Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

VINNÁ RÉVA STŘÍHÁNÍ

OBSAH

Vinná réva na pergole foto

Zde můžete vidět jak vypadá vinná réva na pergole .

Zdroj: Jak pěstovat vinnou révu

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Kubánek.

nadpis vašeho článku a nejen vašeho je střihání vinné révy na podzim a není tam ani slovo o tom střihu na podzim,prosím o jednoduchou věc,jak a kdy se stříhá vinná réva na podzim. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Podzimní řez vinné révy se standardně neprovádí. Řez se provádí až v únoru. Během podzimu dřevo ještě dozrává a není připraveno na zkracování. Nejlepší období pro řez vinné révy je únor - doba, kdy odezní největší mrazy. Teprve pak se provádí řez vinné révy.

Zdroj: diskuze Řez vinné révy na podzim

Pěstování vinné révy

Již pár sazenic stolních odrůd umí nádherně obrůst pergolu s venkovním posezením a pro šťavnaté hrozny pak můžete jen natáhnout ruku. Vinná réva je vhodná nejen jako popínavá rostlina pro různé pergoly, loubí a podobně. V místech, kde to drsnější klima nedovoluje, ji lze s úspěchem pěstovat ve skleníku.

Máte-li tedy chuť stát se „vinaři“, nabízíme vám alespoň pár základních rad. Réva je totiž rostlina velmi náročná na klimatické podmínky a určité půdní vlastnosti. Důležité je také zvolit vhodnou odrůdu právě pro vaši zahradu či skleník.

Zdroj: Příprava na pěstování vinné révy pro začátečníky

Diskuze

V diskuzi PŘESADIT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den,
mám v zahradě u posezení ostružiny,letos se na nich objevily oranžové skvrny,ale na to jsem tady odpověď našla.Chci se zeptat,jestli jde asi šestiletou rostlinu přesadit na jiné místo.Je to beztrný keř,plodící na dvouletém šlahounu,který poté odumře.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Froněk.

Lze přesadit asi šestiletou hlavu révy?

Zdroj: diskuze Přesadit?

Vypěstujte si vlastní sazenice

Réva vinná se dá množit dvěma způsoby, buď vegetativním, nebo generativním. Vegetativní množení spočívá v nařezání menších či větších částí z původní rostliny a zabezpečení jejich dalšího růstu. Jedná se například o meristémové množení, štěpování, hřížení, řízkování. Svým způsobem jde u všech těchto způsobů o klonování původního keře s dobrými vlastnostmi. Generativní způsob spočívá v přirozeném způsobu množení semeny.

Zdroj: Vinná réva - množení

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA PLÍSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štembera Jiří.

Kdy a čím stříkat révu proti plísním v oblasti Praha východ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Plíseň révy vinné se stříká dvakrát. Jednou před květem v květnu a pak po odkvětu v červnu.
Zde je návod na postřik proti plísni v květnu: www.ceskenapady.cz/k…
Zde je návod na postřik proti plísni v červnu: www.ceskenapady.cz/k…

Zdroj: diskuze Vinná réva plísně

Vinná réva v červnu

Vinná réva patří mezi ovocné stromy, které kvetou nejpozději v roce. Mnohé odrůdy otevírají své jemně vonící květy až v červnu. Abyste zajistili, že réva vloží svou energii do vývoje bobulí a ne do tvorby výhonů, musíte v létě odříznout příliš dlouhé plodonosné šlahouny na čtyři listy za poslední násadou plodů. Tomuto zákroku se říká podlom a provádí se hned jak se ukáže hrozínek, což bývá na konci května a začátkem června. Jak správně provést podlom, se můžete podívat zde: podlom v červnu.

Vylamování fazochů

Fazochy, jsou takové zálistky, rašící výhonky v paždí listů a jelikož jde o neplodné postranní výhony, měly být odstraněny, pokud jsou extrémně dlouhé nebo tak silné, jako související hlavní výhon. Ukázkové video o tom, jak provést vylamování fazochů, můžete shlédnout tady: vylamování zálistků video.

Vylamování listů

Postupně by se měly odstraňovat i jednotlivé listy v zóně hroznů, aby si mohly postupně zvyknout na slunce. Jak tuto činnost provádět v červnu a v létě se můžete podívat tady: vylamování letorostů.

Zdroj: Stříhání vinné révy v červnu

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Bernatíková.

Prosím o radu.
Vloni jsem natočila na video vinnou révu,která se plazila ze dvou stran,kolem hospodářské budovy.Vypadalo to na min.100kg hroznů.To byla fantazie.
Pak nastala pohroma,vše chytilo plíseň.Nejsem milovník chemie,nepoužíváme ani postřiky na ovocné stromy a ovoce je super,ale na hroznech se to vymstilo.
Co mám udělat letos?
Děkuji za info-radu.Bernatíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Pročtěte si náš kalendář pro vinaře, kde je po měsících popsáno, co je třeba udělat, aby byly hrozny krásné a zdravé: www.vinna-reva-pesto…

Zdroj: diskuze Postřiky vinné révy

Supernova

Réva vinná 'Supernova' je stolní bezsemenná odrůda růžovočervené barvy. Hrozny má velké, kuželovité (500–800 g). Bobule jsou velké (5 g), s intenzivním aroma. Sklizeň začíná v druhé polovině září. Růst rostliny je silný, produktivita vysoká.

Zdroj: Druhy a odrůdy vinné révy

Diskuze

V diskuzi VINNÁ RÉVA PLÍSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Procházková.

Kdy začít postřik proti plísní.Plísen se objevuje začátkem července,koncem srpna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Každý rok nám hrozny chytne plísn šedá.Nevíme kdy stříkat a čím. Děkuji Jana i.

Zdroj: diskuze Vinná réva plísně

Patentkali má chemické složení K2SO4.MgSO4.

Doporučené dávkování:

Vinná réva: 200–400 kg/ha

Pokyny pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci:

Nejezte, nepijte a nekuřte při používání tohoto přípravku. Při zasažení očí okamžitě důkladně vypláchněte vodou a vyhledejte lékařskou pomoc. Při styku s kůží okamžitě omyjte velkým množstvím vody (S 28).

Zdroj: Roztok kainitu

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ VINNÉ RÉVY NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

chtela bych vedet jestli se muze strihat vino po sklizni nebo jenom na jare a na kolik ocek .
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vinná réva se zkracuje v zimě nebo v brzkém jaru. Obvykle po skončení nejsilnějších mrazů. Je to proto, aby z řezných ran nevytékala tekutina, která by byla vstupní branou pro indekce. Po sklizni můžete zkracovat taky, ale s vyšším rizikem nákazy. Zkracovat můžete na tři až pět oček.

Zdroj: diskuze Stříhání vinné révy návod

Sultanina

Réva vinná 'Sultanina' je bezsemenná odrůda s atraktivními dlouhými kuželovitými hrozny. Plody jsou středně velké, oválné, zlatavě žluté barvy, s lehkou voskovou vrstvou. Dužnina je masitá, křupavá, bez výrazného aroma. Perfektní pro sušení (rozinky). Sklizeň začíná v průběhu září.

Zdroj: Druhy a odrůdy vinné révy

Diskuze

V diskuzi NEMOC VINNA REVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anezka..

PROSIM PORADTE KERE VINNE REVY ZLOUTNOU DEKUJI

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoc vinna reva

Krystal

Réva vinná 'Krystal' je stolní odrůda. Hrozen je středně velký až velký, středně hustý až volněji uspořádaný. Bobule mají zlatožlutou barvu a střední velikost. Slupka je pevná a masitá. Chuť je příjemná až sladká. Odrůda dozrává koncem srpna až začátkem září.

Zdroj: Druhy a odrůdy vinné révy

Diskuze

V diskuzi VINNÁ RÉVA A JEJÍ PĚSTOVÁNÍ NA PERGOLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Laštovička.

Dobrý den přátelé vinné révy -- nemohu se nikde dočíst jak stříhat révu na pergole která je vysoká 2 m . Rostliny jsou již na pergole a já nevím kolik výhonů ponechat na jednotlivých výhonech respektive odkud se má rozvětvovat rostlina a kolik by měla mít letorostů . Jsem amatér začátečník a tak prosím o radu jak na to - eventuelně kde bych se toho mohl dopídit .

Děkuji za odpověď a radu .
Petr L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Laštovička.

Dobrý den přátelé, děkuji za odpověď a radu.
Petr L.

Zdroj: diskuze Vinná réva a její pěstování na pergole

Reliance

Réva vinná 'Reliance' je nová silná odrůda bez pecek. Jedná se o velkoplodou rezistentní stolní odrůdu, která se hodí do vyšších poloh. Plody mají nasládlou chuť. Bobule sbíráme koncem srpna.

Zdroj: Druhy a odrůdy vinné révy

Diskuze

V diskuzi VINNÁ RÉVA A JEJÍ PĚSTOVÁNÍ NA PERGOLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Laštovička.

Dobrý den přátelé vinné révy -- nemohu se nikde dočíst jak stříhat révu na pergole která je vysoká 2 m . Rostliny jsou již na pergole a já nevím kolik výhonů ponechat na jednotlivých výhonech respektive odkud se má rozvětvovat rostlina a kolik by měla mít letorostů . Jsem amatér začátečník a tak prosím o radu jak na to - eventuelně kde bych se toho mohl dopídit .

Děkuji za odpověď a radu .
Petr L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den
Měl bych dotaz. Vinná réva plodí na dřevě, které roste druhým rokem. Když mám na pergole 2 tažně dlouhé cca 5 metrů, tak mi na něm letos bude plodit, ale jak to mám udělat na příští rok? Mám opět nechat 2 nové tažně a staré odstranit? nebo mi bude plodit i na starším dřevě?
Děkuji za odpověd Pavel

Zdroj: diskuze Vinná réva a její pěstování na pergole

Kdy se ořezává vinná réva

Péče o révu v prvních letech má význam především pro vývoj mohutného kořenového systému, který snadněji zajistí trvalou sklizeň a přečká i suchá období. Po výsadbě půdu v meziřadí zkypříme a totéž opakujeme i v pásech kolem sazenic, které je nutné udržovat bez plevelu. Prokypřování je přínosné pro růst kořenů, napomáhá totiž udržet vláhu v půdě, která je v prvním roce důležitější než přihnojování.

Výhony o délce 7 až 10 cm ponecháváme pouze 2, ostatní vylamujeme. Jeden z nich následně zaštípneme a ani v létě jej nenecháme narůstat. Nejsilnější naopak během léta stále vyvazujeme k opoře, aby byl vzpřímený, což napomáhá posílení růstu. Na vzpřímeném letorostu vyrůstají fazochy (zálistky), které musíme neustále vylamovat.

Zdroj: Vinná réva a její pěstování na pergole

Diskuze

V diskuzi VINNÁ RÉVA A JEJÍ PĚSTOVÁNÍ NA PERGOLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuse kaderova.

jak odstranit vosk ze zakoupenych sazenic,nebo to neni treba,dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobrý den,pokud vím tak v žádném případě se vosk neodstrańuje..sluncem změkne a výhonky vyrostou..P.V.

Zdroj: diskuze Vinná réva a její pěstování na pergole

Marquis

Réva vinná 'Marquis' je univerzální bezsemenná raná bílá odrůda s velkým hroznem a bobulemi, s vysokou odolností mrazu i chorobám. Odrůda je vhodná i pro výrobu vín zejména pro malovinaře, má velmi dobrou chuť. Sklizeň začíná v průběhu konce září.

Zdroj: Druhy a odrůdy vinné révy

Příprava půdy

V místě pěstování révy je třeba důkladně připravit půdu a dodržet následující kroky:

  • Odstranit původní zeminu.
  • Přisypat kvalitní zahradnický substrát.
  • Vykopat jámu o rozměrech 50 x 50 x 50 cm.
  • Zajistit dostatečnou závlahu nejen při zapěstování tvaru.
  • Ke každému opěrnému kůlu pergoly vysadit jednu sazenici.

Zdroj: Vinná réva a její pěstování na pergole

Red Globe

Réva vinná 'Red Globe' je stolní semenná odrůda. Hrozny jsou spíše kulatější, hustě osázené. Dosahují váhy až 1 kg! Plody jsou velmi velké, kulaté až mírně eliptické (12–14 g), tmavě červené barvy. Dužnina je masitá, chuť ovocná, pikantní. Dozrává v první polovině září.

Zdroj: Druhy a odrůdy vinné révy

Zilga

Réva vinná 'Zilga' je bujně rostoucí vinná réva pocházející z Pobaltí. V dospělosti dorůstá do výšky 5 m. Kvete v květnu zelenými květy v hroznovitých květenstvích. Má středně velké světlezelené srdcovité listy s výraznou pětilaločnatou čepelí. Střapce hroznů mají modrou barvu s bobulemi velkými 1,5 cm. Dozrávají během září a října.

Odrůda má ráda slunná místa, na vyzrání plodů potřebuje spoustu slunce. Pro bujný růst vyžaduje více hnojit a zalévat. Je ale nenáročná na typ půdy. Ve srovnání s jinými druhy je u nás plně mrazuvzdorná, a to až do -40 °C. Je celkem odolná vůči chorobám a nevyžaduje chemické ošetření, případně jen minimální.

Je to odrůda vhodná na pokrytí konstrukcí a pergol. Lze ji pěstovat i ve velkých květináčích, pak je však nutné ji dobře zalévat. Na zimu je třeba ji zakopat do země nebo schovat do místnosti bez mrazu.

Zdroj: Druhy a odrůdy vinné révy

Jak na hnojení vinné révy

Při zapěstování révy se dbá na vytvoření kmínku z jednoho letorostu, který se po výsadbě podporuje pouze závlahou. V prvních letech zapěstování tvaru nehnojíme dusíkatým hnojivem, to používáme až cca po 4 letech od výsadby. Pokud by se nám nepodařilo kmínek vypěstovat hned první rok, nevadí, celý tvar opět seřízneme a můžeme se o to pokusit i v letech dalších.

Zdroj: Vinná réva a její pěstování na pergole

Postřiky

Plstnatost a kadeřavost: při rašení stříkáme přípravkem Omite 570 EW či Sulkou nebo Sulikolem. Postřik zopakujeme v druhé dekádě srpna.

Padlí a peronospora: stříkáme těsně po odkvětu a za čtrnáct dnů opakovaně přípravky Quadris Max či Optikombi vinná réva.

Botrytida: postřik provedeme v době zaměkání bobulí přípravkem Teldor 500 SC.

Rozhodně se nevyplácí nemoci vinné révy podcenit.

Zdroj: Jak pěstovat vinnou révu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP