Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

TROUBA


Zkušenosti s parní troubou

Parní trouby patří poslední dobou mezi nejprodávanější spotřebiče, a to hned z několika důvodů: pokrmy z parní trouby jsou chutné i bez použití tuku, není nutné ani příliš solit, jídlu zůstává vlastní aroma. V parní troubě lze najednou připravovat celé menu, takže vám zůstává čas na jinou činnost. Parní trouby nabízejí jednoduché ovládání, většina jich má displej, který vás navede přesně krok po kroku. Kombinované parní trouby je možné používat jako parní i horkovzdušné, nebo i současně. Dalším plusem těchto trub je jejich snadné čištění a údržba, na stěnách nic nepřilne.

Multifunkční parní trouby dovolují použít jak páru s různou intenzitou (vaření v páře se 100% vlhkostí, nastavení teploty od 50 do 96 °C, pečení s 25% vlhkostí od 50 do 23 °C, pečení s 50% vlhkostí s teplotou od 50 do 130 °C), ale také páru zcela vypnout a péct jako v horkovzdušné troubě. Nebo programy kombinovat.

Potraviny si při tomto pečení uchovávají vitamíny, stopové prvky a citlivé živiny i svoji přirozenou chuť a barvu. Pokrmy proto není potřeba tolik solit, výrazně kořenit ani k nim přidávat tuky. U řady pokrmů se také výrazně zkrátí doba přípravy, nic se nevysuší. A například knedlíků byste nikdy nepřipravili v jednom hrnci takové množství, jaké zvládnete najednou v multifunkční troubě. Pro ty, kteří se věnují více domácím činnostem najednou, je určitě příjemné i to, že třeba u rýže nebo u knedlíků se ani po překročení doporučené doby nic nestane. A také se nemusíte bát trouby zaprskané od tuku. Díky páře je údržba rychlá a snadná. Možná ještě větší zážitek nabízí pro laiky vaření knedlíků. V páře je totiž nemůžete rozvařit, ani kdybyste dobu přípravy přetáhli o několik minut.

Kombinované parní trouby dokážou nejen vařit v páře, ale také péct. Vaření v páře, pečení nebo kombinace obojího není pro kombinovanou parní troubu problém díky jemné páře a volitelnému doplňkovému horkému vzduchu. Díky jemné páře se chutě plně rozvinou, aniž byste museli přidávat tuk navíc. Některé trouby jsou vybaveny vlastní nádrží na vodu, jiné potřebují přípojku vody.

Ve třech úrovních vnitřního prostoru parní trouby připravíte kompletní menu, například brambory, rybu a zeleninovou přílohu. Jediným omezením je jednotná teplota páry. Takže vy jen připravíte suroviny a parní trouba se postará o varný proces, aniž byste museli být trvale ve střehu. A výsledek vaření přitom bude zaručen. A i když budete vařit tři aromaticky různé suroviny, přenos jejich vůní mezi sebou navzájem je vyloučen. Do vnitřního prostoru parní trouby je totiž neustále přiváděna nová pára, takže přenos aromatických látek není možný.

Další předností parní trouby je,

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Parní trouba

Pravý cheesecake

Ingredience na korpus: 90 g rozpuštěného másla, 200 g digestivních sušenek (lze nahradit Club sušenkami), 1 lžíce cukru krupice

Ingredience na náplň: 900 g Philadelphie (nebo jiného krémového sýru), 200 g cukru krupice, 2 lžíce vanilkového cukru nebo vanilkové esence, 1 lžička kůry z citronu, 3 vejce a jeden žloutek, pokud chcete cheesecake vyšší, přidejte zakysanou smetanu, cca 250 ml

Technologický postup: Připravíme si formu na dort, dno vyložíme pečicím papírem a stěny vymažeme máslem asi do výše 2 cm. Poté rozemeleme sušenky ve food procesoru, nebo rozdrtíme válečkem v sáčku pod utěrkou. Rozdrcené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a pokryjeme jimi dno, případně si vytvoříme zvýšený okraj. Dáme péct do trouby na 10 minut při 160 °C. Poté vyndáme a necháme vychladnout. Než nám základ vychladne, připravíme si krém. Vyšleháme krémový sýr do hladké konzistence, na to stačí asi 2 minuty, a pak při pomalém šlehání přidáváme smíchaný cukr a citronovou kůru. Pomalu vmícháme vejce se žloutkem. Nakonec všlehejte i zakysanou smetanu (pokud ji chcete přidat). Krém by měl být hladký, lehký a provzdušněný. Nyní znovu pomažte stěny formy máslem a pomalu vlijte krém na sušenkový základ. Krém uhlaďte stěrkou či nožem, povrch by měl být co nejrovnější. Cheesecake by se měl správně péct ve vodní lázni, pomáhá to držet všude stejnou teplotu a dezert je potom i méně vysušený a nepraská. Nebo těsně pod mřížku, na které je forma s budoucím cheesecakem, postavte pekáček s vodou, funguje to stejně. Trouba by měla být předem zahřátá na 180 °C. Pečeme cca 15 minut, pak stáhneme na 12O °C a pečeme dalších 30 až 45 minut. Doba pečení závisí na troubě a na výšce náplně. Trouba by se během pečení neměla otevírat, udělejte to tedy, až ke konci pečení, kdy budete chtít dort zkontrolovat. Cheesecake je hotový, když je náplň na okraji pevná, ale uprostřed se ještě trochu třese. Pokud je tomu tak, vypněte troubu, dort nechte uvnitř a pootevřete dvířka, po 20 minutách dort vyndejte a nechte úplně vychladnout. Nakonec ho dejte do lednice, a to minimálně 2 hodiny před podáváním.

Zdroj: článek Recept na cheesecake

Jak správně upéct kynuté těsto

Jak dlouho péct kynuté těsto je zapeklitá otázka. Každá trouba peče jinak (někdy opravdu VÝRAZNĚ jinak), proto se úplně nespoléhejte na teploty a časy psané u receptů, ale na vlastní oči a nos. Menší tvary (koláče, bulky, rohlíky) je třeba péct na vysokou teplotu a kratší dobu – při nižší teplotě je totiž budete muset péct déle a pečivo tím vysušíte. Naopak vánočky, chleby, věnce, velké veky a podobně pečeme při trochu nižší teplotě a delší dobu. Pokud je budete péct příliš prudce, krásně vyskočí, nádherně se zabarví, budou vypadat hotově, ale po vytažení z trouby klesnou, jako byste nafukovací míč propíchli špendlíkem – uvnitř budou nedopečené a srazí se. Pokud bude trouba málo horká, těsto bude kynout spíš do stran než vzhůru (rozleje se) a výsledkem bude širší a plošší (byť stále dobré) pečivo.

Zdroj: článek Kynuté těsto

Zavařování v parní troubě

Parní trouba je ideální i na zavařování. I při tomto typu zavařování platí, že používáme pouze čerstvou zeleninu, bez nahnilých částí. Zeleninu nebo ovoce důkladně omyjeme, očistíme a nakrájíme. Zelenou zeleninu je dobré před zavařováním blanšírovat, aby si zachovala přirozenou barvu (viz výše). Po naplnění lahví si připravíme nálev, kterým zeleninu a ovoce zalijeme tak, aby v něm byly ponořené. Nádoby na zavařování musí být čisté a neporušené. Láhve mohou mít kovové víčko nebo skleněné s gumovým těsněním. Po naplnění lahví očistíme okraj čistou utěrkou a horkou vodou a důkladně uzavřeme.

Zasuneme rošt do nejspodnější úrovně a uložíme na něj stejně velké lahve, které se nesmějí dotýkat. Využijeme přebytkového teplo, takže lahve vybíráme z prostoru parní trouby až 30 minut po skončení programu. Potom je přikryjeme utěrkou a necháme 24 hodin pomaličku chladnout.

Zdroj: článek Parní trouba

Jak vyčistit troubu octem

Samotný ocet na troubu není moc účinný. Je vhodné jej použít v kombinaci s jedlou sodou. Ocet lze použít jen na lehce zamaštěnou troubu, a to okamžitě po pečení. Při větším znečištění se bez chemie bohužel neobejdete. Vždy mějte na paměti, že trouba by se měla čistit ještě teplá. Ideální je přípravek nastříkat, nechat působit cca hodinu a spotřebič při tom klidně vyhřát na 15 °C. Na skutečně odolnou špínu se vyplatí celý postup zopakovat až třikrát.

Ocet je spíše pomocníkem na dočištění trouby.

Postup

Nalijte ocet do rozprašovače a postříkejte s ním vnitřek trouby včetně roštu a dvířek. Případné zbylé usazené nečistoty seškrábněte plastovou špachtlí. Vše nakonec stírejte vlhkým hadříkem tak dlouho, dokud nebude trouba úplně čistá.

Zdroj: článek Jak vyčistit troubu

Čištění trouby Mora

Čištění moderní trouby Mora je mnohem snazší. Nové výrobky jsou totiž opatřeny samočisticí funkcí.

Water system Mora

Water system je speciální program na čištění trouby. Pomocí této funkce se trouba sporáku MORA čistí velmi snadno, bez velké námahy a téměř sama.

Jak program čištění funguje

Stačí do pekáče nalít přibližně 0,5 l vody a vložit jej na dno trouby. Teplotu na termostatu nastavte asi na 50–60 °C na dobu 30 minut. Po uplynulém čase troubu vypněte. Vnitřek trouby se hezky „odmočí“ a trouba se snadno vytře.

Zdroj: článek Jak vyčistit troubu

Ořechové řezy na plech

Ingredience: 250 g Hery + na vymazání plechu, 200 g cukru, sůl, 1 balíček vanilkového cukru, 4 vejce, 200 g vlašských ořechů (nebo lískových jader), z toho 30 g na ozdobu, 250 g mouky, 3 plné lžičky prášku do pečiva

Ingredience na polevu: 250 g moučkového cukru, 2 lžičky instantní kávy, 2–3 lžíce vody

Postup: Heru našlehejte do pěny, přimíchejte cukr, sůl, vanilkový cukr a vejce, přidejte mleté ořechy a postupně vmíchejte mouku promíchanou s práškem do pečiva. Natřete na pomaštěný, moukou vysypaný plech a upečte v předehřáté troubě. Elektrická trouba: cca 200 °C. Plynová trouba: stupeň 3. Doba pečení je cca 15–20 minut. Ihned nakrájejte na 30 čtverců, potáhněte polevou a ozdobte vlašským jádrem.

Zdroj: článek Ořechové řezy

Výhody zavařování v horkovzdušné troubě

Předností zavařování v troubě je kromě časové úspory také absence velkého množství vody. Zavařovat můžete v troubě cokoli, například maso, houby, okurky, třešně a mnoho dalších plodin. V troubě je dostatek místa, takže můžete zavařit velké množství sklenic najednou. Nemusíte si kupovat speciální zavařovací hrnec. Zavařování v troubě je tedy vhodnou alternativou k objemným zavařovacím hrncům, s nimiž se vcelku obtížně manipuluje, problémy přináší rovněž jejich uskladnění, a nadto vám mohou poškodit sklokeramickou varnou desku.

Pokud se rozhodnete pro zavařování v troubě, nezapomeňte, že i zde jsou důležitým předpokladem úspěchu čisté sklenice a suchá, čistá víčka. Pozor: Při zavařování v troubě používejte jen sklenice s víčky na závit! Dále budete potřebovat plytký plech, někdo doporučuje pokrýt jeho dno látkovou utěrkou či plenou, která zamezí klouzání a případnému rozbití sklenic. Na plech vždy rozestavějte sklenice tak, aby se nedotýkaly. Poté plech zalijte vodou do výšky 2 až 3 centimetrů. Teplotu v troubě nastavte při zavařování na 200 až 220 stupňů Celsia. Plech se sklenicemi vložte do spodní části trouby a zapněte dolní i horní ohřev. Použijete-li menší sklenice, doba zavařování se bude pohybovat cca okolo 7 až 8 minut, u větších sklenic bude zapotřebí cca 10 až 12 minut. Přesná doba zavařování se může samozřejmě lišit u každé trouby a dle druhu zavařovaného ovoce či zeleniny. V zásadě platí, že měkké ovoce nebo zelenina se zavařuje kratší dobu než tvrdé druhy. U všech ostatních potravin a surovin – masa, ryb, ale i hotových jídel a polévek – se vychází z doby klasického zavařování v horké vodě. V případě většího množství zavařenin je dobré vyzkoušet sterilizaci jedné sklenice a pak podle ní zavařit všechny ostatní. Vždy nechejte zapnutý horkovzduch a v případě potřeby můžete na plech dolít horkou vodu. Zavařování v troubě zakončete stejným způsobem jako při klasickém zavařování v hrnci. To znamená, že se sklenice po vytažení z trouby otočí dnem vzhůru, a to nejlépe do dalšího dne. Poté je obraťte, zkontrolujte uzávěr a uskladněte je v suchých, chladných a tmavých prostorách.

Snadný, spolehlivý a šetrný způsob zavařování nabízejí například vybrané modely trub Gorenje, a to trouby z řady Gorenje Simplicity nebo trouba s technologií iChef+ nebo i další, které jsou vybavené speciálním programem na zavařování. V případě trouby iChef+ se pro zavařování používá režim ohřevu spodním topným tělesem společně s ventilátorem. Výrobci doporučují dobře uzavřené obyčejné sklenice s gumovou obroučkou a skleněným

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Zavařování v troubě

Vytápění domu bez kamen

  • Utěsněte všechna okna.
    To znamená, zkontrolujte, že vaše okna jsou správně instalovaná a uzavřená. Otevření oken je důležité, ale tehdy, jestliže venkovní teplota je vyšší než vnitřní teplota. Udržujte okna vzduchotěsná. Možná budete potřebovat koupit odnímatelné těsnění oken, pro lepší těsnící vlastnosti je vhodné plastové těsnění. Za vyhovující lze také využít k eliminování úniku tepla ručník nebo triko, které se k místu přiloží.
  • Použijte jemné, průhledné závěsy, na které dopadá sluneční světlo.
    Závěsy vážou studený vzduch a teplo ze slunce bude vytápět dům díky zahřívání chladného vzduchu ze závěsů, který bude proudit dále do domu. Možným řešením je také instalace plastových fólií do oken, která udělají okna vzduchotěsná.
  • Zakryjte okna závěsy.
    Instalace těžkých, neprodyšných závěsů v neslunečných dnech před okna může blokovat úniku teplého vzduchu. Roztáhněte je, když svítí slunce a zatáhněte je, když tomu tak není.
  • Utěsněte dveře.
    Zkontrolujte rám kolem dveří a také pode dveřmi. Možná budete potřebovat koupit nový těsnící práh nebo odnímatelné těsnění. Za vyhovující lze využít k eliminování úniku tepla stejně jako u oken ručník nebo triko, které se k místu úniku tepla přiloží.
  • Zajistěte, aby slunce do vašeho domu svítilo co nejvíce.
    Zkontrolujte překážky (například rostliny, přístřešky), které by mohly bránit dopadům slunečních paprsků na váš dům. Odstraňte všechny překážky opírající se o zdi domu na slunné straně, v ideálním případě by bylo vhodné, vrátit je v noci zpět, na dodatečnou izolaci.
  • Zavřete všechny nepoužívané místnosti.
    Zavřením dveří dochází k vytvoření bariéry mezi vámi a chladným prostředím. Ty také zastaví oběh vzduchu, což snižuje tepelné ztráty. Obchody pro domácí kutily prodávají termohlavice, které je vhodné nainstalovat do nepoužívaných místností a nastavit zde pouze temperování. To přispívá k efektivnějšímu využívání ohřívače. Musí se zajistit, aby všechny termohlavice byly nastaveny na temperování, v opačném případě by mohlo dojít k zamrznutí potrubí a následnému popraskání. Cirkulaci vzduchu může být bráněno rozestavěným nábytkem, což je neefektivní.
  • Položte koberec.
    Koberečky a koberce zabrání tepelným ztrátám přes podlahu. Jsou obecně teplejší na dotek než dřevo nebo dlažba a tak nabízejí teplejší povrch pro chůzi.
  • Přidejte izolaci v podkroví a oddělte prostor.
    Velké množství tepla uniká podkrovím. Teplý vzduch stoupá a studený vzduch klesá. Ujistěte se, že vaše podkroví má dostatek izolace.
  • Upečte si sušenky nebo koláče.
    Vaše trouba pomůže k ohřívání vzduchu v kuchyni při pečení, čímž dochází k ohřívání vašeho domu a zároveň k přípravě pokrmů. Z trouby vzniká suc

    (...více se dočtete ve zdroji)

    Zdroj: článek Jak na zimu bez topení

Švédský jablečný koláč

Ingredience:

  • 1 hrnek hrubé krupice
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 6 oloupaných jablek
  • 1 hrnek sekaných ořechů
  • 1/2 másla
  • skořice

Postup:

V míse smíchejte mouku, krupici, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Vzniklou sypkou směs si rozdělte na tři díly, první díl vsypte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a nahrubo na tuto směs nastrouhejte polovinu jablek, zaprašte skořicí a polovinou nasekaných ořechů, kdo ořechy nemá rád nebo je na ně alergický, tak je vynechá, i tak bude koláč výborný. Na jablka opět dejte jednu třetinu sypkého těsta, nastrouhejte zbylá jablka, zasypte skořicí a ořechy a uzavřete poslední, zbylou sypkou směsí. Na povrch pokládejte nakrájené máslo, můžete i nastrouhat nebo nakapat, jako v předchozím receptu, a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 45 minut, peče-li vám trouba hodně shora, můžete na počátku formu zakrýt alobalem. Když je dort upečený a vychlazený, můžete jej dozdobit šlehačkou.

Zdroj: článek Švédský koláč

Piškotová buchta s pudinkem

Ingredience:

  • na těsto: 5 žloutků, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 ml oleje, 100 ml studené vody, sníh z 5 bílků
  • na pudink: 800 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 3 lžíce cukru, vanilkový pudink
  • na potření: 700 g zakysané smetany a trošku cukru dle chuti
  • na posypání: trochu granka a asi 2 lžíce kakaa do těsta

Postup: Nejprve si připravíme pudink dle návodu a dáme jej trochu zchladnout. Piškotové těsto připravíme standardním způsobem. Zvlášť ušleháme žloutky s cukrem a bílky. Poté promícháme žloutkovou směs s ostatními surovinami na piškot a lehce zamícháme sníh. Asi 3/4 těsta nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Do zbylého těsta přidáme kakao, promícháme a nalijeme „cikcak“ na světlé těsto. Ještě na syrové těsto dáváme po lžicích vlažný pudink, opět jen neuspořádaně, jak to vyjde. Dáme péct asi na 20 minut podle těsta. Pečeme na 200° Celsia. Samozřejmě trouba musí být předehřátá. Po upečení ještě na teplou buchtu rozetřeme zakysanou smetanu a povrch posypeme grankem. Takto připravený moučník necháme řádně ztuhnout.

Zdroj: článek Recepty na buchtu s pudinkem

Zavařování hrušek v troubě

Máte-li více sklenic na zavařování a nemáte myčku, pak dalším vaším pomocníkem může být trouba, ať plynová, elektrická, nebo horkovzdušná. Uzavřené sklenice naskládejte na vysoký plech a zalijte vodou do výšky asi 2 centimetrů, nechte mezi jednotlivými sklenicemi mezery, aby se nedotýkala jedna druhé a aby mezi nimi mohl proudit vzduch. Takto připravený plech vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a zapněte spodní i horní ohřev, pečte 30 minut, vyndejte, dejte dnem vzhůru, nechte 5 minut a otočte zpět, nechte vychladnout.

Pokud máte horkovzdušnou troubu, nastavte teplotu na 250 °C, zapněte horkovzduch a pečte 9 až 10 minut. Vše ostatní je stejné jako při pečení v troubě.

Zdroj: článek Při zavařování hrušek dělá spousta Čechů jednu zásadní chybu a

Zavařování broskví v troubě

Máte-li více sklenic na zavařování a nemáte myčku, pak dalším vaším pomocníkem může být trouba, ať plynová, elektrická, nebo horkovzdušná. Uzavřené sklenice naskládejte na vysoký plech a zalijte vodou do výšky asi 2 centimetrů, nechte mezi jednotlivými sklenicemi mezery, aby se nedotýkala jedna druhé a aby mezi nimi mohl proudit vzduch. Takto připravený plech vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a zapněte spodní i horní ohřev, pečte 30 minut, vyndejte, dejte dnem vzhůru, nechte 5 minut a otočte zpět, nechte vychladnout.

Pokud máte horkovzdušnou troubu, nastavte teplotu na 250 °C, zapněte horkovzduch a pečte 9 až 10 minut. Vše ostatní je stejné jako při pečení v troubě.

Zdroj: článek Zavařování broskví

Vykrajování a pečení

Těsto si hezky odpočinulo a je připravené na další zpracovávání. Odkrojte si část těsta a na vále pomoučeném hladkou moukou ho vyválejte na tloušťku asi 5 mm. Doporučuji takto připravené těsto opatrně přenést na připravený pečicí papír a pak začít vykrajovat. Uděláte-li to obráceně, může se vám stát, že se jednotlivé tvary dílů zdeformují a pak se vám bude chaloupka hůře slepovat.

Tak zpět k vykrajování, začněte spodním, největším dílem, jak jsem již uvedla, tento díl můžete vykrajovat od oka, jeho rozměr by měl být asi 20 x 30 cm a vlastně vůbec to nemusí být ani obdélník, jen je důležité, aby se vám pak na něj chaloupka vešla.

Znovu si odkrojte díl těsta, vyválejte, přeneste na pečicí papír a vykrájejte 2x díl střechy, 2x boční díl, 2x přední díl, 1 dveře a 2x díl na komín. Zbylo-li vám těsto, vykrájejte si pomocí formiček například stromečky a sněhuláky, nemáte-li formičky, musíte si udělat své šablony.

Máte-li takto připravené jednotlivé díly chaloupky, předehřejte si troubu na 180 °C, dejte díly i s pečicím papírem na plech a upečte je. Doba pečení jednoho plechu bude asi 20 minut, ale raději si to pohlídejte, přeci jen každá trouba peče trochu jinak.

Až vyndáte plech z trouby, přendejte jednotlivé díly na mřížku a nechte vychladnout. Co musíte ale ještě stihnout, než díly vychladnou, je do předního a zadního dílu vyřezat okýnka a dveře. Kdybyste nechali díly vychladnout a chtěli to vykrajovat až později, dělalo by se vám to špatně, protože perníčky budou tvrdé, než se rozleží, a praskaly by vám. Komínové díly rozdělte na polovinu, takže vám vzniknou 4 kusy, do 2 kusů je potřeba vyříznout sklon střechy, abyste pak mohli komín umístit na vrchol střechy. Vyřízněte tedy na užší straně tvar obráceného písmene V. Nepovede-li se vám úplně přesně odhadnout daný sklon a vznikne-li vám mezi komínem a střechou malá mezera, nic se neděje, vše při zdobení zamaskujete.

Zdroj: článek Chaloupka z perníku

Výborný perník na plech

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 1 vejce
  • 120 ml oleje
  • 400 ml mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g sekaných vlašských ořechů
  • 100 g rozinek
  • 150 g čokoládové polevy

Postup:

Příprava tohoto perníku je velice jednoduchá, stačí všechny ingredience odvážit, nasypat do větší mísy a důkladně promíchat. Chcete-li, aby rozinky nebyly moc tvrdé, je lepší je před použitím namočit buď do vlažné vody, nebo do rumu, rozinky se krásně nasáknou a jsou pak vláčné. Máte-li těsto připravené, vymažte si vyšší plech olejem nebo kouskem másla, vysypte důkladně hrubou moukou, přelijte připravené těsto a vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Perník raději průběžně kontrolujte, protože každá trouba peče trochu jinak. Až budete mít dopečeno, nechte perník vychladnout, ve vodní lázni si rozehřejte polevu a rozetřete ji po celém povrchu. Pokud chcete, můžete ji ještě posypat například strouhaným kokosem nebo ořechy. Nechte čokoládu ztuhnout a můžete servírovat.

Zdroj: článek Perník

Chleba ve vajíčku v troubě

Chleba obalený ve vajíčku se nemusí vždy opékat na pánvi, další možnou variantou je příprava v troubě. Tento způsob je dokonce méně kalorický.

Ingredience:

  • 4 krajíce chleba
  • 3 ks vajec
  • sůl
  • olej na smažení
  • plnotučná hořčice
  • cibule
  • čerstvá nebo kyselá okurka
  • rajče

Postup:

Než začnete s přípravou chleba, tak nechte troubu vyhřát na 200 °C. V misce si rozšlehejte osolená vejce a v nich namočte chléb po obou stranách. Plech vymažte máslem nebo olejem a rozprostřete na něj obalené chleby. Chleby by se neměly dotýkat, aby se při pečení nespojily v jeden kus. Při obalování byste si měli docela pospíšit, aby vám zbytečně vajíčko z chlebů nestékalo. A druhá malá rada: začněte obalovat až tehdy, bude-li trouba opravdu vyhřátá, protože samotné obalení je rychlovka. Připravené chleby na plechu hned vložte do trouby a pečte asi 15 minut. Až budou dozlatova upečené, tak je vyjměte a dochuťte a dozdobte stejně jako chleby smažené.

Zdroj: článek Recept na chleba

Autoři uvedeného obsahu

 Nina Vinšová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Jana Válková


trosku kalna moc
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
trouba na napařování knedliku
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.