Téma: 

vepřové kotlety nejlepší recepty


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RECEPTY NA KOTLETY

Vepřové kotlety na víně

Ingredience: 4 plátky vepřové kotlety s kostí, 2 ks cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička worcesteru, 1 lžička vegety, 1 dl bílého vína, 1 lžíce kari koření, špetka chilli, 1 lžíce Solamylu, 1 dl oleje, pepř, sůl

Technologický postup: Kotlety naklepeme a osolíme. Cibuli jemně nakrájíme, přidáme utřený česnek, hořčici, worcester, vegetu, kari koření, citronovou šťávu, chilli, Solamyl a vše důkladně promícháme. Touto směsí potřeme kotlety z obou stran a necháme několik hodin odležet v chladu. Uleželé kotlety zprudka opečeme po obou stranách na horkém oleji. Potom stáhneme plamen, přidáme víno a dusíme doměkka. Jako přílohu podáváme brambory v libovolné úpravě.

Detail odstavce: Vepřové kotlety na víně
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: smoothie recepty komentář

No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář
Odesláno: 27.11.2017 uživatelem Mášinka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA KOTLETY

Kotlety na houbách

Ingredience: 700 g vepřové kotlety bez kosti v celku, 60 g sádla, 30 g oleje, 20 g hladké mouky, 100 g hub, 50 g slaniny, 40 g cibule, sůl, pepř

Technologický postup: Vepřovou kotletu nakrájíme na plátky vysoké cca 2 cm, naklepeme, osolíme, opeříme, pomoučíme a na omastku maso prudce opečeme. Houby očistíme, nakrájíme na plátky a společně s oloupanou a nadrobno pokrájenou cibulí mírně podusíme na oleji. K vepřové kotletě přidáme podušené houby s cibulkou, osolíme, podlijeme vývarem podle potřeby a vše dusíme doměkka.

Detail odstavce: Kotlety na houbách
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: domácí šunka

Nedávno jsem si pořídili bytelnou formu na šunku z webu www.formanasunku.cz a musím říce, že je to skvělé. Invesctice okolo tisícovky se určitě vyplatí. Celá rodina domací šunku milujeme. Jsem ráda, že to chutná i dětem. Vím co jedí, alespoń u něčeho ,) Děkuji za tipy na nové recepty.

Zdroj: diskuze Domácí šunka
Odesláno: 28.6.2015 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 0

RECEPTY NA KOTLETY

Plněné vepřové kotlety

Ingredience: 700 g vepřové kotlety s kostí v celku, 2 ks jarní cibulky, 1 ks jablka, 45 g vlašských ořechů, 100 g sýru Niva, sůl, pepř mletý, 1 lžíce olivového oleje

Technologický postup: Na kostičky nakrájené oloupané jablko smícháme v misce s rozdrobeným sýrem, nasekanými ořechy a nasekanou jarní cibulkou, tím nám vznikne směs, kterou budeme kotlety plnit. Očištěnou a omytou kotletu nakrájíme na silné plátky mezi žebry, plátky nařízneme po obvodu až ke kosti, aby vznikla kapsa. Každou kapsu naplníme částí připravené náplně a maso sepneme párátky. Kotlety položíme na plech, potřeme olejem, osolíme a opepříme. Grilujeme v troubě pod rozehřátým grilem na 200 °C asi 6 až 8 minut. Potom kotlety obrátíme a grilujeme dalších 6–8 minut dozlatova.

Detail odstavce: Plněné vepřové kotlety
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: smoothie recepty komentář

Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento mixersmoothie.cz/smo… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář
Odesláno: 29.12.2016 uživatelem Skokova
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA KOTLETY

Zapečené kotlety

Ingredience: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, 200 g šunky, 200 g tvrdého sýra, 2 ks vajec, 1 ks červené papriky, bazalka (jemně sekaná), sůl, pepř černý drcený, 2 lžíce oleje

Technologický postup: Kotlety lehce naklepeme a okraje nařízneme, aby se při pečení nekroutily. Osolíme, opepříme, posypeme jemně nasekanou čerstvou bazalkou nebo rozemnutou sušenou a kotlety opečeme z obou stran na teflonové pánvi potřené olejem. Zapékací mísu vytřeme olejem a naskládáme do ní kotlety. Rozšleháme vejce se solí a pepřem, vmícháme jemně nastrouhaný sýr, na kostičky nakrájenou šunku a na kostičky nakrájenou očištěnou papriku. Směs nalijeme rovnoměrně na kotlety, vložíme do předehřáté trouby a asi 20 minut zapékáme. Podáváme například s bramborovou kaší, olivami či pestem.

Detail odstavce: Zapečené kotlety
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Ubrousky na pohlcování barev zkušenosti

Nejlepší odbarvovací ubrousky jsou značky Iberia a mají je v drogériích Rossmann, mají nejlepší výsledky při pohlcování barvy z prací vody. Na internetu se dají odbarvovací ubrousky koupit tady: www.zbozi.cz/?q=COLO… nevím ale jakou mají účinnost.

Zdroj: diskuze Ubrousky na pohlcování barev zkušenosti
Odesláno: 13.8.2013 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA KOTLETY

Pikantní kotlety

Ingredience: 4 plátky vepřové kotlety, 4 ks rajčat, 200 g žampionů, 1 ks cibule, 3 lžíce oleje, 1 ks papriky, 2 stroužky česneku, 60 g parmazánu, sůl, pepř mletý, vegeta, 2 lžíce másla

Technologický postup: Rajčata spaříme, oloupeme a bez zrníček nakrájíme. Papriku zbavíme jadérek a nakrájíme na nudličky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Na másle zpěníme cibulku a česnek. Přidáme papriku, rajčata a žampiony. Podle chuti okořeníme a dusíme asi 15 minut. Podle potřeby můžeme trochu podlít vodou. Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a opékáme na oleji z obou stran doměkka. Pikantní kotlety rozdělíme na talíře. Přelijeme je omáčkou a posypeme strouhaným parmazánem. Podáváme s těstovinami nebo rýží.

Detail odstavce: Pikantní kotlety
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Re: thymovar

na varroa je opravdu nejlepší thymovar - a to jsem zkoušel fakt všechno možný.

Zdroj: diskuze Thymovar
Odesláno: 27.5.2016 uživatelem Simon87
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA KOTLETY

Tatranské kotlety

Ingredience: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, 200 g strouhaného eidamu, 150 g šunky, 1 sklenice sterilovaného leča, 150 g anglické slaniny, 1 kelímek smetany ke šlehání, pepř, sůl

Technologický postup: Kotlety nařízneme na okraji, naklepeme, osolíme, opepříme a rozložíme na dno pekáčku. Pekáček není třeba ničím vymazávat. Na každou kotletu položíme plátek šunky, plátek anglické slaniny a velkou lžíci sterilovaného leča. Použijeme spíš zeleninu, většina tekutiny z leča zůstane ve sklenici. Posypeme strouhaným sýrem, zalijeme šlehačkou a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme odkryté v horkovzdušné troubě při teplotě 120–150 °C necelou hodinu. Tatranské kotlety podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

Detail odstavce: Tatranské kotlety
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: orchidej

Pro rostlinu je nejlepší nechat kořeny jak jsou. Orchidej nepotřebuje mít kořeny v substrátu. Stačí, když je občas smočí voda. Nové kořeny značí, že se rostlině daří.

Zdroj: diskuze Orchidej
Odesláno: 13.8.2018 uživatelem Milda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA KOTLETY

Kotlety na sladko

Ingredience: 1,5 kg vepřové kotlety bez kosti v celku, 30 dkg tvarohu, 1 balíček rozinek, 2 ks vajec, cukr krystal, sůl, muškátový ořech mletý nebo strouhaný celý, 2 dl suchého vína, šlehačka, 1 ks hořké čokolády

Technologický postup: Maso rozřízneme na kapsu (cca 3cm silné plátky, do kterých uděláme nožem otvor), osolíme, naplníme směsí tvarohu, rozinek, vajec, cukru, muškátového ořechu a zavřeme. Zapékáme asi 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté maso vyjmeme, do výpeku přilijeme víno, necháme povřít, přidáme smetanu, těsně před svařením odstavíme, přidáme čokoládu a necháme rozpustit. Podáváme s rýží.

Detail odstavce: Kotlety na sladko
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: hnojení kaki

Použijte kombinované hnojivo Cererit podle návodu na obalu. Cererit je nejlepší mix všech potřebných látek, které rostlina potřebuje. Tady k tomu jsou bližší informace: www.ceskenapady.cz/c…

Zdroj: diskuze Hnojení kaki
Odesláno: 27.5.2016 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA KOTLETY

Kotlety na smetaně

Ingredience: 800 g vepřové kotlety v celku bez kosti, 1,2 kg brambor, 3 ks cibule, 1 kelímek smetany, sůl, pepř mletý, olej, 100 g tvrdého sýra

Technologický postup: Kotletu nakrájíme na plátky. Naklepeme, osolíme a opepříme. Oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky (ne moc silné). Cibuli nakrájíme na slabá kolečka. Pekáč vymažeme olejem. Na dno pekáče poklademe vedle sebe brambory, osolíme. Na brambory dáme vrstvu cibule. Na cibuli opět vrstvu brambor (osolíme) a na brambory poklademe plátky kotlet. Na kotlety dáme vrstvu cibule. Na cibuli položíme vrstvu brambor (osolíme), na brambory dáme cibuli, plátky kotlet a poslední vrstvu brambor. Nastrouháme sýr a posypeme jím brambory, celou plochu. Vše zalijeme smetanou a dáme do trouby péct. Pečeme asi 2 hodiny. Ze začátku pečeme asi půl hodiny přikryté. Potom pekáč odkryjeme a necháme dopéct. Když sýr zrůžoví, je hotovo.

Detail odstavce: Kotlety na smetaně
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Sklizeň rakytníku

Dobrý den
Poradíte mi kdy je nejlepší doba na sklizeň rakytníku.?Zkoušeli jsme ho natrhat koncem října,byl to boj,plody jsou hodně měké,nejdou od větvičky a rozmačkávají se mezi prsty.Děkuji za odpověď Zdeněk V.

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku
Odesláno: 26.10.2016 uživatelem Zdeněk Valenta
Počet odpovědí: 6 Zobrazit odpovědi

GRILOVÁNÍ KOTLET

Vepřové kotlety na grilu

Ingredience: 4 plátky kotlety, 1 dl bílého vína, 1 lžíce medu, 1 lžíce sójové omáčky, 6 lžic olivového oleje, 1 lžíce hořčice, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 1 lžíce nasekané petrželové nati

Technologický postup: Vepřové kotlety lehce naklepeme, trošku osolíme a opepříme. V předvečer grilování je naložíme do marinády. Tu uděláme následovně: bílé víno promícháme s medem, sójovou omáčkou a olivovým olejem. Přidáme hořčici, prolisovaný česnek a nasekanou zelenou petrželku (či jiné zelené bylinky). V této marinádě necháme kotlety odležet do druhého dne. Na gril vyskládáme naložené maso a grilujeme ho z obou stran dozlatova (z každé strany 8 až 10 minut – podle síly plátku). Opečené kotletky podáváme s hranolky a čerstvou zeleninou.

Detail odstavce: Vepřové kotlety na grilu
Zdroj: Grilování kotlet
Zveřejněno: 25.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Orchidej po odkvětu

Ráda bych se zeptala, co mám dělat poté, co mi orchidej odkvete. Co děláte s těmi uschlými stonky? Dočetla jsem se, že se prý nemusí stříhat, že časem odpadnou sami. Nemůže to ale rostlinku vyčerpávat? A kdybych ho chtěla odstřihnout, tak v jakém místě je to nejlepší?

Zdroj: diskuze Cim zalevat modrou orchidej
Odesláno: 19.1.2017 uživatelem Pavlína
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VEPŘOVÉ KARÉ

Vepřové karé s jablky

Ingredience: 500 g vepřové kotlety, 4 jablka, 500 g brambor, 60 g másla, sůl, mletý pepř, grilovací koření

Technologický postup: Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme, vložíme do vymazaného pekáčku a posypeme grilovacím kořením. Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme na kousky a navrstvíme na maso. Podlijeme trochou vody, posypeme grilovacím kořením a dáme přiklopené péct do trouby na 30 minut. Oloupeme brambory a nakrájíme na hranolky. Přidáme k masu, promícháme, dáme kousky másla a vepřové s jablky a brambory dopečeme doměkka.

Detail odstavce: Vepřové karé s jablky
Zdroj: Vepřové karé
Zveřejněno: 9.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Plamének

Prosím vás, četla jsem na homezin.cz/media/cle… , že musíme Plaménku zajistit stín, vlhko a chlad pro kořeny. Píší tam dále, že nejlépe ho ochráníme polštáři jiných trvalek. Moje otázka zní, jaké trvalky a v jaké vzdálenosti je nejlepší vysadit? Pěstuji plamének již po třetí, nějak jsem dříve nebyla úspěšná.

Zdroj: diskuze Clematis
Odesláno: 17.3.2017 uživatelem Erika
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA KOTLETY

Kotleta podle Pohlreicha

Ingredience: 4 plátky kotlety s kostí, 240 ml zakysané smetany (15%), 180 ml zeleninového vývaru, 45 g másla, 1 ks cibule (najemno nasekané), 2 stroužky česneku (najemno nasekané), špetka sladké papriky, snítka čerstvé šalvěje (lístky otrhané)

Technologický postup: V pánvi necháme zpěnit máslo, poté je zasypeme najemno nasekaným česnekem a cibulí. Restujeme zhruba 2 minuty dosklovata, poté dáme česnek z cibulí z pánve pryč. Na jejich místo přijdou kotlety, které opečeme dozlatova, teprve pak k nim vrátíme orestovanou cibuli s česnekem. Nakonec vše zalijeme zeleninovým vývarem. Pánev přikryjeme pokličkou a na mírném plameni vše hodinu dusíme. Kotlety dáme z pánve stranou a omáčku zredukujeme na polovinu objemu. Poté do ní přidáme zakysanou smetanu, papriku a šalvěj. Vše zamícháme a prohřejeme. Kotlety servírujeme zalité krémovou smetanovou omáčkou se šalvějí.

Detail odstavce: Kotleta podle Pohlreicha
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016

GRILOVÁNÍ KOTLET

Vepřové kotlety na grilu v marinádě z červeného vína

Ingredience: 4 vepřové kotlety, 6 kuliček jalovce, ½ lžičky mletého bobkového listu, hrubá sůl, mletý pepř, 6 lžic oleje, 2 lžíce dijonské hořčice, libeček, rozmarýn, tymián, 2 dl červeného vína, 2 lžíce kečupu

Technologický postup: Naporcované kotlety mírně naklepeme, potřeme olejem smíchaným s dijonskou hořčicí, zalijeme je červeným vínem, zasypeme větvičkami rozmarýnu, tymiánu a libečku a přidáme pár kuliček jalovce, mletý bobkový list, kečup. Vše dokonale promícháme tak, aby marináda pokrývala zcela povrch masa, a necháme dostatečně dlouho proležet v chladu na několik hodin. Kotlety jsou po grilování křehčí. Nesolíme je, protože by zbytečně pouštěly šťávu, lepší je solit, až když jsou zcela hotové. Můžeme je ještě i poprášit malinko kořením, například uzenou paprikou nebo jiným oblíbeným kořením. Koření se při odležení pak pěkně vsákne svou chutí do masa. Před grilováním marinádu z masa setřeme – osušíme kotlety, aby marináda nestékala. Kotlety při grilování touto marinádou potíráme, grilujeme z obou stran většinou 8 minut po každé straně. Správně ugrilované kotlety mají zhnědlou kůrku a uvnitř jsou narůžovělé, maso musí být propečené. Hotové kotlety posolíme, opepříme a ihned podáváme.

Detail odstavce: Vepřové kotlety na grilu v marinádě z červeného vína
Zdroj: Grilování kotlet
Zveřejněno: 25.6.2017

VEPŘOVÉ KARÉ

Vepřové karé na žampionech

Ingredience: 600 g vepřové kotlety (vykostěné), 100 g slaniny, 10 ks žampionů, 2 stroužky česneku, 2 cibule, 2 lžíce sádla, vývar, hladká mouka, mletá sladká paprika, kmín, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Maso nakrájíme na porce, jemně naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a opečeme zprudka na sádle. Po vyjmutí vložíme do výpeku na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli, zarestujeme, pak přidáme papriku, kmín, česnek, vrátíme maso do hrnce, podlijeme vývarem a dusíme do poloměkka. Po dvaceti minutách přidáme na plátky nakrájené žampiony a dusíme ještě deset minut. V případě potřeby zaprášíme šťávu moukou, dochutíme solí a provaříme. Podáváme s rýží.

Detail odstavce: Vepřové karé na žampionech
Zdroj: Vepřové karé
Zveřejněno: 9.10.2016

GRILOVÁNÍ KOTLET

Vepřový kotlet v hořčičné marinádě

Ingredience: 4 plátky kotlety s kostí, 5 lžic oleje, 3 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce sójové omáčky, 4 stroužky česneku, sušený tymián, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Maso očistíme a osušíme. Aby se nám nekroutilo, lehce nařízneme okraje. V misce smícháme olej, dijonskou hořčici, sójovou omáčku a tymián. Přidáme lisovaný česnek a podle chuti sůl i pepř. Do marinády naložíme maso alespoň na dvě hodiny. Kotlety grilujeme nepřikryté asi 7 minut z každé strany. Podáváme s grilovanou zeleninou.

Detail odstavce: Vepřový kotlet v hořčičné marinádě
Zdroj: Grilování kotlet
Zveřejněno: 25.6.2017

KRKOVICE - NEJLEPŠÍ RECEPTY

Vepřová krkovice na pánvi

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 50 ml vína, 2 vepřové krkovičky, sůl, pepř, rozmarýn

Postup: Na rozpáleném oleji v pánvičce necháme rozvonět česnekový stroužek a větvičku rozmarýnu. Na provoněný olej vložíme osušené slabší plátky krkovičky a prudce je necháme osmažit z každé strany. Maso osolíme, opepříme a podlijeme suchým vínem. Víno necháme redukovat, plátky masa občas obrátíme. Maso smažíme do křupava a ihned pokládáme na talíř. Minutka z vepřové krkovice na pánvi zachutná s bramborovou přílohou nebo se zeleninovým salátem.

Detail odstavce: Vepřová krkovice na pánvi
Zdroj: Krkovice - nejlepší recepty
Zveřejněno: 25.6.2017

VEPŘOVÉ KARÉ

Vepřové karé s houbovým ragú

Ingredience: 6 plátků vepřové kotlety, směs lesních hub (hřib smrkový, dubový, kovář, klouzek, ½ sáčku Pivní marinády, 1 cibule, kmín, hladká mouka, 100 g másla, olej, voda

Technologický postup: Vepřové plátky lehce naklepeme a potřeme marinádou, naskládáme na sebe do misky a necháme v chladu uležet nejlépe do druhého dne – nesolíme, protože marináda je dostatečně slaná. Houby očistíme, nakrájíme a pořádně opláchneme. V pánvi rozpustíme máslo a dáme na něj zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Následně vložíme nakrájené houby, osolíme je, posypeme troškou kmínu a dusíme. Jakmile jsou houby podušené a měkké, tak je lehce poprášíme hladkou moukou a podlijeme cca 1 dl vody, aby se nám postupně směs lehce zahustila a vznikla i trocha šťávy. Hotové houbové ragú přendáme do jiné nádoby a udržujeme teplé. Vepřové marinované maso opékáme z obou stran na pánvi s troškou oleje a podáváme k houbovému ragú. Maso je minutkové, tedy stačí opékat 3–5 minut z každé strany. Jako příloha se hodí nové brambory ve slupce.

Detail odstavce: Vepřové karé s houbovým ragú
Zdroj: Vepřové karé
Zveřejněno: 9.10.2016

VEPŘOVÉ KARÉ

Vepřové karé podle Pohlreicha

Ingredience: 600 g kotlety, 4 lžíce oleje, 50 g slaniny, 2 stroužky česneku, 1 lžička hladké mouky, voda, sůl

Technologický postup: Maso pokrájíme na plátky. Po krajích plátky nařežeme, aby se nezkroutily při smažení. Naklepeme je jen zlehka a nasolíme, pak je potřeme rozetřeným (nastrouhaným) česnekem a posypeme jemně pokrájenou slaninou. Takto připravené plátky můžeme dát na den do lednice. Poté smažíme v pánvi s rozpáleným olejem dozlatova z obou stran. Osmažené plátky vyjmeme, výpek zasypeme moukou, necháme ji zpěnit, pak zalijeme vodou, řádně promícháme, necháme provařit a dochutíme solí. Servírujeme buď na větším talíři všechny plátky zalité šťávou a s ošatkou pokrájeného chleba – každý si nabere sám. Nebo podáváme s bramborem a plátkem masa a přelijeme omáčkou.

Detail odstavce: Vepřové karé podle Pohlreicha
Zdroj: Vepřové karé
Zveřejněno: 9.10.2016

GRILOVÁNÍ KOTLET

Grilované kotlety s citronovo-tymiánovou marinádou

Ingredience: 4 plátky kotlet s kostí, strouhaná kůra z 1 citronu, šťáva z 1 citronu, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce nasekaného tymiánu, 2 lžíce najemno utřeného česneku, 1 lžíce hrubého pepře

Technologický postup: Plátky kotlet rozložíme na rovnou podložku, naklepeme paličkou na maso nebo tupou hranou nože. Osolíme a opepříme. Ze zbylých přísad vymícháme marinádu. Naklepané plátky vložíme do marinády a maso na několik hodin naložíme. Před samotným grilováním kotlety lehce osušíme. Gril rozpálíme na střední teplotu na přímé grilování a grilujeme po dobu 5–7 minut z každé strany. Jako přílohu podáváme čerstvý měkký chléb a zeleninový salát.

Detail odstavce: Grilované kotlety s citronovo-tymiánovou marinádou
Zdroj: Grilování kotlet
Zveřejněno: 25.6.2017

GRILOVÁNÍ KOTLET

Vepřové kotlety na grilování

Vepřové kotlety patří mezi nejvhodnější a nejkvalitnější druhy masa ke grilování. Jejich krátká masová vlákna umožňují zkrácenou dobu grilování a při správném postupu jsou kotlety měkké a zůstávají šťavnaté. Vepřové maso snese mírné či ostřejší kořenění nebo marinování v chuťově se různících marinádách.

Ke grilování při nákupu vybíráme spíše libovější kotlety, pokud mají po obvodu proužek tuku, tak jej odkrojíme. Kotlety by měly být asi tak 1,5–2 cm vysoké, slabší kotlety se příliš vysušují. Kupujeme je buď již naporcované v balíčku nebo upravené přímo v obchodě, případně si koupíme kotletu vcelku a nakrájíme si ji na porce podle potřeby sami.

Kotlety můžeme zcela vykostit nebo je alespoň nařízneme u kosti, aby se lépe propekly, a několikrát je nařízneme i po obvodu, aby při grilování zůstaly ploché a nekroutily se. Naporcované kotlety mírně naklepeme, potřeme olejem a necháme je nejméně 2 hodiny odležet v chladu. Kotlety jsou pak po grilování křehčí. Nesolíme je, zbytečně by pouštěly šťávu, můžeme je mírně osolit krátce před grilováním, ještě lepší je solit až tehdy, kdy jsou zcela hotové. Můžeme je však poprášit kořením, které při odležení prostoupí svou chutí do masa.

Kotlety ještě před grilováním dochutíme především kořením. Využít můžeme všech běžně používaných druhů kuchyňského koření, jako je mletá sladká i pálivá paprika, kmín, pepř, zázvor, i bylinkového koření, mezi které patří majoránka, tymián, oregano, libeček, bazalka a jiné bylinky. Ze zeleniny dochucujeme především česnekem. Chceme-li mít kotlety obzvlášť pikantní, tak pro tuto chuť využijeme kořenicích směsí nebo kořenicích přípravků, jako je worcesterská omáčka, sójová omáčka, tabasco a podobně.

Pokud jsme se rozhodli kotlety předem marinovat, tak je vložíme do marinády tak, aby marináda zcela pokrývala jejich povrch, a necháme dostatečně dlouho (nejméně několik hodin) proležet v chladu. Marinádu připravujeme z nejrůznějších ingrediencí, ale na grilování ji děláme vždy hustší, před grilováním ji z masa setřeme, aby nestékala, ale touto marinádou pak maso během grilování ještě můžeme potírat. Jako tekutý základ marinády se nejčastěji používá stolní olej, ale může to být i pivo, trocha dobrého destilátu, kečup nebo hořčice, med, a dokonce i trochu ostřejší ovocné šťávy, marmelády nebo povidla. Svou fantazii můžeme využít při přidávání koření do marinády a především v jeho kombinaci. Do marinády se hodí i různé bylinky či prolisovaný česnek.

Kotlety před grilováním osušíme a opékáme je po obou stranách na roštu grilu. Máme na paměti, že grilujeme pouze sálavým teplem, v žádném případě plamenem. Dobře se griluje na rozehřátém lávovém kameni, pokud ho máme k dispozici. Protože zahradních grilů je celá řada, je obtížné stanovit přesnou dobu grilování kotlet, ale většinou stačí 8 minut po každé straně. Správně ugrilované kotlety mají zhnědlou kůrku a uvnitř je narůžovělé, ale propečené maso. Hotové kotlety ihned podáváme. Pestrá směs se dá připravit při grilování v alobalu, kdy použijeme buď dostatečně velkou plochu alobalu, nebo alobalovou misku. Kotlety zde můžeme doplnit i brambory, zeleninou, uzeninou, sýrem nebo houbami. Doba grilování se zde prodlužuje na 20–30 minut.

Detail odstavce: Vepřové kotlety na grilování
Zdroj: Grilování kotlet
Zveřejněno: 25.6.2017

VEPŘOVÉ KOLENO

Vepřové koleno

Vepřové koleno je v české kuchyni při přípravě pokrmů velmi oblíbené. Vepřové koleno je narůžovělé někdy až tmavočervené, s trochou tuku.

Nejlepší maso je ze 7–10měsíčních kusů o váze 80–110 kg. Protože vepřové maso obsahuje větší množství tuku, má větší energetickou hodnotu než ostatní druhy masa. Je také hůře stravitelné.

Vepřové koleno lze tepelně upravovat různými způsoby, ať už vařením, pečením, nebo uzením.

Rozlišujeme vepřové koleno přední a zadní. Přední koleno je menší s menším množstvím masa a je vhodné spíše na vaření. Zadní koleno je odděleno těsně u kýty, takže obsahuje více masa, je kvalitnější a chutnější. Vhodnou tepelnou úpravou je pečení nebo uzení. Zadní koleno se také někdy nazývá jako šunkové.

Vepřová kolena se prodávají většinou nevykostěná a cena se u předního kolena pohybuje okolo 60 korun za kilogram, u zadního kolena pak kolem 75 korun za kilogram.

Vepřové koleno se anglicky řekne roasted pork knee.

Detail odstavce: Vepřové koleno
Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno: 11.7.2016

VEPŘOVÉ KARÉ

Grilované vepřové karé

Ingredience: 1,5 kg kotlety, 1/2 lžičky granulovaného česneku, 1/2 lžičky sušeného pórku, 1/2 lžičky mleté červené papriky, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžička sušeného rozmarýnu, 1 lžička soli, 1/4 lžičky pepře, brambory, olivový olej, koření na americké brambory

Technologický postup: V misce smícháme koření. Maso umyjeme a dobře osušíme. Na celý povrch masa dobře rozmístíme mix koření a prsty je dobře vmasírujeme. Takto nakořeněné maso přikryjeme utěrkou a necháme odstát minimálně půl hodiny. Troubu rozehřejeme na 180  C a zapneme funkci grilu. Maso pečeme cca 35 až 40 minut (občas ho otočíme). Upečené maso vyjmeme a necháme ho odstát přikryté fólií ještě asi 10 minut. Bude mnohem šťavnatější. Brambory nakrájíme na kostičky a vložíme do misky. Polijeme olivovým olejem a okořeníme směsí na americké brambory. Přikryjeme misku talířem a pořádně protřepeme, aby se koření dostalo všude. Brambory vysypeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 180  C, dokud nedostanou zlatou barvu. Maso nakrájíme na tenké plátky a podáváme s upečenými americkými bramborami.

Detail odstavce: Grilované vepřové karé
Zdroj: Vepřové karé
Zveřejněno: 9.10.2016