEDKRMY

Studený předkrm z ryb

Ingredience: 4 rajčata, 1 konzerva sardinek, sůl, mletý pepř, majonéza

Technologický postup: Rajčata zbavíme vršků. Lžičkou vydlabeme vnitřky, poté je osolíme a opepříme. Sardinky vykostíme, nakrájíme na čtverečky. Vejce nadrobno nakrájíme a smícháme s majonézou a sardinkami. Takto připravenou směsí rajčata naplníme. Rajčatům přiklopíme seříznuté vršky a necháme je dobře vychladit. Rajčata plněná sardinkami podáváme s čerstvým pečivem.

Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno dne: 31.5.2017

Diskuze: jak oloupat dýňové semeno

Dobrý den,
hledám postup,způsob jak oloupat semena dýně ne jak je pražit..

děkuji
Jiří

Zdroj: diskuze Jak oloupat dýňové semeno
Odesláno dne: 1.11.2016 uživatelem Jiří
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SEKANÁ

Sekaná v housce

Ingredience: 4 housky, 4 plátky sekané, 1 cibule, hořčice, majonéza, hlávkový salát

Technologický postup: Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Housky podélně rozkrojíme, ale ne zcela, a dáme je prohřát do trouby. Potřeme je uvnitř hořčicí, vložíme list salátu a posypeme nakrájenou cibulí. Do každé housky vložíme ohřátý plátek sekané, který potřeme majonézou. Ihned podáváme.

Zdroj: Sekaná
Zveřejněno dne: 18.6.2016

Diskuze: Návod na zhotovení hřebíčkového oleje

Musím se ošetřit na celém těle proti svrabu.
Potřebuji znát ingredience a postup zhotovení hřebíčkového oleje.
Děkuji Vám ...

Zdroj: diskuze Návod na zhotovení hřebíčkového oleje
Odesláno dne: 6.10.2015 uživatelem František Pospíšil
Počet odpovědí: 0

STUDENÉ PŘEDKRMY

Šunkový závitek plněný chřestem

Ingredience: 4 plátky tvrdého ementálu, 4 plátky šunky, rajčata (nemusí být), petrželová nať, 12 ks konzervovaného chřestu ve slaném nálevu

Technologický postup: Plátky šunky rozložíme na vál nebo pracovní desku. Plátky sýra poklademe na šunku a pak na každou položíme vždy tři dobře scezené chřesty. Stočíme do tvaru rolky a poklademe na talíř. Dozdobit můžeme plátkem rajčete nebo petrželkou.

Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno dne: 31.5.2017

Diskuze: Re: zanet na rtu otok rtu

Otok rtu může být reakce na Azitromicin. Zkuste přikládat ledové obklady. Zůstaňte v péči lékaře a konzultujte s ním další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet na rtu otok rtu
Odesláno dne: 21.6.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ŘÍMSKÝ KMÍN

Bombajská masala

Ingredience: 8 ks kardamomu, 1 lžička skořice, 1 lžička černého pepře, 2 kuličky koriandru, 1 lžička římského kmínu, 6 ks hřebíčku, 2 lžíce kokosové moučky, 2 lžičky sezamových semínek, 1 lžíce máku

Technologický postup: Vyloupeme kardamom. Pokud máme další koření celé a nikoli mleté, upražíme ho na pánvi a dáme stranou. Pak upražíme kokos, sezam a mák, až změní barvu. Po vychladnutí všechno dohromady rozmixujeme na kaši.

Zdroj: Římský kmín
Zveřejněno dne: 30.5.2017

Diskuze: Re: ganglion na noze

Nejdříve byste měla navštívit lékaře ortopeda, abyste s jeho pomocí mohla zjistit co přesně způsobuje onen novotvar na vašem palci. Podle zjištění se pak určí další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ganglion na noze
Odesláno dne: 18.6.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KAPUSTA S BRAMBOREM

Dušená kapusta jako příloha

Ingredience: 1 malá hlávka kapusty, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, sůl, drcený kmín, olivový olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a na troše oleje osmažíme dozlatova. Na cibuli nasypeme na nudličky pokrájenou kapustu, promícháme, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou chvilku podusíme, až kapusta lehce změkne (nerozvaříme, necháme křupavou). Nakonec vmícháme rozmačkaný česnek podle chuti.

Zdroj: Kapusta s bramborem
Zveřejněno dne: 27.6.2017

Diskuze: množení borůvek

Dobrý den,
Začal jsem pěstovat borůvky a prosím o všechny možné info o množení (doba, ,postup a td.) mám dobré pozdní odrůdy a chtěl bych je sám namnožit , děkuji Stříž

Zdroj: diskuze Kanadské borůvky množení
Odesláno dne: 22.11.2016 uživatelem zdenek stříž
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

STUDENÉ PŘEDKRMY

Broskev plněná krabím masem

Ingredience: 120 g krabího masa, 4 broskve, 1 dl smetany, mletý pepř, sůl, mletá sladká paprika

Technologický postup: Z broskví seřízneme vršky, lžičkou vyjmeme pecky a část dužniny. Krabí maso osmažíme na másle. Krabí maso a dužninu z broskví usekáme nadrobno a spojíme smetanou. Náplň mírně osolíme, okořeníme a naplníme do broskví. Broskve plněné krabím masem necháme vychladit, poté teprve servírujeme jako předkrm.

Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno dne: 31.5.2017

Diskuze: alternativa antikoagulace a jak proti myomatózní děloze

Dobrý den,
zajímala by mě přírodní možnost náhrady warfarinu na tzv ředění krve
a jestli lze doporučit nějaký alternativní postup mladé ženě s nálezem myomatosní dělohy?
Dík za odpověď
T.kilian

Zdroj: diskuze Alternativa antikoagulace a jak proti myomatózní děloze
Odesláno dne: 1.1.2016 uživatelem Tomáš
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ŠTAFETKY

Kávový krém

Ingredience: 1 vanilkový pudink, 250 g másla, 1 porce kapučína, 2 lžičky kávy, 1,5 dl mléka, cukr

Technologický postup: Nejprve uvaříme kávu ze dvou lžiček mleté kávy, které zalijeme 1 dl vody. Do mísy nasypeme pudink, který ušleháme v mléce, do kterého přidáme 3 lžíce vychladlé kávy a cukr. Krém by měl zhoustnout a do takto připraveného krému zašleháme máslo a porci kapučína (sypký prášek). Vyšleháme do hladka – hotový krém by měl být pevný.

Zdroj: Štafetky
Zveřejněno dne: 13.2.2017

AMARANT

Amarantové palačinky

Ingredience: 120 g amarantové mouky, 80 g univerzální bezlepkové mouky (Jizerka, pohanková, rýžová), 2 lžíce cukru, špetka soli, 400−450 ml vody.

Technologický postup: Ze všech surovin umícháme řídké palačinkové těsto. Necháme ho 20 minut odpočinout, a pokud příliš zhoustne, zředíme ho trochou vody. Na pánvi lehce vymazané olejem (například kokosovým) smažíme tenké palačinky. Ty můžeme plnit marmeládou, čerstvým ovocem a šlehaným tvarohem.

Zdroj: Amarant
Zveřejněno dne: 12.5.2017

KAPUSTIČKY

Zadělávané kapustičky na másle

Ingredience: 500 g růžičkové kapusty, 1 malá cibule, 1 citron, 40 g másla, 30 g hladké mouky, špetka muškátového květu, pepř, sůl, petrželová nať

Technologický postup: Růžičkové kapusty očistíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Z tuku, mouky, jemně nakrájené cibule a petrželky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem z kapustiček, aby vznikla hustší omáčka. Kapustičky vložíme do omáčky, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a citronovou šťávu a krátce povaříme. Dobrou chuť.

Zdroj: Kapustičky
Zveřejněno dne: 3.6.2016

AMARANT

Amarantové sušenky

Ingredience: 2 hrnky amarantu, 180 g másla, 3/4 hrnku hnědého cukru, 1/4 hrnku hořké čokolády strouhané, 1 vejce, 1 žloutek, vanilkový cukr.

Technologický postup: Utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce a žloutek a dobře promícháme. Dále přidáme nastrouhanou čokoládu, vanilkový cukr a mouku, promícháme a na závěr přidáme amarant. Těsto vložíme do lednice na 30 minut odpočinout. Poté tvoříme menší placičky, které dáme na vymaštěný plech nebo na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 0C asi 10 minut.

Zdroj: Amarant
Zveřejněno dne: 12.5.2017

BÁBOVKA S PUDINKEM

Bábovka s pudinkovým práškem

Ingredience: 4 vejce, 4 vanilkové pudinky, 1 sklenička oleje, 1 sklenička moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, půl prášku do pečiva

Technologický postup: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, znovu třeme, pak pudink s práškem do pečiva a nakonec vmícháme připravený sníh z bílků. Těsto poté nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Bábovku pečeme na 180 °C přibližně 20–25 minut a propichujeme špejlí – pokud těsto nelepí, máme upečeno. Hotovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.

Zdroj: Bábovka s pudinkem
Zveřejněno dne: 13.2.2017

PLNĚNÉ ŽAMPIONY

Žampiony plněné nivou

Ingredience: 10 větších žampionů, 10 plátků anglické slaniny, 100 g nivy, olivový olej

Technologický postup: Žampiony opláchneme vodou a odřízneme jim nožky. Vnitřek klobouku pokapeme olivovým olejem a naplníme nivou, kterou jsme si nakrájeli na malé kostičky. Žampiony naplněné nivou poté obalíme v plátcích anglické slaniny a poskládáme na pekáč. Kloboučky pečeme ve vyhřáté troubě 30–40 minut při 200 °C, až jsou pěkně křupavé. Hotové podáváme s opékanými brambory, oblohou a tatarkou. Výborně chutnají i s nivovou omáčkou.

Zdroj: Plněné žampiony
Zveřejněno dne: 8.5.2016

VEPŘOVÉ KARÉ

Vepřové karé s jablky

Ingredience: 500 g vepřové kotlety, 4 jablka, 500 g brambor, 60 g másla, sůl, mletý pepř, grilovací koření

Technologický postup: Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme, vložíme do vymazaného pekáčku a posypeme grilovacím kořením. Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme na kousky a navrstvíme na maso. Podlijeme trochou vody, posypeme grilovacím kořením a dáme přiklopené péct do trouby na 30 minut. Oloupeme brambory a nakrájíme na hranolky. Přidáme k masu, promícháme, dáme kousky másla a vepřové s jablky a brambory dopečeme doměkka.

Zdroj: Vepřové karé
Zveřejněno dne: 9.10.2016

KAPUSTIČKY

Polévka z kapustiček

Ingredience: 250 g růžičkové kapusty, 1 cibule, 1 lžíce másla, 2 střední brambory, 1 debrecínský párek, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, kmín, 700 ml zeleninového bujónu, 1 vejce, 1 lžička majoránky

Technologický postup: Kapustičky očistíme, odstraníme vrchní povadlé listy a nakrájíme na proužky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme kapustičky a krátce osmahneme. Pak zalijeme vroucím vývarem, vhodíme brambory krájené na kostičky, pokrájený párek, prolisovaný česnek, sůl, pepř a kmín. Uvaříme doměkka. Nakonec do polévky vlijeme rozmíchané vajíčko a přisypeme rozdrcenou majoránku.

Zdroj: Kapustičky
Zveřejněno dne: 3.6.2016

NEJLEPŠÍ BRAMBORAČKA

Bramboračka se sušenými houbami

Ingredience: 1 l vývaru, 30 g sádla, 3 menší brambory, ¼ celeru, 2 petržele, 3 mrkve, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 1 hrst sušených hub, 2 lžíce hladké mouky, majoránka, sůl, pepř, kmín, petrželka

Technologický postup: Na sádle připravíme cibulovou jíšku, zalijeme ji vývarem (nebo vodou) a přivedeme k varu. Vložíme zeleninu a předem namočené sušené houby, osolíme, okořeníme a vaříme doměkka. Brambory můžeme vařit zvlášť a přidat na konci. Na závěr přidáme utřený česnek dle chuti a krátce prohřejeme. Ozdobíme a podáváme s chlebem nebo přímo v domácím chlebu.

Zdroj: Nejlepší bramboračka
Zveřejněno dne: 23.5.2017

TEMPURA

Japonské těsto na tempuru

Tempurako se skládá z pšeničné mouky, kukuřičného škrobu, kukuřičného prášku, kypřicí látky (hydrogenuhličitan sodný, dihydrogendifosforečnan sodný, fosforečnan vápenatý, vápenaté soli mastných kyselin), soli, opražené rýžové mouky, česnekového prášku, cibulového prášku, mletého pepře.

Ingredience: 150 g tempuraka, 210 ml ledové vody

Technologický postup: Těsto na tempuru je nejlepší míchat ve větší míse s ledovou vodou, může se přidat i rozdrcený led. Směs je nutné míchat opravdu velmi pomalu, aby se do těstíčka dostalo minimální množství vzduchu.

Zdroj: Tempura
Zveřejněno dne: 30.5.2017

BÁBOVKA S PUDINKEM

Pudinková bábovka bez oleje

Ingredience: 4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1 smetana na šlehání, 2 vanilkové pudinky, 1 kypřicí prášek, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky hladké mouky

Technologický postup: Nejdříve v míse smícháme sypké ingredience – mouku, cukr, vanilkový cukr, vanilkový pudink, prášek do pečiva. Pak přidáme vejce, smetanu a vše promícháme. Pokud máme již těsto smíchané a v požadované hustotě, tak jej nalijeme do vymazané a vysypané formy. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 40 minut na 190 °C. Hotovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.

Zdroj: Bábovka s pudinkem
Zveřejněno dne: 13.2.2017