VEGAN je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Celer je poměrně velká a nepříliš vzhledná zelenina, ze které však můžete vykouzlit vynikající pokrmy. V průběhu roku lze prakticky kdykoliv koupit celer skladový. Prodává se bez natě a má osekané kořeny ve spodní části. V létě a na začátku podzimu je pak dostupný i celer sezónní, ten se prodává s natí a často i v menších velikostech. Sezónní celer je jemnější, část povrchu má zbarvenou dozelena, dužina je panensky bílá a vůně je výraznější. Nikdy si ho tedy v aktuální sezóně nenechte ujít.
Postup: Celer nakrájíme na silnější půlkolečka a na minutu vhodíme do vroucí osolené vody s octem (1 lžíce). Vyndáme, osolíme, opepříme, přidáme koření na ryby dle chuti (rozmarýn, oregano, tymián a podobně). Obalíme v hrašce vegan dle návodu nebo v trojobalu a osmažíme. Po smažení je dobré vysát přebytečný olej ubrousky. Podáváme s bramborovým salátem ze sojanézy a s kousky tofu hamburgeru.
Tip: Ihned po osmažení opláchněte celer na vidličce vroucí vodou. Tímto způsobem zůstane křupavý a bez omastku.
Celerové saláty jsou výborné hlavně v zimě a jsou levné, rychlé, jednoduché a chutné.
Syrový celerový salát
Ingredience: stejné množství celeru a mrkve, k dochucení oříšky, ovesné nebo žitné vločky po jedné lžíci, hrst celerové natě
Postup: V poměru 1 : 1 smícháme syrový nastrouhaný celer s mrkví. Přidat můžeme oříšky, experimentátoři mohou vyzkoušet i přísadu tvořenou ovesnými nebo žitnými vločkami. Povrch salátu posypejte celerovou natí.
Tip: Takto připravený salát dodá organismu nejen důležité vitamíny (zejména skupiny B) a nenasycené mastné kyseliny, ale dovede též eliminovat nepříjemné důsledky naší rafinované stravy, plné anorganických prvků.
Postup: Celer nakrájený na nudličky povařte v osolené a okyselené vodě spolu s kořením. Vařte na skus. Po vychladnutí přidejte najemno krájená jablka, olej a podle chuti oslaďte.
Tip: Celer stačí očistit a nakrájet na malé kostičky. Podobně upravte i další ovoce – jablka, ananas nebo pomeranč. Do salátu můžete přidat třeba i nahrubo nasekané ořechy. Smíchejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou a mírně osolte.
Jak se vám líbí netradiční celerové recepty? A jste příznivci celeru? Pokud ne, zkuste je a uvidíte, jak jsou chutné, a nemusíte být ani vegan. Vždyť takové zpestření masového jídelníčku není na škodu a ještě ušetříte. Nasládlá chuť celeru nemusí nutně doplňovat jen masitá jídla. Zkuste ji přidat třeba k ovoci, jistě tím rodinu příjemně překvapíte.
Ingredience: 1 zralý banán, 100 ml rostlinného mléka, pár lžic mouky, 1 lžíce kokosového oleje na smažení, k servírování ořechové máslo, čokoládu a podobně
Postup: Oloupejte banán (ideální je ten, který už má na slupce pár hnědých puntíků) a v misce ho rozmačkejte na kaši. Přilijte rostlinné mléko, například kokosové, které se může střídat se sójovým nebo rýžovým. Všechny ale v lívancích chutnají ve výsledku dobře. Poté přisypte pár lžic mouky (výborně se hodí ječná, pohanková nebo špaldová) - tady záleží množství na tom, jak husté chcete těsto mít. Doporučuje se konzistence hustšího jogurtu, lívance pak budou krásně vláčné.
Připravte si pánev, na kterou dejte 1 lžíci oleje a nechte rozpálit. Samozřejmě můžete lívance opéct i nasucho, pokud chcete odlehčenější variantu a máte dobrou pánev (například teflonovou). Nyní vytvořte pomocí lžíce několik stejně velkých lívanců. Po chvilce se těsto lehce zatáhne a bude čas lívance obrátit a osmažit je i z druhé strany. Druhá strana bude hotová rychleji, tak to nezapomeňte kontrolovat, ať lívance zbytečně nespálíte.
Hotové "vegan lívance" podávejte například s ořechovým máslem nebo kvalitní čokoládou. Marmelády se moc doporučují, protože bývají přeslazené, což v kombinaci se sladkým těstem není úplně to nejlepší. Z másel je osvědčená značka Meridian, a to máslo mandlové nebo arašídovo-kokosové. Nebo pak Delicious fit food má naprosto skvělá ořechová másla, která není problém sníst na posezení. O kokosové čokoládě Lindt ani nemluvě. Tak do toho, vegani!
Ingredience podle chuti: mletý barevný pepř, sůl, kmín, čerstvá petrželka
Postup: Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Hrášek vyloupeme z lusků, případně použijeme hrášek mražený. V hrnci rozehřejeme lžíci olivového oleje, vsypeme cibuli a osmahneme. Přidáme brambory, prolisovaný česnek a opět krátce orestujeme. Obsah v hrnci zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, přidáme koření Horalka, sůl a 10 minut povaříme. Poté přisypeme hrášek a dalších 5–10 minut povaříme. Odebereme jednu naběračku husté části polévky stranou a toto množství rozmixujeme. Rozmixovanou část přilijeme do polévky, vsypeme na kolečka nakrájený vegetariánský párek, opepříme, podle chuti ještě přisolíme a pár minut prohříváme. Vegetariánskou frankfurtskou polévku doplníme o čerstvě nasekanou petrželku a podáváme. Větší jedlíci mohou přikusovat pečivo.
Ingredience: 500 g vařených oloupaných brambor, 300 g kysaného okapaného zelí, 1 uzené tofu, 1 vejce, 4 lžíce hrubé mouky, 1 větší stroužek česneku, 1 lžička mleté papriky, pepř, sůl, olej na smažení
Postup: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a rozšťoucháme. Přidáme okapané zelí, pokrájené uzené tofu, nastrouhaný česnek, pepř, papriku a dle chuti osolíme, je-li třeba. Dobře promícháme a směs dle potřeby (druhu brambor) zahustíme moukou tak, aby nám z ní šly tvarovat placičky, které pak v rozpáleném oleji smažíme z obou stran dozlatova a dokřupava. Po osmažení odkládáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Také můžeme dochutit tymiánem. Podáváme teplé i studené, jako hlavní chod, přílohu nebo chuťovku k pivu.
Ingredience: cca 4 krajíce chleba (dejte si pozor na složení), hraška, černá sůl, olej, kečup, veganský sýr VioLife
Postup: Tři zarovnané polévkové lžíce hrašky smícháme s vodou tak, aby hraška vytvořila konzistenci podobnou vajíčku. Přidáme černou sůl. Pokud jste o černé soli ještě neslyšeli, ve zkratce, dodá jídlu vajíčkovou chuť, je tedy ideální pro různé „vajíčkové“ pomazánky a samozřejmě i pro tento recept. Chleby z obou stran obalíme ve směsi a osmažíme na rozpáleném oleji. Z obou stran dozlatova. Poté chleba lehce postříkáme kečupem, posypeme sýrem a můžeme podávat.
Ingredience: 2 střední brambory, 1 cibule, 1 hokaido dýně, 1 litr zeleninového vývaru, 1 velká mrkev (nebo 2 menší), 120 ml sójové nebo rýžové smetany, 1 lžička soli, 1 lžička másla, 1/4 lžičky pepře, špetka muškátového oříšku
Ingredience dle chuti: 2 polévkové lžíce třtinového cukru, slunečnicová semínka na ozdobu, petržel na ozdobu
Postup: Slupku dýně důkladně omyjeme, ale loupat ji nebudeme (obsahuje plno vitaminů a byla by tak škoda ji vyhodit). Dýni rozpůlíme a zbavíme semínek (jsou tvrdá a jemné chuti polévky by jen uškodila). Poté ji nakrájíme na menší kostky. V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme dýni, mrkev nakrájenou na kostičky, brambory nakrájené nadrobno a cibuli na kolečka. Restujeme asi 5 minut a zalijeme vývarem (nebo vodou s bujonem). Osolíme a opepříme. Vaříme 25–30 minut a odstavíme. Rozmixujeme ponorným mixérem nebo necháme trochu zchladnout a dáme do klasického mixéru. Když je polévka rozmixovaná dohladka přelijeme ji zpátky do hrnce a přidáme i smetanu a cukr. Promícháme, pokud už polévka vychladla, znovu dohřejeme. Pro ozdobu můžeme použít petrželku nebo slunečnicová semínka, která nasucho opražíme na pánvi. Stačí jen minutka nebo dvě, aby se krásně rozvoněla. Dobře je hlídejte a stále míchejte, při přepálení zhořknou.
TIP: Místo klasické soli můžete použít stejné množství soli himálajské. Obsahuje cenné přírodní vitaminy a minerály. Konzumací této zdravé soli dodáváte organismu řadu důležitých živin. Slunečnicová semínka promyjte a zbavte dužiny. Poté usušte. Můžete je používat opražená místo krutonů na ozdobu polévek.