Téma: 

vejce natvrdo

VEJCE NATVRDO

Vejce natvrdo nebo na tvrdo

Z gramatického hlediska jsou správně obě dvě varianty, tedy natvrdo i na tvrdo, takže bez obav můžete používat oba výrazy.

Zdroj: Vejce natvrdo
Zveřejněno dne: 28.10.2016

Diskuze: Re: pangamin

Adriano, kup si B-komplex forte a k tomu si užívej vařená vejce, dobré libové maso. Dále pak chutné pečivo a nízkotučné sýry. Občas taky něco téžkého zvedni, třeba svoje tělo z dřepu do výskoku a uvidíš, že se ti tělo začne vyplňovat masem a ty pak přibereš.

Zdroj: diskuze Pangamin
Odesláno dne: 13.1.2012 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VEJCE NATVRDO

Vejce na hniličku

Má táhlý žloutek a přitom tuhý bílek, vaří se 5 a půl až 6 minut. Špička vejce nahniličko se naklepává lžičkou, aby šla dobře loupat.

Zdroj: Vejce natvrdo
Zveřejněno dne: 28.10.2016

Diskuze: zázvor na rychlejší růst vlasů

Četla jsem že hořčičné semínko urychlí růst vlasů, místo semínka jsem použila sušený mletý zázvor, vejce, olivový olej a trochu teplé vody. Tato maska mě pěkně prohřala pokožku hlavy, chtěla bych vědět kolikrát do týdne lze takovýto zábal na vlasy udělat a zda také přispěje k rychlejšímu růstu vlasů. Děkuji za odpověď. Dagmar Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Zázvor na rychlejší růst vlasů
Odesláno dne: 13.8.2016 uživatelem Dagmar
Počet odpovědí: 0

VEJCE NATVRDO

Vejce naměkko

Má tekutý žloutek a někdy lehce i bílek, vaří se cca 4 minuty. Špička se odsekává nožem. Tekutý žloutek se vyjídá lžičkou.

Zdroj: Vejce natvrdo
Zveřejněno dne: 28.10.2016

Diskuze: Re: dna dieta výše purinů v potravinách

Hovězí, vepřové, skopové i kozí maso mají vysoké množství purinů. Proto ani jeden z těchto druhů mas není vhodný pro pacienty se dnou. Tato masa je třeba z jídelníčku úplně vyloučit. Použít se dá drůbeží maso (kuře, kachna, krůta), ale jen poloviční porce. Dále je možné místo masa použít tofu nebo slepičí vejce, ale ty také jen střídmě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách
Odesláno dne: 21.1.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VEJCE NATVRDO

Vejce natvrdo bez popraskání

Před vařením nechte vejce ohřát na pokojovou teplotu, zabráníte tak popraskání skořápky. Ke stejnému účelu slouží trocha octa přidaná do vody, ve které vejce vaříte.

Na vaření vajec používejte menší kastrůlek, vejce vkládejte do studené vody a přiveďte k varu. Mějte po ruce kuchyňský budík nebo hodinky a odměřte si dobu vaření. Ta záleží na tom, v jaké úpravě chcete vejce jíst. Vejce natvrdo nechte v rendlíku vařit 10 minut. Pokud budete vejce vařit déle, žloutky budou mít nazelenalý okraj a budou vysušené.

Aby se vejce dobře loupala, po uvaření je slijte a prudce zchlaďte ve studené vodě. Tím také zastavíte var a vejce budou mít přesně tu konzistenci, kterou máte rádi.

Zdroj: Vejce natvrdo
Zveřejněno dne: 28.10.2016

Diskuze: přechod dlouhá menstruace přírodní léčba

Dobrý den,
48 let, 2 děti, 1/2 roku nejím mléčné věci, vejce a nyní 3 měsíce i maso, tzn. 1/4 roku jsem veganka bez čehokoliv živočišného. Během této doby se mi začala objevovat nepravidelná menstruace (přechod, veganka)? Vždy 1 měsíc mám menses např. 3 týdny, další měsíc nic, pak zase krvácím 3-5 týdnů a další zase nic. Je možné, že mi díky veg. stravování chybí nějaké vitaminy, minerály, nebo je to přechodem (hormony)? Má někdo, kdo se stravuje vegansky zkušenosti s léčbou pomocí přírodních prostředků, abych nemusela na kyretáž, narkózu apod.? Děkuji

Zdroj: diskuze Přechod dlouhá menstruace přírodní léčba
Odesláno dne: 7.11.2016 uživatelem Lenka Hanousková
Počet odpovědí: 0

RECEPTY Z VAŘENÝCH VAJEC

Vaření vajec

Vejce se dají vařit několika způsoby. Nejčastější je asi tento. Do malého kastrůlku dáme tolik vody, aby vejce byla ponořená. Vodu osolíme, přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, jak potřebujeme, naměkko, nahniličku nebo natvrdo. Vychladlá vejce oloupeme a můžeme podávat.

  • Aby vejce nepraskala, ohřejeme je nejdřív na pokojovou teplotu.
  • Aby vejce nepraskla, propíchneme širší stranu vejce jehlou.
  • Aby vejce nepraskla, do vody přidáme trochu octa.
  • Aby se vejce dobře loupala, po vaření je prudce zchladíme studenou vodou.
  • Vejce naměkko (ztuhlý bílek a syrový žloutek) vaříme 2–3 minuty.
  • Vejce na hniličku (ztuhlý bílek a napůl vařený žloutek) vaříme 5–6 minut.
  • Vejce natvrdo (ztuhlý bílek i žloutek) vaříme 8–10 minut.

Zdroj: Recepty z vařených vajec
Zveřejněno dne: 23.10.2014

Diskuze: Koprivka

Dobry den,ja uz mam sedmi tyden koprivku.Uz jsem z toho zoufala.Je den kdy to mam malo a jsou dny,kdy to mam vic.Nepostrehla jsem,ze bych to mela z nejakyho jidla,jen jsem prestala jist cokoladu a vejce.Praci prasek ani avivaz jsem nemenila,ani parfem ani telovy krem,vubec nic.Uzivam Xados a pupeny si mazu Gelarginem.Uz nevim co dal,tak moc bych si prala,aby uz zmizela.Byla jsem na krevnich testech ty nic neukazaly,pouze to,ze mam v tele velke procento alergie.Chtela jsem jit na alergologii na testy,ale rekli mi,ze mi je neudelaji,kdyz mam koprivku.Mam prijit az mi zmizi a nebudu uzivat leky zhruba tak 10 dni po sobe.Uz nevim co s tim.

Zdroj: diskuze Koprivka
Odesláno dne: 21.3.2017 uživatelem Lucka
Počet odpovědí: 0

VEJCE NATVRDO

Trvanlivost

Je-li vařené vejce skladováno při 5 až 10 °C, je bez problémů použitelné zhruba deset dní. Vařená vejce jsou potravinou určenou k přímé spotřebě, jejíž obal (skořápka) je částečně prostupný pro různé nežádoucí mikroorganismy či plísně, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu trvanlivosti. Pozor tedy na skladování při pokojové teplotě!

Zdroj: Vejce natvrdo
Zveřejněno dne: 28.10.2016

Diskuze: plavuň nebezpečí

Před dvaceti léty jsem si koupil brožuru p. Marie v. Treben. Asi za 5 let mi doktoři řekli, že mám vysoký cholesterol. Ptám se: Proč?Jíte tlusté, špatně žijete! Musíte držet dietu. V brožuře jsem našel, že to je špatná práce jater. Jsem silný pivař. Pět týdnů jsem pil rovnou čajavou lžičku plavůvně s kopřivou,2 x denně. Neměl jsem jíst vejce, zvěřinu(i králíka), mastné, pečené, prostě dieta. Jedl jsem cellkem normálně, i pečené maso, nepřejídám se, pivo jsem nevipil zacelou dobu. Pak mně doktor pochválil, jak jsem si jeho rady vzal k srdci. Asi za dva roky kluci od známých dostali hepatitidu(nebo něco takového). Nabídl jsem jim mou radu, ale plavůn jen půl. lžičky. Oba se z toho dostali. Jeden je dokonce jeden je ing. na spec. lékařskké stroje a přístroje. Až teď, po delší době jsem zabruslil na tyto stránky a všude se píše o nebezpečí otravy nervového systému, nebo jeho poškození. V čem přesně spočívá toto nebezpečí, jak se projevuje, jeho důsledky? Má zpověď je dlouhá, ale na odpověˇbudu netrpělivě čekat, protože si chci játra zase pročistit. Děkuji předem! Fr. Bocek

Zdroj: diskuze Plavuň nebezpečí
Odesláno dne: 1.2.2015 uživatelem Fr. Bocek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VEJCE NATVRDO

Zastřená vejce

Je to vlastně vejce naměkko bez skořápky, které se vaří v octové vodě. Používá se do salátů nebo polévek a vypadá opravdu velmi lákavě. Do vroucí vody nalijte ocet, rozmíchejte a rozklepněte doprostřed hrnce vajíčko. Vajíčko lžící zlehka oválejte ve vodě tak, aby bílek obalil žloutek. Teplota vody by neměla být přehnaná! Po třech minutách zastřené vejce vyndejte sítkem. Když rozříznete bílek, vyteče z něj žloutek.

Zdroj: Vejce natvrdo
Zveřejněno dne: 28.10.2016

Diskuze: Re: zákožka svrabová

Tomáši, kdyby se při tak masivním výskytu, který popisujete, jednalo o svrab, tak byste pociťoval přímo útrpné svědění. Navíc příznaky, které popisujete spíše nasvědčují na atopický ekzém. Ten se může objevit jako důsledek předchozího stresu nebo jako reakce na některý alergen z potravy. Ve hře je i vnější zyvinění, například reakce na mýdlo nebo i špatně vymáchané prádlo, kde zbytky pracího prostředku mohou vyvolat takovéto projevy.

Atopický ekzém a jak se ho zbavit?
Léčbě ekzému by měla předcházet návštěva dermatologa, který bude ochoten k odběru malého vzorku kůže, který odešle k histologickému vyšetření. Důležitá je také následná návštěva alergologa, který zjistí pomocí testů vzdušné a potravinové alergeny. Hlavní a základní léčba atopického ekzému je zevní. Léčiva, která může předepsat jen lékař jsou kortikoidy. Není vhodné je nadměrně užívat, jelikož mají velké množství nežádoucích účinků, ale na ekzém jsou výborně učinné. Jsou to hormonální prostředky ve formě mastí, krémů, roztoků popřípadě mlék. Mají silné protizánětlivé účinky a v akutních fázích ekzému jsou pro léčbu nepostradatelné. Je důležité řídit se u nich předepsanými zásadami a užívat je dle doporučení lékaře. Přípravky (masti) se používají pouze bodovitě, nejsou určeny k promazávání celého těla, pouze na postižené partie! Silnější vrstva léku neznamená větší účinnost, naopak je větší zátěží pro kůži. Nepoužívají se dlouhodobě. Doporučuje se intervalová léčba. K doléčení a celkovému zahojení akutního projevu se předepisují přípravky nehormonální a slabší, jako je například zinková pasta. Existují však další možnosti léčby, kterými můžete příznaky ekzému mírnit. V první řadě je velmi důležité dodržovat správnou životosprávu, omezit kontakt s alergeny a naučit se s tímto onemocněním žít. Jelikož kůže bývá suchá, je potřeba ji stále promašťovat. V lékarně je spousta přípravků, každý nemocný by si měl vyzkoušet, který mu nejlépe vyhovuje. Osvědčené jsou například masti a mléka Excipial, Ung, Linola, Lipobase a jiné. Pro extrémně vysušenou pokožku je vhodná i vazelína. V lidovém léčitelství se doporučovalo vepřové sádlo, ovšem bez konzervantů. U někoho zase postačí dobrý olivový olej lisovaný za studena. Za pokus jistě stojí i některé dopňky stravy, které pomáhají posilovat imunitu a schopnost organismu vyrovnávat se s alergeny. Postižený člověk atopickým ekzémem by měl spíše upřednostňovat sprchu před koupáním. Když už koupele, tak se doporučují promašťovací oleje, například Salus. Je nutné vyvarovat se pěnám a agresivním sprchovým gelům. Doporučuji sprchování vlažnou vodou a po koupeli pokožku namazat. Často se ke zklidnění zánětu používají vlažné obklady s Jarischovým roztokem. V některých případech, pokud pravidelná a správná léčba nezabírá, může lékař poslat pacienta na světloléčbu - fototerapii. Je u ní nezbytná pravidelnost, obvykle se provádí po dobu tří měsíců 1 - 3 krát týdně. Ekzém příznivě ovlivňuje i pobyt u moře, přiměřené slunění může zlepšit stav kůže na několik týdnů až měsíců. Některé pojišťovny dokonce přispívají na ozdravné pobyty alergikům a atopikům.
Takže Tomáši, nejdříve změnte kožního, navštivte alergologa, omezte konzumaci hlavních alergenů (kravské mléko, vejce, čokoláda, vlašské ořechy, citrusové plody nebo lepek), snažte se nestresovat a proti svědění si nechte napsat lék Claritine.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zákožka svrabová
Odesláno dne: 18.2.2011 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA

Škvarková pomazánka podle babičky

Ingredience: 250 g škvarků, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 cibule, 2 lžíce plnotučné hořčice, špetka soli, 1 sterilovaná okurka, pepř, na ozdobu paprika, rajče, pórek

Postup: Škvarky umeleme na masovém mlýnku, přidáme nadrobno nakrájená vejce a jemně nakrájenou cibuli. Ochutíme hořčicí (výborná je dijonská hořčice), solí, pepřem a důkladně promícháme. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou okurku. Škvarkovou pomazánku s okurkou podáváme namazanou na čerstvém chlebu. Můžeme ozdobit paprikou, rajčetem nebo pórkem.

Zdroj: Škvarková pomazánka
Zveřejněno dne: 6.9.2015

ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA

Škvarková pomazánka s vejci

Ingredience: 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce plnotučné hořčice, 1 špetka černého mletého pepře, 3 polévkové lžíce škvařeného sádla, 1 špetka soli, 3 vejce, 300 g vepřových škvarků

Postup: Vejce uvaříme natvrdo a vychladlá je nakrájíme na malé kousky, škvarky umeleme, cibuli nasekáme najemno, česnek utřeme. Do umletých škvarků vmícháme sádlo, hořčici, nasekanou cibuli a utřený česnek. Nakonec do pomazánky zamícháme nakrájená vejce, ochutíme solí a drceným pepřem. Pomazánku podáváme studenou, namazanou na pečivo – chléb či rohlíky. Pomazánku můžeme zvýraznit tím, že do ní přimícháme nadrobno nakrájené okurky.

Zdroj: Škvarková pomazánka
Zveřejněno dne: 6.9.2015

VEJCE NATVRDO

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty pro 50 g vajec (1 vejce) jsou následující: 75,14 kcal, 6,29 g bílkovin, 0,56 g sacharidů, 5,3 g tuků (1,6 g nasycených mastných kyselin, 2 g mononenasycených mastných kyselin, 0,7 g polynenasycených mastných kyselin), 212 mg cholesterolu, 37,31 g vody, 25 mg vápníku.

Vejce je z nutričního hlediska směsí bílkovin a tuků, obohacená o minerální látky (zejména fosfor, sodík, draslík) a vitamíny (hlavně vitamín E). Přibližně ze ¾ je vejce tvořeno vodou.

Určitě lze říci, že vejce (zejména bez přídavku dalšího tuku při vaření, tedy i vařená) patří do zdravého jídelníčku. Je však třeba dávat pozor na jejich množství. Bílky je možno konzumovat prakticky neomezeně, ale žloutky pro jejich obsah cholesterolu raději omezujeme.

Zdroj: Vejce natvrdo
Zveřejněno dne: 28.10.2016

KOPROVÁ OMÁČKA RECEPT

Koprová omáčka z mléka

Suroviny:

  • 1 litr mléka
  • vejce uvařená natvrdo
  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky
  • sůl
  • 1 polévková lžíce cukru
  • ocet
  • nasekaný kopr

Postup:

Mléko uvedeme do varu. Mezitím si v hrnečku rozmícháme polohrubou mouku s mlékem na zahuštění. Až se mléko začne vařit, přidáme rozmíchanou polohrubou mouku a za stálého míchání necháme zhoustnout do krémové podoby. Osladíme, trochu osolíme a přidáme nasekaný kopr, čím více tím lépe. Nakonec dochutíme octem. Ocet musíme do omáčky zamíchat rychle, aby nedošlo k jejímu sražení. Podáváme s bramborem nebo houskovými knedlíky a natvrdo uvařenými vejci, která rozkrojíme napůl.

Zdroj: Koprová omáčka recept
Zveřejněno dne: 31.8.2014

RECEPTY Z VAŘENÝCH VAJEC

Vaření vajec podle Zdeňka Pohlreicha

Několik triků a tipů, jak uvařit vejce podle Zdeňka Pohlreicha:

  • Vejce před vařením vyndáme z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu.
  • Vejce natvrdo nevaříme déle než 8 minut, aby nebyl žloutek modrozelený.
  • Ideální vejce naměkko získáme tak, že ho dáme do studené vody, přivedeme k varu, poté ho stáhneme z plotny a necháme dojít ještě 6 minut.
  • Nejčerstvější vejce poznáme tak, že v míse s vodou spadne hned ke dnu, protože obsahuje nejméně vzduchu.
  • Starší vejce padá ke dnu pomaleji, ale padá.
  • Třítýdenní vejce se ve vodě jen vznáší a je vhodné pouze na pečení.
  • Vodu na ztracené vejce v žádném případě nesolíme, vodu na něj vaříme pomalu.
  • Když se ztracené vejce ve vroucí vodě obalí bílkem, vyndáme ho a ochladíme ve studené vodě, aby nám žloutek zůstal tekutý.

Zdroj: Recepty z vařených vajec
Zveřejněno dne: 23.10.2014

VEJCE NATVRDO

Jak vařit vejce natvrdo

Vejce uvařená natvrdo mohou být používána jako příloha hlavních jídel. Mnoho kuchařů je například servíruje s koprovou omáčkou, vejce rozkrojené na půlky podáváme k čočce na kyselo. Také se vkládají do masových a sýrových rolád.

Samozřejmostí jsou takto upravená vejce jako ozdoba chlebíčků a studených obložených mís.

Připravíme hrnec odpovídající velikosti, aby nebyl zbytečně velký. Nalijeme přiměřené množství vody, aby pak vejce byla jen lehce potopená. Vejce na širším konci propíchneme tenkou jehlou, aby nepopraskala. Vodu v hrnci osolíme a přivedeme k varu. Do vroucí vody opatrně vložíme vejce a vaříme podle velikosti od 8 do 10 minut. Poté vejce vyjmeme a ochladíme. Pouze v případě, že je podáváme ke snídani, je neochlazujeme a servírujeme teplé. Vychladlá vejce důkladně oloupeme a můžeme podávat, případně využít do dalších receptů.

Nejlépe se v kuchyni pracuje s vejci staršími 5  dní. Pokud máte doma slepice a stane se vám, že tu a tam je skořápka jaksi znečištěná, otřete ji suchým hadříkem, nikdy ji nemyjte. Vejce by se do dvou dnů zkazila!

Aby vajíčko při vaření neprasklo, udělejte do něj nožem miniaturní dírku. Pomůže i ocet, který nalijete do vody. Ten totiž lehce skořápku zvláční. Vejce vkládejte do vroucí vody (pokud je dáte do studené, musíte sledovat vodu a vysledovat přesný okamžik, kdy se začíná vařit).

Vajíčko natvrdo jako jediné můžete začít vařit ve studené vodě. Jakmile voda začne vřít, stáhněte hrnec z plotýnky a nechte vejce 10 minut dojít v horké vodě. Vajíčko se uvaří natvrdo i tak, jen se nestihne vysušit zevnitř. Až zazvoní minutka, opět vajíčko zchlaďte jednu nebo dvě minuty ve studené lázni.

Dejte si také pozor, aby vejce nebyla studená z lednice – pak by stejně praskla. Po uvaření vejce namáčejte do ledové vody, aby šla pak dobře loupat.

Zdroj: Vejce natvrdo
Zveřejněno dne: 28.10.2016

RECEPTY Z VAŘENÝCH VAJEC

Pomazánky z vajec

Tradiční vajíčková pomazánka

Suroviny:

  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • několik lžic másla – dle požadovaného množství a konzistence
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 středně velká cibule
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná pažitka

Postup:

Uvařená vejce oloupeme, nastrouháme nebo protlačíme přes takzvané kolečko, přidáme najemno nakrájenou cibuli, trochu másla a majonézu. Vše smícháme a dochutíme solí, pepřem a troškou hořčice. Nasekanou pažitku necháme na zdobení, nebo ji můžeme přimíchat přímo do pomazánky.

Vajíčková pomazánka s jogurtem

Suroviny:

  • 5 až 6 vajec natvrdo
  • kelímek bílého jogurtu
  • 1 středně velká cibule
  • několik lžic másla – dle požadovaného množství a konzistence
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná pažitka

Postup:

Vajíčka si rozdělíme na žloutek a bílek. Žloutky smícháme dohladka společně s máslem, jogurtem a hořčicí. Nadrobno pokrájíme bílky, cibuli, pažitku a zapracujeme do připravené směsi ze žloutků. Dochutíme solí a pepřem. Necháme ztuhnout v lednici asi půl hodiny a můžeme podávat.

Vajíčková pomazánka se sýrem

Suroviny:

  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • tavený sýr dle chuti a potřeby
  • 2 lžíce másla
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná pažitka

Postup:

Najemno nakrájíme cibuli, pažitku, přidáme tavený sýr, máslo, hořčici a pořádně zamícháme. Potom opatrně přidáme nahrubo nastrouhané vejce a vmícháme do směsi. Dochutíme solí a pepřem.

Vajíčková pomazánka s česnekem

Suroviny:

  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • několik lžic másla – dle požadovaného množství
  • 2 lžíce majonézy
  • 3 stroužky česneku
  • 1 středně velká cibule
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná pažitka

Postup:

Vajíčka oloupeme, nastrouháme, přidáme postupně máslo, majonézu, hořčici, najemno nakrájenou cibuli, pažitku a prolisované stroužky česneku. Vše promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Recepty z vařených vajec
Zveřejněno dne: 23.10.2014

RECEPTY Z VAŘENÝCH VAJEC

Vaření vajec na hniličku

Pokud je bílek uvařený a žloutek jen tak na půl syrový, je to vejce na hniličku. Takové vejce si uvaříme v malém kastrůlku s vodou zhruba za 5–6 minut.

Zdroj: Recepty z vařených vajec
Zveřejněno dne: 23.10.2014

RECEPTY Z VAŘENÝCH VAJEC

Loupání vařených vajec

Vejce se nám budou dobře loupat, pokud dáme vařit alespoň 14 dní stará vejce, nikdy ne čerstvě snesená. Po uvaření je zchlaďte studenou vodou a můžete začít s loupáním.

Zdroj: Recepty z vařených vajec
Zveřejněno dne: 23.10.2014

RECEPTY Z VAŘENÝCH VAJEC

Vaření vajec v mikrovlnce

Úspěchem vaření vajec v mikrovlnce je nastavení nízkého výkonu mikrovlnné trouby, jinak vám vejce praskne, až bouchne. Vejce můžete rozklepnout, dát do misky nebo talířek a dát vařit do mikrovlnky.

Zdroj: Recepty z vařených vajec
Zveřejněno dne: 23.10.2014

PAŘÍŽSKÝ SALÁT

Recepty na pařížský salát

Pařížský salát

Ingredience:

  • 420 g měkkého salámu
  • 200 g sterilovaných okurek
  • 160 g sterilovaného hrášku
  • 200 g majonézy
  • 35 g cibule
  • 20 g hořčice plnotučné
  • 10 g cukru
  • 5 ml octa
  • 8 ml worcesteru
  • pepř mletý
  • sůl
Z těchto surovin připravíte asi 1 kg pařížského salátu.

Postup:

Měkký salám nakrájejte na pravidelné, úhledné nudličky, přidejte pokrájené okurky, hrášek bez nálevu, najemno nakrájenou cibuli, dále přidejte majonézu, hořčici, ocet, cukr, worcester, špetku pepře a trochu soli. Důkladně promíchejte a případně ještě dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Skladuje v chladu.

Pařížský salát s vejcem

Ingredience:

  • 400 g měkkého salámu
  • 3 ks vajec
  • 200 g majonézy
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 3 ks sterilovaných okurek
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Měkký salám nakrájejte na nudličky, přidejte na kostičky pokrájené okurky a natvrdo uvařená vejce, hrášek bez nálevu, najemno nakrájenou cibuli, dále přidejte majonézu, hořčici, ocet, cukr a dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Důkladně promíchejte.

Pařížský salát s cuketou

Ingredience:

  • 300 g měkkého salámu
  • 150 g cukety (oloupané, bez dužiny)
  • 150 g sterilovaných okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 200 g majonézy
  • 35 g cibule
  • 20 g hořčice plnotučné
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Měkký salám nakrájejte na nudličky, přidejte nastrouhané okurky a cuketu, kterou jste předem oloupali a odstranili z ní dužinu se semeny. Dále přidejte hrášek bez nálevu, najemno nakrájenou cibuli, majonézu, hořčici a dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Důkladně promíchejte.

Pařížský salát se zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 400 g měkkého salátu
  • 150 g sterilovaných okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 200 g zakysané smetany
  • 35 g cibule
  • 20 g hořčice plnotučné
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Měkký salám nakrájejte na nudličky, přidejte najemno pokrájené okurky, hrášek bez nálevu, cibuli nasekanou hodně nadrobno, zakysanou smetanu, hořčici a dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Důkladně promíchejte.

Zdroj: Pařížský salát
Zveřejněno dne: 4.2.2016

PERNÍK

Rychlý hrnkový perník

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 a půl hrnku cukru
  • vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa

Postup:

Ve větší míse smíchejte nejdříve sypké ingredience a postupně přidejte vejce a tekutiny. Důkladně vymíchejte hladké těsto. Vyšší plech si vymažte olejem nebo máslem, vysypte hrubou moukou. Připravené těsto rovnoměrně rozetřete do připraveného plechu a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 20 minut. Nechte vychladnout. Posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Zdroj: Perník
Zveřejněno dne: 25.1.2016

RYCHLÝ MOUČNÍK

Rychlý moučník z mikrovlnky

Ingredience: 3 lžíce oleje, 0,5 lžíce kypřicího prášku, 1 vejce, 2 lžíce Granka, 4 lžíce cukru moučka, 3 lžíce mléka, 4 lžíce hladké mouky

Postup: Připravíme si 1 hrneček. V hrnečku smícháme mouku, kypřicí prášek, cukr a Granko. Přidáme vejce, mléko a olej, dobře promícháme. Hrnek dáme do mikrovlnky cca na 2 minuty. Až buchta začne stoupat, vypneme a necháme 5 minut odpočinout. Hrnkovou buchtu z mikrovlny vyklopíme a podáváme zdobenou šlehačkou a Grankem. Toto je ideální rychlovka pro dítě nebo „vlka samotáře“.

Zdroj: Rychlý moučník
Zveřejněno dne: 31.8.2016

RECEPTY Z VAŘENÝCH VAJEC

Vaření vajec naměkko

Vejce uvařené naměkko poznáme tak, že bílek je uvařený a žloutek syrový. Vaříme ho zhruba 2–3 minuty, potom vyndáme lžící z kastrůlku. Podáváme třeba k snídani ve speciálním držáčku na vajíčka.

Zdroj: Recepty z vařených vajec
Zveřejněno dne: 23.10.2014