Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

TEPELNÁ ÚPRAVA LOSOSA

OBSAH

Absorpční tepelná čerpadla

Nové tepelné čerpadlo pro obytné systémy je absorpční tepelné čerpadlo, tak zvané plynové tepelné čerpadlo. Absorpční tepelná čerpadla používají teplo jako svůj zdroj energie a mohou být napájeny širokou řadou tepelných zdrojů.

Více informací o těchto konkrétních typech tepelných čerpadel naleznete na:

Zdroj: Tepelná čerpadla

Poradna

V naší poradně s názvem LOSOS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

muzu lososa na warfarin. obcas

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lososa i jiné ryby můžete jíst bez omezení, i když užíváte Warfarin. Maso lososa obsahuje jen velmi málo vitamínu K. Právě vitamín K ovlivňuje účinky Warfarinu. Ale pozor! Losos obsahuje i nějaké tuky (26 gramů na 200 gramů syrového masa) a je známo, že rybí tuk může přispívat ke vzniku krvácení. Proto je potřeba hlídat reakci svého těla, co se týče možného krvácení, vždy po konzumaci tučných ryb.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Vzduchová tepelná čerpadla cena

Tady je uveden seznam nejlevnějších vzduchových čerpadel.

Zdroj: Vzduchová tepelná čerpadla

Jak dělají tatarák z lososa Kluci v akci

Ingredience: 300 g filetu čerstvého lososa, 1 avokádo, 1 šalotka, 1 citron, 100 g crème fraîche, maldonská sůl, mletý pepř, pažitka

Postup: Kluci v akci lososa, avokádo a šalotku nakrájejí na drobné kostičky, ochutí citronovou šťávou (podle chuti i kůrou), crème fraîche, solí, mletým pepřem a nasekanou pažitkou. Podávají s bílým pečivem.

Zdroj: Tatarák z lososa

Tatarák z lososa s koprem

Ingredience: 200 g uzeného lososa, 1 menší cibule, 3 lžíce jemného kečupu, 1 lžička worcestrové omáčky, 1 lžička kopru, 1 lžíce olivového citronového oleje, citronová šťáva z 1/2 citronu

Postup: Rozmixujeme najemno nakrájenou cibuli s kečupem a worcestrovou omáčkou. Přidáme lososa, olej, kopr, citronovou šťávu a krátce cca 10 sekund pomixujeme. Vynikající je s opečenou bílou bagetkou.

Zdroj: Tatarák z lososa

Geotermální tepelná čerpadla

Geotermální (pozemní nebo vodní zdroje) tepelná čerpadla dosahují vyšší efektivity přenosu tepla, mezi vašim domem a zemí, nebo nedalekým vodním zdrojem. I když je instalace dražší, geotermální tepelná čerpadla mají nízké provozní náklady, protože využívají relativně stálé teploty půdy nebo vody. Zda pro vás bude geotermální tepelné čerpadlo vhodné, závisí na umístění, podloží a krajině. Tepelná čerpadla využívají pozemních nebo vodních zdrojů, mohou být použita ve více extrémních klimatických podmínkách, než tepelná čerpadla se vzduchovým zdrojem.

Cena

Tady je uveden seznam nejlevnějších geotermálních tepelných čerpadel.

Zdroj: Tepelná čerpadla

Tatarák z lososa bez kopru

Ingredience: 0,5 kg filetu z lososa, 2 jarní cibulky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce hořčice, pepř a sůl

Postup: Maso nakrájejte na malé kostičky, cibulky nakrájejte nadrobno a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Vše důkladně promíchejte, podle chuti osolte, opepřete a nechte 5 minut uležet v ledničce. Podávejte s opečeným toustovým chlebem.

Zdroj: Tatarák z lososa

Kompaktní tepelná čerpadla

Stejně jako vzduchová tepelná čerpadla, mají i tyto dvě hlavní složky, a to, venkovní kompresor (kondenzátor) a vnitřní vzduchotechnickou jednotku. Dále potrubí, které se skládá z napájecího kabelu, chladící hadice, sací hadice a kondenzátu, spojuje venkovní a vnitřní jednotku.

Zdroj: Kompaktní tepelná čerpadla

Tatarák z lososa s avokádem

Ingredience: 200 g filetů čerstvého lososa, plocholistá pažitka, šťáva a kůra z 1 citronu, zralé a měkké avokádo, kysaná smetana, šalotka, sůl, pepř

Postup: Lososa nakrájíme na velmi malé kostičky, osolíme a opepříme, přidáme nadrobno nasekanou šalotku a petrželku. Směs ochutíme citronovou šťávou i postrouhanou kůrou. Avokádo oloupeme, vyjmeme pecku a dužinu nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme, přidáme kysanou smetanu a promícháme. Podáváme s listovými saláty a teplou opečenou bagetou.

Zdroj: Tatarák z lososa

Grilovaný losos

Ingredience: 4 porce lososa, 50 g rozehřátého másla, grilovací koření, nasekaná petržel, čerstvá zelenina (cuketa, paprika a cibule), bageta, pepř, sůl, Baskická omáčka s pepřem

Technologický postup: Smícháme dohromady rozehřáté máslo, nadrobno nasekanou čerstvou petrželku a grilovací koření. Dále si připravíme kousky lososa, které opepříme a osolíme. Takto připraveného lososa potřeme připravenou směsí a vložíme na středně rozehřátý gril. Grilujeme po obou stranách cca 18–20 minut (podle potřeby). Přitom lososa potíráme marinádou a obracíme. Jakmile je losos hotový, můžeme jej servírovat s Baskickou omáčkou. Jako přílohu doporučujeme grilovanou zeleninu, popřípadě grilované bagetky.

Zdroj: Recepty na lososa

Losos na másle

Ingredience: 4 ks filet lososa, sůl, mletý kmín, čerstvý tymián, citronová šťáva, hladká mouka

Technologický postup: Čisté a osušené rybí plátky pokapeme citronem a necháme 10 minut odpočinout. Čerstvý tymián nasekáme nadrobno. Rybí plátky osolíme, okmínujeme a obalíme v mouce s tymiánem. Rybí filé opečeme na másle z obou stran a podáváme s bramborovou přílohou, lososa přelijeme výpekem.

Zdroj: Recepty na lososa

Nevýhody

Přestože mohou být vzduchová tepelná čerpadla použita téměř všude, obecně nemají dobrou výkonnost při delších mrazech. Jen v regionech s nižšími zimními teplotami mohou být všechny vaše potřeby tepla splněny a použití standardních tepelných čerpadel se zdrojem vzduchu může být nákladově efektivní.

Systém se zálohovým plynovým vytápěním může tento problém vyřešit. Tepelná čerpadla speciálně konstruována pro chladné podnebí také slibují, že opačný cyklus chladiče může efektivně pracovat při teplotě pod bodem mrazu.

Zdroj: Vzduchová tepelná čerpadla

Cena

Tady je uveden seznam nejlevnějších kompaktních tepelných čerpadel.

Zdroj: Kompaktní tepelná čerpadla

Chutný recept na lososa

Ingredience: 400 g lososa, šťáva z 1 pomeranče, citronová šťáva z 1 citronu, 50 ml olivového oleje, sůl, pepř mletý

Technologický postup: Základ je v marinádě, do které patří olivový olej, pomerančová šťáva, citronová šťáva, sůl a pepř. Tyto ingredience smícháme a prošleháme metličkou, stačí i trochu víc zabrat vidličkou, aby se ingredience pravidelně rozprostřely. Do takto jednoduše připravené marinády namočíme očištěného a naplátkovaného lososa (může být se šupinami i bez, v případě šupin se pak kůže nejí) a necháme jej v ní ležet nejlépe 1–3 hodiny, v případě potřeby postačí 20 minut, ale je lepší vydržet. Losos se v marinádě zbarví směrem od proužků do bíla. Marinovaného lososa vložíme buď do zapékací misky, nebo do alobalu a pak jej vložíme do trouby rozehřáté na 200 °C na 8–10 minut, ke konci necháme trochu opéct pod grilem. Během pečení můžeme lososa polévat marinádou anebo si samotnou marinádu vedle v hrnečku svařit a hotový kousek jí pak na talíři přelít. Podáváme s vařenými či opékanými brambory.

Zdroj: Recepty na lososa

Cena geotermálního čerpadla

Tady je uveden seznam nejlevnějších geotermálních tepelných čerpadel.

Zdroj: Geotermální tepelná čerpadla

Losos s estragonovou omáčkou podle Pohlreicha

Ingredience: 400 g lososa, máslo, jarní cibulka, 2 dl bílého vína, bílý vinný ocet, 4 žloutky, citronová šťáva, rajče, sůl, pepř, estragon, tymián, máta

Technologický postup: Talíř nebo zapékací mísu vytřeme máslem, rovnou osolíme a opepříme. Dno vyložíme tenoučkými plátky lososa, z vrchu také osolíme a opepříme. Přidáme nasekanou jarní cibulku. V rendlíku ohřejeme asi 2 dl bílého vína s kapkou bílého vinného octa, osolíme a opepříme a svaříme. Žloutky vmícháme do vinného základu a prošleháme. Estragon, tymián a mátu nasekáme nadrobno a přidáme do hrnce s kapkou citronové šťávy. Směsí přelijeme plátky lososa. Dáme do trouby na slabé 2 minutky zapéct dozlatova. Ozdobíme rajčetem nakrájeným na kostičky a lístky máty.

Zdroj: Recepty na lososa

Vzduchová tepelná čerpadla

Nejběžnějším typem tepelného čerpadla je vzduchové tepelné čerpadlo, které přenáší teplo mezi vaším domem a venkovním vzduchem. Pokud topíte elektřinou, může tepelné čerpadlo snížit množství elektřiny, kterou používáte k vytápění, až o 30 až 40%. Vysoce efektivní tepelná čerpadla mají také lepší odvlhčování, než standardní klimatizace, což vede k nižší spotřebě energie a vašemu pohodlí v letních měsících. Nicméně, účinnost většiny vzduchových tepelných čerpadel, jako zdroje tepla, dramaticky klesá při nízkých teplotách, což je typické pro chladné podnebí, jsou ale systémy, které umí tyto problémy překonat.

Cena

Zde je uveden seznam nejlevnějších vzduchových tepelných čerpadel.

Zdroj: Tepelná čerpadla


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP