Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

TROUCHNIVĚNÍ ČESNEKU

OBSAH

Zdravý česnek

Proti čemu česnek chráníme takzvaným mořením? Jde o potlačení houbových chorob, háďátka zhoubného a vlnovníku česnekového.

Houbové choroby česneku

Česnek v průběhu vegetace může napadnout několik různých houbových chorob, jsou to například:

  • Fusarium spp.
  • Botrytis spp.
  • Sclerotium cepivorum
  • Penicillium spp.

Houbové choroby způsobují u česneku různé poškození na listech, kořenu a stroužkách. Postupně dochází ke žloutnutí a vadnutí listů, ke zkracování kořenů a poškození podpučí. Při skladování může u stroužků docházet vlivem napadení k trouchnivění a hnilobě.

Háďátko zhoubné (Ditylenchus dipsaci)

Rostliny napadené tímto velmi malým škůdcem (cca 1 mm) se deformují. Poškozená rostlina následně hnije.

Vlnovník česnekový (Aceria tulipae)

Vlnovník česnekový patří mezi roztoče. Listy mladých rostlin česneku se po napadení kroutí, kadeří a žloutnou.

Většinou se uvádí, že se moří proti háďátku, ale jeho výskyt je velmi malý, a proto je moření hlavně proti vlnovníku.

Zdroj: Moření česneku fundazolem

Diskuze

V diskuzi SKLADOVÁNÍ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Balášová.

Slyšela jsem o možnosti uskladnění česneku tak,že se rozebere palice na stroužky,do sklenice se dá 1cm soli a stroužky česneku.Nikde jsem se nedozvěděla zda mají být stroužky oloupané nebo ne.Prosín o sdělení.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Macháček Jan.

uskladnění česneku do sklenice ze solí

Zdroj: diskuze Skladování česneku

Choroby česneku

Choroby česneku může nejen v průběhu vegetace, ale i během skladování způsobovat přímo komplex několika hub. Jedná se například o houby Fusarium spp., Botrytis spp., Penicillium spp. Když se napadení projeví už v průběhu vegetace, dochází ke žloutnutí listů, redukci kořenů a poškození podpučí. Vlivem toho pak napadené rostliny postupně vadnou a odumírají. Jestliže dochází k napadení v průběhu skladování česneku, dochází k takzvanému trouchnivění stroužků. Při něm jednotlivé stroužky postupně sesychají, až nakonec uschne celá cibule. Na průřezu paličkou jsou pak viditelné jednotlivé zasychající stroužky a mezi nimi bílý, narůžovělý, světle šedý, nebo modrozelený povlak hub, a to podle toho, jaká houba je původcem hniloby.

Z půdních chorob houbového původu jsou nejběžnější fusariové hniloby. Ty nejprve způsobují červenání a hnilobu kořenů, která postupně přechází z kořenů na podpučí a z něj následně na cibule. Fuzariózy jsou jedním z nejčastějších původců trouchnivění. V porostech se tato choroba šíří převážně ohniskově a podporují ji těžké, vlhké a teplé půdy, nevhodná závlaha i mechanické poškození cibulí. Ochrana spočívá především v prevenci, to znamená včasná a důsledná likvidace posklizňových zbytků a minimálně čtyřletý odstup v pěstování hostitelských rostlin na jednom místě (o tom viz v předchozí podkapitole). K pěstování je nutné používat zdravý sadbový materiál. Jarní typy česneků jsou podstatně méně napadány než ozimé typy. Nejvhodnější ochranou proti houbovým chorobám je pak moření stroužků před jejich výsadbou. Dříve se doporučoval přípravek Rovral Flo, ale ten se už neprodává, zahrádkáři tak jako náhradu používají Merpan 80 WG, který se používá k moření cibulek květin. Stroužky namáčejte v roztoku 10 g na 1 litr vody po dobu asi 20 minut a nejlépe hned vysaďte. V případě, že chcete mořit česnek i proti háďátku zhoubnému (o něm viz níže), proveďte nejprve namoření v Sulce a až následně a odděleně proti houbovým chorobám.

V některých lokalitách je česnek (ale i pažitka a pór) poškozován rzivostí (rzí), proti které se používá například přípravek Ortiva.

Zdroj: Pěstování česneku pro začátečníky

Moření česneku v hypermanganu

Do roztoku hypermanganu stroužky česneku namočit můžete, nic tím nepokazíte. Česnek hypermanganový roztok natáhne, bude rychleji kořenit a bude méně náchylný k chorobám.

Zdroj: Moření česneku hypermanganem

Diskuze

V diskuzi SKLADOVÁNÍ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Balášová.

Slyšela jsem o možnosti uskladnění česneku tak,že se rozebere palice na stroužky,do sklenice se dá 1cm soli a stroužky česneku.Nikde jsem se nedozvěděla zda mají být stroužky oloupané nebo ne.Prosín o sdělení.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ufo.

Dobrý den, psali česnek neloupaný, ale nepsali o jak velikou nádobu se jedná a jaké množství česneku ...... také hledám možnost, jak uchovat koupený česnek co nejdéle a je to vážně problém .

Zdroj: diskuze Skladování česneku

Sklizeň česneku

Správný čas pro sklízení česneku je na přelomu léta a podzimu. Natě česneku bývají už zčásti zaschlé a uvadlé, dokud se ale na nati neobjeví plíseň, nemusíte mít o svůj česnek strach. Česnek sklízejte za pomoci rýče tak, že jeho hlavičku nadzvednete, odlehčíte od země a opatrně vytáhnete. Při vyrývání dávejte pozor, abyste hlavičku česneku neporušili, docházelo by k brzkému uhnívání.

Zdroj: Sklizeň, sušení a skladování česneku

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK Z ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Ve vyhledávači jsem zadal postřik česneku proti plísni. Bohužel čím a kdy česnek stříkat jsem tam nenašel a proto se ptám čím a kdy česnek proti plísni stříkat?

Děkuji za radu

Zdraví ladislav

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Postřik z česneku

Moření česneku video

Zde můžete názorně vidět, jak správně mořit česnek.

Zdroj: Moření česneku

Diskuze

V diskuzi SKVETOUCÍ ČESNEKKLIZEŇ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míra.

Slyšel jsem,že když jde česnek do květu tak se má stvol zlomit,aby nevysiloval palice.Je tato informace pravdivá?Děkuji M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludovít Romancsik.

Ano! Pokud odstraníte palice z většiny česneků a necháte jich jenom několik(3ks.) s palicí, budete vidět při sklizni veký rozdíl. Ty s palicí budou mnohem menší. Několik palic necháváme ještě proto, že když se vzpřímí, je česnek připraven ke sklizni.

Zdroj: diskuze Skvetoucí česnekklizeň česneku

Česnekový prášek

Česnekový prášek je vhodnou alternativou k čerstvému česneku. Stačí, když použijte 1/2 čajové lžičky, namísto 2 stroužků čerstvého česneku. Prášek z česneku můžete použít k ochucení polévek, masa a zeleninových pokrmů, respektive všude tam, kde byste použili čerstvý česnek. Zde je vidět nejlevnější cena, za kterou se dá česnekový prášek koupit.

Česnekový prášek se dá vyrobit i doma, pokud máte elektrickou sušírnu ovoce. Sem dejte oloupané a podélně rozkrojené stroužky česneku na několik hodin schnout. Česnekovou sušinu pak nastrouhejte na jemném struhadle.

Zdroj: Sklizeň, sušení a skladování česneku

Diskuze

V diskuzi PŘÍPRAVA ZÁHONU NA ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bukáček.

Před výsadbou česneku je možno použít hnůj?Určitě?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromir svoboda.

Dobrý den, prosím, chtěl bych se zeptat co je za odrůdu česneku NEO, nikde jsem ji v katalogu nenašel. Tady ji prodávají z Odbytového družstva Mochov. Je tam psáno, země původu Česká republika.
Za kladné vyřízení děkuji předem. S pozdravem jaromír svoboda

Zdroj: diskuze Příprava záhonu na česnek

Ingredience

Kluci v akci ve svém receptu připravují hovězí roštěnou na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem.

  • 800 g vysokého hovězího roštěnce;
  • 4 stroužky česneku;
  • 1/2 cibule;
  • 50 ml oleje;
  • 50 g másla;
  • sůl.

Na špenát:

  • 1 kg mraženého listového špenátu;
  • 1 velká cibule;
  • 2 lžíce mouky;
  • 4 stroužky česneku;
  • 2 vejce;
  • olej;
  • sůl.

Na bramborové knedlíky:

  • 1 kg brambor;
  • 2 vejce;
  • lžíce mléka;
  • 400 g hrubé mouky;
  • 3 lžíce hrubé dětské krupičky;
  • sůl.

Zdroj: Jak dělají hovězí na česneku Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi MOŘENÍ ČESNEKU FUNDAZOLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

stele se pise moreni cesneku fundazolem. kde ho kupujete ja uz ho nevidel v nabidce nikde v republice. jestli o nejakem vite poslete kde se da koupit, diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

kde seženu fundazol

Zdroj: diskuze Moření česneku fundazolem

Uchování česneku v soli

Ingredience: na 1 litr vody 250 g soli

Postup: Česnek oloupeme, stroužky narovnáme do malých skleniček s uzávěrem na závit a zalijeme studeným solným nálevem, aby byly všechny stroužky dobře potopené. Konzervace česneku v soli má stejné využití v kuchyni jako čerstvý česnek.

Zdroj: Uchování česneku

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav.

Čím ošetřit svvestku která má plody chycen plísní a jsou také některé cervave

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Standa.

nejlepší je pila.

Zdroj: diskuze Postřik česneku

Vaření s česnekem

Při přípravě potravin dělá chuť česneku doslova zázraky. Chuť a ostrost syrového česneku se liší v závislosti na odrůdě. Všechny druhy česneků při vaření změknou. Česnek můžeme přidávat do polévek, dušených i smažených pokrmů. Zkuste ochutnat: celé stroužky osmažíte na olivovém oleji s trochou soli a pak jimi potřete topinku.

Zdroj: Jak pěstovat česnek

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEK SKLADOVÁNÍ - PLÍSEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ingrid Míková.

Dobrý den, prosím Vás, máte někdo zkušenost s plísní při skladování česneku? Nakoupila jsem zásobu kvalitního českého česneku na zimu. Umístila jsem ho v kyticích do prázdného "petrželáku" a dala na otevřenou lodžii. Bohužel jsou teploty stále nad 0 C a na česneku se objevila plíseň (černé skvrnky rozseté po povrchu stonků a vrchní slupce hlaviček). Když se ochladí, mám pocit, že plíseň mizí. Stroužky jsou krásné, pevné a nepoškozené. Pokud sloupnu vrchní vrstvu, jsou hlavičky úplně výstavní. Potřebovala bych poradit, jestli mám česnek vyhodit nebo jestli stačí sloupnout vrchní slupku a použít. Vím, že u nahnilého ovoce nebo zeleniny je potřeba vyhodit. Moc děkuji za radu, Ingrid Míková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ta plíseň se vám dělá protože skladujete česnek v příliš vlhkém prostředí. Česneku úplně stačí, když ho uskladníte v otevřené papírové krabici v místnosti při teplotě 10 až 15 °C v temnu. Oloupejte z česneku oplesnivělé slupky a dejte ho do krabice. Když česnek necháte na teplotě pod 10°C tak vybudíte jeho klíčení a nevydrží vám.

Zdroj: diskuze Česnek skladování - plíseň

Ochrana česneku před škůdci

Z chemických přípravků lze proti houbomilce použít Karate se ZEON technologií 5 CS (0,6 l/ha, 0,1 %), Reldan 50 EC (0,6 l/ha, 0,1 %) nebo Reldan 22 (1,2 l/ha, 0,2 %). Tyto přípravky se poprvé aplikují ihned, jakmile teplota vzduchu dosáhne po tři dny 10 stupňů Celsia (většinou v březnu), podruhé za 14 dní po prvním ošetření. Z herbicidů se dá na česnek použít například Stomp, herbicidy však snižují výnosy česneku.

Zdroj: Postřik česneku

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ ČESNEKU PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimil.

V článku se píše hlavičky/paličky/,ale kde jsou cibule čeneku...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pěstování česneku pro začátečníky

Česnek se solí – česneková pasta

Ingredience: 1 kg česneku, 350 g soli

Postup: Česnek oloupeme, umeleme nebo rozmixujeme. Přidáme sůl a dobře promícháme. Nalijeme do sklenic a uzavřeme víčky. Uchováváme v chladu, nejlépe ve spodní části ledničky.

TIP: Aby vám česnek nezezelenal, je nutné stroužky podélně rozříznout a důkladně vyjmout klíček – střed česneku. Pokud necháte jen kousíček, dojde ke zbarvení obsahu!

Zdroj: Uchování česneku

Moření česneku Rovralem

Rovral je na plísně, ale na háďátko neúčinkuje. Na mořicí lázeň pak potřebujete do 10 litrů 0,04 l Rovralu Aquaflo a 0,02 l Reldanu 22, nebo 0,01 l Reldanu 50EC.

Zdroj: Moření česneku

Česnek v soli a sádle

Potřebné množství česneku vyloupejte, nechte stroužkům košilku, naházejte do „sádláku“, překryjte plátýnkem a uložte do spižírny. Stroužky postupně odebírejte z hrnce dle potřeby a vždy povrch uhlaďte, aby stroužky česneku nevyčnívaly. Sádlo z česneku se dá následně použít do pokrmů. Čerstvý chléb namazaný tímto sádlem, posypaný cibulí a trochou kmínu, s kyselou okurkou, to je opravdu delikatesa.

Česneková pasta se sádlem je další možnou variantou: Nadrtíte česnek, který zamícháte do povoleného sádla a nalijete do skleničky s uzávěrem. Požíváte, tam kde je potřeba utřený česnek.

Zdroj: Uchování česneku

Moření česneku Merpanem

Merpan se používá na moření cibulí okrasných rostlin, tak proč by se nemohl použít na česnek, i když pro to nemá schválenou indikaci.

Postup

Sulkou mořit 12 hodin a poté Merpanem 30 minut.

Zdroj: Moření česneku

Ošetření česneku na jaře

Ošetřují se jen porosty zimního (sázený na podzim) česneku brzy na jaře buď formou postřiku, nebo zálivky. Postřik je třeba provést ihned po prvním jarním oteplení nad 10 °C a o dva týdny později ho zopakovat. Zálivka se provádí jen jednou, a to 14 dnů po prvním zmiňovaném oteplení. Všechny povolené přípravky se mohou aplikovat ve formě postřiku, Basudin a Sumithion i ve formě zálivky. Do postřikové kapaliny je nutno přidat smáčedlo.

Zdroj: Postřik česneku

Postřik z česneku

Česnek je proslulý svými antimykotickými účinky – obsahuje látky, které chrání před houbovitými chorobami. Často se tedy sám používá jako výchozí surovina pro výrobu postřiku, a to proti bramborové plísni či na ochranu rajčat.

Zdroj: Postřik česneku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP