Téma: 

telecí kližka recepty


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Kližka anglicky

Anglicky se kližka nazývá beef shin.

Detail odstavce: Kližka anglicky
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Hodnocení receptů na krkovici.

Velmi dobré recepty.

Zdroj: diskuze Hodnocení receptů na krkovici.
Odesláno: 27.12.2018 uživatelem Ivana Müllerová
Počet odpovědí: 0

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Cena kližky

  • Hovězí kližka z farmy: 1 000 g stojí 155 Kč.
  • Čerstvá hovězí kližka bez kosti – výsekové maso: 1 000 g stojí 149 Kč.
  • Bio hovězí kližka: 1 000 g stojí 221 Kč.
  • Hovězí kližka z býka: 1 000 g stojí 219 Kč.

Tyto ceny jsou pouze orientační.

Detail odstavce: Cena kližky
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: smoothie recepty komentář

No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář
Odesláno: 27.11.2017 uživatelem Mášinka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Kližka s kostí, co s ní?

Kližce s kostí se říká osso bucco (čteno jako osobuko) a patří k největším pochoutkám. Tradičně jde ale o telecí zadní nožičku. Osso bucco je milánská specialita z plátků telecí kližky přeseknutých přes morkovou kost a dušených se zeleninou, bílým vínem a vývarem. Často bývá doplněno omáčkou zvanou gremolata a podává se tradičně s rizotem po milánsku. Existují dva typy osso bucca: moderní verze, v níž jsou rajčata, a původní verze, která je neobsahuje. Starší verze osso bucca je ochucena skořicí, bobkovým listem a gremolatou. Moderní a mnohem populárnější kuchařský recept zahrnuje rajčata, mrkev, celer a cibuli. Gremolata je volitelným doplňkem.

Detail odstavce: Kližka s kostí, co s ní?
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: domácí šunka

Nedávno jsem si pořídili bytelnou formu na šunku z webu www.formanasunku.cz a musím říce, že je to skvělé. Invesctice okolo tisícovky se určitě vyplatí. Celá rodina domací šunku milujeme. Jsem ráda, že to chutná i dětem. Vím co jedí, alespoń u něčeho ,) Děkuji za tipy na nové recepty.

Zdroj: diskuze Domácí šunka
Odesláno: 28.6.2015 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 0

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Jak se řekne kližka slovensky

Slovensky se kližce říká hovädzia glejovka.

Detail odstavce: Jak se řekne kližka slovensky
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: smoothie recepty komentář

Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento mixersmoothie.cz/smo… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář
Odesláno: 29.12.2016 uživatelem Skokova
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

OSSOBUCO

Co je to ossobuco

Ossobuco je milánská specialita z plátků telecí kližky přeseknutých přes morkovou kost a dušených se zeleninou, bílým vínem a vývarem. Často bývá doplněno omáčkou zvanou gremolata a tradičně se podává s risotto alla milanese, rizotem po milánsku.

Existují dva typy ossobuka:

  • moderní a mnohem populárnější kuchařský recept zahrnuje rajčata, mrkev, celer a cibuli;
  • starší verze, tzv. ossobuco in bianco, je ochucena skořicí, bobkovým listem a gremolatou a rajčata neobsahuje.

Telecí ossobuco – prodává se obvykle mražené cca 1 kg. 1 plátek by měl mít hmotnost cca 150 až 250 g. Pokrm se připravuje je výhradně z telecího masa nařezaného na plátky (hovězí kližka zadní s kostí).

Cena: 305 Kč za 1 kg (265 Kč bez DPH)

Detail odstavce: Co je to ossobuco
Zdroj: Ossobuco
Zveřejněno: 5.4.2017

TELECÍ MASO

Recept na minutky

Telecí minutky jsou výborné s těmito bramborami: v mléce s česnekem a špetkou muškátového květu uvařte do poloměkka tenké plátky brambor. Potom vše přeložte do zapékací nádoby a zalijte částečně mlékem, ve kterém se bramborové tenké plátky vařily. Předtím ještě v mléce rozmíchejte parmazán a dejte zapéct. O zbytek se postará hodně rozpálená trouba.

Nejlepší minutky z telecího masa naleznete zde.

Detail odstavce: Recept na minutky
Zdroj: Telecí maso
Zveřejněno: 31.8.2016

TELECÍ MASO

Charakteristika

Telecí maso je bledě růžové až růžové, jemně vláknité, měkké konzistence a libové. Obsahuje více vody než maso hovězí. Vzhledem k malému podílu tuku je lehce stravitelné a vhodné na dietní a dětskou výživu. Telecí maso má příjemnou chuť s vůní po mléce. Nejlepší je z tří- až pětitýdenních savých telat o hmotnosti kolem 60 kg. Barvu a strukturu masa ovlivňuje výživa. Na trhu lze koupit maso z mléčných telat, která jsou krmena jen mlékem, a běžné telecí, to je z telat krmených pící. Maso z mléčných telat je mnohem světlejší a křehčí. Vedle delikátní chuti nelze ani opomenout význam telecího z nutričního hlediska. Telecí má kalorickou hodnotu 580 kJ/100 g, jen 6 % tuku a 21 % bílkovin. Díky těmto hodnotám je toto maso nepostradatelné pro jedince s dietou s nižším obsahem tuku a s redukční dietou.

Dělení telecího masa podle jakosti:

  • 1. třída – kýta;
  • 2. třída - ledviny, žebra, plec, hrudí;
  • 3. třída – kližka, kolínka, krk, pupek.

Použití jednotlivých částí podle užitkovosti:

  • kýta – minutky (řízky, medailónky, filé), pečení, dušení, smažení;
  • plec – mleté úpravy, dušení, rizoto, ragú;
  • ledvina, žebra – pečení, dušení, minutky;
  • krk – na pečení, mletá úprava;
  • hrudí – pečení, plnění, vaření, zadělávání, dušení;
  • pupek – pečení, plnění, dušení, mleté úpravy;
  • kolínka – vaření, dušení, pečení;
  • nožičky – vaření, na rosoly;
  • telecí droby – mezi telecí droby patří játra, srdce, plíce, jazyk, mozek, okruží (předžaludky telat a část střeva), slezina, brzlík (růstová žláza).

Díky výše popsané struktuře se telecí maso tepelně upravuje velmi rychle. Musíme dávat pozor při pečení a smažení, protože telecí maso má sklon k rychlému vysychání. Zásadně používáme nižší teploty a kratší čas přípravy. Lehké obalení masa v mouce před smažením udrží maso šťavnaté. Výjimečnou chuť telecího masa podtrhne kombinace s jemnými krémovými omáčkami, zeleninou a bylinkami. Všechny části určené na rychlou úpravu (pečeně, kotlety, svíčková, steaky) jdou výtečně kombinovat se všemi druhy hub. Přestože jde o maso libové, je například u pečeně žádoucí vrstvička tuku (tukové krytí), která chrání maso během kulinářské úpravy před vysušením. Tuk odstraňujeme zásadně až z upečeného masa.

Detail odstavce: Charakteristika
Zdroj: Telecí maso
Zveřejněno: 31.8.2016

TELECÍ MASO

Receptytelecího masa pro děti

Telecí maso je díky svým nutričním hodnotám výborným pokrmem pro děti.

Krokety z telecího masa

Ingredience: 70 g telecího masa, 30 g másla, 50 g mléka, 5 g cibule, 40 g hladké mouky, 1 vejce, 50 g strouhanky, sůl, muškátový květ, tuk na smažení podle potřeby

Postup: Telecí maso uvaříme v osolené vodě doměkka. Z poloviny mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a vývarem z masa. Povaříme na hustý bešamel, do kterého vmícháme nadrobno nakrájené maso a cibuli, polovinu vejce, sůl a květ a utvoříme kroketu, kterou obalíme v mouce, zbylém vejci a strouhance. Osmažíme ji dozlatova z obou stran na rozehřátém tuku a podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Telecí maso s fazolkami, bramborem a bešamelem

Ingredience: telecí maso, zelené fazolky, brambor, 15 g mouky, 20 g másla, ¼ l mléka, sůl

Postup: Uvaříme telecí maso, fazolky a brambor. Zvlášť si připravíme bešamel: do rozpuštěného másla dáme mouku, zpěníme ji a necháme ji zbělet, aby neměla syrovou vůni. Pak po částech přiléváme mléko, mícháme nejlépe metličkou. Rozvaříme na hustý krém, povaříme asi ½ hodiny.

Telecí maso s flíčky

Ingredience: 100 g telecího masa, 1 lžička másla, 1 malá cibule, 100 g flíčků, špetka soli, voda

Postup: Maso nakrájíme na drobné kousky a dusíme na tuku a drobně nakrájené cibuli doměkka. Flíčky uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Procedíme je, propláchneme studenou vodou a promícháme s téměř dušeným masem. Za občasného zamíchání vše dodusíme a potom podáváme se zeleninovou přílohou.

Telecí řízky

Ingredience: 4 telecí řízky, sůl, pepř, 1 vejce, 2 dl mléka, hladká mouka, strouhanka, olej, petrželka na ozdobení

Postup: Plátky masa očistíme od přebytečného tuku. Řízky naklepeme na hodně tenko, osolíme, opepříme a přes noc necháme naložené v mléce. Řízky obalujeme nejprve v mouce, potom ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Pečlivě přitlačíme, aby obal neopadával. V pánvi rozpálíme olej a dozlatova na něm řízky osmažíme. Hotové řízky položíme na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný tuk. Řízky ozdobíme snítkou petrželky. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

Detail odstavce: Recepty z telecího masa pro děti
Zdroj: Telecí maso
Zveřejněno: 31.8.2016

OSSOBUCO

Ossobuco ricetta

Ingredience: 90 ml olivového oleje, 3 červené cibule nakrájené na tenké plátky, 6 stroužků česneku (přepůlených), 12 plátků po 200 g ossobuca (telecí kližka s morkovou kostí čili koleno), hladká mouka na poprášení, 375 ml suchého červeného vína, 750 ml masového vývaru (až polovinu lze nahradit vodou), 3x 400g konzervu krájených rajčat, 5–7 bobkových listů, 1 lžíce krystalového cukru, mořská sůl

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozehřejeme olivový́ olej ve velkém pekáči a na středním plameni opékáme cibuli a česnek 8 až 10 minut dozlatova. Vyjmeme a dáme stranou. Telecí poprášíme moukou, přebytečnou oklepneme a ve zbylém oleji zprudka opékáme 3 až 4 minuty dohněda. Vrátíme do hrnce česnek a cibuli, zalijeme vínem a vaříme asi 2 minuty. Přidáme vývar, rajčata, bobkové listy, cukr, sůl a promícháme. Zakryjme a necháme dusit v troubě asi dvě hodiny doměkka, jednou obrátíme. Podle potřeby podléváme.

Tip: Ossobuco můžete ještě vylepšit, když v polovině opékání cibule s česnekem přidáte 2 mrkve a 2 řapíky celeru, vše nakrájené na plátky. Spolu s vývarem pak můžete přidat 3 proužky citronové kůry a špetku tymiánu. Pokrm lze podávat ihned, a to s křupavým bílým pečivem. Nebo se inspirujte Italy – dejte si ho s milánským rizotem.

Detail odstavce: Ossobuco ricetta
Zdroj: Ossobuco
Zveřejněno: 5.4.2017

TELECÍ MASO

Telecí maso na houbách

Ingredience: 4 telecí kotlety, mletý pepř, česnek, 300 ml smetany, 15 g sušených hřibů, sůl, 8 šalotek, 250 ml bílého vína, muškátový oříšek, 2 lžíce hladké mouky, máslo, estragon

Postup: Sušené hřiby zalijeme horkou vodou a necháme asi půl hodiny máčet. Mouku promícháme se solí a pepřem a obalíme v ní kotlety, které na másle opečeme z každé strany cca 4 minuty. Potom je udržujeme v teple. Do másla přidáme nakrájené šalotky, česnek a necháme je změknout, přidáme hřiby bez vody a čerstvé dusíme doměkka. Houby s cibulkou vyjmeme a také udržujeme v teple. Na pánev nalijeme víno a necháme svařit jen na pár lžic, potom přilijeme vodu z hub a zase necháme svařit. Nakonec vlijeme smetanu, necháme prohřát, přidáme sůl, pepř, estragon, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, do pánve vrátíme kotlety, houby a všechno prohřejeme.

Detail odstavce: Telecí maso na houbách
Zdroj: Telecí maso
Zveřejněno: 31.8.2016

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Hovězí kližka se sójovou omáčkou

Ingredience: ¾ kg hovězí kližky, 2 lžičky sójové omáčky, 2 lžičky solamylu, ¼ čínského zelí, 5 jarních cibulek, hrst mungo výhonků, 3 stroužky česneku, 1 dcl bílého vína, 3 lžíce cukru, olej, rýžové nudle

Postup: Maso uvaříme doměkka a nakrájíme na kostičky. Na pánev dáme olej, česnek, jarní cibulku, cukr, bílé víno, sójovou omáčku, vývar a nakrájené maso. Po pěti minutách maso vyjmeme, přidáme čínské zelí a bambusové výhonky. Zahustíme solamylem. Jako přílohu podáváme rýžové nudle.

Detail odstavce: Hovězí kližka se sójovou omáčkou
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015

TRADIČNÍ RECEPTY NA HOVĚZÍ MASO

Hovězí kližka

Hovězí kližka je maso z předních a zadních nohou jalovic a býků. Není to úplně libové maso, ale dlouhým vařením je velice chutné. Nejvíce se používá na vaření guláše.

Hovězí guláš z kližky

Suroviny:

  • 1 kg hovězího masa z kližky
  • 600 g cibule
  • 100 g sádla nebo olej
  • 3 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžičku mleté pálivé papriky
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 500 ml hovězího vývaru (nebo vodu s masoxem)
  • 3 krajíce staršího chleba
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce majoránky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Maso si nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme nakrájené maso a necháme orestovat ze všech stran. Až potom přidáme sůl, pepř, sladkou a pálivou papriku, drcený kmín, rajský protlak, necháme minutku opéct a zalijeme hovězím vývarem. Pokud ho nemáme po ruce, přilijeme vodu a přidáme masox. Takto připravené dusíme do měkka. Nakonec zahustíme nadrobeným chlebem, dochutíme majoránkou a česnekem. Povaříme a máme hotovo. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem.

Detail odstavce: Hovězí kližka
Zdroj: Tradiční recepty na hovězí maso
Zveřejněno: 16.11.2014

TELECÍ MASO

Dietní receptytelecího masa

Telecí maso je stejně univerzální a dietní jako kuřecí maso. Telecí má však velmi jemnou, méně výraznou chuť. Je libové a lehce stravitelné, má velmi nízký obsah tuků, a tak je ideální pro dětskou a dietní stravu. Nejlepší maso poskytuje kýta, pečeně, ledvina a panenka, méně jakostní je pak z boku, hlavy, krku a kližek. I z méně kvalitních částí se dají připravit skvělé dietní recepty. Hlava, kromě výborného masa, jakým jsou líčka, obsahuje minimum tuku, zato spoustu kolagenu. Nevyhazujte ani brzlík a kosti, brzlík se dá vařit, dusit, péct i smažit a z kostí je ten nejlepší telecí vývar. Telecí vývar není polévka, sám o sobě se nejí, ale protože je chuťově neutrální, dá se díky němu vytvořit jakákoli omáčka. Zredukovanou podobou tohoto vývaru je demi glace, což je bohatá hnědá omáčka, kterou najdete v rozpisu surovin u každého druhého receptu.

Telecí medailonky

Ingredience: 4 ks telecí kýty, listový špenát, odtučněné nebo polotučné mléko, žitná mouka (jemně mletá), sůl, česnek

Postup: Telecí maso nakrájíme na medailonky, osolíme, zlehka potřeme česnekem a necháme zatáhnout na pánvi z obou stran, poté maso vložíme do hrnce, přidáme špenát (můžete nakrájet) a necháme dusit. Když je maso měkké, přidáme do směsi trochu mléka na zjemnění, zaprášíme žitnou moukou a necháme chvíli povařit. Nakonec můžeme ještě dosolit. Jako přílohu podáváme noky.

Noky

Ingredience: 300 g brambor, 150 g žitné mouky (jemně mleté), 1 vejce, špetka soli

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a nastrouháme najemno. Do brambor přidáme mouku, sůl, vejce a ručně zpracujeme v těsto. Hotové těsto rozdělíme na 4 kusy a vyválíme na dlouhé tenké válečky, které následně rozkrájíme na kousky asi 3 cm dlouhé. Noky vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou.

Koprová omáčka

Ingredience: 1 kg telecího zadního masa, sůl, pepř, 1 lžíce žitné mouky, kytička čerstvého kopru, 200 ml mléka, ocet, stévie

Telecí zadní maso zbavíme všech tučných částí, nakrájíme na plátky, jemně osolíme a lehce orestujeme, aby se maso zatáhlo. Poté vložíme do hrnce, zalijeme vodou, trochu osolíme a vaříme, dokud maso nezměkne. Po uvaření maso vyjmeme a ze vzniklého vývaru odebereme mastná oka, přidáme sterilovaný nebo čerstvý nasekaný kopr, necháme chvíli povařit, poté zjemníme mlékem, zahustíme žitnou moukou, necháme provařit a dle potřeby dochutíme solí, octem a stévií sladkou. Podáváme s vařeným bramborem.

Telecí se zelím

Ingredience: telecí karé, sůl, drcený kmín, hlávka červeného zelí, brambory, kmín, 1 lžíce octa, stévie, 1 lžíce žitné mouky

Postup: Telecí karé osolíme a přidáme trochu drceného kmínu, podlijeme lehce vodou a dáme do trouby. Pečeme do změknutí. Jako přílohu místo knedlíku podáváme vařený brambor. Červené zelí nakrájíme najemno, osolíme, přidáme trochu kmínu, octa, stévii a necháme dusit doměkka. Nakonec jemně zaprášíme žitnou moukou a zdravé dietní české jídlo je na světě.

Detail odstavce: Dietní recepty z telecího masa
Zdroj: Telecí maso
Zveřejněno: 31.8.2016

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Hovězí kližka na česneku a majoránce

Ingredience: 600 g hovězí kližky, 1 plná lžíce majoránky, 1 palička česneku, 1/2 kostky masoxu, 1 lžíce másla, olej, 1/2 lžičky pepře, sůl

Postup: Kližku odblaníme a nakrájíme na menší plátky napříč vlákny. Opečeme na oleji dohněda a přidáme na plátky nakrájený česnek. Do opečeného masa rozdrobíme masox, opepříme a osolíme, přisypeme třetinu majoránky a podlijeme trochou vody. Dusíme v troubě pod pokličkou při občasném podlévání při 180 °C doměkka. Těsně před koncem dochutíme zbytkem majoránky (rozemneme v dlaních), solí a pepřem podle chuti a pro zjemnění přidáme plátek másla. Necháme 5 minut přikryté provonět a podáváme s bramborovou kaší či bramborovým knedlíkem.

Detail odstavce: Hovězí kližka na česneku a majoránce
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Hovězí kližka na houbách

Ingredience: 4 plátky hovězí kližky, 1 větší hrst lesních hub (čerstvých nebo mražených), 1 mrkev, 1/2 celeru, 1 petržel, 1 čabajka nebo jiná pikantní klobása, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 500 ml černého piva, 2 lžíce přepuštěného másla, 1 kostka masoxu, pepř, sůl

Postup: Plátky masa osolíme, opepříme a dohněda opečeme na přepuštěném másle (zvolíme kastrol, který budeme moct přemístit do trouby). Přidáme kolečka cibule, plátky čabajky a společně orestujeme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky (práci nám usnadní koupená mražená směs pod svíčkovou), česnek rozetřeme a společně s rozdrobenou masoxovou kostkou přidáme k masu. Nakonec vhodíme houby (mražené necháme povolit), lehce podlijeme pivem a přendáme do trouby, rozehřáté na 200 °C. Pečeme minimálně 2 hodiny a průběžně podléváme černým pivem. Podáváme s čerstvým pečivem a sypané petrželkou.

Detail odstavce: Hovězí kližka na houbách
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Kližka na česneku

Ingredience: 500–600 g hovězí kližky, 1 lžička soli, 1–2 lžíce plnotučné hořčice, 2 větší cibule, 2 paličky česneku, 1–2 lžíce oleje nebo sádla, instantní jíška

Postup: Maso nakrájíme na kostky. Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli usmažíme lehce dorůžova na troše oleje nebo sádla v tlakovém hrnci. Přidáme nakrájené maso a pomalu opékáme, dokud se šťáva z masa nevydusí a tuk se neodděluje od šťávy. Přidáme plnotučnou hořčici, zarovnanou lžičku soli a celé stroužky česneku, které se při dušení rozpadnou. Zamícháme a zalijeme vodou tak, aby bylo maso z větší části ponořené. Hrnec uzavřeme a dusíme asi 1 hodinu do změknutí. Podle toho, kolik potřebujeme šťávy, přilijeme vroucí vodu a zahustíme instantní tmavou jíškou. Hovězí na česneku podáváme s bramborovým knedlíkem, bramborovou kaší, ale dobré jsou i těstoviny.

Detail odstavce: Kližka na česneku
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015

RECEPTY S RAJČATY

Plněná rajčata

Plněná rajčata patří mezi velmi oblíbené předkrmy či lehké večeře. Zvláště v těchto letních dnech jimi nadchnete své hosty více než tradičními chlebíčky. Nasládlou chuť rajčat je vhodné doplnit náplní s výraznější chutí, můžete použít různé ingredience, například tuňáka, sýry, vajíčka nebo i vlašský salát, viz naše recepty.

Detail odstavce: Plněná rajčata
Zdroj: Recepty s rajčaty
Zveřejněno: 16.6.2014

TELECÍ MASO

Cena telecího masa

Telecí svíčková – ceny telecí svíčkové začínají od 650 Kč /kg. Jedná se o opravdovou delikatesu.

Telecí hřbet – cena se pohybuje okolo 350–400 Kč/kg. Jeho zpracování je velmi jednoduché, jen je důležité maso pořádně očistit od tuhé svrchní blány, její vinou by se i maso při pečení v celku kroutilo (blána je i po upečení tuhá).

Telecí líčka – cena této lahůdky se pohybuje kolem 350 Kč/kg. Úprava je velmi jednoduchá, ale zdlouhavá, líčka je nejlepší vařit pomalu ve vývaru anebo je upravit na červeném víně. Líčka se dají svázat anebo nakrájet na plátky. Svázaná líčka se pomalu táhnou nejlépe na cca 70–80 °C minimálně 10 hodin. Jde o to, že čím menší teplota, tím delší doba úpravy a výsledné maso křehčí a šťavnatější. Ale pokud si líčka děláte doma, je lepší je nakrájet na kousky. Maso bude hotové mnohem dřív.

Telecí hrudí – cena se pohybuje pouze okolo 160 Kč/kg, u nás se bohužel setkáme většinou s hrudím s kostí, ale není takový problém je vykostit, stačí jen ostrý tenký nůž a troška zručnosti. Po případném vykostění hrudí rozkrájejte nebo roztlučte paličkou na tenké pláty na roládu. Ořez, který vznikne při rozřezání a očištění, můžete použít k dalšímu zpracování. Rolády vyskládejte do plechu s trochou vody a dejte péct do trouby na 120–125 °C (potravinářská fólie vydrží teplotu cca do 135 °C). Maso se peče cca 3 hodiny, ale je dobré po každých 30 minutách zkoušet. Až bude maso měkké, vyndejte jej z trouby, nechte odležet, a až se bude s masem dát pracovat (kvůli teplotě), rozbalte je z alobalu a fólie. Roládu pak zabalte do nové potravinářské fólie a utáhněte. Maso se schladí a poté se dá krájet na hezké plátky a drží pevně v celku. Z výpeku lze připravit výbornou telecí šťávu, do které můžete přidat vývar z kostí (pokud jste měli hrudí s kostí) a tymián. Nebo můžete telecí hrudí péct v celku (velmi dlouho) a upéct ho stejně, jako když pečete vepřový bůček. Anebo jej konfitovat v sádle, a to 10 hodin cca na 80 °C (teplotu sádla je lepší nezvyšovat, jinak se maso vysuší).

Telecí kýta – cena telecí kýty je cca 295 Kč/kg a baby beef stojí cca 350 Kč/kg. Každopádně jak baby beef, tak telecí kýta se kromě masa krájeného na kostky a dušeného nebo na pečeného v celku jako rostbeef, případně jako roláda, používá i na telecí řízky. Baby beef je věkově něco mezi hovězím a telecím masem.

Telecí koleno – cena telecího kolena je cca 260 Kč/kg. Koleno na horní straně ořežeme okolo kosti (morek v kosti necháme) a naložíme do slaného nálevu s bobkovým listem. V nálevu ho necháme alespoň 24 hodin. Poté koleno potřeme hořčicí, do masa napícháme tymián a dáme péct do trouby vyhřáté na 135 °C alespoň na 4 hodiny. Pokud je kolínko větší, je třeba ho péct déle. Kolínko se krájí na tenké plátky podél kosti. Maso je nádherně šťavnaté a měkké.

Telecí osso buco – stojí přibližně 285 Kč/kg. Osso buco je telecí koleno krájené na plátky i s kostí. Je to oblíbená část telecího používaná především v Itálii a Francii. Jeho využití je všestranné, ale nejoblíbenější je maso dusit i s kostí v nejrůznějších omáčkách.

Telecí krk – jeho cena se pohybuje okolo 195 Kč/kg.

Telecí plec – můžeme ji koupit přibližně za 220 Kč/kg.

Telecí kotlety French Rack – cena je cca 680 Kč/kg.

Telecí pupek – lze koupit přibližně za 220 Kč/kg.

Telecí celé – cena se pohybuje okolo 170 Kč/kg (váha telat je v rozmezí je 60 až 100 kg).

Detail odstavce: Cena telecího masa
Zdroj: Telecí maso
Zveřejněno: 31.8.2016

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Hovězí kližka podle Pohlreicha

Ingredience: 90 dkg hovězí kližky nakrájené na kostky, 90 dkg cibule, pokrájené 2 velké papriky, banana peppers (tak zvané Bell peppers nemají moc chuti, ale v nouzi je lze také použít), zbavené semínek a nakrájené na proužky, 3 rajčata, oloupaná a bez semínek, nebo 3 polévkové lžíce rajského protlaku, nebo 1 hrnek rajské šťávy, nebo 2 hrnky salsy, 3 lžíce sádla, 3 lžíce maďarské papriky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička majoránky, 10 stroužků česneku, jemně nasekaných, po 1 lžičce soli a pepře (později dle chuti), 3 hrnky vývaru nebo vody

Postup: Kližku osolíme, opepříme a opečeme na sádle na prudkém ohni. Maso vyjmeme a na témže tuku na mírném ohni osmahneme cibulku dozlatova, zaprášíme paprikou, lehce osmahneme, podlijeme vývarem či vodou, dáme zpět maso a vše ostatní. Dusíme asi hodinu za občasného zamíchání a eventuálního dolití vody, a až je maso měkké, odstavíme z plotny. Guláš je nejlepší druhý den, kdy jej ohřejeme v kastrolku, ve kterém jsme napřed přivedli do varu trochu vody. Omáčka z rozvařených paprik a cibule je dostatečně hustá. Na správný guláš nepoužíváme k zahuštění žádnou mouku nebo zápražku. Podáváme se spaetzlemi nebo s nudlemi. Guláš pak s knedlíkem nebo s krajícem žitného chleba. Povrch porce guláše posypeme na plátky pokrájenou čerstvou cibulí.

Detail odstavce: Hovězí kližka podle Pohlreicha
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015