Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

VAJEČNÁ TLAČENKA S MASOXEM

OBSAH

Video

Zde se můžete podívat, jak se připravuje vaječná tlačenka.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Želatina na vaječnou tlačenku

Na vaječnou tlačenku je potřeba použít želatinu. Nejvhodnější je želatina od značek vaječná tlačenka dr. Oetker a Labeta.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Vaječná tlačenka s masoxem

Ingredience: 6 vajec, 1 Moravanka nebo jiná zelenina do salátu, 1 masox, 200 ml majonézy, 1/2 cibule, 200-250 g měkkého salámu (nejlépe kuřecího), 1 želatina (na vaječnou tlačenku), 400 ml vody

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo, mezitím nasekáme cibuli nadrobno a salám na malé kostičky. Zeleninu do salátu scedíme, ale vodu nevyléváme, necháme si ji na později. Zeleninu, cibuli a salám smícháme v jedné míse, přidáme vajíčka přes "sítovačku" (budou z nich drobné kostičky) a majonézu. Vše důkladně promícháme.

Do scezené vody ze zeleniny dolijeme 400 ml vody, promícháme a rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu dáme vařit a povaříme s masoxem, ale dále už nevaříme. Do horké vody vysypeme želatinu a důkladně promícháme. Dolijeme druhou polovinu vody a vše znovu promícháme. Poté zalijeme směs v míse a vše ještě jednou promícháme a vlijeme do formy, například do dortové. Dáme do lednice ztuhnout cca na 2 hodiny.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Vaječná tlačenka bez majonézy

Ingredience: 1 kg libového vepřového bůčku (pokud seženete), 6 vajec, 6 stroužků česneku (pokud možno českého), 5 lžic strouhanky, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, 2 lžičky polévkového koření, špetka pepře, špetka majoránky, snítka petrželky

Postup: Bůček nakrájejte na malé kostičky, přidejte všechny ostatní ingredience a důkladně promíchejte. Směsí naplňte tlačenkové střevo a pořádně utáhněte. Vložte do vroucí vody a vařte 1 a ½ hodiny pomalým varem. Po uvaření nechte vystydnout a odpočinout několik hodin v ledničce. Podávejte s chlebem.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Vajíčková tlačenka Moravanka

Ingredience: 1 želatina na vaječnou tlačenku, 1 cibule, 1 kostka masoxu, mletý černý pepř, sůl, 1 majonéza, 150 ml vody, 20 dkg měkkého salámu, 8 vajec, 1 sklenice Moravanky, 1-2 lžíce hořčice

Postup: Vejce uvaříme natvrdo. Cibuli a salám oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu z Moravanky vyndáme a nakrájíme na menší kousky. Nálev si dáme stranou. Vejce nakrájíme na kostičky a smícháme se salámem a zeleninou. Směs osolíme, opepříme a přidáme hořčici s majonézou. Vše společně promícháme.

Připravíme si nálev. K nálevu z Moravanky přidáme asi 150 ml vody, masox a necháme přejít varem. Pak přidáme želatinu na vaječnou tlačenku, vodu a rozmícháme. Nálevem zalijeme vaječnou hmotu, promícháme a vlijeme do srnčího hřbetu nebo jiné nádoby podle toho, jaký má mít vaječná tlačenka tvar. Vaječnou tlačenku z Moravanky necháme v lednici ztuhnout.

Ztuhlou vaječnou tlačenku servíruje podle chuti, ozdobte čerstvou zeleninou a podávejte s pečivem.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Moje vaječná tlačenka

Ingredience: 1 sterilovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu, 1 sáček směsi želatiny na vaječnou tlačenku a aspik (pokud nebudete dělat domácí), nálev ze zeleniny, 5 natvrdo uvařených vajec, 100 g měkkého salámu, 150 ml majonézy, 1/2 kávové lžičky soli, koření dle chuti, forma na srnčí hřbet, potravinářská fólie, síto

Postup: Nálev ze sterilované zeleniny si dáme stranou. Všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky, včetně zeleniny. Vše osolíme a opepříme a přidáme majolku. Želatinu uvaříme dle návodu i s nálevem ze zeleniny. Počkáme, až směs trochu vychladne, nalijeme ji ke všem surovinám a zamícháme. Dáme do srnčího hřbetu, který jsme vyložili igelitovou fólií, a necháme cca 3 hodiny ztuhnout v ledničce, nejlépe do druhého dne.

Podáváme nakrájené na plátky jako svačinku s rohlíkem. Pokud koupíme normální želatinu (ne dortovou), přidáváme do tekutiny 2 dl nálevu ze zeleniny a necháme povařit jen chviličku při stálém míchání.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Velikonoční vajíčková tlačenka

Ingredience: 1 nakládaná zelenina, 1 polévková lžíce nasekané petrželky, 2 polévkové lžíce vegety, 2 polévkové lžíce vinného octa, 200 g dušené šunky, 250 ml vývaru, 40 g želatiny, 6 vajec uvařených natvrdo, 80 g majonézy, sůl

Postup: Zeleninu, vejce a šunku nakrájíme na kostičky. V ohřátém vývaru smíchaném s nálevem ze zeleniny rozpustíme želatinu. Zeleninu smícháme v míse s kostičkami vajec, majonézou, šunkou, vegetou, octem, pepřem a petrželkou. Nakonec vmícháme chladnoucí želatinu. Část směsi nalijeme do formy, položíme na ni tři celá vejce a přelijeme zbylou směsí. Necháme v chladničce ztuhnout. Na řezu tvoří tato tlačenka krásnou mozaiku barev.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Houbový guláš bez masa

Suroviny:

  • 500 g hub (nejlépe směs)
  • 50 g tuku nebo oleje
  • 2 cibule
  • 1 rajče
  • 1 paprika
  • vývar na podlití (může být z kostky)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • kmín
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibulku zpěníme na oleji, přidáme nakrájené houby, sůl a dusíme do měkka asi 15 minut. Poté přidáme nakrájené rajče a papriku, opepříme, okmínujeme a ještě dochutíme solí. Nakonec guláš zaprášíme moukou, osmahneme, přilijeme vývar, popřípadě vodu s masoxem a povaříme do požadované hustoty. Podávat můžeme s čerstvým chlebem nebo lze i s bramborem.

Zdroj: Recepty na houbový guláš

Frankfurtská polévka s bramborem

Ingredience: 2 páry jemných párků, 2 lžíce tuku nebo sádla, 1 větší cibule, 3 plné lžíce hladké mouky, mletá sladká paprika, 2 kostky masoxu nebo vývar, 3 brambory, polévkové koření, petrželová nať

Postup: Na tuku dorůžova osmahneme cibuli, zasypeme moukou a uděláme světlou zásmažku, do které zamícháme papriku. Zalijeme vodou s masoxem a provaříme. Potom polévku přecedíme přes cedník a opepříme. Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme zvlášť v kastrůlku. Do přecezené polévky přidáme oloupané a nakrájené párky a necháme ještě povařit. Nakonec přidáme uvařené brambory a dochutíme polévkovým kořením a solí. Posypeme petrželovou natí.

Zdroj: Frankfurtská polévka

Pravá frankfurtská polévka

Ingredience: 40 g sádla, 40 g cibule, troška hladké mouky, mletá sladká paprika, vývar, mletý pepř, 100 ml mléka, 100 g frankfurtských párků, petrželová nať

Postup: Na sádle dozlatova osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a taky ji krátce osmahneme. Ke konci posypeme paprikou, aby se polévka hezky zabarvila. Za stálého míchání zředíme vývarem (nebo vodou s masoxem), povaříme a dochutíme pepřem a solí. Přidáme mléko, párky nakrájené na kolečka a ještě krátce povaříme. Můžeme přidat i krájenou petrželovou nať. Podáváme s rohlíkem.

Toto je základní recept, samozřejmě že si každý může vytvořit svůj originální recept nebo používat rodinný originální recept (normy) podle vlastní chuti.

Zdroj: Frankfurtská polévka

Houbový guláš z lišek

Suroviny:

  • 500 g čerstvých očištěných lišek
  • 300 g červené papriky
  • 20 g slaniny
  • 50 g šalotky nebo 1 cibule
  • 10 g česneku
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 300 ml vývaru nebo kostka masoxu
  • 100 ml smetany
  • olej
  • petrželka
  • sůl, pepř

Postup:

Do hrnce si dáme olej, na kterém osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku nebo cibuli, přidáme na kostky nakrájenou papriku, prolisovaný česnek. Dusíme do měkka, přilijeme víno, které necháme vyvařit. Poté přidáme vývar nebo vodu s masoxem, vše necháme pořádně provařit. Takto hotové rozmixujeme tyčovým mixérem. Vaříme tak dlouho, jak chceme mít omáčku hustou. Pokrájené lišky si orestujeme na slanině, přilijeme hotovou omáčku a necháme chvilinku společně povařit. Pro zjemnění můžeme přidat smetanu. Před podáváním ozdobíme nasekanou petrželkou. Jako přílohu můžeme použít karlovarský knedlík nebo čerstvé pečivo.

Zdroj: Recepty na houbový guláš

Hovězí kližka

Hovězí kližka je maso z předních a zadních nohou jalovic a býků. Není to úplně libové maso, ale dlouhým vařením je velice chutné. Nejvíce se používá na vaření guláše.

Hovězí guláš z kližky

Suroviny:

  • 1 kg hovězího masa z kližky
  • 600 g cibule
  • 100 g sádla nebo olej
  • 3 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžičku mleté pálivé papriky
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 500 ml hovězího vývaru (nebo vodu s masoxem)
  • 3 krajíce staršího chleba
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce majoránky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Maso si nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme nakrájené maso a necháme orestovat ze všech stran. Až potom přidáme sůl, pepř, sladkou a pálivou papriku, drcený kmín, rajský protlak, necháme minutku opéct a zalijeme hovězím vývarem. Pokud ho nemáme po ruce, přilijeme vodu a přidáme masox. Takto připravené dusíme do měkka. Nakonec zahustíme nadrobeným chlebem, dochutíme majoránkou a česnekem. Povaříme a máme hotovo. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem.

Zdroj: Tradiční recepty na hovězí maso

Vaječná pomazánka z pastináku a mrkve

Suroviny:

  • 10 ks natvrdo uvařených vajec
  • 2 cibule
  • 1 větší pastinák
  • 1 mrkev
  • 200 ml majonézy
  • petrželka, sůl, pepř

Postup:

Očištěnou mrkev a pastinák nastrouhejte na jemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno, stejně tak zelenou petrželku. V míse promíchejte pastinák, mrkev, cibuli, majonézu a vidličkou rozmačkané vaječné žloutky, směs osolte a opepřete. Nakonec do pomazánky vmíchejte nasekané vaječné bílky a petrželku.

Zdroj: Pastiňák

Tlačenka na americký způsob

Ingredience: 0,5 kg červené řepy, 2 lžíce másla, 1 lžíce pikantní hořčice, 1 lžička medu, 1 špetka chilli, sůl, worcestrová omáčka, citronová šťáva, tlačenková želatina, sáček na tlačenku, 500 ml vody

Postup: Červenou řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme lžíci hořčice, lžičku medu, špetku chilli a do toho zamícháme nakrájenou řepu. Osolíme a dle chuti doplníme worcestrovou omáčku citronovou šťávou. Prohřejeme a poté si připravíme želatinu z 500 ml vody, kterou uvedeme k varu a necháme zchladnout, vsypeme do ní želatinu a nálev promícháme s připravenou směsí. Směs nalijeme do sáčku na tlačenky a necháme zchladnout.

A jaké jsou vaše tipy na červenou řepu v aspiku? Přidejte své originální recepty nebo vyzkoušejte výše uvedené recepty a poskytněte nám zpětnou vazbu.

Zdroj: Aspik s červenou řepou

Jak dělají vaječnou tlačenku Kluci v akci

Kluci v akci nám na televizních obrazovkách vaječnou tlačenku ještě neukázali, ale obohatili nás níže uvedenou tlačenkou z jemného králičího masa.

Recept

Ingredience: 500 g ořezu z králíka, 200 g králičích a drůbežích jater a ledvinek, 2 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, 2 plátky celeru, snítka tymiánu a rozmarýnu, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 200 ml balzamikového octa, 500 ml masového vývaru, 100 g práškové želatiny, 100 ml vody

Postup: Kořenovou zeleninu s cibulí nakrájíme na drobné kostičky. Tymián a rozmarýn nasekáme.

V pánvi orestujeme zeleninu na olivovém oleji, přidáme králičí maso, opečeme, vmícháme bylinky a cukr, opečeme, osolíme, zalijeme balzamikovým octem a vývarem tak, aby bylo maso zakryté. Dusíme asi hodinu doměkka. Maso po uvaření vyjmeme, obereme a nakrájíme. Vývar zredukujeme, abychom získali 250 ml tekutiny. Ledvinky a játra očistíme, nakrájíme a vložíme do redukce, povaříme, vmícháme i maso.

Želatinu namočíme do vlažné vody a necháme rozpustit, poté vmícháme do směsi a plníme do plastového střeva, necháme ztuhnout a vychladit. Plátky tlačenky podáváme se salátem z najemno nakrájené cibule, kterou smícháme s jablečnými proužky a zakápneme vinným octem.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Vepřová krkovice na zázvoru s rýží

Ingredience: 650 g krkovice s kostí, 1 větší cibule, sůl, mletý zázvor, černý pepř, 2 lžíce hladké mouky, česnek, olej nebo sádlo

Postup: Kus krkovičky prohlédneme, abychom viděli, jakým směrem vedou svalová vlákna. Podle toho maso přes vlákno nakrájíme na plátky. Je možné, že nařežeme víc menších plátků, záleží na kuse masa. Plátky krkovičky z obou stran naklepeme paličkou. Jestli je na některém plátku příliš velký kus tuku, který by při konzumaci mohl působit potíže, odřízneme ho a nakrájíme na velice drobné kousky. Plátky masa posolíme, posypeme mletým zázvorem a mletým černým pepřem.

Na vrchovaté lžíci vepřového sádla nebo dvou lžících oleje zpěníme na menší kostičky nakrájenou cibuli a případně pokrájené tučné odřezky. Když je cibule sklovitá, vložíme plátky krkovičky a z obou stran je opečeme. Snížíme teplotu, přikryjeme poklicí a asi 10 minut dusíme, aby cibule i maso pustily co nejvíc vlastní šťávy. Pak přilijeme asi dvě deci vřelé vody, přiklopíme a dusíme, dokud není maso dokonale měkké. Vyjmeme je na pracovní talíř a začneme s úpravou omáčky.

Postup – omáčka: V kastrole zbyla cibule, odvařené kousíčky z plátků, případně rozvařené drobně krájené tučné kousky (už nejdou rozpoznat od cibule). Pod tímto základem zvýšíme teplotu, abychom zredukovali tekutinu. Když máme pocit, že už se na dně jen škvíří cibule, zasypeme ji dvěma lžicemi hladké nebo polohrubé mouky. Mícháme. Nejdřív máme na dně kastrolu jednolitou kaši, ta houstne, až dojde do skupenství, kterému se v kuchařských knihách říká „vysmahnout na tuk“. Tato fáze je vstupní branou ke každé dobré omáčce. Mouka se při ní opraží a cibule osmaží, což obě suroviny potřebují – omáčka nebude cítit moukou a nebude mít moučnou chuť, cibule přestane být sladká. Směs se trochu přichytává ke dnu a bokům hrnce. To je žádoucí jev, ale musíme stále míchat, abychom mírně přichycené vrstvy stále odškrabávali. Když omáčku zahušťujeme a dokončujeme tímto způsobem, má plnou chuť, kterou už nemusíme dochucovat masoxem nebo kořením. A to je tajemství dobré omáčky z masového základu.

Když je mouka a cibule temně zlatá až světle hnědá, přilijeme do ní vřelou vodu, nejdřív asi tři deci. Za stálého míchání ode dna opraženou mouku a cibuli rozvaříme. Do vroucí omáčky prolisujeme tři stroužky česneku, ochutnáme a dochutíme solí, mletým zázvorem a mletým pepřem. Česnek jsme dali nakonec, protože by při zapražování mouky mohl zhořknout (potřebuje menší teplotu k přepálení než cibule), a také proto, aby byla jeho chuť v omáčce výraznější. Podle potřeby omáčku zředíme nebo varem zredukujeme, aby byla taková, jak máte rádi. Do omáčky přidáme na prohřátí maso.

Tip: Plátky krkovičky na zázvoru a s dobrou omáčkou nejlépe chutnají s vařenou nebo dušenou rýží a malým kopečkem dobrého čatní (broskvové, švestkové, z jablek) nebo cibulové marmelády. Zkuste tuto netradiční kombinaci a budete mile překvapeni. Vhodnou přílohou jsou i opékané, pečené nebo smažené brambory, případně krokety z bramborového těsta.

Zdroj: Vepřové na zázvoru


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP