Téma: 

treska tmavá recepty


Facebook Twitter Pinterest email tisk

TRESKA TMAVÁ – RECEPTY

Cena

Chlazený filet tresky tmavé můžete v obchodech zakoupit o hmotnosti cca 200–400 g nebo 400–600 g, přičemž 1 kg stojí okolo 229 Kč s DPH.

Detail odstavce: Cena
Zdroj: Treska tmavá – recepty
Zveřejněno: 11.10.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Hodnocení receptů na krkovici.

Velmi dobré recepty.

Zdroj: diskuze Hodnocení receptů na krkovici.
Odesláno: 27.12.2018 uživatelem Ivana Müllerová
Počet odpovědí: 0

TRESKA TMAVÁ – RECEPTY

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty 100g syrové ryby:

  • 41 mg cholesterolu
  • 1 g tuku
  • 19 g bílkovin
  • 92 kcal

Detail odstavce: Nutriční hodnoty
Zdroj: Treska tmavá – recepty
Zveřejněno: 11.10.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: smoothie recepty komentář

No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář
Odesláno: 27.11.2017 uživatelem Mášinka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

TRESKA TMAVÁ – RECEPTY

Treska na grilu

Ingredience: 1 kg mražené tmavé tresky, koření na ryby, česnek, 250 ml smetany na šlehání, 1 tavený sýr, citronová šťáva, olivový olej

Postup: Rozmrazenou, omytou a osušenou rybu pokapeme olejem a posypeme kořením na ryby. Necháme chvíli odstát a poté ogrilujeme. Smetanu zahřejeme a přidáme tavený sýr a rozetřený česnek. Směs necháme projít varem a přelijeme jí ogrilovaný plátek tmavé tresky. Podáváme s bramborem.

Detail odstavce: Treska na grilu
Zdroj: Treska tmavá – recepty
Zveřejněno: 11.10.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: domácí šunka

Nedávno jsem si pořídili bytelnou formu na šunku z webu www.formanasunku.cz a musím říce, že je to skvělé. Invesctice okolo tisícovky se určitě vyplatí. Celá rodina domací šunku milujeme. Jsem ráda, že to chutná i dětem. Vím co jedí, alespoń u něčeho ,) Děkuji za tipy na nové recepty.

Zdroj: diskuze Domácí šunka
Odesláno: 28.6.2015 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 0

TRESKA TMAVÁ – RECEPTY

Jak připravuje tresku Pohlreich

Ingredience: čerstvé filety z tresky, limetová šťáva, olivový olej, sůl, pepř, cherry rajčata

Ingredience na pesto: parmazán, bazalka, petrželka, česnek (1 stroužek), piniové oříšky, ocet, olivový olej

Postup: Tresku naporcujte, osolte, opepřete a pokapejte limetovou šťávou. Potřete olivovým olejem a vložte na gril.

Připravte si pesto: V hmoždíři smíchejte bazalku, petrželku, nakrájený česnek, oříšky, olivový olej a kapku octa a rozmělněte. Pak přimíchejte nastrouhaný parmazán a promíchejte. Pečenou tresku nandejte na talíř a podávejte s pestem a nakrájenými cherry rajčátky, které jste osolili a opepřili.

Detail odstavce: Jak připravuje tresku Pohlreich
Zdroj: Treska tmavá – recepty
Zveřejněno: 11.10.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: smoothie recepty komentář

Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento mixersmoothie.cz/smo… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář
Odesláno: 29.12.2016 uživatelem Skokova
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

TRESKA TMAVÁ – RECEPTY

Treska na másle

Ingredience: 2 filety tmavé tresky (800 g), 100 g másla, hladká mouka, čerstvě mletý pepř, sůl, olivový olej

Postup: Filety tresky naporcujeme. Ideálně na porce tvaru kostky. Každou porci z obou stran osolíme a opepříme a jen velmi lehce pokapeme olivovým olejem. Rozehřejeme troubu na maximální teplotu a na plech položíme pečicí papír, na který naskládáme jednotlivé porce tresky, které velmi opatrně a minimálně poprášíme hladkou moukou a na každou porci položíme kousek másla. Jelikož filety jsou bez kůže, není nutno porce při pečení obracet. Jakmile bude ryba lehce zlatavá a začne se na dotek rozpadat na „masové lupínky“, je hotová. Vhodnou přílohou je bramborová kaše obohacená vmíchanou hrstí najemno nasekané čerstvé pažitky.

Detail odstavce: Treska na másle
Zdroj: Treska tmavá – recepty
Zveřejněno: 11.10.2016

TRESKA TMAVÁ – RECEPTY

Treska pečená v troubě

Ingredience: 1 kelímek rajčatového pyré, 2 lžíce olivového oleje, 1 plátek másla, 4 hrsti cibulky s natí, 4 plátky tmavé tresky, 300 g cherry rajčat, 1/2 citronu; podle potřeby voda na podlití a směs koření na ryby

Postup: Pláty tresky dobře omyjeme, osušíme a výrazně pokapeme citronem. Necháme odležet a potom tresku po obou stranách posypeme kvalitním kořením na ryby (nejlépe s kousky sušené zeleniny). Nepoužíváme levné koření ze supermarketů. Cherry rajčátka omyjeme a rozkrájíme na poloviny. Zelenou cibulku nakrájíme na kolečka. Na velké pánvi rozehřejeme olej s máslem a tresku zprudka osmahneme, stačí 1–2 minuty. Do pekáčku vsypeme 3 hrsti cibulky a půlku celkového množství cherry rajčátek. Posypeme kořením na ryby, poklademe tresku a zasypeme zbytkem zeleniny. Nakonec přelijeme rajčatovým pyré a znovu posypeme kořením. Jen mírně podlijeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme okolo 30 minut, řídíme se hlavně pohledem. Šťávy nesmí být moc a zelenina by měla vypadat propečeně.

Detail odstavce: Treska pečená v troubě
Zdroj: Treska tmavá – recepty
Zveřejněno: 11.10.2016

TRESKA TMAVÁ – RECEPTY

Treska na pánvi

Ingredience: 900–1 100 g plátků z tresky tmavé, hladká mouka, rostlinný olej na smažení

Ingredience na omáčku: 3 šálky konzervovaných oloupaných rajčat, 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky, 1/2 lžičky soli, podle chuti čerstvě mletý černý pepř

Postup: Pokrájejte nahrubo rajčata. Do hrnce dejte olivový olej a česnek. Na středním plameni osmažte česnek do tmavohněda, poté jej vyjměte a vyhoďte. Přidejte rajčata, petrželku, sůl a pepř. Stáhněte plamen a povařte omáčku 15 až 20 minut, dokud nezhoustne a nezíská tmavší barvu. Mezitím nakrájejte rybu na kusy přibližně o velikosti 5 x 7,5 cm, obalte je v mouce, počkejte 5 až 10 minut, znovu je obalte v mouce a mouku na nich uhlaďte. Do pánve na smažení nalijte alespoň 2,5 cm rostlinného oleje a rozehřejte jej na 190 stupňů. Kusy ryb postupně osmažte vždy po několika do zlatohněda. Nechte je okapat na kuchyňských ubrouscích. Udržujte je v teple a je-li třeba, přihřejte omáčku. Osmažené ryby dejte na servírovací mísu, přelijte je omáčkou a podávejte.

Detail odstavce: Treska na pánvi
Zdroj: Treska tmavá – recepty
Zveřejněno: 11.10.2016

TRESKA TMAVÁ – RECEPTY

Jak vypadá treska tmavá

Treska tmavá (Pollachius virens, angl. saithe), zvaná také pollack, žije ve velkých hejnech především ve vodách severního Atlantiku. Vyhovuje jí pobyt u dna i ve volné vodě v hloubce kolem 200 m. Tato dravá ryba se živí korýši a malými rybkami, velmi rychle roste a může se dožít až 25 let. Pohlavní dospělosti dosahuje po dvou letech, velmi dobře se množí. Její maso je chutné a pevné. Nejvýznamnějšími producenty jsou USA a Rusko. Většinou se zamrazuje na moři, ale část výlovu jde ve formě celých mražených ryb jako surovina do Číny, kde se znovu rozmrazí, filetuje a jako „double frozen“ (tedy dvakrát zmražená) se dováží mimo jiné i do EU.

Postavení ploutví tresky tmavé je podobné jako u tresky obecné a dalších treskovitých ryb. Má však poněkud vypouklejší břicho a tlamu s výraznou spodní čelistí na horní části tmavého čumáku. Je světlejší než její bělomasá příbuzná, stříbřité tělo přechází na hřbetě do hnědozelena, břicho má téměř bílé. Dorůstá 130 cm při hmotnosti zhruba 30 kg, na trhu se můžete nejčastěji setkat s exempláři 70 cm dlouhými a vážícími 3 až 4 kg.

Treska tmavá má velmi aromatické, pevné a libové maso, které je zasyrova šedočervené a bledne až po tepelné úpravě. Právě kvůli tmavé barvě masa nepatřil dříve tento druh tresky k oblíbeným rybám, ale příznivý poměr kvality k ceně a vynález konzervace při vysoké teplotě jí zajistil popularitu. Chuť masa vynikne především při smažení, lze ho však využít také na závitky, sekanou, rybí guláš, špízy a do rybích prstů, případně k solení, uzení či konzervování. Tudíž úprava tresky má mnohostranné využití. Vysoce kvalitní filé, zamražené na moři, je bílé, s nižším obsahem tuku. V USA je to nejprodávanější ryba. Veškerá produkce pochází z volného oceánu, není zatím znám způsob, jak ji chovat faremně. Na moři zamražená surovina se produkuje ve dvou základních druzích, a to jako filety nebo filety slisované do bloku. Kvalitativně mezi nimi není rozdíl. Jen celé filety mohou občas obsahovat, zejména v hlavové části, drobnou kost, značí se proto jako PBI (pin bone in – špendlíkové kosti uvnitř), může se z nich vyrábět i blok. Vyšší kategorií je filetový blok prakticky bez kosti, značený PBO (pin bone out – bez kostí), kde podle standardu nesmí být více než jedna drobná kůstka na 1 kg výrobku. Tato surovina se používá pro výrobu porcí označených jako bez kosti a vhodná je i pro děti.

Zde můžete vidět, jak vypadá treska tmavá.

Detail odstavce: Jak vypadá treska tmavá
Zdroj: Treska tmavá – recepty
Zveřejněno: 11.10.2016

TMAVÁ SKVRNA NA DÁSNI

Černé skvrny v puse

Černý flek v ústech nebo černá skvrna mohou signalizovat tvorbu pigmentů. Pigmenty se dají rozdělit podle toho, odkud jsou získávány. Dělí se na:

  • exogenní – z vnějšího prostředí; příkladem časté exogenní pigmentace je například tetováž dásně amalgámem;
  • endogenní – z vnitřního prostředí; mezi endogenní pigmenty patří produkty rozpadu krevního barviva a melanin, který mimo jiné udává zabarvení pleti.

Detail odstavce: Černé skvrny v puse
Zdroj: Tmavá skvrna na dásni
Zveřejněno: 13.12.2017

JEHNĚČÍ MASO - RECEPTY

Jehněčí kýta podle Pohlreicha

Ingredience: 4 jehněčí kolínka, 50 ml rostlinného oleje, 1 mrkev, 3 cibule, 3 stonky řapíkatého celeru, 5 stroužků česneku, 3 dl červeného vína, svazek čerstvé majoránky, 50 g másla, 100 g listového špenátu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce smetany, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Z celeru oddělte zelené lístky, ty budete potřebovat později. V kastrolu na rozpáleném rostlinném oleji opečte osolená a opepřená kolínka ze všech stran dohněda. Vyjměte maso a slijte všechen tuk. Poté přidejte zbytek oleje a na něm do tmava orestujte nakrájenou zeleninu (1 cibuli, mrkev, celer, 3 stroužky česneku). Zalijte vínem a nechte chvíli redukovat (vyvařit). Jakmile je tekutiny polovina, vložte zpět kolínka a zalijte je šťávou, kterou jste předtím slili. Přidejte jemně nasekanou majoránku a duste pod pokličkou asi 3–4 hodiny, dokud není maso úplně měkké. Potom maso vyjměte, šťávu zbavte tuku a přeceďte. Zahustěte kostičkami chlazeného másla a dochuťte. Mezitím si připravte špenátovou přílohu. Dvě nahrubo nakrájené cibule nechte na olivovém oleji zezlátnout společně se 2 rozmačkanými stroužky česneku. Potom přidejte jemně nakrájené lístky řapíkatého celeru a zalijte trochou horké vody. Přidejte listový špenát, osolte ho a opepřete. Restujte, dokud se tekutina nevyvaří a špenát nezměkne. Nakonec přidejte smetanu.

Detail odstavce: Jehněčí kýta podle Pohlreicha
Zdroj: Jehněčí maso - recepty
Zveřejněno: 13.2.2017

JÍŠKA

Jíška z polohrubé mouky

Jíška z polohrubé mouky se připravuje naprosto stejným způsobem jako z hladké mouky. Prostě když vám dojde hladká, použijte polohrubou. Rozdíl bude pouze v tom, že polévka nebo omáčka budou trošku „hrubší“. Ale účel to splní naprosto stejný.

Postup přípravy jíšky:

  • Na pánev si dáme rozehřát dvě lžíce másla, Hery nebo oleje, záleží na tom, z čeho chcete jíšku dělat.
  • Když začne omastek pěnit, přidáme stejné množství mouky, ale je lepší mít více tuku než mouky zhruba o třetinu, zabrání se tím tvorbě hrudek.
  • Za stálého míchání jíšku pražíme do požadované barvy, ale ne úplně do tmava, to by zhořkla.
  • Když máme hotovo, jíšku zalijeme troškou horké vody nebo vývaru a mícháme do hladké kaše.
  • Jíška by se měla vařit zhruba 20 minut.

Detail odstavce: Jíška z polohrubé mouky
Zdroj: Jíška
Zveřejněno: 6.3.2015

SVATEBNÍ CUKROVÍ - RECEPTY S OBRÁZKY

Počet svatebního cukroví

Počet svatebního cukroví by se neměl přehánět, protože se jedná pouze o zákusky. Optimální je počítat se třemi až čtyřmi kusy na osobu, jelikož každý svatebčan dostane ještě kousek svatebního dortu.

Detail odstavce: Počet svatebního cukroví
Zdroj: Svatební cukroví - recepty s obrázky
Zveřejněno: 2.7.2017

NUTRIE - RECEPTY

Jídla z nutrie

Maso z nutrie je velmi dobré kvality, lehce stravitelné, má nízký obsah cholesterolu a vysoký obsah bílkovin. Navíc je jemně vláknité s nízkým obsahem tuku, a proto je velmi dietní. Maso nutrií se vyrovná masu králičímu, kuřecímu a telecímu. Po biologické stránce je dokonce lepší. Má krásně růžovou barvu a chuťově je naprosto vynikající. Při pečení je mnohem lepší než třeba králičí maso, protože tak nevysychá. Úprava masa z nutrie je jednoduchá. Výborné jsou recepty na zelenině. Osvědčený je také recept na naloženou nutrii.

Detail odstavce: Jídla z nutrie
Zdroj: Nutrie - recepty
Zveřejněno: 6.2.2018

NEJLEPŠÍ RECEPTY NA MLETÉ MASO

Nebezpečí u mletého masa

Mletá masa podléhají rychlé zkáze, proto musí být připravována bezprostředně před tepelnou úpravou. U déle namletých mas a při špatném skladování dochází k bakteriálnímu působení, což může mít za následek vznik nebezpečné bakterie salmonela.

Detail odstavce: Nebezpečí u mletého masa
Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso
Zveřejněno: 14.11.2015

HRNKOVÉ RECEPTY NA SLADKOSTI

Hrníčková bábovka z hladké mouky

Ingredience: 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vajíčka, necelý hrnek cukru, 2 hrnky hladké mouky, 1 prášek do pečiva

Postup: Ingredience smícháme a vylijeme do předem vymazané bábovkové formy. Dáme péct zhruba na 40 minut při 180 °C. Posypeme moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Hrníčková bábovka z hladké mouky
Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti
Zveřejněno: 24.4.2015

TMAVÁ SKVRNA NA DÁSNI

Příznaky a jak se pozná rakovina dásní

Ne vždy si lidé nejčasnějších varovných příznaků rakoviny dásní sami všimnou, a proto jsou velmi důležité pravidelné prohlídky u zubního i praktického lékaře. Váš zubní lékař je vyškolen, aby uměl rozpoznat časné varovné příznaky rakoviny dásní. Kromě pravidelných prohlídek byste však měli k zubnímu lékaři zajít také vždy, když si všimnete některého z následujících příznaků:

  • bolák na rtu, dásni nebo uvnitř úst, který snadno krvácí a nehojí se;
  • boulička nebo ztluštění tváře, které cítíte při dotyku jazykem;
  • ztráta citu nebo znecitlivění v jakékoli části úst;
  • bílé nebo červené skvrny na dásních, na jazyku nebo uvnitř úst;
  • obtížné žvýkání nebo polykání jídla;
  • bolestivost nebo neobjasněná bolest v ústech nebo pocit, že se vám něco zachytilo v krku, aniž byste znali příčinu;
  • otok čelisti, který způsobuje, že zubní protézy nesprávně dosedají;
  • změna hlasu.

Obrázek rakoviny dásní

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina dásní.

Detail odstavce: Příznaky a jak se pozná rakovina dásní
Zdroj: Tmavá skvrna na dásni
Zveřejněno: 13.12.2017

NUTRIE - RECEPTY

Řízky z nutrie

Ingredience: 4 vykostěné řízky z nutrie, 4 kolečka salámu, 4 plátky sýra, sůl, pepř, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej

Postup: Maso naklepeme, mírně osolíme, opepříme a na každý řízek položíme kolečko salámu a plátek sýra. Řízky přeložíme na polovinu, obalíme v mouce, vejci, strouhance a osmažíme. Podáváme s bramborovou kaší.

Detail odstavce: Řízky z nutrie
Zdroj: Nutrie - recepty
Zveřejněno: 6.2.2018

HRNKOVÉ RECEPTY NA SLADKOSTI

Hrníčkové lívance

Ingredience: 2 hrnky vlažného mléka, 2 hrnky hladké mouky, 1/2 kostky droždí, špetka soli, lžíce cukru, 1–2 vejce

Postup: Všechny ingredience smícháme na těsto a pod utěrkou necháme kynout. Lívanečník vytřeme lehce olejem a pečeme. Hotové lívance potřeme rozpáleným máslem a namočíme je do skořicového cukru, nebo mažeme marmeládou.

Detail odstavce: Hrníčkové lívance
Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti
Zveřejněno: 24.4.2015

HRNKOVÉ RECEPTY NA SLADKOSTI

Hrníčkový makovec

Ingredience: 2 hrnky hrubé mouky, 2 hrnky krystalového cukru, 2 hrnky mléka, 2 hrnky mletého máku, 2 vejce, 8 lžic oleje, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva.

Na posypání po upečení: 3/4 balíčku strouhané čokolády

Příprava: Suroviny na těsto smícháme, těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Horký makovec posypeme nastrouhanou čokoládou.

Detail odstavce: Hrníčkový makovec
Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti
Zveřejněno: 24.4.2015