Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

VEPŘOVÁ KOTLETA RECEPT

OBSAH

Grilovaná vepřová kotleta

Ingredience na 4 porce

  • 4 vepřové kotlety (240 g každá);
  • 1,8 l ledově studené vody;
  • 60 gramů soli;
  • 50 gramů cukru;
  • olej na vymazání grilovacího roštu.

Postup

Smíchejte ledovou vodu, sůl a cukr ve velké míse. Přidejte kotlety a dejte na 1 hodinu do lednice.

Předehřejte gril. Namažte grilovací rošt.

Vyjměte vepřové kotlety z mísy a osušte je kuchyňskou utěrkou. Dochuťte solí a pepřem.

Kotlety položte na gril a opékejte je na přímém ohni asi 3 až 5 minut z každé strany. Zavřete kryt grilu a pokračujte v opékání kotlet na nepřímém žáru asi 10-15 minut, dokud nedosáhnou teploty jádra 57 °C. Kotlety vyjměte z grilu a nechte je 10 minut odpočívat.

Zdroj: Jak naložit kotletu na gril

Diskuze

V diskuzi MUCHOVNÍK MARMELÁDA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka Kuchařová.

recept na povidla z muchovníku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muchovník marmeláda recept

Vepřová panenka „Kluci v akci“

Suroviny:

  • 800 g vepřové panenky
  • 8 stroužků česneku
  • ½ šálku najemno nasekané petrželky
  • ½ lžičky mořské soli
  • ¼ šálku a 2 lžíce olivového oleje

Postup:

Česnek a petrželku nasekejte najemno a smíchejte s olivovým olejem a mořskou solí. Do této marinády ponořte špalíčky panenky a nechte je naložené několik hodin, nejlépe přes noc.

Na troše olivového oleje upečte panenku dorůžova – nejdříve zprudka, poté pozvolna (ať je maso uvnitř šťavnaté) a během opékání potírejte marinádou.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Poradna

V naší poradně s názvem PEČENÍ CHLEBA V ELEKTR.PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir Kalina.

Mám problém.Když mě chléb v pekárně krásně vykyne a zahájím pečení,vždy po vypnutí pekárny se chléb ve středu propadne a je z toho neforemný kus upečeného chleba.Dík azdraví Vladimír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste jiný recept na pečení. Tady je podrobně vysvětlen netradiční recept z kvásku: www.ceskenapady.cz/d…

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Vepřová panenka na bylinkách

Suroviny:

  • 1 kg vepřové panenky (ideálně by měla mít aspoň 5 cm v průměru)
  • 100 ml olivového oleje
  • čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn, bazalka
  • sůl, pepř

Postup:

Nasekané bylinky smíchejte s olivovým olejem. Očištěnou panenku nakrájejte na špalky, opepřete, obalte ve směsi bylinek. 20 minut nechte odležet, pak ji osolte a zprudka opečte. Vložte do pekáče a 8–10 minut pečte při 180 °C. Poté do výpeku na pánvi nalijte 50 ml horké vody a po upečení medailonků přilijte šťávu z pekáče, minutu povařte a před podáváním nechte chvíli rozležet.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Poradna

V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.

Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na cibulovou šťávu je tady: www.ceskenapady.cz/j…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.

Zdroj: diskuze Cibulová šťáva

Co je to vepřová plec

Vepřová plec je maso překrývající kloub přední nohy, můžete se setkat také s názvem ramínko nebo plecko. Většinou se jedná o světlé, libové maso nebo jen s trochou sádla, tvořené několika svaly či úpony. Vepřová plec je velmi chutné a šťavnaté maso s širokým využitím a bývá nejčastěji používaným masem v kuchyni. Můžete se s ní setkat v různých omáčkách a minutkách, ale i při pečení, dušení či grilování.

Zdroj: Vepřová plec

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Zdroj: diskuze Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Vepřová panenka pečená na zelenině

Suroviny:

  • 500 g vepřové panenky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • plnotučná hořčice
  • sůl, pepř, červená paprika
  • 5 ks brambor
  • 1 brokolice
  • 2 mrkve
  • fazolové lusky
  • hrášek
  • 2 lžičky olivového oleje

Postup:

Vepřovou panenku potřete hořčicí, osolte, opepřete a vložte do pekáče. Přidejte k ní na kroužky nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, brambory na kolečka, mrkev, brokolici a ostatní zeleninu. Poté zeleninu také osolte, opepřete, posypte trochu červené papriky a přidejte 2 lžičky olivového oleje a trošku vody. Všechno dobře promíchejte a pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 40 minut. Podávejte nejlépe s brambory.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Diskuze

V diskuzi VÝROBA MEDOVINY ZA STUDENA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kutina Jindrich.

Muzete mi poslat recept na Medovinu za studena dekuji .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výroba medoviny za studena recept

Medailonky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou

Suroviny (pro 2 osoby):

  • vepřová panenka
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • olej
  • 2 lžíce bílého vína
  • 50–100 ml smetany
  • 50 ml horké vody

Postup:

Panenku nakrájejte na medailonky asi 1–1,5 cm vysoké. Nenaklepávejte, jen klouby prstů protlačte. Medailonky obalte v mouce smíchané se solí a pepřem (přebytečnou mouku oklepte) a na oleji zprudka osmahněte dozlatova, poté dopečte na mírnějším ohni.

Medailonky vyjměte, snižte teplotu na minimum a přilijte horkou vodu. Promíchejte, přidejte víno, smetanu, sůl a pepř, chvíli povařte – a máte omáčku na zalití medailonků.

Jako příloha se asi nejlépe hodí opečené brambory.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Diskuze

V diskuzi RECEPT UTOPENCI SE ZELÍM A KŘENEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Inka.

V severních Čechách v hospůdce U vodopádu v zimě podávávali utopence s cibulí, zelím a křenem. Bylo to ohromné s chlebem a 2 dcl svařáku. Má někdo na podobné utopence recept?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dobrý den, naložila jsem špekáčky, asi po týdnu jsme ochutnali a přidali cibuli.
Teď jsou naložené asi čtyři týdny a obsah se trochu zakalil a objevily se bublinky.
Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Recept utopenci se zelím a křenem

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Suroviny:

  • 300 g vepřové panenky
  • 2 vrchovaté kávové lžičky nakládaného zeleného pepře
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 3 dl smetany na vaření (10%)
  • 1 vrchovatá kávová lžička hladké mouky
  • 1 špetka soli

Postup:

Panenku odblaňte a naporcujte přibližně na stejné kusy, cca 1,5 cm vysoké medailonky. Na pánvi rozpalte olej a medailonky zprudka opečte z obou stran, vyjměte z pánve a uložte do tepla. Do výpeku přidejte pepř, krátce prohřejte a zalijte smetanou se zašlehanou lžičkou mouky. Provařte ještě pár minut za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne. Dle chuti osolte. Maso můžete vrátit do omáčky prohřát, nebo rovnou servírovat a omáčkou jen přelít.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Vepřová kotleta s bylinkovou krustou

Ingredience

  • 4 velké vepřové kotlety s kostí;
  • olivový olej na potření;
  • 4 lžičky dijonské hořčice;
  • 50 g strouhanky;
  • hrst hladkolisté petržele;
  • hrst máty;
  • 2 snítky rozmarýnu;
  • vločková sůl a čerstvě mletý pepř.

Postup

Nejdříve připravte bylinkovou krustu. Strouhanku dejte do pánvičky a zlehka na grilu opražte. Jakmile se rozvoní a lehce zezlátne, přesypte ji do nádoby od tyčového mixéru. Přidejte petržel, mátu, zdrhnuté lístky rozmarýnu, špetku soli a pepře. Nyní vše rozmixujte tyčovým mixérem.

Kotlety, které musí být silné 3 až 4 cm, ponechte jim vrstvu tukového krytí. Kotlety osolte a opepřete a z jedné strany potřete olejem. Potřenou stranou vložte kotlety na gril nad přímé žároviště se středním ohněm a grilujte 5 minut z každé strany. Poté přesuňte kotlety nad nepřímé žároviště se slabým žárem a grilujte pod poklopem ještě 8 minut nebo kontrolujte maso vpichovým teploměrem a sundejte z grilu, jakmile na středu dosáhne 65 °C.

Kotletu uchopte rukou za kost, hranu masa pomocí štětce potřete hořčicí a poté hranu obalte v bylinkové krustě. Servírujte dochucené vločkovou solí a pepřem.

Zdroj: Vepřové kotlety podle Pohlreicha

Diskuze

V diskuzi VEPROVA KYTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Fort.

moc pěkné zpracované

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Narazila jsem na tyto stránky náhodou a moc se mi líbí. Divím se, že - např. u vepřové kýty - je jen jeden komentář. Přála bych autorům více pochval!
Díky!

Zdroj: diskuze Veprova kyta

Vepřová panenka pečená v troubě s lahodnou omáčkou

Suroviny:

  • 800 g vepřové panenky
  • 1 lžíce pískového cukru
  • 4 lžíce hrubé mořské soli
  • ½ svazku čerstvého tymiánu
  • ½ svazku čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce másla na smažení

Na omáčku

  • 2 ks šalotky
  • 1 lžička kmínu
  • 220 g sušených švestek
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup:

Smíchejte cukr, sůl a nasekané bylinky, směsí důkladně potřete maso, zabalte ho do fólie a nechte asi hodinu marinovat. Pak maso opečte ze všech stran na másle, vložte do pekáčku, trošku podlijte vodou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 45 minut, nebo dokud maso nezměkne.

Poté si připravte omáčku: nakrájenou šalotku, kmín a pokrájené švestky orestujte na pánvi s rozpuštěným máslem, zaprašte moukou, promíchejte, zalijte smetanou a vařte asi 15 minut.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Medailonky z vepřové panenky na rozmarýnu

Suroviny:

  • 500 g vepřové panenky
  • sůl
  • rozmarýn
  • provázek

Postup:

Nakrájejte vepřovou panenku na stejně velké kusy – medailonky. Jemně je potřete solí a posypte čerstvým pepřem, nejvhodnější k vepřovému masu je pepř růžový. Připravte si snítky rozmarýnu a provázkem je ke každému špalíčku panenky přivažte. Rozpalte si pánev, nejlépe steakovou, s minimem oleje a panenku na ní opečte. Z každé strany zhruba 4 minuty. Podávejte s bramborami nebo chlebem, dle chuti můžete doplnit různými dipy.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Diskuze

V diskuzi PEPŘOVÁ OMÁČKA POHLREICH RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Rezlová.

Chtěla bych vědět, jestli celý pepř na pepřovou omáčku mám podrtit před použitím, eventuelně částečně povařit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivanka.

pepřová omáčka se nedělá z černého pepře ale z nakládaného zeleného pepře. Je to o zcela jiné chuti.

Zdroj: diskuze Pepřová omáčka pohlreich recept

Medailonky z vepřové panenky s brokolicí a nivou

Suroviny:

  • 400 g vepřové panenky
  • 100 g Nivy
  • 200 g brokolice
  • 100 g plátkového sýra
  • kelímek smetany
  • sůl, pepř
  • 1 cibuli
  • olej

Postup:

Panenku nakrájejte na plátky, lehce naklepejte, osolte a opepřete. Vložte do rozehřátého oleje. Opečte po obou stranách a maso vyjměte. Nakrájejte cibuli na půlkolečka a na pánev přidejte nastrouhanou Nivu a brokolici. Zalijte troškou vody a smetanou a provařte, až se sýr rozpustí, přidejte maso, poklaďte nudličkami plátkového sýra a zapečte. Hotové medailonky přelévejte omáčkou.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Vepřová panenka pečená

Suroviny:

  • 500 g vepřové panenky
  • 250 g anglické slaniny
  • 4 větší brambory
  • šlehačka
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • bazalka, tymián, česnek

Postup:

Vepřovou panenku očistěte a odblaňte. Panenku rozřízněte tak, aby ji bylo možné pohodlně naplnit plátky anglické slaniny. Takto připravenou panenku ochuťte kořením. Ideální je koření nasypat do misky nebo na prkénko a celou panenku v něm pořádně obalit.

Poté si připravte brambory, ty budou tvořit základ pekáče. Omyté brambory nakrájejte nejlépe na tenké plátky, přidejte k nim cibulku nakrájenou nadrobno. Posypte kořením (bazalkou, tymiánem) a samozřejmě nezapomeňte pořádně osolit. Celou tuto směs na závěr důkladně zamíchejte a nakonec přidejte šlehačku, na které nemusíte šetřit.

Do tohoto připraveného pekáče vložte panenku potřenou olivovým olejem a jako úplně poslední vrstvu můžete opět přidat pár plátků anglické slaniny. Nyní už stačí jenom péct maso v troubě zhruba hodinu a půl.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Vepřová panenka pečená v listovém těstě

Suroviny:

  • 2 špalíčky vepřové panenky (každý cca 300 g)
  • 6 silnějších plátků šunky
  • 1 balení rozváleného listového těsta (250 g)
  • 4 lžíce oleje
  • 1 žloutek
  • celý kmín
  • drcený pepř, sůl

Postup:

Vepřovou panenku dobře očistěte, odblaňte a místa, kde je moc tuku, odkrojte. Osolte, opepřete a zprudka krátce orestujte ze všech stran na rozpáleném oleji. Maso musí zůstat uvnitř syrové. Špalíčky masa nechte zchladnout, pak je zabalte nejdříve do plátků šunky a poté ještě do plátů listového těsta. Okraje těsta spolu dobře spojte, aby se při pečení nerozevíralo. Maso tak zůstane uvnitř šťavnaté a nevysuší se.

Zabalené maso přeložte na plech pokropený studenou vodou, povrch těsta potřete žloutkem a posypte kmínem. Vše vložte do trouby vyhřáté na 190 ˚C a pečte 12–15 minut dozlatova. Upečené maso vyjměte z trouby a nechte odpočinout. Pak válečky nakrájejte na silnější plátky a podávejte například s cherry rajčátky, které si krátce orestujete na olivovém oleji, nebo třeba s pepřovou omáčkou.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Vepřová líčka – co to je

Líčka jsou masem z tváře zvířete, jedná se o velmi šťavnaté maso s dokonalou chutí. V líčku se nachází mnoho látky zvané kolagen, tato látka se při 60 °C rozpouští na želatinu. Líčka jsou díky tomu krásně šťavnatá, do omáčky „pouští“ jedinečnou chuť a lehce ji i zahustí.

Na přípravu vepřových líček existuje mnoho chutných receptů.

Zdroj: Vepřová líčka

Vepřová líčka na houbách

Ingredience: 4 vepřová líčka, 2 cibule, 2 chilli papričky, 2 lžičky koření na živáň, 3 stroužky česneku, 2 hrsti sušených hříbků, olej, sůl, 500 ml vývaru, hladká mouka

Technologický postup: Den předem líčka naklepeme, potřeme utřeným česnekem, okořeníme, zakápneme olejem a necháme odležet v lednici. Chilli papričky, nakrájené na malé kousky, restujeme na dvou lžících oleje asi 5 minut, přidáme a krátce orestujeme cibule nakrájené na kostičky. Odleželé maso obalíme v mouce, přidáme k cibulce a z obou stran opečeme. Podlijeme, přidáme sušené hříbky a dusíme pod poklicí do měkka. Podle chuti dosolíme.

Zdroj: Vepřová líčka

Kotleta podle Pohlreicha

Ingredience: 4 plátky kotlety s kostí, 240 ml zakysané smetany (15%), 180 ml zeleninového vývaru, 45 g másla, 1 ks cibule (najemno nasekané), 2 stroužky česneku (najemno nasekané), špetka sladké papriky, snítka čerstvé šalvěje (lístky otrhané)

Technologický postup: V pánvi necháme zpěnit máslo, poté je zasypeme najemno nasekaným česnekem a cibulí. Restujeme zhruba 2 minuty dosklovata, poté dáme česnek z cibulí z pánve pryč. Na jejich místo přijdou kotlety, které opečeme dozlatova, teprve pak k nim vrátíme orestovanou cibuli s česnekem. Nakonec vše zalijeme zeleninovým vývarem. Pánev přikryjeme pokličkou a na mírném plameni vše hodinu dusíme. Kotlety dáme z pánve stranou a omáčku zredukujeme na polovinu objemu. Poté do ní přidáme zakysanou smetanu, papriku a šalvěj. Vše zamícháme a prohřejeme. Kotlety servírujeme zalité krémovou smetanovou omáčkou se šalvějí.

Zdroj: Recepty na kotlety


Autoři obsahu

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP