Téma: 

vepřové koleno přední nebo zadní


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VEPŘOVÉ KOLENO

Vepřové koleno

Vepřové koleno je v české kuchyni při přípravě pokrmů velmi oblíbené. Vepřové koleno je narůžovělé někdy až tmavočervené, s trochou tuku.

Nejlepší maso je ze 7–10měsíčních kusů o váze 80–110 kg. Protože vepřové maso obsahuje větší množství tuku, má větší energetickou hodnotu než ostatní druhy masa. Je také hůře stravitelné.

Vepřové koleno lze tepelně upravovat různými způsoby, ať už vařením, pečením, nebo uzením.

Rozlišujeme vepřové koleno přednízadní. Přední koleno je menší s menším množstvím masa a je vhodné spíše na vaření. Zadní koleno je odděleno těsně u kýty, takže obsahuje více masa, je kvalitnější a chutnější. Vhodnou tepelnou úpravou je pečení nebo uzení. Zadní koleno se také někdy nazývá jako šunkové.

Vepřová kolena se prodávají většinou nevykostěná a cena se u předního kolena pohybuje okolo 60 korun za kilogram, u zadního kolena pak kolem 75 korun za kilogram.

Vepřové koleno se anglicky řekne roasted pork knee.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno: 11.7.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: polovinu jazyku mám světle bílou a zadní polovinu hnědou

Přeji hezký den
Již cca 3nebo 4 měsíce mám přední část jazyka světle bílou a zadní cca 1/3 hnědou i když dodržuji hygienu pastou Parodontax často mi krváceli dásně tak je to pořád stejné jazyk mě nebolí ani puchýřemi netrpím ale problém je zápach a také to nevypadá moc dobře.
Děkuji za odpověď Kopp

Zdroj: diskuze Polovinu jazyku mám světle bílou a zadní polovinu hnědou
Odesláno: 6.8.2015 uživatelem Miroslav Kopp
Počet odpovědí: 0

VEPŘOVÉ KOLENO

Vařené vepřové koleno (ovarové koleno)

Ingredience: 1 ks předního vepřového kolene, 4 stroužky česneku, 10 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře, 1 cibule, 2 bobkové listy, sůl

Technologický postup: Pečlivě opálené, očištěné koleno opláchneme pod studenou tekoucí vodou a vložíme do vařící vody. Osolíme, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, rozkrojenou cibuli, celý česnek a zvolna vaříme pod poklicí doměkka. Koleno vyjmeme a vykostíme, servírujeme nakrájené na plátky a mírně přelité horkým vývarem.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno: 11.7.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: nemoc

dobrý den chtěla bych se zeptat.. jak dlouho trvá než se zahojí koleno po operaci.. a jaká mast nebo zábal je nejůčinější aby se to koleno brzy zahojilo.. prosila bych o radu děkuji z pozdravem petra

Zdroj: diskuze Nemoc
Odesláno: 10.2.2016 uživatelem petra
Počet odpovědí: 0

VEPŘOVÉ KOLENO

Vepřové koleno na medu

Ingredience: 1 ks zadního vepřového kolene, 5 stroužků česneku, 1 l vody, 5 kuliček černého pepře, 1 lžíce octa, 2 bobkové listy, 1 lžíce soli, 5 kuliček nového koření, 1 lžíce grilovacího koření, 4 lžíce medu, 1 lžíce citronové šťávy

Technologický postup: Vodu, ocet, bobkový list, sůl a nové koření provaříme. Hrnec odstavíme a nálev necháme vychladnout. Do připraveného nálevu vložíme rozetřený česnek a očištěné koleno. Vložíme do lednice a necháme přes noc marinovat. Druhý den vepřové koleno v nálevu dáme vařit. Vaříme téměř do změknutí. Měkké koleno vyjmeme a vložíme do dobře vymaštěného pekáčku. Pečeme asi 10 minut za častého podlévaní a otáčení. Nakonec celé koleno potřeme medem rozmíchaným s citronovou šťávou a grilovacím kořením. Vepřové koleno na medu pečeme ještě dalších pár minut, aby získalo křupavou kůžičku.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno: 11.7.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VEPŘOVÉ KOLENO

Vepřové koleno v papiňáku

Ingredience: 1 ks předního vepřového kolene, 4 kuličky pepře, 2 bobkové listy, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, voda

Technologický postup: Koleno dáme vařit cca na 40 min (dle velikosti kolena) do tlakového hrnce společně s bobkovým listem, pepřem, cibulí, česnekem a solí. Po uvaření vyjmeme, vykostíme a přendáme na pekáček, zalijeme trochou vývaru a hojně posypeme cibulí nakrájenou nadrobno a přidáme i trochu česneku. Koleno je hotové, když vznikne z cibule a vývaru kolem masa karamelová hmota. Podáváme s chlebem.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno: 11.7.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: léky na cholesterol

Prosím vás kdo mi poradí
užívala jsem Sorvasta lék na cholesterol a mám svalové křeče
léky na bolest nepomáhají a v nemocnici na neurologii mi řekli
že to nic není vážného a poslali mě domů, jsem předávkovaná
léky od paní doktorky a teť mám už asi měsíc bolesti svalů.
Masáže mi ze začátku pomohli,jelikož jsem léky brala dál
tak mám bolesti v levé noze koleno a v přední část stehna.
Prosím vás může mi někdo pomoci .Děkuji Kejíková

Zdroj: diskuze Léky na cholesterol
Odesláno: 4.10.2017 uživatelem Božena
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VEPŘOVÉ KOLENO

Pečené vepřové koleno v troubě

Ingredience: 2 ks zadního vepřového kolene, 6 stroužků česneku, kmín, 3 cibule, sůl, mletý pepř, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)

Technologický postup: Předehřejeme troubu na 200 °C. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a vložíme půlku množství do pekáče. Kolena omyjeme a nařežeme, osolíme, lehce opepříme a pořádně potřeme prolisovaným česnekem smíchaným s kapkou vody. Vložíme jej do pekáče a pokmínujeme. Kolem nasypeme nakrájenou zeleninu (kostičky či kolečka, lze použít i mraženou směs) a zbylou cibuli. Podlijeme množstvím vody a vložíme do vyhřáté trouby. Vepřové koleno pečeme 2,5 hodiny z toho 1,75 hodiny pod pokličkou, přičemž ho postupně otáčíme a poléváme výpekem. Poté 45 minut pečeme bez poklice a znovu pravidelně otáčíme a poléváme. Pečené vepřové koleno podáváme s chlebem, plnotučnou hořčicí či křenem.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno: 11.7.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Naražené koleno nenateklé

Jak šlapu tak to pobolívá.
Jak du doposte tak to začne také pobolívat že nemůžu usnout.
Mám takovéj dojem žeje to počasím.

Zdroj: diskuze Naražené koleno nenateklé
Odesláno: 23.1.2018 uživatelem Petr Lidařík
Počet odpovědí: 0

VEPŘOVÉ KOLENO

Vepřové koleno vařené, pečené a grilované

Ingredience: 1,5 kg zadního vepřového kolene, 7 bobkových listů, 7 kuliček jalovce, 10 kuliček celého pepře, 1 cibule, kmín, sůl, voda

Technologický postup: Koleno očistíme, omyjeme. Do hrnce nalijeme vodu tak, aby bylo koleno ponořeno. Do vody přidáme bobkový list, jalovec, celý pepř a cibuli, kterou jsme rozčtvrtili, a přivedeme k varu. Vodu osolíme a vložíme koleno (koleno vkládáme až do vroucí vody). Vaříme 1,5 hodiny co nejmírnějším varem. Před uplynutím doby varu si rozpálíme troubu na 200 °C – horní a dolní ohřev. Koleno vyjmeme z vývaru a kůži nařízneme několika řezy na každé straně. Do celého povrchu vetřeme sůl a kmín. Pak koleno položíme na mřížku podloženou pekáčem a umístíme do trouby tak, aby bylo ve střední části trouby. Pečeme 1,5 hodiny, po 45 minutách koleno otočíme (koleno během pečení nepoléváme). Po uplynutí doby přepneme troubu na gril (na 220 °C) a grilujeme 7–8 minut, koleno otočíme a dopřejeme mu totéž z druhé strany. Poté koleno podáváme buď vykostěné, nebo vcelku.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno: 11.7.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: brnění (odumírání) přední části chodidel

Začalo to u prstů a pomalu to postupuje. Zasažená je asi tak třetina přední částí obou chodidel.

Zdroj: diskuze Brnení chodidel po chemoterapii
Odesláno: 8.8.2018 uživatelem Vokálek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VEPŘOVÉ KOLENO

Vepřové koleno vařené a pečené

Ingredience: 1,5 kg zadního vepřového kolene, 4 stroužky česneku, 0,3 l černého piva, 5 lžic ostrého kečupu, 1 lžíce sójové omáčky, ½ lžíce worchesterové omáčky, 3 lžíce solamylu, 2 lžíce medu, 2 bobkové listy, 10 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce, 2 lžíce kořenící směsi Gyros, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Vepřové koleno dobře omyjeme a dáme do tlakového hrnce vařit spolu s bobkovým listem, celým černým pepřem, jalovcem, novým kořením a solí. Vaříme asi hodinu. Koleno vyjmeme, naporcujeme, nařízneme křížem kůži a vložíme do pekáče. Potřeme marinádou, kterou si připravíme smícháním kečupu, černého piva, lžíce medu, worchesterové omáčky, sójové omáčky, solamylu, prolisovaného česneku, mletého pepře, koření Gyros a solí. Marinádu ještě naředíme trochou vývaru z kolene. Pečeme pomalu ve středně vyhřáté troubě a často přeléváme. Nejprve zbylou marinádou a pak výpekem.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno: 11.7.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: při hojení pásového oparu dochází k pálení kůže

jedná se o muže pásový opar v blízkosti genytálií a zadní části hyždí věk 8O let , před šesti lety léčen na boroliozu

Zdroj: diskuze Při hojení pásového oparu dochází k pálení kůže
Odesláno: 30.1.2014 uživatelem marta Horáčkovápáový opa
Počet odpovědí: 0

OCTOVÝ OBKLAD

Octový obklad na koleno

Při podezření na jakékoli poranění kolene je nutné okamžitě ukončit sportovní aktivitu a nevystavovat koleno další námaze, aby se předešlo závažnějším komplikacím. Bezprostředně po úrazu koleno ledujte v průběhu prvních 24 hodin. Vzniku otoku lze rovněž zabránit uvedením postiženého místa (kolene) do vyšší polohy. V dalších dnech pak na postižené koleno naopak aplikujte teplo, např. v podobě teplého octového obkladu.

Zdroj: Octový obklad
Zveřejněno: 8.10.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: oteklé koleno

Prosím o radu co s oteklým kolenem, vodou v koleni. Už jsem byla na punkci a voda se zase objevila. Děkuji Eva

Zdroj: diskuze Oteklé koleno
Odesláno: 17.9.2017 uživatelem Eva
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VEPŘOVÉ KOLENO

Kluci v akci: vepřové koleno na pivu

Ingredience: 3 vepřová kolena, 500 ml černého piva, 15 stroužků česneku, 4 cibule, 8 lžic plnotučné hořčice, mletá sladká paprika, nové koření, celý černý pepř, bobkový list, kmín, 300 ml vody na podlití, chlebová střída na zahuštění šťávy, mletý černý pepř, sůl, strouhaný křen, provázek

Technologický postup: Vepřové koleno vykostíme, kůži nakrojíme na mřížky a do masa řádně vetřeme hořčici, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a česnek krájený najemno. Zarolujeme a dobře svážeme provázkem. Vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, zasypeme hrubě krájenou cibulí, přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Zalijeme pivem, zakryjeme alobalem nebo poklicí a dáme péct do trouby při 180 °C na cca 1 až 1,5 hodiny. V průběhu pečení maso podléváme a přeléváme. Jakmile je maso měkké, odkryjeme alobal a maso dopékáme na barvu a dokřupava, zde přidáme chlebovou střídu. Veškerou šťávu s rozpečenou cibulí slijeme do hrnce, zredukujeme a podle potřeby dochutíme a dohustíme chlebovou střídou. Z masa odstraníme provázek. Prokrojené koleno podáváme se šťávou a brambory. Doplníme hořčicí a strouhaným křenem.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno: 11.7.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: muže otekat noha při artroze kolena

dory den. manžel ma v koleni artrozu 4stupne o operaci nechce ani slyšet.cele koleno lytko nart až prsty ma otekle ani po ranu mu otok neustoupi. otok muže byt přičina artrozy nebo jiny duvod. lekař mu dal biofenac a řekl jedine operace.dekuji saxova.

Zdroj: diskuze Muže otekat noha při artroze kolena
Odesláno: 3.8.2016 uživatelem saxova vlasta
Počet odpovědí: 0

LIST LOPUCHU NA KOLENO

Obklady z lopuchu

Lopuchové listy slouží jako obklady proti modřinám a otokům a jsou známé recepty obkladů na koleno. Svařte půl litru vody a dvě lžičky sušeného lopuchu. Přikládejte na postižené místo asi na patnáct až dvacet minut.

Zdroj: List lopuchu na koleno
Zveřejněno: 6.10.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: rýma

Tak se zadní rýmou jsem se hodně natrápila, než jsem si koupila odsávačku. Která mi usnadnila s dětmi práci.

Zdroj: diskuze Rýma
Odesláno: 12.6.2018 uživatelem Martina
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZADNÍ RÝMA

Bylinky na zadní rýmu

Cibule, divizna velkokvětá, bazalka, čekanka, smetanka, zázvor, křen, šalvěj lékařská, angínovník, česnek medvědí, rýmovník, meduňka, kalísie vonná, echinacea, kočičí ocásek, lichořeřišnice – to jsou rostliny doporučované při problémech s takzvanou zadní rýmou.

Zdroj: Zadní rýma
Zveřejněno: 6.1.2017

ZADNÍ RÝMA

Zadní rýma a bolest v krku

Zadní rýma a bolest v krku mohou signalizovat alergickou rhinitidu. V tomto případě – pokud dochází k opakovaným příznakům – se doporučuje vyhledat alergologa. Nechte si vyšetřit také CRP, při zvýšené hodnotě je nutná léčba s možností antibiotik.

Zdroj: Zadní rýma
Zveřejněno: 6.1.2017

CELULITIDA – MASÁŽ NA DOMA

Cviky proti celulitidě na stehnech

Podřep – cvičení na zadní stranu stehen a hýždě

Postavte se vzpřímeně s nohama rozkročenýma na šířku ramen. Zatáhněte břicho. Plynule snižujte těžiště, jako kdybyste si chtěla sednout na židli. Vydržte 35 sekund a vraťte se do výchozí pozice. Při zpátečním pohybu stáhněte hýžďové svaly. Kolena by měla být na úrovni prstů chodidel. Cvičte 2–3 sady 10–16krát. Na konci každé sady zkuste v podřepu vydržet, jak nejdéle to půjde. Odpočiňte si a cvičte další sadu.

Výpady – cvičení na stehna a zadek

Postavte se vzpřímeně s nohama rozkročenýma na šířku boků, kolena mírně pokrčená. Udělejte velký krok vpřed jednou nohou a snižte těžiště. Váha musí být přenesena na přední nohu a koleno přední nohy by mělo být nad chodidlem. Záda a pánev držte kolmo k zemi a břicho zatažené. Vraťte se do výchozí pozice a vystřídejte nohy. Cvičte 3 sady 10–16krát na každou stranu.

Posilování vnějších stehenních svalů

Lehněte si na bok a podepřete si hlavu. Pokrčte koleno spodní nohy a horní nohu držte nataženou v prodloužení páteře. Zvedejte horní nohu. Pánev držte stále kolmo k podložce. V nejvyšší pozici držte nohu 2–3 sekundy a povolte dolů. Opakujte 16x na každou stranu.

Posilování vnitřních stehenních svalů

Lehněte si na levý bok a podepřete si hlavu. Pokrčte pravé koleno (horní noha) a položte ho před levou nohu tak, aby pravé chodidlo leželo před levým kolenem. Levou (spodní) nohu držte nataženou s mírně pokrčeným kolenem a zvedejte ji nahoru, dokud neucítíte záběr na vnitřní straně stehna. Držte 1–2 sekundy a pak nohu pomalu vraťte do výchozí pozice. Cvičte 16x v plném rozsahu a 16 malých kmitů v nejvyšší pozici, pak v této pozici vydržte 20 sekund. Celé ještě jednou zopakujte. Totéž s druhou nohou.

Zanožování – cvičení na zadní stranu stehen a hýždě

Klekněte si na podložku a opřete se o předloktí. Břicho zůstává zatažené. Opakovaně zanožujte jednou nohou pokrčenou v koleni do pravého úhlu. Nohu zvedejte do úrovně boků. Chodidlo směřuje ke stropu. Opakujte 16x na každou stranu. Po několika sekundách odpočinku opakujte ještě jednu sadu.

Ohyby v zanožení – cvičení na zadní stranu stehen

Klekněte si na podložku a opřete se o předloktí. Břicho zůstává zatažené. Zanožte jednu nohu a pokrčte ji v koleni tak, abyste se dotkli patou zadku. Držte 2 sekundy a natáhněte. Opakujte 16x na každou stranu. Po několika sekundách odpočinku opakujte ještě jednu sadu.

Zdroj: Celulitida – masáž na doma
Zveřejněno: 21.4.2017

VEPŘOVÉ KOLENO

Jak dělá vepřové koleno Pohlreich

Ingredience: 2 ks zadních vepřových kolen, 1 l černého piva, 2 cibule (neloupané, přepůlené), 2 mrkve (krájené na větší kusy), 1 petržel (krájená na větší kusy), 3 kuličky nového koření, 10 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy, 2 l vody, 1 chilli paprička, 100 g medu, sůl

Technologický postup: Vepřová kolena očistíme, vložíme do kastrolu a zalijeme pivem. Přidáme mrkev, petržel, cibuli a pár kuliček nového koření, celý pepř a bobkový list. Osolíme, dolijeme vodou, aby byla kolena ponořená. Přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Trvá to přibližně 1,5–2 hodiny, podle velikosti kolen. Jakmile jsou kolena měkká, vyndáme je z vývaru, necháme vychladnout a vykostíme je. Vývar přecedíme do hrnce a zredukujeme tak na jednu třetinu. Do omáčky přidáme nakrájenou chilli papričku a med a promícháme. Vykostěná kolena polijeme troškou omáčky a necháme je 20 minut vyudit v udírně. Pokud nemáte udírnu, grilujte je na nepřímém žáru na přikrytém grilu. Během pečení kolena potírejte zredukovanou omáčkou.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno: 11.7.2016

ZADNÍ RÝMA

Chronická zadní rýma

Jako chronická zadní rýma se označuje déletrvající nebo vracející se onemocnění dutiny nosní. Oproti akutní rýmě převažuje ucpaný noc (zduřelá sliznice) a místo vodnatého výtoku z nosu převažuje hustá, těžko vysmrkatelná rýma. Chronická rýma může vyústit v hypertrofickou rýmu, kdy dochází ke zduření (zvětšení = hypertrofie) sliznice. Následkem toho je nos výrazně ucpaný a postižený člověk musí dýchat hlavně ústy.

Zdroj: Zadní rýma
Zveřejněno: 6.1.2017

POCIT PNUTÍ

Pnutí v koleni

Pro rozpoznání příčiny pnutí v koleni je mimořádně důležité přesně určit místo, kde se napětí objevuje. Pokud vám pne koleno jakoby zepředu, existuje velká pravděpodobnost, že stav souvisí s čéškou. Pnutí uvnitř kolena je zase spíše spojeno s poškozením menisku, vazů či artritidou kloubu. Pne koleno zvenčí nebo po straně? Pak na vině může být opět poškození menisku, postranních vazů nebo opět artritida. S čéškou může být ještě spojena i bolest pod kolenem. Důležitým diagnostickým vodítkem jsou také specifické situace, při kterých koleno pne. Pnutí objevující se nebo zhoršující se při chůzi dolů po schodech je často spojeno s čéškou. Časté je například při chorobném změknutí chrupavky a dalších onemocněních. Pro časná stadia artritidy je zase typické ranní pnutí kolena, kdy dělá postiženému problém vůbec se zvednout z postele a chodit. Když se však člověk „rozhýbe“, je pnutí méně intenzivní, nebo dokonce ustává úplně.

Zdroj: Pocit pnutí
Zveřejněno: 14.7.2015

OBINADLO

Obinadlo na koleno

Obinadlo na koleno je vysoce elastický trubkový obvaz s vysokou pevností a širokými oky, je určeno k fixaci obvazů všech druhů a velikostí. Ideální tam, kde je třeba úplná volnost pohybu a maximální průchod vzduchu, zejména pokud se jedná o velké či špatně přístupné části těla. Široká pletená vazba umožňuje sledování krytí bez nutnosti odstranění trubkovitého obinadla a zároveň zaručuje velmi dobrou pružnost, prodyšnost a pevnost. Pevné fixování ran i při extrémních pohybech se přizpůsobuje tvaru těla – neškrtí, netvoří záhyby, nevytahuje se. Při výměně krytí se obvaz nemusí odstraňovat. Každý obvaz má vetkanou barevnou nit, která určuje oblast aplikace. Toto obinadlo nepoužívejte, pokud nesnášíte přírodní latex.

Zdroj: Obinadlo
Zveřejněno: 15.10.2014

VEPŘOVÉ KŮŽE

Pečené vepřové kůže

Kůže se pečením nepřipravují samostatně, ale vždy bývají součástí pokrmu, například koleno s kůží, grilovaná kýta s kůží, pečený bůček s kůží.

Pečené vepřové koleno

Ingredience: 750 g vepřového zadního kolena s kůží, 2 ks cibule, 5 stroužků česneku, kmín, sůl, pepř mletý nebo drcený, 150 g kořenové zeleniny

Technologický postup: Předehřejeme troubu na 200 °C. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a vložíme půl množství do pekáče. Koleno omyjeme a nařežeme kůži na čtverečky, osolíme, lehce opepříme a pořádně potřeme prolisovaným česnekem smíchaným s kapkou vody. Takto připravené maso vložíme do pekáče a pokmínujeme. Kolem nasypeme nakrájenou zeleninu (kostičky či kolečka) a zbytek cibule. Podlijeme množstvím vody a vložíme do vyhřáté trouby. Vepřové koleno pečeme 2,5 hodiny, z toho 1,75 hodiny pod pokličkou, přičemž maso postupně otáčíme a poléváme výpekem. Poté 45 minut pečeme bez poklice, znovu pravidelně otáčíme a poléváme. Pečené vepřové koleno podáváme vcelku nebo krájené s chlebem, plnotučnou hořčicí či křenem.

Křupavý vepřový bůček

Ingredience: 1 kg vepřového bůčku s kůží, 1 ks cibule, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, voda

Technologický postup: Bůček vložíme na minutku do mrazáku, aby sádlo ztuhlo, potom kůži nařežeme na co nejmenší mřížky. Stačí pouze proříznout kůži, sádlo už řezat nemusíme. Doporučuje se si s touto operací dostatečně pohrát, výsledek snažení stojí opravdu za to. Velkou cibuli nařežeme na 1 až 1,5 cm tlustá kolečka a narovnáme do nádoby, v níž budeme péct bůček. Podlijeme vodou, aby byla cibule do poloviny potopená, vložíme bůček a dostatečně jej ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme rozmačkaným česnekem. Pečeme v předehřáté troubě, spíš rychleji než pomalu. Jídlo je hotové, když je cibule dohněda opečená. Bůček je vynikající teplý i studený a vypečená křupavá kůžička je hřebem pokrmu. Sůl na kůži se postupně splavuje a plynule přelévá bůček, naopak zespodu prostupuje aroma cibule.

Vepřová kýta na rožni

Ingredience: 1 vepřová kýta (cca 9 kg), sůl, 8 stroužků česneku, olej, grilovací koření, pivo

Technologický postup: Do 200 ml vody rozpustíme potřebné množství soli (na 9 kg masa asi 2 kg soli). Připraveným roztokem napícháme pomocí injekční stříkačky a jehly celou kýtu na různých místech. Kůži můžeme nařezat na mřížky. Pak celou kýtu posolíme a vložíme do nálevu, který by měl být na chuť slaný a řádně očesnekovaný. No, a pak už jen záleží na vás, jak dlouho budeme mít maso naložené v láku. Pro urychlení je možné kýtu napíchat rychlosolí, pak ji stačí nechat jeden týden naloženou na chladném místě. V den grilování je vhodné celé maso i s lákem povařit jen 30 minut, a to nejlépe v kotli. Poté kýtu napíchneme na grilovací tyč, zajistíme proti posunu a vložíme na gril. Pak už jen točíme a topíme a čekáme na první okrajování. Během grilování je vhodné maso potírat připraveným roztokem pro lepší chuť a barvu (olej, česnek, grilovací koření, sůl a pivo).

Zdroj: Vepřové kůže
Zveřejněno: 20.1.2016

ZADNÍ RÝMA

Zadní rýma a kašel

Každé zhoršení průchodnosti nosu okamžitě způsobí zvýšené dechové úsilí. Ke komplikacím u zadní rýmy dochází v důsledku otoku sliznice a následného ucpání vývodů vedlejších dutin nosních. Při nemožnosti ventilace nosních dutin zde vzniká podtlak, který vede k akutnímu zánětu vedlejších dutin nosních. Zkomplikovat zadní rýmu může i otok a zduření sliznice v Eustachově trubici, což může být příčinou přechodné nedoslýchavosti a zánětu středního ucha, občas s chronickými následky. Často dochází i k sestupné infekci, tedy k postupnému zánětu hrtanu, průdušnice až zánětu dolních cest dýchacích. Nadbytečný sekret stéká do průdušek a dochází ke kašli.

Mějte na paměti, že zelenožlutá rýma je většinou způsobena bakteriální infekcí, pokud je virového původu, je spíše „vodová“. Bílá rýma je většinou alergická. Zadní rýma je pak označení pro hustou rýmu nacházející se v zadní části nosohltanu, případně jde o zánět vedlejších nosních dutin. Inhalace pomůže uvolnit hlen. Kašel při zadní rýmě je projevem infekce horních cest dýchacích, ke které může snadno dojít právě po infekci nosohltanu.

Zdroj: Zadní rýma
Zveřejněno: 6.1.2017

VEPŘOVÉ KARÉ

Vepřové karé s jablky

Ingredience: 500 g vepřové kotlety, 4 jablka, 500 g brambor, 60 g másla, sůl, mletý pepř, grilovací koření

Technologický postup: Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme, vložíme do vymazaného pekáčku a posypeme grilovacím kořením. Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme na kousky a navrstvíme na maso. Podlijeme trochou vody, posypeme grilovacím kořením a dáme přiklopené péct do trouby na 30 minut. Oloupeme brambory a nakrájíme na hranolky. Přidáme k masu, promícháme, dáme kousky másla a vepřové s jablky a brambory dopečeme doměkka.

Zdroj: Vepřové karé
Zveřejněno: 9.10.2016

ZADNÍ RÝMA

Homeopatika na zadní rýmu

Na zadní rýmu pro dospělé jsou vhodné tyto homeopatické léky:

  • Ferrum phosphoricum 9 CH
  • Kalium muriaticum 15 CH

Od každého léku nařeďte po deseti granulích do 1 dl vody, nechte rozpustit, promíchejte nekovovou lžičkou a podávejte 4x denně 1 lžičku. V noci při probuzení a při potížích dávku zopakujte. Každý den ráno takto nařeďte nový roztok a podávejte stejně po dobu potíží.

Na zadní rýmu pro děti jsou vhodná tato homeopatika:

  • Kalium iodati 9 CH
  • Corrarium rubrum 9 CH

Oba léky po deseti granulích zředit ve sto mililitrech převařené kojenecké vody a podávat po lžičkách často – třeba co hodinu – první čtyři dny. Pokud nastane zlepšení, tak intervaly postupně prodlužujte, až do úplného vysazení cca po týdnu. Je také dobré nosánek proplachovat přípravkem s hypertonickým roztokem mořské soli nebo homeopatickým Euphorbiem sprayem.

Zdroj: Zadní rýma
Zveřejněno: 6.1.2017