Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo (asi 10 minut). Zchladíme je studenou vodou, oloupeme a oddělíme žloutek a bílek. Žloutek umícháme s hořčicí a najemno nakrájenou cibulí. Ideální je, pokud máme, použít kutr. Vmícháme jogurt a tvaroh. Podle chuti vajíčkovýsalát osolíme a opepříme. Bílky pokrájíme na kousky a přimícháme do hotových žloutků úplně nakonec. Vajíčkovýsalát dáme do ledničky vychladit a můžeme podávat.
V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.
Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.
Postup: Vejce vařte 8–10 minut, tedy natvrdo. Pak je ihned zchlaďte a oloupejte. Celá vejce nakrájejte na střední kousky a nechte je vychladnout. Mezitím si oloupejte cibuli, najemno ji nasekejte a poté vmíchejte k vychladlým vajíčkům. Osolte, opepřete a spojte majonézou. Na závěr přidejte lžíci jogurtu, který salát příjemně odlehčí. Vajíčkovýsalát podávejte chlazený, nejlépe s rajčaty a vekou.
Tipy:
Domácí majonéza je nejen chutnější a zdravější než kupovaná (nejsou v ní žádné emulgátory ani konzervanty), ale také je výrazně levnější. Příprava trvá asi tři minuty a zvládne to i kuchyňských prací ne zcela znalý člověk.
Když nebudeme mít suroviny na majonézu stejně teplé, nebo budeme olej zpočátku přilévat velkým proudem, vznikne žloutko-olejová emulze. Nic není ztraceno. Do šlehací nádoby dáme další žloutek, šleháme a tentokrát skutečně po kapkách přiléváme žloutkovou emulzi. Musí to vyjít.
Zbylé bílky uvaříme ve vhodné nádobě v mikrovlnce a jemně rozsekáme do salátu.
V diskuzi TĚSTOVINOVÝ SALÁT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fakevivi182t.
Těstovinový salát je taková klasika která neurazí ani nějak extra nenadchne. Což samozřejmě nemyslím ve zlém. Těstovinový salát se podle mě nejvíce hodí na oslavy, kde víte, že je hodně lidí a potřebujete něco co je zaplácne a zároveň toho bude hodně. Když pak něco zbyde a my to nechceme používáme drtiče odpadu.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.
Kluciv akci utřou změklé máslo s cukrem, postupně vmíchají žloutky a stále šlehají do pěny. Přidají rozmixované banány (tyčovým mixérem, nestačí pomačkat vidličkou) a postupně střídavě vmíchají mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a nasekanou čokoládu. Nakonec Kluciv akci opatrně vmíchají opravdu tuhý sníh z bílků. Těsto vlijí do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečou ve středně vyhřáté troubě cca na 170 °C. Propečenost těsta Kluciv akci vyzkouší špejlí. Když se těsto na špejli nelepí, je upečeno.
Jak říkají Kluciv akci, upečená bábovka vonící po banánech je vláčná a lahodná. Tak neváhejte a zkuste ji právě podle jejich receptu.
Spojovat vajíčkovýsalát něčím jiným než majonézou, to je škoda surovin. Všechny experimenty s použitím jogurtu nebo třeba zakysané smetany končí tak, že si výrobek většinou musí tvůrce pochválit a sníst sám, nikomu kromě něj to nechutná.
Přídavek jiných surovin (sýr, uzenina) je možný, pak to ale bude nějaký majonézový salát dle fantazie, nikoliv klasický vajíčkovýsalát.
Do salátů nepoužíváme kupovanou tatarskou omáčku. Jednak má už svou vlastní chuť a jednak tím salát získá slizkou konzistenci (emulgátory v každé kupované tatarce).
Ovšem jsou situace, kdy opravdu nelze použít majonézu, a tak zde jsou uvedeny i recepty na vajíčkovýsalát s bílým jogurtem.
V diskuzi DENDROBIUM NOBILE PŘESAZOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Dobrý den mám problém nevím jak mám přesadit tuto orchidej,má od stonku kořeny s výhonkama.Děkuji:)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.
Koupila jsem si v OBI nadhernou metrovou Dracenu,ktera byla v akci kolem 300Kc.Pravda mela nektere listy viditelne odstranene ze stredu ruzice a jine zase meli nevzhledne ustrizene spicky,dokonce i celou polovinu listu.Coz jsem tolik nevnimala,nebot radost z toho,ze si muzu splnit muj sen mi vyradila z provozu rozum.Podvedomi se mi,ale asi na sekundu restartovalo,protoze jsem si to i s Dracenou namirila k prodavaci s otazkou,jest-li mi Dracena neuhyne a vzpamatuje se.Odpovedel ze ano a pridal dalsi rady ohledne pece.Asi po 3 tydnech se zacala moje "botanicka zahrada" menit na ..... ani nemam slov.Zpozornela jsem...aaaa do prdele puklice....hlavou mi letel rozhovor s prodavacem....vzapeti si nadavam do "bububu" ....jasne,ze se vzpamatuje...psychologie prodeje,na co jsem ji studovala?....proc rikam dceri: nez si neco koupis dobre si to prohlidni... kam jsem cumela ja?....na ten silnej kmen a jak je krasne vysoka....blbo uzavrela debatu sama se sebou.Co slo jsem ostrihala,celej zarostlej strop vodenkou strhla a kdyz jsem zkoncila rozbrecela se.Tolik let piplani a radost z kazdeho noveho listecku a ted holy klacky :-( Rady z internetu nepomahali,za to prazdne kvetinace se mi mnozili.Az jsem nasla navod na vetsinu skudcu.Obycejny slupky z cibule,cim.vic tim lip a 2 dny je louhovar ve srudeny vode,pak vsechny kytky postrikat.Dalsi dny plne nadeje a ocekavani....HURAAA...JASAM A MAM SNAD JESTE VETSI RADOST,NEZ KDYZ JSEM SI "SPLNILA MUJ SEN".ZADNE DALSI NOVE NAPADENE LISTY A TO NA ZADNY KYTCE.PRO JISTOTU PO TYDNU OPACKO S POSTRIKEM.. .KYTKY SE ROZRUSTAJI A "MOJE BOTANICKA" NA KTEROU SE CHODIL KOUKAT CELEJ BARAK VCETNE NAVSTEV NAJEMNIKU BUDE BRZY JAKO DRIV A V OBI UZ NEKOUPIM NIKDY NIC!!!
Nejedná se o tradiční květákové placičky, nýbrž o zapečenou gastronomickou pochoutku v košíčkách. Recept Kluciv akci koncipovali na 8 porcí (průměr koláčků cca 10 cm).
Košíčky
Ingredience na těsto na košíčky:
2 ½ dl ovesných vloček,
2 ½ dl ječné mouky,
1 dl vody,
0,5 dl olivového oleje,
1 lžička sušeného oregana,
2 špetky soli.
Postup: Z ingrediencí Kluciv akci zpracují těsto a nechají je půl hodiny odležet. Poté jím plní nízké jednoporcové teflonové formičky, prsty si podle potřeby namáčejí ve vodě. Těsto Kluciv akci propíchají vidličkou a pečou ve vyhřáté troubě na 170 °C 10−12 minut.
Předpečené korpusy Kluciv akci naplní květákovou kari směsí a pečou ještě 15−20 minut.
Květáková kari směs
Ingredience na květákové kari:
4 lžíce olivového oleje,
3 stroužky česneku,
1 jarní cibulka,
250 g květáku,
1 lžíce kari,
sůl,
hrst petrželky,
2 vejce.
Postup: Kluciv akci na oleji pozvolna osmahnou nasekaný česnek, až uvolní vůni a lehce zezlátne, přidají cibulku, osmahnou, vmíchají nadrobno nasekaný květák, ochutí kari, osmahnou, osolí. Pokrm Kluciv akci odstaví, nechají zchladnout a do směsi vmíchají nasekanou petrželku a vejce.
Touto květákovou směsí naplní Kluciv akci formičky a dají zapéct.
A aby byl pokrm dokonalý, podávají jej Kluciv akci s listovým salátem s klíčky. Poté doslova zažijete chuťový orgasmus.
Listový salát s klíčky
Ingredience na listový salát s klíčky:
4 hrsti rukoly,
½ ledového salátu,
klíčky podle chuti (vojtěška, mungo, červená řepa),
panenský olivový olej,
citronová kůra a šťáva
Postup:Kluciv akci rukolu smíchají s natrhaným listovým salátem, přidají klíčky, trochu citronové kůry, zakápnou olejem a zastříknou citronovou šťávou.
Takto připravený salát podávají Kluciv akci s košíčky s květákovým kari.
V Čechách jsou velmi oblíbené nejrůznější pořady o vaření, a jedním z nich jsou i Kluciv akci, kteří si získali diváky svým zápalem a láskou k vaření, i proto se jim daří své diváky nalákat na to, aby doporučené recepty sami vyzkoušeli.
Jedním z jejich receptů je i "hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborový knedlíkem".
Kombinace masa, špenátu a bramborového knedlíku je v Čechách velmi oblíbená a každá kuchařka (a samozřejmě i kuchař) ji dělá po svém, ochucuje ji tak, jak to jí / jemu a jejím / jeho strávníkům vyhovuje. I Kluciv akci mají tento recept osvědčený.
Kluciv akci vezmou osmažená stehna bez bylin a oleje a vloží je do hrnce, kde je osmahlá cibule s vývarem a vše dusí 1,5 až dvě hodiny. Tuk, ve kterém se smažila stehna Kluci odloží na později a použijí ho na orestování žampiónů a papriček. Nyní po dvou hodinách vaření je vidět, že šťáva z dušených stehen je krásně zahuštěná rozvařenou cibulí, takže není třeba zahušťovat jíškou, jen se chuť zjemní smetanou, kterou nalijí do vroucí omáčky. Zamíchají a odstaví.
Ingredience: 10 vajec, 1 cibule, 1 sklenice tatarky, dle chuti bílý pepř a sůl
Postup: Vejce uvaříme natvrdo. Uvařená vejce vychladíme, nakrájíme na měsíčky a vložíme do větší misky. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno a vložíme do větší misky. Přidáme tatarku, opepříme, osolíme, smícháme a podáváme.
Postup: Kluciv akci nakrájí žemle na kostky a ve středně vyhřáté troubě je vysuší dokřupava. Česnek a ančovičky nakrájí najemno. V míse vymíchají žloutky s vinným octem, cukrem, hořčicí, pepřem a solí dohladka a postupně, za stálého míchání, přilévají olej, až získají majonézovou emulzi. Vmíchají ančovičky s česnekem a dají do lednice vychladit.
Kuřecí prsa očistí, ochutí špetkou pepře, kari, solí a lehce zakápnou olejem a vetřou do masa. Maso opečou na troše olivového oleje dozlatova společně s plátky slaniny. Salát natrhají na kousky a promíchají s dressingem.
Na talíř servírují salát, nakrájená kuřecí prsa, slaninu, krutony a zdobí hoblinami parmazánu.
Nyní si Kluciv akci orestují pokrájené žampiony a papriku na oleji ze smažení stehen. Servírují to tak, že na talíř umístí stehno, polijí ho trochou omáčky a navrch nakupí orestované žampiony s paprikou. Celé to pak ozdobí snítkem rozmarýnu použitého při smažení stehen. Já osobně bych pokrm doplnila o knedlíky, protože omáčka je s nimi velice chutná.
Kluciv akci si nejdříve nadrobno nakrájí cibulku. K tomu přidají na plátky nakrájený česnek. Rovněž si nákrájí papriku na tenké krátké proužky a na plátky také rozkrájí žampióny. Nyní na oleji osmahnou cibulku s česnekem. Restují jen zlehka tak, aby cibule nezhnědla a na závěr k cibuli přidají sušenou mletou papriku. Promíchají a zalijí to slepičím vývarem a nechají vařit dokud nepřidají stehna.