Téma: 

vaření vosku


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VYVAŘOVÁNÍ VČELÍHO VOSKU

Vařák na vosk

Nebo můžete zvolit vaření a přelití přes síto. Vosk se hodí přímo do hrnce s vodou a nechá se rozpustit, poté se vše (tedy vosk, voda i nečistoty) lije přes síto do nádoby. Síto musí být poměrně řídké, takže se v něm zachytí jen ty nejhrubší nečistoty, jako například mrtvé včely. Síto se poměrně rychle zaplní, je potřeba nalít vosku jen trochu, prohrábnutím ho nechat co nejvíc protéct, nečistoty vyhodit a nalít další trochu. Toto je jednoduchý způsob, nenáročný na vybavení, ale odstraní jen ty nejhorší nečistoty. Vosk je dále nutné čistit usazováním.

Nejúčinnější způsob získávání vosku představují odstředivky. Někteří včelaři proto používají pařáky s upraveným otočným košem jako parní odstředivky.

Zdroj: Vyvařování včelího vosku
Zveřejněno: 15.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dotaz

Prosím o poměr smůly,oleje,vosku děkuji

Zdroj: diskuze Smolná mast
Odesláno: 13.6.2018 uživatelem Kůrková jana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VYVAŘOVÁNÍ VČELÍHO VOSKU

Tavení vosku párou

Jiným řešením je použití pařáku. Pařák na vosk je velká uzavřená nádoba, do které se na síto vloží voští, a poté se do ní přivádí horká pára. Ta vosk taví, ten protéká sítem a usazuje se v nádobě na dně. Nečistoty zůstávají v sítu. Jde o dobrou, funkční metodu, problém je pouze ve finančních nákladech. Pařáky jsou docela drahé.

Zdroj: Vyvařování včelího vosku
Zveřejněno: 15.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: kolagen na obličej

Kolagen v krému zalepí póry a tím jakoby vyhladí pokožku, která pak vypadá jako z vosku. Pro kvalitu pokožky je určitě lepší užívat kolagen vnitřně. Zlepší se nejen kůže, ale i na nehty, vlasy a pomůžete i cevám.

Zdroj: diskuze Kolagen na obličej
Odesláno: 9.6.2016 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VYVAŘOVÁNÍ VČELÍHO VOSKU

Tavení včelího vosku v pytli

Vosk lze získat i vařením v pytli. Voští se vloží do pytle z hrubé látky, pevně zaváže a takto se to celé vloží do vařící vody. Vosk taje a prochází pytlem ven, zatímco nečistoty zůstávají uvnitř. Jakmile je dost vytaveno, pytel vyjmeme a zbyde vosk. Jde o funkční a jednoduchou metodu, která ale není tak produktivní – v samotném pytli dost vosku uvázne, zvlášť když ho potom vytahujeme. Bylo by potřeba jej ještě v rukou vyždímat, jenže při té teplotě to není možné. Používají se na to i různé lisy, ale ty už bohužel nejsou běžně dostupným vybavením.

Zdroj: Vyvařování včelího vosku
Zveřejněno: 15.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: propolisová tinktura

Čistý líh který je uvedený v článku je na přípravu tinktury moc silný - dochází k rozpouštění vosků. Naopak vodka je zase slabá. Nejlepší je použít 80% konzumní líh a po maceraci zředit. Dobrý recept je například tady: www.domacimed.cz/pro…

Zdroj: diskuze Propolisová tinktura
Odesláno: 5.4.2018 uživatelem Jaromír Frank
Počet odpovědí: 0

DEPILACE VČELÍM VOSKEM

Dostupnost včelího vosku

Včelí vosk si můžete opatřit například zde.

Zdroj: Depilace včelím voskem
Zveřejněno: 20.10.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: fikus

Fíkus je české jméno pro rostlinu fíkovník pryžodárný a ten opravdu kvete. Stejně jako u jiných členů rodu Ficus, květy vyžadují jen určitý druh vosku, aby jím byly opylovány ve společně vyvinutém vztahu. Vzhledem k tomuto vztahu rostlina nevytváří vysoce barvité nebo voňavé květy, které by přilákaly další opylovače. Plod je malý žlutozelený oválný 1 cm dlouhý, sotva jedlý a obsahuje pouze životaschopné semeno. Zde se můžete podívat, jak vypadají jeho květy www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Fíkusy druhy a pěstování
Odesláno: 12.9.2017 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

VYVAŘOVÁNÍ VČELÍHO VOSKU

Bělení včelího vosku

Jestliže jsme někde udělali chybu a vosk má nevzhlednou barvu (je špinavě hnědý, tmavě šedý a podobně), popřípadě nemá ani typicky voskovou vůni, vosk jsme do určité míry znehodnotili. Takový vosk je neprodejný a nebude použit ani k výměně za mezistěny. I takový vosk jde ještě trochu upravit, a to následujícím způsobem: Do smaltované nádoby (smalt nesmí být nikde odprýsknutý) se dá tolik vody, kolik se obvykle přidává k převařování vosku. Vosk se roztopí a k vroucí směsi se přidá 10 % kyseliny fosforečné, počítáno na množství vody. Vaří se za neustálého míchání po 10 minut. Je nutno hlídat, aby směs nepřekypěla. Poté se nechá ustát, zchladnout, kyselá voda se odstraní, nahradí čistou a znovu se převaří. Tento proces se opakuje ještě jednou, aby se z vosku odstranily zbytky kyseliny fosforečné.

Zdroj: Vyvařování včelího vosku
Zveřejněno: 15.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: lopuchová mast

Lopuchová mast se dělá z kořene lopuchu.
Umyjte a nastrouhejte kořen lopuchu a smíchejte ho se slunečnicovým nebo olivovým olejem a kakaovým máslem v poměru jeden díl strouhaného kořene, dva díly oleje a jeden díl másla. Směs dejte do vodní lázně (hrnec v hrnci s vodou) a zahřejte to na teplotu 90°C a udržujte to tak 2 až 3 hodiny. Pak to preceďte a smíchejte to se strouhaným včelím voskem v poměru čtvrt hrnku vosku na dva hrnky kapaliny. Vychlaďte to a mast je hotová.

Zdroj: diskuze Lopuchová mast
Odesláno: 25.6.2015 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VÝROBA HYDRATAČNÍHO KRÉMU

Upozornění

  • Čaje můžete nahradit čerstvou šťávou z bylin, pokud jí dáváte přednost. Také můžete nahradit zmiňované oleje za avokádový olej, olivový olej nebo další jiné, ale s podobnou hustotou. Místo včelího vosku můžete použít bambucké máslo nebo kakaové máslo.
  • Neponořujte do krému prsty, používejte kosmetickou stěrku, aby nedošlo ke kontaminaci krému.

Zdroj: Výroba hydratačního krému
Zveřejněno: 10.2.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: "Milujem" takéto typy receptov:

Nie je uvedená gramáž alebo je uvedená niekoľkými spôsobmi - šálek (? ml), lžička... Ďalšie "odbornost"i tohto receptu: že naliať včelí vosk... nie každý vie, že sa musí vo vodnom kúpeli rozpustiť spolu s olejovou zložkou, treba to napísať. A koľko včelieho vosku? Dôkladne priemiešať znamená poriadne miešať (najlepšie v mixéri), inak zmes s lecitínom a všelím voskom ako emulgátormi nezemulguje. Granulovaný lecitín sa MUSÍ pred výrobou krému na cca 1 hod. nechať rozpustiť vo vodnej zložke. Ach jaj...

Zdroj: diskuze "Milujem" takéto typy receptov:
Odesláno: 28.5.2014 uživatelem Kleopetra
Počet odpovědí: 0

RECEPT NA HABROVÝ KRÉM

Recept na habrový krém

  • 2 vrchovaté lžíce hotové vychladlé želatiny agar agar,
  • 1 lžíce včelího vosku,
  • 1 lžíce tinktury z habru obecného,
  • 1 lžíce šťávy z citronu,
  • 3 lžíce jojobového oleje,
  • na špičku lžíce kosmetický jíl,
  • 6 kapek habrového esenciálního oleje.

Nejprve zahřejte včelí vosk a pak ho smíchejte s želé Agar Agar. Až se želé i včelí vosk rozpustí, tak přidejte jojobový olej a směs důkladně promíchejte a nechte odstát 10 minut. Během této doby smíchejte tinkturu z habru, citronovou šťávu a jíl do vláčné kašičky, kterou pak přidejte do odstaveného rozehřátého včelího vosku. Vše důkladně míchejte nejlépe elektrickým metličkovým mixérem, dokud nedosáhnete pěkné krémové konzistence. Na závěr míchání přidejte habrový esenciální olej. Krém vydrží dlouho, když ho budete skladovat ve skleněné nádobě a v chladu, nejlépe v lednici.

Zdroj: Recept na habrový krém
Zveřejněno: 10.1.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: mast

Příprava smrkové masti je jednoduchá. Nejdříve si připravíte nasycený olej a to tak, že do dvou třetin uzavíratelné sklenice vložíte kusy smrkové smůly, které zalijete do plného obsahu sklenice oblíbeným olejem, uzavřete a uchováte při teplotě 40 až 50 stupňů Celsia, dokud se smůla do oleje nerozpustí. To může trvat i několik dní. Pomoci smůle v rozpouštění můžete častým zatřesením se sklenicí. Nasycený olej pak smícháte s včelím voskem v poměru 2 lžíce vosku na 230 ml nasyceného oleje a přivedete k teplotě, kdy budete moci smíchat olej s voskem dohromady, obvykle 50 °C. Pak hned ještě teplé slijete do sterilní skleněné uzavíratelné nádoby, kterou uzavřete až po vychladnutí obsahu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mast
Odesláno: 29.9.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

DOMÁCÍ VÝROBA PLEŤOVÉHO KRÉMU Z ALOE VERA

Věci, které budete potřebovat

  • ⅔ šálku destilované nebo pramenité vody;
  • ⅓ šálku gelu Aloe vera;
  • 5 kapek esenciálního oleje dle výběru;
  • skleněnou odměrku;
  • ¾ šálku mandlového oleje;
  • ⅓ šálku kakaového másla;
  • ¼ lžičky lanolinu;
  • 30 gramů strouhaného vosku;
  • malý hrnec;
  • mixér;
  • skleněnou nebo plastovou nádobu s víkem.

Zdroj: Domácí výroba pleťového krému z Aloe vera
Zveřejněno: 19.7.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: boule pod kůží na brise

Ahoj mohl by si poslat recept na vaření náš pejsek taky má tak třeba mu to pomůže děkuji moc email je darinka.schwarzova@gmail.com

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise
Odesláno: 31.7.2018 uživatelem Darina
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

DEPILACE VČELÍM VOSKEM

Jak depilovat včelím voskem

Včelí vosk rozpustíte, nanesete špachtlí na pokožku po směru růstu chloupků, přiložíte papírovou pásku, kterou následně strhnete proti směru růstu chloupků. Před depilací by pokožka měla být čistá a suchá. Po depilaci odstraňte zbytky vosku z pokožky „podepilačním‟ olejem a pokožku zklidněte „podepilačním‟ gelem. Zpomalení růstu chloupků docílíte aplikací „podepilační‟ progresivní ampule nebo spreje.

Zdroj: Depilace včelím voskem
Zveřejněno: 20.10.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: kaštanová mast

vařím si hodně mastí, konopnou, kostivalovou, měsíčkovou, kaštanovou, dělam si i svoje masážní oleje, masti vařím ve vodní lázni a jen ve vepřovém sádle, kaštany loupu mast je krásně bílá. přeji hodně zdaru při vaření.

Zdroj: diskuze Kaštanová mast
Odesláno: 16.10.2012 uživatelem alena
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VÝROBA HYDRATAČNÍHO KRÉMU

Věci, které budete potřebovat

  • hrnek vody;
  • jeden nebo dva čajové sáčky heřmánku, zeleného čaje nebo květy měsíčku;
  • kuchyňskou váhu;
  • 100 ml mandlového oleje;
  • 20 ml oleje z pšeničných klíčků;
  • 90 g strouhaného vosku;
  • malou pánev nebo kastrůlek;
  • 20 ml glycerolu (glycerinu);
  • 20 ml gelu Aloe vera;
  • 6 až 10 kapek esenciálního oleje (levandule, růže, heřmánek nebo pomeranč);
  • ponorný mixér;
  • malou sklenici se šroubovacím víkem.

Zdroj: Výroba hydratačního krému
Zveřejněno: 10.2.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: využití

kokosový olej jsem vyzkoušela, používám jej na vše možné, i když nejvíce se mi osvědčil při vaření. Doporučuji ale kupovat jen kvalitní, už jsem narazila i na méně kvalitní oleje, které zapáchaly a které bych si na pánev teda určitě nedala. Já mám dobré zkušenosti s tímto www.lekarna.cz/es-bi… Dá se použít i na suchou pokožku nebo popraskané rty:)

Zdroj: diskuze Využití
Odesláno: 3.11.2015 uživatelem Šárka
Počet odpovědí: 0

VYVAŘOVÁNÍ VČELÍHO VOSKU

Tavení včelího vosku

Jakmile máme voští oddělené od rámků (anebo jsme ho v rámcích nikdy neměli), můžeme se pustit do zpracování. Některé metody oddělení plástů od rámku už vlastně prvním stupněm zpracování byly. V prvním stupni jde vždy o to tavením oddělit vosk od hrubých nečistot. To lze udělat několika způsoby. Teoreticky si člověk dovede představit, že by voští roztavil a pak ho přecedil přes síto nebo látku. Problém je v tom, že vosk celkem rychle tuhne a látku i síto ucpávají i nečistoty. Vosk brzy přestane protékat proudem, jenže my ho skrz síto potřebujeme dostat co nejrychleji, jinak ztuhne a už to nepůjde. Všechny metody tedy řeší otázku, jak prohnat vosk sítem a přitom ho udržet na vysoké teplotě.

S tímto problémem vám pomůže sluneční tavidlo, což je bedna s proskleným víkem. Do bedny se dá voští (nebo rámky s plásty), zavře se a dá se na sluníčko. Pod přímým sluncem teplota uvnitř bedny snadno přesáhne 60 °C, což je hranice tání vosku. Vosk na šikmém dnu tavidla stéká do připraveného korýtka, zatímco všechny nečistoty zůstávají ležet na dně. Sluneční tavidlo je skvělé v tom, že bez nákladů na energie a s minimem práce pěkně čistě oddělí vosk od nečistot. Nevýhody jsou závislost na počasí a menší výtěžnost, trocha vosku na nečistotách pořád zbyde a tavidlo ho neodstraní.

Zdroj: Vyvařování včelího vosku
Zveřejněno: 15.6.2017

RECEPT NA HABROVÝ KRÉM

Recept na habrový krém

  • 2 vrchovaté lžíce hotové vychladlé želatiny agar agar,
  • 1 lžíce včelího vosku,
  • 1 lžíce tinktury z habru obecného,
  • 1 lžíce šťávy z citronu,
  • 3 lžíce jojobového oleje,
  • na špičku lžíce kosmetický jíl,
  • 6 kapek habrového esenciálního oleje.

Nejprve zahřejte včelí vosk a pak ho smíchejte s želé Agar Agar. Až se želé i včelí vosk rozpustí, tak přidejte jojobový olej a směs důkladně promíchejte a nechte odstát 10 minut. Během této doby smíchejte tinkturu z habru, citronovou šťávu a jíl do vláčné kašičky, kterou pak přidejte do odstaveného rozehřátého včelího vosku. Vše důkladně míchejte nejlépe elektrickým metličkovým mixérem, dokud nedosáhnete pěkné krémové konzistence. Na závěr míchání přidejte habrový esenciální olej. Krém vydrží dlouho, když ho budete skladovat ve skleněné nádobě a v chladu, nejlépe v lednici. Jakým způsobem si můžete vyrobit vlastní tinkturu z habru obecného se dozvíte v tomto článku https://www.krasojizda.cz/domaci-recept-na-tinktury-z-pupenu-stromu-krx-137-6374.html
 

Zdroj: Recept na habrový krém
Zveřejněno: 10.1.2012

VYVAŘOVÁNÍ VČELÍHO VOSKU

Jak vzniká včelí vosk

Včelí vosk je produktem trávicího procesu včely medonosné. Vzniká činností voskových žláz, které má včela dělnice vyvinuty párově na 3.–6. článku/kroužku břišní šupinky (eternitu) zadečku svého těla. Matka a trubci voskové žlázy nemají.

Břišní šupinky zadečkových kroužků se skládají ze dvou částí. Na zadním dílu každého kroužku jsou dvě uprostřed od sebe oddělená „vosková zrcadélka“ nepravidelného tvaru. Zadní díl šupinky je jednotný a zbarvený jako ostatní chitin.

Vosková zrcadélka mají větší počet velmi drobných mikroskopických otvůrků, jimiž proniká ven vylučovaný žlázový sekret, který na vzduchu ihned tuhne v bezbarvé voskové šupinky. Udává se, že jedna vosková šupinka váží 0,6–0,8 mg.

Nejvyšší aktivitu v produkci vosku včely vyvíjejí za příhodných podmínek ve 12.–18. dni svého života, tedy v období, kdy jsou označovány jako takzvané stavitelky. Jsou-li však k tomu donuceny, produkují vosk i v jiném období.

Podmínky, které včelstvo a jeho stavitelky potřebují pro produkci vosku, jsou: silné včelstvo, dostatek mladých včel, dostatečný přínos sladiny a pylu, teplota v úlu 35 °C, dostatečný prostor pro stavbu.

Zdroj: Vyvařování včelího vosku
Zveřejněno: 15.6.2017

VYVAŘOVÁNÍ VČELÍHO VOSKU

Čištění včelího vosku

Máte tedy vosk, ale jsou v něm pořád drobné nečistoty, které už žádné síto nezachytí. Ty se dostanou pryč usazováním. Není nutné to dělat, záleží na nás, k čemu chcete vosk používat a jakou čistotu na to potřebujete.

Postup: Dáme vosk do hrnce s čistou vodou a přivedeme k varu. K přečištění vosku převařením se používá 0,5 l vody na 1 kg vosku. Vosk se vloží do příslušného množství vody, na tepelném zdroji se uvede do mírného varu a vaří se tak dlouho, až se vosk beze zbytku rozpustí. Při převařováni dbáme na to, aby pěnící se vosk z nádoby nepřekypěl, protože by se při přímém styku s rozpáleným topným tělesem vznítil. Vosk necháme vařit alespoň 30 minut. Převařený vosk ihned i s vodou nalijeme do nádoby (čistý plastový kbelík, který je shora rozšířený). Nádobu s převařeným voskem necháme bez pohybu pomalu chladnout v teplé místnosti. Potřebujeme, aby se nečistoty usadily na dně voskové vrstvy, proto to musíme celé nechat v klidu a ani náznakem nemíchat, ani aktivně chladit. Jakmile je vosk vychladlý, vyndáme ho. Pokud je dostatečně čistý, měl by se sám odlepit od stěn. Na spodní straně voskového koláče bude vrstva nečistot. Ty nejnižší snadno seškrábneme, ty výše jsou už trochu promíchané s voskem, takže se musí oškrabovat například špachtlí. Oškrabujeme, dokud není vosk i zespodu dokonale čistý. Oškrábané nečistoty promíchané s voskem si schováme, při příštím tavení je znovu vytavíme. Voskový koláč je už po oškrábání většinou čistý dostatečně. Pokud není, pustíme se do čištění znovu. Pozor, tímto postupem z vosku odstraníme jen mechanické nečistoty.

I ideálně vyčištěný vosk má žlutou barvu. To není na škodu, ale pro různé účely je vyžadován vosk co nejbělejší. Bělejšího vosku lze dosáhnout tím, že použijeme jen vosk z čistých panenských plástů, ale ani to není dokonalé. Vysloveně bílého vosku lze dosáhnout jen bělením. Dnes se bělení provádí tavením vosku různými chemikáliemi, například kyselinou, nebo přírodní cestou, tedy bělení sluncem.

Zdroj: Vyvařování včelího vosku
Zveřejněno: 15.6.2017

RECEPTY Z VAŘENÝCH VAJEC

Vaření vajec v mikrovlnce

Úspěchem vaření vajec v mikrovlnce je nastavení nízkého výkonu mikrovlnné trouby, jinak vám vejce praskne, až bouchne. Vejce můžete rozklepnout, dát do misky nebo talířek a dát vařit do mikrovlnky.

Zdroj: Recepty z vařených vajec
Zveřejněno: 23.10.2014

VYVAŘOVÁNÍ VČELÍHO VOSKU

Získávání vosku

Všechny formy včelího díla i různé odřezky jsou surovinou pro získání včelího vosku. Vosk vložený do úlu ve formě mezistěny a vyprodukovaný včelami přichází ve včelstvu do styku s medem, pylem, propolisem a kokony včelího plodu (košilkami). To vše na něj do určité míry působí, ovlivňuje jeho barvu nebo jeho výtěžnost ze suroviny. Vosk, který nepřišel do styku se žádnou z uvedených látek, je vosk panenský (čistý) a má bílou barvu. Včelař snadno rozpozná barevné odstíny vosku a pozná dílo takzvaně čistě panenské od díla včelami již dříve využitého. Veškerý ostatní vosk je zabarvený a čím vícekrát se v plástech vylíhl plod nebo souše/voští znečistily jiné látky (zplesnivěly, byly silně pokálené včelami a podobně), tím tmavší vosk získáme.

Pokud používáme klasické drátované rámky, musíme vyřešit otázku, jak z nich plást dostat. Je celkem jednoduché obříznout dřevěnou část rámku nožem, ale kolem drátků to jde hodně špatně. Plásty vyndané z rámků (a obecně každý dosud neroztavený plást) se nazývají voští.

Vosk by neměl přijít do styku se železem (tedy jiným, než je nerez). Pozor na oprýskané hrnce a neošetřené povrchy pařáků. Vosk pod vlivem železa šedne a ztrácí na kvalitě.

Odstranění vosku z plástů:

  • Plást z rámku vyřízneme nožem a tenké drátky prostě přeštípneme, nebo nám pod nožem samy povolí. Získáme tedy vosk i s drátky, které ale v dalším zpracování bez problému odstraníme. Horší je, že potom budeme muset všechny rámky znovu drátkovat.
  • Vložíme rámky do hrnce s vařící vodou. Stačí několik sekund, vosk povolí a z hrnce vytáhneme úplně čistý nadrátovaný rámek. Je to jednoduché a účinné, ale vyžaduje to dostatečně velký hrnec. Pokud ho máme, není důvod tento způsob nevyužít.
  • Vložíme rámky do slunečního tavidla.

Zdroj: Vyvařování včelího vosku
Zveřejněno: 15.6.2017

DOMÁCÍ VÝROBA PLEŤOVÉHO KRÉMU Z ALOE VERA

Recept na krém z Aloe vera

  1. Odměřte si destilovanou nebo pramenitou vodu, gel z Aloe vera a esenciální olej ve skleněné odměrce.
  2. Dále si odměřte potřebné množství mandlového oleje, kakaového másla, lanolinu a včelího vosku v odměrce, kterou pak umístíte do středu malého hrnce naplněného cca 5 cm vody.
  3. Hrnec postavte na plotnu a zahřívejte, dokud se voda nedostane do mírného varu. Až přísady začnou tát, hrnec odstavte.
  4. Nalijte směs oleje a vosku do mixéru a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud máte málo času, můžete umístit nádobu mixéru do lednice na dobu dvou až tří minut, což urychlí proces. Nedovolte však, aby směs příliš ztvrdla, měla by být krémově hustá.
  5. Jakmile se směs ochladí, zapněte mixér na nejvyšší otáčky. Směs vody a Aloe vera přidejte k rozmixované hmotě.
  6. Vypněte mixér, pokud se začne dusit a prskat. Krém by měl vypadat hutně a bíle. Přidejte zbývající vodu.
  7. Přelijte krém z Aloe vera do skleněné nebo plastové sklenice, uzavřete ji víkem a skladujte na chladném, suchém místě. Pro dosažení nejlepších výsledků by měla být směs využívána do šesti týdnů. Jakýkoli přebytek můžete skladovat v chladničce nejvýše po dobu tří měsíců.

Zdroj: Domácí výroba pleťového krému z Aloe vera
Zveřejněno: 19.7.2015

JAK PĚSTOVAT ČESNEK

Vaření s česnekem

Při přípravě potravin dělá chuť česneku doslova zázraky. Chuť a ostrost syrového česneku se liší v závislosti na odrůdě. Všechny druhy česneků při vaření změknou. Česnek můžeme přidávat do polévek, dušených i smažených pokrmů. Zkuste ochutnat: celé stroužky osmažíte na olivovém oleji s trochou soli a pak jimi potřete topinku.

Zdroj: Jak pěstovat česnek
Zveřejněno: 29.4.2013

VYVAŘOVÁNÍ VČELÍHO VOSKU

Včelí vosk

Druhým nejvýznamnějším produktem včely medonosné je včelí vosk. Vosk tvoří estery kyselin, volné kyseliny a uhlovodíky. Bod tání nastává při ± 65 °C a vosk tuhne přibližně při 63 °C. 25 až 30 °C stačí na jeho tvárnost (letní teplota v úlu je 35 °C). Kolem 0 °C je vosk nejen křehký, ale jeho povrch je navíc pokryt šedým povlakem, který po ohřátí zmizí (nejedná se o plíseň, ale o změnu struktury).

Při tvorbě díla včela doslova potí vosk na voskových zrcátkách na spodní straně zadečku. Chitinová stěna zrcátek je perforovaná mikroskopickými otvory, jimiž po zvýšené námaze tryská sekret jako čerstvý vosk. Ten na vzduchu tuhne a ve formě šupinky přebírá anatomický tvar zrcátka. I když se šupinka odloupne, zůstává částečně zasunutá pod přečnívajícím okrajem sousedního článku zadečku.

Včelí vosk dobře izoluje teplo, elektřinu a odpuzuje vodu. Při síle 4 mm jej lze ohnout přes hranu stolu, aniž by se zlomil (oproti parafínové náhražce).

Zdroj: Vyvařování včelího vosku
Zveřejněno: 15.6.2017

DEPILACE VČELÍM VOSKEM

Vlastnosti včelího vosku

Včelí vosk je plastická hmota, jejíž konzistence a viskozita se mění s teplotou. Vosk lze tvarovat již při pokojové teplotě (bod tání 65 °C), při teplotách kolem 0 °C se pak vosk stává velmi křehkým. Ve vodě se nerozpouští. Včelí vosk je mimo jiné vynikající izolant díky vysoké dielektrické konstantě (2,9). Vosk včely medonosné obsahuje až 284 různých látek, které určují jeho fyzikální a chemické vlastnosti.

Včelí vosk by se nikdy neměl rozehřívat na přímém ohni, aby se nevznítil. Jestliže vosk vzplane, nesmí se oheň hasit vodou, ale práškovým hasicím přístrojem nebo pískem. Nemáte-li tyto věci po ruce, vypněte vařič a nádobu opatrně přikryjte pokličkou (odpovídající velikosti) minimálně na 5 minut, dokud se vosk dostatečně neochladí.

Včelí vosk není závadný, a to ani z hlediska konzumace či jako přímá součást výživy člověka. Jeho využití je mnohostranné, využívá se například: v potravinářském průmyslu při balení a konzervaci potravin; v kosmetickém průmyslu při výrobě různých mastí a krémů; v dřevozpracujícím průmyslu při impregnaci a leštění dřeva; v elektrotechnice; v rytectví; ve zlatnictví; při práci s uměleckými předměty.

Zdroj: Depilace včelím voskem
Zveřejněno: 20.10.2015

RECEPTY Z VAŘENÝCH VAJEC

Vaření vajec

Vejce se dají vařit několika způsoby. Nejčastější je asi tento. Do malého kastrůlku dáme tolik vody, aby vejce byla ponořená. Vodu osolíme, přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, jak potřebujeme, naměkko, nahniličku nebo natvrdo. Vychladlá vejce oloupeme a můžeme podávat.

  • Aby vejce nepraskala, ohřejeme je nejdřív na pokojovou teplotu.
  • Aby vejce nepraskla, propíchneme širší stranu vejce jehlou.
  • Aby vejce nepraskla, do vody přidáme trochu octa.
  • Aby se vejce dobře loupala, po vaření je prudce zchladíme studenou vodou.
  • Vejce naměkko (ztuhlý bílek a syrový žloutek) vaříme 2–3 minuty.
  • Vejce na hniličku (ztuhlý bílek a napůl vařený žloutek) vaříme 5–6 minut.
  • Vejce natvrdo (ztuhlý bílek i žloutek) vaříme 8–10 minut.

Zdroj: Recepty z vařených vajec
Zveřejněno: 23.10.2014