Téma: 

topinambury recepty


Facebook Twitter Pinterest email tisk

ŽIDOVSKÉ BRAMBORY TOPINAMBURY

Topinambury zákaz

Topinambury se nesmějí pěstovat na Slovensku, topinambury jsou zde totiž zařazeny do invazivních druhů a jejich prodej je nezákonný.

Detail odstavce: Topinambury zákaz
Zdroj: Židovské brambory topinambury
Zveřejněno: 5.2.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Hodnocení receptů na krkovici.

Velmi dobré recepty.

Zdroj: diskuze Hodnocení receptů na krkovici.
Odesláno: 27.12.2018 uživatelem Ivana Müllerová
Počet odpovědí: 0

ŽIDOVSKÉ BRAMBORY TOPINAMBURY

Recept na salát s topinambury

Ingredience: 0,5 kg topinamburů, 4 ks rajčat, 150 g sýra Cottage, 1 lžíce pažitky, 1 ks oranžové papriky

Postup: Topinambury oškrábeme a dáme na chvíli do okyselené vody. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme i žlutou nebo oranžovou kapii. Topinambury nastrouháme na hrubém struhadle. Pažitku nasekáme nadrobno. Ke kouskům rajčat a paprik přidáme nastrouhané topinambury, osolíme, opepříme a promícháme s kelímkem sýra Cottage. Salát ozdobíme nasekanou pažitkou a dáme vychladit.

Detail odstavce: Recept na salát s topinambury
Zdroj: Židovské brambory topinambury
Zveřejněno: 5.2.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: smoothie recepty komentář

No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář
Odesláno: 27.11.2017 uživatelem Mášinka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ŽIDOVSKÉ BRAMBORY TOPINAMBURY

Vařené topinambury

Ingredience: 600 g topinamburů, 50 g másla, 30 g tvrdého sýra nebo strouhanky, ocet

Postup: Oškrábané topinambury vkládáme do okyselené vody. Rozkrájíme je na půlky nebo čtvrtky a vaříme v osolené vodě 10–20 minut. Podáváme se smaženou houskou nebo strouhaným sýrem a polité máslem.

Detail odstavce: Vařené topinambury
Zdroj: Židovské brambory topinambury
Zveřejněno: 5.2.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: domácí šunka

Nedávno jsem si pořídili bytelnou formu na šunku z webu www.formanasunku.cz a musím říce, že je to skvělé. Invesctice okolo tisícovky se určitě vyplatí. Celá rodina domací šunku milujeme. Jsem ráda, že to chutná i dětem. Vím co jedí, alespoń u něčeho ,) Děkuji za tipy na nové recepty.

Zdroj: diskuze Domácí šunka
Odesláno: 28.6.2015 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 0

ŽIDOVSKÉ BRAMBORY TOPINAMBURY

Pečené topinambury

Ingredience: 600 g topinamburů, 2 cibule, 6 lžic řepkového oleje, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku

Postup: Topinambury a cibuli oloupeme. Topinambury omyjeme a nakrájíme na kolečka, cibuli pokrájíme na kostičky. Takto připravené topinambury s cibulí dáme do hlubšího pekáčku nebo nepřilnavého kastrolu, přidáme prolisovaný česnek, sůl, mletý pepř a trošku muškátového oříšku. Vše promícháme a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečeme asi 45 minut a v průběhu pečení několikrát promícháme. Podáváme například jako přílohu k masu.

Detail odstavce: Pečené topinambury
Zdroj: Židovské brambory topinambury
Zveřejněno: 5.2.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: smoothie recepty komentář

Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento mixersmoothie.cz/smo… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář
Odesláno: 29.12.2016 uživatelem Skokova
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ŽIDOVSKÉ BRAMBORY TOPINAMBURY

Polévka z topinamburů

Ingredience: 500 g topinamburů, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 100 g smetany, 1 kostka Masoxu, 2–3 stroužky česneku, sůl dle chuti

Postup: Topinambury očistíme a nahrubo pokrájíme. Cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme sádlo a opečeme na něm cibuli do zlatova. Přihodíme topinambury a krátce osmahneme. Zalijeme vodou (tak aby topinambury byly ponořené, ne více). Přidáme rozdrobenou kostku Masoxu a povaříme do měkka. Změklé topinambury rozmixujeme ponorným mixerem do kašovité konzistence, zjemníme smetanou. Dochutíme prolisovaným česnekem a solí. Podáváme samotné nebo s opečeným chlebem.

Detail odstavce: Polévka z topinamburů
Zdroj: Židovské brambory topinambury
Zveřejněno: 5.2.2015

ŽIDOVSKÉ BRAMBORY TOPINAMBURY

Kde se dají koupit topinambury

Hlízy topinambur se dají koupit například na www.topinambury.cz, ale jen na jaře. Hlízy topinamburů můžete sehnat třeba v prodejně BioKoloniál, U Svobodárny 1110/12, 190 00 Praha 9.

Detail odstavce: Kde se dají koupit topinambury
Zdroj: Židovské brambory topinambury
Zveřejněno: 5.2.2015

ŽIDOVSKÉ BRAMBORY TOPINAMBURY

Sadba topinamburů

Ve svém sortimentu sadbu topinamburů běžná zahradnictví většinou nemívají. Je možné oslovit nějaké myslivecké sdružení. Topinambury totiž využívají myslivci k zimnímu přikrmování lesní zvěře. Další možností, jak sehnat sadbu topinamburů, je od jiných pěstitelů, kteří inzerují na internetu či v zahrádkářských časopisech.

Detail odstavce: Sadba topinamburů
Zdroj: Židovské brambory topinambury
Zveřejněno: 5.2.2015

ŽIDOVSKÉ BRAMBORY TOPINAMBURY

Pěstování topinamburů

Topinambury se mohou pěstovat z hlíz, které se nakrájí na kousky, ale tak, aby na každém zůstalo jedno očko. Po zaschnutí se řízky hlíz sází do pařeniště ve sponu deset krát deset centimetrů a pět centimetrů hluboko. Jakmile rostlinky dosáhnou výšky deseti centimetrů, vysazují se na záhon. Stěna z topinamburů může sloužit i jako živý plot. Topinambury je vhodnější sklízet každoročně, i když rostlina vydrží na jednom místě čtyři až šest let. Začnou-li se tvořit malé hlízy, je čas přesadit je na jiné místo. Topinambur je rostlina poměrně nenáročná a odolná. Stačí mu i půda, která je poměrně chudá na živiny. Dobře snáší vlhko i zimu. Topinambur lze pěstovat na záhonech, je dobré dát rostlinám rozestupy mezi sebou 20–30 cm, ale můžete je pěstovat dokonce i v prostorné nádobě. Hlízy se vysazují na jaře do hloubky 10–15 centimetrů. Rostliny potřebují pro růst oporu v podobě kůlu. Rostlina vyrůstá do výšky cca dva metry nad zemí, někdy i vyšší, a kvete žlutými květy. S příchodem zimy nadzemní část rostliny umírá. Z jedné rostliny sklidíte cca 1–1,5 kg hlízy. Úlomek hlízy můžete pak znovu zasadit a z něj vyroste nová rostlina. Topinambur se množí velice rychle. Vhodná doba pro sklizeň nastává od října až do pozdního podzimu. Hlízy nesklízejte jako brambory, ani rostlinu nevytrhávejte. Stačí ji vyvrátit – pod povrchem půdy se objeví většina hlíz. Ty opatrně vyjměte, abyste je nepoškodili. Poraněné hlízy totiž rychle vysychají nebo podléhají hnilobě.

Detail odstavce: Pěstování topinamburů
Zdroj: Židovské brambory topinambury
Zveřejněno: 5.2.2015

ŽIDOVSKÉ BRAMBORY TOPINAMBURY

Co je to topinambur

Topinambury dorůstají do úctyhodné dvoumetrové výšky a jejich květy i listy se velmi podobají slunečnici. Semena dozrávají jen v klimaticky teplejších oblastech, proto se v našich podmínkách množí výhradně vegetativně, a to z hlíz. Topinambur je odolný proti mrazu i suchu, ale přece jen je více náročný na vláhu než brambory. Topinambury mají obdobné složení jako brambory. Obsahují bílkoviny, necelé procento tuku, šestnáct procent inulinu, minerálie železo a křemík a o trochu méně draslíku. Právě pro vysoký obsah inulinu místo škrobnatých látek jsou vhodnou zeleninou pro diabetiky. Chuť hlíz je velmi jemná i za syrova, nastrouhané nebo nakrájené na plátky se přidávají do salátů, vaří se jako příloha, mohou se opékat nebo jimi lze nahradit v polévkách brambory. Vaří se krátce s kapkou citronové šťávy nebo octa, aby hlízy nemodraly, ale zůstaly pěkně bílé. Ale pozor, vařte opravdu jen krátce, protože hlízy jsou velmi brzo měkké.

V hlízách topinamburu je obsažen kvalitní olej, vláknina, aminokyseliny, vitamín C a další vitamíny, draslík a především inulin. Ten je vhodný nejen pro diabetiky, ale i pro všechny ostatní, neboť snižuje hladinu cukru v krvi a ničí volné radikály. Jsou skvělou dietní potravinou napomáhající redukci nadváhy, i potravinou vhodnou pro osoby v rekonvalescenci a pro osoby starší. Zlepšují nejen činnost trávicí soustavy, ale i jater a ledvin, podporují látkovou výměnu obecně, také působí antirevmaticky a proti astmatu. Jsou vhodné pro těhotné ženy, neboť jejich požívání zmírňuje těhotenské křeče i nevolnosti a působí proti potratu. Pozitivně působí na snižování hladiny cholesterolu v krvi, mají i detoxikační a antistresové účinky.

Topinambury lze připravovat na spoustu způsobů, je možné je konzumovat jak za syrova, tak je tepelně upravovat. Jejich chuť je mírně nasládlá s jemně oříškovým nádechem. Hlízy topinambur ze všeho nejdříve očistíme kartáčkem. Konzumovat je můžeme vcelku, nakrájené na plátky nebo na kostičky, lze je i strouhat na struhadle. Můžete je smíchat s další zeleninou nebo je vařit, dusit, zapékat nebo smažit. Za syrova v salátech nahradí ředkvičku, mají obdobnou chuť, a za tepla je lze užít všude tam, kdy bychom použili jako přílohu k jídlu brambory. Z topinamburů si můžete připravit v odšťavňovači i čerstvou šťávu, pro vylepšení chuti ji doplňte třeba o šťávu z čerstvých mrkví.

Detail odstavce: Co je to topinambur
Zdroj: Židovské brambory topinambury
Zveřejněno: 5.2.2015

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Kližka anglicky

Anglicky se kližka nazývá beef shin.

Detail odstavce: Kližka anglicky
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015

SVATEBNÍ CUKROVÍ - RECEPTY S OBRÁZKY

Počet svatebního cukroví

Počet svatebního cukroví by se neměl přehánět, protože se jedná pouze o zákusky. Optimální je počítat se třemi až čtyřmi kusy na osobu, jelikož každý svatebčan dostane ještě kousek svatebního dortu.

Detail odstavce: Počet svatebního cukroví
Zdroj: Svatební cukroví - recepty s obrázky
Zveřejněno: 2.7.2017

NUTRIE - RECEPTY

Jídla z nutrie

Maso z nutrie je velmi dobré kvality, lehce stravitelné, má nízký obsah cholesterolu a vysoký obsah bílkovin. Navíc je jemně vláknité s nízkým obsahem tuku, a proto je velmi dietní. Maso nutrií se vyrovná masu králičímu, kuřecímu a telecímu. Po biologické stránce je dokonce lepší. Má krásně růžovou barvu a chuťově je naprosto vynikající. Při pečení je mnohem lepší než třeba králičí maso, protože tak nevysychá. Úprava masa z nutrie je jednoduchá. Výborné jsou recepty na zelenině. Osvědčený je také recept na naloženou nutrii.

Detail odstavce: Jídla z nutrie
Zdroj: Nutrie - recepty
Zveřejněno: 6.2.2018

NEJLEPŠÍ RECEPTY NA MLETÉ MASO

Nebezpečí u mletého masa

Mletá masa podléhají rychlé zkáze, proto musí být připravována bezprostředně před tepelnou úpravou. U déle namletých mas a při špatném skladování dochází k bakteriálnímu působení, což může mít za následek vznik nebezpečné bakterie salmonela.

Detail odstavce: Nebezpečí u mletého masa
Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso
Zveřejněno: 14.11.2015

HRNKOVÉ RECEPTY NA SLADKOSTI

Hrníčková bábovka z hladké mouky

Ingredience: 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vajíčka, necelý hrnek cukru, 2 hrnky hladké mouky, 1 prášek do pečiva

Postup: Ingredience smícháme a vylijeme do předem vymazané bábovkové formy. Dáme péct zhruba na 40 minut při 180 °C. Posypeme moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Hrníčková bábovka z hladké mouky
Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti
Zveřejněno: 24.4.2015

NUTRIE - RECEPTY

Řízky z nutrie

Ingredience: 4 vykostěné řízky z nutrie, 4 kolečka salámu, 4 plátky sýra, sůl, pepř, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej

Postup: Maso naklepeme, mírně osolíme, opepříme a na každý řízek položíme kolečko salámu a plátek sýra. Řízky přeložíme na polovinu, obalíme v mouce, vejci, strouhance a osmažíme. Podáváme s bramborovou kaší.

Detail odstavce: Řízky z nutrie
Zdroj: Nutrie - recepty
Zveřejněno: 6.2.2018

HRNKOVÉ RECEPTY NA SLADKOSTI

Hrníčkové lívance

Ingredience: 2 hrnky vlažného mléka, 2 hrnky hladké mouky, 1/2 kostky droždí, špetka soli, lžíce cukru, 1–2 vejce

Postup: Všechny ingredience smícháme na těsto a pod utěrkou necháme kynout. Lívanečník vytřeme lehce olejem a pečeme. Hotové lívance potřeme rozpáleným máslem a namočíme je do skořicového cukru, nebo mažeme marmeládou.

Detail odstavce: Hrníčkové lívance
Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti
Zveřejněno: 24.4.2015

HRNKOVÉ RECEPTY NA SLADKOSTI

Hrníčkový makovec

Ingredience: 2 hrnky hrubé mouky, 2 hrnky krystalového cukru, 2 hrnky mléka, 2 hrnky mletého máku, 2 vejce, 8 lžic oleje, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva.

Na posypání po upečení: 3/4 balíčku strouhané čokolády

Příprava: Suroviny na těsto smícháme, těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Horký makovec posypeme nastrouhanou čokoládou.

Detail odstavce: Hrníčkový makovec
Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti
Zveřejněno: 24.4.2015

HRNKOVÉ RECEPTY NA SLADKOSTI

Hrníčková bábovka bez oleje

Ingredience: 4 vejce, hrnek cukru krupice, 1 smetana na šlehání, 1 kypřicí prášek, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky hladké mouky

Postup: Ingredience smícháme a vylijeme do předem vymazané bábovkové formy. Dáme péct zhruba na 40 minut při 180 °C. Vychladlou bábovku sypeme moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Hrníčková bábovka bez oleje
Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti
Zveřejněno: 24.4.2015