Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

UCHOVÁNÍ NASTROUHANÉHO KŘENU

OBSAH

Křenová omáčka z vývaru

Ingredience: 1 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, ¼ l zakysané smetany, 1 lžička citronové šťávy, 3 lžíce nastrouhaného křenu, sůl, cukr

Postup: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z masa a necháme vařit. Nakonec takto připravenou omáčku zjemníme kysanou smetanou, přidáme nadrobno nastrouhaný křen, ochutíme šťávou z citronu, přisladíme a osolíme podle chuti. Podáváme s knedlíkem a vařeným hovězím masem.

Zdroj: Recepty na křenovou omáčku

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Agnes Vimpelová.

Mám dotaz, jak dlouho vydrží zavařené hotové jídlo? Chci to zavařovat v troubě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Sterilizace hotových jídel umožňuje jejich uchování po dlouhou dobu. Zavařené jídlo vydrží měsíce.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Uzené maso na grilu

Ingredience: 2 kg uzeného masa

Ingredience na marinádu: 0,5 l černého piva, šťáva ze 2 citrónů, kůra z jednoho citrónu, 100 g zázvoru, hrst čerstvých bylinek (bazalka, tymián, petržel), 100 g másla

Ingredience na chutney: 4 větší jablka, 1 červená cibule, 0,5 dl oleje, 50 g cukru, šťáva z jednoho citrónu, 100 g a více čerstvého křenu, hrst koriandru

Postup: Uzené uvaříme doměkka, necháme vychladnout a naporcujeme. V hrnci smícháme černé pivo, šťávu a kůru z citrónů a zredukujeme na polovinu. Sundáme z ohně a přidáme nastrouhaný zázvor, máslo a nasekané bylinky. Maso dáme do marinády a necháme přes noc odležet v lednici. Troubu zapneme na gril na 220 °C a grilujeme na mřížce dozlatova, maso průběžně otáčíme. Na venkovním grilu to bude rozhodně ještě lepší. Cibuli si nasekáme najemno a necháme na oleji zesklovatět, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme oloupaná jablka nakrájená na kostičky, polovinu nastrouhaného křenu a šťávu z citrónu, dusíme doměkka. Jablečnou směs necháme vychladnout, vmícháme zbytek křenu a nasekaný koriandr, podáváme s uzeným masem a pečivem.

Zdroj: Recepty na uzené maso

Diskuze

V diskuzi UCHOVÁNÍ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Tak mě česnek v olivovém oleji zkvasil. Měl ajsem ho v lednici.Ve slunečnicovém oleji je v pořádku.Musím ten z toho olivového oleje vyhodit nebo jej můžu zachránit omytím a přendáním také do slunečnicového?Nebo jej dám mrazáku. Zkrátka jestli jej můžu použít.Je mi do breku,měla jsem krásné stružky a 3/4 úrody je zkažená. Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Uchování česneku

Jednoduchá křenová omáčka

Ingredience

  • 100 g másla
  • 2 středně velké cibule
  • 35 g hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 2–3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
  • sůl

Postup

Na másle nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, ale nenechte ji zhnědnout. Zaprašte moukou a vymíchejte bledou jíšku. Zalijte studeným vývarem, důkladně promíchejte metličkou a nechte alespoň 20 minut zvolna provařit. Sbírejte pěnu a nečistoty z hladiny. Občas promíchejte, aby se omáčka nepřipalovala ke dnu. Ke konci vaření přidejte polovinu nastrouhaného křenu a ještě 2–3 minuty vařte.

Zhoustlý základ omáčky ochuťte solí, pepřem, případně též několika kapkami citronové šťávy a 1–2 lžičkami cukru. Přilijte smetanu, rozmixujte a ještě propasírujte přes cedník. Nakonec vmíchejte zbytek nastrouhaného křenu a znovu podle potřeby dochuťte.

Zdroj: Křenová omáčka od babičky

Poradna

V naší poradně s názvem HORTENZIE NÁROKY NA PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evelina Krejčová.

Prosím o radu. Zásilkovou službou zahradnické firmy jsem obdržela hortenzii "Vanille Fraise", která přišla v malém květináčku, dosti vyschlá. Protože chyběl návod k jejímu uchování do jara, kdy bude pravděpodobně vhodný čas na její zasazení do zahrady, prosím o radu, jak ji nejlépe uchovat v bytě do této doby. Firmě, která hortenzii dodala příliš nedůvěřuji, proto se obracím o radu na vás. S pozdravem a díky za odpověď E.Krejčová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zasaďte hortenzii hned na své stanoviště, i když je právě začátek podzimu. Vykopejte díru tak hlubokou, aby se do ní vešel celý kořenový bal, a aby byla 2 až 3 krát tak široká, jako je její kořenový bal. Nastavte rostlinu v díře a naplňte ji z poloviny půdou. Pak přilijte vodu a počkejte než se vsákne. Pak zeminou naplňte zbytek díry. Je-li sucho a nebo stanoviště je suché, tak rostlinu občas zalijte až do prvních mrazů. Těsně před prvními mrazy hortenzii zakryjte mulčovací kůrou do výšky 40 - 60 cm a odkryjte až na jaře. Takto budete mít ze své hortenzie příští rok pěknou radost.

Zdroj: diskuze Hortenzie nároky na pěstování

Křenový obklad dokonale prohřeje podbřišek

Ingredience: 3 lžíce nastrouhaného kořene křenu, 3 lžíce vody, lněná utěrka

Postup: Křen smícháme s vodou, hotovou směs zabalíme do utěrky a přiložíme na podbřišek. Vše necháme 30 minut působit.

Všechny výše uvedené léčebné postupy můžete provádět souběžně.

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Diskuze

V diskuzi KŘEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín.

Vážený pane.
S podobným problémem se "potýkám" již roky a stále se stejným výsledkem.Možná to bude tím,že se tady pěstuje nebo dováží podobný šmejd-jako např. česnek ze Španělska nebo Číny-který za nekřesťanské peníze kupujeme.Já jsem na křenu dost "ujetý" ale to co se tady prodává v poslední době je šmejd nejhoršího zrna,ještě před nějakými deseti roky se nastrouhaný křen,uložený ve sklenici v lednici mohl pálivý konzumovat ještě po několika dnech a dnes jej druhý den můžu vyhodit.Ač jsem se ptal několika lidí co s tím udělat,tak jako odpověď bylo pokrčení ramen.
Velice rád bych získal nějakou zaručenou radu,jako vy !!!! a za tu předem moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolina.

Dobrý den, ano je to přesně tak jak uvádíte i mě se to stávalo s kupovaný křenem a česnekem, nyní mám svůj Křen domácí, je to plevel tak ze ho kam ho dáte tam poroste, ale síla toho křenu se nedá popsat.

Zdroj: diskuze Křen

Uchování česneku v soli

Ingredience: na 1 litr vody 250 g soli

Postup: Česnek oloupeme, stroužky narovnáme do malých skleniček s uzávěrem na závit a zalijeme studeným solným nálevem, aby byly všechny stroužky dobře potopené. Konzervace česneku v soli má stejné využití v kuchyni jako čerstvý česnek.

Zdroj: Uchování česneku

Diskuze

V diskuzi KŘEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vandenberk.

Dobrý den.Chtěl bych Vás poprosit o radu ohledně křenu.Letos jsem si chtěl naložit hlávkový zelí s křenem.Křen jsem si tyčovým mixérem na jemno rozdrtil a uzavřel do sklenic s uzavíratelným víčkem a uložil do ledničky.Křen byl kupovaný v marketu a měl dost velkou sílu.Druhý den jsem ho chtěl použít a uplne z něho vyprchala ta síla.Tak mám zelí s křenem a není to vůbec cítit.Nedávno k pečenýmu kolenu jsem do předu dal očistěný křen na dva dny do vody a stalo se úplně to samý tak nevím kde je chyba.Prosím o radu co dělám špatně.Předem děkuji za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Vinš.

Dobrý den,
mám podobnou zkušenost, že když nastrouhám křen, který uzavřu do sklenice, tak do druhého dne křen vyčichne. Tuto zkušenost mám pouze u kupovaného křenu, když se mi poštěstí a křen vykopu přímo ze země, tak ten vydrží. Vyplývá z toho to, že v obchodech kupujeme velmi nekvalitní křen, který nemá patřičné složení.

Zdroj: diskuze Křen

Uchování česneku v mrazáku

Postup: Stroužky úplně neolupujte, nechte jim „noční košilku“. Takto ošetřený česnek dejte do mističek na mrazák. Kupodivu nechutná špatně. Zamrazený česnek je ideální na namazání topinek. Používat se dá ale i všude tam, kde má být drcený, protože si uchovává svoji sílu. Rozmrzne okamžitě, stačí stroužek pár vteřin tisknout v dlani.

Také lze zamrazit česnek už utřený se solí. Sůl způsobí, že směs úplně nezmrzne a dá se pak pěkně nabírat.

Zdroj: Uchování česneku

Křenová omáčka s hovězím masem

Ingredience: 600 g hovězího zadního masa, sůl, 1 cibule, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 30 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 10 mandlí, 500 ml mléka, 200 ml sladké smetany, 1 lžíce strouhaného křenu, 1 lžička cukru

Postup: Hovězí maso vložíme do osolené vařící vody, do které jsme přidali cibuli rozkrojenou na poloviny, pepř a nové koření. Pod pokličkou zvolna vaříme do měkka. Zatím si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Necháme zchladnout. Mandle oloupeme a jemně nastrouháme (nasekáme). Přidáme je se špetkou soli k mléku a mléko uvedeme do varu. Přisypeme jíšku, dobře promícháme a asi 2 minuty povaříme. Potom přidáme smetanu, lžíci nastrouhaného křenu a cukr. Promícháme a hned odstavíme. Nakonec uvařené maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité smetanovou omáčkou. Ozdobit můžeme lístkem koriandru, zelené petrželky nebo několika plátky mandlí. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky, ale i vařené brambory.

Zdroj: Recepty na křenovou omáčku

Česnek se solí

Ingredience: česnek, sůl dle potřeby, skleničky s uzávěrem (například od dětské výživy)

Postup: Do skleničky dáme vrstvu soli, pak vrstvu oloupaných stroužků česneku. Zasypeme solí a vše opakujeme, až je sklenice plná, horní vrstvu tvoří sůl. Uzavřeme víčkem a skladujeme v temnu a chladu.

Další možností je česneková pasta se solí...

Zdroj: Uchování česneku

Česnek se solí – česneková pasta

Ingredience: 1 kg česneku, 350 g soli

Postup: Česnek oloupeme, umeleme nebo rozmixujeme. Přidáme sůl a dobře promícháme. Nalijeme do sklenic a uzavřeme víčky. Uchováváme v chladu, nejlépe ve spodní části ledničky.

TIP: Aby vám česnek nezezelenal, je nutné stroužky podélně rozříznout a důkladně vyjmout klíček – střed česneku. Pokud necháte jen kousíček, dojde ke zbarvení obsahu!

Zdroj: Uchování česneku

Bramborová kaše se špenátem

Ingredience: 500 g vařených brambor, 1 špenátový protlak, 5 stroužků česneku, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 250 ml mléka, 100 g nastrouhaného sýra, sůl, mletý pepř, mouka, 3 vejce.

Postup: Brambory rozmačkáme na kaši (nemusí být úplně najemno‚ protože malé kousky brambor tvoří pěknou strukturu kaše). Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku‚ zalijeme ji mlékem‚ rozšleháme‚ povaříme‚ pak osolíme a přidáme polovinu nastrouhaného sýra. Špenátový protlak necháme rozmrazit. Cibulku osmažíme dozlatova na lžíci oleje‚ poté přidáme špenátový protlak‚ česnek a sůl. Do skleněné zapékací mísy vložíme brambory a špenátovou směs. Do špenátu uděláme tři otvory, do kterých rozklepneme vejce‚ vše přelijeme připravenou omáčkou a posypeme zbylým sýrem. Zapékáme asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Zdroj: Bramborová kaše

Křenová omáčka s uzeným

Ingredience: 500 g uzeného masa, 1 ks smetanového křenu, 200 ml smetany ke šlehání, 30 g másla, ½ l mléka

Postup: V osolené vodě uvaříme uzené maso. Z másla, mouky a mléka si připravíme bešamel. Osolíme lžičkou soli, přidáme půl skleničky naloženého křenu (smetanový křen, krenex, pálivý křen), povaříme asi deset minut a dochutíme solí a cukrem podle chuti. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Zdroj: Recepty na křenovou omáčku

Křen a zdraví

Pro léčebné i potravinářské účely se sbírá kořen zpravidla dvouletých rostlin. A to na podzim (září až listopad) a někdy také na jaře (březen až květen). Kořeny se vyryjí rýčem, opatrně očistí, aby se neotloukly, a skladují v chladu a vlhku, nejlépe ve sklepě v písku.

Nejdůležitější a také nejnápadnější účinnou látkou křenu je thioglykosid. Při porušení pletiva (například strouháním) se působením enzymu myrozinázy tento glykosid štěpí na cukr a izothiokyanáty, které se obecně nazývají hořčičné silice. Izothiokyanáty mají výrazné fytoncidní účinky. Významný je i vitamín C, jehož obsah v křenu je přinejmenším stejně vysoký jako u pomerančů a dvakrát vyšší než u citronů.

V malých dávkách povzbuzuje křen chuť k jídlu a činnost trávicí soustavy, usnadňuje odkašlávání a má mírný močopudný účinek. Vyšší dávky mohou vyvolat překrvení a podráždění žaludeční sliznice. Křen působí preventivně proti bakteriálním, ale i některým chorobám způsobenými viry, houbami a prvoky. O fytoncidním účinku křene se můžeme přesvědčit při nakládání červené řepy, k níž přikládáme plátky křenu, nebo jablek nastrouhaných s křenem; v tomto složení podléhají méně plesnivění. Směs strouhaných jablek s křenem můžeme v uzavřených sklenicích dlouho skladovat. Obdobně dlouho lze uchovávat i šťávu vylisovanou z nastrouhaného křenu nebo směs strouhaného křenu s cukrem.

V minulosti se používal křen zejména zevně. Přikládal se na omrzliny a klouby postižené revmatismem a ještě v nedávné době se běžně používaly křenové placky (stejně se uplatňovaly i hořčičné placky). Přikládaly se zabalené na postižené místo, které se během krátké doby silně prokrvilo, a revmatické bolesti polevily.

Křen působí výrazně antibakteriálně, podporuje trávení (zvyšuje vylučování trávicích enzymů a normalizuje střevní mikroflóru), odhleňuje průdušky, působí močopudně a celkově povzbudivě, pro vysoký obsah vitamínu C je výborným prostředkem při rekonvalescenci. Při zevním použití zvyšuje prokrvení tkání, čímž urychluje hojení a regeneraci.

Vnitřně se podává nejčastěji čerstvý, nastrouhaný, pro zmírnění štiplavosti obvykle smíchaný s nastrouhanými jablky v poměru 1 : 1, a to v dávce 1 až 4 polévkové lžíce denně. Při průduškových chorobách se osvědčila inhalace křenu (1 polévková lžíce křenu se vaří ve vodě a páry z ní se inhalují přibližně 10 minut). K vypuzení žlučníkových kamenů se užívá macerát křenu v červeném víně (litrová láhev se naplní do 1/5 nastrouhaným křenem, zalije se červeným vínem, nechá se 10 dní luhovat a pak se užívají první 3 dny 3 čajové lžičky macerátu, později 3 polévkové lžíce, celkem se bere nejméně 30 dní). Zevně se pak křen užívá zejména při revmatismu nebo při ischiasu ve formě takzvané křenové placky (smíchá se 1 díl nastrouhaného křenu, 5 dílů mouky a 1 díl tuku, například sádla, placka se přiloží na postižené místo a nechá se působit 15 až 30 minut) a obdobně lze použít i čerstvé, pomačkané listy. U citlivých osob však může křen na pokožce vyvolat puchýřky, proto je nezbytné nejprve na malém kousku pokožky otestovat její reakci. Vnitřně by křen neměli konzumovat lidé s žaludečními či dvanácterníkovými vředy, na všechny pak křen působí negativně, je-li ve vyšších než doporučených dávkách (dráždí trávicí ústrojí a ledviny).

Zdroj: Křen

Zapečená brokolice se sýrem a šunkou

Ingredience: 100 g šunky, 100 g eidamu, 1 vejce, 1 brokolice, 250 ml mléka, sůl, mletý pepř, máslo na vymazání

Technologický postup: Brokolici očistíme. Sýr nastrouháme. Šunku nakrájíme. Brokolici vložíme do hrnce s vroucí vodou a chvíli povaříme. Vychladlou brokolici poté rozdělíme na růžičky, které nakrájíme a pokryjeme jimi máslem vymazané dno zapékací misky. Vrstvu posypeme kořením, šunkou a trochou nastrouhaného sýra. Ze zbylých kousků růžiček brokolice vytvoříme druhou vrstvu, kterou opět posypeme kořením a zbytkem nastrouhaného sýra. Brokolici se šunkou a sýrem dáme zapéct do vyhřáté trouby, až se sýr trošku rozteče. Mléko rozmícháme s vajíčkem a tuto směs nalijeme do mísy. Pečeme, dokud se na povrchu pokrmu nevytvoří zlatavá krusta. Hotový pokrm podáváme jako hlavní chod.

Zdroj: Zapečená brokolice

Vepřový flamendr s křenem

Ingredience: 750 g vepřového masa, 3 lžíce sádla, 1 ks cibule, 1 sklenice čalamády, 2 lžičky mleté papriky, 2 lžičky kari, 1 lžíce strouhaného křenu, sůl, pepř

Technologický postup: Vepřové maso očistíme a nakrájíme na nudličky. Kousky masa podusíme na rozpáleném sádle a podlijeme trochou vody. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky. Připravíme si čalamádu. K podušenému masu přidáme cibuli, mletou papriku, kari a čalamádu. Promícháme a přidáme lžíci křenu, sůl a pepř. Pokud máme rádi pálivé, můžeme přidat křenu i více. Pokrm podusíme doměkka. Hotový flamendr posypeme na talíři čerstvě nastrouhaným křenem a podáváme s přílohou podle vlastní chuti.

Zdroj: Vepřový flamendr

Arašídový dip

Ingredience: 3 lžíce arašídového másla, 2 lžíce tamari, 2 lžíce medu, 2 lžíce vody, 1 stroužek česneku, ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, ½ limetky

Technologický postup: Arašídové máslo, tamari, med, vodu, utřený česnek, zázvor a šťávu z limetky dáme do misky a vše důkladně promícháme a necháme vychladit. Připravený dip servírujeme v mističkách jako přílohu, která slouží k namáčení různých pokrmů.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Česnek v soli a sádle

Potřebné množství česneku vyloupejte, nechte stroužkům košilku, naházejte do „sádláku“, překryjte plátýnkem a uložte do spižírny. Stroužky postupně odebírejte z hrnce dle potřeby a vždy povrch uhlaďte, aby stroužky česneku nevyčnívaly. Sádlo z česneku se dá následně použít do pokrmů. Čerstvý chléb namazaný tímto sádlem, posypaný cibulí a trochou kmínu, s kyselou okurkou, to je opravdu delikatesa.

Česneková pasta se sádlem je další možnou variantou: Nadrtíte česnek, který zamícháte do povoleného sádla a nalijete do skleničky s uzávěrem. Požíváte, tam kde je potřeba utřený česnek.

Zdroj: Uchování česneku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP