Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

TVAROH NA BOLAVÝ ZUB


Piškotová bábovka s tvarohem

Ingredience: 3 vejce, 1 vrchovatý hrnek moučkového cukru, 1 tvaroh, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 Hera, mléko, tuk

Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Vejce, Heru a cukr vyšleháme do pěny, přidáme tvaroh, dle hustoty přilijeme trochu mléka. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh. Těsto nalijeme do předem vymazané formy a pečeme na 180 °C 30 až 40 minut. Zda je bábovka upečená, zjistíme pomocí špejle, na kterou se těsto nesmí lepit.

Zdroj: Piškotová bábovka

Příběh

V příběhu TVAROHOVÝ KRÉM DO DORTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára Kubíčková.

Dobry den,
Chtela bych se zeptat zda do kremu Tvarohový krém se zakysanou smetanou
Patri tvaroh ve vanicce, nebo ten "tvrdy" jen zabaleny v obalu.
Jednou jsem tento recept udelala s vanickovym a krem nedrzel ani po ztuhnuti tvar.
Dekuji Kubíčková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: Příběh Tvarohový krém do dortu

Hrnková prošívaná deka

Ingredience na tmavé těsto: 0,5 hrnečku oleje, 3 lžíce kakaa, 1 hrneček cukru krupice, 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 4 vejce, 0,5 hrnečku vody

Ingredience na tvarohové těsto: 1 balíček pudinkového prášku, 1 sklenice tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, mléko, cukr krupice

Ingredience dle potřeby: tuk na vymazání, mouka na vysypání

Postup: Nejprve si připravíme tvarohové těsto. Smícháme tvaroh, pudink, vanilkový cukr, vejce a mléko a osladíme podle chuti. Máme-li tvaroh ve vaničce, tak mléko není potřeba. Na tmavé těsto smícháme všechny ingredience a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Namíchaný tvaroh dáme do tvořítka na pusinky nebo do sáčku a dávkujeme ve tvaru prošití deky. Připravenou prošívanou deku vložíme do trouby a už jen upečeme asi na 175 °C stupňů.

Zdroj: Koláč prošívaná deka

Negativní účinky sauny

Sauně je lepší se vyhnout také při zánětech. Tedy i při zánětech zubů. I když příjemné prostředí, klid a pohoda v sauně pomáhají odstraňovat stres, na bolavý zub nejsou tím nejlepším řešením. Intenzivní prohřátí v sauně je striktně kontraindikováno při infekcích jakéhokoli charakteru a v kterémkoli místě našeho organismu, takže i při bolavém zubu.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Kdy jít k zubaři

Tak zde platí: vždy! Ať už se jedná o problém s dásněmi, nebo se samotným zubem. Od bolavého zubu vám kromě zubaře opravdu nikdo a nic nepomůže.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Bolest zubu po sauně

Sauna může působením tepla způsobit překrvení sliznice i bolestivost zubu, který před její návštěvou nebolel. Pokud tato situace nastane, je vhodné co nejdříve navštívit ošetřujícího zubního lékaře, který vám chrup zkontroluje. Může se jednat o banální záležitost, ale s největší pravděpodobností půjde o problém v působnosti zubního lékaře.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Na bolavé krčky citron

Na dásně a bolavé krčky se osvědčil citron. Přesněji jeho kůra. Její vnitřní bílou částí i s trochou dužiny můžeme masírovat bolavé dásně. Látky obsažené v kůře dásně zatáhnou a zpevní, což pomáhá i na citlivé krčky. Dásně neodchlipujte.

Po odeznění bolesti vyhledejte lékaře, jelikož hlavní příčina bolesti je stále přítomna a vy budete znovu prožívat bolest znovu a znovu.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Postup při bolesti konkrétních zubů

Palec z vnější strany je jednička, z vnitřní dvojka, ukazováček nejprve trojka, pak čtyřka a tak dále, malíček pak zůstává na nervy, dásně a další trápení v ústech.

Platí, že pravá ruka je pro pravou polovinu těla, tedy i pravou polovinu zubů, a levá na levou. To, co platí na ruce, platí i na noze. Navíc reflexní body zubů na noze byly objeveny daleko dříve než ty na ruce, ale ruka je pro nás přístupnější.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Lívance z ovesných vloček a tvarohu

Suroviny:

  • 150 g ovesných vloček
  • tvaroh ve vaničce
  • 1 vejce
  • mléko dle potřeby
  • cukr
  • olej na smažení

Postup:

Ovesné vločky rozdrtíme v drtiči na prášek. Dáme do misky, přidáme tvaroh, trošku cukru, vejce. Mléko přilejeme dle potřeby. Vytvoříme kaši. Rozpálíme pánev s trochou oleje a lžící tvoříme menší lívanečky. Pečeme z obou stran do zlatova. Lívanečky mažeme marmeládou nebo sypeme skořicovým cukrem.

Zdroj: Lívanečky z ovesných vloček

Palačinky s tvarohem

Ingredience na těsto: cukr moučka, čokoládová poleva, 200 g tvarohu, 200 g polohrubé mouky, 20 g rozinek, 500 ml mléka, 2 vejce

Postup: Rozšleháme vejce, mléko a mouku a necháme chvilku odstát. Na rozpálenou pánev nalijeme trochu těsta a palačinky smažíme z obou stran cca 2–3 minuty. Těsto by mělo vystačit na 12 středně velkých palačinek. Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem a rozinkami, pokud je tvaroh moc hustý, můžeme ho naředit mlékem. Hotové a tvarohem naplněné palačinky můžeme přelít čokoládou.

Zdroj: Palačinky

Palačinky hrníčkové

Ingredience na těsto: 2,5 hrnku mléka, 2 vejce, 2 hrnky mouky, 1,5 polévkové lžíce cukru moučka, olivový olej, džem, marmeláda, nutela, mák, tvaroh (2 vaničky), rozinky, kokos

Postup: Do mísy nalijeme mléko a pak přidáme 2 vejce, cukr a mouku. Promícháme a rozmixujeme mixérem do jemného těsta, aby v těstě nebyly hrudky. Pak si vezmeme pánev a potřeme ji olejem. Postavíme na sporák a nalijeme na pánev naběračkou těsto. A pak už jenom smažíme. Poté vezmeme 2 vaničky (nebo jednu) plnotučného tvarohu. Tvaroh dáme do misky, nasypeme rozinky, cukru, kolik chcete, kokos a marmeládu nebo mák, nutelu, džem. Potom všechno zamícháme a máme hotovo.

Zdroj: Palačinky

Koláč s tvarohem a jablky

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 1 plátek másla, 2 měkké tvarohy, 1 hrnek mléka, cukr podle chuti, 2 vejce, nastrouhaná jablka, skořice

Postup: Z mouky, cukru a másla připravíme drobenku. Odsypeme 2/3, které smícháme s práškem do pečiva, a tuto směs přesuneme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Zbylou 1/3 drobenky odložíme stranou. Do misky vyklepneme vejce, přidáme tvaroh, cukr a mléko. Pořádně promícháme a nalijeme na drobenku v pekáči. Tvaroh poklademe jablky a zasypeme skořicí, můžeme přidat i vanilkový cukr, záleží na sladkosti jablek. Nakonec zasypeme odloženou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 200 stupňů cca 45 minut. Vychladlý koláč krájíme na kousky.

Zdroj: Koláč s tvarohem

Nesnesitelná bolest zubů

Většina to už zažila na vlastní kůži. Tupá nesnesitelná bolest si nás najde, ať jsme kdekoliv a děláme cokoliv. Těžko se s ní bojuje, když musíme vydržet několik hodin, či dokonce dní. Mnozí totiž považují návštěvu zubaře až za jednu z posledních možností a raději sáhnou po nějakém prášku tlumícím bolest. Nejčastěji se pulzující bolest zubu objeví v noci nebo po námaze.

Naštěstí existuje rychlá pomoc. První pomocí může být mačkání reflexních bodů zubů, které najdeme na nehtech z boku. Je to v polovině nehtového lůžka z boku na nehtu. Z prstů palce a ukazováčku vytvoříme kleštičky a nehet zmáčkneme z obou stran z boku. Někdy je těžké přesně určit, který zub nás bolí, někdy je to blokem v psychice, jindy tím, že bolest už prostupuje celá ústa. Zub je však jediný orgán v těle, který se nezahojí, takže nakonec opravdu musíme k zubaři.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Recept na tvarohové šátečky

Ingredience: 500 g listového těsta, 250 g plnotučného tvarohu, 2 vejce, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce rumu, 1 lžíce másla, 4 lžíce moučkového cukru, olej

Technologický postup: Tvaroh smícháme s jedním vejcem, cukrem, změklým máslem a rozinkami namočenými v rumu. Všechny přísady dobře promícháme. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenkou placku, rádýlkem vykrajujeme čtverce a do každého dáme lžičku náplně s rozinkami. Protilehlé konce spojujeme přes palec a ukazováček a jemně je přitlačíme k sobě. Šátečky musí být dobře spojeny, aby tvaroh nevytekl. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a šátečky klademe na olejem vymaštěný plech. Šátečky s tvarohem pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 35 minut dozlatova.

Zdroj: Recepty na listové těsto s tvarohem

Moučník na plech s tvarohem

Ingredience na těsto: 1 hrnek moučkového cukru, 3/4 hrnku oleje, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, kypřicí prášek, vanilkový cukr

Ingredience na náplň: 500 g měkkého tvarohu (ne vaničkový, ale v kostce), 1 hrnek cukru moučka, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 2 vanilkové cukry

Postup: Nejdříve začneme s těstem. Do mísy prosejeme cukr, přidáme olej, vejce, mléko a krátce šleháme. Poté přidáme mouku promíchanou s kypřicím práškem, kakao a podle chuti můžeme přidat i vanilkový cukr. Ve druhé míse ušleháme všechny ingredience na tvaroh. Plech na moučník vymastíme (máslem, sádlem) a vysypeme hrubou moukou. Těsto vylijeme a rovnoměrně rozmažeme po plechu, nahoru dáme tvaroh a lžičkou promícháme, aby nám vznikly „obláčky“. Pečeme v horkovzdušné troubě cca na 180 °C asi 25 minut. Tvarohový moučník je rychlý a vždy se po něm zapráší.

Zdroj: Hrníčkové recepty na moučníky na plech

Koláč z listového těsta s tvarohem a jablky

Ingredience: 250 g listového těsta, 250 g tvarohu, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku vanilkového pudinku, trochu rozinek, trochu mléka, dvě větší jablka, skořicový cukr nebo skořice, cukr krupice

Technologický postup: Budeme potřebovat koláčovou formu, poté rozválíme placku listového těsta dokulata, formu vyložíme pečicím papírem, položíme na něj listové těsto a okraje, které přesahují, zahneme dovnitř. Těsto propícháme vidličkou. Dále si připravíme tvarohovou náplň: tvaroh, vajíčko, vanilkový cukr a pudink promícháme, trochu naředíme mlékem, hmota musí být mazací, ne tekoucí, přisypeme trochu rozinek, jak kdo má rád, a natřeme směs na listové těsto. Tvaroh můžeme přisladit, jak kdo má rád. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do misky, přisypeme skořicový cukr, nebo pokud nemáme doma, tak skořici a třeba vanilkový cukr a promícháme, aby se jablíčka pěkně obalila cukrem. Naskládáme na tvaroh a dáme do trouby. Pečeme v troubě na 180 °C cca 35 minut. Pokud jsou jablka kyselejší, tak v průběhu pečení ještě trochu pokapeme medem. Kdyby měla jablíčka tendenci se přichytávat, tak přikryjeme alobalem a jen na konci pečení necháme přibližně 10 minut odkryté. Je to jednoduché, výborné a příprava je hlavně velmi rychlá.

Zdroj: Recepty na listové těsto s tvarohem

Lívance z ovesných vloček a jogurtu

Suroviny:

  • 500 g bílého jogurtu
  • 250‒300 ml hladké mouky
  • 250‒300 ml ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • olej na pečení
  • dle chuti jakýkoli džem, tvaroh, med nebo mletá skořice

Postup:

Do mísy dáme bílý jogurt, hladkou mouku, vločky, vejce, olivový olej, prášek do pečiva, špetku soli a vše důkladně promícháme. Takto připravené těsto necháme odležet zhruba 20 minut. Ovesné vločky se nasáknou, těsto většinou zhoustne, takže ho poté budeme muset zředit ještě jogurtem nebo vodou. Mělo by mít hustší, ale litou konzistenci. Pánev nebo lívanečník potřeme olejem a z obou stran pečeme lívance do zlatova. Dle chuti si hotové lívance potřeme džemem, na ozdobu použijeme tvaroh, med a mletou skořici. Kdo má rád, může si celé lívance obalit ve skořici s cukrem. Z uvedené dávky upečete zhruba 18 lívanců.

Zdroj: Lívanečky z ovesných vloček

Autoři obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Michal Vinš


kroucení listů u švestek
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
hovězí guláš kluci v akci
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
příběhy k tématu

Alobal na bolest

Jiřina

Jak jsem napsala, tak jsem udělala. A fungovalo to. Na bolavý prst jsem si večer namotala kus alobalu a ráno ho sundala. Bolest přestala.
Tuto zkušenost jsem (za ty tři roky, co jsem to zde napsala)
zopakovala s kolenem a také s loktem. Alobal mi pomohl.
Pozor! Alobal jsem ještě vždy převázala. Obvazem, kapesníkem, nebo šátkem. Aby alobal z místa neodpadl.

Stačí, pane Václave?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Tvarohový krém do dortu

Klára Kubíčková

Dobry den,
Chtela bych se zeptat zda do kremu Tvarohový krém se zakysanou smetanou
Patri tvaroh ve vanicce, nebo ten "tvrdy" jen zabaleny v obalu.
Jednou jsem tento recept udelala s vanickovym a krem nedrzel ani po ztuhnuti tvar.
Dekuji Kubíčková

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.