Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

VEPŘOVÉ MASO S KAPUSTOU A BRAMBORY

OBSAH

Dušená kapusta s vepřovým masem

Suroviny:

  • 500 g vepřového masa (raději plecko)
  • 1 kapusta
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • trocha soli
  • pepř dle chuti
  • 1/2 lžičky kmínu
  • na smažení trocha sádla
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup:

Vepřové maso omyjte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a pokrájejte na drobno. Česnek oloupejte a utřete nebo prolisujte. Kapustu očistěte, zbavte košťálu, listy pokrájejte na menší kousky a spařte je horkou vodou. Poté v hrnci rozpusťte vepřové sádlo a na něm osmahněte nakrájenou cibulku. Přidejte maso, osolte a dochuťte pepřem a kmínem, trochu osmahněte, poté podlijte vlažnou vodou, přikryjte poklicí a duste do poloměkka. Během dušení podle potřeby podlévejte vlažnou vodou a míchejte. Poloměkké maso zaprašte hladkou moukou, osmahněte, zřeďte opět vlažnou vodou a rozmíchejte. Nakonec přidejte spařenou kapustu a prolisované stroužky česneku. Za občasného míchání ještě doduste, dokud nebude vše měkké. Kapustu prvních deset minut duste bez poklice, bude mít lepší chuť i vůni. Dušené vepřové maso s kapustou podávejte nejlépe s vařenými bramborami.

Zdroj: Dušená kapusta

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN S PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Mader.

Ahoj, chtěl bych vědět, jak je na tom krůtí maso.
Stéjně jako kuřecí?
J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že krůtí maso bude podobně naplněno puriny jako kuřecí, není tomu tak. Krůtí maso, i když je libové, tak obsahuje mnohem více purinů, než maso z kuřete. Pro nemocné dnou je krůtí maso stejně nevhodné, jako maso vepřové nebo hovězí. Konzumovat krůtí maso při dně můžete, ale jen jednu malou porci. Pokaždé, když sníte potravinu s vyšším obsahem purinů, tak v příštích osmi hodinách si naplánujte zvýšený příjem tekutin doplněný šálkem kávy. To pomůže ledvinám vyplavit metabolity z purinů. Z toho důvodu je také nevhodné konzumovat potraviny s vysokým obsahem purinů k večeři nebo před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tabulka potravin s puriny

Zapečené brambory se smetanou a masem

Ingredience: 400 g brambor, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 vejce, 200 g tvrdého strouhaného sýra, 300 g vepřové kýty, 200 ml smetany na šlehání, sůl, pepř

Postup: Brambory a kýtu nakrájíme na plátky. Postupně klademe do pekáčku, vždy osolíme, opepříme. Vejce rozklepneme a rozšleháme, vlijeme ke smetaně a touto směsí zalijeme maso a brambory. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme, až je smetana na povrchu zlatá (45 minut). Zapečený pokrm můžeme posypat sýrem a nasekanou petrželkou.

Zdroj: Zapečené brambory v troubě

Diskuze

V diskuzi ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

A jaké brambory na bramboráky? Kamarádka říká C a jiná říká A.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Juraj.

Stačí trochu hledat, takže www.pomodo.cz/stitky…

Zdroj: diskuze Zapečené brambory v troubě

Vepřové maso ve vlastní šťávě Pikok

Lidl/Pikok Vepřové maso ve vlastní šťávě jemně kořeněné je výrobek řetězce Lidl.

Složení: 92 % vepřového masa, vepřové kůže, jedlá sůl, kořenicí přípravek (pepř, majoránka, cibule)

Cena: 34,90 Kč

Dle hodnocení dTestu výrobek Lidl/Pikok Vepřové maso ve vlastní šťávě jemně kořeněné dopadl velmi dobře.

Zdroj: Vepřové maso ve vlastní šťávě

Diskuze

V diskuzi DOTTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kott Jaroslav.

Dnes jsem zjistil, že asi u každého hnízda brambor sje v zemi díra a do ní nalézají včely či vosy. Brambory dobře zalévám. Letos zde na chalupě pěstuji brambory poprvé a jsem z toho pryč-bojím se i brambory okopávat. Poraďte prosím co mám dělat. Děkuji za radu. Kott Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dobrý den,
měla jsem vosy v záhonu s jahodami. Zkoušela jsem kdeco, nakonec jsem se jich (spíše náhodou) zbavila tak, že jsem do díry nastříkala sprej proti vosám, zastrčila tam hořící sírový papírek a ono to blaflo. Vosy tam pak už nelítaly.

Zdroj: diskuze Dottaz

Růžičková kapusta s vepřovým masem

Ingredience: 800 g vepřové plece, 600 g růžičkové kapusty, 2 cibule, 3 rajčata, 250 ml zeleninového vývaru, 1 lžička sušeného tymiánu, 4 lžíce oleje, 2 špetky soli, 2 špetky čerstvě mletého pepře

Postup: Maso nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli nakrájíme na plátky. V kastrolu rozehřejeme olej a maso s cibulí orestujeme. Podlijeme vývarem, přikryjeme a dusíme, až je maso měkké. Přidáme očištěnou růžičkovou kapustu a dusíme přibližně 10 minut. Pak přidáme nakrájená rajčata, tymián a dusíme dalších 10 minut. Podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s bramborovou kaší nebo rýží. Rýže je sice netradiční přílohou, ale určitě obohatí vaše chuťové pohárky. Pro zpestření můžete celý pokrm posypat parmazánem.

A jaké jsou vaše recepty s kapustou? Pochlubte se s nimi. Máte nějaký speciální recept v kombinaci s vepřovým masem?

Zdroj: Kapusta s vepřovým masem

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MM.

Hotové jídlo nesmí obsahovat mouku, výrobky z mouky, rýži ani brambory. Po krátké době by začalo ve sklenicích kvasit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Zdravim proc ani ne brambory ?
Dnes jsem koupil pastiku ve skle brambory tam byli.
A
Ja je mel.v polévce acca měsíc ok.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Musaka bulharská

Ingredience: 1 bílý jogurt, 1 vejce, mletý černý pepř, 1 lžíce hladké mouky, 0,5 kg brambor, 1 balíček mletého vepřového masa, 1 snítka saturejky, sůl

Postup: Mleté vepřové maso osolíme a opepříme. Brambory očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozpálené pánvi osmažíme mleté maso. Přidáme k němu brambory, trochu vody a necháme dusit. Jakmile jsou brambory měkké a voda skoro vyvařená, dáme vše na plech. Podle potřeby směs osolíme a přidáme saturejku. Do jogurtu vmícháme vejce a hladkou mouku a jogurtem zalijeme masovou směs. Musaku vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut. Bulharskou musaku s vepřovým masem ihned podáváme.

Zdroj: Musaka

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KNEDLÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Nevím, jaké má autorka zkušenosti s vařením bramborových knedlíků. Ale vzhledem k tomu, že se do těsta přidává krupice, krupička nebo i mouka,je mnohem vhodnější použít moučné brambory, tj. varný typ C,případně B, nikoliv varný typ A, což jsou salátové brambory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Recepty na knedlíky

Výtečná marináda na maso podle Pohlreicha

Ingredience: 60 ml jablečného moštu, 60 ml sójové omáčky, 2 lžíce hnědého cukru, trochu černého pepře, 1 malá cibule

Postup: Cibuli nakrájejte najemno. Všechny ingredience smíchejte a do směsi naložte plátky masa. Tato marináda se nejlépe hodí na vepřové maso, protože jablka a vepřové jdou k sobě velmi dobře. Maso marinujte nejlépe přes noc, minimálně však 1 hodinu.

Zdroj: Marináda na maso

Vepřové koleno

Vepřové koleno je v české kuchyni při přípravě pokrmů velmi oblíbené. Vepřové koleno je narůžovělé někdy až tmavočervené, s trochou tuku.

Nejlepší maso je ze 7–10měsíčních kusů o váze 80–110 kg. Protože vepřové maso obsahuje větší množství tuku, má větší energetickou hodnotu než ostatní druhy masa. Je také hůře stravitelné.

Vepřové koleno lze tepelně upravovat různými způsoby, ať už vařením, pečením, nebo uzením.

Rozlišujeme vepřové koleno přední a zadní. Přední koleno je menší s menším množstvím masa a je vhodné spíše na vaření. Zadní koleno je odděleno těsně u kýty, takže obsahuje více masa, je kvalitnější a chutnější. Vhodnou tepelnou úpravou je pečení nebo uzení. Zadní koleno se také někdy nazývá jako šunkové.

Vepřová kolena se prodávají většinou nevykostěná a cena se u předního kolena pohybuje okolo 60 korun za kilogram, u zadního kolena pak kolem 75 korun za kilogram.

Vepřové koleno se anglicky řekne roasted pork knee.

Zdroj: Vepřové koleno

Poradna

V naší poradně s názvem JELENÍ GULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Může se občas jíst jeleni guláš na warfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K na stejné úrovni každý den. Jelení maso, stejně jako maso ostatních zvířat, obsahuje jen málo vitamínu K a proto není třeba jeho konzumaci nijak hlídat. 200 gramů syrového masa z jelena obsahuje 2,2 mikrogramů vitamínu K. Když si dáte jelení guláš s houskovým knedlíkem nebo s rýží, tak ho můžete jíst podle libosti neomezeně. Rýže totiž neobsahuje žádný vitamín K a pšeničná mouka v knedlíkách má jen zanedbatelné množství vitamínu K. Pšeničná mouka a rýže a výrobky z nich jsou nejlepší přílohy pro pacienty užívající Warfarin. Brambory jsou na tom o něco hůře. Jedna středně velká brambora obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Přeji dobrou chuť.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jelení guláš

Uzené maso s bramborovou kaší

Ingredience: 2 kg brambor, 1/2 l mléka, 250 g másla, 1 kg uzené kotlety, 1/2 kg uzeného bůčku, 125 g másla, 100 g tuku

Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostičky, zalijeme vodou a uvaříme hodně doměkka. Mezitím ohřejeme mléko a necháme povolit máslo. Uvařené brambory slijeme, přidáváme postupně máslo s mlékem a šleháme ručním šlehačem do požadované hustoty. Příprava uzeného masa je taková, že maso povaříme doměkka, nakrájíme na plátky a na chvíli podusíme na másle s tukem, abychom získali sós na kašičku. Z vývaru z masa můžeme připravit polévku s rýží.

Zdroj: Recepty na uzené maso

Poradna

V naší poradně s názvem NUTRIE NA MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Klímek.

Našel jsem spoustu receptů na maso z nutrií, ale kde to maso koupím, jsem nenašel. Jsem okresu Nový Jičín. Můžete poradit? Děkuji.
Karel Klímek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Maso z nutrie jde koupit na farmách přímo od chovatelů. Obvyklá cena je 140 Kč za kilo masa. Seznam farem můžete vidět tady: www.goofle.cz/search…

Zdroj: diskuze Nutrie na maso

Zapečené brambory s mletým masem

Ingredience: 500 g mletého masa, 700 g brambor, 500 g rajčat, 1 cibule, olej, 2 vejce, pepř, sůl, pažitka, 4 lžíce másla

Postup: Na oleji osmahneme mleté maso s cibulkou, osolíme, opepříme, přidáme pažitku a směs spojíme vejci. Brambory střídavě prokládáme v míse připravenou směsí. Poslední vrstvu ozdobíme rajčaty. Podlijeme trochou vody a pečeme. Po upečení povrch polijeme rozpuštěným máslem.

Zdroj: Zapečené brambory v troubě

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A UZENE MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Wafarin a uzené maso.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Maso obecně obsahuje jen velmi malé množství vitamínu K a tedy neovlivňuje léčbu Warfarinem. Uzené maso můžete konzumovat bez omezení i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a uzene maso

Vepřové maso ve vlastní šťávě s rýží

Ingredience: rýže, 1 cibule, 2 vepřové konzervy koupené nebo 1 domácí, lahůdková paprika, sůl, 1 hrášek v konzervě, česnek čerstvý (může být sušený)

Postup: Dáme vařit rýži. V hrnci osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme konzervu, papriku, podle chuti česnek a mícháme, než se konzerva naprosto rozmíchá a pustí šťávu. Přidáme postupně k hotové rýži a vše ještě pořádně promícháme, dáme hrášek a podáváme. Cibule není podmínkou.

Zdroj: Vepřové maso ve vlastní šťávě

Diskuze

V diskuzi SUŠIČKY OVOCE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helenka.

Jako pokud chcete sušit třeba maso, vyplatí se investovat do kvalitnější sušičky. Mohu říct, že jsem měla kulatou plastovou a maso jsem pak vyhazovala. Pak jsem si pořídila yden sušičku a maso je z ní opravdu výborné, protože má právě nastavitelný program a tudíž i termostat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza Nosková.

Ahoj Helenko, kromě ovoce bych ráda sušila právě i maso. Myslíte, že byste mi dokázala poradit, nějakou dobrou sušičku, se kterou by to šlo? Přemýšlela jsem o G21 Paradiso big, je velká, výkonná a prý by to měla umožňovat. Navíc se jí poměrně daří v testech spotřebičů, třeba tady - vas-pomocnik.cz/susi… Ale nedovedu posoudit, jestli to pořadí odpovídá tomu, jak by to mělo být a jestli je opravdu nejlepší. Navíc u větší sušičky (a já nechci nějakou maličkou krabičku) už to není zrovna malá investice a nechtěla bych někomu naletět. Předem díky za odpověď :)

Zdroj: diskuze Sušičky ovoce diskuze

Recepty z vepřové plece

Vepřová plec na paprice

Ingredience:

  • 1 kg vepřové plece bez kosti
  • 2 cibule
  • 70 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany
  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • paprika mletá sladká
  • pepř
  • sůl

Postup:

Vepřovou plec očistěte, opláchněte, osolte a opečte na oleji. Opečené maso vyjměte, na tuku osmahněte cibulku nakrájenou na plátky, přidejte mletou papriku a zalijte asi 400 ml vody. Vraťte maso a za občasného obracení a přelévání duste do měkka, poté ho vyjměte. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, kterou vmíchejte do omáčky, přidejte ještě asi 400 ml vody a mléko a vařte za občasného míchání alespoň 20 minut. Ke konci přidejte do omáčky smetanu pro zjemnění a dochuťte solí a pepřem. Maso nakrájejte přes vlákno na plátky, naservírujte na talíř a přelévejte omáčkou. Jako příloha se k vepřové pleci na paprice hodí rýže, těstoviny nebo houskové knedlíky.

Vepřová plec pečená

Ingredience:

  • 1 kg vepřové plece bez kosti s kůží
  • 15 g hladké mouky
  • kmín
  • sůl

Postup:

Vepřovou plec omyjte, osolte a okmínujte, vložte do pekáče kůží dolů, podlijte trochou vody a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Maso pečte asi 60 minut, občas ho přelijte vzniklým výpekem, v případě potřeby podlijte trochou vody. Maso by mělo být upečeno dozlatova. Po hodině pečení plec otočte kůží nahoru, tu pokrájejte na proužky a vložte zpět do trouby, aby byla křupavá. Předtím než vložíte pekáč zpět do trouby, slijte část výpeku pro vytvoření šťávy. Výpek dejte na pánev, zaprašte trochou mouky a osmahněte, zalijte trochou vody a vařte asi 20 minut. Na konci šťávu dochuťte solí. Dopečené maso pokrájejte na plátky, podávejte přelité šťávou. Vhodnou přílohou k tomuto pokrmu budou různě upravené brambory či bramborové, chlupaté nebo houskové knedlíky, doplněné dušeným zelím, špenátem či kapustou.

Vepřová plec na smetaně

Ingredience:

  • 1 kg vepřové plece bez kosti
  • 3 cibule
  • 500 ml smetany
  • 150 ml oleje
  • 100 g hladké mouky
  • kmín mletý
  • paprika sladká mletá
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Cibuli nakrájejte na kostičky a společně s kmínem nechte zesklovatět na oleji. Přidejte omytou a na kostky pokrájenou vepřovou plec. Maso osolte, opepřete a zprudka osmahněte, aby se zatáhlo, přidejte sladkou papriku, promíchejte a zalijte asi 1 litrem vody. Přiklopte pokličkou a nechte alespoň 30 minut dusit, do poloměkka. V nádobě si rozmíchejte smetanu s moukou a za stálého míchání ji přilijte do omáčky. Nechte povařit alespoň dalších 20 minut. Maso by mělo úplně změknout. Omáčku dochuťte a můžete podávat s houskovým knedlíkem.

Vepřová plec na houbách

Ingredience:

  • 1 kg vepřové plece bez kosti
  • 2 cibule
  • 200 g čerstvých hub
  • 150 ml oleje
  • 100 g hladké mouky
  • kmín
  • pepř
  • sůl

Postup:

Cibuli nakrájejte na plátky a dozlatova osmahněte na 50 ml oleje, na zlatavou cibuli vložte osolené a opepřené maso vcelku a opečte je ze všech stran, přidejte kmín, trochu vody a za občasného otočení duste doměkka, poté plec vyjměte. Ze zbylého oleje a mouky připravte jíšku, kterou smíchejte s výpekem. Přilijte vodu a vařte alespoň 20 minut. Mezitím si očistěte a pokrájejte houby, povařte je asi 20 minut. Vodu z hub sceďte a houby přidejte k omáčce. Omáčku dochuťte solí. Maso pokrájejte na plátky přes vlákno, podávejte společně s omáčkou a vařenou rýží, těstovinami či bramborami.

Vepřová plec na kmínu

Ingredience:

  • 1 kg vepřové plece bez kosti
  • 3 cibule
  • 150 ml oleje
  • 100 g hladké mouky
  • kmín
  • sůl

Postup:

Omyjte maso a nakrájejte je na kousky. Cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte ji na části oleje do nazlátlé barvy, přidejte kmín a vložte maso, které zprudka osmahněte. Maso osolte, přidejte trochu vody a duste téměř doměkka. Ze zbylého oleje a hladké mouky připravte jíšku, kterou vmíchejte k masu, rozřeďte trochou vody a vařte ještě asi 20 minut. Hotovou omáčku dochuťte solí. Vepřové na kmínu podávejte s bramborami, rýží nebo těstovinami.

Zdroj: Vepřová plec

Kluci v akci: vepřové koleno na pivu

Ingredience: 3 vepřová kolena, 500 ml černého piva, 15 stroužků česneku, 4 cibule, 8 lžic plnotučné hořčice, mletá sladká paprika, nové koření, celý černý pepř, bobkový list, kmín, 300 ml vody na podlití, chlebová střída na zahuštění šťávy, mletý černý pepř, sůl, strouhaný křen, provázek

Technologický postup: Vepřové koleno vykostíme, kůži nakrojíme na mřížky a do masa řádně vetřeme hořčici, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a česnek krájený najemno. Zarolujeme a dobře svážeme provázkem. Vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, zasypeme hrubě krájenou cibulí, přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Zalijeme pivem, zakryjeme alobalem nebo poklicí a dáme péct do trouby při 180 °C na cca 1 až 1,5 hodiny. V průběhu pečení maso podléváme a přeléváme. Jakmile je maso měkké, odkryjeme alobal a maso dopékáme na barvu a dokřupava, zde přidáme chlebovou střídu. Veškerou šťávu s rozpečenou cibulí slijeme do hrnce, zredukujeme a podle potřeby dochutíme a dohustíme chlebovou střídou. Z masa odstraníme provázek. Prokrojené koleno podáváme se šťávou a brambory. Doplníme hořčicí a strouhaným křenem.

Zdroj: Vepřové koleno

Francouzské brambory s uzeným masem

Ingredience: 3 sterilované okurky, 3 vejce, 300 g uzeného masa, 1 kg brambor vařených ve slupce, 200 g cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, pepř, sůl, olej.

Postup: Nejdříve uvaříme brambory ve slupce (mohou být i lehce nedovařené). Scedíme je, oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo na kostičky. Cibuli nakrájíme rovněž na kostičky nebo tenká kolečka a na oleji ji necháme zesklovatět. Okurku nakrájíme na tenká kolečka a uzené maso na kostičky. Vše smícháme dohromady i s bramborami, osolíme, opepříme a přidáme plnotučnou hořčici. Směs dáme do pekáče, zalijeme rozšlehanými vejci a vložíme do trouby vyhřáté na 180−200 °C. Francouzské brambory pečeme tak dlouho, dokud nejsou vajíčka dostatečně propečená a brambory pěkně zlatavé.

Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory

Zadělávaná kapusta s vepřovým masem

Ingredience: 1 cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 0,5 lžičky mletého černého pepře, 2 brambory, 1 špetka muškátového oříšku, 4 lžíce oleje, 1 hlávka kapusty, 0,5 lžičky kmínu, 75 dkg vepřové krkovice, 3 stroužky česneku, 4 lžíce hladké mouky

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Vepřové maso nakrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Vhodná je krkovice nebo kotleta či prorostlý bůček, záleží na chuti. Cibuli zpěníme v asi 3litrovém hrnci na oleji, přidáme prolisovaný česnek, mletou papriku a chilli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme nakrájené vepřové maso. Maso opečeme ze všech stran a potom dusíme, až pustí šťávu a zatáhne se. Mezitím rozkrojíme střední hlávku kapusty na čtvrtky, opláchneme, vyřízneme košťál a nakrájíme na nudličky. Jakmile je maso osmahnuté, podlijeme je asi 1 litrem vody, přidáme muškátový oříšek a vaříme cca 30 minut. Pokud máme čerstvý oříšek, pak stačí opravdu malá špetka, nepřeháníme to, je to silné koření. Nicméně tomuto jídlu dodá jedinečnou a neopakovatelnou chuť. Pak přidáme do hrnce kapustu a oloupané a rozkrájené brambory a vaříme dalších 30 minut. Po této době by mělo být i maso přiměřeně měkké. Pokud tomu tak není, vaříme, dokud nejsme spokojeni s výsledkem. Pět minut před ukončením varu jídlo zahustíme jíškou z vody a mouky podle potřeby. Následně dochutíme solí a pepřem a necháme v hrnci dojít. Zadělávanou kapustu s vepřovým masem podáváme samotnou nebo s čerstvým chlebem. Chutná nejlépe na druhý až třetí den. Z uvedeného množství surovin připravíme asi 8–10 porcí jídla. Nebojte se, že zbyde! Sní se vše.

Zdroj: Kapusta s vepřovým masem

Marináda na maso s medem

Ingredience: 250 ml olivového oleje, ½ lžičky soli, 5 snítek tymiánu, 1 snítka rozmarýnu, 3 lžíce medu

Postup: Vše smíchejte v míse s olejem. Bylinky nemusíte trhat ani krájet, stačí je tam ponořit celé. Maso v marinádě nechte alespoň dvě hodiny naložené. Sladkou chuť medu můžete později zmírnit pár kapkami citrónu. Tato marináda se hodí obzvláště na vepřové maso.

Zdroj: Marináda na maso

Vepřová krkovice na pánvi

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 50 ml vína, 2 vepřové krkovičky, sůl, pepř, rozmarýn

Postup: Na rozpáleném oleji v pánvičce necháme rozvonět česnekový stroužek a větvičku rozmarýnu. Na provoněný olej vložíme osušené slabší plátky krkovičky a prudce je necháme osmažit z každé strany. Maso osolíme, opepříme a podlijeme suchým vínem. Víno necháme redukovat, plátky masa občas obrátíme. Maso smažíme do křupava a ihned pokládáme na talíř. Minutka z vepřové krkovice na pánvi zachutná s bramborovou přílohou nebo se zeleninovým salátem.

Zdroj: Nejlepší recepty z krkovice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP