Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

VADNUTÍ RAJČAT

OBSAH

Další příčiny vadnutí rajčat

Někteří škůdci rajčat, jako jsou háďátka, roztoči, svilušky a mšice, mohou také způsobit vadnutí. Také výsadba rostlin rajčat v blízkosti alelopatických rostlin, jako jsou ořešáky, slunečnice a pajasan žláznatý, může způsobit vadnutí rostlin rajčat.

Zdroj: Zvadlé listy rajčat

Diskuze

V diskuzi ANTURIE PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,mám dotaz.Před 3 lety jsem dostala anturii,která od té doby stále kvete.Starý květ odejde a hned raší nové.Potřebovala by přesadit,mám ale strach,abych rostlině neublížila.V květinářství mi řekli,přesadit po odkvětu.Má někdo prosím zkušenost s přesazováním?Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava Rudná.

Dobrý den. mám bílé anturie,obě mi kvekou ale jak se květ rozvine tak asi po čtrnácti dnech se zabarví do béžové barvy. Květ je přitom svěží a nejeví známky vadnutí.Ctěla bych vědět jestli je to nějaký druh nebo anturie marodí.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Anturie pěstování

Bakteriální vadnutí rajčat

I když je to méně častá příčina, než jiné výše uvedené důvody pro povadlá rajčata, bakteriální vadnutí rajčat může také způsobit vadnutí rostliny rajčat. Často nelze toto onemocnění jednoznačně identifikovat, dokud rostliny rajčat neuhynou. Rajčata rychle uvadnou a odumřou a při kontrole stonku bude vnitřek tmavý, vodnatý a dokonce dutý. Jak je uvedeno výše, neexistuje pro to žádná léčba a postižené rostliny rajčat by měly být odstraněny. Pokud máte podezření, že vaše rajčata uhynula na bakteriální vadnutí rajčat, možná budete chtít postižený záhon solarizovat, protože tato choroba může přežívat v mnoha plevelech a je obtížné ji ze záhonů odstranit, i když je ponecháte ladem. Solarizování půdy se provádí umístěním tenkého, průhledného plastu na půdu s okraji zahrabanými do vnějšího příkopu. Velké role plastu lze získat ve většině domácích a zahradních center. Plast využívá sluneční teplo ke zvýšení teploty půdy. Ve skutečnosti, když je to správně provedeno, může půda dosáhnout teploty až 49 °C nebo více. Tyto vysoké teploty snadno zničí mnoho půdních chorob a dalších zahradních škůdců v půdě.

Zdroj: Zvadlé listy rajčat

Diskuze

V diskuzi CHOROBY VYSAZENÝCH RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dědík.

Na listech vysazeních rajčat sz od sponích listů objevila na nich bílá vrstva a šíří se nahoru na listech.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Tuháčková.

listy rajčat se nám svinuly do maličkých ruliček. Ne od spoda, ale až výše.
Na mšice to nevypadá. Co stím?

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat

Verticiliové vadnutí

Pokud jsou rajčata dobře zalévaná a i po zalití vadnou, je pravděpodobné, že jsou postižena houbovým vadnutím. Plísňové vadnutírajčatech je způsobeno houbou Verticillium wilt nebo Fusarium wilt. Účinky obou jsou velmi podobné v tom, že rostliny rajčete rychle vadnou a odumírají, protože houba ucpává cévní systém rostliny rajčete. Může být obtížné určit, která houba způsobuje zvadlé rostliny rajčat. Všechny tyto plísně jsou bohužel neléčitelné a všechny rostliny rajčat, které kvůli těmto houbám vadnou, by měly být okamžitě vyhozeny a na tomto místě nebude možné vysadit žádnou lilkovitou zeleninu (jako rajčata, papriky a lilky) po dobu nejméně jednoho roku, možná dva roky. Můžete si však koupit rostliny rajčat, které jsou odolné jak proti těmto plísním, pokud zjistíte, že máte přetrvávající problém s těmito houbami i přes rotaci rajčat na novém místě ve vaší zahradě.

Zdroj: Zvadlé listy rajčat

Diskuze

V diskuzi CHOROBY SAZENIC RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Prosím o radu ,jak zabránit kroucení listů u rajčat a jaký přípravek použít když už jsou napadena.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Choroby sazenic rajčat

Příčiny vadnutí okurek

Příčiny: Na vině může být přílišné zalévání.

Co s tím dělat: V žádném případě nezalévat 2–3x denně. Žádná zde pěstovaná plodina nepotřebuje zalévat tak často. Kořeny nemají vzduch a rostlina se udusí. Zalévejte tedy jednou denně.

Foto: Zde můžete vidět, jak vypadá vadnutí listů okurek při nadměrném zalévání.

Zdroj: Nemoci okurek

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Brandejsová.

Horní listy rajčat (nejmladší) se kroutí.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vysoká teplota, výkyvy v zálivce a moc odstraněných listů bývají nejčastější stresory, které se na rostlině rajčete projeví kroucením listů. Vysokou teplotu lze korigovat instalací zástěny, která omezí přímý sluneční svit. Zálivka by měla být tak akorát a v případě velkého úbytku listů vyštípáváním lze s tím přestat a nechat rostlinu zmátořit.

Zdroj: diskuze Rajské napadené kroucení listů

Fusariové vadnutí

Jde o houbovou chorobu rostlin způsobenou houbami rodu srpovnička (Fusarium) z čeledi rážovkovité (Nectriaceae). Zřejmě nejčastějším patogenem bývá srpovnička špičatovýtrusá (Fusarium oxysporum). Srpovnička může na jednom hostiteli způsobovat poškození společně s dalšími patogeny, přičemž stejné příznaky, jako je napadení houbami tohoto rodu, mohou způsobovat i jiné houby nebo další živé organismy.

Fotky: Zde můžete vidět, jak vypadá fusariové vadnutí.

Opatření pro záchranu sazenic: Při výskytu vadnutí je už jakákoli ochrana zbytečná. Je tedy důležitá prevence, a to dezinfekce půdy v nádobách na předpěstování sadby. V polních podmínkách je potřeba dodržovat zásady střídání plodin a při vzniku infekce zařadit do osevního postupu odolnější nebo nehostitelské plodiny. Nepřehnojovat a nepřelévat rostliny. Důležité je odstraňování napadených rostlin i s kořeny a likvidace (spálením). Nekompostovat a nezarývat nebo nezaorávat. Zamořené vlhké půdy je třeba odvodnit, protože příliš mokré a těžké půdy (i mrazové kotliny) podporují rozšíření této choroby.

Zdroj: Choroby sazenic rajčat

Nedostatek živin

Zvadlé listy lze často přisoudit k chybám v péči, přičemž se ukázalo, že příčinou toho je zejména hnojení. Při nadměrném hnojení rostlin může docházet k přebytku živin a tím k vadnutí listů. V těchto případech je vhodné přijmout protiopatření a podle toho změnit hnojení.

Nedostatek hořčíku

Při nedostatku hořčíku se listové plochy mezi žilnatinou listů zesvětlují a listy žloutnou. Listy časem zhnědnou a uschnou. Je nápadné, že hlavní žíly zůstávají nedotčeny a zachovávají si zelenou barvu. Nedostatku hořčíku lze čelit jednoduchými kroky:

  • Aplikujte hnojivo s obsahem hořčíku jako je Epsomská sůl.
  • Zvyšte pH půdy - k tomu jsou vhodné dolomitické vápence.

Nedostatek draslíku

Draslík je pro rajčata základní živinou, protože nejen podporuje tkáň, ale má také pozitivní vliv na vodní rovnováhu. Když rajčata mají příliš málo draslíku, listy odpařují více vody, což způsobí, že rychleji vadnou a opadávají. V důsledku toho listy hnědnou a usychají. V tomto případě je třeba rostliny přihnojit hnojivem obsahujícím draslík, přičemž k tomuto účelu jsou nejvhodnější následující hnojiva:

  • Dřevěný popel.
  • Potaš.
  • Koňský hnůj.

Draselné hnojivo si můžete rychle a snadno vyrobit sami rozpuštěním potaše ve vodě. Obecně se asi jeden litr vody smíchá se 120 gramů potaše.

Zdroj: Zvadlé listy rajčat

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Opakovaně asi třetím rokem mi zahnívají špičky rajčat jak vidno na fotografii.zkousel jsem jeden rok přihnojovat krystalonem na rajčata a bylo to také.tento rok jsem nehnojil vůbec a také se to objevuje.jestli někdo neporadi
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zkuste co nejdříve do půdy zapravit hašené vápno. Rodělejte trochu vápna ve vodě a zalijte s ním zeminu. Tyto černé skvrny na rajčatech jsou z důvodu nedostatku vápníku v půdě, což pak způsobuje odumírání tkáně, které se projevuje takovýmto černáním. Příští rok na to pamatujte při přípravě půdy a zapravte do ní dostatek provápněného kompostu.

Zdroj: diskuze Choroby rajčat

Virus bronzové skvrny rajčete

Pokud rajčata vadnou a listy mají fialové nebo hnědé skvrny, rostliny rajčat mohou mít virus zvaný skvrnité vadnutí. Stejně jako u výše uvedených hub není k dispozici žádné ošetření a vadnoucí rostliny rajčat by měly být ze zahrady co nejdříve odstraněny. A znovu, rajčata v této oblasti nebude možné zasadit alespoň jeden rok. Virus je jedním z mála, který je přenášen pouze třásněnkami. Ve střední Evropě se vyskytuje třásněnka kalifornská (Frankliniella occidentalis), třásněnka cibulová nebo tabáková (Thrips tabaci) a měchýřník černý (Thrips fusca). Hlavním způsobem šíření je zavlečení nákazy s mladými rostlinami. Virus je navíc později přenášen na porosty rajčat přenašeči, často počínaje napadenými okrasnými rostlinami nebo plevelem. Možný je i přenos rostlinnou mízou, která se lepí na pracovní nástroje. Této přenosové cestě je však přisuzován pouze malý význam.

Nakažená rajčata často dlouho nevykazují žádné příznaky, což znemožňuje detekci u mladých rostlin bez testování v laboratoři. První příznaky se objevují na listech mírným zesvětlením žilek a slabě viditelnými soustřednými prstenci. Poslední příznak se vyskytuje i na plodech. Vzhled se však u různých odrůd a v závislosti na době infekce značně liší. Světle zelené až nažloutlé, červené až fialové zbarvení, pruhy a prstencové skvrny na listech, plodech a stoncích rostliny obvykle vypadají jako bronzové. Na listech jsou možné i černé skvrny velikosti špendlíkové hlavičky o průměru tři až osm milimetrů. Plody jsou zdeformované hrbolatým způsobem a vykazují barevné příznaky podobné jako u jiných částí rostliny. Při dozrávání plodů je zbarvení převážně červené. K pojmenování tohoto virového onemocnění přispělo zbarvení zelených částí rostliny do bronzova.

Aby se zabránilo přenosu třásněnkami, je třeba z místa pěstování rajčat odstranit plevel a vyhnout se společnému pěstování s okrasnými rostlinami. Pokud jsou nalezeny nemocné rostliny, měly by být okamžitě odstraněny z porostu, aby se zabránilo přenosu na jiné rostliny. Přímá ochrana není možná kvůli nedostatku chemických přípravků. Důležité je důkladné ošetření třásněnek, které fungují jako přenašeči. Kontrola třásněnek je však obtížná a zřídka zcela možná. Proto se hledaly rezistence a křížily se do novějších odrůd. Dnes existují odrůdy rajčat, které jsou vůči tomuto viru odolné.

Zdroj: Zvadlé listy rajčat

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Na rajčatech při dozrávání zůstávají zelené prstence kolem stopky, což je údajně způsobeno špatnou výživou. Poradí někdo čím přihnojit nebo roslinám schází? Při výsadbě jsem dala k rostlinám hnojivo určené pro rajčata a papriky a později jsem přihnojila kopřivovou jíchou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nedozrálé vršky rajčat kolem stopky, které zůstávají zelené, i když zbytek rajčete je již červený může mít několik různých příčin.
1. Teploty pod 15 stupňů.
2. Příliš zhutněná půda a příliš vlhká půda inhibují kořenový systém, který omezuje zrání ovoce.
3. Půda s nízkou hladinou draslíku s nedostatkem organické hmoty a vysokým pH.
4. Virová onemocnění.
5. Silné zamoření molicí.
Některé odrůdy rajčat jsou jednoduše náchylnější k této poruše než jiné.

Zdroj: diskuze Pěstování rajčat

Plněná rajčata tvarohem, ředkvičkami a pažitkou

Suroviny:

  • polotučný měkký tvaroh 150 g
  • 4 ks velkých rajčat
  • 150–200 g tvarohu (podle velikosti rajčat)
  • 2 ks jarní cibulky
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 1 hrst ředkviček
  • 1 špetka soli
  • 2–3 lžíce bílého jogurtu
  • 4 lístky hlávkového salátu

Postup:

Z omytých rajčat odkrojte vršky a vydlabejte dužinu. Do misky dejte tvaroh, dužinu z rajčat, přisypte nastrouhané ředkvičky, sůl, pažitku, nakrájenou cibulku a podle potřeby trochu jogurtu. Vzniklou směs dobře promíchejte a naplňte jí rajčata, která servírujte na listu salátu.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ RAJČAT PO SEZONE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.

Dobrý den,

mám keříčková rajčata doma za oknem v truhlíku, pěstuji je poprvé, bude mi plodit rostlina i příští rok nebo rostlina po sběru posledních rajčat uhyne?
Mám tam poměrně dost ještě zelených plodů a mám obavu, že již nestihnou dozrát, mám rostlinu zbavit okolních listů a větviček nebo to ničemu nepomůže?

Děkuji moc.
Sandra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Rajče jedlé je trvalka, ale v našich krajích nepřežije zimu, pokud se ji nepřisvětluje. Nechte rostlinu přirozeně dožít a zelená rajčata nechte dozrát, buď na rostlině nebo sklizená a umístěná na slunci.

Zdroj: diskuze Pěstování rajčat po sezone

Výsadba rajčat

Rajčata vysazujte na pečlivě připravený záhon nebo do připravených nádob. U nádob dáváme kořeny až na dno a zasypáváme je až po dolní část lodyhy. U záhonu dodržujeme to, aby rostlinka byla zasazena dostatečně hluboko, aby nedošlo k jejímu vyvrácení. Při sázení rajčat je důležité, jak daleko od sebe je vysadíme, aby si později rostliny vzájemně nestínily. Minimální spon je 50 cm. Rajčata vysazujte vždy na slunném místě.

Zdroj: Jak připravit půdu pro pěstování rajčat

Diskuze

V diskuzi CHOROBY SAZENIC RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Trnková.

Dobrý den,mám sazenice rajčat doma vypěstovaných ze semínek.Již mají 3patra listů a na posledním patře se začali kroutit nové výhonky a zdá se,že nerostou jak by měli.Kroutí se jen nové výhonky,spodní listy jsou v pořádku.Sázela jsem do země pro osivo koupené v zahradnictví.
Na listech není vidět žádný škůdce.Může mi někdo poradit?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Langmaier.

Paní Trnková, mám ten samý problém, je to jak přes kopirák

Zdroj: diskuze Choroby sazenic rajčat

Zelenost rajčat

Objevíte-li na plodech rajčat tvrdé zelené nebo žluté skvrny, objevující se často poblíž stonku a tvořící jakýsi prstenec, pak obvykle nejde o chorobu v pravém slova smyslu. Spíš je to vlastnost některých odrůd; objevuje se například u starších odrůd tyčkových rajčat, naopak keříčková rajčata mají tuto poruchu jen výjimečně. Zelenost rajčat umocňuje i nestejnoměrná výživa a zálivka.

Ochranou před tímto problémem je nenechat vyschnout půdu kolem rostliny, ale zároveň nevlhčit listy ani plody. Nejlepší je půdu kolem pokrýt vyšší vrstvou mulče, ale spodní lístky otrhat, aby se mulče nedotýkaly. V horkém počasí je dobré skleník přistínit a dobře větrat. Chemická nebo jiná ochrana proti této vadě neexistuje, problém vyřeší pěstování hybridních rajčat, která touto poruchou netrpí vůbec.

Zde si můžete prohlédnout fotografie, které zachycují tento problém u rajčat: zelenost rajčat foto.

Zdroj: Choroby rajčat

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ KEŘÍČKOVÝCH RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kubík.

Zakoupil jsem sazenice minirajčat ale s pěstováním na balkoně nemám žádné zkušenosti, to je jak velikou nádobu, kolik je potřeba zeminy, jakou zeminu, kdy jak a čím přihnojovat.
Odrůda je Vilma a Venus. Děkuji za každou radu.
Zdeněk Kubík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

Musí se u keříčkových rajčat vylamovat boční výhonky?

Zdroj: diskuze Pěstování keříčkových rajčat

Bakteriální choroby

Bakteriální choroby se nevyhýbají ani sazenicím rajčat. Patří mezi ně následující choroby.

Zdroj: Choroby sazenic rajčat

Kdy sázet rajčata

Před samotným sázením rajčat na zahradu nebo truhlíků z fóliovníku je vhodné rajčata nejprve podpořit lignohumátem, určeným k namáčení kořenového systému rajčat před výsadbou. Rostlinným přípravkem tak stimulujeme lepší zakořenění, bohaté nasazení květů a vysokou úrodu. Na dno vykopané jámy na zahradě umístíme substrát z rašeliny a guano, poté lze sázet rajčata. A kdy rajčata sázet? Ideálně od půlky dubna až polovinu května.

Zdroj: Pěstování rajčat

Čas na stříhání

Pivoňky bylinné se v zahradách vyskytují jen málo, jejich původní stanoviště se nacházelo od Balkánu po severní Evropu, ale potkal je osud mnoha dalších rostlinných i živočišných druhů – nyní patří mezi kriticky ohrožené.

U zahradních pivoněk jsou jejich květy poměrně těžké, a tak začnou často jednotlivé stonky polehávat. Keře proto svažte či podepřete, případně aplikujte obojí. Odkvetlé květy odstřihujte, stejně tak vadnoucí listy.

Začnou-li stonky a později listy vadnout i v období, kdy není příliš sucho, jedná se o chorobné vadnutí. Napadené stonky v tom případě odřízněte až u země. Pokud choroba napadla větší část rostliny, seřízněte ji celou. Při delším období sucha pivoňky pravidelně a dostatečně zalévejte, jinak jim zaschnou poupata.

Na zimu mladé rostliny přikryjte nejlépe chvojím. Vyvarujte se neprodyšných materiálů, jako je listí, bublinková fólie a podobně, pod nimi by totiž rostliny mohla napadnout hniloba.

Zdroj: Kdy stříhat pivoňky

Zdravý česnek

Proti čemu česnek chráníme takzvaným mořením? Jde o potlačení houbových chorob, háďátka zhoubného a vlnovníku česnekového.

Houbové choroby česneku

Česnek v průběhu vegetace může napadnout několik různých houbových chorob, jsou to například:

  • Fusarium spp.
  • Botrytis spp.
  • Sclerotium cepivorum
  • Penicillium spp.

Houbové choroby způsobují u česneku různé poškození na listech, kořenu a stroužkách. Postupně dochází ke žloutnutí a vadnutí listů, ke zkracování kořenů a poškození podpučí. Při skladování může u stroužků docházet vlivem napadení k trouchnivění a hnilobě.

Háďátko zhoubné (Ditylenchus dipsaci)

Rostliny napadené tímto velmi malým škůdcem (cca 1 mm) se deformují. Poškozená rostlina následně hnije.

Vlnovník česnekový (Aceria tulipae)

Vlnovník česnekový patří mezi roztoče. Listy mladých rostlin česneku se po napadení kroutí, kadeří a žloutnou.

Většinou se uvádí, že se moří proti háďátku, ale jeho výskyt je velmi malý, a proto je moření hlavně proti vlnovníku.

Zdroj: Moření česneku fundazolem

Rajčata plněná hlívou

Suroviny:

  • 4 větší rajčata
  • 250 g hlívy ústřičné
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř
  • máslo
  • petrželka
  • 2 vejce

Postup:

Nejdříve si připravte rajčata. Seřízněte jim ostrým nožem vršek, který pak použijete jako víčko. Vnitřky opatrně vydlabejte malou lžičkou. Nadrobno pokrájenou hlívu a dužinu z rajčat osolte, opepřete a poduste na másle. Hotovou směs zahustěte vajíčkem (můžete přidat trochu kečupu) a plňte do připravených vydlabaných rajčat. Do vnitřků rajčat před plněním nakapejte citronovou šťávu. Nakonec přiklopte víčkem z rajčete a posypte zelenou petrželkou.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Jak se starat o borůvku po přesazení?

Prořezávání

Lehké prořezávání může být prospěšné pro snížení stresu na nově přesazené borůvce. Vyhněte se však silnému prořezávání, protože to může zastavit růst.

Zavlažování

Pravidelné zavlažování je pro borůvky důležité, dokud se neusadí, obvykle v prvních několika letech. Ujistěte se, že je půda vlhká, ale ne přemokřená. Přemokření může způsobit hnilobu kořenů.

Monitorujte růst

Sledujte růst borůvky. Žluté listy mohou naznačovat vodní stres, ať už z příliš malého nebo příliš velkého množství vody. Vadnutí, zejména za slunečného odpoledne, je po přesazení často známkou transplantačního šoku. Udržujte konzistentní zavlažování, zpočátku se vyhněte nadměrnému vystavení slunci a dejte rostlině čas na přizpůsobení.

Chraňte před větrem

Zvažte umístění dočasného větrolamu, který ochrání nově přesazené keře borůvek před silným větrem, dokud se neusadí.

Přihnojení borůvky po přesazení

Není to nutné hned. Po přesazení počkejte asi měsíc a poté zvolte hnojivo pro kyselomilné rostliny, které podpoří růst a zdraví borůvek.

Zdroj: Kdy přesadit kanadské borůvky


Autoři obsahu

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP