Téma: 

účinky máty


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

MÁTA PEPRNÁ

Máta a těhotenství

Máta může ženám v těhotenství způsobit zhoršující se krevní obraz a poškodit játra. I když má příjemnou chuť a doporučuje se při poruše trávení, je dobré ji v těhotenství neužívat dlouhodobě. Není doporučována ženám, které mají diagnostikováno riziko potratu nebo prošly potratem v předešlém těhotenství. Od 26. týdne těhotenství se nedoporučuje užívání japonské máty.

Máta je vhodná na bolesti hlavy nebo na ranní nevolnosti. Není vhodné ji užívat v době kojení, kdy působí negativně na tvorbu mateřského mléka.

Nežádoucí účinky užívání máty: pálení žáhy, nevolnost, bolest hlavy, zvracení, vznik alergie – pokud žena projde alergickou reakcí v době těhotenství, může se alergie přenést také na plod, reakce může přijít při kombinování některých druhů antidepresiv nebo antibiotik.

Zdroj: Máta peprná
Zveřejněno: 18.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jaký čaj na nadýmání

Proti nadýmání a na bolest břicha je dobrý čaj z máty peprné. Nesladit a mátu luhovat v horké vodě deset minut. Dobré je to střídat se silným černým čajem, který se nechá luhovat v horké vodě také deset minut. Časy luhování jsou důležité, aby to mělo zklidňující účinky na žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký čaj na nadýmání
Odesláno: 26.2.2012 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

MÁTA PEPRNÁ

Máta druhy

Máta vodní (Mentha aquatica) – jejím domovem se stala Evropa, Asie i Afrika. Bylina vytvářející výběžky dosahuje výšky 20–60 cm, má vejčité až elipsovité listy tmavě zelené barvy, která občas přechází do červenohnědé. Od června do října můžeme vidět její květenství v podobě hustých kulatých hlavic světle fialové až růžovofialové barvy. Máta vodní rychle roste, proto je třeba jí pravidelně zastřihovat výběžky.

Máta peprná (Mentha piperita) – rostliny rodu máty se snadno kříží a máta peprná je kříženec máty vodní a máty klasnaté nebo máty zahradní. V Evropě se s úspěchem používá už nejméně 1 000 let. Slouží k ochucení likérů, jako je Chartreuse a Créme de Menthe, a hojně se pěstuje k výrobě oleje. Máta je výborný lék na zažívání a na látkovou výměnu, její olej je vhodný při respiračních obtížích a na kožní onemocnění. Má znamenité účinky v chladivých lécích na bolest a na některé typy bolestí hlavy a migrén.

Máta rolní (Mentha arvensis) – vytrvalá aromatická rostlina dorůstající výšky 10–50 cm. Má plazivé podzemní výběžky, přímou nebo na bázi vystoupavou lodyhu, odspodu větvenou. Listy jsou řapíkaté, vstřícné, křižmostojné, vejčité. Květenství je lichopřeslen vyrůstající v paždí horních listů, květy jsou drobné, světle růžové. Plody jsou tvrdky umístěné na dně kalichu. Rostlina kvete od července do září. Roste v polích, zahradách, na březích rybníků, na cestách, ve vlhkých hlinitých půdách, na slunci nebo v polostínu. Nemá pěstitelský ani hospodářský význam.

Zdroj: Máta peprná
Zveřejněno: 18.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: játra příznaky - detoxikace

Na detoxikaci jater je skvělý Ostropestřec mariánský. Je to čajík, který koupíte za pár korun v lékarně. Není moc dobrý, doporučuji přidat třeba trochu máty, pak ho vypijete s chutí. Osobně vyzkoušené - piju dvakrát denně šálek a je mi báječně - vidím to i na pleti!

Zdroj: diskuze Játra příznaky - detoxikace
Odesláno: 18.1.2011 uživatelem Ilona
Počet odpovědí: 0

MÁTA PEPRNÁ

Bylinka máta

Máta peprná se pěstuje na celém světě jako koření i jako léčivka. Přirozený kříženec několika druhů máty – máta peprná – má čtyřhrannou lodyhu, zašpičatělé zelené nebo purpurové listy a fialová kvítka. Jako léčivka se sklízí v létě, těsně před rozkvětem. Její nejúčinnější součástí je prchavý olej, který se skládá z více než 40 různých složek. Jeho léčivý účinek pochází hlavně z mentolu (35–55 % oleje), mentonu (15–30 %) a mentylacetátu (3–10 %). Medicinální mátový olej se připravuje parní destilací nadzemních částí rostliny.

Zdroj: Máta peprná
Zveřejněno: 18.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Oleum menthale piper

Oleum menthae piperitae je pravá mátová silice vyrobená z kvetoucí rostliny máty peprné pomocí parní destilace. Takže žádný pepř v tomto přípravku není. Zakoupit jde například na slovensku, zde je odkaz: www.heureka.sk/?h%5B…
V domácím prostředí účinnou silici pomocí destilace uděláte jen velmi těžko a výsledek nebude nikdy tak dokonalý, jako u komerčně vyráběné silice v destilátoru. Destilace probíhá podobně jako u alkoholu, akorát že se máta nenechává zkvasit, ale destiluje se rovnou působením tepla na rostlinné části máty. Pozor, na trhu jsou dva druhy mátové silice, jeden je určen do arolampy a druhý k léčebným účinkům a jen ten je vhodný k vnitřnímu užití.
Jako alternativu k pravé silici můžete použít mátový olej. Návod na výrobu je uveden na této stránce nahoře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oleum menthale piper
Odesláno: 22.4.2014 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK VYROBIT ÉTERICKÝ OLEJ

Éterický olej Máta

Éterický olej z máty se vyrábí macerací listů dle druhu máty. Potřebujete 0,5 litru kvalitního oleje a 1 kg čerstvých listů. Listy vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte listy od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z máty kadeřavé posiluje imunitu, působí protizánětlivě, usnadňuje odkašlávání, pomáhá při dýchacích a trávicích potížích, uvolňuje svalové napětí, pomáhá zajizvení, mírní bolesti hlavy, osvěžuje a zároveň uklidňuje. Oproti mátě peprné má nižší chladicí a tonizační účinky.

Éterický olej z máty peprné posiluje imunitu, působí antisepticky, protikřečově, osvědčuje se při přehřátí i prochlazení, podporuje dýchání a trávení, ulevuje při revmatismu, snižuje horečku, tonizuje a posiluje nervový systém, pomáhá při hysterii a apatii.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej
Zveřejněno: 21.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: vedlejší účinky

ty "vedlejší účinky" v podobě akné nejsou v podstatě žádné vedlejší účinky.... tělo se díky MSM zbavuje různých patogenů v těle a tedy ho čistí. Toto čištění je provedeno všemi různými způsoby, tedy i skrz kůži. Po pročištění tyto účinky zase vymizí.

Zdroj: diskuze Vedlejší účinky
Odesláno: 29.11.2013 uživatelem luk
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

OLEJ Z MÁTY PEPRNÉ

Recept na domácí olej z máty

Olej z máty peprné se připraví ze suchých listů a stonků máty peprné, které ale nejsou starší, než 2 měsíce od sběru! Ze starých suchých rostlin se rychle odpaří i léčivý olej, který chceme z rostliny dostat. Na přípravu budeme potřebovat velkou sklenici od okurek, kterou naplníme nasekanou natí z máty peprné a mírňoulince ji do sklenice natlačíme. Pak to zalijeme kvalitním slunečnicovým olejem, až po okraj. Sklenici zavřeme a ponoříme ji do vodní lázně o stálé teplotě 60°C, kde ji přiklopenou necháme celý jeden týden. V procesu výroby domácího oleje z máty je důležité, aby byla po celou dobu udržována konstantní teplota a ke sklenici neprocházelo žádné světlo. Po týdnu rozehřátý olej přelijeme přes cedník, do kterého jsme předem umístili dvě vrstvy dostatečně velké sterilní bavlněné tkaniny, například z levného bílého trička. Sedlinu, která zůstane v sítku, pořádně vymačkejte otáčením bavlněné tkaniny do copu. Tím vznikne tvrdší váček, který pak umístěte mezi dvě prkénka, která k sobě přitlačte kutilskými šroubovacími sponami. Cílem je vylisovat ze sedliny co nejvíce oleje, protože v sedlině je mátová olej nejkoncentrovanější a tedy i nejvzácnější. Proto je dobré toto závěrečné lisování nepodcenit!

Zdroj: Olej z máty peprné
Zveřejněno: 30.10.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

MÁTA PEPRNÁ

Máta recepty

Domácí limonáda s mátou

Budete potřebovat: lístky z 1 stonku máty peprné, 3 lžičky třtinového cukru, 1–2 limety nebo citrony (1 kus na plátky), 1,5 l vody

Postup: Limetu nebo citron vymačkejte do skleněného džbánu, přidejte cukr a natrhané lístky máty. Zalijte vodou a dobře promíchejte. Limonádu nechte vychladit, můžete ozdobit plátky limety nebo citronu a kostkami ledu. Tip – místo cukru se dá použít med. Pro zvýraznění chuti přidejte trochu čerstvého zázvoru.

Mátový salát

Budete potřebovat: 1 salátovou okurku, bílý jogurt, 1 stroužek česneku, malý svazek čerstvě nasekané máty, půlku červené cibulky, sůl, pepř, šťávu z 1 citronu

Postup: Okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Lístky máty nasekejte nadrobno a smíchejte s čerstvým jogurtem, přidejte prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř a zakápněte citronovou šťávou. Hotovou omáčkou přelijte okurky, nechte vychladit. Na závěr můžete přidat nadrobno pokrájenou červenou cibulku. Salát se skvěle hodí k pečenému masu.

Jahodový sorbet s mátou

Budete potřebovat: 100 g krupicového cukru, svazek čerstvé máty, 500 g čerstvých nebo mražených jahod, šťávu z jednoho citronu

Postup: Cukr smíchejte se 100 ml vroucí vody a na mírném plameni ohřívejte tak dlouho, až se úplně rozpustí. Přidejte lístky máty, odstraňte z plotny a nechte asi čtvrt hodiny stát, aby sirup nasál vůni máty. Lístky máty vyjměte. Jahody rozmixujte, přidejte citronovou šťávu a mátový sirup. Směs přelijte do vhodné nádoby a vložte do mrazáku. Nechte tak hodinu zmrznout, poté můžete podávat.

Mátový sirup

Budete potřebovat: čerstvou mátu (asi 50 dkg), 0,5 l vody, 1 větší citron bez jadérek na plátky, 0,5 kg cukru

Postup: V hrnci smíchejte vodu s cukrem a uveďte do varu. Až začne směs houstnout, přidejte nasekanou mátu a citron. Krátce povařte, aby se sirup krásně provoněl, přiklopte poklicí a za občasného míchání nechte 2–3 hodiny odstát. Poté směs přeceďte přes plátno a opět zahřejte téměř k bodu varu. Ještě horký sirup naplňte do sklenic, dobře uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte v chladu.

Marináda na jehněčí maso

Budete potřebovat: malý svazek máty peprné, 4 stroužky česneku, 1 lžíci kremžské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 2 citrony, sůl, pepř

Postup: Prolisovaný česnek smíchejte s hořčicí, olejem, šťávou z 1 citronu a nasekanou mátou. Do směsi naložte maso se zářezy (nejlépe jehněčí, ale může být i kuřecí) a nechte přes noc marinovat. Poté pečte v troubě.

Zdroj: Máta peprná
Zveřejněno: 18.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Xarelto

Můžete být šťastná, že užíváte Xarelto. U tohoto léku stačí quick jen na začátku, protože jeho účinky neovlivňují žádné potraviny. Tudíž společně s Xareltem můžete jíst cokoliv chcete a nezmění to jeho účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto
Odesláno: 29.5.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

LÉČIVÉ ÚČINKY KARDAMOMU

Recepty na čaj s kardamomem

Východoevropský kardamomový čaj

Čaj z kardamomu se připravuje nejlépe z lusků. Jde o lahodný čaj, který je ideální na zimu, protože zahřívá organismus a brání jej před nachlazením, kašlem a chřipkou. Na výrobu tohoto čaje budete potřebovat:

  • 4 lusky kardamomu
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kousky hřebíčku
  • 1 celou skořici
  • několik plátků čerstvého zázvoru

Všechny ingredience se vloží do konvice na čaj a poté zalijí vroucí vodou. Čas louhování je mezi 20 až 30 minutami. Pro zlepšení chuti je možné přidat trochu mléka nebo medu. Tento čaj pijte dvakrát denně.

Domácí kardamomový čaj s pomerančovou kůrou a zeleným čajem

Do tohoto čaje je možné přidat i pomerančovou kůru nebo trochu cukru, medu či agáve.

Potřebujete:

  • 8–10 lusků zeleného kardamomu
  • 2 sáčky zeleného čaje
  • 1 polévková lžíce strouhané pomerančové kůry

Dejte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu. Poté přidejte zelené lusky a vařte je ve vodě po dobu 2 až 3 minut. Po uvaření lusků vložte sáčky se zeleným čajem a pomerančovou kůru a nechte louhovat po dobu 5 až 10 minut. Po vylouhování vyjměte čajové sáčky i lusky. Nakonec můžete přidat trochu cukru, nebo medu či agáve.

Indický bylinný čaj ze zázvoru, kardamomu a citronové trávy

Budete potřebovat:

  • 3 až 4 sáčky černého čaje
  • 1 až 2 lžičky zázvoru
  • 2 až 3 drcené lusky kardamomu
  • 1 svazek citronové trávy
  • 3 až 4 lístky máty
  • 3 až 4 lístky bazalky
  • 8 čajových lžiček třtinového cukru

Do konvice na čaj dejte vařit vodu, mezitím si oloupejte zázvor a nakrájejte jej na malé kousky (nastrouhejte). Lusky kardamomu rozdrťte. Přidejte citronovou trávu (můžete ji nakrájet), lístky máty a bazalky. Tuto směs bylinek zalijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 7 až 8 minut, dokud se nezmění barva vody. Výsledná barva by měla být mírně nažloutlá. Jakmile je vylouhováno, přidejte třtinový cukr, sáčky černého čaje a po dobu dalších 3 minut nechte louhovat, dokud nebude mít voda načervenalý odstín. Poté se vše vyndá nebo přecedí a čaj se může pít.

Zdroj: Léčivé účinky kardamomu
Zveřejněno: 19.2.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Domácí destilace silice - recept

K domácí destilaci silice potřebujete dvě varné baňky o obsahu 1000 ml, dále pak chladič, baňku na jímání destilátu 200 ml, skleněné trubice na propojení, alonž, dělící nálevku, stojany, svorky, držáky, síťky, kahany a hadičky.
Aparatura pro destilaci silice s vodní parou se skládá z vyvíječe páry, reaktoru, sestupného chladiče a cílové kádinky. Vyvíječ páry je tvořen frakční baňkou naplněnou 500 ml vody a v ústí také opatřenou svislou pojistnou trubicí. Ta má zabránit nasátí destilačního zbytku do vyvíječe páry při poklesu teploty a také výbuchu destilační aparatury při přehřátí. Pojistná trubice musí být dlouhá 40 cm. Z vyvíječe se pára vede do reaktoru, což je druhá frakční baňka, ve které je rozmixovaná máta s 80 ml vody. Spojovací trubička od vyvíječe páry musí končit u dna reaktoru, tak aby procházející pára byla přivedena pod hladinu směsi vody a drtě z máty. Z reaktoru je odpar dále veden do sestupného chladiče a nakonec do cílové kádinky. Na začátku destilace je vhodné předehřát kahanem i reaktor na teplotu varu. V průběhu destilace se pak už zahřívá k varu jen vyvíječ páry. Výsledný destilát se přelije do dělicí nálevky a po několika minutách stání se oddělí pravá domácí silice, která je v horní vrstvě.

Zdroj: diskuze Oleum menthale piper
Odesláno: 23.4.2014 uživatelem Jarda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

GOJI – ÚČINKY A POUŽITÍ

Recepty s kustovnicí

Kustovnici lze využít téměř všude. Listy se dávají do salátu, z mladých výhonků se vaří čaj a mladá rostlina se využívá jako kuchyňská bylina. Nejčastěji se ale setkáte přímo s plody – goji. Ty je nejlépe užívat k snídani. Před spaním se jejich konzumace nedoporučuje, protože vás mohou pěkně probrat. Přesné dávkování kustovnice nebylo vědecky stanoveno, nicméně kvůli vysokému obsahu prospěšných látek v plodech se doporučuje konzumace s mírou.

Snídaně na snížení hmotnosti

Postup: Do vlažné vody dáme jednu lžíci chia semínek cca na 10 minut a do druhé sklenice s vlažnou vodou namočíme na 10 minut 50 ks goji bobulí, aby nasály vodu a změkly. Potom popíjíme směs vody s chia semínky a přikusujeme nabobtnalé goji bobule.

Snídaně

Postup: 25 ml goji šťávy přidejte do směsi ovesných vloček a jogurtu a následně rozmíchejte.

Drink:

Postup: 2 lístky máty, 30 ml třtinového cukru nebo ½–1 čajová lžička melasy, 45 ml limetkové šťávy, 45 ml Goji Himalyo, soda. Vše promíchejte a podávejte s ledem.

Ranní smoohie

Postup: 2 polévkové lžíce chia semínek, 100 g kešu oříšků, 1 banán, 150 g sezonního ovoce, šťáva z poloviny citronu, 3 polévkové lžíce goji, 2 polévkové lžíce Acai berry prášku dáme do vysokootáčkového mixéru na 1–2 minuty a přidáme dle potřeby půl nebo celou sklenici vody cca 200 ml. Tato lahodná snídaně a její pravidelná konzumace vám navíc pomůže ke snížení hmotnosti.

Zdroj: Goji – účinky a použití
Zveřejněno: 16.2.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Kotvičník zemní

Účinky saponinů se u každého jedince projevují jinak a v jiné míře. Obvykle období léčby po dobu jednoho měsíce bývá dostačující k projevení účinků. Účinky kotvičníku posílíte, když budete pravidelně poctivě trénovat a s chutí provozovat sexuální radovánky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník zemní
Odesláno: 27.8.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

MÁTA PEPRNÁ

Máta v květináči

Máta vyniká svou rozmanitostí jak do barvy, tak množstvím odrůd a druhů a má příjemnou výraznou vůni. Kvete červenofialově od července do září a její výška se pohybuje kolem 30–60 cm a šířka je kolem 0,5 m. Má ráda polostinné až slunné stanoviště a její trs je vzpřímený a bujně rostoucí. Musí se pravidelně zalévat, ale nesmí být přemokřena. Průběžně se sklízí mladé listy na čaj, na podzim je nutné sestříhat ji celou. Lze ji pěstovat v květináčích. Nejvhodnější je propustný, hlinitopísčitý substrát. Pravidelně ji zalévejte odstátou vodou do misky a přihnojujte ji. Je nenáročná, až se rozroste, téměř o ni nemusíte pečovat. Čerstvé listy máty lze sklízet celé léto. Nať se doporučuje stříhat těsně před květem a v odpoledních hodinách, to obsahuje nejvíce silic. Množí se buď částmi rostlin, rozdělením kořenů či ze semen. Nejpříhodnější doba pro vysazení je na jaře (březen, duben) či na podzim (září). Na zimu ji umístěte na světlé místo, kde bude minimálně 10 °C, a omezte zálivku.

Zdroj: Máta peprná
Zveřejněno: 18.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: bylinný čaj na vysoký tlak

Komonice, jmelí a kozlík mají přímý vliv na srážlivost krve. Kozlík a komonice ji snižují a posilují tedy účinky Warfarinu. Naopak jmelí ji podporuje a činí krev více srážlivou. Jmelí jde svými účinky proti Warfarinu. Pokud budou tyto činitelé v čaji správně namíchány, nemusel by být čaj nebezpečný i s Warfarinem. Vidím to tak, že tento čaj může zesilovat účinky Warfarinu, a proto raději informujte svého lékaře, že ho začnete užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinný čaj na vysoký tlak
Odesláno: 22.2.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

LECITIN A JEHO ÚČINKY

Nežádoucí účinky lecitinu

Ačkoliv je lecitin pro většinu lidí bezpečný, u některých jedinců může mít nechtěné vedlejší účinky.

Lecitin může vyvolat tyto nežádoucí reakce:

  • kopřivka,
  • obtíže s dýcháním,
  • otok obličeje, rtů, jazyka, nebo hrdla.

Pokud se u vás některý z těchto nežádoucích účinků vyskytne, tak vyhledejte lékařskou pomoc.

Časté nežádoucí účinky při užívání lecitinu mohou zahrnovat:

  • průjem,
  • nevolnost,
  • bolesti břicha nebo pocit plnosti.

V některých případech sojový lecitin u mužů negativně ovlivňuje jejich potenci.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky
Zveřejněno: 21.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu vařenou ?

Detralex obsahuje hesperidin, který zesiluje účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Společné užívání Warfarinu a Detralexu musí být s vědomím lékaře, který vám předepisuje Warfarin. Zároveň lékaře informujte, že používáte mazání PRIESSNITZ.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu važenou ?
Odesláno: 20.3.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY TAURINU

Zamyšlení nad nežádoucími účinky taurinu

Je možné, že se u vás mohou objevit jen některé nebo žádné z vedlejších účinků taurinu. Měli byste vždy zajistit, aby byl váš lékař informován o vašem zdravotním stavu, čímž může následně zjistit i možné vedlejší účinky taurinu. Pokaždé nemusí být na vině jen taurin, je důležitá správná lékařská diagnóza a nalezení adekvátní léčby.

Zdroj: Nežádoucí účinky taurinu
Zveřejněno: 27.5.2013

LÉČIVÉ ÚČINKY CITRONU

Léčivé účinky

Citron posiluje imunitní systém a obranyschopnost, pomáhá při zažívání, zabraňuje krvácení z dásní, posiluje tepny, posiluje vlasy, nehty a pokožku, zvyšuje výkonnost, působí preventivně proti křečovým žilám.

Zdroj: Léčivé účinky citronu
Zveřejněno: 1.11.2015

ČERVENÁ ŘEPA A JEJÍ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Předávkování

Ideální množství, které by měl člověk za den zkonzumovat, je maximálně 1,5 dl šťávy denně. Při vyšší konzumaci hrozí předávkování vitamíny, což může mít nežádoucí účinky na lidský organismus.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky
Zveřejněno: 24.8.2017

ČERVENÁ ŘEPA A JEJÍ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Je sterilovaná červená řepa zdravá?

Sterilovaná červená řepa se konzumuje hlavně v období, kdy není k dostání syrová. Nejlepší účinky na zdraví má syrová červená řepa, ze které se připraví salát nebo šťáva. Sterilovaná řepa má také příznivé účinky na lidský organismus, ale jejich hodnoty nejsou již tak vysoké jako u syrové.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky
Zveřejněno: 24.8.2017

NEGATIVNÍ NEŽÁDOUCÍ VEDLEJŠÍ ÚČINKY KORTIKOIDŮ

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů
Zveřejněno: 29.4.2017

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY TRIBULUSU

Nežádoucí účinky

Klinické testy neprokázaly toxicitu rostliny Tribulus terrestris ani vedlejší účinky a to i při podání velmi vysokých dávek. Byl popsán pouze jeden případ mladého muže v říjnu 2004, u kterého se kvůli užívání Tribulusu objevila gynekomastie, což je zvětšená prsní žláza u mužů.

Možným nepřímým nežádoucím účinkem by tak mohly být jen následky zvýšené hladiny testosteronu. Mezi ně patří zvýšená agresivita, sexuální náruživost, akné a rakovina prostaty.

Zdroj: Nežádoucí účinky Tribulusu
Zveřejněno: 2.5.2017

ČERVENÁ ŘEPA A JEJÍ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Nežádoucí účinky

Červená řepa může mít i nežádoucí účinky na lidský organismus, může například způsobovat zácpu nebo bolesti hlavy.

Konzumaci listů by se kvůli obsahu kyseliny šťavelové měli vyhnout lidé se záněty kloubů, dnou či ledvinovými kameny.

Betanin, což je barvivo obsažené v červené řepě, je vylučován do moči a stolice a obarvuje je. Jedná se o přirozený důsledek konzumace, proto není třeba se obávat.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky
Zveřejněno: 24.8.2017

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY TAURINU

Přehled nežádoucích účinků taurinu

Lidé často předpokládají, že přírodní produkty nemohou mít žádné vedlejší účinky, ale na to se nelze spoléhat, jakýkoli doplněk stravy s léčivými vlastnostmi může mít nežádoucí účinky. Ačkoli má taurin je málo zjištěných a potvrzených nežádoucích účinků, je stále možné, že se mohou objevit i nové, neznámé. Při překročení denního příjmu 5 000 mg taurinu se může například objevit průjem, útlum CNS, poruchy krátkodobé paměti.

Zdroj: Nežádoucí účinky taurinu
Zveřejněno: 27.5.2013

LÉČIVÉ ÚČINKY CITRONU

Léčivé recepty s citronem

Životabudič

Ingredience: ½ l vody, 2 lžičky jablečného octa, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžička skořice, 1 lžička medu

Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady, nejlépe v mixéru (především kvůli skořici), ale naprosto stačí obyčejně promíchat. Pijte každé ráno nalačno. Pokud chcete, můžete si nápoj připravit dopředu, ale nedělejte si zásoby déle než na týden. Především citronová šťáva by delším skladováním v ledničce mohla poztrácet své důležité složky.

Zde máte skvělý a jednoduchý tip na úžasný ranní nápoj, který vám pomůže nejen posílit imunitu, ale zároveň prokazatelně zrychlí váš metabolismus a pomůže vám spalovat tuky, dále snižuje hladinu krevního cukru, bojuje proti cukrovce a zároveň snižuje krevní tlak.

Začít s detoxikací, posilováním imunity, bojem proti nadváze a celkovým zlepšováním kondice není nikdy pozdě. Na začátku podzimu se mnoho lidí potýká se špatnými náladami, se sníženou fyzickou aktivitou a náchylností k nemocem. Proto je právě teď ideální čas dopřát si pořádnou porci zdraví každé ráno.

Proč nápoj pomáhá? Jablečný ocet je plný prospěšných enzymů a bakterií, které nám spolehlivě nastartují metabolismus a pomáhají obecně regulovat zažívání. Také obsahuje kyselinu octovou, která snižuje krevní tlak až o 6 %. Pokud zařazujete do svého stravování hodně pečiva a obecně polysacharidů, jablečný ocet vám pomůže mírnit jejich negativní účinky. Citronová šťáva dále obsahuje látky, které významně ovlivňují hladinu krevního cukru, pomáhá tělu vybalancovat správné pH a v neposlední řadě ho zásobuje vitamínem C. Skořice je jedním z nejsilnějších antioxidantů, ale to zdaleka není vše. Obsahuje látky, které významně podporují metabolismus, správné zažívací funkce a regulují hladinu cukru v krvi. Kvalitní med má velmi pozitivní vliv na naše zdraví a jeho využití je široké. Od kosmetiky, léčby nemocí až po slazení čaje. Už po staletí se jeho účinky využívají k léčbě žaludečních, kožních i gynekologických potíží. Lžička medu pomůže taky od bolesti v krku! Kromě jiného obsahuje med enzymy blahodárně působící na trávení a celkově také na náš metabolismus. A navíc: báječně váš nápoj osladí!

Ranní nápoj

Ingredience: 2 dl vroucí vody, 1 lžička citronové šťávy

Postup: Obě ingredience smícháme, nápoj popíjíme nalačno. Tímto prohřívacím, zásaditým a očistným nápojem můžeme začínat každý den.

Citronovo–mátový nápoj pro podrážděný žaludek

Ingredience: 1 lžička máty, 1 lžička citronové šťávy, 2 dl vroucí vody

Postup: Mátu přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a přilijeme šťávu z citronu. Hotový nápoj popíjíme po douškách.

Očistná citronová kúra

Ingredience: 3 dl čisté neperlivé vody, 1 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup: Obě ingredience smícháme, nápoj se popíjí 3x denně po douškách po dobu 14 dní.

Lék na bolesti v krku

Ingredience: 1 lžíce kvalitního tekutého medu, půl lžičky čerstvé citronové šťávy

Postup: Med a citronovou šťávu dobře promícháme a pomalinku cucáme v ústech. Tento přírodní prostředek nás účinně zbaví bolesti v krku.

Zdroj: Léčivé účinky citronu
Zveřejněno: 1.11.2015

PSYLLIUM A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Hlášené nežádoucí účinky

Přecitlivělost

Přecitlivělost jako nežádoucí účinek byla hlášena vzácně. Zahrnovala senzibilizaci z vdechování jemných prachových částic rozptýlených do vzduchu. I když reakce z přecitlivělosti mohou být závažné, byly nejčastěji hlášeny pracovníky ve farmaceutických firmách, které vyrábějí produkt. Je to proto, že když je míchán nebo se nalévá, jemné prachové částice se snadno dispergují ve vzduchu a pak mohou být vdechnuty a způsobit senzibilizaci. U orálně užívaného Psyllia je toto nepravděpodobné.

Gastrointestinální problémy

Gastrointestinální vedlejší účinky zahrnovaly několik případů zaklínění jícnu a duodenální bezoáry u pacientů užívajících společně projímavý produkt obsahující 82 % Psyllia a 18 % Senny (komerčně dostupný jako Perdiem Overnight Relief). Jiné gastrointestinální vedlejší účinky zahrnovaly nevolnost, střevní plyn, křeče, mírný průjem, rektální bolest, zácpu a podráždění.

Hematologické problémy

Hematologické vedlejší účinky zahrnovaly případ eosinofilie.

Zdroj: Psyllium a jeho nežádoucí účinky
Zveřejněno: 9.6.2016

KOTVIČNÍK A JEHO ÚČINKY

Kotvičník zemní a jeho účinky

Na první pohled se kotvičník podobá mochně husí. Plod obsahující světle hnědá semena je poltivý, bradavičnatý, se špičatými ostny po stranách. Původní domovinou kotvičníku byly pravděpodobně písečné pláže Japonska a Číny, odkud se pak rozšířil do celého světa. Kotvičníku se dobře daří i v našich klimatických podmínkách. Volně v přírodě ho ale u nás nenajdete. Pro své léčivé účinky se pěstuje cíleně na plantážích, hlavně v Číně a Indii, odkud se pak sušený v žocích dováží do Evropy. Poté se zpracovává a balí do sáčků nebo se z něho vyrábějí tablety či tinktura.

Zdroj: Kotvičník a jeho účinky
Zveřejněno: 10.6.2017